• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Znanstvena fantastika vs. Naučna fantastika

Started by scallop, 31-08-2008, 11:39:43

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Izitpajn

Quote from: "Boban"oni su te vešto držali u stanju da se osećaš autsajderom.
A zapravo si bila bolja od većine njih i tvoja priča (ona o mutantima) je svakako među deset najboljih SF priča koje je Jugoslavija dala.
Da si gravitirala LK-u i Beogradu bila bi na krovu sveta; mi smo izvlačili pisce i gurali ih napred, SFera je gazila sve što nije iz kruga.
Tebi je netko gadno nagazio na žulj...  :roll:

biljan@

QuoteSFera je gazila sve što nije iz kruga

Netko će se osjetiti prozvanim, pa bolje da objasniš.

Animoziteti? Tko je bio bolji? Tempi pasati, htjeli mi to ili ne.

Mislila sam da gnjavimo mlađariju, a Izzy peca, ne bi li se štogod zakačilo  :roll:

Have no fear of perfection - you'll never reach it.        Salvador Dali

Boban

Da, nije njemu lako, u danima kada je došao u Zagreb već su se svi isposvađali i razmimoišli koji su mogli i niko ni o čemu nije hteo da priča sem Krste mažuranića čijem baljezganju je teško uzverovati.
Kad se setim početka 1990. kako su me svi u zagrebu na čelu sa hrvojem ubeđivali da smo mi izdajice jer napuštamo Titov put i želimo da srušimo zajedničku državu.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

scallop

Quote from: "Boban"Da, nije njemu lako, u danima kada je došao u Zagreb već su se svi isposvađali i razmimoišli koji su mogli i niko ni o čemu nije hteo da priča sem Krste mažuranića čijem baljezganju je teško uzverovati.
Kad se setim početka 1990. kako su me svi u zagrebu na čelu sa hrvojem ubeđivali da smo mi izdajice jer napuštamo Titov put i želimo da srušimo zajedničku državu.

Tebe, Bobane, kao da su napasali kad si bio mali. Čak da je i sve što napišeš istina ti to radiš tako neotesano da se kajem što sam pokrenuo ovu temu. Idi, otvori sebi temu za nesuvisle postove ili se pridruži onoj nekolicini zbog kojih se srozava ugled ovog foruma. :oops:  :oops:  :oops:  :oops:
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Ghoul

Quote from: "scallop"ili se pridruži onoj nekolicini zbog kojih se srozava ugled ovog foruma. :oops:  :oops:  :oops:  :oops:

KOJI SU TI??? :shock:  :?
https://ljudska_splacina.com/

Boban

sad sam još i neotesan.
Čega sve ljudi neće da se sete u ovaj sitan sat.

Rile

mac

Spavaju, spavaju, ali legaju pred zoru, kad posten svet krece na posao...

Izitpajn

Quote from: "scallop"Tebe, Bobane, kao da su napasali kad si bio mali. Čak da je i sve što napišeš istina ti to radiš tako neotesano da se kajem što sam pokrenuo ovu temu. Idi, otvori sebi temu za nesuvisle postove ili se pridruži onoj nekolicini zbog kojih se srozava ugled ovog foruma. :oops:  :oops:  :oops:  :oops:
Ma pusti, kad netko ima poremećaj ega zbog kojega je isti neprirodno nabrekao i boli na svaki dodir, onda ovakvi izljevi žuči gnoja i ne iznenađuju previše...

Ali zato je internet apsolutno slobodan medij. Uvijek možeš otići na neki drugi forum. Hvala bogu, ima ih kulturnijih i inteligentnijih, čak i na izbor. Nada je s ovog mjesta davno otišla.

scallop

Quote from: "Izitpajn"Ma pusti, kad netko ima poremećaj ega zbog kojega je isti neprirodno nabrekao i boli na svaki dodir, onda ovakvi izljevi žuči gnoja i ne iznenađuju previše...

Ali zato je internet apsolutno slobodan medij. Uvijek možeš otići na neki drugi forum. Hvala bogu, ima ih kulturnijih i inteligentnijih, čak i na izbor. Nada je s ovog mjesta davno otišla.

