• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Prijeti li Srbiji bujanje neuroza zbog EURA 2008?

Started by Franz Xaver von Baader, 22-06-2008, 23:51:07

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Albedo 0

Je li neko primijetio da se patuljak izloguje a Zorn uloguje?  xjump

bravo, patuljče Zorn, pravi si šaljivdžija! Čitaj Ruritaniju, nemoj da si lijen

Son of Man

Bogme meni si i ti sumnjiv ako cemo pravo  :evil:

Ghoul

Quote from: "Son of Man"Bogme meni si i ti sumnjiv ako cemo pravo  :evil:

tako je, sine! sumnjaj u sve, ne veruj nikome!
https://ljudska_splacina.com/

Albedo 0

patuljak  Zorn

Quote"srbin" je zapravo metoforička oznaka za sve one konotacije koje se uvijek pridodaju navodno pravim srbima: snaga, nepokolebljivost, junaštvo...

time je "srbin" zapravo ekvivalent lacanovskom Imenu-Oca, koje služi kao Zakon dovršavanja simboličke jezične kastracije djeteta, pri čemu se stvara spol.

ja rekoh: prvo da malo ždereš po slavama, pa da se vratiš sa definicijom Srbina, pošto ti ova ne valja ništa.

Quoteja ću pak dovršiti definiciju Srbije kao Zone (perverznog, opskurnog mjesta gdje se postvaruju košmari)

to nije Zona....  to čak nije ni Zona Zamfirova....mada je blizu

Quote"srbin" predstavlja ono što jedan dječak na potezu virovitica-karlobag-senj nikad ne će i ne može dostići. u "srbinu" je sadržano sve što krasi idealnog (imaginarno-simboličkog) pripadnika idealnog (imaginarno-simboličkog) srpskog plemena. "srbin" u sebi utjelovljuje snagu popraćenu osjećajnošću (već se iz nemogućnosti prevladavanja dualizma snažan-emotivan vidi civilizacijsko-ontološka zaostalost Regije za civilizacijom), hrabrost popraćenu pažljivošću, itd, da ne nabrajam do u beskonačno.

bolje počni da ždereš....

Quotepodrazumijeva se da zbog geološko-patopsiholoških karakteristika odgojnog procesa niti jedan dječak ne može utjeloviti sve odlike "srbina", no, ono mu se i dalje nameće, kroz medije, udžbenike, javne panele... zapravo, tek kad se suoči s imaginarnom projekcijom "srbina", dječak uviđa svoju nedostatnost, koju tada standarno pokušava nadoknaditi kroz cijeli spektar drugih djelatnosti.

sad kad bih umjesto riječi ''Srbin'' napisao ''paja patak'' bilo bi svejedno. Da piše ''tri praseta'' opet bi bilo svejedno.... pošto ovo ima veze sa Srbima isto koliko i patuljkovo drombuljanje sa fudbalom.... nego... juče je bilo ždranje a ti si propustio, pa bolje do 19. jula nađi nekog Srbina da slavi svetoga Sisoja.

Quotesuzdržavanje od ispoljavanja snažnog grupnog nasilja kod manifestacija koje ne odgovaraju većini i jest određeni znak civilizacijskog napretka. tako da su hrvati u tom smislu puno dalje otišli od svojih vukopasjih susjeda.

igrali Srbija i BiH fudbal za kvalifikacije za Evropsko prvenstvo prije 2 godine... da znaš kakav smo vukopasji(misliš vampirski) grupnjak napravili.. a onda igrali Hrvati i Turci prije par nedjelja.... civilizovano

nego profesore patuljče, ostaje da se baciš na ždranje, a ni Ruritaniju nemoj da zaboraviš....

P.S. Je li Vukovar vukopasji ili šopenhauerovski?

Albedo 0

Quote from: "Son of Man"Bogme meni si i ti sumnjiv ako cemo pravo  :evil:

pa Srbin sam, šta ćeš sumnjivije?  :evil:

Albedo 0

I da završim više sa Krvatima...

1. pročitajte Ruritaniju, da se ne bi brukali više. U ovom slučaju, Ruritanija je Lakanovo i Žižekovo nesvjesno.

2. posjetite neku srpsku slavu, al' da žderete , ne da sjedite sa strane...

3. da ipak citiramo doktora....

''Njihova slika im se dobacuje samo pomoću stvari,kao pomoću nekog ogledala; ako im se stvari oduzmu,sa njima se istovremeno gubi i njihovo sopstvo.''
Johan Gotlib Fihte

Ne mislite valjda će Srbi da vam pomažu da vi nađete vaše sopstvo? Šetaj bre....

Boban

Nema veće strahote za jednog Hrvata nego kada spozna da su mu roditelji zapravo rođeni kao Srbi...
Posle toga mu preostaje samo da ide okolo i pljuje po Srbima ne bi li se nekako dodvorio svojoj novoj naciji.
Pogledajte samo sportiste koji su se izjašnjavali protiv Srba: Ivanišević, Vranković, sve čisti Srbi, dok su pravi Hrvati tipa Kukoč ili Rađa sve vreme bivali uzdržani.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Albedo 0

pa i nisu baš... sad se ne sjećam šta su konkretno govorili ali da su govorili, jesu...

