• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

KRISTININA KOLUMNA

Started by Ghoul, 17-07-2008, 18:09:13

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Ghoul

zašto je kristina đuković jedna od retkih živih (i mladih!) srpskih žena prema kojima osećam najdublje poštovanje, divljenje pa čak i neku vrstu zavisti?
zapravo, briši 'jedna od', jer mi ne pada na um nijedna druga.
dakle: jedina.

odgovor se nalazi u njenoj priceless vintage otaku top-form kolumni:

http://popboks.com/tekst.php?ID=6600
https://ljudska_splacina.com/

gull

lepo je to. sasvim lepo stoji kao text namenjen citalistu popboxa, ali ja ga ipak tumacim drukcije: ne mogu se oteti utisku da je subverzija ovog texta direktno&svesno uperena ka unutra, tj. ka struji koju, recimo, personifikuje vladislava vojnovic. u prilog predosecaju o konacnom sukobu glede profilisanja tog sajta ide  i danasnji, veoma brzo uklonjen, miloshev komentar na recenziju henkoka.

Milosh

Quote from: "gull"lepo je to. sasvim lepo stoji kao text namenjen citalistu popboxa, ali ja ga ipak tumacim drukcije: ne mogu se oteti utisku da je subverzija ovog texta direktno&svesno uperena ka unutra, tj. ka struji koju, recimo, personifikuje vladislava vojnovic.

hm, može li konkretnije tumačenje? ovaj (odličan) tekst je u neku ruku stara stvar, pošto sam ja ovu priču čuo odavno u usmenoj varijanti, i ono u šta sam siguran je da nije tu bilo nikakve svesne subverzije od strane autorke uperene ka bilo kome na samom popboksu. možda sam naivan, ali kontam da ipak poznajem neke pojedince.

Quote from: "gull"u prilog predosecaju o konacnom sukobu glede profilisanja tog sajta ide i danasnji, veoma brzo uklonjen, miloshev komentar na recenziju henkoka.

na sta misliš, na komentar ili na uklanjanje? pazi kad nisam ni primetio da su ga sklonili. a u principu me baš briga, nego mi je samo bizarno što su uopšte objavljivali komentar pa ga posle uklanjali (a isto su uradili i sa nečijim komentarem na Kristinin tekst koji uopšte nije bio negativan spram konkretne kolumne, naprotiv).
"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

http://milosh.mojblog.rs/

Alexdelarge

Stvarno dobar tekst. :)  Mada, ruku na srce, fotografija je ta koja me je najvise  fascinirala . Devojka cita NIN, nosi majicu sa natpisom Veliki Prezir, nije namestila krevet i jos cuva ovog kerbera sto lici na Scrapy Doo-a, a povrh svega se vide i nekakve merdevine u cosku. I posle kazu Beket je bio apsurdan.
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

ginger toxiqo 2 gafotas

... pored puta, zar NIN nije prokazano klerofašističko glasilo azijatsko-radikalskih satrapa i tome slično???
"...get your kicks all around the world, give a tip to a geisha-girl..."

Milosh

Quote from: "ginger toxiqo 2 gafotas"... pored puta, zar NIN nije prokazano klerofašističko glasilo azijatsko-radikalskih satrapa i tome slično???

Zavisi od toga čiji je taj NIN na stočiću...
"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

zakk

Jbt, sve sam više ubeđen da je Kristina izela nečiji muški mozak, i da joj se primio. Krajnje zabavan tekst :)
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

Ghoul

Quote from: "Milosh"
Quote from: "ginger toxiqo 2 gafotas"... pored puta, zar NIN nije prokazano klerofašističko glasilo azijatsko-radikalskih satrapa i tome slično???

Zavisi od toga čiji je taj NIN na stočiću...

miki, logika ti nije baš jača strana: to KOME pripada primerak NINa nikako ne menja NINove (magazinove) političke boje!

nego, prepričaj nam šta si reko u tom komentaru koji su ti obrisali!

Milosh

Quote from: "Ghoul"miki, logika ti nije baš jača strana: to KOME pripada NIN nikako ne menja NINove političke boje!

nisi shvatio, a ja neću da pojašnjavam, nema veze...

Quote from: "Ghoul"nego, prepričaj nam šta si reko u tom komentaru koji su ti obrisali!

šta ima da prepričavam, evo ti ga čitav komentar: "A ovo je kao kritika?"

Ghoul

grešiš, shvatio sam šta si hteo, ali to što si rekao nema mnogo smisla.

nin ili jeste ili nije takvo glasilo, i nema veze da li je primerak na stolu od osobe A ili B.

