• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Šta smo dobro krkali ovih dana?

Started by scallop, 22-09-2008, 18:02:06

Previous topic - Next topic

0 Members and 10 Guests are viewing this topic.

scallop

Budući da je na ovom forumu sve moguće, ja ću se potruditi da raspravljam sa onima koji vole dobro da pojedu (i popiju).

Specijalno za Corneliusa:

Ako si pravio one pečurke, moram da ti dam novi hint.

Marinada, sledeći put obavezno uzmi i seckane pržene lešnike, jako je dobra osnova za nadevanje drugih vrsta pečurki. Mi smo danas ostatak marinade obogatili sa seckanim drškama šampinjona, prazilukom, dva češnja belog luka i (helas) seckanom slaninicom.
Ovim novim nadevom smo nadenuli šampinjone, posuli parmezanom i zapekli (20 minuta na 200C, prethodno zagrejana rerna). Koristili smo kupasto profilisane plehove.
Sve jako dobro ide sa paprikama punjenim pirinčem i suvim grožđem i zapečenim u istom ciklusu.

Oni koji bi da nešto dobro pojedu ili imaju svoje iskustvo da ponude, dobrodošli su na ovom topiku.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Tex Murphy

Ja i te kako volim da dobro pojedem, ali hranu mi drugi spremaju, te nemam nikakav interesantan i egzotičan recept da ponudim  :(  Stoga se javljam samo da bezrezervno podržim ovaj sjajni topik!  :!:
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

scallop

Quote from: "Harvester"Ja i te kako volim da dobro pojedem, ali hranu mi drugi spremaju, te nemam nikakav interesantan i egzotičan recept da ponudim  :(  Stoga se javljam samo da bezrezervno podržim ovaj sjajni topik!  :!:

Meni su pričali da je za pripremu mesa za banjalučki ćevap neophodno da kuvar bude dobar bokser, jer se meso "bije" pesnicom?
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

DušMan

Meni su pričali da su se danas opet jeli ćevapi.  :cry:
A ja kod kuće spremam sendviče.  :x
Nekoć si bio punk, sad si Štefan Frank.

zakk

Ti ne bi trebalo da izbegavaš krkanluke. Odneće te vetar.

Ja bih trebalo da izbegavam, al se retko setim... :/
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

tragac

Na radost scallopa, na ovoj temi cu se oglasiti sada - i nikada vise.
Razlog je to sto mi curi voda na usta od ovakvih prica, a posto sam vec skoro dva meseca na nultoj dijeti koja se sastoji od vode i vitamina.
Naravno, ponosan sam zbog toga sto sam skinuo 15 kilograma, a, nameravam bar jos pet, pa da se spustim na idealnih 80!  :cry:

buruchaga

bosanski sudzuk. original, donet prekjuche. tanko izrezan. koso, onako. somun se kida desnom rukom. zoster gori sa zvucnika:  "banana stejt". uljani radijator lepo radi pa sam u boxericama.cheshing ispod jaja (levom). otvoren warez, znak sagite forum, alternativereel, stripovi.com i neoficijelni sajt f.k. velez iz mostara. milina.
ali, shto ovo sve napisah ovde?

pa da nije sudzuka i somuna, ovaj uzitak ne bi bio potpun  8)

scallop

Vi ovo podrazumevate kao krkanje?

Alo! Alo! ALO!

Postoji li neko da ume nešto da pripremi za goste, rodbinu i prijatelje?

Mislite li da biste mogli, ali da nemate para?

Mislite li da imate para, ali nemate vremena?

Da li znate šta vam je neophodno da bi bilo koja kuhinja proradila?

@ Harvi, hvala na podršci.

zakk

pa evo, ja umem svašta da napravim, Miloš će to lepše da ti prepriča :)  :evil:

volim da kuham, ali sad nešto jako nemam volje. jedva se nateram i suđe da operem.
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

Event Horizon

Quote from: "scallop"

Postoji li neko da ume nešto da pripremi za goste, rodbinu i prijatelje?

izvinte molim, onda je topik trebalo da se zove "šta smo dobro krkali ovih dana a da smo isto sami i zgotovili", ili tako nešto u tom smislu, molim.

ja odlično "krkah" pre mozda 10 dni u restoranu, biftek u sosu od gorgonzole. biftek bio strava, i isto tako krumpir ko prilog, a sos onako.

a ovih dana kad ne znamo šta bismo, sto je začuđujuće često, napravimo moj patent, piletina u soja sosu, al nije to nista sad kao nešto ovako ili onako u soja sosu, nego samo ostaviš neko vreme piletinu u puno soja sosa sa bosiokom i malo limuna, i onda se prvo dinsta poklopljeno, a samo poslednjih 5 minuta otklopiš. time se dobije meso koje je iznutri izuzetno nježno i mekano, na ingleskom se to valjda klasifikuje kao "tender", a na površini se malo kao zapeče, tačnije, taj soja sos se kao karamelizuje, ili kako bi se to već reklo, sojizuje se. takova priprema sigurno nije novina u svetu, no ja to nigde ne pročitah; došlo mi u trenutku odabira namirnica kojima ističe rok trajanja. žao nam bilo tog soja sosa koji smo sa puno ljubavi dovukli sa svete srpske zemlje krfa...
"Hipokrizija Trejd - svemirski ugođaj za svemirskog čoveka"

Event Horizon

uh-huh, zaboravih da pitam: da nema neko slucajno neki savet za pravljenje kadaifa? nadjoh neki recept, pa mi sve nešto frka da se upustim u to.

i još nešto dobro krkah: pravila drugarica ono što se zove fokača, super ispalo. domesto standardne lebine može da prođe uz sva tzv srpska jela.

zakk

mislim da 90% sveta i ne zna šta je kadaif, 8% taj naziv maglovito povezuje sa leblebijama, a ostali će valjda da pomognu...

i šta je fokača?!

anabel

Kadaif je slatkis od tanke tanke paste i nije tezak za spremanje, treba imati na umu da kolaci imaju jasno definisane mere i morate ih se pridrzavati inace uspeh nije zagarantovan, ako vas zanima mogu da okacim recept, a fokaco je fensi talijanski naziv za pizza hleb u osnovi je to testo za picu ispeceno pa preliveno sa malo maslinovog ulja i posuto origanom i natrljano cenom belog luka ili u specijalnom izdanju daodato malo incuna ili sardel paste i iseceno na trouglove. E sad ja volim da kuvam i znam sve da spremam ako iamte nikih pitanja ili zelja za znanjem rado cu pisati ali pre svega volim jednostavna jela moja filozofija u kuhinji je da ako prelijes pavlakom i narendas kackavalj mozes i karton da ucinis ukusnim...tako da koristim puno zacina i cak i tradicionalna jela uprosacavam a ne gube na ukusu, primer: sve vrste musake koje se prave od pohovanog povrca kao sto su tikvice patlidzan ili pecene paprike pravim bez pohovanja a izgleda isto i ima isti ukus a trik je u koriscenju hlebnih prepecenih mrvica i listica maslaca i ...da ne davim ako nekog stvarno interesuje opisacu ceo postupak sa bonusom "kako da zadivite goste".

