• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

N E K R O N O M I K O N

Started by Boban, 08-10-2008, 17:04:55

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Nightflier

Quote from: "pilot babo"Pa, da! Scallop je lepo uočio i sročio poruku mog napada šizofrenije:

Quote from: "scallop"I potpuno si u pravu: i Dostojevski i fentezi.

Ja smatram i osećam  da je za mene korisnije (a i ugodno mi je) da čitam Dostojevskog ili tamo neke filozofe i to treba i da radim kad budem imo slobodnog vremena.

Nightflier smatra i oseća da je za njega korisnije (a i ugodno mu je) da čita fentezi i to treba i da radi kad bude imo slobodnog vremena (ili kad ga bude prevodio).

Ni jedan ni drugi ni treći (mislim na mračnu polovinu pilota babe, tj. mene) nisu u krivu!

Izvinjajem se još jednom zbog oftopika, pa ću pokušati da se iskpim kasnije sa nekim suvislim postom!

Malo pogresno tumacis Nightfliera. Buduci da je ovo forum posvecen raznoraznoj fantastici, ja mahom o tome i pricam. Daleko od toga da je to sve sto citam - ili prevodim. Poslednja knjiga koju sam preveo delo je jednog od najboljih japanskih pisaca dvadesetog veka, a sada citam knjizicu "Spanska inkvizicija", u izdanju Klio.
Sebarsko je da budu gladni.
First 666

Ghoul

Quote from: "nightflier"Onog trenutka kada uopste pomislimo da je neki oblik misaonog delanja opravdaniji od drugog - iz ma kog razloga - postajemo fasisti.

u tom slučaju, upiši me u 'fašiste'.

što se mene tiče, SVE je bolje od 'ideologije' ANYTHING GOES, tj que sera, sera.
:roll:
https://ljudska_splacina.com/

pilot babo

Quote from: "nightflier"
Malo pogresno tumacis Nightfliera.

Okej, ono o čemu sam piso u tom postu se odnosi na deo ličnosti Najtflajera koji zastupa tezu da fentezi za nekoga može biti koristan koliko i filosofija za nekog drugoga. Nisam htio rjeći da on samo F čita i prevodi, taman posla!
Vasionskog broda svemirom što hoda, Pilot lično, to sam ja.

Nightflier

Nemoj da si licemer. Do What Thou Wilt Shall Be the Whole of the Law. Sta bi sa tim?
First 666

zakk

Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

Nightflier

Quote from: "pilot babo"
Malo pogresno tumacis Nightfliera.

Okej, ono o čemu sam piso u tom postu se odnosi na deo ličnosti Najtflajera koji zastupa tezu da fentezi za nekoga može biti koristan koliko i filosofija za nekog drugoga. Nisam htio rjeći da on samo F čita i prevodi, taman posla!

Izvini, ali pricali smo o opravdanosti a ne korisnosti. Sem toga, filozofija je korisna citaocu samo onoliko koliko je citalac u stanju da je pojmi i primeni. Te opet dolazimo na "kako kome".
First 666

pilot babo

Izvini, ali pricali smo o opravdanosti a ne korisnosti.

Postojanje fentezija je opravdano jerbo je on korisntan pojedincima isto kao što filozofija opravdava svoje postojanje jer je korisna nekim drugim pojedincima.

Ghoul

Izvini, ali pricali smo o opravdanosti a ne korisnosti.

Postojanje fentezija je opravdano jerbo je on korisntan pojedincima isto kao što filozofija opravdava svoje postojanje jer je korisna nekim drugim pojedincima.

anthrax (bolest, ne grupa) je takođe koristan nekim pojedincima, pa zato – super što postoji!
a tek droge što su 'opravdane'! pa mnogi bez njih bukvalno NE MOGU DA ŽIVE. dakle, bring more drugs!

ipak, ne mogu a da ne zamijetim da mi ima nešto duboko vulgarno u opravdavanju nečega njegovom 'korisnošću'! ali, ovo je ionako jedno beskorisno zapažanje!

Bab Jaga

Eee.... Kakva je bila tema topika?
Ghoul fhtagn!

Hobit

Quote from: "Bab Jaga"Eee.... Kakva je bila tema topika?

