• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Najbolji URL-ovi za informacije o igrama

Started by ridiculus, 26-10-2008, 23:25:40

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

ridiculus

Ovo sam hteo da napišem već neko vreme, ali nikako da se odlučim. Možda zato što materijala ima enormno mnogo. Pitanje je: odakle dobijate informacije o novim igrama, ili starim možda, ili značajnim dešavanjima, ili čemugod? Sajtovi, blogovi, forumi. Sve je u igri.

Moji favoriti:

Edge-online, web-sajt čuvenog britanskog časopisa koji obuhvate sve aspekte video-igara: prošlost, sadašnjost i budućnost; ekonomsku, pravnu, tehnološku, umetničku, sociološko-kulturnu, i svaku drugu moguću komponentu. Mada još uvek siromašan u odnosu na štampanog parnjaka, ima zanimljivih članaka (kao onaj danas o različitim 3D tehnikama). Za ljude koje zanimaju igre, možda malo težak u smislu obilja poslovno-strateških analiza. A možda i grešim?

Game  Life blog u okviru Wired-a, rad više autora, mada je mene Chris Kohler odavno kupio i prodao Nintendu, tako da je za moj razulareni fanbojizam u stvari on kriv.  :lol:  Uvek ima dosta zanimljivosti sa puno slika. Danas recimo, imaju prve utiske o MadWorldu, koji Sega treba da objavi u Americi za koji mesec (ha, to sam tek sada video; Mehu će zanimati).

insert credit. Uh, ovo sam stavio iz nostalgije, pošto je mene Tim Rogers odavno kupio i prodao Treasure-u, tako da je za moj razulareni fanbojizam u stvari on kriv...  :? De...ja....vu? Brrrr. Nego, on topic. Donekle je aktivan i dalje, ali ne kao nekad, zanimljiv pre svega ljudima koji žele više da saznaju o nekoj alternativi, uglavnom japanskoj (nezavisne igre, doujin, itd). U ovom smislu je odličan sajt i:

Hardcore Gaming 101. E, ovo je detaljno i studiozno. Ne samo za starije igre. Od Yie Ar Kung Fua do God Handa.

NTSC-uk, britanski sajt o import igrama, meni lično jedan od najkorisnijih koje sam posećivao. Testovi igara i dosta tematskih tekstova, o izboru pravog tipa izlaznog video signala i TV-a, o HDTV-u, o različitim standardima, itd. Pogledati, recimo, najnoviju anketu "Console Failure Rates October 2008" o stabilnosti nove generacije konzola, dostupnu sa naslovne strane.

Terra Nova, blog više ljudi koji se bavi virtuelnim svetovima, možda i najpotpuniji te vrste na netu (ili sam ja u opasnom zaostatku). Ne posećujem ga preterano često jer MMO i ostale slične igre i svetovi nisu moj fah, ali koga zanima... Poslednji post do danas: "Scientists: Spore Sucks". Tako kažu.

Eventualno mi je još od interesa i Eurogamer kao nezavistan sajt pun pronicljivih zapažanja trendova i odličnih opisa igara, a posebno se trudim da izbegnem Gamespot i IGN ako mogu.

Ima još mnogo adresa gde se može naći bogatstvo pouzdanih i zanimljivih informacija vezanih za pojedine delove igračkog sveta - određenu platformu, ili kompaniju, ili seriju, ili žanr. Njih ovde nisam uzeo u obzir.

P.S. I šalim se za fanbojizam. Igre su krive, ne ljudi.
Dok ima smrti, ima i nade.

ridiculus

Sad pogledah na Wiredu i tamo gde bi trebalo da bude slika box-arta za MadWorld nema ničeg.  :(

mafija_x

Quote from: "ridiculus"Sad pogledah na Wiredu i tamo gde bi trebalo da bude slika box-arta za MadWorld nema ničeg.  :(

Kako nema?

izgubili smo se u sirini ideje

ridiculus

Ili moj pretraživač (Firefox 2) ne radi kako bi trebalo, ili je greška na sajtu, ali ja dobijam samo slomljen link.  :cry:

Meho Krljic

Hmmm, lep spisak.

nemam neke pametne stvari da dodam osim...

Old Man Murray koji nije aktivan već godinama, ali koji je pre deceniju vremena bio najsmešniji sajt koji se bavio (uglavnom PC) gejmingom. Veliki deo današnjeg humora vezanog za videoigre i njihovu kritiku ima korene baš ovde. Erik Wolpaw je kasnije pisao dijaloge za Psychonauts i Portal.

Seanbaby je takođe svoj sajt prestao da apdejtuje, ali ovo je i dalje krcato gomilama jako zabavnih tekstova. Seanbaby je jedna od (er... tamnih) zvezda gaming novinarstva u Americi, a to je postao time što je za magazin Electronic Gaming Monthly pisao razne ludačke tekstove, među kojima su možda najpoznatiji bili njegovi prikazi najgorih igara u istoriji industrije. Seanbaby je praktično rodonačelnik ove vrste Internet humora, kakvu svet poznaje preko Maddoxa, Something Awful itd.

Rock, paper, shotgun je blog koga radi nekoliko saradnika PC Gamera i Eurogamera i prepun je lepih stvari, punih transkripta intervjua objavljenih na drugim mestima, vesti, prikaza, osvrta na indie igre itd.

I naravno Escapist koji je pre nekoliko godina pokrenut kao neka vrsta onlajn magazina koji bi mogao biti neka vrsta pandana Edgeu. U početku je bio izuzetno highbrow, što i danas ume da bude ali se u međuvremenu malo relaksirao, a tu su i forum, blogovi, te razni drugi sadržaji. Čak i da vas ne zanimaju tekstovi, Escapist ekskluzivno hostuje Yahtzeejeve video prikaze novih igara (rubrika 'Zero Punctuation') a ako to ne pratite, vaš život je malo sumorniji nego što bi mogao da bude.

Father Jape

Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

ridiculus

I ovo su lepi linkovi.

Čuo sam za Seanbaby, ali nisam ga posećivao. Imam nekoliko brojeva EGM-a i nisam se baš oduševio. To mu dođe kao naš Gejmer, samo sa informacijama iz prve ruke, a ne pete. E sad, ne sećam se ko je šta pisao u njemu, ali ovo ću proveriti. Najgori deo EGM-a su mi bile ocene igara, ali to važi za svaki časopis, pa možda nije ni bitno. Imaju isti sistem kao Famitsu, nekoliko novinara daje svoj (vrlo) kratak sud, pa se izvlači sredina.

ridiculus

Ako smo kod humora, meni je Uncle Clive najsmešniji sajt koji se bavi igrama. Ne na način na koji biste očekivali...  :lol:
Nije apdejtovan neke dve godine.

ridiculus

Sajt je fenomenalan: Jay Is Games, sve fleš igre filtrirane, opisane, analizirane i najbolje preporučene.