• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Nove i pročitane knjige (u 2017.)

Started by Nightflier, 07-03-2008, 11:58:07

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

divča

Quote from: "nightflier"Zanimljivo je da je rec o romanu koji je proglasen za knjigu godine Njurork tajmsa

Tacnije, usla je medju 100 notable books of the year 99-e.
A mislim da na sajtu autora vec neko vreme moze da se cita (i skine) ova knjiga, dva nastavka, i jos ponesto.
Da ne bude da je Tor izmislio creative commons (u stvari 'promenu paradigme' izdavastva su prvi osetili i prihvatili manji izdavaci i autori, ali dobro, hvala Toru svakako), neka bude receno da iz Small Beer Press-a stize besplatna elektronska knjiga godine: Mothers and Other Monsters od Maureen Mchugh. Kod nas je objavljena odlicna alternativno istorijska prica iz gradjanskog rata Linkolnov Voz, mislim u Znaku Sagite broj 5. Meni je Maureen potpuno genijalan pisac, nesto izmedju minimalnog psiholoskog realizma i 'unutrasnjeg' prikazivanja paklova svakodnevnog bliskog recimo M. Atvud i sf-a od legvinovske sorte. Obavezno citajte !!
And every life became
A brilliant breaking of the bank,
A quite unlosable game.

Nightflier

Ziva istina. Ne secam se da li sam ranije davao ovaj link, ali evo  ga sada i mislim da ce biti zanimljiv: http://www.baen.com/library. Na istom mestu moze se pronaci i razmatranje problema autorskih prava i elektronskog izdavastva, a od strane americkog pisca Erika Flinta.
Sebarsko je da budu gladni.
First 666

Nightflier

Nakon duge pauze, evo me opet. Najpre da pomenem knjige koje je Tor delio tokom prethdne dve nedelje: Prva je Touch of Evil by C.T. Adams and Cathy Clamp. Urbana fantastika/paranormalna romantika, po uzoru na Lorel Hamilton, sa nesto originalnijim vidjenjem vampira. Roman je dopadljiv i lagan za citanje, ali ne nesto cemu cete se vracati - sto je slucaj sa ranim Hamiltonkinim radovima. Oni koji vole podzanr paranormalne romantike ne bi trebalo da propuste ovaj roman, a tvrdokorni sf-ovci trebalo bi da se prekrste, pljunu u nedra i zaobidju ga u sirokom luku. Drugi roman koji je Tor sa nama podelio koliko pre neki dan jeste A Shadow in Summer by Daniel Abraham. Jos nisam stigao da ga procitam, pa evo sta kazu strane kolege:
QuoteMuch like "The Gentlemen bastards sequence" and "The First Law", "The Long Price Quartet" is another of the new fantasy sequences that have had heaps of effusive praise piled upon them. However, unlike the first two (one more of a witty nature, and the other mere rote fantasy with rare redeeming values) this one is suppose to be deep
First 666

Nightflier

Novosti ima i kod nasih izdavaca. REdovni posetioci Laguninog sajta mogu da vide kako je nekoliko novih romana ugledalo svetlost dana: BAUKOV ŠEGRT, Džozef Dilejni; MAGIKA, Endži Sejdž; KRUNA MAČEVA - deo prvi, Robert Džordan, a pre toga i novi nastavak Taranovih pustolovina i jos ponesto namenjeno mladjima. Magiku je prevodio Sale Markovic - sada radi na drugom nastavku, uporedo sa Spook Country - a rec je o romanu koji pretenduje da nasledi Harija Potera. Samo sto je dosadan. Mada, kupicu ga, naravno, iako imam celu seriju na engleskom. Cini mi se da je rec o tetralogiji. Svima bih od srca preporucio Baukovog segrta, sto jeste roman namenjen mladjima - ali je sjajan. Uzivao sam citajuci ga, kao i nastavak. Za ljubitelje sf-a, ne znam da li sam ranije spomenuo, ali Algoritam objavljuje Dikov Ubik. Eto, toliko od mene. Vajda cu smoci snage i naci vremena da sastavim liste koje sam obecao za onu drugu temu...
First 666

Nightflier

Tor od danas deli Orphans of Chaos by John Wright. Ovo je Rajtov izlet u epsku fantastiku, nakon boravka u ludnici. Ovu knjigu imam dobrih godinu dana, ali nikako da mi podje za rukom da savladam Rajtov monotoni naratorski stil. Ono sto je u trilogiji Zlatno doba - koja spada u sam vrh SF-a bilo zanimljivo, ovde gusi i davi. Bar po meni. Ako neko drugi stekne drugacije misljenje, molim vas, napisite koju. Naredne nedelje Tor polanja In the Garden of Iden by Kage Baker. Roman pripada seriji Company, koja je Bejkerovu proslavila. Ljubitelji putovanja kroz vreme - jednog od klasicnih SF motiva - nece biti razocarani. U neku ruku, na americki nacin, Bejkerova se poigrava istim onim motivima kao braca Strugacki u Tesko je biti Bog.
First 666

angel011

Meni Magika nije bila dosadna, prilično zabavna knjiga. Kamen-mezimac (pazite da ga ne hranite suviše, da ne dobijete kamenčinu), vukodav koji balavi svuda unaokolo, mačka pretvorena u patku (ali i dalje ima mačje navike i mjauče), uniforma koja pokunjeno ide u smeće, prgava štitobuba... Uz to, pisano je s mozgom, magija funkcioniše po nekom sistemu, nema onoga da sve može da prođe jer je fantastika ili jer je za mlađariju.

