• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Muke po racunaru

Started by Nightflier, 16-08-2008, 18:28:56

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Nightflier

Toliko sam isfrustrian onim sto mi se poslednjih sedmica desavalo sa racunarom, da to moram sa nekim da podelim. Elem, crkne meni kompjuter - iako je bio zakacen na ups. Dzebiga, svi znamo kakva je elektrodistributivna mreza, narocito u unutrasnjosti. Odnesem ja hddove u servis da spasu podatke, ako se spasti mogu i narucim nov racunar. Tu nastupaju problemi! Iako sam kupio komponente u jednoj vecoj beogradskoj firmi, ispostavilo se da procesor nece da saradjuje sa plocom. Narucim novu plocu. Ploca Asusova, navodno jako dobra. Sve je to super, samo prodali mi plocu sa dva slota za memoriju, a ja prethodno narucio tri gb rama, pa mi sad jedna plocica memorije stoji u fioci. Ajde, pomirim se nekako sa tim. Svejedno planiram da kupim nov racunar krajem godine. Ovo mi je prelazno resenje, posto moram da radim, a nemam racunar. Pozovem ti ja servis gde su mi oporavljali hddove:
"Dobar dan, je li gotov oporavak podataka sa mojih hddova?"
"A koji ste vi?"
"Ja sam taj i taj."
"Aha. Jeste."
"Odlicno. Kad mogu da dodjem po dvdove?"
"Prvog septembra."
"MOLIM!!!!"
"Znate, kolega koji je za to zaduzen otisao je danas na odmor."
"Pa sta ja imam sa njim? Valjda moze neko drugi da mi da ta dva dvda?!!!"
"Bojim se da ne. Trebalo je da se raspitate kada ste doneli hardove."
I tako ispade da je trebalo da se raspitam kada ce serviseri na odmor, jer ne mogu da preuzmem moje sjebane diskove i podatke sa njih dok se ne vrati lik koji ih je zaduzio. Prvi racunar kupio sam '95. i ovo je prvi put da mi se ovako nesto desilo, ali bilo je dovoljno da izludim! Ima li jos neko ovakvih trauma, da podeli sa sirom publikom? Mozda ce mi tako biti malo lakse dok cekam septembar...
Sebarsko je da budu gladni.
First 666

Usul

Ovo je momenat kad se uzme bazuka u ruke junačke i raspali po govnima....
God created Arrakis to train the faithful.

Nightflier

Ma rado bih ja. Samo sto nemam vremena da se jebavam sa kretenima, posto moram da radim kako bih sustigao probijene rokove - koje sam probio jer sam se zajebavao sa komponentama. Da sam u trenutku imao dovoljno para da odjednom sastavim citavu konfiguraciju u jednoj firmi, ne bih bio na ovim mukama - ali nisam, pa sam kupovao komponentu po komponentu - i eto zajeba.
First 666

zakk

Kk to sa hardverom, sam si kupovao komponente,  sam si se i zajebo, sledeći put nećeš i ajd...

Al da ne možeš da dobiješ DVD sa svojim podacima koji su ti bitni za posao jer je tamo neko otišao na odmor, pa to je stvarno čist bezobrazluk. Taj što je otišao na odmor je bio DUŽAN da se razduži s poslovima pre nego što je otišao, a ovaj što je ostao da radi je DUŽAN da IZMISLI te diskove ako mu ih već nije kolega ostavio... Ma bezobrazluk najcrnji!  :x
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

Nightflier

Pa to i kazem. Mislim, ajd to sa komponentama - sam sam kriv sto sam se zajebao. Pokusavao sam da ustedim, pa sam prosao skuplje. Doduse, i nisam imao nekog izbora, posto su mi kasnili svi zivi honorari, pa sam morao da se nekako dovijam. Ali to sa dvdovima je kap od koje je casa eksplodirala. Sto je najgore, ne moze covek nista da im radi. To jest, nista ne bi vredelo. Da je ovo Amerika, mogao bih da ih tuzim za nadoknadu stete zbog propustenog posla, itd.
First 666

Usul

Nemoj ovo da shvatis kao da zelim nesto da popujem ali i sam sam jednom imao slicnu situaciju... pojeo veliko govno i posle toga radim backup svega i svachega bez pardona sto i tebi toplo preporucujem.

Druga interesantna varijanta za skladistenje dokumenata je google documents (http://docs.google.com/). Na taj nacin dokumenti su dostupni sa bilo kog racunara koji ima pristup internetu. Naravno ako neko ima dial-up onda to pada u vodu. Ali i inace google docs je samo dopuna klasicnom backup-u koji bi trebalo da bude nezamenjiv.

