• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Zaboravljena gora Milisava Popovica

Started by Vukasin, 16-11-2008, 18:02:41

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

lilit

Mico bre, sto si ti batalio pisanje?
That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

Mica Milovanovic

Boban mi je rekao da sam netalentovan.
Mica

scallop

Boban je svima rekao da su netalentovani. :?
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Mica Milovanovic

Pogrešan Plato. Ali nema veze, bar smo mučili prodavačice. To mi je jedna od omiljenih zabava.

Bobane, "Zaboravljena gora" nije roman, u onom smislu u kome ti i ja shvatamo roman.
Poput Ala i bauka, pisac u svakom poglavlju razmatra jedno mitsko biće Crne Gore.
Međutim, za razliku od Ala i bauka, gde sve ima jedan pomalo šaljiv enciklopedijski prizvuk, ovde je pisac više u bajkovitom, epsko-fantastičkom tonu. Pojedina poglavlja imaju gotovo strukturu nezavisnih priča, a pojedina se zadržavaju na nivou opisa pojedinih bića.

Ponovo sam pročitao Vukašinove novinske isečke. "Zaboravljena gora je već više od dva meseca bestseler na Balkanu" ja moj favorit. Genijalno. U najvećoj beogradskoj prodavnici knjiga tri prodavca su je tražili preko pola sata!
Mica

lilit

Quote from: "Mica Milovanovic"Boban mi je rekao da sam netalentovan.
Salis se?

Quote from: "Mica Milovanovic"U najvećoj beogradskoj prodavnici knjiga tri prodavca su je tražili preko pola sata!
Sigurno zbog politickih razmirica. :lol:

Mica Milovanovic

QuoteSalis se?
Ne. Bio je u pravu...
Mica

Ghoul

Quote from: "scallop"Boban je svima rekao da su netalentovani. :?

pošto to svima oko sebe govori, ja bih se zabrinuo da mi on kaže da sam talentovan.
naročito makon što pročitam njegovo pisanje.

a inače, ovi crnogorci su prajsles: kad treba da se samohvale, tu su besramni; nema tu čak ni trunka ironije ili smisla za humor (kao npr. kod mene), nego mrtvi ozbiljni: 'novi tolkin! bestseler! hit! gori more, tresu se planine, od siline ove knjižurine!'
:roll:
https://ljudska_splacina.com/

Nightflier

Quote from: "Mica Milovanovic"U najvećoj beogradskoj prodavnici knjiga tri prodavca su je tražili preko pola sata!

Pa kakve veze Beograd ima sa Balkanom? Beograd je evropski grad - zato nisu mogli da nadju knjigu.
Sebarsko je da budu gladni.
First 666

lilit

Quote from: "Ghoul"

pošto to svima oko sebe govori, ja bih se zabrinuo da mi on kaže da sam talentovan.
naročito makon što pročitam njegovo pisanje.

a inače, ovi crnogorci su prajsles: kad treba da se samohvale, tu su besramni; nema tu čak ni trunka ironije ili smisla za humor (kao npr. kod mene), nego mrtvi ozbiljni: 'novi tolkin! bestseler! hit! gori more, tresu se planine, od siline ove knjižurine!'
:roll:

Pocinjem da brinem za sebe. Definitivno postajem fan tvojih postova na forumu.  :lol:

Mica Milovanovic

Quotenema tu čak ni trunka ironije ili smisla za humor (kao npr. kod mene)

Sva sreća da je "humor" veoma rastegljiva kategorija...  :(
Mica

angel011

Meni nije, treba li da se zabrinem?  :lol:

[quote="Boban]nikad čuli ni u naznakama[/quote]

Kad sam tražila onaj specijal Gradine prošle godine, maltene ni u jednoj knjižari nisu nikad ni čuli za nju. Neznanje prodavaca ništa ne znači samo po sebi.
We're all mad here.

Mica Milovanovic

Ne znači za kvalitet knjige, ali znači da knjiga sasvim sigurno nije bestseler, ako u jedinoj knjižari u gradu gde može da se nađe nijedan od tri prodavca nikada nije čuo za nju.
Mica

Boban

Pravo pitanje je zapravo šta oni smatraju pod Balkanom.
Vidite da Hrvatska tvrdi da nije na Balkanu.
Ili šta oni smatraju za bestseler.
Negde se pominje 1400 prodatih primeraka za dva meseca.
Ovako odokativno, te knjige je prodato u Srbiji jednocifren broj primeraka, nije roman, nije prva koja se bavi tom tematikom, neme veze s Tolkinom, a da l može ikome da bude zanimljiva to ne znam.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Mica Milovanovic

Pa, može da bude zanimljiva na način na koji su "Ale i bauci" bili zanimljivi našoj publici kad su se pojavili. To se ne može osporiti.
Druga je priča što sve ovo vuče i neke druge, političke konotacije koje se neminovno nameću u ovom trenutku. Ali tu dopuštam da učitavam nešto što možda i nije bila namera pisca.
Možda ovo i može biti bestseler u Crnoj Gori.
Sa tehničke druge strane, izvedba Aleksandra Palavestre i Rastka Ćirića je prilično superiornija od crnogorske varijante. Simptomatično je da se nigde u Vukašinovim postovima ne spominju "Ale i bauci", da ni u jednom intervjuu Milisav se ne  poziva na ovu knjigu. A pojedina poglavlja njegove knjige imaju iste nazive kao i stvorenja iz "Ala i bauka".
Mica

scallop

Vukašin i Natalija su obavili opasan posao. To se u svetu naziva gerila marketing. Za tili čas su skrenuli pažnju na jedno delo, naterali sve da postuju čitavih pet strana, Miću i Bobana da idu i kupuju tu knjigu (to znači da sada ima osposobljenih da je ponude i prodaju). Mića je to pročitao i uobičajeno bio korektan, tako da se to mišljenje može dalje koristiti u marketinške svrhe.