Ok, moglo bi da ne legne nekome ko nije derište kao ja :lol: ,ali meni se dopalo.
We're all mad here.

Nightflier

Ovom prilikom najavicu dva naslova koja je Tor podelio tokom protekle dve nedelje. Naime, rec je o In the Garden of Iden by Kage Baker i In the Midnight Hour by Patti O'Shea. Bejkerova se proslavila serijalom The Company, koji se u sonovi bavi putovanjem kroz vreme - pa samim tim i alternativnom istorijom. Bejkerova je priznat i popularan autor, ali mene motiv putovanja kroz vreme u nacelu jako nervira, pa nisam procitao nijedan od njenih romana - mada ih sve imam. Pasce za slobodu nekog kisnog popodneva, kad ne budem imao sta drugo za citanje. In the Midnight Hour je prvi naslov u serijalu Light Warriors, koji - gle cuda - spada u podzanr paranormalne romantike. Znaci, dopasce se poklonicima Anite i Suki. A kad smo vec kod Suki, valja pomenuti da uskoro pocinje prikazivanje serije True Blood a po romanima iz serijala Southern Vampire, spisateljice Charlaine Harris.
First 666

Nightflier

Cast mi je i zadovoljstvo da najavim kako cu ubrzo otpoceti prevod tetralogije Kingdoms of Thorn and Bone, autora Grega Kiza, a za izdavacku kucu IPS. Ova izdavacka kuca takodje ce objaviti Hauardovog Konana - najverovatnije u dva toma - kao i roman Witcher, poljskog pisca Sapkowskog. Inace, Konana prevodi mladi kolega Ajdukovic, to jest High Duke sa ovog foruma.
First 666

Nightflier

Izdavacka kuca Carobna knjiga objavice za oktobarski Sajam knjiga u Beogradu tetralogiju The Books of Ember, spisateljice Jeanne Duprau, cija ce prva knjiga biti ekranizovana i film ce imati americku premijeru u oktobru. Rec je o SF romanima za decu.
First 666

Ghoul

Quote from: "nightflier"roman Witcher, poljskog pisca Sapkowskog.

daj par rečenica o ovome, zvuči potencijalno zanimljivo.
https://ljudska_splacina.com/

Nightflier

Sori, ubijam se od posla, pa nemam zivaca da kucam nesto svoje - a nisam ni citao knjigu, niti igrao igru, stoga - evo sta kaze Vikipedija:

QuoteThe Witcher or Wiedźmin (Polish: Wiedźmin) by Polish writer Andrzej Sapkowski is a series of fantasy short stories (collected in two books, except for two stories) and five novels about the witcher Geralt of Rivia. In Sapkowski's books, witchers are monster-hunters who receive special training and have their bodies modified at an early age to provide them with supernatural abilities so they can battle extremely dangerous monsters and survive. The books have been adapted into a movie and television series, a computer game, a graphic novel series and others. The novel series (excluding the short stories) is also called the Witcher Saga (Polish: saga o wiedźminie) or the Blood of the Elves Saga.

Itd. Za podrobnije informacije, pogledaj ostatak clanka na V.
First 666

zakk

Quote from: "nightflier"Cast mi je i zadovoljstvo da najavim kako cu ubrzo otpoceti prevod tetralogije Kingdoms of Thorn and Bone, autora Grega Kiza, a za izdavacku kucu IPS. Ova izdavacka kuca takodje ce objaviti Hauardovog Konana - najverovatnije u dva toma - kao i roman Witcher, poljskog pisca Sapkowskog. Inace, Konana prevodi mladi kolega Ajdukovic, to jest High Duke sa ovog foruma.
Ovo su sve ODLIČNE vesti :) Jee!
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

taurus-jor

Ovo su sjajne vesti, Nightflieru. :!:
Teško je jesti govna a nemati iluzije.

http://godineumagli.blogspot.com

Perin

Stvarno jesu! Odavno bolje ne cuh  :lol:

marlowe

Quote from: "nightflier"Cast mi je i zadovoljstvo da najavim kako cu ubrzo otpoceti prevod tetralogije Kingdoms of Thorn and Bone, autora Grega Kiza, a za izdavacku kucu IPS. Ova izdavacka kuca takodje ce objaviti Hauardovog Konana - najverovatnije u dva toma - kao i roman Witcher, poljskog pisca Sapkowskog. Inace, Konana prevodi mladi kolega Ajdukovic, to jest High Duke sa ovog foruma.

Da li ce Konan biti ilustrovan? Ako da, cije su ilustracije?
Fly like a butterfly,
Sting like a bee.

