• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

HARDWARE roboti su već tu!

Started by Ghoul, 08-05-2008, 23:26:40

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Ghoul

The Most Advanced Quadruped Robot on Earth
BigDog is the alpha male of the Boston Dynamics family of robots. It is a quadruped robot that walks, runs, and climbs on rough terrain and carries heavy loads. BigDog is powered by a gasoline engine that drives a hydraulic actuation system. BigDog's legs are articulated like an animal's, and have compliant elements that absorb shock and recycle energy from one step to the next. BigDog is the size of a large dog or small mule, measuring 1 meter long, 0.7 meters tall and 75 kg weight.

BigDog has an on-board computer that controls locomotion, servos the legs and handles a wide variety of sensors. BigDog's control system manages the dynamics of its behavior to keep it balanced, steer, navigate, and regulate energetics as conditions vary. Sensors for locomotion include joint position, joint force, ground contact, ground load, a laser gyroscope, and a stereo vision system. Other sensors focus on the internal state of BigDog, monitoring the hydraulic pressure, oil temperature, engine temperature, rpm, battery charge and others.

In separate trials, BigDog runs at 4 mph, climbs slopes up to 35 degrees, walks across rubble, and carries a 340 lb load.

BigDog is being developed by Boston Dynamics with the goal of creating robots that have rough-terrain mobility that can take them anywhere on Earth that people and animals can go.  The program is funded by the Defense Advanced Research Project Agency (DARPA).

još ovoga, ovde:
http://bostondynamics.com/content/sec.php?section=BigDog

brrrrrr! :P
https://ljudska_splacina.com/

BladeRunner

Gledao sam skoro na Discoveriju emisiju o automobilu koji se vozi sam (bukvalno). Nema vozača, već se samo unese početna i krajnja koordinata, kao i mapa puta. Put je vijugav dozlaboga, ide uzbrdo i nizbrdo, postavi se i par prepreka kako bi se vidjelo koliko je auto pametno, a sve to je dignuto na nivo takmičenja univerziteta. Čitava emisija je bila o nauci, te kako tim koji je dobio koristi neke infracrvene kamere kako bi auto znalo šta je put a šta ne, dok je drugi tim opet išao na to da se satelitom unese trasa i tako redom. Takođe, na prošlom takmičenju nijedno vozilo nije uspjelo da završi trku, a ove (ili prošle) godine većina takmičara jeste. I čitava ova naučna emisija bude zabavna i dobra jer inače volim takve stvari da gledam, ali mi trnci prođoše kroz kičmu kad inženjeri nevino dodaše da mnogo očekuju od ovih proizvoda kako bi mogli da uspostave mir u kriznim područjima (strogo humanitarno). Pa jeste, stvarno, treba samo dodati neku mašinku iznad kabine i poslati ih dvadesetak.

Sve sam se nešto naivno nadao da će zabraniti inteligentno oružje ili ga bar satanizovati u medijima na način na koji se to uradilo sa hemijskim, ali izgleda da niko ne vidi problem u stvaranju vojske koja ne gine, ali zato ubija efikasnije nego bilo koja druga. Kako je krenulo, očekujem da sledeći predsjednik Avganistana postane Optimus Prime.
All those moments will be lost in time like tears in rain.

mac

Mašine bez ljudi su mnogo ranjivije nego što misliš. Ne bih se ja mnogo brinuo što se njih tiče. Najslađe je da zarobiš jednu takvu mašinu, pa je preprogramiraš :)

zstefanovic

Quote from: "BladeRunner"ali mi trnci prođoše kroz kičmu kad inženjeri nevino dodaše da mnogo očekuju od ovih proizvoda kako bi mogli da uspostave mir u kriznim područjima (strogo humanitarno). Pa jeste, stvarno, treba samo dodati neku mašinku iznad kabine i poslati ih dvadesetak.

Већ их имају, колико сам негде видео. Мислим да ће се користити већ можда против Ирана.

Јбни терминатори.
Свест је екран. Време је тачка. Рат је наслеђен. [,,Веригаши"]

Ghoul

ipak, ne diriguju baš svi raketama i mecima i laserima - neki, ipak, diriguju orkestrom!

Robot ASIMO dirigovao simfonijskim orkestrom

Simofonijski orkestar Detroita sinoć je u matičnom gradu izveo numeru The Impossible Dream iz mjuzikla Man of La Mancha.

"Bilo mi je ogromno zadovoljstvo da sarađujem sa Simfonijskim orkestrom Detroita", rekao je po završetka nastupa dirigent - 130 centimetara visoki robot ASIMO, proizvod kompanije Honda.

Honda je do sada proizvela 50-ak ASIMO-a, a ovo je bio prvi put da jedan od njih diriguje orkestrom.

ASIMO je, praktično, oponašao pokrete dirigenta od krvi i mesa, zabeležene nekoliko meseci ranije; iako, zapravo, nije bio sposoban da reaguje na eventualne greške muzičara, neki od članova orkestra opisali su njegovo dirigovanje kao "realističnije nego što su očekivali".

Naziv ASIMO potiče od reči "Advanced Step in Innovative Mobility" (napredan korak u inovativnoj mobilnosti), i proizvođač insistira kako robotovo ime nije referenca na pisca fantastike Isaka Asimova, tvorca Tri zakona robotike. (PRIČAJ MI MALO O TOME! :roll: )

Pored toga što ume da oponaša pokrete, ASIMO zna da trči, hoda po neravnim površinama, reaguje na jednostavne glasovne komande, kao i da prepoznaje lica.

Ideja proizvođača je da roboti, kada se dovoljno razviju, služe za pomoć u kući, deci na pešačkim prelazima i slično; za sada uglavnom služe za zabavu i koštaju nešto manje od milion dolara, a moguće ih je i iznajmiti po ceni od oko 150.000 dolara godišnje.
https://ljudska_splacina.com/

Gwydion

Mislim da u Italiji već u nekim gradovima imaju robote koje koriste u gradskoj čistoći. idu gradom i ako neko nešto ima da baci, zaustavi robota, pritisne odgovarajuće dugme i ubaci u pretinac za tu vrstu otpada. Po onome što sam video u reportaži o tome na satelitu liče malo na R2-D2.

Melkor

"Realism is a literary technique no longer adequate for the purpose of representing reality."

Karl Rosman

"On really romantic evenings of self, I go salsa dancing with my confusion."
"Well, I've wrestled with reality for 35 years, Doctor, and I'm happy to state I finally won over it"

дејан

...barcode never lies
FLA