• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Bosanske plačipičke i srpski mazohisti

Started by Ghoul, 16-02-2008, 13:31:03

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Josephine

Ghoul

čudilo bi me da nisu.

jer, za razliku od šiptara, njihovi civili su baš ozbiljno najebali od strane ruskih oslobodilaca.

s druge strane, praviti film o silovanim albankama (koliko ih je silovano u okršajima 98-99? tuce? dvadesetak?) i praviti se blesav da je silovanje stotina ako ne i hiljada srpkinja od strane albanaca, još od 1960-ih pa naovamo, bilo jedno od glavnih oruđa terora i proterivanja (a naročito u 1980-im) - ne samo što je licemerno i otužno nego je i ogavno, kao i ta trabunjanja mire karanović.
https://ljudska_splacina.com/

Josephine

Quote from: Ghoul on 24-08-2014, 19:46:51
jer, za razliku od šiptara, njihovi civili su baš ozbiljno najebali od strane ruskih oslobodilaca.

Ne samo na nemačkoj teritoriji, već i na teritoriji Vojvodine. Moja baka je bila među tim Nemicama (ne znam da li je silovana, ali je u logoru bila kao devojka).

Malo je neukusno praviti razliku u broju silovanih žena na različitim stranama. Pogotovo ako ne znamo tačne informacije.

Son of Man

Film o silovanoj Albanki na Kosovu u kom se ne pominju Srbi?!?!
Pa bre to je zicer samo takav, to se ne propušta. :mrgreen:

ginger toxiqo 2 gafotas

Montana 2014 HDRip XviD AC3-EVO

http://www.imdb.com/title/tt2208568/

In the mean streets of London's East End, a former Serbian commando and a fourteen-year old boy plot revenge against a powerful crime lord and his ruthless lieutenants. As our heroes prepare to take on their enemies, the boy is mentored in the dark arts of assassination and learns the true meaning of friendship, honour and respect.
"...get your kicks all around the world, give a tip to a geisha-girl..."

Ghoul

suprajz! mikelsen ne govori srpski kao nejtiv spiker - ali daleko je to od bruke i nerazgovetnog mrmljanja džontre.
avaj, burić je prilično slab ovde, a dijalozi na srpskom nemaju sočnost i živost PUSHERA, kao da su guglom prevedeni s eng. na srp. pa deluju mehanički, beživotno.

sinisa123

jel to znači da može da se gleda?

Ghoul

verovatno da, samo sam prelistao.
ne deluje kao bogzna šta ali zbog srpskog engla iće nam zanimljivije nego što inače jeste.

Albedo 0

Dimitrije je stvarno prešao na stranu Vesne Pešić. U filmu MONTANA neprijatelj mu je izvjesni Lazar, formerly known as Ratko :)

inače, pokupio sam bar dva omaža, jedno je borba u sauni iz Kronenbergovih EASTERN PROMISES, a drugo je kraj GLADIJATORA

Tex Murphy

Јесте, то сам ја одавно скинуо и спремио за гледање, ал то се још увијек није десило :-)
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

SIMERIJANAC

Харв,како напредује Људски зоо врт? Има ли шансе да буде до краја године?

ginger toxiqo 2 gafotas

...na TPBu leakovao Milićev BROJ 55...
"...get your kicks all around the world, give a tip to a geisha-girl..."

SIMERIJANAC

Иако је у НДХ подобијао све могуће филмске награде,по ономе што се могло прочитати по нету то је класичан акцијаш, без политике, а Срби у филму су невидљиво зло као муслимани у Лепим селима(мада усхићени кро критичари Милића већ пореде са Карпентером),тако да сумњам да ту има чекс меса.

Tex Murphy

Quote from: SIMERIJANAC on 06-12-2014, 03:18:33

Приватне обавезе навалиле ко сумануте, ал требало би да буде током сљедеће седмице.
Genetski četnik

Son of Man

Ghoul

Quote from: Владика Василије Качавенда on 07-12-2014, 00:40:42

Приватне обавезе навалиле ко сумануте, ал требало би да буде током сљедеће седмице.

aha. tek što nije!  xtwak

nego:
NCIS: Srbi ponovo serijski negativci

Nova epizoda serije NCIS koja prati izmišljeni tim specijalnih agenata američke policije u poslednjoj epizodi državne agente iz Srbije predstavila je kao glavne negativce.

