• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Emitor 466: 101 lice naučne fantastike

Started by zakk, 10-05-2008, 04:34:59

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

sivka

Quote from: "angel011"Ne znam da li je ikad izašlo toliko Emitora u tako kratkom roku, i još toliko dobrih i bitnih Emitora (ako se ostvari plan koji navodiš).

Nadam se da će zakk preživeti rmbačenje.

Mozda Zakk hoce... ali Tardis je u problemu jer bitan covek radi vise za Klub nego za svoju kucu.

Ali...
i to se da srediti.
Otišla sam. Ko hoće, zna gde će me naći.

sivka

Quote from: "Boban"Emitor je za prvih 10 godina svog postojanja nakupio 100 brojeva, onda za narednik 10 još 300, pa poslednjih 5 još 50 i sada ovo ide kako ide, ali moram reći da je to arčenje kreativnog potencijala.
Meni je vrlo žao što sam ja potrošio tri poslednje godine života da stvorim uslove da izdavaštvo koje radim može da pređe na stepenicu iznad i doslovnu u trenutku kada sam stigao do toga, umesto da se gomila ovih stvari preusmeri u prave izdavačke tokove, dobijamo kvaziizdanja u minimalnim tiražima zbog nečijeg inata i isterivanja ko zna čega.
Realno, ova Bakićeva knjiga bi bila sjajna kao knjiga.
Urađena kao Emitor u nekoliko desetina primeraka ili maksimum 100 (ili više, tim gore...), dostupna na mreži u perspektivi mene uopšte ne zanima.
Potencijalno sjajna knjiga ostaće zaglibljena u getu jer neko želi da demonstrira uređivačku silu i da se podsmehne svima nama koji nismo to ispratili na način kako je on zamislio.

...

Ilija ne dozvoljava da se knjiga podigne na mrezu.

Boban

Kada se nedavno nisam složio da se nešto moje objavi, zstef mi je rekao: "Kako to možeš da sprečiš?" Toliko o tome šta autori misle o načinima prezentacije svojih dela.

Što se tiče dupliranja stvari, pa to je kontraproduktivno. Dakle, ili će se Emitor verzija proturiti u 20 primeraka tek reda radi, što bi odgovaralo Tardisu (ali to onda nema smisla sa stanovišta arčenja resursa kluba za sitan ćar da se može zauvek pričati da je prvo izdanje bilo u Emitoru) ili da Emitor napravi bum sa tako primamljivim naslovom i proda ga u 200-300 primeraka što onda potpuno podriva Tardisovu poziciju.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

sivka

Mislim da tih 20 primeraka nece biti smetnja... ali osim dela jednog pisca, sve ostalo nece biti ponavljanje Emitora.

Ilija i ja smo ovih meseci utrosili dosta sati na razgovore o objavljivanju njegovih (ne)dela na mrezu. I sad mislim da je potpuno u  pravu sto ne dozvoljava da se na taj nacin objavljuje sve ono sto je do sada napisao ili objavio u papiru.

angel011

Quote from: "Boban"Kada se nedavno nisam složio da se nešto moje objavi, zstef mi je rekao: "Kako to možeš da sprečiš?"

Ne možeš da sprečiš. Možeš da "lečiš" tužbom.
We're all mad here.

Boban

A ja sam naivno mislio da je ljudska reč dovoljna...

angel011

Trebalo bi da bude. Nekad i jeste.

Kad nije, tu je motka.
We're all mad here.

Ghoul

Quote from: "Boban"A ja sam naivno mislio da je ljudska reč dovoljna...

ti živiš u svetu u kome caruje drugarstvo, bratstvo i jedinstvo, u kome su kuće od čokolade, a prozori od marmelade... u kome je drug tito još živ, a srbi, hrvati i tzv. bošnjaci žive u jednoj državi...
https://ljudska_splacina.com/

PTY

:(

Ispada da na svetu ama baš ničeg novog nema, samo se reciklira staro.
Ne razumem zašto je tako. Između LK, Tardisa, Belog Puta i ZSagite, maltene – jedino nebo bi bilo limit po pitanju fandomskog objavljivanja.
Ovako, ispada da sve ovo služi premeravanju čiji je veći.
A ako se ovako nastavi, dobre su šanse da ćete svi ispasti okraći.
Što možda i nije tolika tragedija, u svetu jeftinih, pouzdanih & krajnje pristupačnih dildoa.  
:)

zstefanovic

Импресиониран сам, Бобане, комбинацијом олаких и нетачних изјава, као и лоше воље према издањима које неко није ни намеравао да објављује, јавно их презире или је можда накнадно схватио важност Емиторових књига.