Ko to još uvek zna
Valjda  
ANTRAX - SUPER ŠTO POSTOJI!
Sve će na kraju biti dobro, a ako nije dobro, znači da još nije kraj!

mac

Quote from: "Ghoul"anthrax (bolest, ne grupa) je takođe koristan nekim pojedincima, pa zato – super što postoji!
a tek droge što su 'opravdane'! pa mnogi bez njih bukvalno NE MOGU DA ŽIVE. dakle, bring more drugs!

Onog trenutka kad se ustanovi da je čitanje fantazije (ili bilo čega drugog) u dobroj meri štetno za Društvo i Pojedinca uvešćemo zakone o proizvodnji i distribuciji dotičnog štetnog materijala. Ali ako do tada fantazija bude toliko uzela maha da narod ne dozvoli sprovođenje takvog zakona, onda ćemo morati prvo da obrazujemo narod o štetnosti fantazije, pa da zabranimo čitanje na javnim mestima i zatvorenim prostorijama, pa u prisustvu dece, sve dok ne budemo suzbili tu štetnu naviku dovoljno da je možemo potpuno iskoreniti. Ili bar svesti na razumnu i kontrolabilnu (kontroljivu?) meru.

pilot babo

Ghoule, besramniče, ko ti je dozvolio da moje zapažanje tumačiš kao opravdavenje svega što je na neki način korisno? Pritom, nisam mislio na materijalnu korist pa ne vidim šta je tu vulgarno!

Korišćenje opojnih droga nije korisno nikome (mada onaj ko ih koristi možda živi u zabludi da jeste), pa ne može biti ni opravdano. Opojne droge jesu (materijalno) korisne onima koji ih diluju (jer to donosi zaradu) ali oni time ugrožavaju zdravlje i život onih kojima ih prodaju. Dakle,to jeste korisno, ali nije opravdano.

Onaj ko čita i piše fentezi ne ugrožava nikog, a pritom se zabavlja, a Najtflajer reče da to može i da mu pomogne u spoznaji sveta i sebe (u šta ja ne verujem!) pa je postojanje fentezija opravdano.

Nisam pokušao da dam bilo kakvu uopštenu definiciju, već sam samo upoređivao fentezi i filosofiju. A Ghoul je odgovorom na beskorisno zapažanje i sam napravio beskorisno zapažanje. Negde gore sam već napisao da će ova rasprava, ako se nastavi, biti besplodno filozofiranje, ali Najtflajer nije bio dovoljno mudar da mi kaže: "Mrzi me da ti odgovorim, dosadan si i ajd ćao!"

Uostalom, sve je besmisleno dok se KTULU ne pojavi!

pilot babo

Pre no što me banuju ili prebace na deponiju, bolje da napišem nešto vezano za temu!

Pročito sam pola Nekronomikona, tj. priče koje su nastajale do 1926. godine, zaključno sa "Čudnom visokom kućom u izmaglici".

Pre svega, ne mogu a da i ja ne pomenem da je milina čitati iz ovako opremljene knjige. Sve pohvale za trud Bobana, Ghoula, ilustratora i svih ostalih koji su učestvovali u pravljenju Nekronomikona (osim lektorke, koja je izgleda htela Ghoulu da napakosti!)

Iz ove prve HFL-ove faze, najviše mi se dopadaju priče: "Dagon", "Muzika Eriha Zana", "Pacovi u zidovima" i naravno "Ktuluov poziv na igranku". Na preskoke sam se podsetio i romana "Slučaj Čarlsa Dekstera VOrda".

Iako Boban preteruje kada kaže da je HFL neupotrebljiv za današnjeg čitaoca, ono što vele on i Nightflier stoji: HFL ume da bude beskrajno dosadan jer je često sklon da do zla boga (Ktulua)odugovlači (iako nije uvek neophodno), kao i da neprestano nabija čitaocu na nos da je ono o čemu piše neponovljivo užasno, obespokojavjuće, gnusno, odurno, bezumno, raspamećujuće itd.

Ipak, u meni je uspeo da izazove jezu nekim prizorima kao što su na primer:

- otkrivanje kostiju onih mutanata u "Pacovima u zidovima" i
- momenat kada doktor Vilet u "Slučaju Čarlsa Dekstera Vorda" ulazi u katakombe ispod kuće u kojoj je VOrd vršio opite i dole nađe bunare u kojima se nekakva bića "puze, cvile i čekaju".