I ti imaš isti poremećaj samo nije toliko uznapredovao. Ali, ne brini, po nekim simptomima si već sasvim klinički slučaj, jer ti se stalno javljaju rečenice ničim izazvane, koje pristojni ljudi izbegavaju, bez obzira sa koje strane "Drine" bili.

Ja ne idem nigde. Tu sam, gde sam. A terapija će biti sve intenzivnija.  :x  :x  :x
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

scallop

Quote from: "Ghoul"
Quote from: "scallop"ili se pridruži onoj nekolicini zbog kojih se srozava ugled ovog foruma. :oops:  :oops:  :oops:  :oops:

KOJI SU TI??? :shock:  :?

Sigurno nisi ti i nemoj da se praviš blesav. Bilo bi zdravije da ih manje podbadaš. :x  :x  :x

Boban

Izi, ako ti ikada bude bila potrebna potvrda da si mentalno zaostao, slobodno mi se obrati. Pokazuješ znake totalne provincijske operisanosti od korišćenja stilskih figura i lake zajebancije u sitan sat.
Elem, sve što sam rekao stoji, samo je moj način malo grublji, što verovatno smeta pojedincima, ali šta da se radi, ja sam takav. Uglavnom govorim istinu ali ne biram reči... bolje nego da biram reči kao neki i govorim tendenciozne izmišljotine.
Uostalom, ti dobro znaš kako je u Zagrebu, tu se uvek znalo ko je gospon a ko pridošlica.

Izitpajn

Quote from: "scallop"I ti imaš isti poremećaj
I beg to differ. Ali svatko ima pravo na svoje mišljenje.

U svakom slučaju, ako ikad dođem do stupnja na kojem je Boban, recite mi pa da se ubijem.

scallop

Quote from: "Boban"sad sam još i neotesan.
Čega sve ljudi neće da se sete u ovaj sitan sat.

Eh, u sitne sate... To si po difoltu. Jesi li skoro pročitao svoj potpis?

Izitpajn

Quote from: "Boban"Uglavnom govorim istinu
Jamačno  :x

Zapravo, možda bi se i moglo reći da ti uvijek govoriš istinu, ali uz dodatak "onako kako je ti vidiš". Što nam otvara potpuno novo poglavlje s poremećajima.

QuoteUostalom, ti dobro znaš kako je u Zagrebu, tu se uvek znalo ko je gospon a ko pridošlica.
Da, ja dobro znam kako je u Zagrebu. Za one koji ne znaju, ja sam došao u Zagreb s 18 godina, na prvu godinu faksa i gornju citiranu rečenicu prepoznajem isključivo kao provincijski jal onih koji su došli u drugačiju sredinu i nisu se prilagodili, a nikako kao stvarnost. Ako si ti stekao takav dojam, onda možda nije bio problem što si ti bio izvana, nego što si bio i ostao Boban Knežević. Nakon što te upoznaju, nisam siguran da bi na ikojem mjestu na kugli zemaljskoj tebe primili raširenih ruku.

Evo, ovo je sada, po svemu što sam doznao u proteklih 15 godina, postala rasprava o hrvatsko-srpskom fandomu kakvu sam očekivao i kakva se jedino i mogla očekivati s obzirom na neke aktere. Mazel tov!

scallop

Evo male poruke:

Vas dvojica ste uneredili jednu sasvim pristojnu raspravu, koja je mogla da da rezultat. Voleo bih da pročitam sadašnje hrvatske tekstove i da oni bolje upoznaju naše.
Kad dobijete taj neizdrživi poriv da sve zamešate sa blatom, idite i igrajte se sa decom (ona to rade dobro) ili sa onima sa ovog foruma koji ovde leče svoje brojne frustracije.

Izitpajn

Ja predlažem da administrator obriše (ili preseli, ali što se mene tiče, neka obriše) sve postove (uključujući i moje) koji nemaju veze s temom i koji su raspravu odveli u 03:00 PM.

scallop

Jedan deo postova zaista treba preseliti tamo gde im je mesto.