A sramota bi me bilo kad bi Thompson imao srpske krvi, ne daj bože   :lol:

Boban

Postojala su dva nivoa reakcija.
Novinari su ciljano išli na najveće sportske zvezde i postavljali im dirketna pitanja u kameru da se izjašnjavaju o ovome što se događa. Naravno da niko nije mogao da kaže da mu to prija i da podržava situaciju.
Ali postoje ljudi koji su nezavisno od toga samoinicijativno urlali i pozivali na hajku i istrebljenje Srba i uglavnom se ispostavljalo da su to ljudi kome je bar jedan roditelj čist Srbin i koji su imali potrebu da pokažu da nemaju nikakve veze sa Srbima.

Uvek je to tako. Pa čuveni Frenki, predvodnih srpskih snaga u ratu s Hrvatima i Muslimanima je sve samo ne Srbin. Hitler je imao četvrtinu jevrejske krvi u sebi.

Rakeeya

Quote from: "Albedo 0"

:lol:

Rakeeya

Quote from: "Boban"Nema veće strahote za jednog Hrvata nego kada spozna da su mu roditelji zapravo rođeni kao Srbi...
Posle toga mu preostaje samo da ide okolo i pljuje po Srbima ne bi li se nekako dodvorio svojoj novoj naciji.
Pogledajte samo sportiste koji su se izjašnjavali protiv Srba: Ivanišević, Vranković, sve čisti Srbi, dok su pravi Hrvati tipa Kukoč ili Rađa sve vreme bivali uzdržani.

Da, kompleksaši. Među takvima je bio i Dražen Petrović.

Boban

Da, njega nisam hteo da pominjem pošto je zaginuo. On je bio među najdrekavijim.
Ali vi to tamo mnogo bolje znate.
Ne možete utuliti srpsko poreklo.
Znam da ovih godina nije baš popularno biti Srbin, ali promeniće se to.
Realno gledano, ipak su Srbi bili mnogo popularniji u XX veku nego Hrvati.
A XXI je tek počeo.
Videćemo do kraja šta će biti.

Rakeeya

Quote from: "Boban"Da, njega nisam hteo da pominjem pošto je zaginuo. On je bio među najdrekavijim.
Ali vi to tamo mnogo bolje znate.
Ne možete utuliti srpsko poreklo.
Znam da ovih godina nije baš popularno biti Srbin, ali promeniće se to.
A XXI je tek počeo.

Ne znam koliko je mjerljivo u vidu popularnosti (iako je riječ "srpsko" vrlo popularna, jer je često prisutna u medijima :lol:), ali neki to nose časno, ponosno i dostojanstveno. Suosjećam sa Srbima. ali čak i više s Hrvatima  :evil:

Rakeeya

Quote from: "Boban"
A XXI je tek počeo.

Biće tumbanje?  :shock:

Son of Man

Ima jedan odlichan topik na ovu temu (na mom omiljenom forumu) ko je bolji Srbi il' Hrvati ("Istorija vs Povijest") sa sve istorijskim podacima pa ko voli nek navali, ima chak i ona chuvena Napoleonova prijava kad je reko eh da mi je sto iljada Hrvata da osvojim ceo svet, naravno posle je suprotna strana pokazala da je to Napoleon zapravo reko gledajuci srpske krajishnike u redovima Austrougarske vojske.  :lol:

A ono shto je posebno zanimljivo je da je topik pokrenut negde u isto vreme ko i rasprava ovde  :?

http://www.srpskatribina.net/forum/viewtopic.php?t=5159&postdays=0&postorder=asc&start=0

Franz Xaver von Baader

ljudi, vi epohalno brkate neke stvari
za Albeda nisam ni sumnjao, a sad mu se priključuje i Boban

prvo,
čini se da ovdje kruži utisak kako sam ja prof. Zorn
premda mi to poređenje (na neki način) laska, ja nipošto nisam Zorn: ja sam jedinstveni i neponovljivi Patuljak
osim toga, Zorn tvrdi da je psihijatar, dočim ja dolazim i z radničkog miljea; pa nije li moj diskurs uvijek vezan uz Kičmu Naroda i pomalo izvan konvencija: priznajem da prezirem svu tu buržoasku nadmenost (pa i Zornovo hvastanje, kad smo već kod toga); mene fasciniraju kovinotokari, pekari, bauštelci, rudari i jedino njihova spekulativna misao (koju oni izražavaju doduše prostodušno na gablecu, a ja to kasnije pretačem u znanstveni jezik, kako bih time dvostruko podrivao tu pompoznost 'viših slojeva') ima Temelj i snagu intuitivnog zahvaćanja svijeta.

nikako ne podržavam ni Zornovu apologiju tzv. ekscesivnih mrlja u Hrvata (gej parade), iako se slažem sa njegovim sudom da Hrvati jesu otišli dalje u civilizacijskom dosegu (što je jedan apstraktan pojam i nikome nije razgovijetno jasno o čemu se tu radi, ili narodskije: zašto bi 'civilizacijski doseg' bio nešto nad, nešto na top-listi; svejedno, taj doseg ipak ostaje referenca na koju se legitimno pozvati u ovakvim debatama) od svojih, kako je to on nazvao, vukopasjih susjeda