Boban

kad li si ti zavolela i naučila kuvanje?
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Event Horizon

Quote from: "anabel"
a fokaco je fensi talijanski naziv za pizza hleb u osnovi je to testo za picu ispeceno pa preliveno sa malo maslinovog ulja i posuto origanom i natrljano cenom belog luka ili u specijalnom izdanju daodato malo incuna ili sardel paste i iseceno na trouglove.
uh to znači da je opet izmislila recept. bilo je kao pogača, verovatno to ima neke veze fokáča-pogáča, i to od nekakvog ne-belog brašna, i unutri je bilo slaninica, majkina dušica i tako ponešto jošte. verovatno je to neka varijacija na temu. može recept kadaif, fala. ovaj što ga ja imam je bez i jedne količine, nego je sve mera "po želji", "kako vam drago", i tome slično.

scallop

Anabel je veoma u pravu kad je u pitanju fokača (focaccia). Posebno me je impresionirala kad je sve svela na testo za picu. Osnovna greška kod mr. Event Horizon je - oštro brašno.

Muka je što svet neke vrste hleba smatra obrokom, tako je i fokača - obrok. Sve se svodi na masno testo (dodaju se 2 kašike maslinovog ulja) uz primenu kvasca. Mogu da dam precizne recepte, ali mi smo narod koji bi to opet video kao lebac. Znači, umešeno testo (sa kvascem, solju, maslinovim uljem) se meša sa iseckanim maslinama, u principu, a može i sa zelenim biberom, sirom (grčka tiropita), slaninicom, ako je po volji ili bilo čim što smatrate mogućim da poboljša krajnji ukus. Testo se razvije slično pici, a onda se izbode vrhovima prstiju, da ne biste prilikom pečenja dobili naduvanu mešinu. Preko toga možete da naređate šta vam volja, na rebarca iseckan crveni luk, listove bosiljka ili kajgod (što bi rekli Hrvati). Tako pripremljena fokača mora da se "odmori" pola sata u rerni pre nego što je ispečete na 190-200C, do pola sata. To u svetu, pojedu, uz razgovor, pre obroka.

Onima kojima je preterano da se drndaju da bi napravili malo drugačiji lebac, preporučujem da odu u prvi "Vero" i kupe ciabattu. To je otprilike isto, nema posebnih dodataka, osim malo origana odozgo i može da se lepo jede uz obrok bez koga ne možete.

Za kadaif je Anabel, takođe u pravu, ali sam ja tu laik. Zašećereno testo me slabo dojmi, tulumbe ponekad, a moja žena jednom godišnje napravi nešto što ona zove "bosanski zaljev" i vlažnije je od baklava. Za (h)urmašice imamo samo jednog napaljenog gosta, a i on retko dolazi.

Imao sam i jednu zlobnu opasku da je, osim znanja kuvanja, neophodno i znanje - jedenja, ali ću se uzdržati.

scallop

Quote from: "Event Horizon"ja odlično "krkah" pre mozda 10 dni u restoranu, biftek u sosu od gorgonzole. biftek bio strava, i isto tako krumpir ko prilog, a sos onako.

O pripremi bifteka i sosovima kod kuće drugi put, ako ima volje i želje.

Quote from: "Event Horizon"piletina u soja sosu... taj soja sos se kao karamelizuje...

Džaba si arčio soja sos. Ako već hoćeš da gotova piletina ima lepu boju onda se koristi tandoori zamešan sa kiselim mlekom. Tandoori je standardna kari mešavina sa dodatkom turmeric-a (curcuma) zbog žute boje koju daje mesu. Naši ljudi bi koristili osušene latice nevena. Šafran (onaj koji će i dati boju) je preskup. Lepa braon boja spolja koju ste dobili je stvarno - karamelizacija. Postupak se zove browning i predstavlja konverziju proteina u šećere. Zato i crni luk uvek propržite pre nego što nastavite sa kuvanjem.

anabel

E Bobane...to sto ne volim da kuvam iznutrice i ne znam da spremam telecu glevu u skembetu, mislim znam al mi se ne da jer nevolim to da jedem i sto ne volim da pecem pljeskavice u kuci (a to je otprilike top 3 tvojih omiljenih jela) ne znaci da ne znam ili ne volim da kuvam. Evo forumasi zadajte jelo dobicete recept onako kako ga ja spremam. Inace je sjajna skola gledati sve moguce emisije o kuvanju i Njadzelu i Dzejmija i Rajcel cak i one dve debele francuskinje jer od svih se pokupe neki fazoni. Recept za kadaif stize mada je to zaista mnogo sladak desert jer je prakticno potoplljen u sherbet (ukuvani secer sa limunom).

scallop

Quote from: "anabel"E Bobane...