Ipak, da se zna, gospodska sredina zna da prepozna - gospodu. Ja sam u Zagreb redovno odlazio od pre punoletstva i bio gost u domovima neporecivih veličina i nikad nisam osetio da sam manji od njih. Moram da vas podsetim, jer mnogi iz Zagreba više ne znaju koji su to ljudi bili: vaša najveća pesnikinja Sida Košutić, obitelj Stahuljak, od oca muzičara, preko pesnikinje Višnje Stahuljak i njenog muža glumca Veljka Hitila, a upoznao sam i skoro pola tadašnje Kurije u Zagrebu. Pominjao sam i Pavla Lugarića, ali na to ime niko nije reagovao.

Izitpajn

Quote from: "scallop"Vas dvojica ste uneredili jednu sasvim pristojnu raspravu, koja je mogla da da rezultat.
Quote from: "scallop"Ja ne idem nigde. Tu sam, gde sam.
To je tvoje pravo. Samo, da si ovu raspravu ostavio na Art-animi i tamo se pridružio, bila bi daleko konstruktivnija, a sudjelovali bi više-manje isti ljudi.

Možeš reći da si je stavio ovdje jer je tu više ljudi, pa da "obrazuješ mladež". Međutim, bilo bi vrlo jednostavno staviti link, pa tko hoće, neka čita (kao što sam ja stavio link na NOSF-u), a tko neće, ne čita je ni ovdje.

Ali ako baš hoćeš da to bude ovdje, onda neka bude ovdje. Sa svime što ide uz to.

Pa ti budi gospodin.

Izitpajn

Što se tiče rezultata, jedna rasprava i ne može polučiti bogznakakav rezultat. Ja i dalje želim čitati srpske tekstove i rado ću sudjelovati u krijumčarenju hrvatskih na istok. Samo kad bi se oni koji putuju češće javljali... jer za sve veće od Emitora ne volem koristiti usluge državnih pošta.

Boban

ZF vs. NF je oduvek bilo političko pitanje i to treba jasno reći.
Prvo je uredništvo Siriusa NAMERNO biralo imbecilne priče iz Srbije kako bi pokazalo superiornost hrvatskog okruženja (to se lepo vidi analzom prvih pedesetak Siriusa).
Zatim je došlo nekakvih pedesetak brojeva kakve-takve ravnopravnosti i onda ponovo, poslednjih pedeset brojeva, glorifikovanje nekih opskurnih zagrebačkih pisaca spejsopera i gluposti naspram čitave plejade autora iz Beograda koji su bili na sledećem evolutivnom stepenu.

Mnogi favorizovani hrvatski autori nakon gašenja Siriusa više nikada ništa nisu objavili, a većina onih iz Srbije koji nisu imali prolaz u Sirius u vreme Hrvoja su imena koja mi danas prepoznajemo kao najbolje autore iz tog doba.
Ne vidim zašto ne bismo otvoreno pričali o svemu ovome.

biljan@

SIRIUS JE MRTAV, Bobane, pokoj mu duši, olabavi malo  

Za nekog tko je debelo iskliznuo s tračnica pa inercijom završio u limbu bez SFa, nakon BumTras zaustavljanja ostaje ogromna praznina koju nije lako popuniti. Za hrvatsku produkciju znam, o srpskoj pojma nemam To me automatski diskvalificira za raspravu hrvatsko vs srpsko. Ma, ni takva rasprava mi nije po volji . Bez jezične barijere ostaje samo potreba da se čitaju dobre stvari.
Ja bih čitala Ljiljanu Praizović, Lidiju Beatović, Iliju Bakića, Dragana Filipovića i još hrpu toga od ljudi koju su sad ovdje pa da se ne uvlačim...

:evil:

scallop

Kad bi se lični stavovi uspeli samo još dve stepenice uz neverovatno tešku skalu tolerancije, možda ovo ne bi bio izgubljen slučaj. Hajde, Bobane i Izite, potrudite se. Nije to tako teško: ne moramo da pljunemo na ranu koju napravimo ne bi li se zagadila.

