Neslaganje je zdravo. Zelazni nije imao u vidu ogroman serijal. Zelazni ima ogromne rupe u Gospodaru svetlosti i Stvorenjima svetlosti i tame gde pominje brojne stvari koje nikada nisu objašnjene. To je bio njegov stil. Na sličan način i ja pišem, pa tačno znam o čemu se radi. Zelazni bi pre pisanja osmislio ceo svet, ne samo kao fiziočko prostranstvo nego i mnogo šire, istoriju, preistoriju, socijalni i društveni kontekst koji ne ulazi u knjigu i onda za radnju koristio samo neophodne delove, ali on sam je imao na umu širi koncept. Uvek je tako.
OK, možemo se mi sada sporiti oko svega ovoga, ali ovo što pričam sam negde pokupio u osamdesetim iz nekog od časopisa koji su nam se tada vrzmali po rukama. Postoji tačno žal u tom trenutku što je finansijski propala struje mitološkog sf-a (Stvorenja svetlosti i tame su se slabo kotirala na listama, ali valjda su izašla pred kraj jedne godine pa se pola prodaje dogodilo u jednoj a pola u drugoj godini, te su to bili slabi brojevi, plus je izdavač u vreme Stvorenja pustio Nivenov Svet-prsten za koji je otišao sav marketing (Niven multimilijarder podmazao gde treba da se bave njegovim delom)... posledica svega je da su Stvorenja proglašena za promašaj, a onda ovaj Amber bio nešto drugo i mic po mic, pretvorilo se u serijal.