DušMan

Daj Gule, dosta više. Postaje mi neprijatno.
Nekoć si bio punk, sad si Štefan Frank.

Milosh

Quote from: "Ghoul"grešiš, shvatio sam šta si hteo, ali to što si rekao nema mnogo smisla.

nin ili jeste ili nije takvo glasilo, i nema veze da li je primerak na stolu od osobe A ili B.

jebote, što ti umeš da budeš smarač najgori. :P ako se čita između redova ima smisla, a ako se ne čita tako onda nema smisla. procenjeno iz moje perspektive, naravno. a to je bila i namera. i ajde dosta više o tome.

David

Kristina, cura fina. Bila i ostala...

Nego, mene prije zanima sta je to imala da pametno i interesantno procita u tom broju "NIN"-a, jer ja nedavno dobih 4 broja istog, i nadjoh u njima (u ta 4 broja) cijelo (1/1) dva pristojna clanka za procitati (??!!).
U mene u Bosni u dajdzinice u malog u bubregu kamen.

Ghoul

sudeći po BROJU i po SADRŽAJU komentara na text (12 u ovom trenutku), KRISTINA je krunisana - KRALJICA KRISTINA! (po temperamentu i svemu sušta suprotnost greti garbo, al ipak...!)  :!:

Milosh

ja stvarno ne mogu da se setim da li sam do sada pročitao neku kolumnu na POPBOKSU, a da sam bio makar pretežno zadovoljan (a kamoli nešto više od toga); uglavnom su to bila pretenciozna piskaranja (zavisno od autora, ili suvoparna ili usiljeno duhovita) uz hrpu opštih mesta i pokušaj da se simulira neki tok (ne)svesti pre nego što i autor i čitaoci zaborave o čemu se tu radi - dakle sve suprotno od ove Kristinine kolumne.

što ti Ghoule ne odabereš neku temu pa napišeš i ti neku svoju kolumnu? ja bih već nešto odavno napisao da nisam ovako jezivo inertan i da znam o čemu bi tačno (a i ovo me sad podseti da bi trebalo i sam da pišem o nekim filmovima umesto da naričem nad Vladislavinim kritikama...)

EDIT: dobro, da ne ispadne da sad nešto pljujem, bilo je među kolumnama i ranije nekih relativno ok i čitljivih tekstova, ali zaista ništa što bi me impresioniralo ili bar blizu toga...

Ghoul

pazi ja znam da vladislava slovi za nekakvog negativca (u komentarima ovde, a i na PB) – i to je uglavnom opravdano kad ona ta svoja pisanija izdaje za filmske KRITIKE.
ali ona njena tirada o seksu i gradu nije bila loša, i uopšte, ona ume mjestimice da bude duhovita, mnogo češće nego što je to prosek kod žena, što vredi istaći i pohvaliti.

glede moje kolumne: ako sam o tome i razmišljao (a nisam!), xtina mi je sad ubila volju. how can I ever hope to top THAT!? :(

Milosh

Quote from: "Ghoul"ali ona njena tirada o seksu i gradu nije bila loša, i uopšte, ona ume mjestimice da bude duhovita, mnogo češće nego što je to prosek kod žena, što vredi istaći i pohvaliti.

slažem se, mada joj je i to prerasplinuto za moj ukus, a uživo kad priča o filmu zna da bude znatno duhovitija i pronicljivija nego kad krene da to sumira u 3000 karaktera. (btw ja dobih pismo tj. mejl nezadovoljne čitateljke propo moje kritike Sexa i grad u YC :lol:)

Quote from: "Ghoul"glede moje kolumne: ako sam o tome i razmišljao (a nisam!), xtina mi je sad ubila volju. how can I ever hope to top THAT!? :(

baš sam hteo da napišem i to - ne pomišljaj da možeš da topuješ Kristinu, ali vidim da i sam došao do istog zaključka; uostalom, i dalje je u igri srebro, važno je učestvovati i tako to...

Tex Murphy

Eh, nekada smo imali priliku da čitamo njene odlične postove na ovom forumu, a sad je više nema  :(
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

Ghoul

Quote from: "Harvester"Eh, nekada smo imali priliku da čitamo njene odlične postove na ovom forumu, a sad je više nema  :(

now she's too good for us... :(  :cry:

Shozo Hirono

Kako je tako tesko stigla do kopije Truffautovog filma u danasnje vreme(ok,video kaseta !).....i zar nije Chabrol sa Rohmerom napisao monografiju Hitchcock ?...sto bi opet znacilo da je Trufaut samo citao i velicao,i iskoristio samo u jednom filmu !