Primetili ste da nisam do sada pomenuo Krstu Mažuranića, a on je bio prvi recenzent Siriusa. Do kraja sedamdesetih su eksploatisani Furtinger i Belan, te Pihač i Prodanović. U to vreme iz Beograda nije ni moglo ništa da stigne osim Bobana i Nešića. I, naravno, obavezni Čurčić.
Osamdesetih godina se kao recenzent pojavio Darije Đokić i kriterijumi su se promenili. Ja tu vidim ljude, a ne politiku. Politiku sam primetio tek krajem osamdesetih godina kada su počeli da me "prevode". Više mi je bilo smešno, nego ozbiljno.
Hrvoja Prčića mi ne dirajte, jer je on sve učinio da unese kvalitet u Sirius. Tada mi se žalio da mu, uprkos tome i uprkos dobrih poruka čitalaca, tiraž konstantno opada i da ima sve više problema sa matičnom kućom. Sećam se da sam ga tada pitao da li zna šta mu poručuju oni koji mu ne pišu. Razumeo je, jer visoki kvalitet ne ide sa visokim tiražom. Meni je Sirius, u periodu od 1984. do kraja svog bivstvovanja objavio šest priča (ne onih kratkih na par kartica), a filijala RS Magazin - četiri. Možda su to za Bobana bile loše priče, ali je pitanje ko se još sa tim slaže.

Izite, pomenuo si Art-Anima kao bolje mesto. Ja tamo pogledam šta se piše i do sada nisam bio u iskušenju da se uključim. Tamo su našli svoje mesto ljudi kao Dexa čiji prostakluk prevazilazi Bobanov. Boban je za njega nevini korov kome ću ja oprostiti sve nesuvislosti, jer u njemu nema rđavih namera, već samo tanak fitilj samokontrole. Tamo je Lidija, ona ima pravo na svoje frustracije, sama mi je rekla da je možda "u krivu", ali da tamo želi i da ostane. Ja mogu da ne volim njene istupe, ali volim njenu literaturu. Ghoul mora da bude svugde gde ima trunja, a Mića radi isto što bih i ja radio - pokušava da rasprave vrati u prostor suvislosti.
Art-Anima je mesto gde na tikvino korenje sade lubenice. To je zgrada lepe fasade, ali naseljena osobama koje ne znaju da pospreme po kući, da skuvaju nešto u kuhinji, da kupatilo upotrebe da operu svoje rukopise od nedorečenosti i nedorađenosti. I šta oni mogu da znaju o vremenima kad ni klikere nisu znali da uteraju u rupu? Forum ZS je pravo mesto, samo kad ga ne bi bespotrebno zagađivali oni koje SF ni ne interesuje.

Boban

Quote from: "scallop"Meni je Sirius, u periodu od 1984. do kraja svog bivstvovanja objavio šest priča (ne onih kratkih na par kartica), a filijala RS Magazin - četiri.

A Fipi i meni, recimo, nijednu. Tebi je to logično i suvislo?

scallop

Quote from: "Boban"A Fipi i meni, recimo, nijednu. Tebi je to logično i suvislo?

Što se tiče Fipe to smo razjasnili. A, sad, moram i ja da budem malo :evil: : Što se tebe tiče je logično i suvislo. A, nisi ni slao ništa. Osim, možda epohalno delo "Protiv Irvinga". Ja sam i dalje protiv Irvinga.

Izitpajn

Scallope, što se tiče Art-anime, mislim da griješiš. Dexa je na lancu - i ja sam se iznenadio kad sam ga vidio tamo, ali dok se ponaša pristojno, nemam ništa protiv (u jednom trenutku smo izmijenili dva-tri laveža, ali je administrator samo kratko mahnuo metlom, svaka mu čast na tome, i bilo je gotovo) - za ostale nisam siguran da si ih naveo kao argument protiv (a ima nekih koje nisi spomenuo, koji se javljaju tamo barem jednako često kao ovamo, a svakako su razlog "za"). Za to što (neki) ne znaju, hej, dođi pa ih nauči! Sigurno ćeš naići na bolju klimu nego ovdje. A forum ZS nije zagađen osobama koje SF ne zanima, on je takvima nastanjen.

Što se tiče Bobana, mene i tolerancije, ja sa svakim mogu raspravljati pristojno. Samo što imam nezgodnu naviku koja se zove "prilagođavanje sugovorniku", pa kad on krene u blato, hej, što bi se on jedini zabavljao? A i sam znaš da sam sposoban ispričati se i povući kad shvatim da sam se zaletio.

