• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

NARATIVNA RADIONICA "LK" u 2008.

Started by Loengrin, 27-01-2008, 23:45:46

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

scallop

Quote from: "Ghoul"nego, ako je ćutanje odobravanje, onda ispada da sam ovo dole navedeno tačno interpretiro!

'Ajde, Šefe, ne benavi se! Valjda ne misliš da smo eLKu, ako se malo kurvala, Boban i ja prestali da konzumiramo? Ona je i dalje svetska, a naša! :!:

Quote from: "Ghoul"...ispada da se današnje društvo sa istim imenom lažno predstavlja kada u promo-emitoru, na sajtu, javnim nastupima, beokonu i drugde tvrdi da postoji dvajes i kusur godina, da mu je dr zoća bio među osnivačima, itd itd.

Ako ti je ispalo, mi smo to ćutke pokupili i sakrili da tvoji (a i naši) neprijatelji ne vide.  :( Nećeš valjda da se odrekneš svog Nišlije Konstantina i Naisa?

To što nam je Skrob uvalio horor jeste bilo štetno, ali je i korisno, jer da nije gde bi se ti sad majao? Ne bi ni znao da horor ima veze sa SF-om. :twisted:

Pusti Bobana, on te samo čika kad se odriče horora. Vidiš, odricao se on i S-a pa je i dalje uz njega. :!:  :!:  :!:
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Boban

Prvo: ja sam pisao (i objavljivao!) horor kada pola ljudi ovde još nije znalo sva slova. Ja sam odrastao na hororu i avanturističkim romanima, SF je došao tek kasnije.
Drugo: prećutno jeste tačno, ali to se može posmatrati i kao neophodan manevar usklađivanja rada udruženja građana sa zakonom, jer zakon po kome je LK registrovan 1981. u nekom trenutku je postao ništavan i moralo se pristupiti preregistraciji, očigledno je bilo lakše registrovati novo društvo nego preregistrovati staro. U osnovi, to faktički jeste tako ali nema veze, svi se ponašamo kao da nije.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Ghoul

Quote from: "Boban"U osnovi, to faktički jeste tako ali nema veze, svi se ponašamo kao da nije.

aha, znači to sa LK mu dođe ko nezavisnos kosova.

faktički jeste tako ali nema veze, svi se ponašamo kao da nije.

sad razumem. :?:  :P
https://ljudska_splacina.com/

Nightflier

Dzebote, Bobane, ne moze zakon da postane nistav (a ne nistavan). Moze da stupi van snage. Sem toga, ako cemo da se prejebavamo sa statutima, nisam bas nesto siguran da sadasnje drustvo ima prava da se poziva na nekadnje, ako na novoj osnivackoj sednici nisu ucestvovali osnivaci onog starog, itd. Stavise, buduci da nije registrovano pod istim imenom, pre bi se dalo reci kako je samo priznalo da vise nije rec o istom drustvu, vec o nastavljacu tradicije onog starog. To mu nekako dodje kao KPJ i SPS...
Sebarsko je da budu gladni.
First 666

Usul

Quote from: "nightflier"To mu nekako dodje kao KPJ i SPS...
Ako se ne varam josh uvek postoji NKPJ i oni su navodno "pravi" naslednici KPJ. Inache jos uvek se secam slogana NKPJ - Nije Kraj Pocetak Je...  :(  :(
God created Arrakis to train the faithful.

scallop

Quote from: "nightflier"Moze da stupi van snage.

Možeš li da odvališ još neku ovako suptilnu?
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Nightflier

NKPJ postoji. Mislim da im je sediste negde na Terazijama, ali je pocetkom devedesetih SPS proglasen (ili su se sami proglasili - whatever) pravnim naslednikom KPJ. E, sad, drugi ce bolje znati kako je isla geneza politickih stranaka i ko je i zasto osnivao NKPJ...
First 666

Nightflier

Dobro, prestaje da vazi i gubi pravno dejstvo.
First 666

scallop

Quote from: "nightflier"Dobro, prestaje da vazi i gubi pravno dejstvo.

Prihvaćeno. :)

A sad mi objasni da li su umesto ul. Ive Lole Ribara sad stavili neku drugu ulicu kao Svetigorsku? Ili je to i dalje isti asfalt?