Pasulj si zaboravila. :wink:

zakk

raindelay

Kad smo vec kod hleba. Ako putujete u Francusku da ne ispadnete glupiu gradu u kom se zateknete:

1 - Pain plié (folded)
2 - Bara michen
3 - Pain de Morlaix (Morlaix is the name of a city in Brittany)
4 - Pain Chapeau (in form of hat)
5 - Bonimate
6 - Miraud
7 - Pain saumon (salmon)
8 - Garnot
9 - Le garrot
10 - Pain de Cherbourg (city)
11 - Pain bateau (boat)
12 - La couronne moulée
13 - Le Tourton
14 - La gâche
15 - Pain rennais (from Rennes, the city)
16 - Pain brié
17 - pain à soupe (to eat with soup...)
18 - Pain de mie
19 - Le maigret
20 - Pain régence
21 - La falache
22 - Pain polka
23 - Pain artichaut
24 - Petit pain tabatière
25 - Petit pain choine
26 - Petit pain pistolet
27 - Petit pain auvergnat
28 - Petit pain empereur
29 - Petit pain miraud
30 - Pain de ?
31 - Pain marchand de vin
32 - Le benoîton
33 - Pain saucisson (sausage)
34 - Pain fendu (cut)
35 - Pain boulot
36 - Pain avec noix
37 - Pain cordon
38 - Pain tabatière (tobacco box)
39 -
40 - Pain Graham
41 - Pumpernickel
42 - Pain tressé et pain ?
43 - Le fer à cheval
44 - Pain collier
45 - ?
46 - Le pain cordé
47 - Le pain de seigle
48 - Pain chemin de fer (railway)
49 - La couronne
50 - La couronne de Bugey
51 - Le pain vaudois
52 - La couronne bordelais (from Bordeaux, the city)
53 - Le soufflâme
54 - ?
55 - Le seda
56 - La maniode
57 - La fougasse (a wonderful bread which can be stuffed with meat)
58 - Le pain bouilli
59 - La rioutte ?
60 - Le gascon ou l'agenais
61 - La méture
62 - Le tignolet
63 - La flambade, flambadelle, flambêche
64 - Le tordu (bended)
65 - Le quatre-banes
66 - Le porte-manteau
67 - L'échaudé
68 - Le pain de Lodève
69 - Le phoenix, le pain viennois
70 - Le charleston
71 - Le ravaille
72 - Le pain coiffé
73 - Le beaucaire
74 - Le pain scie
75 - Le pain d'Aix (from Aix-en-Provence, the city)
76 - La tête d'Aix
77 - Le charleston niçois (from Nice, the city)
78 - La michette
79 - La main de Nice (from the city)
80 - La coupiette
I WAS ANTI-OBAMA BEFORE IT WAS COOL

anabel

Kod pasulja je prvo vazno da znas koju vrstu volis- da odam jos jednu malu pikanteriju Boban voli onaj tamni sitni...elem zaboravi ona uputsva da kuvanje traje dva dana, ne, dovoljno je da pasulj prvo dobro proberes znaci odvojis zdrava zrna (nije lose da pomesas vise vrsta pasulja) i da ih obaris i tu vodu bacis, onda nalijes novu  hladnu vodu u lonac to moze odokativno zato sto neko voli gust a neko redak corbast pasulj, pa onda dodas obavezno glavicu crnog luka i nekoliko chenova belog luka i sargarepu, celer, belu sargarepu pa cak i neku papriku (poseban smek je zimi paprika iz tursije) i ostavis da se kuva na srednjoj vatri 2 sata pred kraj kuvanja mozes da ubacis i neki paradjz ceo i onda kuvas jos 15 min ili na samom kraju dodas malo koncentrata paradajza, onda to povrce koje je vec raspadnuto pohvatas i izbacis iz serpe jer je dalo pasulju sve sto je moglo i onda dodajes zacine: so, biber ko voli najkvrc Ili pimet (to je mesavina braon boje ima je u hipermarketima) i to je osnovni recept bez zaprske ko je gurman onda dodaje zaprsku koja se pravi tako sto dok pasulj jos vri u posebnom tiganju ugrejes malo ulja ili masti i dodas aleve paprike moze ljute ko voli i brasna da zagusti i dospes u onaj vrijuci pasulj i pustis da jos jednom provri. Ako zelis varijantu s mesom mozes da kupis dimljena rebra ili kolenicu kod mesara neka ti on isece i stavis na samom pocetku kuvanja, samo onda pazi nemoj da solis jelo cak se preporucuje da meso malo drzis u vodi pre kuvanja da se suvisna so izvuce...ili dobre domace kobasice narezi na kolutove pa dodaj 45 min pre kraja da se kuvaju za pasuljem, i to je to ako volis prebranac... to je druga prica i mnogo kraca!

Event Horizon

Quote from: "scallop"
Džaba si arčio soja sos. Ako već hoćeš da gotova piletina ima lepu boju onda se koristi ...
ma jok, nismo zbog boje nego zbog eksperimenta, ali sad me bas zanima taj tandoori. sa kojim to mesom moze da se radi i da li moze s povrce? ima i taj zacin da se kupi, je l da?

da li anabel misli na one dve debele francuskinje od pre 10 godina? sto su pravile recept "pticica spava"? kojom su prilikom ubile pticicu, nekog sirotog vrapcica, izdubile krompir, polozile pticicu u isti i prekrile slaninom, i rekle kako joj sada nece biti hladno dok spava? TE dve debele pticomrzacke sadisticke francuskinje?

scallop

Neću da kvarim ovaj topik, sve ide kako treba, ali ne bih želeo da izgubimo nit:
- kulinarstvo je hit u svetu, ali to ne znači da mora da bude prekomplikovano, pa da vam se smuči pre nego što zagrizete tu jabuku. Ja u SAD pratim tri kanala: SciFi, NFL tamo gde ga emituju i FoodNetwork. Veliki kuvari su zvezde ravne Opri Vinfri ili Leri Kingu. Najbolji su oni koji kuvanje čine primamljivim za svaku porodicu, jer je svetu dojadio junk food.

- korigovaću ili dopuniti neke od podataka koje smatram nedorečenim i zato:

Event, napisao sam ti sve što treba da znaš o tandoori zamešateljstvu. Znači: obična kari mešavina sa dodatkom turmeric-a (ili curcume, to je isto ali ga različito nazivaju), a ako nema - suve latice nevena. To je zbog žute boje. Za bela mesa. Zašto bi farbao meso koje već ima svoju boju? Inače, tandoor je indijski naziv za - grne. Kari je začin, a turmeric je - farba.