Tim iz serije pokušava da otkrije kako je jedna od pronađenih žrtava došla do lažnog identiteta koji je povezuje sa glavnim likom specijalnim agentom Lerojom Gibsom.

Glavni trag su dva tela muškaraca, od kojih jedno ima "srpsku tetovažu". Njihova navodna imena u dokumentima zapravo su pseudonimi koje su agenti NCIS koristili u misijama pre 20 godina.

Slučaj se rasvetljava kada žena, koja je u prošlosti stvarala sve lažne identitete agenata, priznala Gibsu da se posle penzionisanja udružila sa Srbima. Ona je dvojici agenata iz Srbije pomogla da ukradu tajne podatke iz NCIS.

Ispostavlja se da se Srbima toliko dopao život u Americi, da su morali da uzmu lažne identitete. Međutim, na posletku su ubijeni jer je centrala iz Srbije smatrala da su postali izdajnici svoje zemlje.

Zanimljivo je da se nedavno predsednik Srbije Tomislav Nikolić pojavio u poslednjoj epizodi kriminalističke serije "Brooklyn Nine-Nine". Takođe, Aleksandar Vučić se spominje u jednoj od epizoda serije "Loš sudija".

http://www.b92.net/zivot/vesti.php?yyyy=2015&mm=02&dd=26&nav_id=962300

SIMERIJANAC

Quote from: Ghoul on 26-02-2015, 21:43:49

aha. tek što nije!  xtwak

Ја приводим крају нову критику, па онда прелазим на један кро чекс,ал објављујем тек после Харва.

sinisa123

stvarno ste neažurni kad je čeks u pitanju. stalno stižu novi materijali koji nisu samo filmski (mogli bi npr. da obradite ove lukovićeve psiho pisanije u e-novinama ili neletov boravak u sarajevu), a vi se ponašate kao da ima važnijih stvari u životu. 

Son of Man

Ih, pa napisao sam ja tekst o Neletovom pohodu na Rajvosa, ali ako me sećanje ne vara, dogovor je bio da se piše samo o filmovima i serijama i eventualno o nekoj igri, da se to ne bi rasplinulo i postalo svaštara ko one stranice na fejsu?

Petar Luković vs. dr Nele Karajlić

Ajoj majko draga, na kakav tekst Petra Lukovića sam naleteo apropo najave promocije Neletove knjige u Sarajevu. Koliko je samo ono jezivo, ostrašćeno, puno zlobe, sarkazma, ismevanja i nipodaštavanja, pa to je bre strašno, tačno u udžbenike da uđe iz ovih stopa kao primer, a o niskim udarcima da uopšte i ne govorim. Deluje mi ko da je baš gadno odlepio i zapenio zbog ove Neletove akcije u Sarajevu pa seo da piše onako sav napaljen i naravno pod vidnim dejstvom, a pritom ne birajući ni reči ni taktiku. Dakle, Pera je ovde skroz slep od mržnje ili čak i prezira prema svima koji su se usudili da napuste Sarajevo i da odu ne na čestiti zapad kako su po njemu trebali, nego ej bre, u tamo neki mračni Beograd, u ono leglo svih mogućih zala i užasa, u rasadnik nacionalizma i šovinizma, u samo grotlo genocida koji je vršen nad nevinim žrtvama, a žrtava vala bilo svuda. Jer tu ko nije bio žrtva pa naravno da je bio agresor, i tu nema one sive među-zone, ili si bio dža ili bu, a to je Pera odlično znao, i to još onomad kad su mu uručili titulu počasnog građanina Sarajeva, kada je posle kraja rata bio najrađe viđen gost iz Beograda na SA televiziji i radiju, jer je bio možda jedini pismeni Srbin koji je pristajao (imao hrabrosti) da govori protiv Srba i te agresije, dakle ne samo protiv Miloševićevog režima ili protiv Radovana, nego uopšte o Srbima. Evo, ispravite me ako grešim.

