• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Da li neko zna..?

Started by winter, 27-03-2008, 17:04:48

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

winter

Pre nekih desetak godina pročitao sam domaće izdanje Zelaznijeve "Noći u samotnom oktobru". Znam da sam je pročitao dva puta, jednom sam je pozajmio od drugara koji se u međuvremenu odselio u Škotsku, a za drugi put se ne sećam.

E sad. To izdanje se uopšte ne pominje u Cobiss-u (el. katalog Narodne biblioteke), tako da pretpostavljam da je bilo divlje. Zna li neko ko je to izdavao i gde eventualno može da se nađe (u šta sumnjam).

Hvala u napred.

Ghoul

verovatno je to izdao neki pirat.

čujem da su zelaznija u ovim krajevima pretežno piratski objavljivali.
https://ljudska_splacina.com/

angel011

@Ghoul:  xrofl

@winter: vidi ovo

Možda ti to da hint koga da pitaš za knjigu.  :wink:
We're all mad here.

Meho Krljic

Jebote, ja sam tu knjigu kupio, pročitao i... ne sećam se ni jedne jedine stvari u vezi s njom... Kuku... A Zelazni mi je baš drag pisac...

Ghoul

ja sam je pozajmio, počeo da čitam, i ostavio...

meni je ta knjižica bila lejm.

winter

Ok, vidim štos je da zezate novajlije.  :)

Ako dobro shvatam, čuveni Boban je to izdao (mada ja i dalje ne znam ko je on), a da li je bila piratska nećemo da kažemo.

Koliko vidim ni ovaj Alef više ne radi (poslednja izmena na sajtu 2004.). Evo vam malo razloga da se smejete:
Znak Sagite je bila izdavačka kuća, ili edicija, ili šta... Ili još uvek jeste nešto od toga. Smejte se slobodno, ali molim vas da mi odgovorite.  :oops:

edit: to je ta, sećam se korice.

Ghoul

ma pusti ti anđeliju, ona se stalno smeje, takva joj narav. ne shvataj to lično. uostalom, ja sam taj kome (s kim?) se ona najčešće smeje.

a što se tiče ovog piratskog izdanja, moraćeš da sačekaš da ti sam izdavač odgovori (što se vrlo retko dešava - ali ko zna, možda si ti 1 od izabranih!)

winter

Taman posla da shvatam lično.

U svakom slučaju hvala na informacijama.

Nightflier

Svojevremeno je postojala namera Alnarija da ponovo izda ovaj naslov - stavise, uradjena je i priprema - ali se od toga iz meni nepoznatih razloga odustalo. Zapravo, obrazlozenje je bilo da su prava za Zelaznija jako skupa, pa se ne isplati. Vidjao sam po koji primerak na proslogodisnjem oktobarskom Sajmu knjiga, po ceni od tristotinak dinara, cini mi se.
Sebarsko je da budu gladni.
First 666

Mica Milovanovic

QuoteZnak Sagite je bila izdavačka kuća, ili edicija...

I jedno i drugo...

Slobodno ti pitaj... Svi će te zajebavati, ali ćeš nešto i naučiti...
Mica

Milosh

Quote from: "Mica Milovanovic"Svi će te zajebavati, ali ćeš nešto i naučiti...

Prilično dobar opis ZS foruma, trebalo bi da stoji negde na glavnoj stranici.  :lol:
"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

http://milosh.mojblog.rs/

Ghoul

Quote from: "Milosh"
Quote from: "Mica Milovanovic"Svi će te zajebavati, ali ćeš nešto i naučiti...

Prilično dobar opis ZS foruma, trebalo bi da stoji negde na glavnoj stranici.  :lol:

ako ćemo već tako, onda bi trebalo da stoji:

"zajebaj maht fraj!"

odnosno

NO PAIN, NO GAIN!

winter

Jest, kažu "ni kod babe nema džabe".

Prošli sajam je jedini u poslednjih pet godina na kom nisam radio, a nisam mu bio ni u poseti. Prethodnih godina sam se raspitivao (pogotovu kod Alnarija, jer oni imaju par izdanja Zelaznija), ali zalud.