Anabel, mnogo si zakomplikovala pasulj, a kaže se - prosto k'o pasulj. Bela šargarepa možda postoji kao kuriozitet, ali kao poseban ukus ne postoji. Sem ako nisi mislila na paškanat ili peršun. (Jeste li znali da koren peršuna u SAD praktično ne postoji, ja ga nosim sušen, jer je svež zabranjen?) Najkvirc (neugevurze), piment (romanski koren reči), baharika (grčki) i allspice (engleski) su isto. Mađari i Vojvođani ga arče u prahu za kobasice, ali je diskretniji u zrnu (otprilike duplo krupniji od bibera i ide u sve tečne ili polutečne mandže). Pasulj je božansko povrće, jer postoji bezbroj načina da se pripremi i svi su dobri, osim ako se isti način prečesto ponavlja. U našoj kući je poslednjih godina hit mexican chilli con carne, ali i za njega imam desetak različitih recepata. Najoriginalniji, onaj od koga je ovo jelo počelo, potiče iz grada Houston, Texas, nisu ga pravili Meksikanci već obične domaćice i u njemu nema - pasulja!

Ako ima želja, narednih dana bih mogao da ponudim recept za moj chilli. Odmah da napomenem da mora da bude potmulo ljut, da se ne prevari neko ko ne podnosi ljuta jela.

Tex Murphy

QuoteAko ima želja, narednih dana bih mogao da ponudim recept za moj chilli.

Bring it on!
Genetski četnik

DušMan

Danas sam jeo 280g (neto) 'Penne Carbonara'.
Sastojci: pavlaka, kačkavalj, slanina, testenina, žumance, masline, origano.
Recept: Potopiti u proključalu vodu 8 minuta zajedno sa ambalažom. Pre toga foliju probušiti viljuškom.

scallop

And, now something completely different:

Despite popular belief, chili has no Mexican roots!
(John Morthland, TEXAS JOURNEY, january/february 2007.)

U ovom sjajnom tekstu saznaćete da su chili con carne prve pravile žene iz populacije doseljenika sa Kanarskih ostrva u Bexar (koji se danas zove San Antonio), još davne 1731. godine. Zvali su ih Chili Queens of San Antonio. Posle velike Kolumbijanske izložbe 1893. godine u Čikagu ovo jelo postaje nacionalna legenda. U međuvremenu Chili Queens su oterane sa svojih tezgi gde su nudile ovaj specijalitet.

Budući da originalno jelo ne sadrži pasulj, prost prevod glasi:

chili con carne = paprikaš s mesom.

Recept za jelo koje smo zapamtili kao čilibinz iz filmova sa Džon Vejnom formalno predstavlja kombinaciju goveđeg gulaša i pasulja bez mesa.

Goveđe meso bi trebalo da bude chuck steak (meso sa plećke i vrata bez kostiju) iseckano na kocke. Različiti recepti će ponuditi i mlevenu govedinu kao rešenje. Moje iskustvo kaže da što kvalitetniju govedinu odaberete, krupnije sečete. Znači: kocka - cubed inch. Za posebne goste ja uzmem rozbratnu (ramstek s koskom), pa sve što odbacim roknem u supu. Potreban je 1 kg. čistog mesa. Hint: zbog browning procesa, odnosno karamelizacije koju je pomenuo E.H. ja uvek propržim meso pre luka. Tako je slađe.

Proprženo meso odvojim na stranu, pa u istom tiganju pržim sitno iseckan crni luk (350 gr.), da i on malo karamelizuje. Tu su i tri češnja belog luka, oni se dodaju pred kraj jer su osetljiviji na toplotu.

Prethodno se pripremaju paprike. Uvek su to suve paprike, neke od njih nisu ljute, a neke, Boga mi, jesu, baš. Ja iz SAD redovno donosim svoje zalihe: ancho, slatke, vrhunskog ukusa, arbol, cascabel, chipotle ili habaneru, kao ljute paprike. Ja se sad malo pravim važan, sve može da se zameni i našim suvim slatkim paprikama i ljutom tucanom paprikom. Za prva dva kandidata, ako imaju ozbiljnu nameru da to urade kod kuće, mogu da odvojim po jedan komplet. Ja i onako u oktobru putujem za Oklahomu. Potrebne su dve ancho paprike (njihov ukus je skoro nezamenljiv) i šest ljutih paprika (one su uvek manje). Ako se odlučite za habaneru, onda je dovoljno dve, jer su pravo zlo.
Potrebno je da voda u sudu oko pola litra (i manje) proključa i skloni ustranu. Sve paprike se ostave unutra dok se voda ne ohladi. Kad ocedim paparike, ja volim da se zamajavam pa skinem kožice paprika i odvojim seme. Uživam kad vidim ancho paprike koje izgledaju kao crni pekmez. Vi odvojte peteljke i seme, pa izbućkajte mikserom, čoperom ili onim ručnim čudom s kojim sve možete da završite u istom sudu. Usput dolite malo vode u kojoj su se paprike natapale, a ostatak sačuvajte. Sve ćete upotrebiti pred kraj.

Potrebna vam je i konzerva pelat paradajza od 750 gr. . Možete uzeti bilo koju drugu kombinaciju osim kečapa, jer on ima drugi ukus. Uzmite i paradajz pire (28% koncentrat), ali količina mora da odgovara onoj koju sam prvu pomenuo. Upotrebite sve iz konzerve, odstranite neku zaboravljenu kožicu u fabrici i sve razlupajte ručnim mikserom.

Od začina: so i biber, 1 list lorbera, po pola kašičice origana i majorana (toliko su slični da možete da upotrebite i timijan ili majčinu dušicu). Poslednji začin je obavezno pola kašičice kumina (cumin) ili kima (caraway). Ja ne znam zašto prave razliku. Možda zato što je kim ruska ujdurma.

Posebno skuvajte pola kile crvenog pasulja (obavezno) u slanoj vodi. Ipak je bolje da uveče potopite pasulj u hladnu vodu, oko podne prokuvate i bacite vodu prdulju (kim to može svesti na prduckanje, ali mi nismo meksikanci koji ne jedu pasulj ako je prva voda bačena). Posle toga skuvajte pasulj u slanoj vodi, svako neka se odluči kako će.

Mada ovo ne traje onoliko dugo kao što to izgleda, sad dolazi na red brži deo. Postoje tiganji u kojima možete skuvati 90% jela u vašoj kuhinji. Ja bih preporučio veliku MAGMU Metalca iz Valjeva. Em je kvalitet, em, traje.