Nightflier

Iskren da budem, vesti su poprilicno bajate. Morao sam da cekam da glavni urednik IPS-a da dozvolu da ih pustim u javnost. Inace, IPS priprema jos jedan veliki fentezi serijal, ali o njemu cu morati jos neko vreme da cutim.
First 666

Road_warrior

Kad ce tacno Konan?Ne mogu da docekam.
океј,платићемо њима ако имају дуг...

Nightflier

Nista od toga (sem, mozda, Witchera) nece skoro. Naime, IPS namerava da smanji cekanje izmedju nastavaka sto je vise moguce. To znaci da ce se Kiz pojaviti u knjizarama tek kada zavrsim prevod drugog dela. Planirano je da vremenski razmak izmedju nastavaka bude 3-4 meseca, u zavisnosti od obima. Racunam da ce Konan biti objavljen u kompletu - to jest, oba toma odjednom - tako da ce to potrajati sigurno do  Nove godine. Ne znam da li ce biti ilustrovan, ali raspitacu se.
First 666

Nightflier

Tor od danas poklanja Battlestar Galactica by Jeffrey A. Carver. Ovo ocigledno nisam citao - niti imam zelju. Serija me svejedno vec zamara. Naredne sedmice na redu je Flash by L. E. Modesitt, Jr. Modesita sam citao - i svaki roman mu je isti. U tom jednolicju meni se izdvajaju prve tri knjige Corean Chronicles, koje preporucujem - ako nemate sta drugo za citanje.
First 666

Nightflier

Bela Ruza, treca knjiga Crne cete, izasla je iz stampe, a u mom prevodu.
First 666

Nightflier

Tor danas poklanja roman Soul by Tobsha Learner, a naredne Darkness of the Light by Peter David. Soul je zapravo erotski triler - sto objasnjava zasto nikada ranije nisam ni cuo za ovu spisateljicu - tako da ne znam zasto ga Tor deli u akciji koja promovise fantastiku. Piter Dejvid je citaocima stripa poznat to po svom radu na Incredible Hulk-u (Meho ce me ispraviti ako gresim), ali je i jako plodan romanopisac. Isticu se trilogija humoristickih romana Sir Apropos of Nothing, potom Howling Mad, njegov prvi originalni roman (koji nije deo nekog zajednickog sveta) - prica o vuku kojeg je ujeo vukodlak, pa se pretvara u coveka - i svakako Tigerheart.  Darkness of the Light je postapokalipticni fentezi, po premisi slican Bruksovim i Saberhagenovim romanima. Evo sta se na Amazonu moze procitati o njemu:

Bestseller David sets this clever, fast-paced fantasy on the Damned World (formerly Earth), home to a handful of enslaved humans, a greatly feared Overseer and the exiled inhabitants of the Twelve Races. Having nearly destroyed humanity, a variety of strange creatures now battle each other. Jepp, a freed human slave, joins a mixed-race band of scavengers. The king of the Cyclops orders Jepp's group to steal the Orb of Light from the trolls, believing its magic will destroy the bloodsucking vampires who have stolen his niece. Meanwhile, the Overseer investigates why hotstars, the energy source for most of the tech on the Damned World, are fading out. As Jepp discovers her own hidden powers, the Overseer realizes that the Twelve Races must understand humanity's place in their universe or risk annihilation. David (Knight Life) is a master at juggling multiple characters and plot lines—and, in what one hopes is the first in a new series, breathes new life into some well-worn mythic tropes.
First 666

Meho Krljic

Quote from: "nightflier"Piter Dejvid je citaocima stripa poznat to po svom radu na Incredible Hulk-u (Meho ce me ispraviti ako gresim)

Ne grešiš. Spider-man, Incredible Hulk, Spider-Man 2099 i još mnogo drugih stvari. Trenutno piše She-Hulk i X-factor, radio je strpizaciju Kingovog Dark Towera za Marvel, a što se tiče 'čistog' SF-a, radio je nekoliko Star Trek knjiga.

Nightflier

Evo jednog zanimljivog teksta o Torovim debitantima za 2007.

In Tor's most recent newsletter, they had a list of ten recent debuts. Here they are, arranged in release date order and hyperlinked:

Old Man's War by John Scalzi, January 2007 (original release in 2004)
The Outback Stars by Sandra McDonald, April, 2007
Crystal Rain by Tobias S. Buckell, May 2007
KOP by Warren Hammond, June 2007
The Wanderer's Tale by David Bilsborough, July 2007
The Book of Joby by Mark J. Ferrari, August 2007
The Genesis Code by Christopher Forrest, August 2007
Radio Freefall by Matthew Jarpe, August 2007
Spaceman Blues by Brian Francis Slattery, August 2007
God's Demon by Wayne Barlowe, October 2007

Now, because I'm an analyst by occupation and by nature, I thought I'd apply a bit of analysis to this list. We have ten debuts over the course of a year. This rate of debut publication seems highly typical for major publishing houses.

We have nine men and one woman in the list. Now, I'm no feminist, but this appeared to be a large disparity to me. They probably have perfectly good reasons for such a disparity. Maybe they simply didn't have many good submissions by female authors last year. I could analyze this in-depth, but Tor published over 200 books last year, and I have too many unknown variables, so I'll just note it and move on.

My next question to myself was, were any of these authors already established in the SF field before their debut? To answer that question, I had to look at each author in turn.

