• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

"KONANOV OKRUTNI MAC" u Srbiji!

Started by mikoza, 05-09-2008, 17:52:13

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

mikoza

Ovo bi bilo kolekcionarsko izdanje uradjeno u visokom kvalitetu. Inace, to je u stvari Dark Horse-ov "Savage Sword of Conan" Vol.1 omnibus od 544 c/b strane (reprint starih magazina, vise o njemu na http://www.darkhorse.com/Books/14-786/The-Savage-Sword-of-Conan-TPB), u ovom slucaju podeljen u dve knjige od po otprilike 270-280 c/b strana. Mislim da ovo zasluzuje da ide u "LUX" kvalitetu bez ikakvih kompromisa, pa evo i pitanja. Da li su ove specifikacije po vama u redu?

Format: A4
Korice: Tvrde, plastificirane
Uvez: Siveni.
Br. strana: 270-280 crno/belo
Papir: kundstruck (mat,115 gr.)
Tiraz: 500
Cena: 1250 din.
Izdavac: Iz Srbije...

NAPOMENA: Sve gore navedene karakteristike su podlozne promenama i vasim, eventualno opravdanim, sugestijama. Nemojte sada pitati ko je izdavac i kada ce ovo biti objavljeno, jer je sve trenutno u fazi pregovora i pitanje je da li ce i doci do realizacije.
Hvala unapred !

Duh_koji_hoda

... korektno i posteno... e sad koliko je ostvarivo...

marlowe

Kao neko ko je nedavno nabavio SSoC moram da primetim da je Dark Horseovo izdanje dosta lose odstampano, i da je dosta linija izgubljeno. Mislim da bi se na osnovu nekih starih nasih objavljivanja ovog materijala mogao dobiti i bolji otisak.
Fly like a butterfly,
Sting like a bee.

SuperGoof

Quote from: "mikoza"
Br. strana: 270-280 crno/belo
Tiraz: 500
Cena: 1250 din.

Ovo je idealno! Nista ne treba menjati. Zelim Vam svu srecu u pregovorima i da ovo uspe!
We ain't getting any younger, you know!

Alex

Nažalost, nekoliko strana previewa na DH sajtu iz ovog izdanja pokazuje samo strane iz epizode koju je crtao BWS, a koja je prošle godine kod nas objavljena u izdanju Belog Puta.

Nadam se da je ova epizoda jedino preklapanje sa skorijim izdanjima, inače bi objavljivanje bilo besmisleno.

U principu SSOC je prava stvar.
Avatar je bezlichna, bezukusna kasha, potpuno prazna, prosechna i neupechatljiva...USM je zhivopisan, zabavan i originalan izdanak americhke pop kulture

Nightflier

Hmmm... Ovo pozdravljam, iako mi je konkurencija  :!: . Odrastao sam na SSoC i mnogo mi je drazi od CtB kojeg prevodim, moram priznati. Jos kad bi neko hteo da objavi Kull-a...
Sebarsko je da budu gladni.
First 666

Alex

Quote from: "nightflier"Hmmm... Ovo pozdravljam, iako mi je konkurencija  :!: . Odrastao sam na SSoC i mnogo mi je drazi od CtB kojeg prevodim, moram priznati. Jos kad bi neko hteo da objavi Kull-a...

Ima li šta od vol.3 ?
Avatar je bezlichna, bezukusna kasha, potpuno prazna, prosechna i neupechatljiva...USM je zhivopisan, zabavan i originalan izdanak americhke pop kulture

Meho Krljic

Ja sam Nightflierov prevod Vola 3 čitao pre brat-bratu najmanje pola godine, možda i jače. Dakle, valjalo bi pitanje uputiti Bobanu pre nego njemu.

A inače, da, Dark Horsov SSoC jeste odštampan mačice ispod standarda, no kako je to generalno ionako crno beli strip originalno objavljivan na takoreći toalet papiru onda mene to ne pogađa preterano i rado ću kupiti domaće izdanje.

Nightflier

A kad smo vec kod prevoda, ko ce prevoditi SSoC? Poznajem li kolegu?
First 666

mikoza

Pozdrav!
Prvo da vam svima zahvalim na podrsci, a zatim i da vas (malo) razocaram. Prema najnovijim informacijama proisteklim iz email prepiske sa nosiocem prava, ovakvo izdanje bi bilo relativno skupo, ponajvise zbog enormnih cena digitalnog materijala, a i zbog nekih drugih stvari, tako da bi sada specifikacije za obe knjige izgledale otprilike ovako:

Knjiga 1:
Br. strana: 256 crno/belo
Tiraz: 400
Cena: 1650 din.

