• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Novo u knjizarskim izlozima

Started by Alexdelarge, 06-04-2008, 21:07:49

Previous topic - Next topic

0 Members and 4 Guests are viewing this topic.

sleep

"Ona htela fensi face, a ja Srbin sa dna kace"

ginger toxiqo 2 gafotas

NIČE I MODERNA

Trond Berg Eriksen

Niče i moderna je obuhvatan prikaz Ničeovog dela, njegove recepcije i uticaja na modernu misao. Trond Berg Eriksen pokazuje kako su se ključne ličnosti najznačajnijih duhovnih tokova dvadesetog veka (Tomas Man, Hese, Muzil, Vitgenštajn, Hajdeger, Bodrijar, Fuko.) morale odnositi prema Ničeu budući da su postavljale isto suštinsko pitanje: u čemu se ogleda moderna i zašto modernost izleće iz šina?

Trond Berg Eriksen (rođ. 1945.) je profesor istorije ideja na Univerzitetu u Oslu. Napisao je čitav niz studija i monografija iz oblasti istorije filozofije, književnosti i istorije kulture. Njegovo najnovije delo je monumentalna biografija Serena Kjerkegora. Dosad je kod nas prevedena i Berg Eriksenova knjiga Šta je istorija ideja? (Karpos, 2013).
Prevod: Jelena Loma

Broj strana: 420

Format: 13 x 20 cm

Biblioteka: Supplementa allographica

Cena: 1980,00 din.

"...get your kicks all around the world, give a tip to a geisha-girl..."

ginger toxiqo 2 gafotas

SLUČAJ EDUARD AJNŠTAJN
Loran Seksik

Loran Seksik (Laurent Seksik) je rođen 1962. u Nici. Autor je šest romana, a u Francuskoj se proslavio romanom Poslednji dani Štefana Cvajga koji je preveden na petnaest jezika. Njegov poslednji roman Slučaj Eduard Ajnštajn bio je 2013. u užem izboru za književnu nagradu Gonkur, a sam roman je mesecima bio najprodavanija knjiga u Francuskoj.Prevod: Jelena StakićBroj strana: 247Format: 11 x 18 cmBiblioteka: PolyphoniaCena: 990,00din

ginger toxiqo 2 gafotas

Liel Leibovitz
Leonard Cohen: muzika, iskupljenje, život

Ovo su pitanja na koje knjiga Leonard Cohen – muzika, iskupljenje, život pokušava da odgovori, baveći se karijerom ovog umetnika, njegovom muzikom, verovanjima i idejama koje čitav život zastupa. Autor knjige, Liel Leibovitz, prvi je od biografa imao pristup ličnoj Cohenovoj korespondenciji. Na osnovu tih dokumenata pokušava da odgonetne nedoumice u vezi s Cohenovim počecima kada je zbog treme jedva izašao na scenu, ali je samo koju godinu kasnije jedini uspeo da umiri razularenu festivalsku gomilu na ostrvu Wight, sprečivši tako dalje izlive nasilja. Autor opisuje sve ono što je nateralo uspešnog muzičara da se povuče u dugogodišnji samonametnuti egzil u budističkom manastiru i da se još intenzivnije bavi izučavnjem duhovnih nauka vezanih za judaizam, hrišćanstvo i zen-budizam. Sve što je od Cohena stvorilo skoro proročku figuru pred kojom će ustuknutu i najveća muzička imena našeg vremena.

Izdavač: Dereta Godina izdanja: 2014 br. str.:  192 povez:  broširano Format:  23.55 cm Pismo:  latinica ISBN:  978-86-7346-957-7
Cena: 1.210,00 DIN

ginger toxiqo 2 gafotas

Mirisni vrt ljubavne slasti
Šejh Nefzavi

Prvi prevod sa arapskog jezika slavnog erotskog priručnika! Kakve osobine žena i čovek treba da poseduju da bi bili privlačni, šta je potrebno da bi se savladalo ljubavno umeće, o čemu treba voditi računa da se sačuva seksualno zdravlje i kakvi su recepti za osvajanje voljene osobe – samo je deo erotskog priručnika s početka XV veka Mirisni vrt ljubavne slasti arapskog pisca El Nefzavija.
Format: 17x24.5 cm
Broj strana: 192
Pismo: Latinica
Povez: Tvrd
Godina izdanja: 2. septembar 2014.
ISBN: 978-86-521-1575-4

Cena: 999.00 din / Sa popustom i do: 749.25 din

Alexdelarge

Izdavač: Dereta
Godina izdanja: 2014
br. str.: 985
povez: tvrd
Format: 24 cm
Pismo: ćirilica
ISBN: 978-86-7346-889-1

