• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Odnos mejnstima i žanra u domaćoj fantastici

Started by Mica Milovanovic, 04-07-2008, 13:26:13

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Boban

Quote from: "nightflier"Prema mojim doznajama, prva knjiga se do pre dve godine, recimo, prodala u 6000.

Ti stalno pričaš o prvoj knjizi a ja o četvrtoj i ovima dalje.
Zamisli stanje u Srbiji pre 10 godina, totalna pomama za Gospodarom prstenova, najavljuju se filmovi, ludilo i onda se pojavi izdavač koji ponudi fantasy koji reklamira da je pravi i jedini naslednik Tolkina... OK, prodao je 6000, ali ga 5000 proklinje zbog toga jer su prevereni i ne pada im na pamet da kupuju nastavke.
E, ništa lakše nego prevariti ljude; Jezda, Dafina, valjevski lanci kupovine automobila... ljudi su radi da učine glupe stvari, da prodaju stan i daju pare tamo nekome ko će im doneti bogatstvo, zašto misliš da nema nekoliko hiljada onih koji će kupiti knjigu koja se reklamira kao "savremeni odgovor na Tolkina".

Quote from: "Bab Jaga"Da, ali nije samo u Srbiji. Ja sam sve svoje kentaure kupila u Hrvatskoj.
Ma jasno, ja uvek računam da je 70% tržišta Jugoslavije bilo van Srbije. Ali tada je BIGZ sve svoje knjige radio u 20000... Međutim, to je sve nebitno za ovu priču sada. Izdavaštvo danas je takvo da svako može da štampa šta oće; nekada to nije bilo tako; ja sam Tamni vilajet 1, zbog Fipine priče o Albancima i sukobu na Kosovu nosio u kabinet javnog tužioca na procenu da li knjiga sme da ide u distribuciju. Živković je odustao svojevremeno od izdavanja Kantikuluma za Lajbovica zbog previše verskih elemenata; ABN-u je 1974. godine spaljen celokupni tiraž udžbenika o filmu jer je neko procenio da je neprihvatljivo da odnos američkih i ruskih filmova bude 8:1.
Ja sam počinjao u takvom okruženju i trebalo mi je dosta vremena da se oslobodim naučenih i stečenih predubeđenja, a onda je došao raspad zemlje i sve je otišlo dođavola. Kada se krajem devedesetih scena ponovo podizala ja nisam imao finansijske snage da zaigram po novim pravilima i ostao sam van tog toka. Sada je, opet, neka treća situacija... videćemo šta će ispasti.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Bab Jaga

Quote from: "Boban"Izdavaštvo danas je takvo da svako može da štampa šta oće; nekada to nije bilo tako; ja sam Tamni vilajet 1, zbog Fipine priče o Albancima i sukobu na Kosovu nosio u kabinet javnog tužioca na procenu da li knjiga sme da ide u distribuciju. Živković je odustao svojevremeno od izdavanja Kantikuluma za Lajbovica zbog previše verskih elemenata; ABN-u je 1974. godine spaljen celokupni tiraž udžbenika o filmu jer je neko procenio da je neprihvatljivo da odnos američkih i ruskih filmova bude 8:1.
Ja sam počinjao u takvom okruženju i trebalo mi je dosta vremena da se oslobodim naučenih i stečenih predubeđenja, a onda je došao raspad zemlje i sve je otišlo dođavola. Kada se krajem devedesetih scena ponovo podizala ja nisam imao finansijske snage da zaigram po novim pravilima i ostao sam van tog toka. Sada je, opet, neka treća situacija... videćemo šta će ispasti.

Da, znam, čak i braći Strugacki u vremena zastoja jedva je izašao Puž golač na urvini, a pazi sada ovo: na ruskima forumima svi uglas se žale da nema dobrog domaćeg SF-a. A izdaje se brdo svega (i btw nepojmljivima za nas nakladima), ali veći dio toga ispada - škovace.
Ghoul fhtagn!

Nightflier

Zapravo, ja pricam o svim knjigama do cetvrte, jer je prva polovina cetvrte poslednja koju sam ja prevodio. Od tada nemam pojma sta se desava u Laguni i dopustam da se stanje stvari promenilo.
Sebarsko je da budu gladni.
First 666

scallop

Izvinjavam se, ali odlazimo u disonancu između klina i ploče.

@ Angel 011
Niks epohalna, a sad i beznačajna priča je izašla u letnjem revijalnom RS Magazinu, a ne u konkurenciji za NIN-ovu nagradu. I nije neko mesto za epohalne priče. Tvoju "Ivicu i Maricu" sam čitao kao petu ili šestu po redu u ciklusu hororizovanja ove bajke i odatle moj stav. Imaš i Lazovićevu "Maricu" u "Omaji" pa ti vidi. :lol:

@ Kornelijus

Brate Kajsije, ti toliko po kanonu, da bi te trebalo kanonizovati. Samo, nemam topa koji bi dobacio do Pariza. Ako sam ja upotrebio reči "nije konjukturno za LK", a ti reč "povremeno", sa čime se to ne slažeš? :lol:

@ Bab Jaga

Boban sad malo "pumpa cifre" ne bi li se malo ohrabrio. Ipak, u dve posebne rečenice pominje "potencijal za SF u Srbiji" i "tiraž Kentaura". Ili, možda, računa da je sva latinica u Srbiji? :lol:
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

angel011

QuoteNiks epohalna, a sad i beznačajna priča je izašla u letnjem revijalnom RS Magazinu, a ne u konkurenciji za NIN-ovu nagradu. I nije neko mesto za epohalne priče.