(ja gej parade više gledam kao izmetno mjesto, kao balast kulture gdje se duh rascjepljuje sam u sebi i vraća se sebi samome kao otuđeni duh; no, to je stara hegelovska problematika, i koga zanima više neka pozorno iščita odlomke iz njegove Fenomenologije o pravome duhu, sebi otuđenome duhu i samoga sebe izvjesnom duhu)

dalje,
ovo vaše 'prepoznavanje' Srbina kod svega i svakoga, je upravo ono što izjeda Srbiju (kao državu) iznutra
Albedo i Boban su vrhunski primjeri ideološke interpelacije i izravan produkt neprihvaćanja simboličke kastracije (koju je spomenuo profa), koncept koji je razradio Lacan, samo što je to učinio zbrkano i nerazumljivo, pa ga gotovo nitko na svijetu ne razumije; ja ću mu pokušati pridati suvislost (na slučaju Miroslava Ilića)
Boban bi mogao doživjeti rasap vlastitog supstancijaliteta, jer će ovdje biti riječi o prolasku kroz fantazmu (a 'Srbin' je njegova konstituirajuća fantazma), pa mu preporučam da postove čita polako, postepeno, da se navikava
on je naveo tipični primjer Ivaniševića: Ivanišević u srpskom imaginarnom važi kao uspješan Srbin - to je klasična patologija, čiji je obrazac već davno formulirao Marx: što se više razvija, to više truli. Marx je to pričao o kapitalizmu, ali analogija je ista - 'srpstvo' tim više truli (Ivanišević de facto ostaje Hrvatina), što se više razvija (u srpskom javnom prostoru svi se svode na Srbe, od Petrovića do Ive Andrića) te tako izokreće logiku: uvjet mogućnosti Srbina postaje uvjet njegove nemogućnosti

zbog svega ovoga, Srbija se pretvara u Zonu (jedva čekam da dođem do toga, to je ono što mi je primamljivo, ali već poslovično, neki tipa Boban, Albedo, žive jedino u imaginarnom i o tome bi do besvijesti), gdje joj se vraća njen pervertirani odraz u vidu najcrnjih košmara (ribe ujedaju ljude), a jedna od glavnih noćnih mora je - gubitak Kosova (imaginarno se vraća kroz Realno kao vlastiti gubitak)
Od danas ću biti Kao Sunce Jasan.

Boban

Ja nigde nisam rekao da su Pingvin i Zorn ista osoba.
Ali da se javljaju sa istog provajdera u Hrvatskoj, to jeste...

Tex Murphy

Ma ko je taj Zorn? Jel' se misli na onog muzičara ili matematičara?
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

Albedo 0

Quote from: "Boban"Ja nigde nisam rekao da su Pingvin i Zorn ista osoba.
Ali da se javljaju sa istog provajdera u Hrvatskoj, to jeste...

CARE!!!    :evil:

Albedo 0

Quote from: "PingvinPatuljak"ljudi, vi epohalno brkate neke stvari
za Albeda nisam ni sumnjao, a sad mu se priključuje i Boban

prvo,
čini se da ovdje kruži utisak kako sam ja prof. Zorn
premda mi to poređenje (na neki način) laska, ja nipošto nisam Zorn: ja sam jedinstveni i neponovljivi Patuljak
osim toga, Zorn tvrdi da je psihijatar, dočim ja dolazim i z radničkog miljea; pa nije li moj diskurs uvijek vezan uz Kičmu Naroda i pomalo izvan konvencija: priznajem da prezirem svu tu buržoasku nadmenost (pa i Zornovo hvastanje, kad smo već kod toga); mene fasciniraju kovinotokari, pekari, bauštelci, rudari i jedino njihova spekulativna misao (koju oni izražavaju doduše prostodušno na gablecu, a ja to kasnije pretačem u znanstveni jezik, kako bih time dvostruko podrivao tu pompoznost 'viših slojeva') ima Temelj i snagu intuitivnog zahvaćanja svijeta.

nikako ne podržavam ni Zornovu apologiju tzv. ekscesivnih mrlja u Hrvata (gej parade), iako se slažem sa njegovim sudom da Hrvati jesu otišli dalje u civilizacijskom dosegu (što je jedan apstraktan pojam i nikome nije razgovijetno jasno o čemu se tu radi, ili narodskije: zašto bi 'civilizacijski doseg' bio nešto nad, nešto na top-listi; svejedno, taj doseg ipak ostaje referenca na koju se legitimno pozvati u ovakvim debatama) od svojih, kako je to on nazvao, vukopasjih susjeda