Šta god je trebalo da se priča on je to odrađivao onako baš od srca, uostalom svi ga znamo, nikad taj nije imao blama ni oko čega, i baš zbog toga sam ga veći deo svoga života jako cenio, a posebno one njegove tirade na Peščaniku. Pa ja sam bre bukvalno živeo za te priče, za tu nezadrživu energiju i emociju kojom je parao etar, i može se slobodno reći da mi je u tom periodu upravo on i bio glavna inspiracija i uzor kako to zapravo treba da se radi, onako skroz beskompromisno, bez zadrške, do kraja, bukvalno po cenu bilo čega. Ali jbga, onda su ga sklonili sa Peščanika, dal' zbog preterane upotrebe psovki ili nekog internog sukoba, ja to nikad nisam saznao, te je zatim pokrenuo "e-novine" kao lično njegov rad sa autorskim pečatom, gde su pisali neki skroz zanimljivi i pametni ljudi pod njegovim vazda budnim uredničkim okom. Ali nažalost to mi se i nije toliko svidelo, jer ipak je živa reč na radiju bila živa reč kao sablja britka, a ovi tekstovi jednostavno nisu mogli da dosegnu te visine, tako da sam e-novine čitao jednom u mesec dana po neki članak ako i toliko.

E, a onda nam se svima dogodio (premijer) Vučić, taj jedan zaista do sad skroz nezapamćen fenomen koji je čak i Peru probudio iz letargije, te je ovaj iznenada počeo da gostuje po svim živim TV emisijama, a na kojima mu je pojavljivanje ma samo do mesec dana ranije bilo nezamislivo, da ne kažem da je bio izričito zabranjen, dakle persona non grata. Rastrčao se Pera po tako tim televizijama pa tako stigao i do ubedljivo najozloglašenije emisije i to na Pinku, hardkor naziva "Teška Reč", a koju vodi Vučićev personalni novinar poznatiji i kao Dragan Vučić-ević. E, to kad sam video, taj sada već čuveni nastup, okrenulo mi se sve komplet naglavce, jednostano nisam više verovao šta taj čovek priča, al' sam ipak odma' po automatizmu počeo da ga branim i to iz fazona - ma mora da je uzeo baš bahat keš od režima za ovakvu suludu propagandu i totalni zaokret, jer može se reći da je najopuštenije pljunuo na sve što je ikada do tada govorio. Ali kad malo bolje razmislim, zapravo nije ni bitno šta je on tu odradio, kakav dil il' kombinaciju je napravio, kada to više nije bio onaj stari Pera Luković no brate obična medijska marioneta Vučićevog režima. Tako da je to što se mene tiče piši propalo, i jedino mi je žao jer sam zaista tripovao u svojoj naivnosti da takva faca nikada neće izdati, ali očigledno da svako nažalost ima svoju cenu pa čak i on.

No, vratimo se Perinom tekstu, znači zipa samo ova dva pasusa za početak:

"Onda se, lažni doktore, ispostavi da ste negde na Jahorini (Republika Šumska), u hotelu ,,Bistrica", pred novinarima ,,Srne", 14 dana ranije (da zbunite neprijatelje!), valjda 14. februara, održali promociju svoje knjižice, objašnjavajući prisutnim Srbima da "onaj koji misli da napiše autobiografiju treba to da učini onog trenutka kada ga život prvi put opeče i kada počne da misli". Govor ste okončali čestitajući Olimpijskom centru "Jahorina" na rekordnoj posjeti skijaša i gostiju, koji su danas ,,pohrlili na suncem okupanu olimpijsku ljepoticu". Literatura curi iz vas, nedvojbeno."

"Onda ste uveče, opet čitam, stigli krišom u Sarajevo koje nije Istočno, došli u konobu ,,Luka", gde su vas čuvali kordoni policije, valjda iz oduševljenja zbog čitalaca vaše knjige koji svoju ljubav ka vama ne umeju da sakriju; ne stigoh da pitam – kako je to vratiti se u ,,grad koji ne postoji", u tu ,,crnu rupu" gde je vladao srbosek, odakle ste pobegli u Beograd via Pale via Šumska, usred onih vremena kad su s vaših brda vaši ubijali Sarajevo. Je l' prija piće u Sarajevu? Jesmo li nešto jeli u konobi? Jesmo li uživali?"

I eto, to vam je Pera u kratkim crtama a opet u svom punom sjaju, te bi za kraj postavio samo još jedno jednostavno pitanje za koje mislim da je ovde krucijalno: Dakle, dal' taj čovek, javna ličnost, poznati novinar, koji se onako najljigavije uvlačio Vučiću u bulju i to na najgledanijoj televiziji sa nacionalnom frekvencijom, pred minimum milion ljudi, ima uopšte pravo da kaže bilo šta ali bilo kome ikada više u životu, a ne jednom Neletu? Šta vi evo mislite o tome, svako za sebe, da ne bude da samo ja ovde mudrujem? Pa jasno...