Moja mama se prezivala Dikan pre nego što se udala za mog oca. Da li je on jednu odveo u crkvu, a drugu doveo kući? Gde je ostala ona koju je zaprosio? Noćni letaču, ne nasedaj na Ghoulove igranke! On samo testira ganglije naokolo, pa gde zažari tu ima i struje. :D  :D  :D

Loengrin

Quote from: "Boban"Prvo: ja sam pisao (i objavljivao!) horor kada pola ljudi ovde još nije znalo sva slova. Ja sam odrastao na hororu i avanturističkim romanima, SF je došao tek kasnije.
Što znači... i ti dolažiš?
There must be a happy medium somewhere between being totally informed and blissfully unaware.

Nightflier

Ma ok to za Gula, a i nisam nesto proucavao statute drustva pre i posle nove registracije, ali nisu ti bas najbolje analogije. Jesu li osnivaci prvobitnog LK ucestvovali kada se donosio statut novog? Kako je stari statut definisao promenu statuta? Pazi - ja sam clan drustva tek od 2000. godine, tako da nemam pojma sta se sve tu desavalo, niti mi smeta sto vise nije rec o drustvu prijatelja naucne fantastike, vec ljubitelja fantastike. Stavise, vise mi odgovara ovo drugo, posto smatram da je "fantastika" u 21. veku ono sto je pre 30 ili 40 godina bio SF, odnosno da su se granice medju zanrovima ponovo izbrisale, te dapostoje samo na policama knjizara. Samo me je zaintrigirala cela ta prica, to je sve.
First 666

Ghoul

Quote from: "nightflier"niti mi smeta sto vise nije rec o drustvu prijatelja naucne fantastike, vec ljubitelja fantastike.

FRIENDS became LOVERS! :wink:

Nightflier

Bas ti i nije dobar prevod.
First 666

Ghoul

Quote from: "nightflier"Bas ti i nije dobar prevod.

postoje prevodi koji su verni SLOVU i oni koji su verni DUHU.
ja, kao duhovit čovek, više volim ove druge... :wink:

scallop

Quote from: "nightflier"ali nisu ti bas najbolje analogije.

Može još, ali nema boljih. Ja sam ti rođeni Analogonac. :evil:

Quote from: "nightflier"Jesu li osnivaci prvobitnog LK ucestvovali kada se donosio statut novog?

Kako bi bilo da za Srbiju sad malo konsultujemo Sv. Savu i tatka mu Stefana Nemanju? Ili da vidimo šta misle Karađorđe i Miloš? Da ne pominjem vreme kad se kurvala kao DFJ do SFRJ sa JBT (pardon, mislio sam na Josipa Broza Tita):x

Statuti se, uglavnom, prepisuju. Izmene su u formi. Prijatelji i ljubitelji su uvek bili mešani termini, retko ih je neko dosledno koristio. A, misliš li da smo Boban, ABN, Mića i ja neki vampiri koji se samo priviđaju oko LK i piju krv mladim ljubiteljima koji više nisu prijatelji? Da ne govorim o Korneliusu koji pridavi kad god zatreba. I ona Libeat odozdo je iz prvog Statuta, pa je niko nije ponovo učlanjavao. :(

Nightflier

Uf, bre, mnogo si ovo primo k srcu. Daleko od toga da mislim da ste kakve neupokojene spodobe i akrepi, a i nisam siguran da si me ponajbolje shvatio, niti da ja shvatam tebe. Sava i Milos odavno nisu medju zivima, a ljudi koji su osnivali LK, hvala svim bogovima, jesu. Shodno tome, valjda je - ako nista drugo - pristojno da se ti ljudi nesto pitaju kada se menja ono sto su stvorili, zar ne? Shvatas li sada sta sam hteo da kazem? Iz prethodne price, stekao sam utisak da je doslo do nekakvog preglasavanja i promena prvobitnog statuta drustva, a sve mimo volje clanova-osnivaca. Ako nije tako, mea culpa, ali ako se vec neko udruzenje poziva na tradiciju, ta tradicija mora da se postuje, narocito ako su zacetnici i dalje medju zivima. Skroz sam za to da se mladji narastaji aktivnije angazuju, te da se prati duh vremena. Da ilustrujem: Meni je najbolji Monolit - broj 9, koji je najmanje SF. Jednostavno, SF me ne zanima koliko neke druge stvari. Shodno tome, ne smeta mi sto drustvo vise nije tako strogo zanrovski odredjeno, vec je prigrlilo sve moguce i nemoguce zanrove i podzanrove fantastike. Stava sam da uza zanrovska odredjenost potpuno gubi na znacaju, suocena sa hiperprodukcijom podzanrova, koja je pocela devedesetih godina. Ali, sa druge strane, ako nije postojala volja medju osnivacima da se takva izmena donese, stava sam da je u najmanju ruku bilo nevaspitano da se takvo resenje nametne - ako je nametanja bilo.
First 666