Na propržen crni luk i beli luk, vratite proprženo meso i chili pastu, dodajte sve začine, dolivajte lagano i ljuti deo, skoro sve i pustite da proključa. Kad proključa ulijte i pripremljeni paradajz, dodajte preostalu ljutu vodu, ako vam se učini da je previše gusto i pustite da krčka 1 sat, odnosno, dok meso ne bude zaista meko (ne zaboravite da smo ga na početku samo propržili da bismo ga zasladili i zatvorili put sokovima napolje). Na kraju, u isti taj tiganj, ima sve da stane, dodajte i skuvan i oceđen pasulj, promešajte, ocenite da li će nedostajati tečnosti, i krčkajte još pola sata (krčkanje znači - poklopljeno da ne gubi prebrzo tečnost).

Jelo je potmulo ljuto i zato napravite zelenu salatu ili kupus salatu sa umešanom rukolom i pivo, obavezno pivo.

Milosh

Ovo je trenutno jedan od najboljih topika na forumu, a ako ništa drugo svakako najkorisniji! Nadam se da će novi recepti nastaviti da se nižu...

Za Dušmana, kome su sendviči izgleda sudbina, recept za sendviče koje je navodno voleo da krka Elvis Prisli: jednu krišku hleba namažeš puterom od kikirikija, drugu krišku hleba namažeš džemom od jagoda, a onda u sredinu staviš na kolutove iseckanu svežu bananu. Ja sam probao, super je, pojeo sam tri komada i onda mi je bilo muka.
"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

http://milosh.mojblog.rs/

anabel

I sad je moj recept opsiran....eee
Nego da dodam za Elvisov sendvic, Najdzela ga je spremala u emisiji koja se bavila samo takvom hranom izmedju ostalog je pohovala Baunti cokoladice za dezert...e a Elvisov sendvic se pravi sa tost hlebom i ne bas dzemom od jagoda nego onim zeleom od bobicastog voca (npr brisnice) kakav su nam do juce uvaljivali u McDonaldsu i onda se obavezno ispece na puteru u tiganju da dobije smedezlacnu boju i to je kalorijska nuklearna bomba i jede se jedan komad u vrh glave   :D
I da zavrsim o pasulju : prebranac se pravi tako sto se iskljucivo beli onaj velikog zrna pasulj dobro obari u dve il jednoj vodi svejedno- a znas da je gotovo kad uzmes zrno izmedju dva prsta i pritisnes on bude iznutra sroz mekano a zadrzalo je  oblik, a onda odvojeno na ulju ili masti proprzis ogromnu kolicinu crnog luka seckanog na rebarca i taj luk zacinis sa solju i biberom pa onda uzmes tepsiju a najbolje je ako je od bake ostala neka zemljana zvana djuvech i redjas ocedjen od masnoce luk dobar sloj pa obaren pasulj pa luk pa pasulj i ismedju stavljas listice lorbera i jednu celu ljutu papricicu svezu il susenu svejedno. Moj mali trik je da dodam malo susenog estragona. I to gurnes u rernu dok ne dobije onu divnu tamnu koricu i gotovo!
Umalo da zaboravim :jeste to su tve dve lude debele kuvarice ali one su bile bas zbog toga genijalne sto su pokazivale zive primerke onoga sto su kuvale npr kokos ili patku, a ta mala pticica je bila vrabac i pokazivale su jedno krajnje sitotinjsko jelo iz njihove mladosti kad su deca gadjala vrapcice a sirote im majke  spremale za veceru. Znam da zvuci bezdusno i sokantno ali je istinito i kad biste pitali recimo svoje bake  kako su se one dovijale u neka davna sirota vremena iznenadili biste se sta se sve jelo.

scallop

Quote from: "anabel"I sad je moj recept opsiran....eee

Stidim se. :oops: I meni je izgledalo opširno, ali sam ja već prokažen po digresijama. :oops: Nekako ne volim recepte po kojima ništa ne možeš da skuvaš. Pola stvari ti nedostaje, pa gotovo od svega odustaneš pre nego što pokušaš. Ovako, dobiješ malo istorije, malo brutalnih interpretacija, malo varijacija na temu. Bolje je dugo čitanje, pa kuvanje, nego kratko čitanje i - nekuvanje.

Kad smo kod priče o vrapcima. Sećam se da je za vreme Okupacije (IISR), moja najstarija pokojna tetka namamila vrapce na mrvice hleba, pa zatvorila prozor. Posle su pravili punjene vrapce, na sličan način na koji su one zlotvorke opisivale. Survival, šta ćeš?

anabel

specijal za DusMan-a: karbonara na brzinu.
Stavis u lonac puno posoljene vode da vri, pa kad provri ubacis omiljenu pastu nije bitno koju moj favorit kovrdzice  i skuvas 9-11 min da ne prekuvas i odmah procedis  al onako ne skoz i vratis na vatru pa dodas finog maslinovog ulja i promesas i sipas sos koji si dok je voda vrila smuckao u ciniji a pravi se od 2 ili 3 cela jajeta koje dobro razmutis dodas celu pavlaku i ono sto se nadje u frizideru rendane sve vrste sira  po zelji, kolutove maslinki, seckane sunke ili sta imas suhomesnato a ako imas slninicu moras prethodno de je proprzis i ocedis, mozes i kolutove virsli, incune, tunjevinu ma sta volis i sve to izmesas i sunes u onu vrelu pastu i mesas da se sjedini na vatri jedno 3 minuta jer ipak su osnova za sos bila ziva jaja i pospes po zelji origano ili bosiljak  i gotovo! sve ukupno 15 min sto je malo vise od onih 8 min koliko je bilo potrebno za gotovo jelo a ipak je ukusnije.

scallop

Quote from: "anabel"specijal za DusMan-a: karbonara na brzinu.

DušMan ne zna ni noge u vodu da stavi.

Njemu moramo da nađemo dobru i zgodnu ženskicu, koja je završila kurs kod Volfganga Pucka ili Emerilla Lagasse-ja.

Ovo jeste offtopic, ali nisam mogao da se uzdržim. :roll:

Rose Ann

DAnas je bilo za ručak: Geršil varivo
                              Sirovi štrukli (kuvana sirnica)
                               Radič salata
Juče:                        Krompir supa sa samoniklim gljivama
                večera:    gorski minedstrone
                               endivija salata s feferonama  
(Kao što znate, kuvam super :))) )
Me transmitte sursum, caledoni

scallop

Quote from: "Rose Ann"DAnas je bilo za ručak: Geršil varivo
                              Sirovi štrukli (kuvana sirnica)
                               Radič salata
Juče:                        Krompir supa sa samoniklim gljivama
                večera:    gorski minedstrone
                               endivija salata s feferonama  
(Kao što znate, kuvam super :))) )

Ah, još jedan vegetarijanac!