Truba

to čudo s nirvanom je urbana legenda
postoji više verzija  8)
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

---

kristinina kolumna bi se mogla podvesti pod yu wave

u stvari, ona je prvi korak ka yu vejvu

zato što kristina iskreno priznaje da joj je eva braun bila dosadna

i da je "ja to radim samo kad sam sam" asocirala na drkanje

(i mene je. otkriće gl. imenice "plakanje" nije pomoglo. uostalom, u toj pesmi postoje stihovi "Ne boj se ugasi svetla osecam da stize me" - i ajd sad nek nije drkanje.
a, inače, cripplea naziv albuma "ruka bez povratka" velikog prezira takođe asocira na masturbaciju. :) )

iskreno priznati da u nekoj umetnosti sa aurom i statusom koje je stekla kod pametnih, lepih i izdvojenih svojim intelektom - baš i ne uživaš i baš je i ne razumeš, a i kad je razumeš nije ti ništa posebno, svakako jeste nešto što mi se mili da vidim

drugi korak je priznati isto ovako iskreno i pošteno i nemilice, kao u kristininoj kolumni, šta ti se sviđa i u čemu uživaš, a što nema nikakav snobovski status i nikakvu auru "dobre muzike". "dobre umetnosti". šta god.

i još da dovedeš u pitanje "prećutni dogovor" ili analiziran i argumentovan, svejedno, da su te stvari bez statusa u stvari "loša umetnost". naročito Piloti. ili alisa, recimo. galija. neki to vole vruće. kerber. pa i van gogh.

to je yu wave
Ti si iz Bolivije? Gde je heroin i zašto ste ubili Če Gevaru?

Meho Krljic

Meni je ovaj tekst zanimljiv najviše kao hronika ličnih frustracija otkrićima da pisac nije hteo da kaže ono što smo mi mislili. Što je, naravno, prilično hilarious u mnogim od ovih primera, pa je zato i ispala zabavna kolumna. No, principijelno, ovaj tekst samo podseća na to da tumačenje umetnosti ne treba posmatrati kao nauku, niti kao disciplinu kao i da ne postoji 'objektivni' diskurs o bilo kom fenomenu, već samo konvencionalni. E, sad, nekom ovo podsećanje treba, nekom ne.  :lol:

---

da, ima i toga

ima i da se slažem s tim ponekad

ponekad i ne

ali meni je zanimljivo da je neko sa žarom otkrivao šta je morisi hteo da kaže

a onda je shvatio da taj morisi i nije baš bog otac kako ga predstavljaju pojedince cure i dečki sa indigoa, već da je, eto tako, prozaičan, katkad i banalan, i da peva o ženskim sisama

evo, u toj pesmi "some girls are bigger than others" kaže:

Send me the pillow ...
The one that you dream on ...
Send me the pillow ...
And Ill send you mine

što bi, recimo, šeki turković (brat hrvoja turkovića) preveo sa:

Okreni jastuk ljubavi
Moje su noći duge
Obriši suze i spavaj
Na jastuku tuge

hoću da kažem, da, nema objektivnog tumačenja, ili se čovek umori od "objektivnih" i argumentovanih tumačenja, ali meni je najzabavnija demistifikacija takvih tipova ko što je morisi. ili nik kejv. džoni štulić. darkvud dab.
Ti si iz Bolivije? Gde je heroin i zašto ste ubili Če Gevaru?

angel011

Quote from: "Shozo Hirono"Kako je tako tesko stigla do kopije Truffautovog filma u danasnje vreme(ok,video kaseta !).....i zar nije Chabrol sa Rohmerom napisao monografiju Hitchcock ?...sto bi opet znacilo da je Trufaut samo citao i velicao,i iskoristio samo u jednom filmu !