Inače, odgovor na svoje pitanje ("Tko je Bobanu stao na žulj") sam dobio u više nego zadovoljavajućem opsegu :lol:

Boban

Ti ne znaš šta pričaš, scalope, meni je Sirius odbio bar dvadeset priča.
Veru Broz su odbili praktično sve što je slala, to znam pouzdano, a za ostale bi trebalo pogledati u arhivu.
U prvih pedeset siriusa objavljena je gomila priča autora iz Srbije, ali to su uglavnomtrećerazredna dela, daleko ispod nivoa koji smo mi tada pisali.
A "Protiv Irvinga" je nestvarno bolja priča od one koja je te godine dobila SFeru; iz pozuzdanih izvora znam ko je uleteo na žiriranje i rekao da je nepodnošljivo da nekoliko godina zaredom SFeru dobijaju srpski autori... takvih stvari je bilo mnogo, a ti kao, prekaljeni komunista to nisi hteo da vidiš. Recimo Kićo Slabinac je raskinuo neki profesionalni ugovor jer je na festivalu dodeljena nagrada Beograđaninu Đorđu Marjanoviću... oduvek su Hrvati pravili takva sranja i pokušavali da pariraju realno superiornim i brojnijim Srbima. na kraju su uspeli da prigrame 70% srpske literature, umetnosti i nauke nastale pre II svetskog rata kao svoju. ne možeš pričati o odnosu fanastika i držati glavu u pesku za očigledne stvari.

Quote from: "Izitpajn"Scallope, što se tiče Art-anime, mislim da griješiš. Dexa je na lancu...

Izi, ti si imbecil, definitivno, Dexine bljuvotine se brišu posle dva-tri dana, taman da ih svi pročitaju. Što ti retko navraćaš pa ti mnoge stvari promaknu, šta da ti radim.

Izitpajn

Quote from: "Boban"A Fipi i meni, recimo, nijednu.
Laž.

I što sad ja da radim s ovim čovjekom, Radmilo, nego da se pičkaram, kad za drugo i nije?

zakk

Ajde oladite.
Ko ne ume da priča normalno, NEK ĆUTI.
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

scallop

Kako tebi izgleda kad na Art-Animi vidiš pozive na sopstvenu likvidaciju? Iako tog čoveka nikada nisam video. Šta tebi znači 45+ sa jasnom intencijom? Bude zlo u meni, a ja nisam zao. Umesto da sam za njih legenda, ja sam životinja za odstrel. Moju ukupnu biografiju mogu da sanjaju kao poticaj za sopstvena dostignuća, ne kao noćnu moru. Pokušavaju da mi na vrat obese natpis: Ovaj nas sprečava da uspemo u životu! A ja sam pisao i objavio roman sa klincem koji je tada imao 22 godine. Jebavam se godinama čitajući nesuvisle tekstove i pokušavajući da ih uputim kako da dođu do smisla koji neće biti jasan samo njima već i budućim čitaocima. Zato ću se poslužiti Bobanovom maksimom: "Šta mi to treba u životu?"
Art-Anima je dobro osmišljen sajt sa književnim profilom, ali, zagrebi malo dublje, po biografijama i bibliografijama i videćeš da je sve - tante za kukuriku (ako ne razumeš - bozadžija za salepdžiju, ako i dalje ne razumeš - rog za svijeću). Gadili su mi se takvi odnosi i u bivšoj SFRJ, a gade mi se i danas: ako se dovoljno među sobom hvalimo, bićemo bolji od onih koje kudimo ili ne pominjemo. Eto, ipak si me naterao da budem zao.

scallop

Quote from: "Boban"a ti kao, prekaljeni komunista to nisi hteo da vidiš.

E, sa ovom floskulom si mi definitivno pokazao!