Cena na sajtu: 2.904,00 DIN

Pred vama se nalazi dopunjeno izdanje jedne od najobimnijih studija srpske i slovenske mitologije u kojoj su izloženi rezultati dugogodišnjeg istraživanja profesora Sretena Petrovića na ovom polјu. U pitanju je svakako nezaobilazno štivo za svakog ko želi da se upozna sa osnovama etnokulturoloških studija mitološkog sistema Starih Slovana, posebno Srba, ali i naroda iz bliskog okruženja, kao i za one koji se profesionalno bave ovom temom, a kojima će ono biti nezaobilazna referenca u istraživanjima. U ovoj knjizi se možda i po prvi put tematizuje uloga Slovena u širokom kontekstu celokupne civilizacije, ali i njihova karakterologija koja svakako doprinosi ideji konstituisanja kompaktnijeg sistema slovenske mitologije i njenog odnosa prema drugim mitologijama. Profesor Petrović razmatra i opšte principe religioznosti od animologije i demonologije pa sve do sistematskog zasnivanja mitološkog sistema, kao i srpsko-slovenski mit u običajnoj praksi. Knjiga je obogaćena brojnim ilustracijama i mapama koji će čitaocu pomoći u kvalitetnijem i lakšem savladavanju eventualnih nedoumica.
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

ainu

Autor   Bernhard, Tomas, 1931-1989
Naslov   Poremećaj : roman / Tomas Bernhard ; prevela sa nemačkog Sanja Karanović
Jedinstveni naslov   Verstörung. srp
Vrsta/sadržaj   type of material roman
Jezik   srpski
Godina   2014
Izdavanje i proizvodnja   Beograd : LOM, 2014 (Beograd : Caligraph)
Ostali autori   Karanović, Sanja
Fizički opis   195 str. ; 21 cm
Napomene   Prevod dela: Verstörung / Thomas Bernhard
Tiraž 700.
ISBN   978-86-7958-090-0
UDK   821.112.2(436)-31
COBISS.SR-ID   210185996

ainu

Autor   Makalers, Karson, 1917-1967
Naslov   Srce je usamljeni lovac : roman / Karson Mekalers ; prevela s engleskog Aleksandra Milosavljević
Jedinstveni naslov   The Heart is a Lonely Hunter. srp
Jezik   srpski
Godina   2014
Izdavanje i proizvodnja   Beograd : LOM, 2014 (Beograd : Caligraph)
Ostali autori   Milosavljević, Aleksandra
Fizički opis   358 str. ; 21 cm
Zbirka   Edicija Veliki romani ; knj. 4
Napomene   Prevod dela: The Heart is a Lonely Hunter / Carson McCullers
Tiraž 500.
ISBN   978-86-7958-092-4
UDK   821.111(73)-31
COBISS.SR-ID   210531084

ainu

Autor   Lenoks, Šarlot, 1730-1804
Naslov   Ženski Don Kihot ili Arabeline avanture / Šarlot Lenoks ; preveo Lazar Macura
Jedinstveni naslov   The Female Quixote or The Adventures of Arabella. srp
Ostali naslovi   Arabeline avanture
Jezik   srpski
Godina   2014
Izdavanje i proizvodnja   Beograd : Službeni glasnik, 2014 (Beograd : Glasnik)
Ostali autori   Macura, Lazar
Filding, Henri
Fizički opis   508 str. ; 20 cm
Zbirka   Biblioteka Književni glasnik / [Službeni glasnik]. Kolekcija Glasovi sveta
Napomene   Prevod dela: The Female Quixote or The Adventures of Arabella / Charlotte Lennox
Tiraž 500
Str. 505-508: Postupak na cenzorskom istražnom sudu / Henri Filding.
ISBN   978-86-519-1652-9
UDK   821.111-31
COBISS.SR-ID   210565644

Ghoul

Quote from: ainu on 14-10-2014, 21:44:28
Naslov   Poremećaj : roman / Tomas Bernhard

auh, već se zabrinuh šta je ovo, nemam taj naslov, kad ono - to imam na engleskom kao GARGOYLES. :)
https://ljudska_splacina.com/

ainu

Quote from: Ghoul on 14-10-2014, 22:01:22
Quote from: ainu on 14-10-2014, 21:44:28
Naslov   Poremećaj : roman / Tomas Bernhard

auh, već se zabrinuh šta je ovo, nemam taj naslov, kad ono - to imam na engleskom kao GARGOYLES. :)

Jeste, to je Gargoyles :-) Ostaju još Das Kalkwerk i Korrektur za prevod. (odnosno i Der Billigesser i In Der Höhe ako uzmemo u obzir i manje značajna ostvarenja).

Ghoul

Quote from: ainu on 14-10-2014, 22:11:50
Ostaju još Das Kalkwerk i Korrektur za prevod. (odnosno i Der Billigesser i In Der Höhe ako uzmemo u obzir i manje značajna ostvarenja).

podržavam!
naročito "manje značajna ostvarenja" jer njih, za razliku od CORRECTION i THE LIME WORKS, nemam na eng.

nego, fali nam na srpskom još i YES (srećom, ima na eng).

ainu

Quote from: Ghoul on 14-10-2014, 22:38:10
Quote from: ainu on 14-10-2014, 22:11:50
Ostaju još Das Kalkwerk i Korrektur za prevod. (odnosno i Der Billigesser i In Der Höhe ako uzmemo u obzir i manje značajna ostvarenja).

podržavam!
naročito "manje značajna ostvarenja" jer njih, za razliku od CORRECTION i THE LIME WORKS, nemam na eng.

nego, fali nam na srpskom još i YES (srećom, ima na eng).