Ako je geršil = geršla, onda je to moj otac mrzeo iz dna duše. Time su ga hranili u kraljevskoj vosjci.

Štrukli su nešto što bi zanimalo ljude ovde. Ja sam to jeo i pravili smo, ali je to bilo davno, pa bi bilo dobro da se podsetimo kako to ide od početka.

Ko bere samonikle gljive? Koje gljive? Ja sam proveo bar hiljadu sati verući se za njima. Uvek sam grešio i odlazio u kratkim pantalonama, pa se vraćao sav krvav kao iz nekog iskonskog boja.

Otkud da znamo da kuvaš super? Prikaži nešto, konkretno, pa da procenimo.

Rose Ann

Nisam vegetarijanka  :?:  :)
Hahahahhaa...ja jedem sve, što ne bježi sa tanjura. (recept stiže......kakve posebne želje?)

Rose Ann

Ovako, ako odete na Coolinarika- u, opet možete naći mene i moje recepte. A za gospodina :) koji ima moje simpatije, copy paste sa Coolinarike:

Štrukli sa svježim sirom (slovenian style)
Evo još jednog recepta za sve one, koji ne smijete puno jaja, koji morate jesti blagu hranu, koji bolujete od kakvih bolesti unutrašnjih organa, koji imate treće zube...... (ok, ok, za one sa alergijom na mlijeko nisu, kao i za celiakalne bolesnike). Pa nikad nisam rekla, da su mi recepti savršeni........

Sastojci za 5 osoba
tijesto
0,35kg brašno (najbolje glatko)
0,75kom jajeta (ok, ok 3/4kom)
0,15dl ulje
2,5dl vode
sol
nadjev
0,5kg sviježi sir (najbolje nemastni)
1,08kom jaje
0,5dl kiselo vrhnje
0,5dl ulje
15g mrvice
sol
Priprema
Zamijesite tijesto iz brašna i vode (ako ga pravilno mijesite, sa puno entuziazma ne treba soliti, pošto će znoj kapati direktno u tijesto), a ako mijesite u stroju, dodajte i malo soli.
Tijesto mora biti mekše nego za pite.
Kada izmjesite, oblikujte kuglu, namažite s uljem (ne morate odmah potrošiti sve ulje), pokrijte i ostavite odmarati najmanje 1 sat.
Za to vrijeme sa mikserom dobro izradite sir (oni koji imate spravu za pasiranje, proćerajte sir kroz to), kada je sir stvarno gladak, dodajte vrhnje, malkice soli i jaje.
Na stol stavite platneni (ili nešto slično) stolnjak, na kome ćete raditi. Lagano potresite s brašnom po cijeloj površini stola i prebacite tijesto na stol.
Najprije tijesto razvaljajte, namažite s uljem (lagano, lagano) i ostavite da se odmara najmanje 15 minuta.
Sada ga razvlačite, tijesto mora biti tako tanko, da možete čitati Jutranji list kroz njega.
Po cijeloj površini namažite nadjev (da se tijesto ne bi trgalo i da bi bio nadjev jednolično namazan, ja to radim polako sa bridom dlana).
Obrežite rubove tijesta, što vise sa stola.
Zabacite rub tijesta preko nadjeva, polako zadignite stolnjak i zarolajte štrukelj do polovice stola (pametno bi bilo, da to radite sa dva duža kraja stola, pošto štrukli moraju biti široki najmanje 5 cm,a pravi imaju promjer oko 10cm).
Sa druge strane napravimo isto (šta ako je stol okrugao? pojma nemam, snađite se).
Kuhinjsku krpu (salvetu) pospemo je s mrvicama i stavimo dio sirovog štrukla gore. Zarolamo i na krajevima salvetu zavežemo u čvor (novija verzija govori o stavljanju u alu foliju, s čim otpada cijeli dio oko salvete, vezivanja čvorova i traženja kuhinjske vrpice, ali....... zbog stalnog adrenalina nas kuhinja i veseli, zar ne; a i štrukli nisu tako okusni, nekako su rezkiji).
I dolazimo do velikog finala, kad neko drugi (a ne samo mi), počinje sudjelovati u procesu.
Stavimo jih kuhati u vrelu slanu vodu, gdje treba da polako vriju oko 25 minuta (vrijeme kuhanja za one s promjerom 7 cm).
Za to vrijeme preostale mrvice prepržimo na ulju.
Skuhamo si kavicu, izađemo na balkon i proklinjemo onoga, koji nas je prevario da uopšte pravimo to slovensko jelo, za koje nemamo ni pojma, na šta liči, pošto gospođa ne stavlja slika.
Poslije kavice (eventuelno cigarete), kletve polako gube snagu, pa odemo i sa dvije kašike/viljuške/kuvače izvadimo štrukle na dasku, koja je malo nagnuta nad sudoperu (da isteče voda).
Odvežemo salvete, izrolamo štrukle i izrežemo na kriške. Pospemo preprženim mrvicama.
Složimo jih na veći pladanj i poslužimo.

Posluživanje
E sada, hoćemo jih posuti sa šećerom s cimetom ili uz njih jesti salatu (samo blage vrste!, recimo cvijetača, zelena salata i slično)...........Slovenci se još oko toga nisu dogovorili. Postoje dvije tvrde struje oko toga i svaka sa strašću narodne osviještenosti brani svoje stajalište. Moja preporuka? Obadvije variante su super.

Rose Ann

Pošto sam vidjela da copy paste ne boli, još jedan recept (ovaj put sa mesom, def krmetinom)

Prata
Gorenjci su u Sloveniji isto što i Škoti u Velikoj Britaniji........ o njihovoj škrtosti ima više viceva nego o plavušama. Pa pokušajte napraviti ovo gorenjsko jelo – u mojoj varianti.

