• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Magicni Vetar

Started by masni, 08-08-2008, 22:43:38

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Savajat Erp

Срећом, уопште нисте off topic, а ја се, веселник, забринуо...
PA DAL STE BRE VI STRIPADŽIJE NORMALNI?
Наравно да нисмо, знам да је било реторичко питање, ал` јеб` га...уосталом...screw you guys, I`m going home!...Oh, wait, I am home...
Niste mi verovali da ću da pucam?!
ZAŠTO MI NISTE VEROVALI?!!!!

Alex

Quote from: "Savajat Erp"Надам се да нису већ прсли... :cry:

Pojavio se br 3.
Avatar je bezlichna, bezukusna kasha, potpuno prazna, prosechna i neupechatljiva...USM je zhivopisan, zabavan i originalan izdanak americhke pop kulture

masni

KAd je izasao ja sam na trafikama vidjao samo broj 2.
U Subotici ima magicni prekoputa ekonomske skole u trafici...

masni

da li je ovo sfera prestala da izdaje magicnog? Kad nema broja 3?

Alex

Quote from: "masni"da li je ovo sfera prestala da izdaje magicnog? Kad nema broja 3?

Pa video si na s.com da je odštampan! Valjda ga imaju striparnice?
Avatar je bezlichna, bezukusna kasha, potpuno prazna, prosechna i neupechatljiva...USM je zhivopisan, zabavan i originalan izdanak americhke pop kulture

masni

Konacno sam dobio Magicnog broj 3 od sfere. nije los ko ima novaca i mesto na kome moze da ga nabavi neka ga kupi

Savajat Erp

Ја сам набавио други и трећи...Колекционар ми се више свиђа од Ратникове сенке мада је цртеж бољи у овом другом..нервира ме што мењају цртаче из броја у број..

masni

Ne patim toliko od crteza , meni je prica vaznija.
Ali je kolekcionar zaista bolji od Ratnikove senke , ali je mnogo bolji od ovih novih zagora

Alex

Quote from: "Savajat Erp"Ја сам набавио други и трећи...Колекционар ми се више свиђа од Ратникове сенке мада је цртеж бољи у овом другом..нервира ме што мењају цртаче из броја у број..

Savajate, treba 6-9 meseci da se to nacrta. Ako bi se epizoda radila za mesec dana, crtež bi bio jako loš (kao što je bio nekada kod takvih italijanskih stripova).

Savajat Erp

Аих, ако толико треба за једну епизоду добро је што нисам постао цртач(а и нисам имао појма)...нове епизоде Загора не могу да се пореде са Магичним...чим се заврши ислужени Јукатан, прелазим на Текса, ваљда и он треба да крене сад у четвртак..

Fidel

Magicni izgleda vise ne izlazi?

masni

Sfere se raspala , bilo je nekih pokusaja ozivljavanja ali nista.
Bar sam na sajmu kupio 4 primerka od Systema HC magicnog.

Savajat Erp

Дефинитивно неће бити четвртог ако није изашао досад...какво срање, а таман је лепо кренуо...Магичном Ветру дефинитивно није суђено да се устоличи у Србији...а можда је прс`о због мене, ја сам познати баксуз, чега се при`ватим то пропада у врло кратком року! :cry:

DušMan

Na stripovi.com je najavljeno da nece vise biti Sferinih izdanja. Posvadjali se ljubitelji stripa sa gazdom koji je davao kintu.
Nekoć si bio punk, sad si Štefan Frank.

Alex

3 epizode koje su izašle bile su dobre, i po strožijim stripskim kriterijumima.

Više sreće sa drugim izdavačem neki drugi put.

Savajat Erp

Ако неко уопште буде имао мошнице да почне поново да га издаје...

Alex

Quote from: "Savajat Erp"Ако неко уопште буде имао мошнице да почне поново да га издаје...