Tako je, nego računam da postoji ono zagrebačko izdanje zajedno sa Midlandom na Stilfsu. Das kalkwerk je vjerovatno najvažnija njegova knjiga koja čeka da se pojavi uopšte na ovom jezičkom prostoru, mada su svi agilni sa Bernhardom tako da će vjerovatno sve knjige, pa i manje bitna ostvarenja doći na red u narednih par godina, nadajmo se.

Ghoul

nadajmo se.
a kad se to desi, valjalo bi ponoviti davno rasprodate STARE MAJSTORE... pa i V. SINOVCA...

Alexdelarge

entelehija

Quote from: Ghoul on 14-10-2014, 22:50:27
nadajmo se.
a kad se to desi, valjalo bi ponoviti davno rasprodate STARE MAJSTORE... pa i V. SINOVCA...

Slažem se, već dugo je nigdje ne mogu naći.

Ghoul

meni su STARI MAJSTORI otuđeni, i ako nisu kod kolege na koga sumnjam, boleće me njeno odsustvo, jer mi je u samom samcitom vrhu TB-a.

JasonBezArgonauta

Izašlo

Naslov originala: My Work Is Not Yet Done
Edicija: Žanr
Prevod s engleskog: Goran Skrobonja
Broj strana: 173
Pismo: latinica
Povez: mek
Format: 14x20 cm
Cijena? Prava sitnica!

http://www.booka.in/knjige/edicija-zanr/nedovrseni-posao-detalj
Čini mi se da ovaj zid izgleda drugačije. Bendžamine, da li su Sedam zapovesti iste kao što su bile ranije?

Alexdelarge

POREMEĆAJ je drugi roman Tomasa Bernharda. Kada je objavljen, 1967. godine, odmah je proslavio Bernharda kao pisca. Mnogi su ga tada poredili sa Kafkom i Beketom, jer on u svom delu nagoveštava mistički elemenat iskustva koji traži simboličku interpretaciju: skriveni smisao stanja koja su bliska svetu nadrealnih snoviđenja. Roman je podeljen u dva dela, i ako je fokus prvog dela na prikazu spoljnog sveta i njegovog uticaja na ljude, drugi deo pomera fokus na ponore unutrašnjeg sveta čoveka.

Alexdelarge

entelehija

entelehija

Quote from: Ghoul on 17-10-2014, 01:03:51
meni su STARI MAJSTORI otuđeni, i ako nisu kod kolege na koga sumnjam, boleće me njeno odsustvo, jer mi je u samom samcitom vrhu TB-a.

Je li Trg heroja ikad preveden na srpskom?

Ghoul

Quote from: entelehija on 23-10-2014, 17:54:44

koliko ja znam, u knjiškom obliku nije; ne mogu da garantujem da nije u nekom knjiž. časopisu, ali ja to nisam video.

Alexdelarge

NMN

Quote from: Ghoul on 23-10-2014, 20:05:54
Quote from: entelehija on 23-10-2014, 17:54:44

koliko ja znam, u knjiškom obliku nije; ne mogu da garantujem da nije u nekom knjiž. časopisu, ali ja to nisam video.

Trg heroja je objavljen u dva dela u časopisu Vidici, brojevi 261/262 (1/2 za 1989. god.) i 263/264/265 (1/2/3 za 1990. god.). Dramu su preveli Kathe Jowanowitsch i Miljan Bobić. Inače, premijera je bila u Beču, 4. novembra 1988. u Burghteatru i naravno, izazvala je skandal.

entelehija

Valjalo bi da neko, ko posjeduje te brojeve, skenira i proslijedi.
Ili još bolje, da LOM preduzme još koji korak i ponovo obraduje...

Alexdelarge

Izvod iz knjige rođenih - priča o Danilu Kišu
Mark Tompson (autor)
Muharem Bazdulj (prevod)
Izdavač: Clio
Naslov originala: Birth Certificate / Mark Thompson