John Scalzi
Anyone who keeps a speculative fiction blog knows about John Scalzi. According to his bio, he's not a debut author anymore; Old Man's War was first published in 2004. Reading his bio is fascinating anyway, because he serialized several of his novels online before Tor picked them up. So he became published in a rather unorthodox way. Who knows? It may be the way of the future.

Sandra McDonald
I had not yet heard of Sandra McDonald. Her paperback comes out in February, and I'll be getting myself a copy. It looks to be a hoot. Anyway, she seems to have established a name for herself writing short stories before her publication of The Outback Stars.

Tobias Buckell
Prior to his publication, Tobias Buckell was no unknown. He had won the Writers of the Future contest in the fourth quarter of 2000, and he had published short stories as well.

Warren Hammond
Hammond appears to be a complete newcomer to the scene, thus proving that it is still possible.

David Bilsborough
Bilsborough appears to be another complete newcomer. Unlike Hammond however, he appears to maintain absolutely no web presence whatsoever. This is not the first time I've attempted to find him online without success. I just don't understand why any author would shun such an easy and inexpensive way to promote books. Perhaps he is a recluse.

Mark J. Ferrari
I'm pretty familiar with Mark J. Ferrari because I featured The Book of Joby a few months ago. He illustrated covers for major publishers for years. However, I don't think his connections helped him get published, at least not initially. According to his own guest post here at Fantasy Debut, a midsized publisher first picked it up to be published in 2004, but then that publisher canceled his book. However, he used that almost-publication credit to secure an agent, who secured his book deal with Tor. He also advises that you use the "back door" approach whenever possible.

Christopher Forrest
Unforgivably, I completely missed Christopher Forrest's debut in August. It seemed to have gotten buried in all the other Tor debuts of August. Maybe because it is billed as a thriller, I mis-categorized it as non-speculative. However, upon reading the book blurb, it is undoubtedly science fiction, so I'll have to do a regular announcement for it in the next few days. Anyway, Forrest also appears to be a complete newcomer.

Matthew Jarpe
Matthew Jarpe calls his writer's bio a "pathetic display of single mindedless." He has a trunked novel and a trunked movie script, but nothing else. So, he's another newcomer.

Brian Francis Slattery
Brian Francis Slatterly is an almost-newcomer. His bio includes a prestigious win of the Glimmer Train Very Short Fiction Award and one other short piece in addition to his novel, Spaceman Blues. In addition, he is an editor and an author of nonfiction.

Wayne Barlowe
Wayne Barlowe is another illustrator-turned-writer. However, he's been writing since the 70s, when his book Barlowe's Guide to Extraterrestrials, won the Hugo in 1979. He's done covers and illustrations for every major publisher, plus scads of other stuff. Really, you must read his bio for yourself. He cannot be considered an unknown to the field. I've probably seen his paintings at the Orlando Science Center with my own eyes. (Incidently, I have a guest reviewer lined up to review his novel, God's Demon, in the next week or so.)

Of the ten -- going strictly by their own bios -- I count four who had a clean bio upon their debut publication, and six who had bios ranging from a few sales to being a well-known name in the field for reasons other than fiction. If we strike Scalzi off the list because of his Established Author status, then we have 9 debuts this year. (This is making a rather broad assumption that the list includes all Tor's debuts of 2007.)

Tor had a total of 209 books published last year. I obtained this figure by using their search tool, narrowing the search to fantasy (111 books) and then science fiction (98 books). This is a 4.3 percent debut rate.

Over at SFWA, there are 29 "qualifying venues"; i.e. major publishers. Assuming Tor is average, and assuming this was an average year for major publishers, (more broad assumptions to make, I know) then there is an average of 261 debuts per year out of around 6061 novels.

(These figures does not count excellent small press markets like Juno Books, who gets books on shelves from coast to coast but does not qualify for SFWA's "professional" standards.)

And this concludes my analysis of Tor's debut list, for what it's worth.
[/code]
First 666

Nightflier

A evo sta Kori Doktorov kaze o sf-u za mlade. Mislio sam da bi ovo bilo zanimljivo procitati, zbog poplave sf filmova po romanima namenjenim mladjim narastajima.

Cory Doctorow: Nature's Daredevils: Writing for Young Audiences

I know, at the end of the last column I promised that this issue I'd talk all about Macropayments, but that was before I found out that this was Locus's special young-adult SF issue, and as I happen to be on tour with my first young-adult SF novel, Little Brother, I think I'd better put off Macros for a month a talk a little about what I've learned about writing for young people.

First of all, YA SF is gigantic and invisible. The numbers speak for themselves: a YA bestseller is likely to be moving ten times as many copies as an adult SF title occupying the comparable slot on the grownup list. Like many commercially successful things, YA is largely ignored by the power brokers of the field, rarely showing up on the Hugo ballot (and when was the last time you went to a Golden Duck Award ceremony?). Yet so many of us came into the field through YA, and it's YA SF that will bring the next generation into the fold.