Овде је надробљено свега и свачега, али бар нешто да прокоментаришем.

ЗА БОБАНА:

* О утицају и читаности Емитора можемо разговарати јавно у клубу. Бројке ће на крају показати све (тираж, медијски простор, реални утицај на каријере и сцену). Само немој мени причати басне о тиражима домаће прозе, великим кућама и трошењу ресурса.

* Српски италик користимо за српски језик.

* Руски италик користимо за руски језик.

* Фонт су направили српски типографи, не руски.

* Увез Емитора је врло јак. Технологија је данас другачија него 1995.

* Садржај Емитора и техничка опрема могу нам бити на част, и овде и у свету.

* Сивка је крајем марта предложила рукопис  ,,101 лице фантастике"  за Емитор. Ја сам је замолио да баш она буде уредник књиге. Дакле, моја улога је тек као издавач и технички асистент њој. Стварно не видим како ти сад браниш Илијине и Тардисове интересе од мене?!

* Илијина књига је већ највећим делом на мрежи последњих година, на сајтовима Дневника и Астрономије, где су текстови прво и објављени. (први текст је написан још 1994,  а редовно се објављују као серија од фебруара 2003). Кад сам Илију пре пар недеља питао да ли да те чланке пренесемо и на Лазин сајт кад се појави књига, рекао је: ,,Немој одмах". У сваком случају, то је његова ствар, ја стварно нисам адреса за то.

* Ми Евро-Ђунтију нисмо ништа нудили, већ смо се одазвали позиву за две промоције Стефани Мејер и успут представили у клубу профил њихове куће. Моја политика као председника јесте да клуб има сарадњу са свим издавачима фантастике у земљи и околини.

* Извињавамо се, много се извињавамо издавачима, ауторима, читаоцима и културној јавности, ако је наш скромни труд изазвао било коме штету или осећај непријатности. Пазићемо да се не понови.

ЗА ЛИДИЈУ

* Средњорочно гледано, Емиторове књиге ће имати однос две премијере —  један репринт. Краткорочно – 1:1.

* Не бих ово назвао ,,фановски", јер је потпуно небитно  да ли је нешто створио професионални писац или аматер, већ да ли ваља.

* Ја се не свађам ни са ким, а камоли са Знаком Сагите и Тардисом. Рађе се повлачим ако видим да може бити сукоба.

* ,,Познаћете их по њиховим делима".

ЗА СИВКУ:

* Вишеструко ми је мило што чујем за Тардисово издање ,,101 лице фантастике" на јесен, јер је то и успех целе сцене...

* ...али ми је сад врло непријатно ако је Тардис оштећен због Жарковог времена утрошеног на Емитор. Клуб не сме бити проблем Тардису, и мењам преламач одмах већ у овим данима.

Ајте, уживајте. И читајте нове и лепе ствари.
З.
Свест је екран. Време је тачка. Рат је наслеђен. [,,Веригаши"]

Aleksandar Žiljak

Quote from: "Boban"
Fanzini proizvođeni fotokopiranjem i knjige u nekoliko desetina primeraka su valjda stvar prošlosti.

Ne nužno. Evo, Parsek je klasični fotokopirani fanzin koji je došao do 100. broja (nemam sad namjeru da se uspoređujemo s Emitorom, molim), izlazi cca svaka dva mjeseca i u svojih pedeset primjeraka popunjava barem donekle rupu nastalu neizlaženjem časopisa.

UBIQ ide u tristotinjak komada, zbirke su tu negdje, osim SFeraKonskih koje se dijele uračunate u cijenu ulaznice.

Mislim da u malim državama s niskom stopom pismenosti možemo u sljedećih par desetljeća zaboraviti tiraže iznad par stotina komada, uvrh glave. Interesi se fragmentiraju u male subkulturne-žanrovske-podžanrovske skupine, od kojih ni jedna nema više od niskog trocifrenog broja članova.

Da se razumijemo, to je trend i vani, čak i u SAD, ali je relativno lako njima kad imaju 300 miliona ljudi.