Izitpajn

Ček', ček', moram priznati da si me sada izgubio. Lista za odstrel? Nešto se sjećam kroz maglu sličnih stvari, ali nekako mi se čini da nije baš bilo mišljeno tako kako si ti to shvatio. Možeš li me uputiti na konkretni tekst?

biljan@

Grrrr.... a lijepo mi jedan reče nek držim jezik u toplom i ne laprdam  :x
Što se toliko zapjenili? Pa ne živimo u prošlosti ni od prošlosti, a vi kao da vas je lupio muški klimaks, crvene krpe, igla u stražnjicu

Dexa je neotesano arogantno mlado biće, a mladi znaju biti arogantni, to je osobina mladosti. Ako je pametan kao što misli da jeste, naučit će.Točka.
Što se Art Anime tiče, tamo se promoviraju mladi pisci, tako da njihove biografije i bibliografije ni ne mogu biti bogznašto.
Uglavnom, tulum je ovdje

Izitpajn

scallop

Quote from: "Izitpajn"Ček', ček', moram priznati da si me sada izgubio. Lista za odstrel? Nešto se sjećam kroz maglu sličnih stvari, ali nekako mi se čini da nije baš bilo mišljeno tako kako si ti to shvatio. Možeš li me uputiti na konkretni tekst?

Citat / Dexa:

Pa jel sam ja lepo reko da treba zabraniti klub za sve sa 40+?

A ova dvojica imaju, kolko se ja razumem u otorinolaringologiju, cak i 50+. Pa koj ce moj više medju tuj decu u LK? Nek idu da se druže s ortaci Alchajmera i Parkinsona.

Normalno je da ima tolikih trvenja u klubu kad matora čičišta pokušavaju da reše svoje probleme koji datiraju iz maja 1979.

Zar očekuju da će to da shvati neko ko tad nije bio ni rođen?

I da sva ta preganjanja oko beznačajnih napisa u zaboravljenim malotiražnim fanzinčićima treba da budu predmet kurcijalne rasprave u klubu LK u leto 2008??????

Ako žele da se spasi od ove pošasti preganjanja sujeta drtih osnivača, sledeća akcija koju LK treba da preduzme trebalo bi da nosi naslov: NAPOLJE SA METUZALEMIMA!

scallop

Quote from: "biljana.m"Grrrr.... a lijepo mi jedan reče nek držim jezik u toplom i ne laprdam  :x

Nije zgodno ni kad se vazduh u zatvorenim ustima pregreje.

biljan@

Nama metuzalemima malo gandže ne bi škodilo, dobra je za reumatizam
Dexo, Dexo, gle na šta nas natjera ! :!:

Izitpajn

:D Gle, Radmilo, neću braniti Dehu jer imam svoje mišljenje o njemu koje mi brani... da ga branim, ali ovo je bila reakcija na znaš-već-koji konkretan događaj i odnosilo se na znaš-već-koje konkretne osobe. Pa čak je i umjereno duhovito. Okej, ovo zadnje je možda stvar ukusa (ili nedostatka istog). Osim toga, ovo što si citirao je mila majka i majčina dušica u odnosu na stvari koje su izrečene na ovom forumu pa se svejedno nisi odavde protestno udaljio. Također, jedan Deho na Art-Animi je i dalje manje nego bulumenta takvih ovdje. I nemoj sad reći da ih nema.

I kao što Biljana lepo rekoše (na ohridskite izvori...), na Art-Animi jesu biografije mlađih ljudi. Kad sam napisao "idi i nauči ih" to je bilo apsolutno ozbiljno i bez cinizma. Mislim da bi tamo dobio prilično zahvalniju publiku nego ovdje. Malobrojniju, al' 'ebiga, razlika između kvaliteta i kvantiteta je oduvijek bila veća od dva slova.

Boban

Izi, ako je ovde toliko gadno, što uporno i dalje dolaziš i smaraš nas svopjim potpitanjima?
Stalno, kao neka strina, podbadaš na svađu, da bi se naslađivao onim što sledi.
Ti si zao i loš čovek.

Izitpajn

scallop

Quote from: "Izitpajn"ovo je bila reakcija na znaš-već-koji konkretan događaj i odnosilo se na znaš-već-koje konkretne osobe.

Ne znam na koje konkretne osobe i događaje misliš. Možda ti samo misliš da znaš. Dexa nema šta da misli kad sam ja u pitanju. U životu ga nisam video. Mislim da sam čitao jednu njegovu priču o Kosovu, o dolasku turske Ordije, o bićima zla koja joj prethode i vili izvorkinji koja brani prelaz preko reke. Sasvim pristojno. Ako u njegovom nastupu vidiš išta "umjereno duhovito" onda sam se prevario što raspravljam s tobom.

