• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Koja je ovo knjiga?

Started by EKSTREMISTA, 12-02-2008, 18:22:37

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

EKSTREMISTA

Osamdeset i neke je u Politici izlazio u nastavcima odličan roman koji je u stvari predstavljao Odiseju u prozi-ispričanu u prvom licu kao Odisejevo pripovedanje svih njegovih avantura do povratka na Itaku i ubistva prosaca.
Najbolje se sećam surovog realizma u Kiklopovoj pećini gde je potanko opisano kako Polifem tranžira Odisejeve drugove.
Ne mogu da se setim ni imena pisca a niko od profesora književnosti(i starije i mlađe generacije) koje sam proganjao ovim pitanjem nije znao da mi kaže o kojoj se knjizi radi.
Pomagajte.
Зло се трпи због страха од још горег зла,стога пук гунђа,али најчешће немушто.И трпи батине.

Лутајући Бокељ

sivka

ILIJA BAKIC>videh juce na znaku sagite kako neko trazi informaciju o jednoj knjizi
topik se zove `koja je to knjiga` ili tako nekako
mislim da znam o kojoj knjizi je rec pa vas molim da `okacite` ovaj odgovor:
danas nisam bio na sagiti pa ne znam da li je neko ponudio resenje
u svakom slucaju ovo je moje misljenje:

sa velikom verovatnocom mislim da je rec o romanu `niko` jezija andzejevskog
(dz se citaju posebno a ne zajedno kao dzak)
jerzy andrzejewski (1909 - 1983) jedan je od najboljih poljskih pisaca druge polovine XX veka
svetski poznat je postao kada je andzej vajda 1958.g. po njegovom romanu snimio film `pepeo i dijamanti` o prvim godinama posleratne poljske
prevodjen i kod nas
osim `pepela...` prevedeni `noc pokriva zemlju`, `velika nedelja`, `vrata raja` i `ide skacuci po gorama` (u jednoj knjizi), `zdruzgotina`, `niko` (prosveta, oko 1985)
(`niko`, naravno, jer se odisej tako predstavio kiklopu)
sa svoje strane, uz `niko`, preporucujem `noc pokriva zemlju` (o inkviziciji u spaniji) i `vrata raja` (1966. objavljeno u slavnoj nolitovoj biblioteci `metamorfoze` koju je uredjivao vasko popa; roman-novela prica o decijem krstaskom ratu 1213.g. ima 90-tak strana i napisan je u dve recenice a druga, zavrsna, glasi `i isli su celu noc.`)
cak i ako to nije trazena knjiga andzejevskog valja citati
Otišla sam. Ko hoće, zna gde će me naći.

EKSTREMISTA

Sivka,legendo!
Hvala mnogo.
Зло се трпи због страха од још горег зла,стога пук гунђа,али најчешће немушто.И трпи батине.

Лутајући Бокељ