Knjiga 2:
Br. strana: 288 crno/belo
Cena: 1800 din.

To je to...pa sad je na vama da podrzite ili ne celu ovu stvar.Svesni smo da su ovo nepopularne cene, ali sta je tu je. Mogu otvoreno reci da je izdavacu (koji je i sam tek u procesu osnivanja izdavacke kuce) potrebno najmanje 270 prodatih primeraka, samo da bi bio na pozitivnoj nuli, pa vi sad vidite :-(. Ako zaista zelite jedno ovakvo stvarno izuzetno izdanje koje bi sigurno nastavilo da izlazi jos dugo vremena (do sad je izaslo 4 omnibusa i svaki bi bio objavljen u po dve knjige godisnje...mozda i vise, sve zavisi od prodaje), izvolite lobirajte maksimalno, jer je ceo ovaj projekat na bas staklenim nogama koje ce posle vasih komentara ili ojacati ili puci.
Hvala unapred!

mikoza

QuoteA kad smo vec kod prevoda, ko ce prevoditi SSoC? Poznajem li kolegu?

Imas PM !

Alex

Prvo pitanje:

šta znači to - korice tvrde plastificirane?

jel to pravi tvrdi uvez (HC), kao kod izdanja Belog puta (Sambrovi, Šninkel, Torgal, Jaguar, Put u Tulim....)?

Ako je odgovor DA, onda tek imam još pitanja.

marlowe

Rekao bih da to znaci tvrde plastificirane korice, najverovatnije sjajne a ne matirane.
Fly like a butterfly,
Sting like a bee.

mikoza

QuoteAko je odgovor DA, onda tek imam još pitanja.

Odgovor je DA, samo gruvaj sa pitanjima :). Evo, vidim da je i marlowe vec rekao ono sto bih i ja.

Alex

QuoteAko je odgovor DA, onda tek imam još pitanja.

Odgovor je DA, samo gruvaj sa pitanjima :). Evo, vidim da je i marlowe vec rekao ono sto bih i ja.

Ako su tvrde korice - zašto?

Nekako mi se ne uklapa crno beli Konan u tvrde korice, deluje nepotrebno. Prirodnije je za takvu vrstu stripa savitljiva, meka korica - kao debeli telefonsko imenik. A to obara cenu, zar ne?

Ili, ako je već ta cena, zašto ne 3 toma, umesto dva sa manje strana?

To su neke ideje za smanjenje cene (na ispod 1000).

Ja bih podneo i predložene cene, ali se plašim da bi negativno uticale na prodaju, a cilj je da što više ljudi kupi i da izdanja budu što primamljivija.

Nightflier

Sta znam. Mali je to tiraz i ocigledno namenjen kolekcionarima. Mozda upravo stoga tvrde korice imaju vise smisla. SEm toga, ne znam bas koliko bi meke korice smanjile cenu. Mozda stotinak dinara, ali to je samo pretpostavka. Zaista ne znam kako idu cene po stamparijama. Za to bi valjalo Bobana pitati, ako je voljan da daje odgovore konkurenciji. Mada, na ovo izdanje gledam kao na svojevrsnu dopunu izdanjima Belog puta, a ne neposrednu konkurenciju. Kao sto rekoh, mislim da je prevashodno namenjeno kolekcionarima.
First 666

Axle Munshine

Delim Nightflierovo misljenje...ipak je to mali tiraz pa je i izbor HC razumljiv...ionako to ne utice bitnije na cenu...
...Du hast mich...ich hasse dich...sagt Rammstein...

Boban

Knjiga 1:
Br. strana: 256 crno/belo
Cena: 1650 din.

Zašto tiraž 400?
Prodajna cena od 21 evro na 270 primeraka daje 5670 evra.
Dakle, troškovi za ovo su 5670 evra.
Izvini, ali to mi deluje sumanuto besmisleno.
Beli put je toliko platio za Sambrove, prava, materijale i štamparske troškove, 224 stranice u boji, tvrdi povez, u tiražu od 2000 primeraka.
Ko je ovde lud?

Šta znači ovo: "pa sad je na vama da podrzite ili ne celu ovu stvar. Svesni smo da su ovo nepopularne cene, ali sta je tu je. ...... Ako zaista zelite jedno ovakvo stvarno izuzetno izdanje koje bi sigurno nastavilo da izlazi jos dugo vremena .... izvolite lobirajte maksimalno........"