Pamet treba za sve.

masni

Danas vodjen zeljom da procitam moj omiljeni strip (imam 7 Sistemovih meke korice i 3 tvrde znaci brojeve 1- 10 i sferina 3) uzmem M.V. izdanje Sfere i rapametim se koliko je to kvalitetnije izdanje od veselog cetvrtka. Samo kad se setim kao sam trafike pomahnitalo obilazio trazeci 4 broj a njega nije bilo. Odlucio sam da pisem sferi , da ih priupitam zasto su prestali da izdaju i imaju li planove da ponovo krenu u izdavanje.
Pa bih zamolio ostale clanove foruma koji su zainteresovani da im pisu a mail je stripsfera@sbb.co.rs mozda se nsto izrodi iz toga. Mozda neko i cita te mailove.

masni

Na zalost mail im vise nije u funkciji dobio sam obavestenje da mail ne radi

Fidel

Meni je to najbolji strip u poslednjih nekoliko godina ali ovde nikako da se primi,kao da izdavaci nemaju poverenja da ce im se vratiti ulozeno a mislim da grese...

DušMan

Kako greše?
Pa evo, imali smo primer Sfere koja je izdala tri broja. Da se izdavaču isplatilo ne mislite li da bi nastavio da ga izdaje?

Alex

Quote from: "DušMan"Kako greše?
Pa evo, imali smo primer Sfere koja je izdala tri broja. Da se izdavaču isplatilo ne mislite li da bi nastavio da ga izdaje?

DušMane, kako ti uprošćeno posmatraš stvari? Baš me iznenađuješ.

'Ajde ti i ja da štampamo komercijalan i isplativ strip u tiražu od 30000 primeraka i da ga držimo skrivenog u podrumu kad se odštampa. Garantujem ti da nam se neće isplatiti.

DušMan

Hm... Zar nije bila priča da su štampali svaki broj u 500 primeraka? Ako to nije uspelo da se proda...
A MV nije stajao u podrumu. Išao je na kioske i bilo ga je u Darkwoodu. I opet se nije isplatilo izdavaču.

Alex

Quote from: "DušMan"Hm... Zar nije bila priča da su štampali svaki broj u 500 primeraka? Ako to nije uspelo da se proda...
A MV nije stajao u podrumu. Išao je na kioske i bilo ga je u Darkwoodu. I opet se nije isplatilo izdavaču.

U skoro celoj Srbiji, bez Vojvodine i Beograda, nema kioska Štampe gde je MV bio prodavan. Dakle, u startu nekoliko miliona potencijalnih kupaca manje. A robovi i to što su prodali preko Štampe nisu mogli da naplate, pa nije čudo što su odustali.

Nema veze sam strip i lik sa tim nikakve. A sem samog proizvoda važni su marketning i distribucija da bi nešto što ima potencijala da bude komercijalno i bilo.

DušMan

Ako nisu išli preko Štampe, išli su preko Future, je li? A Futura drži najveći broj trafika u Srbiji.
Ali, u ovom konkretnom slučaju, MV su izdavala dva izdavača u Srbiji i oba su odustala od njega. Još ako uzmemo da je Sfera radila zapravo jeftino kolekcionarsko izdanje, a da se ni sa njim nije pokrila, dolazimo do tako očiglednih stvari.

I onda neko kaže kako bi se MV sigurno isplatio izdavačima.

SuperGoof

Quote from: "Alex"
Quote from: "DušMan"Hm... Zar nije bila priča da su štampali svaki broj u 500 primeraka? Ako to nije uspelo da se proda...

U skoro celoj Srbiji, bez Vojvodine i Beograda, nema kioska Štampe gde je MV bio prodavan. Dakle, u startu nekoliko miliona potencijalnih kupaca manje. A robovi i to što su prodali preko Štampe nisu mogli da naplate, pa nije čudo što su odustali.

Jao, jao, kako li ih samo zalim. Ako su nesposobni, onda nek propadnu. Dosta mi je horus klonova.
We ain't getting any younger, you know!

Alex

Quote from: "DušMan"Ako nisu išli preko Štampe, išli su preko Future, je li? A Futura drži najveći broj trafika u Srbiji.
Ali, u ovom konkretnom slučaju, MV su izdavala dva izdavača u Srbiji i oba su odustala od njega. Još ako uzmemo da je Sfera radila zapravo jeftino kolekcionarsko izdanje, a da se ni sa njim nije pokrila, dolazimo do tako očiglednih stvari.

I onda neko kaže kako bi se MV sigurno isplatio izdavačima.

Veseli četvrtak je očigledno pun pametnjakovića koji misle da nešto znaju, a u stvari su kukavice, koji u svojoj želji da igraju na sigurno i provereno, ispadaju smešni.

