• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Šiptari dobili kopnenu vezu sa svetom

Started by Boban, 10-10-2008, 06:24:44

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Boban

Koordinirana akcija Makedonije i Crne Gore na priznavanju Kosova ima za posledicu uspostavljanje koridora Turska-Zapad preko Kosova.
Osećanja su mi pomešana, a na prvom mestu je besmisleni jed što smo dozvolili da poput tri bika na livadi budemo razdvojeni i sada vrlo lak plen za bilo koju akciju razvijenog sveta.
Naizgled, jednima je bolje nego drugima, ali potpuno je jasno da bi nam svima bilo mnogo bolje da smo našli konceptualni dogovor oko zajedničke konfederacije; ovako svaka vaška obaška i više nego lak plen za bilo kakav prohtev nekog svetskog moćnika. Valjda nema dileme šta se nalazi na kraju tog puta.

Nadam se samo da crnogorski studenti neće više imati u Srbiji status i povlastice domaćih studenata. Takođe ni CG izdavači na beogradskom Sajmu nema razloga da budu u glavnom krugu koji je rezervisan za domaće izlagače.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

EKSTREMISTA

Ista režija kao i u Beogradu 29.juna.I kao posledica naravno zabrana daljih okupljanaja.
Srećom Milovi mafijaši nisu nikog ubili sinoć ali je cilj ostvaren.

Crna Gora: Policija zabranjuje nove skupove!
Ponedeljak, 13. oktobar 2008. 23:08

Crnogorska policija saopštila je da je privela 28 osoba, učesnika protestnog mitinga opozicije, zbog odluke Vlade Crne Gore da prizna Kosovo.

Policija je, takođe, saopštila da neće dozvoliti održavanje novog protestnog skupa, koji je opozicija najavila za 16. oktobar i istakla da su "profesionalnim i odgovornim ponašanjem" pripadnika policije sprečene teže posledice.

Novi protestni skupovi biće zabranjeni, s obzirom na "rušilacko ponašanje" na mitingu u ponedeljak, navedeno je u saopštenju policije.

Policija poseduje video materijal, koji će biti obrađen i po njemu će biti dalje postupano, dodaje se u saopštenju, kao i da će preduzeti mere protiv organizatora skupa.

Lider opozicionog Pokreta za promjene Nebojša Medojević, koji je prisustvovao protestu, ocenio je da "nije bilo teško predvideti" da će se skup završiti ovako kako se završio i da je to "teško bilo moguće organizovati bez neke kontrole tajne policije".
Зло се трпи због страха од још горег зла,стога пук гунђа,али најчешће немушто.И трпи батине.

Лутајући Бокељ

David

Koja grandomanija, ignorantsko i arogantno ponasanje, identicno onoj staroj milosevicevskoj, "nove" (??) srbijanske vlasti sa ovim protjerivanjem CG-ambasadora.
(Eno, i Gul zagusla o "izdaji" jednog "casnog i ponosnog naroda"...)
Ne radi se to tako, bar ne u domenu diplomacije (radilo se to o "drugom oku" u glavurdi, imala ta glavurda psihiski poremecaj ili ne, ili bilo kome drugom).
U mene u Bosni u dajdzinice u malog u bubregu kamen.

marlowe

A u kom se to domenu proteruje ambasador kao sredstvo izrazavanja ostrog protesta, ako ne u domenu diplomatije?
Bas svasta covek procita na netu. :roll:
Fly like a butterfly,
Sting like a bee.

David

Diplomatskom notom ("prosvjedom", sto bi rekli braca Krvati), npr.
A ne afektivnim reagovanjem, jer se ne radi o nikakvom "blacenju" ili (sacuvaj Boze) direktnoj uzurpaciji teritorija druge drzave, nego o izrazavanju suprotnog stava (koji je prije toga na-Ntu potvrdjen od strane drugih drzava, mozda ne tako "emotivno bliskih", ali mnogo znacajnijih po ucinku na int. politiku od CG), sto svakako ne mora znaciti - ako se taj stav razlikuje - da se oponent treba odma' opaliti cjepanicom u glavu.

Ghoul

Quote from: "David"(Eno, i Gul zagusla o "izdaji" jednog "casnog i ponosnog naroda"...)

mada si dosadašnjim svojim nastupima na forumu pokazao nesposobnost dosezanja tako uzvišenih ciljeva, ja ću ipak, u svom duhu, ostati optimista i pozvati te da uložiš malo više truda kada se pretvaraš da citiraš, a zapravo drugima u usta stavljaš ono što nisu rekli i što je, čak, direktno suprotno tome što su izrekli.