Ispada da se izdavač žrtvuje i odriče svega da bi ljubiteljima stripa u Srbiji obezbedio ovo izdanje.
Zaista se nadam da je ovo neka šala...
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

DušMan

Pa, nije nerealno očekivati od novopečenog izdavača da očekuje da ga doživljavaju kao mesiju. Growing pains.
Nekoć si bio punk, sad si Štefan Frank.

mikoza

QuoteZašto tiraž 400?
Prodajna cena od 21 evro na 270 primeraka daje 5670 evra.
Beli put je toliko platio za Sambrove, prava, materijale i štamparske troškove, 224 stranice u boji, tvrdi povez, u tiražu od 2000 primeraka.
Ko je ovde lud?

Pozdrav, bobane od Mikija!
Zanima me samo koliko su kostali digitalni materijali za Sambrove i koliko je kostalo stampanje tog izdanja (sa PDV-om, normalno)? Ako je to neka poslovna tajna, ne moras reci, ali mislim da su u slucaju koji navodis, materijali (a mozda i prava) bili visestruko jeftiniji kao i sama stampa (jer Beli Put je ipak Beli Put) 8) . Meni licno "sumanuto besmisleno" deluje cinjenica da su Sambrovi odstampani za tu sumu novca. Koga zanima neka pita u svakoj stampariji koliko bi kostalo stampanje 2000 primeraka knjige A4 formata sa 224 strane u boji i tvrdim povezom.

QuoteIspada da se izdavač žrtvuje i odriče svega da bi ljubiteljima stripa u Srbiji obezbedio ovo izdanje.
Zaista se nadam da je ovo neka šala...

Da, ne ispada tako, vec tako i jeste...i ne, nije sala.

mikoza

QuotePa, nije nerealno očekivati od novopečenog izdavača da očekuje da ga doživljavaju kao mesiju. Growing pains.

Nista novopeceni izdavac ne ocekuje (verovali ili ne...) osim da ljudi u Srbiji ponovo masovno zavole strip. Zivot bi onda bio mnogo lepsi na ovim nasim, da ne kazem kakvim, prostorima...zar ne?

Nightflier

Ako ti je do toga, bolje batali Konana i kreni da stampas WoW za kioske. Veca je verovatnoca da ces zaraditi pare - i navuci klince na strip. Vec sam spominjao rezultate istrazivanja sprovedenog u srednjim skolama kada je rec o stripovima zanimljivim danasnjim klincima. Konan - ovakav Konan - mator cetrdeset godina i crno-beo - to nije.
First 666

Boban

Sa tiražom od 400 primeraka ne mogu se širiti strip vidici u regionu. To je taman da se uzmu pare nekolicini kolekcionara na koje svi računaju poslednjih 10 godina.

Taj Konan treba da se radi u serijama po 100 strana i 10000 primeraka i da košta 100 dinara na kioscima.
Štampanje 10000 primeraka 96 crnobelih strana sa svim pratećim troškovima košta 180000 dinara, što je malo više od 2000€.
Naravno, tu je problem distribucija, ali to bi bio pravi način za prezentaciju ovih stvari.

Nightflier

A da li bi se to prodalo, Bobane? Nece klinci to kupovati. Koliko je raznih izdanja Konana bilo u prodaji tokom poslednjih nekoliko godina? Svi su batalili sa tim poslom. Na kioske ne bi smelo da ide nista sto nije sareno i komercijalno. Zato sam spomenuo strip World of Warcraft. Mislim da bi bilo vise nego realno ocekivati prodaju od 5000 primeraka mesecno, po ceni od 200 dinara, recimo. To je trebalo da rade Milan i Luxor, mesto da se bakcu sa domacim stripom. Naravno, tada nije bilo WoW-a i stripu.
First 666

Boban

Svako treba da radi ono šta misli da treba, a čitaoci i vreme će presuditi.

U izdavaštvu je najmanji problem ideja šta uraditi, to je jedan promil ukupnog posla. Dakle, ideje uopšte nisu potrebne, imam svojih ideja koje ne mogu da realizujem narednih hiljadu godina.

markos

Quote from: "Boban"
Ko je ovde lud?
Daj, što pališ ljude, pa svatko može izračunati dva i dva :)
Po ovome ispada da je svaki primjerak Sambrova u proizvodnji košta maksimalno 3 Eura. To je, u boljem slucaju, samo losa sala (ne vjerujem da je moguce uopce tiskati po toj cijeni, a kamoli u to sve uvaliti i prava i materijale) i tvoje klasicno podmetanje:) Ili u losijem slucaju ... ako je to istina - s obzirom da vam je prodajna cijena, koliko ono, 15, 16, 17 Eura? - hoces reci da vam je zarada 500-600%? :) Derikože! :D

Boban

Evo ga još jedan koji pali raju da su svi troškovi oko nekog izdanja štamparski i za prava... BP ima četrnaest zaposlenih, dva automobila, 300 kvadrata poslovnog prostora i dva magacina na površini od preko 2000 kvadrata.