U VČ beže kao đavo od krsta od bilo kog naslova koji se ranije, u bilo kojoj fazi naše mutirajuće države u poslednjih 20-ak godina pojavljivao i navodno nije uspeo. Pri tome njih se ne tiču ni RAZLOZI NI OKOLNOSTI (da bi se razmišljalo o ovom treba da se mućne glavom) zašto je neki naslov počeo pa prestao da izlazi ili "propao" kako vole da kažu.

Ovakvim rezonom vlasnici - urednici - dizajneri iz VČ dolaze do apsurdnih rezultata svog površnog razmišljanja, kao što je onaj da je Bred Baron komercijalniji naslov od Natana Nevera (???!!!), zato što je svojevremeno Maverick izdao 1 (jedan!) broj.

Svaki izdavač koji počne da izdaje Bonelija ovde prvenstvano je zainteresovan za laku zaradu, a ponajmanje, ako uopšte za objavljivanje dobrog stripa, pa i VČ. Vreme je da neko kaže ono što je javna tajna.

PS. NISU GA PRODAVALI PREKO FUTURE DUŠMANE I NIJE GA BILO PO SRBIJI UOPŠTE. NJIHOVA DISTRIBUCIJA JE BILA NEOZBILJNA ZA RAZLIKU OD ONE GRAFARTA (svaka čast).

Sličnost sa VČ je bila u tome što su i jedni i drugi uzeli par poznavaoca stripova kao pomoć u startu, samo ih je vlasnik Sfere koji očigledno veze sa stripom nije imao (verovatno kao i vlasnik VČ jer u protivnom ne bi dopuštao onakav dizajn naslovnih strana) oterao prebrzo, a vlasnik VČ (GA) tek pošto je osvojio tržište (možda je krenuo da posle toga traži nove kvalitetne saradnike?).
Razlika je možda u tome što su Grafart pokrenuli ljudi sa više osećaja za biznis i profesionalnost, a možda samo sa više početnog kapitala (stečenog u drugim oblastima).

A možda se meni samo tako čini, možda grešim?

U svakom slučaju, mnogo su mi simpatičniji izdavači gde se zna ko su vlasnici i gde se zna da ti vlasnici zaista vole strip ili su se i bavili njime (beli put, marketprint...)

DušMan

Hehe...
Ja sam se već par puta opekao u priči o VČ, ali to se neće i ovde dogoditi. Možemo nekad uživo da popričamo o svemu što si gore rekao, ali ne ovako. Ako želiš, javi se kad budeš u Beogradu.

Sad, samo par stvari:

- Nathan Never se ne izdaje isključivo zato što me je Truba/Komi iznervirao ovde na forumu.

- Grešiš maltene u svemu što si rekao u gornjem postu.

- Čemu ubacivanje VČ u celu ovu priču? I kako je obljavljivanje potpuno nepoznatih i nepopularnih junaka dokaz želje da se igra na sigurno i proverno?

Zapravo, zanemari treću crticu. Nećemo o VČ na ovoj temi.

Alex

Sve je samo moje subjektivno razmišljanje, ovde, za forumske potrebe. Neka ljudi iz VČ ne obraćaju pažnju.

Oni ionako veoma obraćaju pažnju na ono što govori i prognozira izvesni profesor-inz. Ne bih da i mene toliko uzimaju za ozbiljno.

DušMan

I ja sam davao samo moje subjektivno razmišljanje, ovde, za forumske potrebe, ali si ti na osnovu toga zaključio da je Veseli četvrtak očigledno pun pametnjakovića koji misle da nešto znaju, a u stvari su kukavice, koji u svojoj želji da igraju na sigurno i provereno, ispadaju smešni.

Zvanično, VČ ni ne obraća pažnju na to što se piše po forumima.

SuperGoof

Quote from: "DušMan"

Fala bogu!
We ain't getting any younger, you know!

Alex

Quote from: "DušMan"I ja sam davao samo moje subjektivno razmišljanje, ovde, za forumske potrebe, ali si ti na osnovu toga zaključio da je Veseli četvrtak očigledno pun pametnjakovića koji misle da nešto znaju, a u stvari su kukavice, koji u svojoj želji da igraju na sigurno i provereno, ispadaju smešni.

Zbog sličnih izjava i drugih koji imaju veze se sa VČ i njihovih reakcija na predloge da se među VČ izdanja ubace Magični Vetar i Natan Never (to su one rekcije da su to dokazano nekomercijalni naslovi jer drugi izdavači koji su ih objavljivali nisu uspeli) ostao je utisak kao da je to stav za javnost zauzet na nekom sastanku redakcije VČ, a ne lično razmišljenje.