Pročitaj knjigu "Hičkok" od Trifoa.
We're all mad here.

crippled_avenger

Quote from: "angel011"

Pogledaj film "Henkok" od Berga... :D
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

crippled_avenger

Quote from: "Zika Kisobranac"da, ima i toga

ima i da se slažem s tim ponekad

ponekad i ne

ali meni je zanimljivo da je neko sa žarom otkrivao šta je morisi hteo da kaže

a onda je shvatio da taj morisi i nije baš bog otac kako ga predstavljaju pojedince cure i dečki sa indigoa, već da je, eto tako, prozaičan, katkad i banalan, i da peva o ženskim sisama

evo, u toj pesmi "some girls are bigger than others" kaže:

Send me the pillow ...
Send me the pillow ...
And Ill send you mine

što bi, recimo, šeki turković (brat hrvoja turkovića) preveo sa:

Okreni jastuk ljubavi
Moje su noći duge
Obriši suze i spavaj
Na jastuku tuge

hoću da kažem, da, nema objektivnog tumačenja, ili se čovek umori od "objektivnih" i argumentovanih tumačenja, ali meni je najzabavnija demistifikacija takvih tipova ko što je morisi. ili nik kejv. džoni štulić. darkvud dab.

Ja sam još odavno rekao da je Moz u stvari "Bora Čorba za pedere". Međutim, ovaj tekst je više kao Van Gogh...

BladeRunner

Pročitah kolumnu (kulumnu?) i samo bi dodao da ovo za 'Smells like teen spirit' nije baš tačno. Dakle, pjevačica Bikini Kills je na zidu Olimpije (wiki kaže na zidu njegove sobe, ali to mi je novo) napisala sprejom 'Kurt smells like teen spirit', pri čemu on nije znao da je u pitanju dezodorans, već je mislio da je u pitanju kompliment. Sa tim na umu je napisao pjesmu i mnogo kasnije, kada je singl već izbačen, saznao je da je ona mislila na parfem. E sad, ovakvo tumačenje je dao sam Kurt (može da se nađe u specijalu Ukusa Nestašnih posvećenog Nirvani, kao i u knjizi 'Come as you are'), dok je Dejv Grol (koji i dan danas Nirvanu smatra precjenjenom) kaže da je čudo kako se narod primio na pjesmu koja je jedna velika zajebancija o spreju. Što se mene tiče, Grola gledam kao čovjeka koji nikad nije shvatio u koliko je velikom bendu bio, što se u muzici dešava relativno često (Joy Division prvi padaju na pamet). Sve u svemu - ova pjesma jeste napisana kao 'krik očaja...', a ovo za parfem mu dođe kao trivia sa kojom ni sam pjevač nije bio upoznat. Za tekst se slažem - veoma je pismen, duhovit, zanimljiv, a spomenuto je i drkanje, što gledam kao svojevrsni trademark. Pozdrav.
All those moments will be lost in time like tears in rain.

Tex Murphy

Quotea spomenuto je i drkanje, što gledam kao svojevrsni trademark

Hehe, to vraća uspomene iz ranih dana foruma!  :!:
Genetski četnik

Milosh

Quote from: "Harvester"
Quotea spomenuto je i drkanje, što gledam kao svojevrsni trademark

Hehe, to vraća uspomene iz ranih dana foruma!  :!:

misliš na ovo: http://www.znaksagite.com/diskusije/viewtopic.php?t=1157&start=0

Tex Murphy

Između ostalog i na to, ali čini mi se da je Blejd nekad reagovao na ovakve i slične topike smatrajući da je otaku nekakav napaljeni klinac  :evil:  :!:

Ne sjećam se doduše je li to bilo na chatu ili na forumu.
Genetski četnik

Milosh

Quote from: "Harvester"...smatrajući da je otaku nekakav napaljeni klinac

pa, zar nisu nekad davno (skoro) svi na forumu isto to smatrali, kad ono...

Tex Murphy

Genetski četnik

BladeRunner

Harvester
QuoteIzmeđu ostalog i na to, ali čini mi se da je Blejd nekad reagovao na ovakve i slične topike smatrajući da je otaku nekakav napaljeni klinac

Ne sjećam se doduše je li to bilo na chatu ili na forumu.

Jeste jeste dobri moj Harvi!  Davno to bješe - otaku je došla niotkud i pokrenula niz topika kojima je osnovna tema bila drkanje. Bilo je tu svega - uz koju muziku najradije drkate, uz koju se rado dodirujete, uz koji film svršavate, i uglavnom, od desetak njenih prvih postova ama baš svaki je u sebi imao nesretno drkanje i svršavanje. To je bila era kada je ovaj forum bio jedno pristojno mjesto za život. Mnogo prije spamaroša tipa Alexadelarge, nije se blagonaklono gledalo na offtopičarenje o svemu i svačemu. Reagovao sam ja (burno), pa onda Lurd, pa onda otaku, i to prepucavanje je tako išlo u krug, dok na kraju nije reagovao Boban lično. Čitava ta rasprava je završila na deponiji (pamtim Lurdovu brutalnu šalu sa psom, koja nije za štampu), iako je njen nivo bio mnogo kulturniji nego što je 50% trenutno otvorenih tema. Otaku je prestala da piše o drkanju, a počela da izbacuje suvisle postove u kojima je zaista imala šta da kaže, tako da ova, da kažem, afera, nije imala neke dugoročne posljedice (tj. nismo se preganjali i jurili po drugim temama, što je u međuvremenu postao običaj).