Alex

Sećam se da je i meni knjiga bila prilično dosadnjikava, naročito za tako malo romanče, ali kad pređeš jedan dobar deo, na kraju se isplati, solidno delce sa originalnom idejom.
Avatar je bezlichna, bezukusna kasha, potpuno prazna, prosechna i neupechatljiva...USM je zhivopisan, zabavan i originalan izdanak americhke pop kulture

Nightflier

Meni je jako prijao. Prvi put sam ga citao u srednjoj skoli, kad je vladala golema oskudica ne samo fantastike, vec svega zivog. Srecom, pozarevacka biblioteka je medju bolje snabdevenima u ovom nasem Arkham Asilumu od zemlje, pa sam tu nasao i dosta drugih izdanja ZS. Secam se da je Pomaljanje bilo veoma zanimljivo. A i prevod mi je jako prijao, mada sa sesnaest godina bas i nisam toliko obracao paznju na te detalje... Pitam seko li je to prevodio... Da nije pokojni Ljuba? Zna li neko?
First 666

drf

Meni se knjiga dopala. Mirnija, puna briljantnih minijatura a ne gubi nit.

Berserker

Uporedite je sa Amber sljamom i videcete da je pravi biser, prakticno poslednja Zelaznijeva knjiga koju je napisao onako, iz zabave, a ne zbog para. Imam je i citkam ponovo svake druge-trece godine, uvek me nanovo nasmeju neki detalji...
@winter:
Sajmovi su ti jedina sansa, nigde je nisam video u prodaji, a da Boban (iz ZS) ima nesto na zalihama i to bi izneo samo na sajam, te tako...

winter

Meni je to bio prvi susret sa Zelaznijem. Sledeći je bio Amber koji mi je potpuno upropastio prvi utisak. Ali svako sa tolikom bibliografijom mora da ima uspone i padove.

Ništa, na sledećem sajmu ponovo u potragu. Ili ću morati da je nabavim u originalu.

angel011

Gledaj povremeno i po knjižarama, antikvarnicama, kao i kod uličnih prodavaca, moglo bi da iskrsne negde.
We're all mad here.

gargamel

Quote from: "nightflier"Secam se da je Pomaljanje bilo veoma zanimljivo. A i prevod mi je jako prijao, mada sa sesnaest godina bas i nisam toliko obracao paznju na te detalje... Pitam seko li je to prevodio... Da nije pokojni Ljuba? Zna li neko?
Marko Fančović je preveo, a ja baš ovih dana ponovo pročitao i rekao bih da me i dalje nervira ovakvo vidjenje tzv. homo post hominema, (ko je čitao shvatiće o čemu pričam a ko nije, i bolje da nije osim ako je maloletan ili malouman) xfrenki
Kako se vesla po drvenom moru?

Nightflier

Ma dobro, ali imaj u vidu kada je knjiga napisana.
First 666

Macedonian to the max

Quote from: "berserker"Uporedite je sa Amber sljamom i videcete da je pravi biser, prakticno poslednja Zelaznijeva knjiga koju je napisao onako, iz zabave, a ne zbog para. Imam je i citkam ponovo svake druge-trece godine, uvek me nanovo nasmeju neki detalji...

Ne mi seri Amber

Ghoul

Quote from: "Macedonian to the max"Ne mi seri Amber

ili, u prevodu sa BJRMakedonskog:
"ne kenjaj ćilibar!" :wink:

Nightflier

First 666

Berserker

Quote from: "Macedonian to the max"
Quote from: "berserker"Uporedite je sa Amber sljamom i videcete da je pravi biser, prakticno poslednja Zelaznijeva knjiga koju je napisao onako, iz zabave, a ne zbog para. Imam je i citkam ponovo svake druge-trece godine, uvek me nanovo nasmeju neki detalji...

Ne mi seri Amber

Nisam bio dovoljno precizan: Prvi Amber (O Korvinu) mi je jedan od najdrazih serijala uopste, posto Zelaznija prilicno nekriticki obozavam, ali je zato druga pentalogija (o Merlinu) bljuvotina nedostojna pisca tog ranga...

Ljuba

Eh, Noći u samotnom oktobru... Verovali ili ne, čitala sam je kao POZAJMLJENU IZ BIBLIOTEKE. Dakle, bilo štampano nekad  :lol:
Divna knjižica, uživala sam. Čovek mora da bude genije, pa da napravi nešto tako jednostavno, a tako dobro.
Što se Ambera tiče, meni lično nit' smrdi nit' miriše. U svakom slučaju, ako naletim na prvobitno spomenutu malenu knjigu sigurno ću je kupiti.

