• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Uvod u transhumanizam

Started by zstefanovic, 16-06-2008, 16:54:41

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

zstefanovic

Poštovani,

Podsećamo vas na važnu tribinu "Uvod u transhumanizam - aktivni put ka čoveku sutrašnjice" koja se održava danas, 16. juna, u organizaciji Društva ljubitelja  fantastike "Lazar Komarčić" u Dom omladine Beograda, 1. sprat sa početkom u 19.00 časova.

Govore biolog Dragan Tabaković i astronom Milan M. Ćirković, moderator je pisac Zoran Stefanović

Pokušaćemo da odgovorimo na osnovnu dilemu: da li je transhumanizam najopasnije ideja današnjice ili pozitivna evolutivna sudbina čoveka, koja se već dešava?

Zašto čekati da se evolutivne promene dese?

Možemo li ih mi izazvati u sebi i drugima, i da li se to već uveliko i radi?

Kako se usmerava, fokusira i forsira evolucija čoveka?

Kakva je u tom procesu uloga futuristike, naučne fantastike i tehnologije?

Svetska transhumanistička asocijacija definiše transhumanizam kao:

1.  kao intelektualni i kulturni pokret koji afirmiše mogućnost i poželjnost suštinskog poboljšavanja ljudske situacije kroz primenu razuma, posebno korišćenjem tehnologije da se uspori ili eliminiše starenje i ogromno povećaju ljudske intelektualne, fizičke i psihološke sposobnosti; i

2. kao istraživanje posledica, obećanja i potencijalnih opasnosti korišćenja nauke, tehnologije, kreativnosti i drugih sredstava da se prevaziđu temeljna ljudska ograničenja.

Više o ovome: http://blog.b92.net/text/620/Transhumanizam!/
http://hr.wikipedia.org/wiki/Transhumanizam

Pozdrav,
Društvo ljubitelja fantastike "Lazar Komarčić
Свест је екран. Време је тачка. Рат је наслеђен. [,,Веригаши"]

Boban

Znači, klub sada sarađuje i sa ovim govnarom Ćirkovićem.

Podsećanja radi, dotični je svojevremeno poslao preteće pismo direktoru SKC-a i to pismo u kome pominje da će mu poklati decu a potipisao je mene imenom i prezimenom i to ispred kluba Lazar Komarčić. Naravno, policija nije privela mene, nego je odmah našla ludaka i sredila ga. Čudi me da je opet pušten da se šeta slobodno među ljudima, a još više me čudi da klub LK sarađuje sa takvim bolesnicima.
Dvoumim se između toga da zauvek napustim klub ili dođem večeras i sprečim pseto da govori na tribini u klubu LK.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

zstefanovic

Quote from: "Boban"Znači, klub sada

Не знам око тог случаја у СКЦ-у ништа, нити сам у животу срео човека.

Наш вечерашњи гост, биолог Табаковић, иницијатор Трансхуманистичке асоцијације Србије, позвао је Ћирковића да говори. Иначе, Дом омладине је препоручио целу причу, а тема је важна па смо, наравно, пристали.

Дакле, нико од нас није према теби ишта смерао, само не бих волео да вечерас буде инцидената.

Milosh

Yeah! Bloodbath u najavi! Loodilo!  :evil:

Elem, šalim se ja malo, mada kažu da je svaka reklama dobra reklama... Nego, je l' ovo znači da se tribine vraćaju u DO? Ne znam hoću li stići na samo predavanje/obračun, ali valjda ću svratiti do kafane...
"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

http://milosh.mojblog.rs/

zstefanovic

Quote from: "Milosh"Yeah! Bloodbath u najavi! Loodilo!  :evil:

Неће бити купања у крви никаквог. Дакле, причамо о трансхуманизму и то је то.

mac

Osnovo načelo transhumanista je pretpostavljam "napredak po svaku cenu". Onda bismo mogli da govorimo o prolivanju krvi onih humanista koji pokušaju da spreče taj napredak... kao recimo direktora SKC-a ;)

scallop

Quote from: "Boban"Dvoumim se između toga da zauvek napustim klub ili dođem večeras i sprečim pseto da govori na tribini u klubu LK.

Ako je to dilema... :?

A da nije neko ubedio direktora SKC da si ti ipak potpisao ono pismo. :?

Ima li transhumanizam veze sa Bene Geserit organizacijom?
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

zstefanovic

Знао сам да ће ово бити занимљиво вече, али смо добили занимљивост на начин другачији од очекиваног.

Прво, Ћирковић и Бобан су били оправдано одсутни.

Друго, моја очекивања да ће то бити техно-прогресивистичка прича су била потпуно ("али потпуно") демантована.

Излагање и дискусија су били заиста "Увод" и чачкали су већином социјално-етичку пројекцију трансхуманизма, као и "мекане" (природне) начине за спровођење истог.

То значи да ће нанотехологије, генетске манипулације, вештачка интелигенција, сингуларитет и сличне ствари бити детаљно али засебно разматране на будућим предавањима у Дому омладине, од јесени (два пута месечно, независно од ЛК), као и на Беокону.

Табаковић је изузетно образован човек, а вечерашње приче о људској физиологији, храни као инструменту трансхуманизма и могућем социјалном преображају могле би писцима бити довољне за десет романа на ове теме.

Мени лично је ово била ретко добра храна за мозак у времену када смо сви презасићени информацијама.

Извештај код увек ажурног Невидљивог:
http://www.sfpogled.net/Vesti.html

taurus-jor

Video sam veći deo tribine. Bilo je zanimljivo, a najzanimljivije je postalo onda kad sam morao da odem. Aaaaa! :cry:
Teško je jesti govna a nemati iluzije.

http://godineumagli.blogspot.com

scallop

Quote from: "taurus-jor"Video sam veći deo tribine. Bilo je zanimljivo, a najzanimljivije je postalo onda kad sam morao da odem. Aaaaa! :cry:

Tu se postavljaju dva pitanja:

1. Jel' tamo odakle si otisao? :?
2. Jel' tamo kamo si otisao? :?
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

taurus-jor

Tamo odakle sam otisao.
A tamo gde sam otisao, po sluzbenoj duznosti, bilo je: ( :? +  :x ) x2
Teško je jesti govna a nemati iluzije.

http://godineumagli.blogspot.com