Naravno, Ghoulovi naučni tekstovi daju uvid u to zašto je Lavkraft zanimljiv na idejnom planu. Ko što Milosh narodski reče: On je u odnosu na Kinga i Barkera ipak nenadjebiv u dočaravanju metafizičke strave i za to mu treba odati priznanje.

Takođe mi se čini da pomalo bzvze reći da ga ne treba ceniti kao pisca već samo kao inspiratora. Prosto, on je inspirisao gomile umetnika svojim PROZNIM DELIMA a ne slikama, usmenim predanjem, fotografijama ili ne znam čime. Neko može da bude talentovan za pisanje, i da ovlada savršeno tim zanatom, ali bez ideja ne može da stvori bilo šta vredno pažnje.

Sad odoh da čitam dalje, počevši od "Boje izvan ovog svemira"!

Bab Jaga

OK, nisam htjela ulaziti u diskusiju oko tih izjava "Lovecraft - loš pisac", uostalom Ghoul tu puno stručnije od mene, ali kad on šuti, ja neću. Lovecraft je više od pisa, on je mitotvorac.

Svaka budala može napisati knjigu (eto, ako niste čuli u Hrvatskoj sad skandal oko ukidanja nagrade Kiklop za hit godine da ga ne bi dobola Nives Celzius za svoju "knjigu" "Gola istina").

Nije tajna da i najstrašnije monstrume s kojima protagonist mora imati posla imaju sasvim prizemnu namjenu iskočiti naprepad iz tame, ugristi tamo gdje najviše boli i nestati u ništavilu. Na ovaj kalup su većina izmišlenih tvariju kao što su to vampiri, vukodlaci, utvare ili zombije. Svi ovi stvorovi su nastali kumulacijom mitova i legenda, kao da čovječanstvo izmislilo ih da opravda svoj strah pred neočekivanim, nadnaravnim i smrtno opasnim.

Ali postoje i druge mitove. O čudovištima kudikamo strašnijim od hrpice oživjelih mrtvaca,  zagonetnijih od poluprozirnih utvara koji šetaju engleskim dvorcima. Za razliku od drevnih legenda, ovi mitovi se ne mogu pohvaliti nekakvom spomena vrijednom starošću. Oni su plod mašte siromašnog amerikanca pativšeg od noćnih mora.

Za mene je Lovecraft u kategoriji s Homerom, a ne s Kingom i Barkerom. Ali tko sam ja da vam kvarim veselje, nastavite vi i dalje...
Ghoul fhtagn!

Boban

Ja stvarno ne razumem što se toliko palite na strahotu starih bogova. Meni kod Lavkrafta ništa nije strašno, niti u naznakama, niti na horizontu; strah ne postoji kao kategorija; on ne ume da opiše strah, on ume samo da ponavlja kao papagaj da je nešto užasno.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

pilot babo

Pa, dobro, komunikacija između pisca (tj. teksta) i čitaoca velikim delom zavisi i od čitaoca.

Milion puta mi se desilo da neki autori za koje gotovo svi poznavaoci književnosti tvrde da su vrhunski, neprevaziđeni i šta ti  ja znam mene ostave sasvim ravnodušnim. Onda kažem: okej, izgleda da nisam sposoban da pojmim to što je tu vrhunsko, neuk sam ili možda jednostavno nisam na istoj talalnoj dužini sa tim autorom. Npr, moju babu nikada ne bi uzbudilo to što je neki SF pisac uspeo dobro da analizira prvi susret čoveka sa vanzemaljcima. Ona se pali na lažne suze u španskoj seriji. A ljudi kao npr. Radmilo će tog SFičara da kuju u zvezde.

Meni su te HPL-ove vizije drevnih bogova, naspram kojih je čovečanjstvo beznačajno, kao što je mravinjak beznačajan u odnosu na čovečanstvo vrlo zanimljive. Okej, istina je da se baš ne useravam od straha, ali me nikako ne ostavljaju ravnodušnim!

pilot babo

Quote from: "Bab Jaga"
Za mene je Lovecraft u kategoriji s Homerom, a ne s Kingom i Barkerom.

Ovo je zanimljivo rečeno, kontam šta oćeš da kažeš!

A kakav je tvoj odnos prema onim HPLovim pričama koje ne spadaju u ktulu mitos? Npr. "Gonič" i "Vrebajuća strava", u kojima nema drevnih bogova, niti bilo čega u razmerama u kojima je piso Homeru, samo obične žanrovske priče. Jesu li one "za bacanje"?

scallop

Quote from: "pilot babo"Pa, dobro, komunikacija između pisca (tj. teksta) i čitaoca velikim delom zavisi i od čitaoca.