Sastojci za 10 osoba
1 kg starog kruha
0,5 kg mesnih ostataka (pečenje, suvo meso...)
3 kom jaja
0,5l mlijeka (može i manje, ovisno koliko je kruh suh)
0,03 kg brašna
0,15 kg crvenog luka
0,05 l ulja
sol, biber, mažuran, muš. orah, češnjak, peršin i/ili vlasac
Priprema
Kruh narežemo na manje kockice (cca 1,5 puta 1,5 cm). Isto tako i meso (krasan način da pospremite hladnjak od ostataka).
Na ulju propržimo osoljen crveni luk, mora da postane smeđkast. Ohladimo.
U smjesu kruha i mesa damo začine (pazite sa solju!), brašno i ocijeđen crveni luk.
Promješamo, i dodamo u mlijeku razmućena jaja.
Nekada je dosta i 2 dl mlijeka, pa toplo preporučujem, pa počnete s tom količinom.
(Kako sam uspjela sa 10 do 15 jaja spasti na 3? Sa 3 dag brašna:)) .) Promješamo. Masa mora biti rahla, možda malo suvlja od mase za kruhove knedle.
Pazi sad ovo :)))) : Ulje, koje nam je ostalo od luka razmažemo po plehu.
Namočimo kuhinjsku krpu (salvetu) u hladnu vodu i dobro ocijedimo. Jednu trećinu mase stavimo na krpu, oblikujemo u kobasicu (jedno 10cm promjera), krpu zarolamo i povaljamo. Istresemo iz krpe na pleh. To ponovimo još dva puta.
Sa mokrim rukama popravimo oblik, ako treba.
Pečemo na 180 do 200 stepeni Celzijusa oko jedan sat.
Kada je pečeno, ostavimo da se odmori jednu 10 minuta i režemo na kriške.

Posluživanje
Uz ovo ide salata i dobar obrok je spreman. Muškarci umjesto salate uzimaju pivo :).

scallop

U teksaškoj selendri Marfa, na krajnjem jugozapadu Teksasa, u lokalnom McDonaldsu, gde smo svratili, jer i oni na proputovanju nešto moraju da jedu, video sam lokalnu porodicu koja je tamo otišla "da se provede". Gologuzi Teksašanin, dupe mu je virilo iznad oklembešenih farmerki, doveo je ženu i nekoliko dece da krkaju "BigMac".

Ovu temu sam pokrenuo da ne bih jednog dana tako video DušMana, Miloša i mnoge druge, koji od dobre hrane već vide samo toliko. Sajtovi kao Coolinarika su mesto gde se nadmeću receptima koje niko ne može da ponovi ili se deprimirano odustaje. Razmišljao sam o pokretanju takvog sajta i onda shvatio da mi imamo veći problem. Većina mladih kod nas ne zna čemu služi prostorija koja se naziva - kujnom.

O receptu chili con carne sam pisao da bih informisao i da biste videli koliko to može da izgleda zanosno kad se izvede i kad gosti požele da vam opet dođu, jer će ih, osim razgovora, uvek čekati i neko slično iznenađenje. Povremeno ću vam ponuditi nešto slično, ali, neka jela se mogu napraviti brzo, neka druga jeftino, krajnji cilj je da se razbiju fikcije o ograničenosti ličnog budžeta, o smaranju i izlišnosti odlaska na pijacu, o nemanju vremena, dok se ono bezrazložno razbacuje. Znam da je to donkihotovski, ali, zar svi nemamo svoje vetrenjače s kojima se sukobljavamo?

Dakle, za danas, nekoliko vitalnih pitanja:

1. Imate li uopšte kujnu i znate li čemu je namenjena?
2. Da li znate da u njoj mora da postoje: šporet, sudopera i frižider?
3. Hit pitanje a: zbog čega morate da imate mikrotalasnu peć i plastičnu ambalažu (kutije) za frižider?
4. Hit pitanje b: zbog čega ne morate da imate mašinu za pranje sudova?

Odgovori na pitanja 1 i 2 će odvojiti beznadežne od nadežnih slučajeva. Dobri odgovori otvaraju šansu da se jednom vidimo kod mene. Na hit pitanje b ispravan odgovor DušMana bi ga stavio na vrh prioritetne liste.

Večeras, ako budem dobre volje, možda ću dati recept kako pripremiti večeru za 4 osobe za samo 250 dinara (23 kune, 3,2 evra, 5 dolara). Piće posebno, ako ste lovatori.

Tex Murphy

1. Imam, služi valjda za spremanje hrane?
2. Pa, valjda. U svakom slučaju, posjedujem to troje  :lol:
3. Pojma nemam! Imam mikrotalasnu, ali koristim je isključivo za odmrzavanje smrznutih ručkova.
4. Zato što možemo sami da ih peremo?

Cool, ovo je zabavno!  :!:
Genetski četnik

Event Horizon

O, Predobri, isuviše ste dobri za nas...

Ghoul

Quote from: "Event Horizon"O, Predobri, isuviše ste dobri za nas...

nije on toliko dobar koliko smo mi loši!  :cry:
https://ljudska_splacina.com/

DušMan

1. Imam i to prilično veću nego što sam imao u januaru ove godine, pošto sam srušio zid koji je delio minijaturnu kuhinju od neke sobice. Sad sam sve to spojio u jednu dovoljno veliku prostoriju...
2. ... u koju staje frižider, šporet (uzeo neki stari od babe, samo zamenio grejače i šljaka) i nova sudopera.
3. Upravo sam juče pričao sa svojim ocem koji mi je rekao: ''Tebi ni ne treba mikro talasna. Šta će ti?'', na šta sam se ja složio, pošto sve od ovih zamrznutih koještarija što jedem, sasvim dobro spremam i u običnoj rerni.
4. Mašinu za pranje sudova ne moram da imam zato što ne prljam sudove. Sve što jedem, jedem sa neke daske. Evo, upravo sam ispekao pizzu i jedem je sa daske. To je ona daska što služi (meni) za sečenje sušenog mesa, kačkavalja i sličnih delikatesa.

Šta sam dobio?

Event Horizon

Quote from: "DušMan"
Šta sam dobio?

bezgraničnu milost.

DušMan

Quote from: "Ghoul"
Quote from: "Event Horizon"O, Predobri, isuviše ste dobri za nas...

nije on toliko dobar koliko smo mi loši!  :cry:
Ghoul mi je uvek delovao kao ljubitelj Van Gogha. Benda. Ne slikara.

scallop

Quote from: "DušMan"Šta sam dobio?