Son of Man

I omanja prozivka Sarajlijama kod Neleta na zidu gde je realni rat svakog dana  :mrgreen:

Ajoj koji ste vi kompleksaši, e moje "Sarajlije". Umesto da ste ispali šmekeri i baš namerno dočekali Neleta skroz opušteno, na nivou, i na taj način ga totalno pobedili i sjebali, vi ste uradili skroz obrnuto i usrali stvar. Ali nije to ništa novo, jer sva kvalitetna raja koja je napustila Sarajevo retko se kad vraća, dođu samo da naprave koncert te da uzmu keš. Jbte pa vi ste ladno jednu veličinu kao što je Jadranka Stojaković a koja vam ništa skrivila nije (bila žena u Japanu) isterali iz njenog vlastotog stana pa sad jadna nepokretna mora se smuca po staračkim domovima po RS, a da ne pričamo da nema ni Brege, ni Čole, ni Đure, ni Rize, ma bukvalno sve što je valjalo sad živi il' u Beogradu il' Zagrebu, pa čak i ti koji se hvale time da su opake Sarajlije poput Seje Sexona danas veći deo vremena provode u Zagrebu al' kao svrate malo i do Sarajeva gistro. I aj' sad, koji će kurac Sejo u Zagrebu (osim toga što je Hrvati naravno) kad veze sa tom kulturom tamo purgerskom nema, šta mu je to tolko smetalo u Sarajevu pobogu bre ljudi?

Anomander Rejk

Pa u Sarajevu misle da su raja, kultura, građanstvo, a da su ovi gore, ,,u brdima, na istoku'' nekulturni i divlji šumnjaci, što bi rekao Luković, jel. Međutim kad pročitaš postove, ne svih da ne grešim dušu, ali velike većine ,,gradske raje'' na klix.ba, brzo ti postane jasno da i oni imaju sve te pogane i loše osobine, za koje oni tvrde da ih imaju isključivo ,,Šumnjaci''. Rat , nacionalizam i indoktrinacija je učinila svoje, i više tu nema neke bitne razlike, velegrad ili palanka, duh je postao isti svuda-zatvoren, ksenofobičan, otrovan.
O Perinim bljuzgotinama nikad nisam mislio dobro, ali ajde makar sam mogao ceniti to što skreše ta svoja sranja svakom u brk, bez računa i bez straha od posledica. Ali nakon onog dirljivog gostovanja u Teškoj reči gde samo što se nije javno izljubio sa Vučićem, i ta mrvica poštovanja koju sam mogao imati za njega je nestala. The End.
Tajno pišem zbirke po kućama...

Albedo 0

Hm, pa taj isti Nele je rekao nešto drugo, a to je da Sarajevo ni prije rata nije bilo multikulturalno, već takođe nacionalističko i indoktrinirano

samim tim, nema nikakvog ''pada'' Sarajeva, nekog izgubljenog socijalističkog raja, nikad ga nije ni bilo

to su Neletove riječi, naravno, ja ne mogu da sudim

Anomander Rejk

Pa sigurno da nije bio raj, naravno da nije sve med i mleko bilo, niti treba idealizovati, al ne možeš porediti stanje pre rata i ovo sadašnje.
Mislim, iluzorno je da uopšte diskutujemo o tome, onda si imao jedno normalno društvo sa istina gomilanjem brojnih problema, sad imaš nenormalno društvo i još gore probleme.
Tajno pišem zbirke po kućama...

Albedo 0

pa sad, ne znam kako da poredim fakat da se i prije 50 godina fudbal u BiH igrao u dva tima, četnici i turci, i ne možeš da biraš za koga ćeš da igraš, čak i ako si komunista igraš za četnike ili turke

pa znalo se odma šta si ako navijaš za Želju ili Sarajevo... No neću da sudim o tome, samo prenosim šta je Nele sam rekao

sinisa123

Quote from: Pizzobatto on 28-02-2015, 19:29:42
Hm, pa taj isti Nele je rekao nešto drugo, a to je da Sarajevo ni prije rata nije bilo multikulturalno, već takođe nacionalističko i indoktrinirano

samim tim, nema nikakvog ''pada'' Sarajeva, nekog izgubljenog socijalističkog raja, nikad ga nije ni bilo

to su Neletove riječi, naravno, ja ne mogu da sudim

mislim da je rekao da je komunistički period kao "zlatno doba" grada bio izuzetak, a da su se stvari početkom rata samo vratile na staro, tj. da ovo današnje stanje zapravo normalno ako gledamo duži istorijski period.