Ova ti je OK.

Quote from: "pilot babo"Npr, moju babu nikada ne bi uzbudilo to što je neki SF pisac uspeo dobro da analizira prvi susret čoveka sa vanzemaljcima. Ona se pali na lažne suze u španskoj seriji. A ljudi kao npr. Radmilo će tog SFičara da kuju u zvezde.

Zašto me stavljaš u taj kontekst, ako me nisi nikad čuo da tako nešto izjavim? Radije bih s tvojom babom pustio neku suzu na špansku seriju.

Quote from: "bab jaga"Za mene je Lovecraft u kategoriji s Homerom

E, sad ćeš da vidiš šta je spojler: Tako je, obojica su bili slepci. :)
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Bab Jaga

A kakav je tvoj odnos prema onim HPLovim pričama koje ne spadaju u ktulu mitos? Npr. "Gonič" i "Vrebajuća strava", u kojima nema drevnih bogova, niti bilo čega u razmerama u kojima je piso Homeru, samo obične žanrovske priče. Jesu li one "za bacanje"?

Pa, ja ne smatram "Gonića" i "Vrebajuću stravu" običnim žanrovskim pričama (uostalom, što je kod Lovecrafta obično?). Mitovi ne moraju biti samo o bogovima, najsaživeli Lovecraftof mit je upravo Necronomicon kao knjiga iliti grimuar. Ja svako toliko susrečem ljudi koji me pokušavaju ubediti da Necronomicon stvarno postoji i da njegov prijatelj/rođak/poznanik držao ga u rukama. Kud ćeš veći mit?
Ghoul fhtagn!

pilot babo

Quote from: "scallop"Zašto me stavljaš u taj kontekst, ako me nisi nikad čuo da tako nešto izjavim?

Pa reko, onako figurativno, kao primer ljubitelja SF književnosti, koji će o prvom kontaktu verovatno rado da čita, pogotovu ako je dobro napisano!

Quote from: "scallop"Radije bih s tvojom babom pustio neku suzu na špansku seriju.

Kul! Ova scena će verovatno završiti u nekom od mojih bizarnih snova!

Quote from: "scallop"
Quote from: "pilot babo"Pa, dobro, komunikacija između pisca (tj. teksta) i čitaoca velikim delom zavisi i od čitaoca.

Ova ti je OK.

Pošto sam se navadio da na ovom topiku ispaljujem neke kvazi-velike-istine i tako to, evo da sročim i ovo:

Nema tog pisca koji će spisateljskim umećem svoje ideje da približi svakom čitaocu, ali ima onih koji će svojim idejama oduševiti gomilu duhovnih srodnika, uprkos odsustvu spisateljskog dara.

Boban

Po definiciji, sledbenici su bezumna masa koja prati vođu, dakle ovce... mediokritetske isprazne ljušture kojima je neophodno punjenje da bi pregurale još jedan dan.
S druge strane, ja ne vidim da je Lavkraft išta epohalno i veliko izmislio; početak XX veka uvodi drastično i munjevito opismenjavanje velikog broja ljudi i takođe ustostručenje broja pisaca i uopšte umetnika; maltene svako ko je stvarao u to doba može se proglasiti za neku vrstu inovatora jer je pre njih bilo tako malo toga...

S treće strane, istorija se i dalje ubrzava; pa samo u XXI veku u Srbiji je izašlo više domaćih romana nego u celoj prethodnoj istoriji ovih prostora.

scallop

Quote from: "Boban"Po definiciji, sledbenici su bezumna masa koja prati vođu, dakle ovce... mediokritetske isprazne ljušture kojima je neophodno punjenje da bi pregurale još jedan dan.
S druge strane, ja ne vidim da je Lavkraft išta epohalno i veliko izmislio; početak XX veka uvodi drastično i munjevito opismenjavanje velikog broja ljudi i takođe ustostručenje broja pisaca i uopšte umetnika; maltene svako ko je stvarao u to doba može se proglasiti za neku vrstu inovatora jer je pre njih bilo tako malo toga...

S treće strane, istorija se i dalje ubrzava; pa samo u XXI veku u Srbiji je izašlo više domaćih romana nego u celoj prethodnoj istoriji ovih prostora.