Inače, nevezano za VČ, zašto misliš da je moje mišljenje da su izdavači Bonelija kod nas prvenstveno zainteresovani za laku zaradu pogrešno?

Misliš da su Bonelijevi stripovi toliko dobri da su ih objavljivali i objavljuju  SD, Ludens, Fibra, Libellus, Horus, Abaton, Vanini, System, Maverick, VČ, Sfera..., zbog ekstremno visokog kvaliteta?

DušMan

Jedini predlozi VČu se mogu podneti putem zvanične mejl adrese. Sve ostalo su subjektivni stavovi forumaša, kao što je i tvoj.
Sve što napišem na forumu je moje lično razmišljanje, kao i kad to napišeš ti, Boban, Kreša, Markos, Marlowe, Zstef, Djole i svi ostali.

U domaćem strip izdavaštvu ne postoji takva stvar kao što je laka zarada, a izdavaštvom se uglavnom ne bavi niko ko ne želi da ima zaradu. Možda ova rečenica zvuči malo čudno, ali nadam se da ću uspeti da je objasnim u sledećih par misli. Činjenica je da su Bonelli stripovi (neki) jako komercijalni na ovom ''tržištu'', ali ''laka zarada'' bi bila (dakle, po mom mišljenju) rađenje isključivo isplativih stvari, a to su u našim uslovima Zagor i donekle Dilan.
Sećamo se svi kako je bilo pre nekoliko godina kad se pojavila najezda piratskih stripova iz Bosne. To je bila laka zarada + princip take the money and run.

kresha

Quote from: "DušMan"Jedini predlozi VČu se mogu podneti putem zvanične mejl adrese. Sve ostalo su subjektivni stavovi forumaša, kao što je i tvoj.
Sve što napišem na forumu je moje lično razmišljanje, kao i kad to napišeš ti, Boban, Kreša, Markos, Marlowe, Zstef, Djole i svi ostali.

U domaćem strip izdavaštvu ne postoji takva stvar kao što je laka zarada, a izdavaštvom se uglavnom ne bavi niko ko ne želi da ima zaradu. Možda ova rečenica zvuči malo čudno, ali nadam se da ću uspeti da je objasnim u sledećih par misli. Činjenica je da su Bonelli stripovi (neki) jako komercijalni na ovom ''tržištu'', ali ''laka zarada'' bi bila (dakle, po mom mišljenju) rađenje isključivo isplativih stvari, a to su u našim uslovima Zagor i donekle Dilan.
Sećamo se svi kako je bilo pre nekoliko godina kad se pojavila najezda piratskih stripova iz Bosne. To je bila laka zarada + princip take the money and run.

Gde mene nadje! :lol:  :lol:  :lol:

Gde bih mogao da kupim ova 3 broja Magicnog od Svere?
Skromnost je grah prema sebi.

Fidel

Moj gradic je na 50-ak kilometara od Bg i Sfera nije poslala nijedan primerak na kioske kod nas,zar se VC prodaje samo u Bg pa zato dobro prolazi...MV je jako kvalitetan strip,kupujem sva izdanja VC osim Zagora i Texa koji su mi suvise staromodni i mogu reci da je jedini kvalitetniji strip od MV koji je VC izdao Leo Pulp...

masni

Magicni je zvanicno isao u 500 primeraka, Mada ja mislim da je bilo vise jer je kod mene u Backu Topolu dolazilo 2 kom.
Ne znam zasto se tebi nisu svidjale naslovne magicnog u izdanju sfere , Meni su mnogo bolje od mnogih V.C. izdanja.
Ja ca citao da V.C. zeli da objavljuje  M.V. ali ne mogu da otkupe prava za strip.
Zaista mi je zao da je sfera propala, prvi su poceli da pakuju strip u najlon, imali su viziju ali ne i para. Koliko ja znam SFERA je propala jer im je ponestalo finansija. Jer im distributer nije na vreme isplacivao za prodate stripove. I cuo sam da je vlasnik sfere zaljubljenik u strip i da je izdavao strip iskljucivo iz ljubavi prema stripu

džin tonik

Quote from: "masni"... I cuo sam da je vlasnik sfere zaljubljenik u strip i da je izdavao strip iskljucivo iz ljubavi prema stripu
dajte ljudi dosta vise price o izdavackoj ljubavi prema stripu. koga briga. bitno da je dobro i jeftino, pa nek zarade. meni je daleko vaznije da ne misle kako su uhvatili boga za pisu sto su izdali koji strip, t.j. pomisle da su pozvani vaspitavati ljude politicki, u ophodjenju i sl. kao onaj supak sunjic. radi strip i suti, a ne "ja zaradim 4 prosjecne place, ja sam se uvukel nekom bivsem udbasu u guzu, ja ovo ja ono." pena jedna.