svima koji imaju oči ostaje da vide/podsete se da na rečenom topiku nisam "guslao", kako mi david zlobno i slepački prebacuje, o "izdaji" jednog "casnog i ponosnog naroda" – nego o izdaji njihovog rukovodstva; a dejvide –ako te baš mrzi da pogledaš šta piše tamo odakle si "citirao"- GHOUL JE OBJASNIO:
"pizda je onaj ko je izdao - milo i njegova krimi-svita, a time su naneli bruku celom narodu, to da, ali bez potpune i 100% krivice tog naroda koji ga i nije 100% glasao.
oću reći, da sam CG bilo bi me sramota zbog ovoga, isto kao što me je sramota kad 'ovi naši' izedu neka govna iako nisam ja lično i direktno na njih uticao."

znači, objasnio sam i šta je pjesnik-guslar time hteo reći dok je guslao, i mislio sam da od toga ne mogu biti jasniji – ali zlobnicima ni crtanje nije dovoljno, oni će "videti" ono što žele da "vide", pa to ti je...
:roll:
https://ljudska_splacina.com/

David

Pa, dobro, ispricavam se na pogresnom citiranju (nastalom ne zbogradi licne malicioznosti, a vidjece se u nastavku i zasto), ako si vec tako uocavajuce minuciozan : ne radi se, dakle, o "crnogorskom narodu", nego o "crnogorskom rukovodstvu"... koga je, da do kraja demistifikujemo ne bas toliko slozene mehanizme prenosenja ovlasti i prava shtos' tice politickih sistema, dakle koga je izabrao, tj. ovlastio isti taj crnogorski narod kao svoje najmajoritetnije politicke reprezentante (evo i zasto nije "maliciozno"). Mislim, isti ti je ratzq, samo drugi peking (malo "p")...

P.S. Ponovo sentimentalises tamo gdje afektacije nema, niti smije biti. ;)

marlowe

Quote from: "David"Diplomatskom notom ("prosvjedom", sto bi rekli braca Krvati), npr.

Diplomatska nota je samo jedno od brojnih sredstava komunikacije u okviru diplomatije, i u ovom slucaju apsolutno neadekvatna.
To bi bilo, recimo, kao da podignes levu obrvu posto je neko prisao i ispred ociju ti ukrao novcanik, recimo.
Fly like a butterfly,
Sting like a bee.

Ghoul

Quote from: "David"Pa, dobro, ispricavam se na pogresnom citiranju (nastalom ne zbogradi licne malicioznosti, a vidjece se u nastavku i zasto), ako

nema tu 'ako': pripisao si mi reči koje nisam napisao, kao i smisao koji iz njih ne proističe.
ovo priznanje kosova JESTE velika bruka za CG narod (kao što sam kazao) – ali to ne znači da je CG narod izdao srbiju (kako si mi ti pripisao)
izvinjenje prihvatam, ali drugi put budi pažljiviji.

evo, baš malopre dok sam večerao čujem na rts-u 1 pričaju o ovom sramnom činu za CG (da! emotivan sam! ja sam pisac i vodolija, može mi se!) – i uključiše neku SVINJU iz dps-a: i to je bio najuvredljiviji, najprezriviji, najnevaspitaniji glas koji sam otuda čuo i prosto ne znam kako se ona voditeljka suzdržala da ne otera u tri planine materine i ne prekine usred te njegove debilne tirade.
znači, ta vlast koju oni sada u CG imaju, pa to je sramota ne samo za CG, nego za ljudsku rasu uopšte.

Milosh

Quote from: "Ghoul"...pa to je sramota ne samo za CG, nego za ljudsku rasu uopšte.

ccc... razočaravaš me i kao čovek i kao mizantrop, odavno je poznato da je ljudska rasa sramota za ljudsku rasu uopšte; sve ostalo je samo puko detaljisanje...

:twisted:
"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

http://milosh.mojblog.rs/

Ghoul

Quote from: "Milosh"
Quote from: "Ghoul"...pa to je sramota ne samo za CG, nego za ljudsku rasu uopšte.

ccc... razočaravaš me i kao čovek i kao mizantrop, odavno je poznato da je ljudska rasa sramota za ljudsku rasu uopšte; sve ostalo je samo puko detaljisanje...

kad počneš da stariš (sazrevaš!) onda i nijanse nešto znače.

ovo dole u CG je zaista šljam šljamova, scum of the earth.

Truba

pa eto budite sretni da vas je konačno neko sustigao  :evil:
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

Son of Man

Meni se chini da jeovo opet ko onomad kad su pretili ovi nasi foliranti kao ako se ocepite ima vasi studenti da placaju ko stranci , ima vas bojkotujemo i tako ja se taman ponado da ce da sih se potera konachno barem iz beograda da ih ne gledam vise kad et qrca...na kraju dodje ne znam ni ja koji ministar i akao ma sve OK, sve po starom i zaista ostade sve po starom, tako da im sad vise nista ne verujem, znachi mogu da pricaju kako ce i ovo, i ono, ali dzaba... na kraju ce opet sve oststi isto jer su i dalje na svim mogucim pozicijama u Srbiji...