Genre YA fiction has an army of promoters outside of the field: teachers, librarians, and specialist booksellers are keenly aware of the difference the right book can make to the right kid at the right time, and they spend a lot of time trying to figure out how to convince kids to try out a book. Kids are naturals for this, since they really use books as markers of their social identity, so that good books sweep through their social circles like chickenpox epidemics, infecting their language and outlook on life. That's one of the most wonderful things about writing for younger audiences — it matters. We all read for entertainment, no matter how old we are, but kids also read to find out how the world works. They pay keen attention, they argue back. There's a consequentiality to writing for young people that makes it immensely satisfying. You see it when you run into them in person and find out that there are kids who read your book, googled every aspect of it, figured out how to replicate the best bits, and have turned your story into a hobby. We wring our hands a lot about the greying of SF, with good reason. Just have a look around at your regional con, the one you've been going to since you were a teenager, and count how many teenagers are there now. And yet, young people are reading in larger numbers than they have in recent memory. Part of that is surely down to Harry Potter, but on this tour, I've discovered that there's a legion of unsung heroes of the kids-lit revolution.

These are booksellers like Anderson's of Naperville, a suburb of Chicago. Anderson's operates a lovely bookstore, the kind of friendly indie shop that we all have cherished memories of, but that's not the main event. They also have a "book fair" business that is run out of a nearby warehouse. This involves filling trucks with clever, rolling bookcases that snap shut like a cigarette case, each one pre-stocked with carefully curated titles. These are schlepped out to schools across the Midwest, assembled in impromptu school-gym book fairs. This matters. It matters because you don't go to the bookstore until you already know you love books. You need a gateway drug to get you hooked on the harder stuff. Traditionally, this was the non-bookstore retailer, the pharmacy, the supermarket. That was before distributorship consolidation took place in the wake of the rise of national, big-box retailers like Wal*Mart. The contraction in distribution led to a massive reduction in the number of titles stocked outside of bookstores across the land. Even as the bookstores got bigger and more elaborate, the vital induction system of finding the right book on the right spinner rack at the right age was collapsing. We know what happened next: the collapse of the midlist, massive mergers and acquisitions in publishing, the shuttering of many longstanding careers in the field. So when Anderson's pulls up a truck outside your school and puts the books right there, where you can't miss them, it starts to take back that vital territory that we lost 20 years ago, starts to bring kids back into the faith.

Writing for young people is really exciting. As one YA writer told me, "Adolescence is a series of brave, irreversible decisions." One day, you're someone who's never told a lie of consequence; the next day you have, and you can never go back. One day, you're someone who's never done anything noble for a friend, the next day you have, and you can never go back. Is it any wonder that young people experience a camaraderie as intense as combat-buddies? Is it any wonder that the parts of our brain that govern risk-assessment don't fully develop until adulthood? Who would take such brave chances, such existential risks, if she or he had a fully functional risk-assessment system?

So young people live in a world characterized by intense drama, by choices wise and foolish and always brave. This is a book-plotter's dream. Once you realize that your characters are living in this state of heightened consequence, every plot-point acquires moment and import that keeps the pages turning.

The lack of regard for YA fiction in the mainstream isn't an altogether bad thing. There's something to be said for living in a disreputable, ghettoized bohemia (something that old-time SF and comics fans have a keen appreciation for). There's a lot of room for artistic, political and commercial expectation over here in low-stakes land, the same way that there was so much room for experimentation in other ghettos, from hip-hop to roleplaying games to dime-novels. Sure, we're vulnerable to moral panics about corrupting youth (a phenomenon as old as Socrates, and a charge that has been leveled at everything from the waltz to the jukebox), but if you're upsetting that kind of person, you're probably doing something right.

Risk-taking behavior — including ill-advised social, sexual, and substance adventures — are characteristic of youth itself, so it's natural that anything that co-occurs with youth, like SF or TV or video games, will carry the blame for them. However, the frightened and easily offended are doing a better job than they ever have of collapsing the horizons of young people, denying them the pleasures of gathering in public or online for fear of meteor-strike-rare lurid pedophile bogeymen, or on the pretense of fighting gangs or school shootings or some other tabloid horror. Literature may be the last escape available to young people today. It's an honor to be writing for them.
First 666

Nightflier

Uf, vracam se na ovu temu nakon jako dugo vremena za internetske pojmove. Najpre sam se razboleo, pa mi se pokvario racunar, pa mi se opet pokvario racunar... i tako. Ranije sam obecao na BEST OV DE BEST temi da cu prozboriti koju o podzanrovima romantic fantasy i paranormal romances. REsio sam da to premestim ovde, posto ona tema u naslovu ima 2007. godinu. Dakle, za pocetak:

Nightflier's BEST OV DE BEST Romantic Fantasy

Sredinom osamdesetih godina pojavio se izvestan broj novih autora - uglavnom spisateljica - koji su uvideli potrebu za novim vidjenjem epske fantastike, potpuno drugacijim od tada dominantnih "romana potrage". Protagonisti tih novih romana obicno pocinju kao otpadnici i usamljenici, ali vremenom bivaju prihvaceni od strane drustva i zadobijajaju prestizne drustvene polozaje, obicno u organizacijama koje podsticu duh zajednistva, a za cilj imaju zastitu obicnog sveta. Za romanticnu fantastiku specificno je da obicno nema stvorenja iz spisateljske tradicije nadahnute Tolkinovim delima, vec ljudi svet dele najcesce sa inteligentnim zivotinjama ili duhovima koji poprimaju zivotinjski oblik. Interakcija coveka i prirode jako je naglasena, kao i potreba za ocuvanjem prirodnih bogatstava. U ovom podzanru i magija se razlikuje u odnosu na tzv. visoku fantastiku: nema bradatih carobnjaka, niti je retka. Obicno je blisko povezana sa prirodnim svetom i elementima, a cesto se ispoljava u vidu licnog dara koji se nagonski koristi, kao disanje ili hodanje.