Nightflier

Ma, znam. Obicno sve bekaupujem nekoliko puta. Samo tri puta u zivotu nisam bekapovao ono sto radim, i sva tri puta desilo se neko sranje. Sad me je poterao maler: razboleo sam se, a pre toga mi je ciknuo laptop - i fles/mp3 plejer koji mi je sluzio kao poslednja linija odbrane. Inace, imao sam rezervne kopije na laptopu, dva harda u racunaru i na tom flesu. Jedino sto nisam uradio a obicno radim - nisam srezao mesecnu arhivu na dvd. Jebiga.
First 666

mafija_x

Ovako unistalirao sam Left4Dead i odjednom su mi svi fontovi u kompu boldovani!
Znaci bukvalno sve mi je boldovano a kada kucam u na forumu slova su mi u italicu, odnosno meni se tako vidi na ekranu.
Nisam nista dirao samo sam izbrisao left4dead. Kako mogu da vratim da mi font bude noramlan svuda kao pre?
izgubili smo se u sirini ideje

Tex Murphy

Pitanje je vjerovatno blesavo, ali da li si probao system restore?
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

Truba

pa valjda desni klik na desktop pa u apirejense
i ond asteluj klasični izgled vindoza ili fontove
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

mafija_x

ne vredi mi system restore zato sto sam vec dosta menjao po racunaru sto mi treba da bih sad iso na restore, a u appearance sam probao da promeni, i nece.

Ko zna sta mu je...

Tu pomace samo format c:    :!:  :evil:  :?:

Truba

de vi meni iskreno recite

jel ikome ikada uspjela ona opcija u XPu pri instalaciji

REPAIR

nikada ama baš nikada nisam ništa uspio s tom opcijom

izbaci me kao u DOS AKA comand line C:/windows
i trazi neku administratorsku sifru koju sam 30 minuta prije u instalaciji izostavio... dakle ne postoji...
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

mafija_x

nema leba od toga

Truba

:roll:  nabijem ih sve u majkrosoftu

što je najsigurnije za particiju diska?

akhnaton

Quote from: "Truba":roll:  nabijem ih sve u majkrosoftu

što je najsigurnije za particiju diska?

PINGVIN :twisted:
Politically Incorrect member of "Snage Haosa i Bezumlja"

ankh Em Maat  since 1973.

Truba

:roll:  nemam vremena za namjestanje konekcije

akhnaton

Quote from: "Truba":roll:  nemam vremena za namjestanje konekcije

Onda....

Truba

pa pomagaj

USB motorola cable modem SB 5100E

odakle da krenem

osjećam se kao kad sam prvi put vidio windows...

nisam znao naci paint a ne modeme setovati  :cry:

morbius

Ne očekuj odmah pomoć od drugog, prvo se sam potrudi malo, probaj, čačkaj... LInux moto je "Uradi sam". Google ti je prijatelj.

Elem, prvo treba da vidiš da li OS uopšte vidi uređaj.
Why me?

Truba

od otkrivanja vindoza 3.11 do prvog instaliranja nekog uredjaja je proslo mozda 5 godina
:cry:
a s linuxom je teze... ali i bolje znam... ali opet to je poseban svijet... a imam manje vremena...  :cry:
ne znam ni odakle da krenem  :x  od control panela...

kako da pronadjem na goglu ako za svaku mrvicu moram resetovati komp pa u windows pa na net
pa opet resetuj... aaa nije to
pa opet resetuj...  :x  :cry:

Usul

Quote from: "Truba"pa pomagaj

Koliko ja vidim taj modem ima i ethernet konektor, te stoga uradi sledece - kupi neki jeftini ruter od 30-40 USD i povezi ga sa tim modemom koristeci ethernet kabl i onda na ruter prikaci sve racunare koje imas i linux ima samo da pichi samo od sebe.

akhnaton

Quote from: "Usul"
Quote from: "Truba"pa pomagaj

Koliko ja vidim taj modem ima i ethernet konektor, te stoga uradi sledece - kupi neki jeftini ruter od 30-40 USD i povezi ga sa tim modemom koristeci ethernet kabl i onda na ruter prikaci sve racunare koje imas i linux ima samo da pichi samo od sebe.

Apsolutno tako. Imaće čak i stabilniju konekciju.

Truba

gledaću da koji maznem u firmi jer se selimo pa da probam nešto...

... dakle  kablovska ide u modem... iz modema onaj kabal ide u ruter a iz rutera ide u recimo 5 kompjutera... koliko ima utičnica... mislimda moj modem može podnijeti 64 kompjutera...

i šta sad... linux će prepoznati ruter... i neće imati veze s modemom?

Usul

bilo koji računar koji se prikači na ruter zavisi samo od rutera. Sva komunikacija između modema i rutera je stvar samog rutera. U nekim slučajevima (ako se radi o adsl modemu) treba podesiti ruter da koristi username i password za konektovanje na internet. I to je manje više sve od konfiguracije.

Giovanni Larsson

Možda je ipak bolje proveriti na sajtu provajdera šta piše oko povezivanja preko rutera... Moj provajder kaže: neophodno je da im javiš telefonom svoj MAC broj nakon čega ti ''aktiviraju'' modem, i dalje možeš da ga koristiš samo preko rutera. Tako bar piše u uputstvu na sajtu. Ja se nisam povezivao preko rutera do sada, mada ću verovatno uskoro.

Ne znam, možda na Linux-u sve to ide drugačije.