A ja iskreno, ja zaista prezirem taj "crnogorski" narod, znachi ja nikad nisam bio nacionalista, ne smetaju mi ni Hrvati, ni mislimani i ostali, znachi druzio sam se sa svima i josh se drzuim pre uzivo a danas preko NET-a, znaci sa svim narodima i narodnostima ex-YU ali jedine sa kojima nemam aposlutno nista zajednichko jer su seljachine neopevane i jebali ih i Sloba i Karadzic i svi njihovi izdanci, su crnogorci, pa to nisu ljudi bre to su bugari  :x

Znachi chak tamo negde pocetkom 90-ih ja sam stupio u OTVORENI bojkot njihovog primorja iako sam mogao da idem i tamo, bilo tad jeftino al nisam hteo...i josh pre 2-3 godine sam prvi isprozivo crnosmorce na navijachkom forumu i tad su me "CHASNI SRBI" docekali na noz, kao kako bracu nashu i slichno...a danas, danas je naravno druga pricha, danas ih kunu, i sve im po spiku, eto kolko su zatucani, i dzaba sve : ko te jebo jednom jebacete josh 100 puta jer takav smo narod : GLUP DOJAJA...

I tacno bre znam ima ova euforija da traje tako jedno metara dana i opet sve po starom...peace. :lol:

lou benny

ja mislim da je oštrija reakcija srbije u odnosu na makedoniju i crnu goru nego u odnosu na druge države razumna.
1.) te države, koliko god bile nemoćne u nekom globalnom kontekstu, su u okviru regiona nekakvi faktori i (nominalno) više odlučuju u okviru regiona nego bilo koja druga država koja je priznala kosovo,
2.) naravno, ne treba zanemariti ni to da srbija prosto ima šanse da izvrši pritisak na njih dok na većinu drugih država ne može. to jeste ono što, u osnovi, prigovaraju i domaći političari koji su protiv reakcije vlade - to, kako ga oni nazivaju, "iživljavanje na slabima" - ali, bar za onaj deo te ekipe kritičara koji zagovara nevažnost međunarodnog prava i u okviru svog "pragmatičnog" pristupa međunarodnoj politici priznaje samo odnose moći, krajnje je nedosledno da kritikuje srbiju zbog oslanjanja na neku mršavu dominaciju (ne čak ni regionalnu nego u trouglu sa crnom gorom i makedonijom).
put duha sa sekirom je zaobilazni put

Ghoul

lubenice, i ja mislim da ih treba jebati.
jer, ako te išamara siledžija na ulici, sasvim je u redu da išutiraš mlađu sestru koja ti se smeje što si došo kući ugruvan!

morbius

E ljudi, ne znam da li mi je ikad bila muka od politike kao kad su CG i Makedonija priznale Kosovo. Jebote, koja je to moć kada USA može da im bukvalno naredi: "Do sutra da priznate Kosovo!" i moraju da poslušaju, iako i sami muku muče sa Albancima. Ekvivalent kao kad bi ti neki siledžija naredio da sam sebi odsečeš nogu kako ti on ne bi odsekao i ruke i noge. Strašno.
Why me?

Son of Man

Mene jedino raduje (shta cu kad sam zloban) to shto ce sad shiptari lagano da ih pojedu/bu  :D

Ghoul

Quote from: "Son of Man"Mene jedino raduje (shta cu kad sam zloban) to shto ce sad shiptari lagano da ih pojedu/bu  :D

a mi ćemo moći da se smeškamo: A!? ŠTA SMO VAM REKLI? :evil:

zakk

Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

EKSTREMISTA

ПРИПАДНИК ПОЛИЦИЈЕ ХРАБРИМ ГЕСТОМ ПОКАЗАО СОЛИДАРНОСТ ПРЕМА СРБИЈИ
Бацио униформу због Косова
Припадник јединице за обезбјеђење лица и објеката црногорске полиције Милета Кнежевић у знак подршке Србији напустио је јуче посао и претпостављенима вратио униформу, службени пиштољ и полицијску значку. Кнежевић се од полицијске дужности опростио испред зграде хрватске амбасаде у Подгорици.
- Од овог момента више нијесам старјешина у црногорској полицији. Желим да овим путем упутим подршку свим грађанима Црне Горе који ће доћи на скуп испред Скупштине као и онима који су осјетили ту потребу, али неће бити присутни. Свјестан сам свих посљедица, говорим у своје име и кажем да је најмање што могу да учиним братској Србији као знак подршке за очување њеног територијалног интегритета јесте да скинем полицијску униформу и предам је моралнијим људима - казао је за "Дан" Кнежевић након што је предао униформу.
Он је нагласио да овим чином не жели да обрука прошлост својих предака којима се поноси. Исто тако, додао је, не жели да остави љагу својим потомцима који ће, како се нада, живјети у срећнијем времену разумнијих људи.
Зло се трпи због страха од још горег зла,стога пук гунђа,али најчешће немушто.И трпи батине.

Лутајући Бокељ

Tex Murphy

Hehe, Crnogorci i Makedonci priznali Konjsovo, a BiH neće ni za milion godina  :D
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

Ghoul

Quote from: "Harvester"Hehe, Crnogorci i Makedonci priznali Konjsovo, a BiH neće ni za milion godina  :D

kontuzovan si:
oćeš li reći da ONI (CG&M) neće priznati BIH, ili da BIH neće priznati KOSOVO?