2014
Tvrd povez
latinica
20 cm, 613 str.
978-86-7102-466-2

Cena:    1320 din

Tokom gotovo dve decenije, Mark Tompson predano je proučavao Kišovu zaostavštinu i razgovarao sa njegovom porodicom, prijateljima i poštovaocima. Intimno poznavanje piščevog života i regionalne istorije čine osnovu njegovog temeljnog čitanja i razumevanja Kišovih dela i okolnosti u kojima su stvarana.
Više od odavanja priznanja jednoj važnoj figuri srpske književnosti i jugoslovneske, ili još bliže srednjoevropske kulture, ova knjiga je neobičan, subjektivan vodič kroz destruktivne putanje politike koje će, nedugo posle Kišove smrti, dovesti do izbijanja najvećeg nasilja u Evropi od Drugog svetskog rata.
Tompsonova knjiga odaje svojevrsno priznanje Kišovom eksperimentalizmu, budući i sama u svojoj formi – eksperimentalna. Komponovana je kao niz komentara na kratki Kišov autobiografski tekst pod nazivom Izvod iz knjige rođenih.
U svom recenzentskom tekstu Čarls Simić ukazuje na važnu činjencu da je Izvod iz knjige rođenih prva biografija i obimna kritička studija o Danilu Kišu na engleskom jeziku.U naše vreme, kaže Čarls Simić, kada se strana književnost sve manje predaje na koledžima i univerzitetima i kad studenti, pa čak i neki njihovi profesori, ne prepoznaju nekada poznata imena, odlučnosti izdavača poput Dalkey Archive, Northwestern University Press, i još nekoliko njih u SAD da nastave sa objavljivanjem pisaca iz zemalja koje mnogi smatraju kulturnim zabitima junački je poduhvat. Zahvaljujući njima, sve što je Kiš napisao prevedeno je i sada se može naći u knjižarama, a njegove knjige i dalje bude interesovanje ozbiljnih čitalaca savremene književnosti, kao što objavljivanje knjige Marka Tompsona pokazuje.

Agota

Na sajamskom popustu Izvod iz knjige rođenih - priča o Danilu Kišu-1250 dinara.
This is a gift, it comes with a price. Who is the lamb and who is the knife. Midas is king and he holds me so tight. And turns me to gold in the sunlight ...

Ghoul

znam samo da prof dr zoran paunović - vrhunski prevodilac + počinilac prevoda ULIKSA - radi na tom romanu, pa kome se to čita na srpskom, verovatno bolje od toga neće naći.

ali, treba sačekati...

entelehija

Upravo me to interesovalo! Da li ovaj prevod vrijedi i da li može da se mjeri sa onim što se unaprijed očekuje od Paunovića?
Njegov prevod Uliksa je nenadmašiv.

Alexdelarge

BEZBEDNOST, TERITORIJA, STANOVNIŠTVO
Mišel Fuko

Izdavač: Mediterran
Broj strana: 226
Povez: Mek
Format: 14x20.5 cm
Godina izdanja: 2014.

1589.50 din

Ove godine bih hteo da počnem sa izučavanjem onoga što sam nazivao, pomalo maglovito, bio-moć . Radi se o nizu fenomena koji su mi delovali prilično važni, to jest, o skupu mehanizama putem kojih će, ono što konstituiše osnovne biološke odlike ljudske vrste, moći da uđe unutar politike, političke strategije ili opšte strategije moći. Drugim rečima, pitanje kojim ću se baviti se tiče toga kako je društvo, tj. kako su moderna zapadna društva od XVIII veka počela da uračunavaju osnovnu biološku činjenicu da ljudsko biće konstituiše ljudsku vrstu? To je, uopšteno uzeto, ono što nazivam, ono što sam nazivao, biomoć.

Alexdelarge

TARZAN VELIČANSTVENI
Edgar Rajs Barouz

Izdavač: Otvorena knjiga
Broj strana: 208
Pismo: Ćirilica
Format: 21 cm

593.73 din

Tarzan - kralj džungle preživeo je avionsku nesreću u kojoj su mu poginula oba roditelja. Njega je usvojila porodica gorila i on je od malena živeo u džungli sa životinjama. On je isključiv borac za pravdu i zaštitnik nemoćnih.

Američki putopisac Stenli Vud priča fantastičnu priču o jednom od onih izgubljenih gradova u srcu Afrike, gde ženama ratnicama vlada zli čarobnjak, koji poseduje ogroman dijamant sa hipnotičkim moćima. Tarzan odbacuje Stenlijevu priču sve dok ne vidi moć dijamanta na delu. Ovo rezultuje još jednom sjajnom avanturom, kad Tarzan krene u potragu za izgubljenim gradom i Stenlijevim prijateljima koji su zarobljeni u njemu...

Nightflier

Ovo je kod nas izašlo krajem osamdesetih ili početkom devedesetih. Naravno, tada nije pisalo da je autoru ERB :D
Sebarsko je da budu gladni.
First 666

Agota

Čarls Bukovski o Karson Mekalers:"Čitao sam Karson Mekalers u jeftinim sobama dok sam gladovao i pio vino i to mi je bilo nešto sveto - koža mi je podrhtavala i ježila se i nisam plakao, jer sam bio suviše ponosan na nju da bih plakao."Karson Mekalers (1917- 1967) jedan je od najuticajnijih pisaca svoje generacije, kojoj, između ostalih, pripadaju Dž. D. Selindžer, Truman Kapote i Tenesi Vilijams.Njen prvi roman Srce je usamljeni lovac, doživeo je ogroman uspeh kako kod kritike, tako i kod publike. Ova knjiga je i dan-danas aktuelna i ubraja se u najvažnije romane američke književnosti. Istinska lepota ovog dela je u saosećajnosti, razumevanju i savršenom sagledavanju same ljubavi i unutrašnjeg sveta usamljenih, zaboravljenih i odbačenih ljudi.
CENA: 799 din
This is a gift, it comes with a price. Who is the lamb and who is the knife. Midas is king and he holds me so tight. And turns me to gold in the sunlight ...