markos

Quote from: "zosko"
Quote from: "masni"... I cuo sam da je vlasnik sfere zaljubljenik u strip i da je izdavao strip iskljucivo iz ljubavi prema stripu
dajte ljudi dosta vise price o izdavackoj ljubavi prema stripu. koga briga. bitno da je dobro i jeftino, pa nek zarade. meni je daleko vaznije da ne misle kako su uhvatili boga za pisu sto su izdali koji strip, t.j. pomisle da su pozvani vaspitavati ljude politicki, u ophodjenju i sl. kao onaj supak sunjic. radi strip i suti, a ne "ja zaradim 4 prosjecne place, ja sam se uvukel nekom bivsem udbasu u guzu, ja ovo ja ono." pena jedna.
Razočaran sam. Možeš ti to i bolje!

Savajat Erp

На жалост, Магични Ветар није овде ухватио довољно дубоке корене...али, можда га је требало више рекламирати, мислим на Сферу, ја сам чини ми се случајно налетео на њега у БГ, или ми је неко рекао, не сећам се више...Било би дибро да ВЧ крене са њим у мањем броју примерака(наравно ако откупе права), па ако крене-крене...

manhunter

Quote from: "masni"
Zaista mi je zao da je sfera propala, prvi su poceli da pakuju strip u najlon, imali su viziju ali ne i para. Koliko ja znam SFERA je propala jer im je ponestalo finansija. Jer im distributer nije na vreme isplacivao za prodate stripove. I cuo sam da je vlasnik sfere zaljubljenik u strip i da je izdavao strip iskljucivo iz ljubavi prema stripu

Eh da... :roll:  :roll:  :roll:

Djole

Quote from: "Alex"Svaki izdavač koji počne da izdaje Bonelija ovde prvenstvano je zainteresovan za laku zaradu, a ponajmanje, ako uopšte za objavljivanje dobrog stripa, pa i VČ. Vreme je da neko kaže ono što je javna tajna.

Ajd da si rekao "sigurnu" zaradu, pa da razumem. Ajd i da si rekao "brzu" zaradu, u smislu - brže će se prodati izdanje - pa i to da razumem.

Ali laku? Šta, Bonellija je lakše prevoditi nego nešto drugo? Priprema za štampu je lakša? Upis teksta? Šta je to što dovodi do lakše zarade kod Bonellija, nego kod drugih stripova?
"THAT is why they call me The Decorator."

marlowe

"Laksa" zarada bi mogla ovde da se tumaci i kao "sigurnija zarada sa manje stresa, neizvesnosti i turbulencija".
Fly like a butterfly,
Sting like a bee.

Fidel

Magicni Vetar ponovo,ovog puta u izdanju Wizarda,19.broj iz originalne serije "Leva ruka djavola",dobra prica...

Savajat Erp

Па сад...не могу рећи да сам баш пао на дупе (прочитао сам га на каучу), али није лоша...добро је да је кренуо, али 190 динара, а ја незапослен,а важнији су ми ипак пљуге и пиво...нема везе, опет ту купуј, а ја ћу читати, то је већ разрађена шема! :evil:

masni

meni je isto dobra prica , vec bi trebao bro 2 da bude na trafikama

Ultras

U Darkvudu od ponedeljka a na kioscima od srede

džin tonik

nesto se suska da ce nick raider u izdanju wizarda. ima li istine u tome?

Savajat Erp

Who knows, who dares to dream? :mrgreen:

džin tonik

ja deram tu drim, nadam se da ce kiosk izdanje prije nego sto izadje hc i unisti tu mogucnost.

kresha

Libellus je vec izdao HC 4 knjige, po 100 i nesto kuna.
Skromnost je grah prema sebi.