Najznacajniji autori i tipicni naslovi:

Mercedes Lackey, serijal Heralds of Valdemar i njegovi spin-ofovi.

Diane Duane, The Door into Fire i nastavci.

Kristen Britain, za sada trilogija Green Rider.

Tamora Pierce (meni omiljena), Song of the Lioness i potonji serijali.
First 666

Perin

Nije lose. Iako nisam neki ljubitelj romanticnog fatasy-ja, mogu preporucit' jos recimo rhapsody trilogiju od Elizabeth Haydon.

Nightflier

Hajdonova bas i nije tipican predstavnik ovog podzanra. Ona ipak prica jednu u osnovi epsku pricu - mada na relativno smotan nacin. Stoji da njeni romani imaju elemenata romantic fantasy-a, ali ne dovoljno da bi je to neporecivo svrstalo u ovaj podzanr. Inace, malo cu se kasnije pozabavii podzanrom supernatural romance, posto je tu doslo do nekih raslojavanja, pa moram da se obsetim gradiva...
First 666

Nightflier

E, ovako, pokusacu da ovo napisem iz delova... Koliko mogu da sagledam, podzanr supernatural romance uslovno govoreci moze da se podeli na tri grube celine. Prva je ona najstarija, vec tradicionalna, koja pocinje od Vampirskih hronika En Rajs. Mada Rajsova zapravo ne pise u ovom podzanru, njeno vidjenje vampira - za razliku od originalnije Nensi Kolins - bilo je presudno za nastanak podzanra. Elem, ova prva grupa romana namenjena je zrelijoj citalackoj publici, odnosno zenama starijim od dvadesete-dvadeset pete godine. Necu se upustati u dublju ananalizu, vec cu samo nabrojati najvaznije autore.

1. Lorel K. Hamilton - Hamiltonova je svakako kraljica natprirodne romantike. S pocetka karijere jako originalan pisac, u urbanu fantastiku unela je veliki broj elemenata koji se danas uzimaju zdravo za gotovo i bez kojih se dobar roman urbane fantastike ne moze ni zamisliti. Da nije bilo nje, ne bi bilo ni Bucera, Harisonove - pa ni Stefani Mejer i Meg Kebot. Magnum Opus Lorel Hamilton svakako je ciklus romana o Aniti Blejk, lovcu na vampire (prvi deo kod nas je objavila Carobna knjiga), koji od negde devete knjige belezi nagli pad kvaliteta i iz prve kategorije - okrenute zahtevnijim citaocima - bezi ne u drugu, vec u sasvim levu kategoriju, koju cemo, u nedostatku bolje ideje, nazvati vampirskim pornicima. U svakom slucaju, prvih devet romana o AB obavezno su stivo za ljubitelje ovog podzanra, ako ni zbog cega drugog, a ono zbog toga sto se jos nije pojavio motiv, a da ga Hamiltonova nije obradila.

2. Tanya Huff  - Hafova je posle Hamiltonke najznacajniji autor ovog podzanra, mada se nije ogranicila samo na vampire. Njen serijal Blood Ties uspesno je ekranizovan i jedno vreme je izmedju nje i Lorel Hamilton bila mrtva trka, koju je Hamiltonova dobila na kraju, samo da bi ostala bez titule jer je dopustila da se njeni problemi iz kreveta prenesu na njene likove.

3. Charlaine Harris - verovatno Hamiltonkina smena na tronu. Autorka romana o Suki Stekhaus proslavila se toliko da je njena junakinja dobila i svoju seriju, koja ce sa emitovanjem poceti od jeseni. Ne tako originalna kao Lorel Hamilton, svoj uspeh duguje pre svega odlivu fanova, razocaranih onim sto je Hamiltonova napravila od svog serijala.

4. P. N. Elrod - Patrisa Nid Elrod manje je uticajna od Hamiltonove, mada je zanatski boji pisac, koji bezi od bravura u pokusaju i ima konzistentan stil pripovedanja. Zanimljivo je da je najveci uspeh dozivela ne kao romanopisac - iako ima dvadesetak objavljenih romana - vec kao urednik. U dve zbirke, My Big Fat Supernatural Wedding iz 2006. i My Big Fat Supernatural Honeymoon iz 2008. u kojima predstavlja trenutno najznacajnije pisce podzanrova urbane i romanticne fantastike. Njeni romani, iako sasvim zadovoljavajuci, komotno se mogu propustiti, ali zbirke nikako.