Imao bih štošta da dodam, ali nemam šta da oduzmem. To je to.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

pilot babo

Ako je to odgovor na ono što sam ja napiso, moram samo da napomenem:

Negde nisam pomeno SLEDBENIKE već DUHOVNE SRODNIKE, koji po definiciji nisu "bezumna masa koja prati vođu, dakle ovce... mediokritetske isprazne ljušture kojima je neophodno punjenje da bi pregurale još jedan dan".

Ako neki klipan uživa dok čita Lavkrafta ili bilo kog drugog autora, ne vidim da je nužno primetiti da mu je on vođa ili bilo šta slično...

Zapravo, zvuči mi pomalo blesavo nazivati bilo kakve umetnike VOĐAMA. Koga oni vode, kuda? Oni nisu diktatori, štaviše, često (nisam reko UVEK!) su u pitanju pogubljeni ljudi pretežno nesposobni za život, kojima stvaranje predstavlja isto što i štaka invalidu...

Alex

Zamena teza. Podmetanje. Demagogija.
Avatar je bezlichna, bezukusna kasha, potpuno prazna, prosechna i neupechatljiva...USM je zhivopisan, zabavan i originalan izdanak americhke pop kulture

Boban

Jedan od njih, L. Ron Habard, napravio je posao od toga...

pilot babo

Priznajem da sam totalno neupućen u Habarda i sajentologiju, ali ja kontam da je Habard dobio sledbebnike kad je oformio sektu. Dakle, nije posto vođa kao pisac SF-a (mada su mu bestseleri dosta pomogli, kolko sam shvatio) nego kao tvorac nove religije.

Biti vođa kao pisac je nemoguće. Biti vođa kao pisac i tvorac nove religije jeste moguće.

Ispravite me ako sam nešto pogrešio pošto stvarno ne znam mnogo o Habardu!

scallop

Quote from: "pilot babo"Negde nisam pomeno SLEDBENIKE već DUHOVNE SRODNIKE,

Ako neki klipan uživa dok čita Lavkrafta ili bilo kog drugog autora, ne vidim da je nužno primetiti da mu je on vođa ili bilo šta slično...

Ne bi trebalo, ali mi prija, kad se i ti nađeš u situaciji da se braniš od nečega što nisi uradio ili napisao. Bolje ćemo se razumeći jednom...

Jesi ti pomenuo "duhovne srodnike", ali sa'ću ja da pitam: Jesu li onda, kao "duševni srodnici" svi oni što čitaju Lovecraft-a - klipani? :wink:

Alex, to ti je, onako, narodski - demos - agogia   :wink:

pilot babo

Hehehe... Pa neko bi reko da se niko sem klipana ne bavi tako budalastom aktivnošću kao što je čitanje knjiga :o  :?

Šalu na stranu, svima je poznato da među HPL-ovim čitaocima ima i akademika, a da među njima ima i onih koji nađu za shodno da priređuju zbirke njegovih priča!

Kastor

Hoce li biti the knjige na standu belog puta u domu sindikata i po kojoj ceni?
"if you're out there murdering people, on some level, you must want to be Christian."

scallop

Quote from: "pilot babo"Hehehe... Pa neko bi reko da se niko sem klipana ne bavi tako budalastom aktivnošću kao što je čitanje knjiga :o  :?

Šalu na stranu, svima je poznato da među HPL-ovim čitaocima ima i akademika, a da među njima ima i onih koji nađu za shodno da priređuju zbirke njegovih priča!

Eto, opet nešto što niko nije rekao. Mnogo se lzgaš, Pilot Babo... :wink:

I, onda, akademik! Koji? Zašto je onda to Ghoul radio?  :?

Ghoul

Quote from: "scallop"I, onda, akademik! Koji? Zašto je onda to Ghoul radio?  :?

ja sam akademik univerziteta u miskatoniku! 8)

pilot babo

Šta znači izganje, bogamu?

pilot babo

A ono za akademika sam lapsusiro, želeći da reknem - Ghoul, čoek od nauke - a ispostavilo se da na kraju nisam ni pogrešio. A nisam imo pojma da je Ghoul pri Miskatonik universitiju! Čitanje Nekronomikona kanda podstiče vidovitost!

scallop

Quote from: "pilot babo"Šta znači izganje, bogamu?