Još nešto: moja iskustva s Njemcima, npr, pokazuju da su i oni u sličnoj situaciji. Izdaju časopis Nova, koji je tiražom možda malo veći od UBIQ-a, ide u digitalni tisak i životari na rubu postojanja. Talijanski Futuro Europa se našao u banani, jer je izdavač propao, ali se, izgleda, ipak kreću dalje.

U takvoj situaciji, fotokopirani fanzini i digitalne publikacije od, recimo, 50-100 komada nisu uopće blesava stvar. Da, tu para nema, to se radi u slobodno vrijeme i onda su i rezultati takvi: stupanj profesionalnosti ovisi o količini ljubavi koju netko uloži u projekt.

Možemo jedino sve bacati na internet, ali onda definitivno zaboravimo čak i minimum kontrole nad onim što se s našim stvarima radi i dešava.

Ukratko, jedva čekam da vidim nove Emitorove publikacije!
A. Žiljak

taurus-jor

Ljudi, nemojte se previše uzbuđivati i ne daj bože vređati. Bobanu se ovo bujanje izdavaštva sviđa, i zapravo bi hteo da pomogne, samo ima nedoumice koje izražava na svoj tradicionalni slon-u-staklarskoj-radnji način.

Bobane, druže, udahni duboko i pusti djecu da se igraju. :lol:  Stvari će ići dobro, veruj mi.
Teško je jesti govna a nemati iluzije.

http://godineumagli.blogspot.com

sivka

Tardis nema nameru, a nije ni toliko jak, da se takmici sa velikim izdavacima.
101 lice fantastike je ponudjeno za emitor i ranije, ne u martu ove vec prethodne godine ali nije bilo interesantno ... a tada nisam mislila da cu da udjem u izdavastvo. Sad, kad je trebalo da se objavi u Emitoru, saznajem da nece biti uradjeno u broju primeraka kao redovni brojevi vec u pet, pa zatim ako neko poruci jos u pet ili deset i td. To nije za knjigu ovog kvaliteta. Ako je poenta da se objavi da bi bilo objavljeno a ne da bi se rasirilo... hmmm

Zoran ima sluh i volju da se urade odlicni brojevi koji bi zadovoljili kriterijume velikih izdavaca a ne samo ljubitelja. Problem je sto je objavljivanje na kasicicu degradacija autora i dela. Recimo, Futuroslavija je izvanredan Emitor, da se najezis, ali ostaje samo u okviru Kluba i nekolice van Kluba... a zasluzuje mnogo vise. Kao i 101 lice...

Kao sto sam vec napisala, 101 lice fantastike zasluzuje veci broj  primeraka i nista ne smeta sto ce biti premijerno u Emitoru.

sivka

Quote from: "zstefanovic"
ЗА СИВКУ:

* Вишеструко ми је мило што чујем за Тардисово издање ,,101 лице фантастике" на јесен, јер је то и успех целе сцене...

Ja sam tebi zahvalna za podrsku oko vrednovanja i sredjivanja teksta jer kao novi izdavac nemam dovoljno samopouzdanja bez sugestija dobronamernih kolega.

Quote from: "zstefanovic"* ...али ми је сад врло непријатно ако је Тардис оштећен због Жарковог времена утрошеног на Емитор. Клуб не сме бити проблем Тардису, и мењам преламач одмах већ у овим данима.

To je iskljucivo Zarkova volja i odluka. Ni ti, ni ja nemamo s tim ni ich.

Quote from: "zstefanovic"Ајте, уживајте. И читајте нове и лепе ствари.
З.

To je i poenta ...

Boban

pet primeraka...
gledaj, ja sam 1975. godine počeo da izdajem svoj lični astronomsko-SF časopis u jednom primerku, dakle o temama koje su mene zanimale. Do 1983. godine napravio sam 36 brojeva, a od tada nijedan.
Mnogo pre toga radio sam strip časopis o dogodovštinama učenika i nastavnika u mojoj osnovnoj školi, dakle, na samom početku sedamdesetih. Tiraž takođe jedan primerak. Ništa nije sačuvano za razliku od prethodnog slučaja koji je pretekao u punom broju.
I šta nam sada to govori?
Ja bih rekao ništa.
Uvek postoji granica kada nešto postaje irelevantno.
Ovde je na delu neverovatno arčenje ljudskih resursa zarad uopšte nisam u stanju da shvatim čega.

spale

Emitor nije izasao u Beoplisu kao sto sam mislio.
Znaci li to da je premijera pomerena za deveti jun?
Hoce li tada moci da se kupi?

zstefanovic

Касније ћу се јавити, али сад ево две напомене:

Не знам одакле вам уопште информација о "пет примерака" Илијине књиге, кад ја сам купујем бар десет примерака? А још око 50 је потребно за основне клупске потребе и новинаре...  