Mme Chauchat

Tesla kao lik u umetnosti

2014
Broširani povez
ćirilica
21 cm, 186 str.
978-86-6081-140-2

Dejan Ajdačić; (priređivač)
Izdavač: Albatros plus
Životni put Nikole Tesle od Like do Amerike, njegove tajanstvene obdarenosti i epohalni pronalasci, pa i neobičan život učinile su Teslu zanimljivim znalcima nauke i tehnike, običnim ljudima koji su se divili velikanu svoga roda, ali i našim i stranim umetnicima. Pisci, skulptori, grafičari, crtači stripova, kovači novca, kompozitori, filmski i pozorišni stvaraoci su očarani Teslinim životom, sazdavali njegov lik, pronicali u njegovu ličnost, pripisujući mu ponekad nove crte i uloge mimo poznate biografije. Iako su Tesli posvećene mnoge knjige i članci, ova knjiga posvećena liku Tesle u umetnostima predstavlja prvi zbornik potpuno posvećen takvim viđenjima Nikole Tesle. Radovi autora zbornika, vrsnih poznavalaca različitih umetnosti - fotografija, usmenih pričanja, književnih dela, filma i muzike osvetlili su značajna i popularna dela o genijalnom pronalazaču.

Alexdelarge

Knjiga čuda
Lord Danseni (autor)
Izdavač: Bukefal E. O. N
Dansenijeve najbolje priče ostaju jedinstvene; niko još nije uspeo da preotme njegove vizije ili da oponaša njegov pomalo arhaičan, otvoren stil, premda je, mora se priznati, groznih pokušaja bilo. U Dansenijevoj vizuri, fantazija nas oslobađa opsesije svakodnevnih poslova i pošto priča odmakne dublje u prostor, tamo gde se čovek i fizički i u duhu sreće s drugim vrstama, stvorenjima i stvarima – gnomima, gibelinima, gnolovima, Umilnom zveri i pticom nedokučivog oka – pred nama, budući da imaginacija radi punom parom, iskrsava ono što stvarnost ne može da nam pruži, i mi shvatamo – sad da li sa zebnjom ili olakšanjem – da svet, u stvari, ne pripada samo nama. A duge rečenice koje je Danseni tako voleo samo nas pripremaju za obrt, kad na pozornicu odjednom stupa ono čudesno. Danseni je tvrdio da je fantastične povesti i kratke priče iznedrene iz fantazije sastavljao bez mnogo napora, govorio je kako su mu one jednostavno navirale, i premda je bio veoma inteligentan, a u svom štivu veoma često okrenut crnom humoru, izgradio je sopstvenu teoriju po kojoj umetnik prekoračuje preko onoga što njegov intelekt otkrije. Nema sumnje da je Danseni dopuštao da ga preko te granice intelekta vodi njegova razigrana mašta. Kraj sveta, koji se nebrojeno puta u njegovim pričama javlja kao suva realnost, čarobne, neprohodne šume, zmajevi i stvorenja koja pohode, litice, vresišta, gradovi u oblacima, sve je to zaodenuto mitološkom svetlošću, metaforičnim jezikom senki i davno iščezlim predelima. Ne treba zaboraviti da je Danseni bio znalac grčkog i latinskog jezika, otuda su imena koja je davao svojim junacima, vilinskim zemljama, nepoznatim morima i planinama veoma blisko povezana s grčko-rimskim svetom bogova, titana, kentaura i uopšte mitoloških bića. H. P. Lavkraft, jedan od vodećih američkih fantasta, pošto je otkrio Dansenijeve priče i one presudno uticale na njegovo pisanje (kao što su uticale i na Tolkina i Ursulu Legvin), u svom delu Lord Danseni i njegovo delo, ovako se o njemu izrazio: ,,Otkrivamo Dansenija u punom zamahu; helenski osećaj za zaplet i sudbinu, veličanstven kosmički pogled na stvari, nenadmašna tečnost jezika i genijalna mašta, mitski odblesak vilinskih zemalja, 's one strane istoka', to jest 'na kraju sveta', zaprepašćuje umeće za izumevanje muzikalnih, privlačnih i čudesno podesnih imena, ličnih i geografskih, po uzoru na klasičan i orijentalni svet...

Cena:    880 din

Alexdelarge

Vampir
Aleksej Tolstoj (autor)
Izdavač: Otvorena knjiga
Naslov originala: Upyr" / Alekseî Konstantinovič Tolstoî

Cena: 396 din

p.s.

ovo je zapravo 2 u 1, knjigu čine vampir/tolstoj i vampir/polidori

Dzimi Gitara

Quote from: Alexdelarge on 19-12-2014, 14:57:12

Knjiga čuda
Lord Danseni (autor)

Lepa vest. Nego, gledam na Cobbissu i po online antikvarnicama i čudim se da Danseni nigde nije objavljivan, Znam da ima poneka priča ovde i onde, ali da li je moguće da je ovo prva knjiga njegovih priča na srpskom?
Kamenje iz džepova http://kamenje.blogspot.com/

Ghoul

jeste.
ja sam zaprepašćen i time što dosad nije objavljivan, i time što sad, niotkuda - jeste!