Albedo 0

morali bi onda da iskopamo tačan citat, da sad ne nagađamo, ali valja ovo dodati

''Nije to bio presladak život kako se misli, jer vidim da su se svi navukli na tu moju priču o Sarajevu u romanu. Pisao sam prijateljski, s puno ljubavi, ali to što sam ja napisao u suštini ne preporučuje nikome da se vrati u to vreme.''

Son of Man

Joj, konačno sam sinoć pogledo onaj Neletov intervju na N1, kako ga je samo pokido, bukvalno je razbuco onog jadnička od novinara. Svaka mu čast i mislim da mu je ovaj nastup ubedljivo najbolji do sad. Ej bre, tolko inteligentni odgovori, namazani, pa gde je to bilo, gde se skrivalo svih ovih godina dok je bio pod Kustinom šapom? Očigledno ga il' ovaj sputavao da otvoreno govori, ili je radila autocenzura.

Prvi put bre vidim Neleta u ovih polednjih 25 godina kao najnormalnijeg čoveka, onog pravog Neleta, street wise lika sa kojim se ne može zajebavati svaki nabeđeni novinar. A pošto mi je Zabranjeno Pušenje bilo prva domaća grupa koju sam počeo aktivno i fanatično da slušam tamo krajem 80-ih, a Neleta obožavo do imbecilnosti i to više zbog Pušenja nego zbog Nadrealista, dakle bio mi prvi pravi onaj idol klinački, i to tolki da sam kačio brdo njegovih fotki iz novina i postere po zidu, ma ko oni klinci metalci, OVO mi sad al' zaista neizmerno drago, jer je potvrdilo da ipak nisam pogrešio oko čoveka, mada sam se 100 puta nervirao kad je radio ono unca-unca sranje te sam dosledno bojkotovo sve te koncerte.

Dakle poslednji koncert pravog (krnjeg) Pušenja koji sam pohodio odigrao se u velikoj sali Doma Omladine, čini mi se u zimu 1993. (2 konceta puna su bila) I tu su poslednji put svirali sve stare pesme u originalu, bez foliranja, čak je i Rizo gostovo u "Stanju šoka", i od tad znači pustara. Doduše tamo 1997. je izašao onaj album "Ja nisam odavle" al' se to meni nikako nije svidelo, možda samo 2 pesme, a ugurao je i onu odvratnu iz Kustinog filma "Crna mačka" a pošto sam taj film mrzeo iz dna duše, smučila mi se i cela priča oko toga, tako da ni nisam otišao na veliki koncert u baštu SKC-a, ali srećom postoji butleg snimak, koji je urnebesan jer je Nele u čujno alkoholisanom stanju a Pava iz Plavog Orkestra je sviro gitaru pa masovno grešio, dakle totalni raspad, al' tako i treba, jer ipak sam ja to oduvek smatrao pre za pank nego neki pop-rok.

I tako...uglavom mnogo, mnogo mi drago što se Nele konačno oslobodio Kustinog balasta i tih tripova jer to je neka mnogo bre gadna priča, taman tolko gadna kakvi su mu i filmovi u poslednjih 15 godina. Zlo, a šteta zaista jer sam oduvek voleo da slušam i kad Kusta zasedne npr. kod Olje pa krene da filoziofira, to mi bio vrh ekstaze.  :lol:       

SIMERIJANAC

Владимир Кецмановић: Вести из ,,несФЕСТи"

среда, 11. март 2015. 

На вест да је први добитник Гран прија београдског Феста Емир Хаџихафизбеговић, глумац познат по томе што је најзначајнијем редитељу рођеном у овом делу света јавно претио смрћу и по томе што је понудио оригиналну дефиницију турбо-фолка као зла којим класичној музици наклоњен бошњачки народ покушавају да отрују ,,србијанске дроље" – сваки европски оријентисан грађанин Србије морао је да осети понос.

Србија и Срби су, тако, по ко зна који пут, доказали своју ширину.

Као што су, ономад, након Првог светског рата, аутора пароле ,,Србе на врбе" именовали баном, да би – пошто је та парола у Другом светском рату добила ширу и обухватнију примену, а пошто су поменути копирајтер и главни реализатор били оправдано одсутни (један у паклу, а други у пацовском каналу) – некадашњег војника аустроугарске казнене експедиције прихватили као највољенијег сина и вишедеценијског господара сопственог живота и смрти – тако су и данас остали на висини задатка.