"Футурославија" је тек почела свој живот. Она ће, као једино издање своје врсте у Европи, за првих годину дана вероватно отићи у руке, рецимо, 200 или 300 кључних људи овде и у свету који се баве словенском фантастиком. То је неупоредиво значајнији утицај него већина издања екс-југо академија наука, која се штампају у просеку у 300-500 примерака, али претежно чаме по складиштима.

Што се тиче крајњих тиража, будуће дистрибуције и утицаја Емитора, нека време покаже.

taurus-jor

Quote from: "zstefanovic""Футурославија" је тек почела свој живот. Она ће, као једино издање своје врсте у Европи, за првих годину дана вероватно отићи у руке, рецимо, 200 или 300 кључних људи овде и у свету који се баве словенском фантастиком. То је неупоредиво значајнији утицај него већина издања екс-југо академија наука, која се штампају у просеку у 300-500 примерака, али претежно чаме по складиштима.

Што се тиче крајњих тиража, будуће дистрибуције и утицаја Емитора, нека време покаже.

I nista nece smetati - cak navijam za to - da svi ovi specijalni Emitori naknadno dobiju luksuznija izdanja za najsire trziste u Srbiji, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini. Objavljivanje u Emitoru je samo prvi korak, a ako dospe do pravih ljudi bice to korak od sedam milja u kulturoloskom smislu i na polju uticajnosti, sto je, kol'ko vidim, i cilj ovog poduhvata.

PTY

Drugim rečima, tvoj je kompromisno najveći?    :lol:

taurus-jor

Hm. Dugo nisam uzim'o metar u ruke. :lol:

zstefanovic

Quote from: "spale"Emitor nije izasao u Beoplisu kao sto sam mislio.

Извињавам се у име редакције. Сад је у штампи.

Ко је нестрпљив моћи ће да га купи по повлашћеној клупској цени у четвртак 22. маја, 12 часова, у Удружењу књижевника Србије (конференција за штампу поводом "2008: Године српске фантастике").

И још неколико нових Емиторских књига које ће бити промовисане тај дан...

spale

Quote from: "spale"Emitor nije izasao u Beoplisu kao sto sam mislio.

Извињавам се у име редакције. Сад је у штампи.

Ко је нестрпљив моћи ће да га купи по повлашћеној клупској цени у четвртак 22. маја, 12 часова, у Удружењу књижевника Србије (конференција за штампу поводом "2008: Године српске фантастике").

И још неколико нових Емиторских књига које ће бити промовисане тај дан...
Uh super bas bih dosao da uzmem knjigu.Samo mi reci jel problem to sto nisam clan kluba?I da li prvo ide konferencija pa onda prodaja njiga ili moze odma da se uzme cim se udje?
Hvala

zstefanovic

Quote from: "spale"Uh super bas bih dosao da uzmem knjigu.Samo mi reci jel problem to sto nisam clan kluba?I da li prvo ide konferencija pa onda prodaja njiga ili moze odma da se uzme cim se udje?
Hvala

Потребно је само да изјавиш си одувек желео да будеш члан клуба, али да те је живот одвео на другу страну. :)

Моћи ће све ново да се купи чим се конференција заврши. Сам скуп је препоручив да се чује, јер ће догађај бити ефикасан и важан, са много ексклузивних вести.

Улаз је слободан за све чланове, сараднике и фанове.

Mica Milovanovic

QuoteПотребно је само да изјавиш си одувек желео да будеш члан клуба, али да те је живот одвео на другу страну.  

