• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Trileme oko fotomontaža

Started by Boban, 20-03-2008, 04:15:39

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Boban

Evo, zamislio sam da jednu malu seriju knjiga (5-6) oplemenim naslovnim stranama na kojima će biti fotografije. Nisu u pitanju filmovani romani, već knjige domaće fantastike, a fotografije koje sam zamislio trebalo bi da daju nekakvu nepostojeću, alternativnu ili buduću sliku Srbije, Beograda, štagod, ali da bude jasno, prepoznatljivo i nedvosmisleno.

Ideju za to dobio sam gledajući fotomontažu koju je napravio jedan moj poznanik:

Nekada je bilo mnogo teže praviti fotomontaže, danas vešte ruke poznavalaca PS-a očas posla pretvaraju drvo u kamen i vodu u vatru.
Dakle, nema veze šta je bilo inicijalno, imam određene nedoumice i pokušaću da ih razrešim sam i uz pomoć drugih. Posao se sastoji od nekoliko segmenata i ma kako to delovalo trivijalno, meni se graniči gotovo s neverovatnim:

1. Prva dilema da li uopšte koristiti ovakve efekte na koricama knjige, recimo da je rešena i da idem u to.

2. Velika dilema je izbor motiva; verujem u pamet gomile pa bi možda bilo najbolje prvo napraviti pozivnu diskusiju za iznošenje predloga od promišljenih do lupetanja.

3. Zatim postoji tehnički problem da se dobiju fotografije visokog kvaliteta. recimo izabere se ambijent Đavolje varoši sa Hayat hotelom usred. Treba dobiti dobre fotografije s terena, pravilno osvetljene i osenčene. To uopšte nije lak i jeftin posao.

4. Na kraju postoji i operater na kompjuteru koji sve treba da spoji u uverljivu celinu. Ne mora biti fotograf, ne mora imati ideje.

To je ključni problem cele stvari, potrebne su sjajne ideje, profesionalne fotografije i visokoprofesionalni dizajner. To ispada maltene tim ljudi oko nečega što u našim uslovima ne može da bude realno plaćeno. Ako mene košta 700 evra proizvodnja celog tiraža nema mnogo prostora za naslovnu stranu, u ludilu je 100 evra gornja granica, a to mi nekako deluje malo.

OK, moguće je raspisati neku vrstu fotomontažerskog konkursa, ali tu se javlja dodatni problem da će ljudi slati radove u maloj rezoluciji i kada se odaberu najbolje treba da potpišu ugovor i daju u punoj rezoluciji, a lako može da se desi da sjajan rezultat na malečkoj slici ispadne vrlo dronjavo zbog neadekvatne obrade i ko zna čega sve. Ne mogu da ocenjujem male fotografije, a opet, s druge strane, čime motivisati ljude da šalju radove u punoj rezoluciji kada je to nepraktično i donekle rizično za autore, da im neko ukrade i iskoristi trud.

Moje iskustvo iz ovakvih stvari govori da kada je pozivni konkurs u pitanju ljudi se trude i zaista stižu dobre stvari, a kada nekoga angažuješ po unapred dogovorenom rasporedu, lako se desi da padne otaljavanje.

Eto, mislim da sam domislio sve moguće probleme, otvorio dušu potpuno i sada čekam neku reakciju na sve ovo, savet, preporuku, mišljenje ili štagod.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Nightflier

Nije losa ona korica za Goranove Tihe gradove. Mozda nesto na taj fazon... A mogao bi da proceprkas i one fotke za istoriju sto smo je radili... Tu bi se dalo iskoristiti svasta nesto... Mnogo pitas, kad nisam procitao o kakvim je knjigama rec. Dzabe ilustracija belog andjela sa motornom testerom, recimo, ako se roman desava na Terazijama, zar ne? E, da, setih se... Secas se one monografije sa fotkama iz Prvog svetskog? Prizor: Srpska vojska na bojnom polju, a iznad leteci tanjiri, or something. Vanzemaljci (vampiri, vukodlaci...) pored Nikole Pasica...
Sebarsko je da budu gladni.
First 666

Boban

hm... ja sam više mislio na tip razglednice, bez akcije, vanzemaljca, morskih čudovišta i takvih stvari.

Svojevremno je Fipa uradio sjajnu seriju od 12 montaža Užica za kalendar, neka kao daleka budućnost. Nije se mnogo trudio da zamaskire prelaze... ja bih voleo malo veću verodostojnost. Recimo Ratno ostrvo i na njemu velelepan hotel ili zoološki vrt sa slobodnim životinjama.
OK, ima beskrajno mnogo varijanti, a sam motiv nije bitan pošto su u pitanju izbori sa desetak i više pisaca pa tu ima svega.

Merlin of Britain

ako je to tri, cetiri naslovne strane, IMHO, nije potreban tim ljudi, dovoljno je da se unapred zada velicina, dimenzije stampe, zeljena gustina stampe, kriterijumi obrade (ostreno/neostreno itd...) kao ogranicenja za prihvatanje radova, pa da autori sami obave i fotografisanje i postprodukciju, da dobijes TIFF u zeljenom colorspace-u i zeljenoj rezoluciji maltene spreman da se sa tim ide u stampu. ako se za potrebe konkursa sa tog istog TIFF-a (nek uslov bude da se on mora takodje poslati, zastita autora nek bude upadljiv watermark na slici) uradi resize na nekih 1024x768 pix bez watermarka (sasvim dovoljno za ocenu kvaliteta) ne bi trebalo da bude nekih iznenadjenja po pitanju kvaliteta stampe. eventualni dizajner ili onaj-ko-je-to-do-sada-radio na kraju samo doda naslove ili sta vec treba.

meni deluje kao najveci problem to da ako od 4 coveka uzmes po jednu naslovnu stranu to njima zarada dodje po 25 eur, sto je mizerno, pa se niko nece javiti. Nek uslov konkursa bude kolekcija od 3, 4 rada pa da se odabere jedna cela kolekcija kao pobednicka. za 100 evrica dosta ljudi ce se potruditi.

ja mozda i dignem lenju guzicu i dodjem do bg-a. inace, na Kalisu je sada zabranjeno fotografisanje.

Boban

pa ovde je bilo priče o 100 evra po komadu...
Nije ti loša ideja za watermark.