Pravo je pitanje koliko zarađuju oni koji prodaju knjige s manjom razlikom u ceni u odnosu na štampu (jer je plaćaju skuplje) ali nemaju nikakvih dodatnih troškova. Ko je tu u stvari derikoža?

Gil-galad

Quote from: "nightflier"Sta znam. Mali je to tiraz i ocigledno namenjen kolekcionarima. Mozda upravo stoga tvrde korice imaju vise smisla. SEm toga, ne znam bas koliko bi meke korice smanjile cenu. Mozda stotinak dinara, ali to je samo pretpostavka. Zaista ne znam kako idu cene po stamparijama. Za to bi valjalo Bobana pitati, ako je voljan da daje odgovore konkurenciji. Mada, na ovo izdanje gledam kao na svojevrsnu dopunu izdanjima Belog puta, a ne neposrednu konkurenciju. Kao sto rekoh, mislim da je prevashodno namenjeno kolekcionarima.

U pravu si kad kažeš dopuna "Hronikama". Nešto kao Inkal od System comicsa i Metabaroni od BP... :)  :)

Gil-galad

I koji je konačan prevod? "Divlji mač Simerije"?

markos

Quote from: "Boban"Evo ga još jedan koji pali raju da su svi troškovi oko nekog izdanja štamparski i za prava... BP ima četrnaest zaposlenih, dva automobila, 300 kvadrata poslovnog prostora i dva magacina na površini od preko 2000 kvadrata.

Pravo je pitanje koliko zarađuju oni koji prodaju knjige s manjom razlikom u ceni u odnosu na štampu (jer je plaćaju skuplje) ali nemaju nikakvih dodatnih troškova. Ko je tu u stvari derikoža?
Stari lisac, repertoar trikova je neiscrpan :)

Boban

uvek tako bilo: za jedne revolucionar, za druge terorista.

Nightflier

Quote from: "Boban"uvek tako bilo: za jedne revolucionar, za druge terorista.

Mene si oduvek podsecao na nekog spejs-pajrata sa sajborg-papagajem koji ima laserski nisan mesto jednog oka i kibernetsku nogu. Nego, u pravu si da BP kao sistem ne moze da se poredi sa tamo nekim kucnim radinostima, ali to i nije "poanta" ove price, sto bi rekao scallop. Ovde je rec o - pretpostavljam - nekoliko entuzijasta koji zele da za sobom ostave nesto. Sad, zasto su se odlucili za Konana a ne - sta ti ja znam - Ka-zara, Veles ce ga znati. U svakom slucaju, ti ljudi niti imaju man power kao BP, pa da organizuju distribuciju po kioscima (a mislim da bi to i za BP bio izazov) niti iskustvo da se u to upustaju. Cini mi se da bi se taj njihov predvidjeni tiraz jos mogao i pokazati isplativim, posmatrano na period od godinu-dve dana, a narocito ako se povezu sa nekim iskusnijim distributerom. Naravno, to zavisi od gomile cimbenika. Neka jako luksuzna izdanja BP docekana su na noz, tako da bi taj novi izdavac trebalo da obrati paznju na pripremu i prevod. Sa druge strane, njima ce mozda biti lakse, posto nisu BP, pa im se - valjda - kojesta nesto jos i moze oprostiti. Videcemo sta ce biti.
First 666

...

Ja bih dao te pare za Alcalu i BWS u originalnom formatu i na kd papiru...ali mozhda je Usul 100 posto u pravu...
per-SONAAAAAAAAAAAAAA !!!