Son of Man

Ne bre hteo je da kaze da su crnogorci i makedonci priznali Kosovo a da nikad nece priznati BIH  :lol:

ginger toxiqo 2 gafotas

... a sada idemo ka elementarnim cesticama...

Herceg Novi protiv priznanja Kosova
Autor: Tanjug | 15.10.2008. - 13:26

Odbornici Skupštine opštine Herceg Novi usvojili su danas preporuke za poništenje odluke Vlade Crne Gore o priznanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, donete 9. oktobra.

Skupština opštine Herceg Novi konstatuje da su odlukom vlade o priznavanju takozvane države Kosovo grubo povređeni međunarodno pravo i načela povelje Ujedinjenih nacija kojima se garantuje suverenitet i teritorijalni integritet država članica.
U obrazloženju je navedeno da Vlada Crne Gore nije imala legitimitet da donese odluku o priznavanju takozvane države Kosovo jer se tome protivi više od 80 odsto građana Crne Gore, jer nije u nacionalnom interesu Crne Gore i ona ne predstavlja uslov za evropske i evroatlantske integracije.
Dodaje se da je takva odluka ugrožava najviše državne interese, građanski mir i multietnički sklad u Crnoj Gori, kao i proces približavanja Crne Gore zajednici evropskih država.

Skupština opštine Herceg Novi ocenila je da je u najvećem nacionalnom interesu Crne Gore da neguje dobrosusedske odnose sa zemljama u okruženju, a posebno sa Srbijom.
Crnogorska opozicija organizovala je 13. oktobra protestni skup koji se završio neredima u kojima je 44 privedeno, a 34 lakše povređeno.
"...get your kicks all around the world, give a tip to a geisha-girl..."

Tex Murphy

Quote from: "Ghoul"
Quote from: "Harvester"Hehe, Crnogorci i Makedonci priznali Konjsovo, a BiH neće ni za milion godina  :D

kontuzovan si:
oćeš li reći da ONI (CG&M) neće priznati BIH, ili da BIH neće priznati KOSOVO?

BiH neće priznati Kosovo. Nije da je (ne)priznavanje Kosova od strane te potpuno beznačajne državice imalo bitno, samo navodim kao kuriozitet.
Genetski četnik

EKSTREMISTA

:D

POVODOM NASLOVA "DANA" O POBJEDI SRPSKOG VATERPOLO TIMA U FINALU SP, REAGOVALA SDP Milija im Srbija od Crne Gore Povodom naslova teksta posvećenog pobjedi vaterpolo reprezentacije Srbije u finalu Svjetskog prvenstva u Rimu, "Naši zlatni momci", objavljenog na naslovnoj strani jučerašnjeg "Dana", reagovala je Socijaldemokratska partija Crne Gore, čije saopštenje prenosimo u cjelosti i bez pravopisnih intervencija.
Dnevna novina "Dan" još jednom je dokazala da joj Crna Gora nije domovina, da sportisti koji predstavljaju Crnu Goru nijesu "njihovi" te da im je puno bliža susjedna država Srbija od one u kojoj žive i u kojoj prodaju novinu.
Naslovom "Naši zlatni momci" kojim je propraćen uspjeh reprezentacije Srbije na SP u vaterpolu, pokazuju da svi oni kotorani, novljani, budvani, pljevljaci, bjelopoljci, plavljani ili sugrađani iz drugih crnogorskih gradova koji slave boje crnogorske reprezentacije nijesu njihovi, no nečiji "tuđi".
Ni Janovići, ni Porobić, ni Ivović, ni drugi naši veliki igrači nijesu "njihovi" ali zato jesu crnogorski ponos i tako će uvijek ostati jer nose boje svoje domovine i promovišu je na najbolji način u svijetu. Da nije sramotno, bilo bi tužno. No, to je matrica ponašanja kojom se dokazuje lojalnost nekoj drugoj zemlji iz koje to niko i ne traži. Naravno da je i Mandić požurio da među prvima uputi čestitke igračima druge države. Ne sjećamo se da je to uradio poslije prošlogodišnjeg uspjeha crnogorske reprezentacije u Malagi. Ali to će i on i vlasnici "Dana" morati objasniti svojim komšijama, rođacima i prijateljima koji su prošle godine na veličanstven način dočekali svoje šampione.
Na žalost, još uvijek pokazuju da su oni samo opozicija državi Crnoj Gori i da bi najviše voljeli da je nema ili da ponovo bude dio neke nove velike Srbije. Nikad više.