Quote from: "Izitpajn"Osim toga, ovo što si citirao je mila majka i majčina dušica u odnosu na stvari koje su izrečene na ovom forumu pa se svejedno nisi odavde protestno udaljio.

Ja na tim topicima ne učestvujem. Povremeno skrenem pažnju da je nivo ispod svakog nivoa (za četiri Haskija). Na topicima koje ja pokrenem takve ne želim i činim sve da ih udaljim ili umerim. Mogao si da primetiš da to radim Bobanu, ali i ti bi mogao da se malo nadovežeš na ciljeve topika, a ne da tražiš kavgu oko događaja o kojima pojma nemaš.

Aleksandar Žiljak

Quote from: "biljana.m"Još uvijek se smatram članicom SFere, ali ne idem na konvencije.

FYI: ti i jesi članica SFere, doduše počasna kao dobitnica Nagrade.  :)

Važi i za sve ostale nagrađene.
A. Žiljak

Nightflier

Quote from: "scallop"Umesto da sam za njih legenda, ja sam životinja za odstrel.

Ne svracam na Art-animu, ali mogu da kazem da za mene ta kategorija 45+ nikako ne oznacava ljude koje treba odstreliti - dapace, suprotno. Cesto sam naglasavao da danas zaradjujem lebac svoj nasusni u velikoj meri zahvaljujuci Bobanu i njegovom Znaku Sagite. U srednjoj skoli otkrio sam Zelaznija i to me je usmerilo u ove vode kojima danas plovim. Sa druge strane, zapostavio sam pisanje poslednjih godina, ali u to srednjoskolsko doba Sva vucja deca bila su mi inspiracija za kojekakve price i pesme za koje sam podobijao neke besmislene nagrade. Elem, sta hocu da kazem, zahvaljujuci tvom radu, Bobanovom, Zoranovom danas je aktivan bar jedan relativno mlad prevodilac i potencijalni pisac (a znam jos nekoliko pripadnika moje generacije koji za svoje karijere imaju da zahvale upravo vasoj generaciji). Shodno tome, ne beri brigu za olajavanja.
Sebarsko je da budu gladni.
First 666

Mica Milovanovic

Nisam se javljao neko vreme u nadi da ce se strasti smiriti, pa da pokusamo da nastavimo diskusiju o temi koja je zaista zanimljiva? Mislim da idemo u tom smeru...

Ajde da pokusam da na jedan mirniji nacin kazem ono sto je Boban manje-vise rekao, ali verovatno nije izazvalo pravu reakciju zbog tona na koji je bilo izreceno. Ono sto Boban na svoj "specifican" nacin kazuje uglavnom je misljenje koje je vladalo u Lazaru Komarcicu u drugoj polovini osamedestih godina proslog veka.

Nama se tada cinilo da je razlika u beogradskom i zagrebackom fandomu u nacinu na koji tretira pisce. Nacin na koji smo mi postupali sa piscima je takav da me je danas ponekad sramota svojih postupaka. Bilo je slucajeva da nas clan objavi zbirku prica i pozove nas sve na promociju u Gradsku biblioteku, a mi mu tamo, pred roditeljima, ujnama i stricevima, odrzimo predavanje da su mu price zastarele, dijalozi traljavi, a karakterizacija likova jos gora, te da nam uopste nije jasno sto je to napisao. Naravno, covek se nikad vise nije pojavio u Klubu. Mlados´ ludos´, mada ni danas nismo puno bolji, kao sto se iz prilozenog da videti.

Medjutim, ovakav pristup je imao i dobrih strana. Oni najuporniji, oni kojima je poriv za pisanje prevladao sujetu (bar donekle  :) ) mislim da su napredovali kao pisci (mislim na Bobana, Radmila, Jaksica, Skrobonju i jos neke mladje.) Takodje, oni manje talentovani (evo, moj primer  :cry: ), ili gospodin iz navedene storije, batalili su pisanja i time ucinili dobro delo za covecanstvo...