(ja gej parade više gledam kao izmetno mjesto, kao balast kulture gdje se duh rascjepljuje sam u sebi i vraća se sebi samome kao otuđeni duh; no, to je stara hegelovska problematika, i koga zanima više neka pozorno iščita odlomke iz njegove Fenomenologije o pravome duhu, sebi otuđenome duhu i samoga sebe izvjesnom duhu)

dalje,
ovo vaše 'prepoznavanje' Srbina kod svega i svakoga, je upravo ono što izjeda Srbiju (kao državu) iznutra
Albedo i Boban su vrhunski primjeri ideološke interpelacije i izravan produkt neprihvaćanja simboličke kastracije (koju je spomenuo profa), koncept koji je razradio Lacan, samo što je to učinio zbrkano i nerazumljivo, pa ga gotovo nitko na svijetu ne razumije; ja ću mu pokušati pridati suvislost (na slučaju Miroslava Ilića)
Boban bi mogao doživjeti rasap vlastitog supstancijaliteta, jer će ovdje biti riječi o prolasku kroz fantazmu (a 'Srbin' je njegova konstituirajuća fantazma), pa mu preporučam da postove čita polako, postepeno, da se navikava
on je naveo tipični primjer Ivaniševića: Ivanišević u srpskom imaginarnom važi kao uspješan Srbin - to je klasična patologija, čiji je obrazac već davno formulirao Marx: što se više razvija, to više truli. Marx je to pričao o kapitalizmu, ali analogija je ista - 'srpstvo' tim više truli (Ivanišević de facto ostaje Hrvatina), što se više razvija (u srpskom javnom prostoru svi se svode na Srbe, od Petrovića do Ive Andrića) te tako izokreće logiku: uvjet mogućnosti Srbina postaje uvjet njegove nemogućnosti

zbog svega ovoga, Srbija se pretvara u Zonu (jedva čekam da dođem do toga, to je ono što mi je primamljivo, ali već poslovično, neki tipa Boban, Albedo, žive jedino u imaginarnom i o tome bi do besvijesti), gdje joj se vraća njen pervertirani odraz u vidu najcrnjih košmara (ribe ujedaju ljude), a jedna od glavnih noćnih mora je - gubitak Kosova (imaginarno se vraća kroz Realno kao vlastiti gubitak)

I da završim više sa Krvatima...

1. pročitajte Ruritaniju, da se ne bi brukali više. U ovom slučaju, Ruritanija je Lakanovo i Žižekovo nesvjesno.

''Njihova slika im se dobacuje samo pomoću stvari,kao pomoću nekog ogledala; ako im se stvari oduzmu,sa njima se istovremeno gubi i njihovo sopstvo.''
Johan Gotlib Fihte

Ne mislite valjda će Srbi da vam pomažu da vi nađete vaše sopstvo? Šetaj bre....

mogu ja ovako sa tri prsta koliko god hoćeš
ctrl c
crtl v

Vladimir

Quote from: "Albedo 0"mogu ja ovako sa tri prsta koliko god hoćeš
ctrl c
crtl v
Alt F4  :wink:

Albedo 0

easy way out

a krvatima ne treba dozvoliti da se razmahnu sa svojim bečlijskim kompleksima, da se prosipaju ovdje.... žuč im se vidi...

Alexdelarge

Quote2. posjetite neku srpsku slavu, al' da žderete , ne da sjedite sa strane...

...i videces trijumf palanackog duha, mljackanje, podrigivanje i grlate galamdzije koje brane Srbiju samo dok ih glas ne izda; kad promuknu ,idu kucama da biju zene. :roll:
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

Ghoul

Quote from: "Alexdelarge"
Quote2. posjetite neku srpsku slavu, al' da žderete , ne da sjedite sa strane...

...i videces trijumf palanackog duha, mljackanje, podrigivanje i grlate galamdzije koje brane Srbiju samo dok ih glas ne izda; kad promuknu ,idu kucama da biju zene. :roll:

opa, ADL, nisam znao da ti ideš po slavama i imaš ovako autentićno 1st hand iskustvo!

Albedo 0

čuješ palanačkog duha, duh samo i može biti palanački, ne može valjda biti urbani? Takvo što ne postoji. Palanački duh je praktično tautologija

a i ne znam na kakvim si ti slavama bio, ali dovoljno je pomenuti da tvoj opis nema nikakve veze sa ''Srbinom'' profesora patuljka Zorna pingvina, a to je dovoljno....

I da, Ivkova slava rules!

Alexdelarge

Quote from: "Ghoul"
Quote from: "Alexdelarge"

opa, ADL, nisam znao da ti ideš po slavama i imaš ovako autentićno 1st hand iskustvo!

pa kad odrzavam prijateljstva u koja ne verujem. :evil: ...slave su sentimentalni prtljag kojeg se sto pre treba ratosiljati.
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

Son of Man

Kad smo vec kod tih slava bio bi to odlichan naslov za neki rednek TCM slesher npr. "Krvava slava" al kontam da se toga vec neko dosetio...jbga uvek kasnim... :(

Ghoul

Quote from: "Son of Man"Kad smo vec kod tih slava bio bi to odlichan naslov za neki rednek TCM slesher npr. "Krvava slava" al kontam da se toga vec neko dosetio...jbga uvek kasnim... :(

jeste; baš nedavno mi je aca rad. izlagao ideju o svojoj apdejtovanoj verziji IVKOVE SLAVE koja se vrlo brzo izrodi u neopevanu orgiju perverzija i gadosti kvazireligioznih gostiju, sa nekim vrlo nadahnutim upotrebama slavskih sveća, žita, kolača, hrane, tamjana, ikona itd.
zaista sjajna ideja na koju sam se smesta primio i dao mu 3-4 sugestije na licu mesta.

zamisli: SEUL CONTRE TOUS meets LE GRAND BOUFFE meets SALO, 120 DAYS OF IVKOVA SLAVA!
:evil:

Tex Murphy

Ja bih vam savjetovao da malo pripazite sa tim jeretičkim izletima. Pošto mrtvi trenutno ne hodaju zemljom, vjerovatno u Paklu još uvijek ima mjesta  :twisted:  :!:
Genetski četnik

Albedo 0

Quote from: "Ghoul"
Quote from: "Son of Man"Kad smo vec kod tih slava bio bi to odlichan naslov za neki rednek TCM slesher npr. "Krvava slava" al kontam da se toga vec neko dosetio...jbga uvek kasnim... :(

jeste; baš nedavno mi je aca rad. izlagao ideju o svojoj apdejtovanoj verziji IVKOVE SLAVE koja se vrlo brzo izrodi u neopevanu orgiju perverzija i gadosti kvazireligioznih gostiju, sa nekim vrlo nadahnutim upotrebama slavskih sveća, žita, kolača, hrane, tamjana, ikona itd.
zaista sjajna ideja na koju sam se smesta primio i dao mu 3-4 sugestije na licu mesta.

zamisli: SEUL CONTRE TOUS meets LE GRAND BOUFFE meets SALO, 120 DAYS OF IVKOVA SLAVA!

ne znam ja na kakve slave vi zalazite, mi u Srpskoj samo žderemo i pjevamo ''siđi Rašo'', nema tu nikakve religije ili kvazireligije.... ti tamjani i ikone su bre hrišćanski kalem, nema to veze sa slavom, i Ivkova slava je to i dokazala

Film počne kako ovaj slavi nekog sveca, i poslije se dešavaju stvari koje veze nemaju sa tim svecem, kojem eto ne mogu ni imena da se sjetim jer je potpuno nevažan.

A naravno, to je mainstream, ne može se tu baš mnogo ''nadahnuto'' koristiti slavski kolač  :wink:

Son of Man

Quote from: "Ghoul"SALO, 120 DAYS OF IVKOVA SLAVA!
hahahaha - taj rad, samo taj rad... :lol:

Ghoul

Tex Murphy

Ma kakav Rašo, obično je u pitanju zazivanje IRC-a i drugih vrsta Internet komunikacija.

"Vrati se vojvodo na Dinaru ponovo
Vrati se vojvodo đe si chatovo"

i tome slično.
Genetski četnik

Albedo 0

http://www.youtube.com/watch?v=gsduSNR0mgY&feature=related

baš je seljačka pjesma, ali poslije ždranja i opijanja zvuči super  :evil:

kao marihuana i Paradžanov ili ekranizovane ruske bajke   :lol:

Franz Xaver von Baader

zabrazdili ste u nebitno

možda vas ovaj moj, dugonajavljivani, post vrati u temu

slijede: Rane koje ne zacjeljuju

Franz Xaver von Baader

Rane koje ne zacjeljuju

QuoteVeć prvog dana čim sam ušao u more ubolo me je nešto, od čega se uporno i neuspešno lečim već drugi mesec

QuoteJoš curi gnoj

Miroslava Ilića ujela je nepoznata riba. Naoko trivijalna stvar, ali se pokazuje ključna u razumijevanju ove naše teme. Koliko li zagonetnog u tom nogometu, kako li samo llibido vara. Skriva Matricu kao zmija noge.

Vratimo se na trenutak na neshvatljivu definiciju Srbina kao ekvivalenta lacanovskom Imenu-Oca, koje služi kao Zakon dovršavanja simboličke jezične kastracije djeteta (definicija profesora Zorna). Za razliku od Albeda (koji je izravno uhvaćen u fantazmu, sa ćirilicom, slavom, svinjetinom, rakijom itd), ja držim da je to izvrsna definicija.

O čemu se radi?

U početku bijaše Riječ.
Sve postade po njoj
I bez nje ne postade ništa.

U datom trenutku u praiskonu, ljudi-srbi su osjetili potrebu da se samoproniknu, dokuče. Ja sebi objašnjavam tu sklonost u slijepom nagonu libida. Libido teži zadovoljenju, ne zadovoljava se (pre)kratkim seksualnim činom i domišlja Matricu (nogomet itd). No, prije nego li budu mogli sudjelovati u libidinalnom dobitku nogometa, ljudi-srbi moraju imati simboličkog reprezenta, Gospodara-Označitelja koji će sve te heterogene slučajeve skupiti pod jedno. Time nastaje Srbin. Međutim, tu sada dolazi do problematične situacije, na koju je ukazao Lacan (premda sa kaotičnom zbrkom misli). Kada subjekt stupa u simbolički svijet, on to čini jedino putem Riječi. Ali on to radi po cijenu nenadoknadivog gubitka vlastitog sopstva! Riječ ga nikada ne opisuje u cjelovitosti, već uvijek sadrži manjak. Tako Srbin postaje samoidentiteet čovjeka-srbina, ali pri tome se gubi stvarna supstanca. Srbin je samo pozicija čovjeka-srbina u mreži označitelja. Njihov Gospodar-Označitelj iliti Falus. Falus je dakle čisti nedostatak. Za Srbina je to: hrabrost, časnost, plemenitost, junaštvo, nebeski narod... Upravo prihvaćanje da je ovo fiktivna općost, iluzorno postojanje u Matrici, radikalni gubitak, naziva se simbolička kastracija.
Najkraće, ceh koji treba čovjek-srbin platiti da bi gledao Srbiju na EURU 2008 (što se pokazuje kao pusta želja, jer Srbija gubi kvalifikacije) je raz-tuđiti svoje sopstvo, pocijepati se na sebe samog i svoj Falus, te pri tome prihvatiti da je taj Falus samo simboličko mjesto, metafora, a ne stvarna, zbiljska preslika čovjeka-srbina: u zbilji, Srbi nisu nebeski narod.