Ma ok. I ja sam ti za ne-epohalnu priču rekla da nije epohalna. I šta s tim? Šta si očekivao? Da te pohvalim jer je ovo javni forum, iako ne mislim da je priča za hvalu? Forget it. O pokojniku sve najbolje, al' na to, nadam se, ima dosta da se načekaš. :twisted:  :lol:

QuoteTvoju "Ivicu i Maricu" sam čitao kao petu ili šestu po redu u ciklusu hororizovanja ove bajke i odatle moj stav.

Ne bunim se protiv tvog stava. Samo pitam kako se uklapa u tvoju ideju da je korektan odnos da se u javnosti ne priča negativno o felou-autorima (ideja sa kojom se ja ne slažem).

Možda će ti biti interesantan podatak da meni Ivica i Marica ni u jednom trenutku nisu pali na pamet dok sam pisala tu priču. Tebi je ličila na tu bajku možda jer si u to vreme čitao nekoliko njenih hororizovanja; od drugih sam za tu istu priču čula poređenje sa Anđelom Karter i sa O'Henrijem.
We're all mad here.

Cornelius

Quote from: "scallop"
Brate Kajsije, ti toliko po kanonu, da bi te trebalo kanonizovati. Samo, nemam topa koji bi dobacio do Pariza. Ako sam ja upotrebio reči "nije konjukturno za LK", a ti reč "povremeno", sa čime se to ne slažeš? :lol:

Ne slažem se sa "nije konjukturno za LK". Moje "povremeno" je "da se zažmiri na jedno oko i da se ne ukaže, na primer, na slabosti dela, jer one ne utiču bitno na ukupni udarac" i ono nema veze sa mojim emotivnim vezama sa autorom i političkom situacijom koja nas okružuje, nego se odnosi na moj ugao i moj stav prema kritikovanom delu. Znači, ako smatram da je strktura dela izuzetno važna, a stil je klimav, ali nije previše bitan, neću se na ovom drugom zadržavati. Itd.

Što se tiče kanona, pa ja sam tu u vojci i bio kanondžija, na cevima kalibra 155 mm. Tako mi ostadoše tragovi, pa sad kad pišem kritike, ja to radim kanonski.
Je n'ai aucune confiance dans la justice, même si cette justice est faite par moi.

scallop

Onda se svima izvinjavam. Ja nisam kritičar i ne volim kritičare zbog njihove vrhunske objektivnosti, koja mi ne dozvoljava da prošvercujem svoj opskuran talenat u prihvaćenu književnost. Ja sam izdrndani emotivac koji je čitavog života verovao da nije sve u lovi i da ima nešto i ispod buđelara. Uživajte. :(
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Ghoul

Quote from: "scallop"Ja nisam kritičar i ne volim kritičare zbog njihove vrhunske objektivnosti, koja mi ne dozvoljava da prošvercujem svoj opskuran talenat u prihvaćenu književnost.

HA HA HA!
NON PASSERAN! :evil:
https://ljudska_splacina.com/

angel011

We're all mad here.

Cornelius

Quote from: "scallop"Ja nisam kritičar i ne volim kritičare zbog njihove vrhunske objektivnosti

Ti nisi kritičar i voleo bi da zajebavaš kritičare. Medjutim, na tvoju nesreću, kritičari nisu objektivni, nego su subjektivni. Čitava stvar je u zauzimanju ugla i stava (potpuno jednako kao u artiljerijskoj pripremi), a sve ostalo se posle složi kao "Lego" kockice. Eto, seti se samo mog prikaza "Grbovnika". Bio je krajnje subjektivan, a o delu sam govorio kao o glavnotokovskom.
Je n'ai aucune confiance dans la justice, même si cette justice est faite par moi.

Boban

Radmilo je genijalni manipulant.
Evo, uspeo je da priču o nepisanju srednje generacije prebaci na teren bavljenja njegovim radom i delom.
Svojevremeno je uradio prikaz ZŽ-ovog stvaralaštva gde je sve vreme, umesto o ZŽ-ovom pisanju govorio o svom.
Treba odati poštovanje takvom umeću.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Cornelius

A, sad ću Vam povodom Šekspira pričati o sebi...

mac

Imam ideju! Objavljivanje interesantnih stvari u Emitoru je postalo moderno, pa bi zato mogle sve te vrle knjige i opskurni manuskripti da se objave tamo. Zar to ne bi bilo prosto fenomenalno?

angel011

Quote from: "Boban"Radmilo je genijalni manipulant.
Evo, uspeo je da priču o nepisanju srednje generacije prebaci na teren bavljenja njegovim radom i delom.
Svojevremeno je uradio prikaz ZŽ-ovog stvaralaštva gde je sve vreme, umesto o ZŽ-ovom pisanju govorio o svom.
Treba odati poštovanje takvom umeću.

Još kad bi to umeće upotrebljavao van fandoma, pa da što više ljudi sazna za njegovu prozu... :lol:
We're all mad here.