Kunac

Pre mnogo godina (možda ima i 20), čitao sam roman čijeg naslova ne mogu da se setim. Čini mi se da je izlazio u nastavcima u Politici, ali možda grešim.

Evo sadržaja (onoliko koliko se sećam, možda sam nešto tokom vremena prespojio):::

Radnja je smeštena u (futurističko? alternativno?) okruženje u kome je samoubistvo dozvoljeno. Čak postoje i prihvatilišta u koja možete otići i na dostojanstven način okočati svoj život (ovu mogućnost koriste stari i bolesni). U  takvu ustanovu dolazi jedna lepa devojka koja po svaku cenu insistira da bude "uspavana". Starija žena koja tu radi koristi situaciju i nastanjuje telo upokojene devojke (ne sećam se na koji način, ali ima neka fora). U svom novom telu, podmlađena junakinja naleće na brojne opasnosti koje su izvornu vlasnicu tela i naterale na samoubistvo. Sledi krimi/triler zaplet i ljubavna priča kojih se ne sećam najbolje...

Da li neko zna o kom delu se radi i ko ga je napisao? Pokušao sam da pronađem ovaj podatak na netu, ali uzalud... Uzdam se u vašu načitanost, pomagajte!
"zombi je mali žuti cvet"

Mica Milovanovic

Hm. Ne znam koji je to roman...
Ako ti se čini da je to bilo pre dvadeset godina, možda može biti i više...
Zvuči kao nešto što bi Šekli mogao da napiše ili Dejmon Najt, ali ne mogu da pronađem nijedan njihov roman koji odgovara ovom sinopsisu... Po sinopsisu deluje kao nešto što bi moglo da nastane u šezdesetim ili početkom sedamdesetih.
Kao što kažeš, pre će biti da je to išlo u Politici, nego u nekom od knjiških izdanja...
Mica

angel011

Uzmi u obzir Kunčeve godine, teško da je moglo da bude baš mnogo više od dvadeset. :)
We're all mad here.

Mica Milovanovic

Ne znam koliko Kunac ima godina...

Lociranje u pet-deset godina bi možda moglo da pomogne... Jedno je ako tražimo knjigu u rasponu 1975-1995, a drugo u razdoblju 1985-1990. Ja imam neke romane iz Politike - ne mnogo...
Mica

angel011

Quote from: "Mica Milovanovic"Ne znam koliko Kunac ima godina...

34, ili tu nešto.

@Kunac: nadam se da nisam indiskretna?  :wink:
We're all mad here.

Cornelius

Quote from: "angel011"
34, ili tu nešto.

Znaci, Kunac je u 14 godina citao "Politiku"!! U moje vreme, u 14 godina, mi smo slusali Deep Purple, Ten Years After i The Doors, a za  "Politiku" nismo ni znali da postoji.
Je n'ai aucune confiance dans la justice, même si cette justice est faite par moi.

angel011

U sličnim godinama sam i ja čitala te romane u nastavcima koji su išli u "Politici", ako bi mi bili dovoljno interesantni (a bilo ih je zanimljivih, nekoliko ih je bilo SF, sećam se da je bila i skraćena verzija Morelove "Pete profesije").

Hmm... Nisam čitala to što Kunac pominje, ali slične stvari jesu izlazile u vreme kad sam čitala romane iz "Politke", a to bi bilo pre 15-20 godina, što, krajnje okvirno, daje period između 1988-1993, dodajte ili oduzmite koju godinu.

Mićo, koliko to pomaže u nalaženju?
We're all mad here.

Nightflier

Quote from: "Cornelius"
Quote from: "angel011"
34, ili tu nešto.

Znaci, Kunac je u 14 godina citao "Politiku"!! U moje vreme, u 14 godina, mi smo slusali Deep Purple, Ten Years After i The Doors, a za  "Politiku" nismo ni znali da postoji.

Ja citam politiku od sedme godine.  :)
First 666

scallop

Quote from: "nightflier"Ja citam politiku od sedme godine.  :)

Ja sam 1948-me polagao prijemni u prvi razred osnovne iz čitanja "Politike" sekretaru škole kome sam dosađivao da me upiše.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Cornelius

Quote from: "scallop"
Quote from: "nightflier"Ja citam politiku od sedme godine.  :)

Ja sam 1948-me polagao prijemni u prvi razred osnovne iz čitanja "Politike" sekretaru škole kome sam dosađivao da me upiše.