Sa druge strane, ono sto Radmilo kaze mislim da je istina. Zaista smo se trudili da ljude za koje smo mislili da valjaju podrzimo iz sve snage i privucemo uz sebe. Kako iz Srbije, van Beograda (Fipa, Bakic...), tako i iz okuzenja. Tesko se moze osporiti da je Boban verovatno uradio vise za razvoj hrvatskog SF-a na kraju osamdesetih i samom pocetku devedesetih od bilo kog hrvatskog urednika. Pogledajte samo koliko je najkvalitetnijih prica hrvatskih pisaca objavljeno tih godina u Bobanovim izdanjima. On je bio taj koji je objavio gotovo sva najkvalitetnija ostvarenja Veronike Santo ili Gorana Konvicnog, a koji su uz Raosa, Macana i Biljanu, verovatno naboljih hrvatski SF pisci tog vremena...

Sa druge strane, ono sto ne mogu sa sigurnoscu reci posto uglavnom znam iz druge ruke, jeste da nam se cinilo da u hrvatskom fandomu ne postoji takvo "kreativno kritizerstvo". Da su, za razliku od nas koji smo mogli i hteli jedni drugima da kazemo u lice sve sto nam se ne svidja, u Hrvatskoj ljudi mnogo manje otvoreno govorili jedni drugima o manama njihovog pisanja.

Da li je to jedna od urbanih legendi ili stvarna cinjenica, veoma bih voleo da cujem od nekoga sa druge strane - Hrvoja, Macana...
Mica

biljan@

Quoteti i jesi članica SFere,
znam, znam ali na ovu temu se javljam kao netko tko izvana gleda na fandomski rad. Radi se, to je očito. Postoje stalni natječaji za zbirke, postoji kontinuitet izlaženja. Tu su fanzini, tu je Ubiq. To je sve nečiji debeli trud.
Mislim da to nije malo.
Pogledajte samo kakav krasan sajt održava Irena Rašeta!
http://nosf.net/

Ovdje nismo zbog konfrontacije, kao ovnovi na brvnu.
Ovdje smo zbog informacija.

ps. meni će muški mozak ostati vječna misterija
:?

Boban

biljan@

mac

Osnovno pravilo u internet raspravama: NE HRANI TROLOVE. Sto se svi (koji ste u stanju) lepo ne vratite na temu i ignorisete SVE sto nije tema? Prve dve strane su lepo tekle...

Uzgred sta je svrha citave ove diskusije (u okviru teme)? Zelimo li da vidimo koji je klub dao bolje SF price? U kom smislu bolje, kako ih porediti? Ovo nije prvi put da pokusavamo da poredimo stvari koje svoju vrednost imaju samo u oku posmatraca. Ako je vec tako onda nam treba nepristrasno oko, treba nam spoljni sud. Sami se nikad necemo dogovoriti.

scallop

Quote from: "mac"Osnovno pravilo u internet raspravama: NE HRANI TROLOVE. Sto se svi (koji ste u stanju) lepo ne vratite na temu i ignorisete SVE sto nije tema? Prve dve strane su lepo tekle...

Eh, Mac, Mac... Rekoh li ja već tebi da ti mnogo dobro stoji - БЛЛЛ? Naravno da su prve dve strane dobre, zato sam i otvorio topik - da budu dobre. A Trolovi njuškaju naokolo i tu su da zabrljaju sve. Nisam ni stigao do napora u Srbiji da se unapredi SF izdavaštvo, da hrvatski nije bio prepreka da se objavi u originalu (mislim da je Boban objavio jedan hrvatski prevod bez jezičkih intervencija), znali smo za probleme privatnih izdavača u Hrvatskoj i pokušavali da im pronađemo neko rešenje, jer je kod nas bilo liberalnije... Uzaman, Trolovi uvek stignu. A, onda, počne i izmišljanje: te naše su ignorisali, te mu nisu objavili dvadeset priča... (pa, i meni je odbijeno desetak, a kome sve nije). Hajde, pitajte Bobana što je onda tako rado odlazio na Sferakone. Ma, hajte, odlazili smo kao ekspedicija... Trolovima moramo da se odupremo svi, a ne samo pojedinci.

Quote from: "mac"Uzgred sta je svrha citave ove diskusije (u okviru teme)? Zelimo li da vidimo koji je klub dao bolje SF price? U kom smislu bolje, kako ih porediti?

Hajde da i to objasnim: naslov topika sadrži vs. Versus se samo u pravnom sistemu tumači kao protiv. Pravo značenje je - naspram. Namerno neću da izaberem neki drugi od sinonima.