Alexdelarge

Iz srpske religije, mitologije i folklora
izabrane studije

Veselin Čajkanović (autor)
Izdavač: Evro-Giunti

2014
Broširani povez
ćirilica
25 cm, 693 str.
978-86-505-2411-4

Cena: 1468 din

Studije i članci iz stare srpske religije, mitologije i folklora našeg prvog istoričara religije, akademika i profesora Veselina Čajkanovića (1881-1946) već decenijama predstavljaju nezaobilazno štivo za proučavaoce, ali i za sve one koji žele da otkriju šta znače mnogi srpski običaji i verovanja, šta se krije iza brojnih tabua i zabrana, koji su to bogovi naseljavali srpski panteon pre primanja hrišćanstva i kako su oni potom hristijanizovani.
U ovaj izbor Čajkanovićevih radova uključene su studije iz religije i folklora od 1910. do 1942, knjiga O srpskom vrhovnom bogu u staroj srpskoj religiji i odabrana poglavlja iz nedovršenog dela Stara srpska religija i mitologija, na osnovu kojih čitalac može pratiti kako je primenom komparativnog metoda, polazeći od narodnog stvaralaštva, Veselin Čajkanović prvi izvršio rekonstrukciju stare srpske religije.
Knjiga Iz srpske religije, mitologije i folklora, Izabrane studije nastala je sa ciljem da se široj čitalačkoj publici bar donekle približi obimno delo našeg prvog istoričara religije, nepravedno zaboravljenog, delo od izuzetne važnosti za našu religiju, književnost i kulturu.

Alexdelarge

ILIRSKA SRBIJA
Dragoljub Antić, Jovan I. Deretić

Izdavač: Ganeša
Broj strana: 382
Pismo: Ćirilica
Format: 14x21 cm
1122.00 din

Srbskа držаvа nа Helmskom poluostrvu je u postojаlа, bez prekidа, više od 700 godinа nа prostorimа koje u ovoj studiji nаzivаmo Ilirskom Srbijom. Onа je nаsledilа držаvno prаvo od Zаpаdnog Rimskog cаrstvа, njen osnivаč Mаrkelin je bio zvаnično imperаtor, i od sаmih početаkа je priznаtа od Istočnog Rimskog (Romejskog) cаrstvа, dа bi to prаvo predаlа modernijoj srednjovekovnoj držаvi dinаstije Nemаnjićа. Prestonicа Ilirske Srbije je od аntičkih vremenа bilа Skаdаr ...

Srpskа držаvа u Ilirskoj Srbiji nije opisаnа sаmo u ,,Letopisu popа Dukljаninа" i njegovoj lаtinskoj verziji, pretočenoj u ,,Krаljevstvo Slovenа" Mаvrа Orbinijа, kаko bi se stekаo utisаk nа osnovu pisаnjа modernih srpskih istoričаrа. Ako bi se pročitаle studije nekih drugih srpskih istoričаrа od pre jednog vekа, uočilo bi se prilično neslаgаnje u hronologiji i geneаlogiji vlаdаrа. To je uglаvnom posledicа pokušаjа dа se drevni rodoslovi i hronologijа usklаdi sа nаvodimа spisа ,,O uprаvljаnju Cаrstvom", koji je pripisаn vizаntijskom cаru Konstаntinu VII Porfirogenitu iz X vekа.

Odnos srpskih istoričаrа premа poreklu i drevnoj, pа čаk i novijoj istoriji svogа nаrodа, ničim se ne može prаvdаti. Novijа srpskа istorijа (tokom poslednjа dvа vekа) obeleženа je ustаncimа i rаtovimа zа slobodu i opstаnаk srpskog nаrodа i srpske držаve. Nikаkvi istorijski procesi, svetski trendovi među velikim silаmа, ekonomske krize, ideologije i sl. ne mogu biti oprаvdаnje zа vrhunske srpske intelektuаlce i među njimа nаročito istoričаre, dа izgrаde svoj neozbiljаn odnos premа sopstvenoj istoriji, dа prihvаte nаjočiglednije grube fаlsifikаte, pа čаk i dа se ,,stvаrаlаčki ističu" u sprovođenju tuđe politike nа štetu svogа nаrodа.

Alexdelarge

POKORAVANJE
Mišel Uelbek

841.50 din

Izdavač: Booka
ISBN: 978-86-88335-49-2
Broj strana: 264
Godina izdanja: 4. februar 2015.