Sada dolazimo do problema koji od Srbije stvara Zonu. Neprihvaćanjem simboličke kastracije (vidi Albedo, Boban, ali i većinu srpskog javnog prostora, primjerice, serbian cafe), Srbi pretaču Život u imaginarno. Oni se istinski poistovjećuju sa Falusom (a nisu Tex): živi se pravo-slavlje, turbo, svinjetina, kalašnjikovi, ćirilica, zlatni lanci oko vrata, fabriciraju se mitovi, Kosovo, Virovitica-Karlobag-Senj itd. I tu dolazi do kobong obrata: kada izostane simboličko, imaginarno i realno se stapaju!

Stoga ne čudi poplava vidovnjaka, proročanstava, tarota, ukletih muzeja, pomama za Bibom Strujom, nepoznate ribe ujedaju. Samo je pitanje trenutka kada će se pojaviti mothman. Skeptici bi mislili da je sve ovo laž. Ma kakvi! Srbija je postala Zona. Baš kao kod Trakovskog: tu se realno postvaruju najmračniji košmari ili pak želje. Možda nam Srbija potvrđuje staru kršćansku misao da smo (ljudi) inherentno prljavi, loši. Istočni grijeh. Jer umjesto da materijaliziraju lijepe želje (platonsku ljubav, filozofiju, lijepe žene itd), Srbi objektiviziraju mothmane i vampire. Ali to nas sada ne zanima...

Vratimo se Miroslavu Iliću. Nije li znakovito da je baš Ilića ujela nepoznata riba? Meni ja upravo ta činjenica razjasnila čitavu problematiku libido-nogomet-neuroze i zagonetku transformacije Srbije u Zonu.

Ilić je sam destilat srpskog imaginarnog: živjeti turbo na potezu Virovitica-Karlobag-Senj. Takva bliska identifikacija sa imaginarnim, zaobilazeći simboličko, doživljava traumatski susret u realnom (to je sasvim poznata stvar kada se ono lijepo, u previše bliskom susretu, pretvara u čudovišno). Realno se ispoljava u vidu ujeda nepoznate ribe. Stvara se rana koja ne zacjeljuje. Rana iz koje lipti gnoj, širi se oštri smrad. Tu mili gamad, gmižu ljigavi stvorovi, grotlo. To je ono realno: Život u svojoj punoj strahoti pulsira. Samo otkrivenje libida. Sada, pod tim udarcima realnog, imaginarni Miroslav Ilić se obraća za pomoć Matrici. Posjećuje liječnike, uzima antibiotike. Naravno, bez uspjeha. Njegov je problem dublje naravi, ontološki. Postoje dva načina da ga prevlada: ili ustrajanje u imaginarnom (produžavanje iluzije, nošenja vela preko očiju do sljedeće agonije, npr. kada mu vukopas odgrizne nogu) i tretman kod Bibe Struje ili prihvaćanje simboličke kastracije i otkrivanje tajne nepoznate ribe. Što je tajna nepoznate ribe? Tajna i za samu nepoznatu ribu. To je čisto imaginarno (nepoznate ribe ni ne mogu ujedati, jer čim te ujedu postaju poznate). Drugim riječima, nepoznata riba je Srbin, Nebeski Narod. Smiraj od haj-life, od turba, odmak od Falusa, zaustavio bi gnoj u rani Miroslava Ilića: ranu može zacijeliti samo koplje koje ju je nanijelo.

Uglavnom, ja nisam optimista po pitanju gnojnih rana. Čak mi izgleda da će Srbija sve više postajati Zona, da će se sve nevjerojatnije stvari događati, da će biti epidemija ujeda nepoznatih riba. Jer je prolazak kroz fantazmu mukotrpan, i ljudi vole bauljati oko zahoda, kako to na sajtu svjedoči ćirilični svinjožder Albedo.

Kada stvari tako stoje, koga još brinu nadolazeće neuroze?

Ghoul

Quote from: "PingvinPatuljak"Drugim riječima, nepoznata riba je Srbin, Nebeski Narod.

pingvine, super ti je ovo za zabavu i razonodu u vreće letnje dane, ali veoma ćeš me razočarati ako ikada naslutim da ti zaista veruješ u ovo.

Albedo 0

QuoteBaš kao kod Trakovskog: tu se realno postvaruju najmračniji košmari ili pak želje.

aman čovječe, hoćeš li ti prestati da lupaš gluposti? Ovo NEMA NIKAKVE VEZE ZA ZONOM.

Zona ti predaje istinu bića, ne tvoje košmare ili želje, mislim stvarno je glupo objašnjavati Lakanovcu da je Zona hajdegerovsko mjesto.