mikoza

Tuzna vest :cry: .
Izdavac je odustao (pod izgovorom da je sve to vrlo rizicno) posle pregovora sa ovlascenom osobom iz Panini Comics-a, koji inace i drzi sva prava za Konana za Evropu. Verujte da je meni najvise zao. Veliki je trud koji sam ulozio da nateram izdavaca da bar pokusa sa ovim (ostao sam uporan u nastojanjima da ga ubedim da ce se sve to isplatiti cak i kada je isti saznao da skenovi kostaju 7€ po c/b strani + 27€ naslovnice). Posebno se izvinjavam svima koji su (kao i ja) gajili nade da ce ovaj serijal ugledati svetlost dana u lepom, luksuznom i kolekcionarskom izdanju (mozda bi cak bilo i numerisano) u kome bismo uzivali jos dugo vremena. Ovako mi samo ostaje nada da ce mozda neko u buducnosti i pokusati ovako nesto, i u skladu sa tim evo jednog fajla koji je dobijen od nosioca prava u toku pregovora, i u kome je i email doticne osobe za kontakt, koja je opet iz Spanije.
Jos jednom svima izvinjenje, a posebno kumu nerodjenog serijala (veliko "SORRY" Bane :().

http://rapidshare.com/files/144400498/Scheda_SSOC_1_and_2.pdf.html

Nightflier

Pa dobro. Bilo je lepo dok je trajalo. Nemoj zbog toga da pobegnes s foruma.
First 666

Axle Munshine

Alex

E da :(

Pa dobro, objaviće to neko kad tad.

Nightflier

Meni je SSoC daleko drazi od CtB kojeg prevodim za BP, posto sam jako uzivao u epizodama koje su objavljivale Decje novine pre milion godina, ali mozda je vreme da se izdavaci posvete ovim novim Konanima i Sonjama a da proslost ostavimo za sobom. Volim ja i Tomb of Dracula, nekada objavljivan u Horroru, ali nikad ne bih agitovao da se ponovo objavljuje. Pregazilo ih je vreme. Mada! Ima epizoda u SSoC koje su i dalje sveze. Ako nista drugo, oslobodjene su balasta epskog jezika koji Tomas forsira u CtB. Verujte da je to u originalu kao Marko Kraljevic na teskim drozama.
First 666

Axle Munshine

...hmmm...mislio si na Forum-Marketprint,a ne DeNo...pre milion godina... :lol:  :wink:

Nightflier

Je li, Forum? Demn, zakleo bih se da je rec o DeNo... Dzebiga, izlapelo se. Omiljene epizode bile su mi Spavac u pesku i ostale koje su se nadovezivale na taj pripovedni niz.
First 666

jaki Thor

Zar nisu DN objavljivale potkraj osamdesetih Conan Saga,Punisher magazin i Destroyer?
Neka živi plemeniti Odin!Dok on živi,živjet će
i besmrtni Asgard!Jer njemu pripada svijet, on je naša volja,naš put i naša moć!

Nightflier

Da, bas sam na ta izdanja mislio.
First 666

mikoza

Evo, sad posto je sve propalo, mogu da pokazem kako sam ja to zamislio da izgleda :-(.

Duh_koji_hoda

...uh, bez ljutnje... ali taj dizajin ti je poprilicno los....

Alex

Ma šta fali dizajnu? Bolje nego da se neki akademski dizajner neukusno poigrao sa naslovnom.

Boris Valejo, čija je ilustracija, je vrhunski ilustrator, posebno poznat u mač&magija žanru, kome Konan pripada, i mnoge je ilustracije namenski radio za Konana, kao ovu.

Ilustracija je namenski rađena za naslovnu, sa dosta prostora gore za naslov, gde je i smešten, a font je sasvim prikladan, logo je Konanov, bez suvišnih efekata, dole natpis za prvu knjigu, sve kako treba.

Ja bih, lično, stavio i neki okvir, ko Marketprintovci što rade - stvar ukusa.

Duh_koji_hoda

...khm, khm... dizajn je jedno, a ilustracija nesto sasvim drugo...  ja ne pomenuh nigde ilustraciju... mada ni ona mi se nesto bas ne dopada... imao je taj deckonja mnogo boljih...

Ghoul

Quote from: "Duh_koji_hoda"...khm, khm... dizajn je jedno, a ilustracija nesto sasvim drugo...  ja ne pomenuh nigde ilustraciju... mada ni ona mi se nesto bas ne dopada... imao je taj deckonja mnogo boljih...

čekaj, mač u brutalnoj erekciji, žena čuči u podređenom položaju, lobanje i telesine neprijatelje prosute svuda okolo... pa to je esencija konana, šta još oćeš? mišićave muškarce sa međunožjima prekrivenim tankim-krpicama?
https://ljudska_splacina.com/

Duh_koji_hoda

yeah baby!!!

ali jbga u orginalu to nekako mnogo bolje izgleda >>>>>

Ghoul

Quote from: "Duh_koji_hoda"ali jbga u orginalu to nekako mnogo bolje izgleda

u tuđega tatka pogolema patka!
:!:
https://ljudska_splacina.com/