Sad, ima tu jos milion spisateljica, ali ove cetiri nekako pruzaju najbolji presek podzanra. Naredna kategorija su vampirski ljubici, karakteristicna po tome sto se vise razmenjuju bele i providne telesne tecnosti, nego ona crvena...
First 666

Perin

Nisam bas velik' poznavalac romanticnog fantazija, tako da mi ovaj tvoj post dosta objasnjava neke stvari.  :wink: Jedino jos sto sam procitao (sem En Rajs) a da lici na neki romanticni fantazi jeste Kushiel serijal od Jacqueline Carey. Mada to meni lici vise na erotski fantazi  :lol:  :lol:

angel011

Pa, ono što se danas naziva "romance" u sebi ima dosta erotike, i dobro je ako se ne sroza na niže od toga.
We're all mad here.

Nightflier

@Perin

Brkas pojmove. Romantic fantasy nije romantic zbog romantike, vec zbog romantizma. Kao knjizevni pravac, kapiras? To "romantic" odnosi se na vidjenje sveta, a ne seksualnih odnosa.
First 666

Perin

O-o-o...now I get it. Sorry :x  :x

Nightflier

Inace, Huga je ove godine dobio   roman The Yiddish Policemen's Union, Michael Chabon (HarperCollins; Fourth Estate), sto se i moglo ocekivati. Stoji mi na polici i tuzno me gleda, pa cu ga valjda procitati ovih dana, kada zavrsim petu i sedmu Eriksonovu knjigu o Malaskom carstvu. Cim procitam, prenosim utiske.
First 666

zakk

petu i sedmu?!  :shock:
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

Nightflier

Aha. Erikson ima dva pripovedacka toka i naizmenicno im posvecuje po citav roman, tako da su u paru isla cetvrta i sesta. Mda, ima nagovestaja da ce u sedmoj knjizi spojjiti price - bar u nekoj meri.
First 666

Nightflier

Blizim se kraju pete knjige Malazana i ne mogu da se nadivim Eriksonovoj sjajnoj prozi i velicanstvenoj kritici savremenog drustva i "predvodnika slobodnog sveta" koju je zamaskirao kao fantastiku. Evo jednog citata:"Such dark moments in Letherii history were systematically disregarded, she knew, and played virtually no role in their culture's vision of itself as bringers of progress, deliverers of freedom from the fetters of primitive ways of living, the cruel traditions and vicious rituals. Liberators, then, destined to wrest from savage tyrants their repressed victims, in the name of civilization. That the Letherii then imposed their own rules of oppression was rarely acknowledged. There was, after all, but one road to success and fulfilment, gold-cobbled and maintained by Letherii toll-collectors, and only the free could walk it."
First 666

Nightflier

Neke nove izdavacke vesti: Nazalost, Konan u izdanju IPS-a nece skoro, posto Hauardova zaduzbina - vlasnik prava - jos nije poslala originale za prevod. Dobre vesti su da je Narodna knjiga konacno objavila poslednji naslov u trilogiji Old Kingdom - Abhorsen. Niks je, inace, jedan od najoriginalnijih fentezi pisaca danasnjice.
First 666

gargamel

malo pitanje za Nightfliera, zasto Tor vise ne salje e-knjige? nesto nisam bas pratio pa mi je to promaklo ili mozda gresim pa nesto nisam uradio i ja ih sada ne primam iako oni salju?
Kako se vesla po drvenom moru?

marlowe

Quote from: "nightflier"Neke nove izdavacke vesti: Nazalost, Konan u izdanju IPS-a nece skoro, posto Hauardova zaduzbina - vlasnik prava - jos nije poslala originale za prevod.

Zasto je potrebno da zaduzbina salje originale za prevod, i kakve to originale uopste?
Fly like a butterfly,
Sting like a bee.

Nightflier

@gargamel

Ta akcija je zavrsena. Njen cilj je bila promocija novog Torovog sajta, na kojem se i dalje mogu naci razne besplatne gudiz. Na primer, u poslednjem njuz leter, obavestili su me da na sajtu moze da se nadje novela smestena u svet Guldovog "Skakaca". Ako si bio pretplatnik u "Watch the Skies", trebalo bi da ti i dalje stizu obavestenja.

@Marlou

Hauardova zaduzbina je vlasnik prava na Konana, a potrebno je da posalju knjige da bi prevodilac imao iz cega da prevodi.
First 666

zakk

Quote from: "nightflier"Neke nove izdavacke vesti: Nazalost, Konan u izdanju IPS-a nece skoro, posto Hauardova zaduzbina - vlasnik prava - jos nije poslala originale za prevod. Dobre vesti su da je Narodna knjiga konacno objavila poslednji naslov u trilogiji Old Kingdom - Abhorsen. Niks je, inace, jedan od najoriginalnijih fentezi pisaca danasnjice.
Kad reče "Narodna knjiga"...
Jel ima neko spisak fantastike u njihovim izdanjima? Toga ima, čak prilično puno...