ODGOVOR REDAKCIJE

Srce bije zbog Srbije

Subota, 1. avgust, negdje oko 23 časa, Podgorica
"... Aj, aaaj mene kukavcu crnome!", odlijegalo je u polumračnom kabinetu predsjednika parlamenta i lidera SDP-a.
"Aj, šta ovo bi!... Što mi ovo učinješe..."
Televizor je slomljen. Čitav Izvršni odbor je tu. Svi ćute. Hladan znoj obliva ruke i čelo...
"... Ko bi se ovome jadu nadao..."
"... Ko bi se ovom nadao od Italije..."
"...Prvo Mila nađe muka od Tužilaštva u Bariju, pa sad mene od vaterpolista Srbije u Rimu..." - kaže kao za sebe predsjednik Skupštine...
"Rekoh ja, šefe", dodaje lice iz Informativne službe, "da zamolite Roćena da provjeri onog sudiju iz Azerbejdžana... Nije zaludu njegov kum bio cimer zaovičića brata od tetke bubnjara Zorice Brunclik..."
"... A ni oni se Knežević nije slučajno baš sad, kad nam je najteže, oglašava po novinama", dodaje član Izvršnog odbora (identitet poznat redakciji - prim.aut.)
"... Zajebaše Talijani... džaba i Elektroprivreda... mora da su Špancima nešto sipali u vodu", konstatuje rezignirano predsjednik SDP-a ispijajući rujni čivas u Skupštini.
Ovako je, realno je pretpostaviti, bilo preksinoć nakon finalne utakmice za prvaka svijeta u vaterpolu u kabinetu predsjednika SDP-a. To se barem može zaključiti na osnovu nepotpisanog saopštenja Informativne službe pomenute partije. Toliko mržnje i čemera u tako malo nepismenih rečenica odavno se nije moglo pročitati.
No, to je manje bitno. Mnogo važnije je da, srećom, genijalnost u sportu ne zavisi od budalastih stavova partija i pojedinaca. Jer, onda ne bi bilo svjetskih rekorda, uzbudljivih utakmica, jednostavno, sport ne bi bio sport...
Ogorčenje, formalno samo, zbog naslova "Naši zlatni momci" u sebi krije jednu drugu poruku. Poruku mržnje, a samim tim i prosječnosti. Glavna teza neznanog autora neznavenog saopštenja: "Ko nije sa nama, taj je protiv nas. Ko voli Srbiju, mrzi Crnu Goru." Naravno da je u pitanju ordinarna glupost. A, istina je sasvim drugačija. Tačno je - vaterpolisti Srbije su naši zlatni momci. Tačno je - svim srcem smo navijali da postanu svjetski šampioni. Jer, braća smo! I, za razliku od Krivokapićevih pulena, mi ne mrzimo nikoga. U Crnoj Gori žive i Srbi, kao i ostali narodi. Uostalom, zar Prlainović nije iz Herceg Novog, zar Nikić nije iz Kuča?... Ali, i da nijesu, mi bismo navijali za njih. Jer - oni su naši i mi smo njihovi. Volimo i pravu Crnu Goru, ali ne virtuelnu, režimsku, kakvom je pravi SDP. Jer, istinska Crna Gora navijala je za Srbiju. Tako je oduvijek bilo, tako će i biti.
Tačno je i da su vaterpolisti Crne Gore naši zlatni momci, iako nisu ostvarili neki rezultat na ovom prvenstvu. Najbolji dokaz za to je "Dan" od 22.6.2009. godine, kad je crnogorska reprezentacija osvojila Svjetsku ligu. I nijesu sportisti krivi zbog poteza režima, koji je unesrećio više od pola Crne Gore. Oni igraju vrhunski vaterpolo i to svakog treba da čini srećnim.
Čudi nas što SDP nije napao i hrvatske reprezentativce, pošto su i oni sa tribina navijali za Srbiju. Ali, sport ukida granice. Stvaraju ih političari razdvajajući braću, kumove, prijatelje... No, majstorima to ne može nauditi, bilo da igraju za Srbiju ili Crnu Goru.
Zato, da citiramo čuvenog Tomasa Mana koji je rekao: "Priznajem da otvoreno mrzim prosječnost koja ne zna ništa o majstorstvu, te stoga vodi lak i glup život."
Pridike na račun "Dana" da mrzimo Pljevljake, Kotorane, Plavljane, Bjelopoljce i ostale tolika su budalaština da ih ne treba previše komentarisati. Eto, SDP ih toliko voli da ih, kao što se vidi iz faksimila saopštenja, piše malim slovima.
Poslije svega, pitam se, da li je uopšte pametno, zbog psihofizičkog stanja funkcionera SDP-a objaviti vijest da je sinoć Srbija postala juniorski prvak Evrope u košarci. Što će mi ta sičija? Da me mrze te familije, a možda me i tuže.

Nikola Marković, pomoćnik gl. i odg. rednika "Dana"

Лутајући Бокељ

EKSTREMISTA

Лутајући Бокељ

EKSTREMISTA

Krivomozgići

Na upravo završenom Svjetskom prvenstvu u Rimu vaterpolisti Srbije postali su prvaci svijeta. Podmlađena reprezentacija Srbije, praktično bez kompletne prve postave, koja se potukla međusobno na Olimpijskim igrama prošlog ljeta u Pekingu i tako okončala reprezentativnu karijeru, napravila je istinsko sportsko čudo. Padali su redom Italijani, Mađari, Hrvati, Španci, a onda je odsvirana srpska himna "Bože pravde". Podvig je proslavljen veličanstveno na pola Balkana - od Subotice do Beograda, Kosovske Mitrovice, Banjaluke...