Ništa. Imaš još jednu šansu. Budi lucidniji. Toliko sam verovao u tebe! :cry:

Shozo Hirono

Moram da se slozim da je ovo izuzetno koristan,lep i mio topik,pa jos popularan,ALI koja je bila skrivena namera,ili mozda je to bila slucajnost,kada je autor naslovio topik ovako kako jeste.Elem,zasto je iskoriscen zaboravljen termin KRKATI,umesto finih kao sto su JESTI(JELI),RUCATI(RUCALI),ili barem klopali,prozdrali.......ovako dolazi do gastronomsko-sexualne konfuzije pri kliku na Razonoda,zabava.....jer pocetno slovo ume da bude skakljivo u ovoj situaciji.A opet i topik je u delu Razonoda,Zabava...itd... :evil:

scallop

Dobro je što oni od kojih sam najmanje očekivao imaju kujne. I bazičnu opremu, naravno.

Oni koji imaju mikrotalasnu peć prevideli su da sam pomenuo i plastičnu ambalažu (kutije). Ta dva elementa su u suštinskoj vezi, a odmrzavanje ne opravdava kupovinu mikrotalasne peći. Možete ujutro spremiti i instant kafu.

Bitna veza između mikrotalasne peći i plastičnih kutija je u tome što preostalu hranu, a toga uvek ima, ne morate držati u šerpama koje zapremaju isuviše prostora u frižideru, a šteta je baciti je. Preostalu hranu prespite u kutije (morate ih imati različitih dimenzija) i ostavite u frižider. Iako, formalno, okruglo posuđe zauzima manji prostor, zakon paletizacije ide u prilog pravougaonih oblika. A, šerpu ne možete staviti u mikrotalasnu peć. :wink: Ovih dana ću vam pokazati šta se sve može učiniti sa zaostalom hranom.

Pitanje o mašini za pranje sudova nije tehničko, već više emocionalno, potencijalno seksualno. Zato sam razočaran DušManovom neinventivnošću.

Tex Murphy

DušMane, opiši detaljno tu picu (mislim na jelo). Jesi li kupio tijesto ili si ga (gasp!) sam pravio? Šta mećeš od sastojaka? Ja obožavam sebi da spremim picu (jelo). Naravno, pošto nemam ni vremena ni živaca ni znanja da se bakćem oko tijesta, kupim neko već spremljeno polusmrznuto, na njega metnem malčice ulja, onda prostrem paradajz sosa (postoji jedan konkretan koji obožavam, ali sad naravno ne mogu napamet da kažem koji je to), zatim izrendam sira (najčešće sam koristio izvjesnu Livadu, mada se preporučuje mocarela), onda preko svega toga rasporedim dovoljan broj maslina bez košpi i na kraju sasiječem bar dva ili tri velika šampinjona, tako da to na prvi pogled izgleda pretrpano gljivama. Konačno, by a stroke of genius, na sve to bjesomučno saspem još brdo paradajz sosa. Tada sve to metnem na tepsiju, na koju je prethodno montiran papir za pečenje (koji je naravno vrlo koristan, jer omogućuje da ne moramo da čistimo tepsiju nakon svakog pečenja) i šutnem u prethodno zagrijanu rernu (moja je nešto kilava, pa joj dugo treba). Slijedeći uputstvo vezano za tijesto, držim u rerni sedam do deset minuta i onda izvučem (mislim na tijesto). U međuvremenu su se one silne gljive ispekle i skupile taman toliko da ih ima dovoljno, a ne previše (jedna od mojih zamjerki picama iz picerija je frapantan nedostatak gljiva). Naravno, nezasit(n)i manijak kakav već jesam, još jednom dosipam malo paradajz sosa preko svega. Onda sve to u slast pojedem direktno sa tepsije (koju montiram na drvenu dasku za sječenje da ne bi spržila mušemu). Problem koji imam sa ovakvom picom jeste što voda često procuri i nakvasi tijesto odozdo. Dotična ispadne, zavisno od tijesta, mnogo hrskavija i nekako slađa od obične.

Suma sumarum - razlika između pice koju sam spremim (a koja je valjda mješanac margarite i fungi) i onih koje možete da žderete u piceriji jeste u suludoj količini paradajz sosa koju stavljam (nipošto kečap!) i potpunom nedostatku bilo kakvog mesa. Jednom ili dvaput sam stavio i origano i efekat je bio zadovoljavajući. Eto  :)
Genetski četnik

Tex Murphy

QuoteBitna veza između mikrotalasne peći i plastičnih kutija je u tome što preostalu hranu, a toga uvek ima, ne morate držati u šerpama koje zapremaju isuviše prostora u frižideru, a šteta je baciti je.

Do sada nisam imao problema sa raznim šerpama baš zbog toga što mi se ishrana i svodi na pomenute plastične posudice. Naravno, ne pokušavam da kažem kako jedem plastične posudice, nego moja mama, koja je moj glavni kuvar, u njih rasporedi skuvanu hranu i onda zamrzne. Vrlo je convenient što npr. jedna okrugla posuda sadrži taman jednu porciju hrane. Problem je što nema baš mnogo jela koja mogu uspješno da se odmrzavaju i podgrijavaju, pa se sve uglavnom svodi na punjene paprike, pasulj, teleći paprikaš i sl.
Genetski četnik

scallop

Ovaj ponavljam, ako to uopšte mogu da izvedem. I-net me je blokirao, tako da je "prva verzija" propala.

Quote from: "Shozo Hirono"A opet i topik je u delu Razonoda,Zabava...itd... :evil:

Najpre, jedenje i ručanje se odnosi na ono što vi svaki dan radite, tek da se obavi, a krkanje obuhvata i radost i uživanje u onome što je pripremljeno.

Topik i postoji zato da razonodi i zabavi. Sem ako vam nije zabavnije ono ostalo...

Nemate pojma koliko se domaćice "smaraju" da bi svaki dan pred vas iznele pun tanjir, za koji ćete imati niz primedbi i smazati sve za pet minuta, a one su na to potrošile bar jedan sat. Daleko je zabavnije iskustvo pripreme hrane podeliti, u kujni se nalaze i nove teme za razgovor, za planiranje...

Ima tu i seksualne konotacije. Zar vi posle... ne popušite ili skoknete do frižidera da maznete jedan zalogaj? Ili zahrčete, pa posle svi budu nesrećni?