Da li ima ovde neko ko je citao "Politiku" ranim jutrom, pre nego sto ga tata i mama odvedu u jaslice?
Je n'ai aucune confiance dans la justice, même si cette justice est faite par moi.

Melkor

Ja bih samo bacio pogled na strip i resio ukrstene reci dok se tata spremao da me vozi :D
"Realism is a literary technique no longer adequate for the purpose of representing reality."

Alexdelarge

Ja, kao i svaki normalan covek citam Politiku otpozadi; dakle, tv program, umrlice, sarenu stranu i Hogara Strasnog pod obavezno, onda me obraduju piskarala iz sportske redakcije i na kraju kulturu. Ostalo sam ovlas preletim jer je isuvise radioaktivno.
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

scallop

Quote from: "Cornelius"Da li ima ovde neko ko je citao "Politiku" ranim jutrom, pre nego sto ga tata i mama odvedu u jaslice?

Pošto na ovo tupavo pitanje ne možeš da dobiješ potvrdan odgovor, 'ajdemo something completely different:

Ko najduže ne čita "Politiku"?

Ja sam prekinuo kad je ABN učestvovao u štrajku kod "Politike" na Badnji dan 1989 ili 90-te, kao dosledni član stranke "Jugoslovenska zveza", pa "Politika" pozvale na linč tih ljudi, a kao poslužili ih čajem, jer je 'ladno. Niko ne sme da bije ABN-a (osim mene), rekoh ja i batalih "Politiku".

Prva cifra - 18 godina.

U međuvremenu, ABN je postao dosledan Srbin, a ja i dalje ne čitam taj list, iako sam ga i ja, kao Alexdelarge, od pozadi... čitao.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

raindelay

Mene su kao bebu nasli uvijenog u "Politiku".  :cry:
I WAS ANTI-OBAMA BEFORE IT WAS COOL

Nightflier

Ja sam prestao krajem srednje skole, posto su mi vecito otimali novine da bi citali horoskop - a odskora sam ponovo poceo, i to iz ciste samoodbrane. Naime, porodica moje devojke cita "Blic", koji me je toliko nervirao da sam poceo da kupujem "Politku" - i iznenadio se krajnje prijatno. Naravno, u danasnje vreme ni "Politika" nije sasvim imuna na nepismenost i glupost 'kavurma i spricer" novinarstva, ali je jedini dnevni list koji se zaista moze nazvati novinom u nas. Doduse, sada uglavnom citam preko neta.
First 666

Cornelius

Quote from: "scallop"

Ko najduže ne čita "Politiku"?
(...)
Prva cifra - 18 godina.

Ja je ne citam od 1987. godine.

zakk

хихихи
QuoteПолитика
Најозбиљнију тајну организацију са циљем да се обори режим [Карађорђевића] оформио је под окриљем дневника «Политика» њен директор и главни и одговорни уредник Владислав Рибникар, 1928. године, после свог повратка са пута у СССР. Рибникар је у Москву отишао са Драгишом Васићем и Сретеном Стојановићем и продужио свој боравак после њиховог повратка. Убрзо је «Политика», са њим на челу, постала стециште чланова илегалне Комунистичке партије Југославије и најуспешнија европска карика Стаљиновог «Црвеног оркестра», совјетске шпијунске организације којом је руководио из Москве генерал-лајтнант Павел Иванович Берзин.

За «Политику» је почео да пише Живојин Балугџић, бивши амбасадор, секретар краља Петра, бивши аусто-угарски шпијун, социјалиста, завереник против режима (касније, са Слободаном Јовановићем, оснивач тајне организације «Конспирација»). Од 1927. године, ликовни критичар «Политике» је Сава Поповић сликар, (звани «Глиста» и «Анархиста»), агент НКВД-а, из Енглеске протеран због шпијунаже у корист СССР-а, пријатељ Мустафе Голубића (са њим суоснивач београдског «Црвеног камерног оркестра»), брат Жарка, пуковника обавештајне службе и Угљеше, начелника војне обавештајне службе Краљевине Југославије у време припрема и извршења пуча од 27. марта 1941. У «Политици» је већ 1931. године, тада један непознати млади Црногорац, очаран Лењиновим и Стаљиновим успесима, започео своју књижевну каријеру. Звао се Милован Ђилас. Следеће године је осуђен на три године затвора, али, после изласка са «црвеног Универзитета» у Сремској Митровици, опет објављује своје књижевне покушаје у «Политици» под псеудонимом Мило Николић. У «Политици» ради као новинар Анђа Бунушевац, супруга Николе Котура, секретара Покрајинског комитета СКОЈ-а за Србију. Никола је нешто касније нестао, страдао у Стаљиновим чисткама у СССР-у.