Loengrin

I sve ovo zbog horora u paranoramlnom i to na Narativnoj?
Na radionici za koju je ionako jedan broj ljudi iz kluba kupio kokice dok gleda da li će propasti - sve u stiliu, 'kako sme tu nešto novo da se dešava?' ili još bolje 'kako sme tu nešto da se dešava?'.

U klubu se izgleda mnogi samo sebi samima dešavaju, pa ako uspeju u nečemu, onda malo tog svog 'uspeha' udele i klubu, ako se ne naljute u međuvremenu naravno.

Gospodo, da smo država, pola članova bi vam bilo mrtvo ili zatvoreno, a pola bi emigriralo. Čekaj, pa to se već desilo u neku ruku. Pola je smoreno ili makar onemogućeno, a pola je pa, emigriralo. Samo vam još fali otcepljenje. Da li neko prepoznaje šablon? Glavne aktivnosti su nam kukanje i dizanje ruku od svega, (da ne pominjem pranje).
There must be a happy medium somewhere between being totally informed and blissfully unaware.

angel011

Oftopičarenje je uobičajeno za ZS.

Btw, što se otcepljenja tiče, možda ABN-ovo SDNF može da se shvati na takav način?

Back to the subject: možda ne bi bilo loše da i na ovu stranu postaviš o čemu će se večeras pričati na Narativnoj, za one koji se osećaju malko izgubljeno nakon oftopika.
We're all mad here.

Loengrin

E stvarno anđelija, doklen ćeš da me preduhitravaš  :mrgreen:

'Tedo' i oftopik kao temu da predložim, ali tu nastupa višesložna problematika.

1) Šta ako se zaista okupimo i napokon dogovorimo oko svega i svečano zakunemo :wink:
- doveka će ostati da se to desilo na Narativnoj  :?
- mnogi će potom umreti od dosade
- napokon će morati da se radi
- Narativna će dobiti pomoć još ponekog člana
- klub će privući nove članove (možda čak i ženskog roda)
- naš društveni rad će koristiti i članovima i društvu uopšte (van LKa)

2) ili možda ipak ne umemo da se dogovorimo.
3) a možda se na NR kraju ne pojave ni oni koji su zaista hteli da dođu danas (što već nazirem :( )

Kažem ti viša matematika, mada ja i dalje ne odustajem od teme:
HOROR U PARANORMALNOM (bez isključivanja SFa )

Volela bih jednom da napravim izvlačenje tema iz šešira, koje su učenici sami napisali pa ubacili.

scallop

Quote from: "Loengrin"I sve ovo zbog horora u paranoramlnom i to na Narativnoj?

Tako to biva kad se sud s vodom malo nagne, a izlije se čitava reka. I mislim da imaš guardian Angel 011: i offtopic se da rabiti uz malo imaginacije. :wink:

Kad smo već kod toga: ko te bije po ušima da se petljaš u besplatni Emitor? Cilj je da neki e-članovi dobiju p-Emitor. Ti si na bunaru, pa popij iz njega. :!:  :!:  :!:

Loengrin

o.t. 2 (emitor) - samoj mi krivo štoj nekima krivo, inače mi je drago

idem sad do Doma omladine, možda bidne zanimljivo, ako se ona moderatorka snađe  s tim paranormalnim hororom u LK :wink:

Loengrin

Porgram rada obe radionice (počinje od aprila) i novosti možete od sada videti na:

http://www.lazarkomarcic.org.yu/Raspored_i_vesti

Direktna strana na Narativnu radionicu je:

http://www.lazarkomarcic.org.yu/Narativna_radionica

Mejl adresa za sve predloge, radove i kritike je:

narativna.radionica@gmail.com

Loengrin

xtwinkleПАЖЊА! ПАЖЊА! ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ!xtwinkle

У понедељак 24. марта
    Наративна радионица удружује свој термин због зајеничког интересовања[/list]

Од 18 часова је на програму:
    ,,Balkan Twilight": креативни окршај између стрипа и књижевности

Као гост друштва ,,Лазар Комарчић", приређивач издања Владимир Палибрк ће говорити о својим искуствима, и одржати креативну радионицу у сарадњи са домаћим писцима фантастике.

Владимир је посебно нагласио, како је
      "...у сталној потрази за писцима стрип прича, тј. сценарија." и намера му је да са окупљенима продискутује о томе каква би то приче (по тематици или форми) најбоље одговарале за објављивање у облику стрипа.

Сви су позвани да се придруже ,,Balkan Twilight"-у на овој креативној радионици која ће почети већ у 18 часова! :!:

учествују: Владимир Палибрк, приређивач издања, стрип аутори и књижевници заступљени у издању, и чланови друштва Лазар Комарчић.[/list]

Loengrin

31. МАРТ - НАРАТИВНА РАДИОНИЦА
      од 18 до 19 часова у трибинској сали на првом спрату Дома омладине

Данас ћемо радити на недовршеним причама. Добродошле су и нове за које нисте сигурни како да их почнете, завршите или осмислите неки њихов битан део.

На вама је да ли ћете ту причу касније послати на књижевну радионицу или можда, у виду синопсиса, на Драмску радионицу следећег понедељка. Главно је не остављати приче да чекају или сасвим падну у заборав.

Дођите да допричамо приче!

Loengrin

Narativna radionica 14.04.
      od 18h u tribinskoj sali na prvom spratu Doma Omladine
      Prisutni: članovi Upravnog odbora i drugi

Ko god ima ideju, projekat, predlog, pitanje i uopšte želju da učestvuje u organizaciji rada kluba "Lazar Komarčić", neka dođe danas na Narativnu radionicu u 18h.

Za one koji jednako ćute (bilo u klubu ili na forumu) smatraćemo da "nemaju zamerke", ostali imaju šansu da dođu i predlažu promene, nove aktivnosti i sve ono što može koristiti klubu, a samim tim i članovima.

Vidimo se u klubu!

zstefanovic

Да вас обавестим да смо у синоћном разговору Ло и ја нашли формулу за добру реинкарнацију Наративне. Више о томе ускоро.

Бургијала је док није избургијала  :D
      Свест је екран. Време је тачка. Рат је наслеђен. [,,Веригаши"]

Loengrin

Zorane, evolucija, ne reinkarnacija. Bez evolucije nema života, ne? :wink:

Bila bih srećna kada bi uspeli da program Narativne jednog dana izgleda, na primer, ovako:

1. sedmica u mesecu:
      DRAMSKA RADIONICA
        Sastanak i savetovanja učesnika oko realizacije projekata poteklih direktno iz kluba, bili to kratki filmovi, predstave, pa čak i kratke reklame za klub (može i animirane) ili možda klip o istoriji kluba. Potom na red dolazi saradnja sa studentima FDUa, burgijanje za mogućim postavkama komada u vel'kim pozorištima, a igranim po tekstovima članova kluba, sa eventualnim učestvovanjem (ako je moguće) članova u njihovoj realizaciji (u smislu pomoći ne soljenja pameti). To bi možda bilo izvodljivo sa Dadovu.
        Da ne pominjem organizovanje interaktivnih predavanja, za koja bi klub opet bunario dodatne termine u Domu omladine, pa onda i redovno zujanje radova, te saveta, mišljenja i kritika putem mejlova, kao i online dogovaranje, bolje oglašavanje na netu i sl.
      2. sedmica u mesecu:
      PREDLOZI-DOGOVORI-PROJEKTI
        Dan za iznošenje projekata, planiranje raznih primamljivih konkursa, kao i za njihovu promociju, kako bi (što je Zoran rekao) učesnici bili što bolje obavešteni. Zar ne bi bilo sjajno da za svaki konkurs napravimo buku na netu i u medijima kao npr. za Beokon. Kako sam shvatila, mnogi su pravili mnogo veću oko mnogo trivijalnijih kulturnih događaja. Ne tražim da veselo skakućemo kao čirliderice, ali neki entuzijazam u najboljem smislu bi nam dobro došao.