Наравно, скромни као што тако широкогрудим људима и доликује, они који су заслужни што је фестовско признање дошло у праве руке ће, добар вам стојим, тврдити како ова награда нема везе са Хаџихафизбеговићевим друштвено корисним ангажманом, већ су пресудили чисто уметнички критерији.

Не верујте њиховој лажној скромности. Било је у конкуренцији глумаца и глумаца, међу којима су многи бољи од Емира. Али, извесно, у мржњи према Србима с њим ниједан не може да се мери.

Покушаће скромни фестовски арбитри да свој допринос овом тријумфу мудрости, далековидости и морала оспоре чињеницом да је жири био интернационалан, па је, самим тим, српска улога минорна.

Ни говора! Жири јесте био интернационалан, али су га именовали управо Срби, пардон, грађани Србије, па је њихова реч, опет, била пресудна, а заслуга неспорна.

Посебну тежину поменутом подвигу даје чињеница да је један од чланова жирија био Срђан Драгојевић, и сам жртва Хаџихафизбеговићеве добронамерности и толеранције.

Бошњачки глумац је, наиме, не тако давно, био на челу харанге против Драгојевићевог ремек-дела ,,Лепа села лепо горе", и дао немерљив допринос антиуметничком бојкоту ком је био изложен један од најбољих филмова у историји балканских кинематографија.

А Срђан ко прави православац – ко тебе каменом, ти њега хлебом.

Пред таквом ширином, заиста, не преостаје ништа до да се занеми. Тако, неми, можемо само да размишљамо о неком трајнијем, звучнијем и мрснијем ангажману који би лауреату ваљало понудити, пошто није ред да Тони Блер покупи сав кајмак.

Истина је, Хаџихафизбеговић нас није бомбардовао, али само зато што није могао. Да јесте, он нас вероватно не би засуо само осиромашеним уранијумом, него би без сувишног двоумљења сунуо атомску бомбу, па није ред да га неоправдано запостављамо само зато што је Енглез био моћнији.

Размишљање о ангажману који звезда ,,Хајде да се волимо" дефинитивно заслужује, међутим, не сме да нас успава, па да, глуво било, на сваки покушај постављања неумесних питања у вези са новим тријумфом фестових мудраца не одговоримо што жешће и што глупље знамо и можемо, критизера из места проглашавајући назадњаком, ксенофобом, фашистом, и, наравно, директно одговорним за Сребреницу.

Енд ласт, бат нот лист, не смемо допустити да нас малодушним учини сазнање да Марко Перковић Томпсон није филмски радник, па на следећем Фесту нећемо моћи да му дамо награду коју је извесно заслужио.

Никад се не зна, можда Томпсон у догледно време склепа музику за неки филм.

Ако не, увек нам остају музички фестивали.

Добро, не увек, али барем све док, мудри какви смо – коначно не нестанемо...

(Политика)

Пристигли коментари (0)

Пошаљите коментар 

Ghoul

ček bre, zar taj enver hadžimulajusufsulejmanbegović nije u apsani jer je bahatom vožnjom kolima ubio jednu ili beše dve žene?  :shock:

umesto da ga prima u zatvoru sada, on prima nagrade i pare u beogradu?! :-?

oj, srbijo, zemljo među gljivama!  :-x :-x :-x

http://www.blic.rs/Vesti/Hronika/502063/Glumac-Emir-Hadzihafizbegovic-kolima-usmrtio-zenu-i-sam-povredjen-u-nesreci

Son of Man

Da se odma' (ne) razumemo, Emir Hadžihafisbegović jeste odličan glumac, čak po mom ukusu i ponajbolji u BIH a i šire, jer njegova uloga oca u Arminu (2007) je meni najjači otac ikada, i to baš ovaj naš balkanski, pravi ćale, babo, stari, tata, zatim "Smrt čoveka na Balkanu" je takođe film koji se mora pogledati, ali i epizodna uloga Samira u seriji "Lud, zbunjen, normalan" je prava onaj street wise, dakle neosporno je da je čovek jedan od najboljih glumaca trenutno sa ovih prostora, mnogo bolji od većine naših koji inače u regionu važe za veličine, i ja bi najiskrenije vazda pre rađe gledo Emira nego bilo kog od ovih naših mlađih, jer su mi smešni, dok starije čak i prezirem da vidim. I evo, zaista sad ne mogu da se setim niti jednog od naših glumaca osim Žike Todorovića i  odlične ekipe iz filma "Neprijatelj" koji mi je što se kaže za full rispekt, doduše možda sam još nekog preskočio. I stoga mislim da je Emir skroz zasluženo dobio nagradu u Veneciji iako taj film nisam ni gledo, jer otprilike znam šta čovek radi a nisu ti talijani slepci jbga.