Naravno, kao i uvek u životu, posle lepih stvari dolaze i određene obaveze: Obred inicijacije; Test inteligencije; Boban; Zakletva Sv. Ćirilu, itd. itd...
Mica

Loengrin

Šta s onoma koji ne mogu da dođu sutra ( :cry: a tako bi 'teli), da li će primeraka biti i sledećeg ponedeljnika?  :)
There must be a happy medium somewhere between being totally informed and blissfully unaware.

zstefanovic

Quote from: "Loengrin"Šta s onoma koji ne mogu da dođu sutra ( :cry: a tako bi 'teli), da li će primeraka biti i sledećeg ponedeljnika?  :)

Сачекај да питам секретарицу Зорицу  :D

Loengrin

Jooj, nateraćeš me da dam otkaz i da dođem  :wink:  :D  :lol:
There must be a happy medium somewhere between being totally informed and blissfully unaware.

zstefanovic

Quote from: "Loengrin"Jooj, nateraćeš me da dam otkaz i da dođem  :wink:  :D  :lol:

Ма биће примерака, мојне дајеш отказ.

Road_warrior

Da li je ostalo primeraka ovog izdanja i gde moze da se nabavi ako ima?
океј,платићемо њима ако имају дуг...

Ghoul

Quote from: "Road_warrior"Da li je ostalo primeraka ovog izdanja i gde moze da se nabavi ako ima?

možda bi zainteresovani valjalo da znaju da je prodajna cena 101 LICA = 500 din (da se ne bi šlogirali kad to doznaju naživo, kao ja!) i da će sve ovo, samo još mnogo bolje (textovi doterani i dopunjeni, fotke ubačene, u tvrdim koricama) da izađe do kraja godine!

strpljenje je vrlina mudrih.

also sprach Ghoul!
https://ljudska_splacina.com/

spale

Onda molim vas pomozite neukome..
Gde da se kupi ovaj broj emitora jer sam bio n puta u beopolisu i stalno kazu da taj broj nemaju..
Dakle u kojoj knjizari u Bg ima ovo da se kupi?
Btw kada izlazi to fensi izdanje?
poz

zakk

Emitor "101 lice fantastike" NEMA više da se kupi. "Tardisovo" izdanje je u pripremi...
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

spale

Quote from: "zakk"Emitor "101 lice fantastike" NEMA više da se kupi. "Tardisovo" izdanje je u pripremi...
Eto sad pa sta to bi?:?
To bre bila samo neka ekskluziva a za nas obicne smrtnike jok.
U kojoj je knjizari to moglo da se kupi?
Kada izlazi Tardis? :x

zakk

Pa otprilike... nije ni moglo u knjižari, sve je išlo iz ruke. Sektašenje, šta da ti kažem :)

Klupska izdanja su u prodaji samo u Beopolisu. Ako nema tamo, pitaš nekoga već iz Kluba... mene, Milosha, ...

Tardisovo izdanje bi trebalo da bude za sajam...
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

spale

Quote from: "zakk"Pa otprilike... nije ni moglo u knjižari, sve je išlo iz ruke. Sektašenje, šta da ti kažem :)

Klupska izdanja su u prodaji samo u Beopolisu. Ako nema tamo, pitaš nekoga već iz Kluba... mene, Milosha, ...

Tardisovo izdanje bi trebalo da bude za sajam...
E zakk uze mi rec iz usta :) .Taman sam hteo da kazem da Laza sada vise podseca na neku okultnu organicaziju koja cuva svoje ucenje samo za clanove.A neko rece da zeli da se SF prosiri na siroke naradone mase..Pa sa ovakvim masonskim stavom to ce tesko ici. :D

Mica Milovanovic

Vidi, Emitor je fanzin, koji se stampa u par desetina primeraka. Nemamo mogucnosti da ga stalno dostampavamo, niti to ima smisla zbog jednog ili dva coveka.

Ako ti je veoma stalo da procitas ovaj broj i ne mozes da cekas Sajam, javi mi se na privatni e-mail pa cu ti fotokopirati primerak - besplatno.
Mica

Monsun

Quote from: zakk on 13-08-2008, 18:34:33
Emitor "101 lice fantastike" NEMA više da se kupi. "Tardisovo" izdanje je u pripremi...

Hoce li ikada izaci Tardisovo izdanje ovog Emitora???

zakk

Eh  :(

Mislim, nije da nema nade, ali...

sivka

101 lice fantastike jeste u planu za ovu godinu. Ne bih to nazvala ponavljanjem Emitora jer se razlikuje i u broju naslova i tekstovi su uredjivani i dopunjavani. U svakom slučaju očekujem da će izaći do kraja godine. Tardis je u prolaznim finansijskim problemima a i ja sam lošeg zdravlja, ali to ne znači da ću prestati da radim na objavljivanju novih izdanja.