I u našem malom Montenegru slavilo se do duboko u noć. Kolone automobila kružile su našim gradovima sa istaknutim srpskim zastavama i uključenim sirenama sve do jutarnjih sati. Budna je bila i naša narodna milicija. Čim narod počne da se okuplja i izlazi na ulice u većem broju da se veseli, okuplja se i naša milicija iz straha da ne padne režim! U Baru je jedan egzaltirani navijač poljubio policajca na raskrsnici, pa je poslije morao da objašnjava u policijskoj stanici zašto toliko voli Srbiju da čak ljubi i milicajce! Ja sam utakmicu odgledao u Budvi, na terasi hotela "Mogren", uz bučno navijanje prisutnih gostiju. A otišli su tiho u Rim i ušli u legendu.
Potpuno obrnuta situacija bila je s vaterpolistima našeg malog Montenegra. Otišli su pompezno u Rim, a vratili se tiho. I nisu ušli u legendu. Na ispraćaju je bio i predsjednik montenegrinskog parlamenta, neki Ranko Krivokapić, koji im je poručio da ih čeka sa zlatnom medaljom! Takođe, bilo je tu još mnoštvo krivomozgića, prišipetlji, mudrosera, vaterpolo dunstera, diletanata iz COK, režimskih novinarčića, funkcionerčića, koji su od vaterpolo sporta napravili prljavu politiku, a od vaterpolista, inače sjajnih momaka, mečke koje vodaju po pazarištu i pokazuju kao čudo izgladnjelom narodu. Posebna priča su mediji i takozvani sportski novinarčići, koji su danima arlaukali u slavu "novim svjetskim prvacima" a da bazeni u Rimu još nisu bili ni napunjeni vodom! Pred četvrtfinalni susret s Njemcima u ovdašnjim režimskim medijima osvanuli su krupni naslovi "Njemci usputna stanica"! A onda na vr' glave!

Iskreno, čudi me da je iskusni vaterpolo strateg Petar Porobić, inače učenik Vlaha Orlića i Nikole Stamenića, dozvolio da mu raznorazni krivomozgići prave cirkus od reprezentacije i reprezentativaca! Pero je morao da osvoji Svjetsku ligu prije mjesec i po dana na svom bunjištu u Podgorici, i podari titulu pobjednika "gospodaru" i krivomozgićima koji su iz svečane lože pratili situaciju! A to je podrazumijevalo da Pero mora dva puta da podiže formu ekipe - za Svjetsku ligu i za Svjetsko prvenstvo, odnosno da mu je ekipa cijelo ljeto u vrhunskoj formi! Iako je Svjetska liga jedno sasvim revijalno takmičenje, na kojem se ekipe razgibavaju, rasplivavaju i postepeno podižu formu za glavni događaj sezone - Svjetsko prvenstvo. Ozbiljne ekipe, pa čak i Njemačka, koja nas je izbacila sa prvenstva, tempirale su formu za Svjetsko prvenstvo, a ovdašnji krivomozgići su tražili i jare i pare!

Drugi veliki problem su nacionalni simboli i obilježja pod kojima nastupaju reprezentativci. Zbog falsifikovane zastave, falsifikovanog grba i himne ratnog zločinca Sekule Drljevića, praktično 80 odsto građana Crne Gore ne navija za vaterpoliste ili druge reprezentacije neovisnog Montenegra. Niti ko zna stihove te himne, a niti mu pada na pamet da je nauči. A mnogima se ne diže uz taktove takve himne! I ovo je maslo iskompleksiranih i isfrustriranih ultranacionalističkih krivomozgića, potpomognutih ekspertima opšte prakse nekog Nebojše Medojevića. Vi ste tu makar mirni, bez obzira na to što i vaši političari vole da se slikaju sa sportistima i da prisvajaju njihove medalje i slavu.

Vi bar znate koja vam je zastava, kakav je grb, himnu svi znate i volite, koji vam je jezik, koliko ima slova, koja vam je crkva. Ovdje mnogi pojma nemaju ni ko su, ni šta su, ni čiji su, ni o'kle su, ni koji im je jezik, ni koliko ima slova, ni koja im je crkva! Pa i kad neko donese kakvu medalju, pojma nemamo koga i šta da slavimo! Zato mnogi i ne slave!