I stvarno je nekulturno da ne odgovaraš na primjedbe, ne znam šta misliš da postigneš time.

------------------

Johan Gotlib Fihte

Franz Xaver von Baader

@ghoul
a to što čitam Zagora i smatram da je western jači od horora te još nije razočaralo?

Franz Xaver von Baader

Quote from: "Albedo 0"Zona ti predaje istinu bića, ne tvoje košmare ili želje, mislim stvarno je glupo objašnjavati Lakanovcu da je Zona hajdegerovsko mjesto.

pa baš ti 'košmari ili želje' jesu tvoja istina bića - tvoja unutrašnja istina

možeš razraditi Zonu po heideggerovski, nema problema. štoviše, baš bi me zanimalo

i kako ćeš to povezati sa ujedom nepoznate ribe. mislim, čekaj malo. jel sam ja izmislio da je Miroslava Ilića ujela nepoznata riba? kako bih ja to znao da nije izašlo u javnom prostoru? ja sam to vidio na ovome sajtu.
i sada me ti optužuješ da pričam gluposti
kao da nešto izmišljam...

Albedo 0

nema to veze sa nikakvim ribama, jer ti ne znaš šta je Ruritanija, a to je ključno, ovako si samo smiješan.... jedino bi mogao da promijeniš topic u ''Srbi, neuroza i patuljak Zorn'', pošto je jedina stvar koja ovdje nervira je banalno zlo Hane Arent koje isijava iz tebe, odnosno tvog sistema Ruritanije.

Quotepa baš ti 'košmari ili želje' jesu tvoja istina bića - tvoja unutrašnja istina

istina bića nikako ne može biti moj košmar, budući da ja te istine nisam svjestan prije nego što uđem u Zonu ili ti u Ruritaniju. Zato to nije ni košmar ni želja ni fudbal ni mudo labudovo, već jednostavno istina bića. Bogovi nemaju košmare.

Franz Xaver von Baader

banalno zlo Hannah Arendt. isijava iz mene?
a upravo ja progovaram o kolektivnim psihozama, upozoravam te na tvoj birokratski redukcionizam, tumačim ti što se krije iza tvoje opijenosti 'slavom' i 'mitovima', dajem ti tajnu nepoznate ribe
e vidiš, upravo tvoje ustrajanje na ćirilici, je banalno zlo o kome priča Arendtova

Bog(ovi) i košmari
si ti kad čuo za Schellinga? vidiš, on je napisao Filozofiju mitologije. taj čovjek na 100 strana dosađuje o tri Božje potencije. 100 dozlaboga ubitačnih stranica, te nisam uspio stići do razrade grčke mitologije. e da si nekad vidio to djelo, bilo bi ti poznato kako se Bog razračunava sa svojim unutrašnjim košmarom i kako prelazi iz prve u drugu potenciju

a si gledao Stalkera? ili si gledao a nisi ništa vidio. Ulaze li putnici na kraju u Sobu, u Srce Zone gdje bi dobili tu tvoju 'istinu bića'? Ili sprpare, naslućujući unutrašnji nemir, primordijalni kaos, međuigru košmara i želje u vlastitoj nutrini? Odi si bolje pogledaj Stalker...

Albedo 0

Quote from: "PingvinPatuljak"upozoravam te na tvoj birokratski redukcionizam, tumačim ti što se krije iza tvoje opijenosti 'slavom' i 'mitovima',

jebote, ti si car. Pa jesam li birokrata ili slavski mitoman, ne mogu biti i jedno i drugo jadniče, nije tebi dobro na ovoj vrućini...

Quotedajem ti tajnu nepoznate ribe
e vidiš, upravo tvoje ustrajanje na ćirilici, je banalno zlo o kome priča Arendtova

dakle, osim što ne znaš šta je Ruritanija, ne znaš ni šta je banalno zlo...

Quotesi ti kad čuo za Schellinga?

jesi li ti ikad čuo da neko pravi paralele jednog romantičarskog filozofa sa Lakanom? :roll:
Teška si propagandna mašinerija, logika za tebe ne funkcioniše.
O Bogovima je Heraklit pisao....
A Ruritaniju vidim ne smiješ ni da pomeneš...

Quotea si gledao Stalkera? ili si gledao a nisi ništa vidio. Ulaze li putnici na kraju u Sobu, u Srce Zone gdje bi dobili tu tvoju 'istinu bića'? Ili sprpare, naslućujući unutrašnji nemir, primordijalni kaos, međuigru košmara i želje u vlastitoj nutrini? Odi si bolje pogledaj Stalker...

jesam gledao Stalkera, i vidio da fizičari, književnici i psihijatri ne smiju da uđu unutra, već se prenemažu i misle da sopstvo grade na ruritanizaciji Srba, a zbog svojih unutrašnjih strahopva u srce zone nisu ušli, stoga ne bi mogli da pričaju o tome, ali patuljak Zorn koji ne zna šta je Ruritanija može da priča o čemu god hoće.

ti bješe katolik ono? ''Sačuvaj me bože ljudi koji su pročitali samo jednu knjigu'' - Toma Akvinski

Franz Xaver von Baader

pa mislim da je do sada jasno da ja ne dolazim iz akademske zajednice
to rekoh jasno više puta
moja spekulativna misao proizlazi iz toga što jedem, jebem i radim zgibove
knjigama si ne tupim oštricu
pročitam tu i tamo nešto, vidim da je dosadno (kao u slučaju Schellinga) i odem trčati u šumu da si naoštrim oštricu
ionako sve to, što bih u knjigama pročitao explicite, imam u Zagoru implicite

tako da je skroz deplasirano što mi spotičeš da nisam načitan
ta ja to uvijek tvrdim! i tako si laskam...