Svaka čast Harviju i njegovom čeličnom pamćenju, mislio sam da je ovo svako zaboravio (a i Miloshevom linku - pamtim ovaj topik, upravo je njegov najzanimljiviji dio bio amputiran i završio na deponiji :)). Vrijeme stvarno leti - nekad mi je vrhunac subverzije bio Sveti Filica, a sada vidim da je u poređenju sa neduhovitim spamerima imao dubinu jednog Sokrata. Pozdrav.

Shozo Hirono

Quote from: "Shozo Hirono"Kako je tako tesko stigla do kopije Truffautovog filma u danasnje vreme(ok,video kaseta !).....i zar nije Chabrol sa Rohmerom napisao monografiju Hitchcock ?...sto bi opet znacilo da je Trufaut samo citao i velicao,i iskoristio samo u jednom filmu !

Ta knjiga i trake su nastali posle filma 400 Blows,i nemaju ama bas nikakav uticaj na film.Stilski saradanja je uoblicena samo u The Bride Wore Black,dok su Chabrol i Rohmer jos 1957e imali publikaciju o Hitchcocku.....ZNACI,gledati 400 Blows u svetlu cinjenice da je Truffaut voleo,postovao i velicao Hitchcocka,nije bas smislena.

Shozo Hirono

Quote from: "crippled_avenger"

Pogledaj film "Henkok" od Berga... :D
Naravno ne pre nego sto izadje DVDRip ! :evil:

crippled_avenger

angel011

We're all mad here.

Alexdelarge

QuoteMnogo prije spamaroša tipa Alexadelarge, nije se blagonaklono gledalo na offtopičarenje o svemu i svačemu.

Je l' to turisticka sezona u zastoju pa si navratio na forum? Dok te nije bilo, imao si odlicnu zamenu u liku tvog brata blizanca, Albeda.

Quote... pored puta, zar NIN nije prokazano klerofašističko glasilo azijatsko-radikalskih satrapa i tome slično???

A gde bi ti svrstao Slobodana Reljica, Batica Bacevica, Nikolu Vrzica  & Various Artists?
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

BladeRunner

Alexadelarge
QuoteJe l' to turisticka sezona u zastoju pa si navratio na forum? Dok te nije bilo, imao si odlicnu zamenu u liku tvog brata blizanca, Albeda.

Ko o čemu, baba o uštipcima.

otaku

hvala vam ljudi, a ti Miloše prestani da jedeš govna
Proooobaj da u glavi budes sam

Milosh

Quote from: "otaku"hvala vam ljudi, a ti Miloše prestani da jedeš govna

hvala i tebi, iako nisam ništa ružno napisao upućeno tebi lično na ovom topiku, čak naprotiv. a u popboks komentarima sam još stao u odbranu navodne vulgarnosti u kolumni, divne li ironije...

Meho Krljic

Možda je htela da kaže 'Mehmete' a izletelo joj 'Miloše'? Ne bi bilo prvi put da neko drugi najebe zbog mene...

Son of Man

Quote from: "Meho Krljic"Ne bi bilo prvi put da neko drugi najebe zbog mene...
Sad cu opet da preteram, mada pitanje je dal se uopshte moze PRETERATI na ovom forumu :

Meho si to mislio na Srebrenicu ?!  :?

Sad sam ga zaista prekardashio, ovo je degutantno, too much...nishta mi nije sveto, stidim se :roll: :oops:

Cornelius

Kristinin tekst je zanimljivo opisao sta znaci kada se racionalizuje i intelektualizuje dodir sa umetnoscu, kada se traze naucni parametri, a ne duhovni i emotivni naboj, kada se kroz delo prodje kao kroz udzbenik mehanike i kada se, zbog izvestacenog pristupa, izvuku pogresna tumacenja. Nije mi se dopao, hotimicno, isforsiran stil govornog jezika u obliku toka misli. Jes da je licnije i citaoca brze vezuje za autora, ali umanjuje znacaj teksta i cini ga manijeristickim.
Je n'ai aucune confiance dans la justice, même si cette justice est faite par moi.