Fransoa ‒ univerzitetski profesor i stručnjak za legendarnog dekadentnog pisca Uismansa, usamljenik na pragu srednjeg doba kome život prolazi u sezonskim ljubavnim vezama sa studentkinjama ‒ isprva je nezainteresovan za aktuelne predsedničke izbore koji potresaju Francusku te 2022. godine.

Međutim, kada se u drugom krugu izbora, pored neizbežne Marin le Pen, neočekivano nađe harizmatični lider Muslimanskog bratstva, i kad političke igre učine da iza njega stane praktično cela francuska politička scena ‒ Fransoa shvata da će se svet u kome je dotad živeo relativno zadovoljno i sigurno brutalno promeniti.

Na biračkim mestima izbijaju neredi, izbori se odlažu, automobili gore na ulicama Pariza, a porodica devojke jevrejskog porekla s kojom se Fransoa viđao prethodnih meseci odlučuje naprasno da se iseli u Izrael... U trenutku kada se građanski rat čini neumitnim, Fransoa se sklanja u unutrašnjost zemlje da sačeka rasplet eksplozivne situacije. To putovanje postaje i unutrašnja odiseja do najmračnijih kutaka njegove duše i okrutno suočavanje s činjenicom da nikakvog dubljeg životnog smisla više nema.

Francuska za to vreme, a s njom i veći deo Evrope, ipak bez mnogo potresa ulazi u novu eru. Društvene promene menjaju i pojedince, a Fransoa i njegovo okruženje reaguju različito. Umorna, istrošena judeo-hrišćanska Evropa postaje lak plen najmlađe i najprodornije monoteističke religije. Islam unosi novu energiju i smisao u život dojučerašnjih liberala i egalitarista...

Knjiga koja će obeležiti ovu i mnoge godine pred nama. Knjiga koja umesto nas postavlja teška pitanja, i ostavlja ih otvorenim. Knjiga koju mnogi proglašavaju proročkom ‒ zbog brutalne koincidencije da je baš Mišel Uelbek bio na naslovnici magazina Charlie Hebdo uoči masakra (zbog čega je i sam autor evakuisan iz Pariza nakon tragedije) i da je objavljena istog dana kada se taj zločin dogodio.

Prvi tiraž od 220.000 primeraka francuskog izdanja romana rasprodat je u rekordnom roku.
Prvi tiraž od 270.000 primeraka nemačkog izdanja takođe je rasprodat.

Srpsko izdanje stiže samo mesec dana pošto je roman objavljen.

Alexdelarge

PSEĆE GODINE
Ginter Gras

1359.20 din

Izdavač: Laguna
Broj strana: 760
Format: 13x20 cm
Godina izdanja: 4. februar 2015.

Od dobitnika nobelove nagrade.

Uspon i pad Trećeg rajha iz perspektive žrtve, svedoka i krivca.

U malograđanskoj sredini grada Gdanjska dvadesetih godina prošlog veka dva dečaka, polu-Jevrejin Edi Amzel i arijevac Valter Matern, postaju pobratimi ritualnim mešanjem krvi. Njihove dečačke podvige prati verna keruša Zenta, koja će ošteniti Harasa, budućeg oca ovčara Princa, Firerovog ljubimca.

Godine odmiču, prijateljstvo mladića i dalje je snažno i iskreno, a onda na vlast dolaze nacisti. Amzel je talentovani umetnik koji stvarnost komentariše stvarajući strašila po liku ljudskom. Napadaju ga devetorica mladih pripadnika SA i izbijaju mu zube. Jedan od njih je – Matern.

Pseće godine su sada u punom zamahu: marširaju pravo u rat. Na sceni se ne menjaju igrači sve dok Princ konačno ne napusti svog gospodara – jer i psu može biti dosta svega.

U posleratnim godinama i Maternu je svega dosta. Zajedno sa Princom on kreće u potragu za počiniocima nacističkih zlodela i svojim izgubljenim pobratimom Amzelom. Matern je nevin, on je antifašista, drugi su ti koji su krivi iako ih je talas prosperiteta Zapadne Nemačke naizgled oprao.

,,Pseće godine su književno delo koje se ističe po izuzetnoj snazi jezičkog izraza; to je oluja ideja i provokacija, antologija savršeno napisanih kratkih priča, poetskih odlomaka i satiričnih majstorija; to je istovremeno i umetnički roman i bajka i zavičajna priča i istorijska freska." Der Spiegel