Naravno, da bi se u organizaciji svega toga izbegli nesporazumi i teške nesuglasice, svi predlozi, dogovori i odgovori bi trebalo da mogu da se iznesu i obezbede u ovom terminu.
      3. sedmica u mesecu:
      2D SVET
        Imamo Emitor, imamo književnu, imamo dramsku, a fale nam ilustratori, strip-crtači, pa čak i animatori... i ne samo to.
        Možda kratka predavanja, gostovanja, povremene radionice, i uopšte povezivanje ljudi iz literarnog i likovnog sveta je uvek zanimljiva aktivnost, kako za članove kluba tako i za neke nove ljude. Jednom mesečno zaista možemo da se organizujemo i napravimo događaj vredan pažnje, koji bi, naravno, trebalo da bude pristojno promovisan. Posvetimo li budućim ilustratorima malo pažnje, sigurno ćemo dobiti ponešto i za uzvrat. Mnogi su skeptični oko kvaliteta radova dolazećih generacija, ali baš zato je vredno povezati ih sa pravim ljudima i to sigurno neće biti zaboravljeno. U slučaju da mi neko kaže kako je toga već bilo 'nekad', ja kažem - 'treba da bude i sad'.
      4. ili poslednja sedmica u mesecu:
      Dobro staro PRIPOVEDANJE UZ VATRU i mnogo više.
        Poslednji termin bi trebalo da bude predigra za književnu radionicu. Već ste čitali o nedovršenim idejama, pričama na temu...
        LM, mnogi su iskusili i mnogi će iskusiti da im priča (zapravo ideja) zvuči šuplje, poput prepričanog sna, kad pokušaju da je ukratko iznesu pred drugima, a da se činila taako interesantnom dok su je još čuvali u glavi. Razgovorom sa ostalim učesnicima, sadašnji i budući autori bi trebalo da razvijaju svoju pripovedačku veštinu, što će kasnije svakako koristiti pri pisanju priča i sl. Neki zaziru od 'nastupa' pred publikom, ali pošto pripovedanje uz vatru ne nosi naslov 'pokloni se i počni', onda tu, zapravo, tremi i nije mesto, jer ako se setimo, uz vatru se veoma često rađaju nove ideje, a ne samo iznose stare prežvakane priče. Klikeri bi zato ovde bili neophodni i želja da jedni drugima pomognemo u stvaralačkom procesu.

5. leteća sedmica u mesecu
        ... u zavisnosti od potrebe biće umetnuta izmedju drugih, ali svakako neće biti poslednja.
        Termin viška je svakako dobra prilika da se dovrši započeto ili možda uradi nešto sasvim novo, dobije vreme za neko predavanje ili ko zna šta već. U svakom slučaju nee da se baci.
      :D

Naziv Narativna bi vremenom trebalo da se povuče u duboku pozadinu usled obrazovanja konkretnih aktivnosti koje su ili bi tek trebalo da budu započete, ali koje bi isto tako trebalo da vremenom prerastu i potpuno zauzmu mesto radionice.

Stoga evolucija, ne reinkarnacija.

zstefanovic

Изузев онога око чирлидерсица, све друго се мени чини ОК као конструкција.

Сад треба пунити средњорочним плановима.

Наративна као припрема за конкурс је пун погодак, то смо се већ сложили.

Илустратори и стрипари су ОК, али то буде баш конкретна прилика да спајамо креативне парове. То је онда мрак извор материјала и за Емитор и за свашта нешто.

Loengrin

:!: Jap! Konkretno nešto svašta!  :!:

zstefanovic

Quote from: "Loengrin":!: Jap! Konkretno nešto svašta!  :!:

Waistinu.

