• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Dilan i Koen: Pesnici rokenrola

Started by Alexdelarge, 05-01-2008, 17:44:26

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Alexdelarge

Ovo kupujem sigurno :!:

Knjiga za prave obožavatelje Dilana i Koena

Ljubitelji legendi šezdesetih godina, Boba Dilana i Lenarda Koena, u 2008. mogu svoju kolekciju dopuniti literarnim izdanjem za prave poznavaoce - "Dilan i Koen: Pesnici rokenrola".

Autor u knjizi predstavlja rad velikih pop pesnika šezdesetih godina 20. veka Boba Dilana i Leonarda Koena, u muzičkom, književnom i političkom kontekstu.

Baučerova knjiga, prvobitno objavljena 2004. godine, pokazuje kako su ti umetnici promenili predstave o razlici poezije i pop pesme. Politički aktivisti, avangardni mislioci i religiozni vizionari izražavali su se podjednako kroz svoje tekstova, kao i knjige poezije i proze.

Bobu Dilanu i Leonardu Koenu pripisuje se veliki deo zasluga za pretvaranje popularne pesme u medijum za preispitivanje političkih, socijalnih i političkih normi čitave epohe.

Robert Alen Cimerman, poznatiji kao Bob Dilan, rodjen je 1941. godine, a već šezdesetih postao je noseća umetnička figura američkog nemira. Njegove pesme, kao što su "Times they are a-ćanging" i "Blowin in the wind" postale su svojevrsne himne raznih antiratnih pokreta, kao i organizacija za promovisanje ljudskih prava.

Kanadjanin Lenard Norman Koen, rodjen 1934, prvu knjigu poezije izdao je sa 22 godine, a sedam godina kasnije i prvi roman. Teme ljubavi i društvene pravde konstantno prožimaju njegov muzički i književni opus. "Rat protiv nemira, danonoćne sirene, požari beskućnika, pepeo homoseksualaca", glasi tekst njegove pesme "Democracy", u kojoj kritikuje SAD. U pesmi "The future", on navodi "Video sam nacije kako padaju i uzdižu se, ali ljubav je jedini mehanizam preživljavanja". Tekst "Anthem" obećava da će "ubice na visokim položajima, koje naglas izgovaraju molitve", tek čuti njegove reči.

Knjigu profesora Dejvida Baučera sa Univerziteta u Kardifu, u prevodu Zorana Paunovića, objaviće tokom ove godine izdavačka kuća "Klio".
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

Alexdelarge

Dilan i Koen
Autor: Baučer Dejvid

u prodaji, tvrd povez, 408 strana, 20 cm, latinica
Tiraž: 1000
UDK: 929
Beograd 2008.
1. izdanje
ISBN 978-86-7102-312-2
Cena: 1188.00 din

Dilan i Koen - pesnici rokenrola knjiga je koja nudi izvanredan politički, psihološki i umetnički portret dvojice kultnih pesnika i izvođača. Povezivanjem srodnih tema u njihovom životu i radu, Dejvid Baučer ukazuje na paralele između dvojice velikih mudraca rokenrola. Dejvid Baučer u ovoj knjizi razmatra Dilanov i Koenov rad u muzičkom, književnom i političkom kontekstu. On pokazuje kako su ova dvojica umetnika promenili predstave o razlici između poezije i pop pesme, kao politički aktivisti, avangardni mislioci i religiozni vizionari, koji su se izražavali posredstvom tekstova svojih pesama, ali i knjigama poezije i proze.

Fidel

Pre neki dan sam konacno nabavio sve od Dilana,a Koena poslednjih meseci slusam do besvesti...Super sto je izasla ta knjiga mada me nervira sto je kao i inace kad su u pitanju knjige o kultnim muzicarima(tipa Dzoni Stulic) preskupa...

zakk

Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

Alexdelarge

Quote from: Fidel on 05-12-2008, 23:00:47
mada me nervira sto je kao i inace kad su u pitanju knjige o kultnim muzicarima(tipa Dzoni Stulic) preskupa...

Profilovo izdanje FANTOM SLOBODE od Hrvoja Horvata je 609 din u Mamutu u DC (pazario sam je pre par meseci). Knjiga vise nije preskupa (ranija cena oko 1400- 1500 din)