Nightflier

Quote from: Alexdelarge on 18-01-2015, 15:09:19

Iz srpske religije, mitologije i folklora
izabrane studije

Veselin Čajkanović (autor)
Izdavač: Evro-Giunti

2014
Broširani povez
ćirilica
25 cm, 693 str.
978-86-505-2411-4

Cena: 1468 din

Studije i članci iz stare srpske religije, mitologije i folklora našeg prvog istoričara religije, akademika i profesora Veselina Čajkanovića (1881-1946) već decenijama predstavljaju nezaobilazno štivo za proučavaoce, ali i za sve one koji žele da otkriju šta znače mnogi srpski običaji i verovanja, šta se krije iza brojnih tabua i zabrana, koji su to bogovi naseljavali srpski panteon pre primanja hrišćanstva i kako su oni potom hristijanizovani.
U ovaj izbor Čajkanovićevih radova uključene su studije iz religije i folklora od 1910. do 1942, knjiga O srpskom vrhovnom bogu u staroj srpskoj religiji i odabrana poglavlja iz nedovršenog dela Stara srpska religija i mitologija, na osnovu kojih čitalac može pratiti kako je primenom komparativnog metoda, polazeći od narodnog stvaralaštva, Veselin Čajkanović prvi izvršio rekonstrukciju stare srpske religije.
Knjiga Iz srpske religije, mitologije i folklora, Izabrane studije nastala je sa ciljem da se široj čitalačkoj publici bar donekle približi obimno delo našeg prvog istoričara religije, nepravedno zaboravljenog, delo od izuzetne važnosti za našu religiju, književnost i kulturu.

Uf, ovo nisam video. Mora da se kupi!
Sebarsko je da budu gladni.
First 666

Alexdelarge

ISTORIJA MITSKIH ZEMALJA

Autor: Umberto Eko
Izdavač: VULKAN IZDAVAŠTVO
Na sajtu od: 09.10.2014.
ISBN: 9788610010466
Godina izdanja: 2014
Format: 17x24
Broj strana: 480

Cena na sajtu: 3992,00 din

U našoj mašti žive zemlje i mesta koja nikada nisu postojala, od kolibe sedam patuljaka do ostrva koja je Guliver posetio na svojim putovanjima, od Fejginove jazbine iz Olivera Tvista do stana Šerloka Holmsa u ulici Bejker. Iako znamo da su samo plod imaginacije pripovedača ili pesnika, još od drevnih vremena sanjarimo o mestima koja su možda postojala, kao što su Atlantida, Mu, Lemurija, Eldorado, Dembelija, tajno skrovište Svetog grala ili tajanstveno podzemno kraljevstvo Agarta. Neka od ovih mesta podstakla su očaravajuće legende i inspirisala veličanstvena umetnička dela, druga su opsedala maštu lovaca na misterije ili čak podstakla putovanja i istraživanja toliko da su, sledeći svoju iluziju, ti strastveni putnici pronašli nove, stvarne zemlje i promenili tok istorije. Od Homerovih epova do naučne fantastike, od drevnih mitova do savremenih stripova, čovek je neprestano izmišljao čudesne zemlje, projektujući u njih želje, snove, utopije, strahove – previše smele ili previše teške za naš svet stvarnosti pun ograničenja.

U maglama legendi
http://www.danas.rs/dodaci/nedelja/knjiga_danas/u_maglama_legendi.54.html?news_id=297004

Alexdelarge

KARAOKE STRAVE
Rju Murakami

Izdavač: Booka
Broj strana: 171
Godina izdanja: 2015.

673.20 din

Mračna, satirična priča o generacijskom jazu u japanskom društvu, književni karaoke koji kombinuje uličnu kulturu i mange.

U ovoj neobuzdanoj satiri na račun urbanog života, sukoba među generacijama i rata među polovima, bestseler pisac Rju Murakami upoznaje nas sa šestoricom mladih gubitnika koje zanimaju samo alkohol, voajerisanje i karaoke. Nasuprot njima je neobična grupa dama, one su razvedene, nezavisne i žestoke, apsolutno rešene da ne trpe ničije maltretiranje.

Vođen neobjašnjivim porivom, jedan od mladića spontano napada i ubija jednu od žena što dovodi do žestokog, strateški precizno razrađenog rata između dve grupe. Najbolje od svega je to što se svi oni, pošto su konačno pronašli nekakvu svrhu postojanja, provode kao nikad u životu. Ko je mogao da zna da će planiranje osvete biti toliko zabavno? Murakami ovaj sukob pretvara u eksplozivnu i urnebesnu meditaciju o savremenom životu.

,,Vrtoglavi nihilizam... vrcava proza." Publishers Weekly

,,Jedan od najzabavnijih i najneobičnijih ratova bandi u savremenoj književnost." Booklist

,,Karaoke strave(...) nas podseća da je Murakami jedan od retkih subverzivnih pisaca današnjice." New York Times

,,Vodeći autor japanske mračne proze." Guardian

Alexdelarge

TEHNOLOGIJE SOPSTVA
Mišel Fuko

Izdavač: Krug Commerce
Broj strana: 135
Godina izdanja: februar 2015.

841.50 din

Alexdelarge

Alexdelarge

IMITATOR GLASOVA
Tomas Bernhard

Izdavač: Lom
Broj strana: 115

589.05 din

"Imitator glasova", koji se donekle izdvaja u književnom opusu Tomasa Bernharda, sadrži 104 priče o ludilu, zločinima, samoubistvima, tajanstvenim nestancima, sve u svemu apsurdima, koji su svakodnevno prisutni u ljudskim životima. Ove bizarne anegdote, neka vrsta crne hronike u Harmsovom stilu, predstavljaju izvanredan uvod u Bernhardova velika dela