Године 1933, готово целу редакцију «Политике» сачињавају чланови илегалне КПЈ или њени симпатизери. Истакнути марксиста Крстановић, затим Срзентић, Лилић, Бујић, Дедијер, Винтерхалтер, Бановић, Глигорић, Крижанић, Богдановић, Дединац... У «Политици» се скупља «Црвена помоћ», новац за фондове КП Југославије. Све ово, свакако, није ни мали део компликоване, тајне и вешто одигране улоге «Политике» у историји Србије. На пример, дописник «Политике» из Токија, од 1933, до 1941. године, звао се Бранко Вукелић. Био је десна рука (фотограф, радио-везист и специјалиста за микрофилмове) тадашњег совјетског Џејмса Бонда – Рихарда Зоргеа! У Београду га нико није познавао. Вукелић је био важна, лична конспиративна веза (из времена боравка у Москви) самог Владислава Рибникара. 1939. године, Рибникар среће Броза у Загребу и постаје његов најповерљивији курир. Својој супрузи Јари саопштава: «Сада смо повезани са правим људима...» Рибникарева кућа на Дедињу је 1940. године место окупљања комуниста. И, 4. јула 1941. године, у тој кући је одржан састанак Политбироа ЦК КПЈ на коме је донета одлука и дата директива комунистима да се дигну на оружје. Истог дана, убиством Србина, жандара у Белој Цркви, устанак комуниста је и званично отпочео. То «херојско дело» извршио је Жикица Јовановић, радник «Политике».

http://www.27mart.com/
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

Tex Murphy

Kunac ima 34 godine????  :P
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

Ghoul

jel ovo neka zajebancija?

"оснивач тајне организације «Конспирација»"

"сликар (звани «Глиста» и «Анархиста»)"

"пријатељ Мустафе Голубића (са њим суоснивач београдског «Црвеног камерног оркестра»)"

"Био је десна рука (фотограф, радио-везист и специјалиста за микрофилмове) тадашњег совјетског Џејмса Бонда – Рихарда Зоргеа!"

jel ovo ozbiljno???!!!

PS: politiku nikad nisam prestao da čitam jer nikad nisam ni počeo da je čitam.
čito sam, i čak skupljao, politički zabavnik tokom jednog misguided perioda svoje mladosti, al politiku – jok!
a kad sam kod toga, nijedne dnevne novine nit sam stalno pratio nekad, niti stalno pratim danas. đubre je to, još malo pa ko televizija.

scallop

Quote from: "Ghoul"jel ovo neka zajebancija?

"Био је десна рука (фотограф, радио-везист и специјалиста за микрофилмове) тадашњег совјетског Џејмса Бонда – Рихарда Зоргеа!"
jel ovo ozbiljno???!!!

Jeste. Vukelić i Zorge su bili kao zrno kafe - crno i crno!

Quote from: "Ghoul"PS: politiku nikad nisam prestao da čitam jer nikad nisam ni počeo da je čitam.

Koj će ti? Ti imaš svoju Zbirku. :evil:

angel011

Ja Politiku nikad nisam čitala, kupovala ju je moja majka a ja ponekad prelistavala, ja od dnevne štampe ne kupujem ništa.

Nego, može li ovo o Politici da se prebaci na novi topik, a "Da li neko zna" da zadrži prvobitnu namenu?
We're all mad here.

zakk

QuoteNego, može li ovo o Politici da se prebaci na novi topik, a "Da li neko zna" da zadrži prvobitnu namenu?
A što?  8)
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

angel011

Prvobitna namena je korisna, a malo smara skrolovati preko gomile off-topik postova da nađeš odgovor na pitanje.

Just a suggestion. :lol:
We're all mad here.

Alex

Eh, čitati Politiku u noći samotnog oktobra (ili novembra)...šta ima bolje od toga?
Avatar je bezlichna, bezukusna kasha, potpuno prazna, prosechna i neupechatljiva...USM je zhivopisan, zabavan i originalan izdanak americhke pop kulture