Franz Xaver von Baader

idem dizati šipku
kužiš, samo sirovo željezo, teške kovine

a ti u međuvremenu smisli nešto jače, nešto što bi me osupnulo (ako takvo nešto postoji)
nešto na tragu spisa Rane koje ne zacjeljuju

Albedo 0

super, blago tebi , Ruritanija je čudo

prof.Zorn

"Kada jednom zabrazdaš kobilicom intelekta po mutnim naslagama drevnih Tajni, na Domenama će se pojaviti Sedmorica iz Memphisa:

Oko gleda, Oko zna, Oko jest.

Oko kaže:

Šestorica će izaći iz Volumena Serfiota
Prvi će se zvati Analitičar i Pyrgos i nositi će Knjigu.
Drugog će zvati Fagedaina i donijeti će Agoniju.
Trećeg će zvati Konstipator i Čuvar Ognja.
četvrtog neće zvati jer je Nevidljiv.
Peti će doći u Vatri Spoznaje i zvati će ga Gramatonski Leviatan
Šesto je Sveznajuće Oko i ono će odgovoriti na Pitanje.

Oko zna:

Šestorica će čuvati i provoditi Plan. Šestorica će pročistiti Nevjerne uz pomoć Dijalektičkog Ognja i oni će onda Vjerovati.

Oko zaključuje:

Nakon svega što je bilo, što jest i što će biti - Katarza izostaje.

Oni neće biti dio ove suhe prašine, ovih lanaca. Ispraznite im pute, ljubite im skute."

pergament iz Abu-Simbela, smatra se da pripada Trećoj dinastiji Horusa, prepisan u Egiptu 3047. prije Krista

Rakeeya

Quote from: "PingvinPatuljak"idem dizati šipku
kužiš, samo sirovo željezo, teške kovine

a ti u međuvremenu smisli nešto jače, nešto što bi me osupnulo (ako takvo nešto postoji)
nešto na tragu spisa Rane koje ne zacjeljuju

xbigok  kod ovog se posta, i nakon niza dobro mi poznate proze, već valjam po podu od smijanja :lol:

Po ljetnim je vrućinama najbolje raditi one vježbe koje tjeraju znoj na ona mjesta na kojima bi u mirnodopskim uvjetima ostajale neugodne fleke. Tako da nakon 100tinjak zgibova, sklekova i čučnjeva, te nakon 20ak minuta benč klupe imaš miran ostatak dana/noći. Tokom tih mirnijih vremena (megaznoj-free) možeš se posvetiti promatranju drugih kako rade nešto šašavo i besmisleno, možda i mirisno neutralnom seksualnom iskustvu (pod uvjetom da si nadoknadio  ponešto glikogena) ili pak čitanju stripova u stanju pune potentnosti, koju kombinacija aerobnog i anaerbonog vježbanja na +30° proizvodi nakon sat-dva vremena.

Albedo 0

Quote from: "prof.Zorn""Kada jednom zabrazdaš kobilicom intelekta po mutnim naslagama drevnih Tajni, na Domenama će se pojaviti Sedmorica iz Memphisa:

Oko gleda, Oko zna, Oko jest.

Oko kaže:

Šestorica će izaći iz Volumena Serfiota
Prvi će se zvati Analitičar i Pyrgos i nositi će Knjigu.
Drugog će zvati Fagedaina i donijeti će Agoniju.
Trećeg će zvati Konstipator i Čuvar Ognja.
četvrtog neće zvati jer je Nevidljiv.
Peti će doći u Vatri Spoznaje i zvati će ga Gramatonski Leviatan
Šesto je Sveznajuće Oko i ono će odgovoriti na Pitanje.

Oko zna:

Šestorica će čuvati i provoditi Plan. Šestorica će pročistiti Nevjerne uz pomoć Dijalektičkog Ognja i oni će onda Vjerovati.

Oko zaključuje:

Nakon svega što je bilo, što jest i što će biti - Katarza izostaje.

Oni neće biti dio ove suhe prašine, ovih lanaca. Ispraznite im pute, ljubite im skute."

pergament iz Abu-Simbela, smatra se da pripada Trećoj dinastiji Horusa, prepisan u Egiptu 3047. prije Krista

ma patuljak, ti si čudo.
Čudo, rekoh, čudo neviđeno.

Aj na čitanje Ruritanije, nemoj biti dokazano glup, budi barem nedokazano

Franz Xaver von Baader

pa ajd sažmi tu Ruritaniju kad si tolko zapeo
rekoh ti da ne čitam knjige
daj sažetak, par glavnih mjesta, podvuci poantu kako je ti interpretiraš i

ako se ne bude uklapalo u postavljenu teoriju, profesor Zorn (vjerujem) i ja (znam) ćemo te oboriti