E, sad što se tiče ovih nagrada ovde. Kao čovek koji otvoreno širi nacionalizam, šovinizam i uopšte patološku mržnju prema srpskom narodu gde god se pojavi, takav ne može dobiti nagradu na BGD Festu, kao što nikako nije smeo dobiti ni nagrada pre par godina u Zaječaru. Uostalom setimo se samo kako je Nele nedavno prošao u Sarajevu, dakle samo što ga govnjivim motkama nisu isterali, isto važi i za Kustu. E sad, da zamislimo jednog takvog srpskog glumca koji je dostigao i svetsku slavu a da otvoreno pljuje po Muslimanima il' Hrvatima dal' bi on mogao da dobije bilo kakvu nagradu u Sarajevu ili bilo gde? Bi kurac!

Naravno, mi se uvek pravimo da smo bolji od njih, da smo iznad toga, da nam je bitan samo film, a njih zabole i za film, i za bilo kakvu umetnost, i tako dok mi gistro gradimo te mostove između Beograda, Sarajeva i Zagreba, oni ih uporno ruše a mi se pravimo blesavi...al' ko zna, možda nam je to neki od uslova za ulazak u EU koji samo Vučić zna?!

I kad smo već kod Kecmanovića, šta je sa filmom TOP JE BIO VREO, kad će to na divx, zna li iko?

Джон Рейнольдс

Издржао сам првих десетак минута "Ас пика". Има ли ко да се прихвати овог црногорског чекса? И ово мало што сам гледао обећава.
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

Son of Man

Ghoul

a sad, da pogledamo nemačko-hrvatsko-srpski film o sukobima srba i šiptara u kosovskoj mitrovici za vreme NATO bombardovanja.

ček da izvadim NAPALM, pa da krenem sa strategijom 'spaljene zemlje': xuss xuzi

MOST NA IBRU (NAJLEPŠA JE ZEMLJA MOJA, 2012)

http://ljudska_splacina.com/2015/03/most-na-ibru-najlepsa-je-zemlja-moja.html

Ghoul

sinisa123

Evo ga Emir at large. Bilo bi šteta ovo ne adaptirati, za Srbljanovićku idealno, uzela bi se i neka nagrada sigurno.

https://www.youtube.com/watch?v=KQmedRFt0Jc

Ghoul

mislili ste da je CHETNIXPLOITATION žanr izmišljen 1990-ih?
ma ne.

ima to dužu tradiciju.

evo jednog klasika:

Menschen im Sturm xuss

Menschen im Sturm (sh. Ljudi u oluji) je njemački crno-bijeli film snimljen 1941. u režiji Fritza Petera Bucha, poznat kao jedan od rijetkih igranih filmova iz doba Trećeg rajha radnjom smješten na područje bivše Jugoslavije.
Protagonisti filma su pripadnici njemačke manjine (folksdojčeri), koji nakon izbijanja drugog svjetskog rata trpe zlostavljanja od vlasti Kraljevine Jugoslavije i tamošnjeg srpskog stanovništva. Film je nastao u propagandne svrhe, odnosno trebao je opravdati invaziju i okupaciju Jugoslavije u proljeće iste godine. Kao model za zaplet i likove je, pak, poslužio Heimkehr, koji je prikazivao stradanja folksdojčera u predratnoj Poljskoj. Dio filma je tokom juna 1941. sniman u Zagrebu, koji je tada bio prijestolnica novouspostavljene Nezavisne Države Hrvatske. Članove ekipe je primio poglavnik Ante Pavelić i zamolio da u film ubace lik Hrvata koji pomaže Nijemcima; ta molba mu je ispunjena, te film sadrži lik hrvatskog apotekara koga Srbi ubiju zbog njegovih pro-njemačkih simpatija. Menschen im Sturm je premijerno prikazan u Berlinu krajem 1941. godine, a u Zagrebu u ožujku 1942. godine. Nakon drugog svjetskog rata je u Njemačkoj došao na popis zabranjenih filmova.
Početkom 2014. je u Zagrebu ponovno prikazan u okviru promocije knjige Kinematografija u NDH Daniela Rafaelića.

http://sh.wikipedia.org/wiki/Menschen_im_Sturm

film postoji u celosti na jutjubu, ali je na nemačkom, a titla nema - ili ga barem ja ne vidim.

ako neko iskopa titl, ili je voljan da ga napravi (zosko?), nek se javi.

https://www.youtube.com/watch?v=y23yyyg1kyk

SIMERIJANAC

QuoteFILMSKI CENTAR SRBIJE – vaše pravo da vaše pare (od poreza i drugih reketa) završe u OVAKVOM estetskom, idejnom i političkom đubretu!