Dragan Rosandić

Лутајући Бокељ

SIMERIJANAC

Vaterpolista Andrija Prlainović o incidentu na kraju Svetske lige u Nišu za ALO!:
CRNOGORSKI SAVEZ DOVEO PROVOKATORE!
Utorak - 20.07.2010
U trenucima kada bi isključivo trebalo da slavimo uspeh srpske vaterpolo reprezentacije na završnom turniru Svetske lige u Nišu, jedan nemili događaj sa tribina bazena ,,Čair" nas tera na istraživanje - zašto je naš šampion Andrija Prlainović doživeo nezapamćeno vređanje crnogorskih navijača!?

Grupa huligana je uoči ceremonije svečanog zatvaranja žestoko vređala Prlainovića, usled čega je došlo do gužve koja je mogla da preraste u mnogo ozbiljniji incident.

Situacija oko Prlainovićevog statusa je jasna. Momak je odrastao u Herceg Novom, karijeru je počeo da gradi u Jadranu, a odmah posle referenduma u Crnoj Gori 2006. iskoristio je legitimno pravo da uzme srpsko državljanstvo i kao reprezentativac dotadašnje SCG nastavi da igra za Srbiju.
- Ne vidim šta je tu sporno. Sticajem okolnosti, zbog nepostojanja porodilišta u Herceg Novom, rođen sam u Dubrovniku, ali tamo nikad nismo živeli, ni ja ni moja porodica. Odrastao sam u Herceg Novom i nikada kasnije nisam imao problema što igram za Srbiju. Naglašavam nikada, ali nikada mi se ništa ružno nije dogodilo u Crnoj Gori. Niti kod kuće, niti u bilo kom drugom mestu. Bez problema odmore i slobodno vreme provodim u Novom. I ne smatram ja ovu grupicu ,,navijača" iz Niša predstavnicima crnogorskog naroda. To zbog čega su oni poslati u Niš i kako su se ponašali neka njima služi na čast. Oni su manjina i odlično je što je tako - rekao je Prlainović za ,,Alo!".
- Kako onda objašnjavate incident u Nišu?

- Jedna grupica ljudi došla je s jasnom namerom. Da provocira i pravi probleme. Na kraju su još i dobro prošli jer su mogli da izazovu mnogo veći incident. Na bazenu je bilo oko 3.000 srpskih navijača, ne mogu ni da pomislim šta je sve moglo da se dogodi zbog njihovih potpuno bespotrebnih provokacija. Hvala bogu da se sve završilo kako se završilo. Zbog čega su oni bili tu najbolje bi bilo da nam odgovori Vaterpolo savez Crne Gore. Oni su dobili ulaznice da ih podele i oni najbolje znaju kome su ih dali i u koju svrhu. Meni je potpuno jasna njihova namera i neka im to služi na čast.
- Osećate li poseban naboj kad igrate protiv Crne Gore?
- Priznajem, bilo je malo u početku, ali sam brzo shvatio da mi to donosi samo štetu, tako da sam se smirio i počeo na duele sa ,,ajkulama" da gledam kao na bilo koji drugi meč. Pa svi momci iz crnogorske reprezentacije su moji drugari, neki su mi bili i saigrači, nema potrebe za stvaranjem bilo kakve tenzije - zaključuje Prlainović.

Adžić: Nismo naručili vređanje!
Drugi čovek crnogorskog vaterpolo saveza bio je iznenađen optužbama da je Savez organizovao vređanje Andrije Prlainovića.
- Istina je da smo mi doveli navijače Crne Gore u Niš, oni imaju svoju organizaciju i nama se obraćaju za karte. Ali, odgovorno tvrdim da mi nismo nikoga instruirali, niti podstrekavali na vređanje, a naročito nismo tražili vređanje vrhunskog sportiste kao što je Andrija Prlainović. Crnogorski vaterpolo savez najoštrije osuđuje svako vređanje vrhunskih sportista i svako skandiranje koje nije primereno sportskom meču. I naše igrače vređaju svuda, ali oni su profesionalci i ponekad moraju da istrpe uvrede, a ne da nasedaju na provokacije - rekao je Dejan Adžić.

U Zagrebu su Hrvati favoriti
Za vaterpoliste nema odmora ovog leta. Već 28. avgusta počinje Evropsko prvenstvo u Zagrebu.
- Ako je neko zadužio naciju u poslednjih 15 godina, onda su to vaterpolisti. Znamo sada da svi od nas očekuju medalje i to one najsjajnije, ali teško je u vrhunskom sportu stalno osvajati zlato. Biće nam teško u Hrvatskoj, tamo su domaćini apsolutni favoriti, a i očekuje nas krajnje neprijateljska atmosfera - rekao je Prlainović.

U grupi sa domaćinom
Srbija će u Zagrebu igrati u grupi A, u kojoj su pored naše selekcije još i reprezentacije Crne Gore, Hrvatske, Italije, Rumunije i Turske.