Лзгање ти лигављење према правилима Мискатоник универзитета, истурено одељење у Бањској код Струмице. :o

raindelay

Pocelo je da siri.

Dokumentarac o ovome treba razmisliti da li gledati.
I WAS ANTI-OBAMA BEFORE IT WAS COOL

Perin

Treba mi informacija, i brz odgovor, ako je moguce. Posto sam preko knjizare iz Banjaluke narucio sebi nekronomikon, a on nikako da stigne (tj. bio sam juce i rekli mi za 2 sedmice, a to isto rekose pre 2 sedmice), da li je moguce naruciti ga preko Belog Puta, to jest, da li Beli Put salje knjige u RS? Ako salje, sta treba da radim i tako dalje.

Hvala

Джон Рейнольдс

Malopre sam dobio Nekronomikon za rođendan koji je tek za četiri dana, ali jebeš detalje. Još kad mi je Ghoul pre jedno metar-dva dana pokazao radnu verziju odlučio sam da knjiga stigne na teret kućnog budžeta, a ne da je iskamčim moljakanjem ili pretnjama. Jednostavno, ovakva izdanja i trud koji stoji iza njih treba PLATITI. Parama, eventualno u naturi ako neko ima da ponudi nešto što Bobanu treba. Jer, beš mu sve, soma i po dindži za ovo je... bagatela.

Naime, od knjige sam očekivao mnogo (video sam pripremu, rekoh, a imamo i mnogo slikovnica BP-a) ali sad kad je držim u rukama shvatam da je - bolja od očekivanog. Svaka čast, ljudi, najiskrenije.
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

Nightflier

Quote from: "Perin"Treba mi informacija, i brz odgovor, ako je moguce. Posto sam preko knjizare iz Banjaluke narucio sebi nekronomikon, a on nikako da stigne (tj. bio sam juce i rekli mi za 2 sedmice, a to isto rekose pre 2 sedmice), da li je moguce naruciti ga preko Belog Puta, to jest, da li Beli Put salje knjige u RS? Ako salje, sta treba da radim i tako dalje.

Hvala

Provericu ti ja. Mislim da se salje i da bi ti ispalo jeftinije nego preko tih tvojih derikoza. Narocito ako bi narucio jos nesto od BP. Javicu ti tokom da na, kad mi se jave iz firme.
First 666

Perin

@nightflier: Hvala puno covece. I izvini na gnjavazi.

Nightflier

Neki sastanak je u firmi. Postavi pitanje na Beli Put Press na Stripovima.
First 666

habibi

Ljudi jel neko zna koliko kosta Nekronomikon na sajmu knjiga u Domu sindikata?

Truba

u sarajevu je u tijeku zimski salon knjige
a nidje nekronomikona  8)
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

habibi

E pa sad, vi biste Nekronomikon u Sarajevu... i ja bih vilu na Dedinju  :!:

habibi

zezam se naravno (da se ne protumaci pogresno)  :wink:

Джон Рейнольдс

Quote from: "habibi"Ljudi jel neko zna koliko kosta Nekronomikon na sajmu knjiga u Domu sindikata?

1500 din. Danas kupljen na štandu Belog puta.
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

Truba

sto je najgore prodavači ne znaju ni ponoviti ime knjige kada pitam  :idea:  8)  :roll:
nekro šta? :x
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

Ghoul

Quote from: "Truba"sto je najgore prodavači ne znaju ni ponoviti ime knjige kada pitam  :idea:  8)  :roll:
nekro šta? :x

eto vidiš dokle sežu edukativni efekti ove knjige: SVAKO iz nje i oko nje ima BAR NEŠTO da nauči... :evil:

Perin

O-o-o, nije to nista...ja kad sam iz knjizare ovde narucivao, nisu ni znali ime pisca, izdavacku kucu, a kamoli naslov. Tek kad sam rekao da se moze preko Belog Puta naruciti, da ne mora preko everest medije, onda se prodavac kao setio i rek'o: pa da, imamo mi njihovih par stripova. Eto ko sve radi u knjizarama.

Truba

a kako to... isti tip ljudi radi i u videotekama i na trafikama...

niko pojma nema ni o čemu

to mi je svojevrsna misterija...   :idea:  8)

Tex Murphy

Svojevrsna misterija ti je da niko u Bosni nema pojma ni o čemu?
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!