Nightflier

Ima jako puno, zapravo. Problem je u tome sto im je to rasuto po milion edicija koje jedna sa drugom nemaju nikakve veze. Na primer, dva romana Lijan Hern o Otoriju bacili su u neku ediciju savremene proze, pa ih bibliotekari turaju u australijsku knjizevnost, a ne grupisu sa ostalom fantastikom - sto je, inace, praksa u bibliotekama, jer se fantastika jako cita i trazi.
First 666

Mica Milovanovic

QuoteKad reče "Narodna knjiga"...
Jel ima neko spisak fantastike u njihovim izdanjima? Toga ima, čak prilično puno...

To niko ne zna, mogu da ti potpisem.
Sam bog zna sta je sve od domacih pisaca fantastike objavljeno u ediciji Alfa. Stalno otkrivam neke nove. Mislim da ni oni sami ne znaju.
A da ne govorim sto u razlicite edicije trpaju sve sto stignu...
Mica

Perin

Kad smo vec kod Narodne knjige, da li iko mozda zna da li ce narodna knjiga izdati 3 dio prica o otoriju? Posto sam skoro naisao na prva dva dela (ne bi ni skontao da su prva dva sa obzirom da je across nightingale floor preveden kao mac tisine) u izdanju Mladinske knjige, pa sam se zbunio, da li je to narodna knjiga izgubila prava na izdavanje Tales of the Otori?

Nightflier

Cekaj, izdanje Mladinske knjige na srpskom? Mada, ne bi me cudilo da su izgubili prava, kao sa Poterom. Narodna knjiga je u poslednje vreme u poteskocama.
First 666

Nightflier

Zavrsio sam sedmu knjigu Malazana - Reaper's Gale - i nemam reci. Mada me je Erikson malo razocarao sto su njegovi romani postali porpiste epskih sukoba a protagonisti od reda bogovi i superheroji, ipak se nije razvodnio kao Dzordan ili upleo u sopstvenu pricu kao Martin. Malazan je i dalje svez i iznenadjujuci i u sedmoj knjizi uzbudjenje nije nista manje nego u sestoj. Doduse, Erikson se u petoj i sedmoj knjizi prepustio pomalo lirskom stilu pripovedanja, povremeno ostro kritikujuci temelje zapadne civilizacije, ali ova drustvena angazovanost ni u jednom trenutku ne smeta klupku da se odvija. Oni koji nisu pratili ranije romane nemaju sta da traze sa ovim. Prvi - Meseceve vrtove - preveo sam pre nekoliko godina, a sve ostale sam procitao po nekoliko puta, pa sam opet mestimice zbunjen mnostvom likova, sto starih - kojih je sve manje - sto novih, koji su sve ludji neverovatniji. Navescu kao primer samo neupokojenu lopovku, koja u sebi ima parazita sto je tera na neumereno upraznjavanje seksualnih odnosa. Vec sam narucio9 osmu knjigu, koja izlazi za desetak dana.
First 666

Melkor

Pocetkom godine procitao sam prva 2 Malazana i moram priznati da su mnogo bolje no sto sam ocekivao. U medjuvremenu nabavio sam i ostalih 5 pa ce i one uskoro doci na red. Nego, jesi li citao Ian Cameron Esslemont-a?
"Realism is a literary technique no longer adequate for the purpose of representing reality."

Nightflier

Night of Knives mi vec duze vreme stoji na polici, ali ne volim prikvele, da budem iskren. Medjutim, posto me je Erikson zagolicao kada je o Grimiznoj strazi rec, a Eslemont 2009. objavljuje REturn of the Crison Guard, mislim da cu je vec koliko sutra uzeti u sake. Posatavljam ovde utiske cim zavrsim sa citanjem.
First 666

Perin

@nightflier: Da, Mladinska knjiga, na srpskom (mada nemam pojma cija je to izdavacka kuca, da li je srpska, hrvatska, bosanska, ali 'ajde da kazemo - na balkanskom:D). Kazem, nisam zavirio unutar knjige, ali po naslovu prvog dela sumnjam da je prevod dobar. A i poskupe su. Svaki dio po 34km. Puno brate. Ja sam od narodne knjige prva dva dela kupio za 30km. Steta sto im site ne radi, znam da su u veliki problemima i da su skoro pred bankrotom, ali bas bi bio bed kad ne bi izdali i 3 deo, ako ne i prikvel i sikvel....:D

Nightflier

Upravo sam zavrsio Sunrise Lands i spremam se da pocnem Scourge of God. Naravno, rec je o mom omiljenom piscu u poslednje vreme - S. M. Stirlingu. Na ovoj i drugim temama vec sam ga hvalio, pa necu vise gnjaviti o njemu, sem da istaknem kako je u ovoj cetvrtoj knjizi Dies the Fire ciklusa jos vise otisao u sajens fentezi nego ranije - a i pomenucu jednu zanimljivost. Naime, Stirling je clan spisateljske grupe, koja - sem njega - ukljucuje sledece autore: Melinda Snodgrass, Daniel Abraham, Emily Mah, Terry England, George R.R. Martin, Walter Jon Williams, Jan Stirling and Ian Tregellis, a svi zajedno su Critical Mass. Moram reci da je ovo jako talentovana skupinica ljudi i da nije ni cudo sto je rec o nekima od najoriginalnijih autora danasnjice, kada imaju medjusobnu podrsku.
First 666