D: MARINOVIĆ

Loni

Quote from: Boban on 10-10-2008, 06:24:44
Koordinirana akcija Makedonije i Crne Gore na priznavanju Kosova ima za posledicu uspostavljanje koridora Turska-Zapad preko Kosova.
Osećanja su mi pomešana, a na prvom mestu je besmisleni jed što smo dozvolili da poput tri bika na livadi budemo razdvojeni i sada vrlo lak plen za bilo koju akciju razvijenog sveta.
Naizgled, jednima je bolje nego drugima, ali potpuno je jasno da bi nam svima bilo mnogo bolje da smo našli konceptualni dogovor oko zajedničke konfederacije; ovako svaka vaška obaška i više nego lak plen za bilo kakav prohtev nekog svetskog moćnika. Valjda nema dileme šta se nalazi na kraju tog puta.

Nadam se samo da crnogorski studenti neće više imati u Srbiji status i povlastice domaćih studenata. Takođe ni CG izdavači na beogradskom Sajmu nema razloga da budu u glavnom krugu koji je rezervisan za domaće izlagače.

Ovako sam i ja razmišljao tokom 90-tih, ali Srpska Pravoslavna Crkva je sebi dala za pravo da negira i narode i potrebu za autokefalnošću i Makedoncima i Crnogorcima.
   Pretili su im uzimanjem svih crkava na teritoriji Mkaedonije.
   Tamo je predstavnik SPC-a bio izvesni Jovan, koji je pokrao sve šta se moglo i od dobrovoljnog fonda sagradio sebi vilu. Kad su ga uhapsili zbog tog, davao je srpski mmedijima izjave da mu se svete što je Srbin i predstavnik SPC-a.
   Od njega peru ruke čak i čisti Srbi u skoplju.

Sve u svemu SPC nema stav o tri ravnopravna naroda već o jednom srpskom narodu, kome ostala dva naroda treba da se priklone. Da se odreknu sebe i svog identiteta. Da preiznaju da su Srbi pod SPC-om.
   Na žalost većina srpskog naroda bespogovorno sledi to što kaže sinod, tako da su i oni na liniji potcenivanja ova dva naroda.

Dok je tako nikad neće biti zajedničke države. Makedonci su trenutno više okrenuti Bugarima nego nama.

slavko

Pa zar se to sa zajedničkom državom nije završilo?

Loni

džin tonik

slavko

Eh Lomljavino ,stvarno si čudo od čoveka.Ti se ,kao čovek i ateista ubi da dokažeš kako je religija opijum za narod,a onda se baciš na branik crnogorske i makedonske crkve i njihovog statusa.Pa zar i one nisu opijum za narod ,ili je to od početka bila samo srpska crkva.Što nas dovodiš u nedoumice još i sa povampirenjima?

Джон Рейнольдс

:roll:

Autokefalnost MPC i CPC ne priznaje Pravoslavna crkva u celini, ali je drugosrbijancima lakše da šopaju gluposti ako tu negde postoji i ono "srpska".
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

džin tonik

kako mozete usporedjivati crkve sa ratnohuskackom sektom popularno zvanom spc?

pokojni Steva

Rumunska pravoslavna crkva ovih dana slavi 125 godina autokefalnosti. Imala je identične probleme kao i pomenute i višedecenijske teške pregovore dok je stigla do tog statusa. Ustvari, jedine nesuglasice između rumunskog i srpskog naroda su zabeležene tada, kad su se delile crkve. Ništa nije zauvek, pa čak ni crkva.
Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

slavko

Ne razumem.Moje je pitanje bilo konkretno i odnosilo se na dva stava koja je čovek izneo usvom tekstu.To nema nikakve veze sa vremenom kada je rumunskoj crkvi prestalo korišćenje srpske recenzije crkvenoslovenskog na liturgiji.

pokojni Steva

@ Slavko, da, malo sam to konfuzno, trebalo je da počnem: @ John Raynolds "Autokefalnost MPC i CPC ne priznaje Pravoslavna crkva u celini...", onda sve ostalo. U svakom slučaju, crkva kroz istoriju se uglavnom samo deli, a to opet, nije moj nego njen i njenih vernika problem, šta se ja tu pačam, tako da  xtwak

scallop

Stvarno, šta ti to treba? Imaćeš i WPC sa Karlovačkom mitropolijom (mikropojilom?). Čim ima love ima i alavih.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

pokojni Steva

Pa lepo sam priznao da sam nepažnjom glumio ždrebe i da je ruda i trebala da džilitne,al mora li još i čiča sa kamdžijom? :)

scallop

Mora. Mora utuviti ždrebetu gde je ruda.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

pokojni Steva

scallop

S'n ti kuckaj, neće ti se otvoriti.

pokojni Steva

scallop

Ništa ti se neće otvoriti dok su ti prsti brži od misli. xfoht

pokojni Steva

Moram i ja ponekad da provociram Talibane,od 4P taj mi najdraži :)

scallop

Provociraj svoju babu, a mene ostavi na miru. xtwak

pokojni Steva

Tex Murphy

Quote from: Maršal Mito on 21-07-2010, 13:13:47
kako mozete usporedjivati crkve sa ratnohuskackom sektom popularno zvanom spc?

Pa ne znam, koliko ljudi treba spaliti na lomači da bi se došlo do statusa crkve?
Genetski četnik