Не знам само како се о овом смећу од филма није причало у нашим медијима,да л' их је ипак срамота, или је редитељка искулирала Сандру Перовић за интервју. А и Југослав се успавао кад је не позва на ФЕСТ.
Критика је одлична, темељна, изгледа да ти ништа није промакло, а из свега што си написао имам утисак да је филм осим што је глуп и зао, мучан и досадан и да није чак ни забавна трешина коју вреди погледати из чисте зајебанције.
Хоће ли ићи после Култа и на Чекс као и раније?   

Ghoul

ovaj 'film' je, čini mi se, igrao na festu, ali 'rediteljka' izgleda nije bila lično prisutna.
ali sve i da jeste - ovaj narod je izgubljen slučaj: verujem da bi publika aplaudirala i dok im neko sere po glavama i da bi glatko progutala ovu 'univerzalnu ljubavnu priču o prevazilaženju ekstremizma i blah blah'

da, film je prilično bljakasto-bedast za 'so bad it's good' gledanje, mada - neki od momenata koje sam istakao (preglumljavanje, wtf momenti, kurve, dejstvo radijacije, jugonostalgični šiptar usred ovk, itd) daju mu određenu dozu enetertainment value-a za specijalne gledaoce... ;)

da, okačiću ovo i na chex, čim nađem 3 minuta za to!

SIMERIJANAC

Quote from: Ghoul on 06-04-2015, 22:12:07

https://www.youtube.com/watch?v=y23yyyg1kyk

Па ово је црни чекс бисер.Цео филм је лудило, али сцена у свињцу је најјача. Морамо ово да преведемо како знамо и умемо. Од мог немачког из основне слаба вајда, а ни аутоматски гугл превод немачких титлова не помаже, јер ни ти оригинални титлови на филму нису најтачнији и реченице су испрекидане.Ту би најидеалнији био неки добар ортак који прича швапски ко матерњи и који би могао симултано да преводи док заједно гледамо филм, ал где таквог наћи?

Dybuk

Quote from: Ghoul on 09-04-2015, 02:40:19
evo ga i na chexu:

http://chetnixploitation.blogspot.com/2015/04/most-na-ibru-najlepsa-je-zemlja-moja.html
Fantastican clanak, ja ovo smece ne gledam, al reko' bas da procitam. Prosula sam kafu od odusevljenja, haha.

Inace - nevezano za ovaj redateljski promasaj, citajuci pokoju tvoju kritiku nailazim na negativnu kategoriju pod imenom 'zena rezirala', sto bi znacilo, ne moze biti dobro, u startu ili?...Care to expand on that? Ja sam mislila da su umetnici pa i reditelji dobri/talentovani ili losi/netalentovani, te da to nema veze s polom. Izgleda da se grdno varam :) Moguce da ovo nije pravo mesto za ovakvo pitanje, u tom slucaju, izvinjavam se za off topic.

Tex Murphy

Женама је мјесто у кухињи а не иза камере.
Genetski četnik

Dybuk

Glauf

Banalno, primitivno i nemastovito.

Trazim strucno misljenje i interesuje me po mogucstvu objasnjenje razlike izmedju performansi, zanatske umesnosti, tematike i imaginacije or lack thereof, ovo je na nivou jeftinog pamfleta ili trolovanja. Osim toga, ne spustajmo ovo, na koncu, pitanje vezano za oblast filmske umetnosti, na nivo kafanske retorike. Ako moze.

Meho Krljic

Samo da podsetimo da je prvo pravilo kod susreta sa trolom to da ga ne treba hraniti. Glauf aka Harvester je divan čovek i matematičar ali voli povremeno da provocira i mudri ljudi te provokacije sa osmehom ignorišu i sve na kraju bude dobro.

Dybuk

Meho saves the day, again  :) Znam, u pravu si, nego cisto da podsetim koji me aspekt ovde interesuje.  xwink2