Loengrin

21.04.
      НАРАТИВНА РАДИОНИЦА - недовршене приче

од 18 до 19 часова у трибинској сали Дома омладине на првом спрату

Модератор: Јелена Мартиновић

Овог месеца "приповедање уз ватру" почињемо са недовршеним причама. Наиме, многи од вас често имају добру почетну идеју за писање приче (или вам је у глави само неки њен део).
      Можда сте заиста једном сели и почели да пишете најфантастичнију причу, али инспирација је пресушила, па прича и дан данас скупља прашину незавршена. Тужно, зар не... Па, и не мора да буде тако.

Донесите своју недовршену идеју или причу и ми ћемо вам помоћи да је завршите!

Теме за Наративну радионицу можете предлагати и сами на мејл:
      narativna.radionica@gmail.com[/list]

Loengrin

Quote from: "Loengrin"21.04.
      НАРАТИВНА РАДИОНИЦА - недовршене приче

Овог месеца "приповедање уз ватру" почињемо са недовршеним причама. Наиме, многи од вас често имају добру почетну идеју за писање приче (или вам је у глави само неки њен део).
      Можда сте заиста једном сели и почели да пишете најфантастичнију причу, али инспирација је пресушила, па прича и дан данас скупља прашину незавршена. Тужно, зар не... Па, и не мора да буде тако.

Донесите своју недовршену идеју или причу и ми ћемо вам помоћи да је завршите!

Теме за Наративну радионицу можете предлагати и сами на мејл:
      narativna.radionica@gmail.com[/list]
      Леп је дан, изађите из куће или збришите с посла сат времена раније и дођите да порадимо на недовршеним идејама и причама. Бежање с часова или предавања, не смем да поменем наравно.  :evil:

Loengrin

U PONEDELJAK 19.05.
      KREATIVNI SUSRET ILUSTRATORA/CRTAČA STRIPOVA I PISACA

Od 18-19 časova u tribinskoj sali na prvom spratu Doma omladine

(ulaz iz Makedonske ulice)

OVOG PONEDELJKA ODRŽAVAMO PRVI KREATIVNI SUSTRET IZMEĐU CRTAČA STRIPOVA/ILUSTRATORA I PISACA KLUBA LAZAR KOMARČIĆ.

Kao što već napomenuh, dobra ideja tera prste na crtanje i pisanje, a na ovom skupu smo predvideli da mnoge ideje u nastanku nađu svoje pisce ili crtače.

Mnogim crtačima stripova fale scenaristi koji bi oživeli likove iz njihove mašte nekom dobrom pričom, a našim piscima fale dobri ilustratori. Zbog toga je važno da se sretnemo i uživo razmenimo ideje.

Molimo vas da zbog kratkog vremena kojim raspolažemo ovog puta, sa sobom ponesete sižee priča ili skice koje bi mogle da ukažu na čemu biste u nekom narednom periodu radili.

Na ovom skupu ćemo se takođe dogovoriti i o detaljima dalje saradnje, ali i o mnogim drugim pojedinostima.

DOĐITE DA SE KREATIVNO UPOZNAMO!

Loengrin

*OBAVEŠTENJE*

Дом омладине нас је замолио да им уступимо термин наративне 16.06. тако да ћемо са темом за тај термин почети већ данас.

Da vas podsetim:

Quote from: "Loengrin"
      НАРАТИВНА РАДИОНИЦА - Приповедање уз ватру

На овом "приповедању уз ватру" причаћемо о будним сновима.
      - да ли сте икада доживели да сањате док сте будни?
      - да ли вас је икада у вашем животу погодила визија?
      - да ли сте имали дежави толико јак да вас скоро обори с ногу?
      - да ли сте некада сањали нешто што сте после неког времена дословце видели уживо?
      - да ли...

Да скратим... да ли би тај доживљај поделили с другима?
      Разговор је моћно средство инспирације. Ко зна, можда ово приповедање изроди неке приче довољно вредене да буду записане, или чак можда и нацртане.

Теме за приповедање уз ватру можете предлагати и сами на мејл Наративне радионице - narativna.radionica@gmail.com