Ghoule, ti si sa tvojih 15 hiljada postova "mala beba" za Vukašina i Nataliju. Kladim se da su obradili sve "fantastične" sajtove koje su mogli da prepoznaju. Već vidim gomile koje srljaju po knjižarama i traže "Zaboravljena brda".

Aferim, Vukašine! Aferim, Natalija!

Za razliku od njih mi se ponašamo suicidalno prema sopstvenom okruženju. Ako ne pljuneš onoga do sebe nisi na pravom putu. :x
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Mica Milovanovic

Vidi, za Bobana ne znam (mada smo možda jedno), ali za mene nije potreban nikakav gerila marketing. Napiši mi da je domaća (dobro, dobro...) SF, F, or H knjiga izišla i ja idem da je kupim. Gazim sve pred sobom. Ona balava ruska džukela je malo dete za mene...  :(
Mica

taurus-jor

Teško je jesti govna a nemati iluzije.

http://godineumagli.blogspot.com

Boban

OK. skrenuli su pažnju na knjigu i šta će sa tim ako se ispostavi da je knjiga dronjak?
Nekoliko minuta slave više... večni prezir i ljaga nad imenom svojim.

Nightflier

Quote from: "Boban"večni prezir i ljaga nad imenom svojim.

Imenima svojim, Bobane. Ima ih dvoje. Mislim da se to strucno kaze "sizofrenija".
First 666

Boban

Mislio sam na pisca.
Ko ima ovakve prijatelje treba da se stidi svakako.

Ghoul

ja sam ovu 'zaboravljenu goru' ovog časa ZABORAVIO, a vi slobodno terajte topik i do 10. strane... :roll:

dejanzabjelo

Nijesam mogao da vjerujem! Citam ko avetinja na clm da jedan lik sam sebe jebe! Bato moj koji ludak!
Otvorio licno forum, kreirao masu likova i povazdana laje na njemu!!!!!
Koji idiot! I to upravo odje.
A nesto sam gledao log tajm. Nema sanse da su na forumu vise od dva tri usera odjednom! Otvara ih vjerovatno onoliko koliko brouzera ima.Pa ih zatvara cim prije.Vrh!
U jednoj recenici se mazi u sledecoj rezi u narednoj pljuva.
I registrovah se na ovom mrznom forumu ali mora se fukari staviti do znanja da je provaljen.
Radi slicno ko sto je onaj radio na rts forumu.A I njega provalise.
Neka sto pljue po nekim minorcima nego laje I na Zivkovica.
Fali li to tebi kurca brate.
Aj svrati na clm ili na stonogu!

taurus-jor

Ghoul

a ja sam pak ubeđen da je sva ova nekulturna i polupismena, vulgarna, agresivna crnogorska žgadija koja je ovde došla da nam nametne, milom (pun!) ili silom, ovo zaboravljeno delce - jedno te isto govno, klonirano u nekoliko naloga.

DušMan

Zašto kažeš 'polupismena'? Pa valjda ovi nikovi pišu po novom crnogorskom pravopisu.
Najjadnije je što taj lik mora da dolazi ovde da se reklamira i lupa gluposti (i to prilično imbecilno). Zar ti Crnogorci nemaju neki svoj SF/F/H forum?
Nekoć si bio punk, sad si Štefan Frank.

zakk

Možda je to onaj CLM koji pominje?
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

Ghoul

Quote from: "DušMan"Najjadnije je što taj lik mora da dolazi ovde da se reklamira i lupa gluposti (i to prilično imbecilno). Zar ti Crnogorci nemaju neki svoj SF/F/H forum?

CG mora da uspe u Bg da bi se stvarno smatrao uspehom.

inače je samo prvi u selu.

taurus-jor

Ma, ovo su neki wanna-be Crnogorci.  :lol: Jedini pravi su Blade Runner, Will O' The Wisp, Tripp i, naravno, Njegos!  :|

scallop

I Gojko Popović. On mi je uveo centralno grejanje. :lol:

Ghoul

Quote from: "taurus-jor"Ma, ovo su neki wanna-be Crnogorci.  :lol: Jedini pravi su Blade Runner, Will O' The Wisp, Tripp i, naravno, Njegos!  :|

ja mislim da je najveći car – lažni car šćepan mali!

došo čoek niotkuda, reko – 'ja sam car, vašeg srca gospodar!' i crnogorci, šta će, primili ga (hehe!) za cara!

ima li od toga veći?
:!:

Boban

Onomad su mi objasnili kako se razlikuju Crnogorci srpcoljupci od pravih Crnogoraca... prvi kod Njegoša najviše cene "Gorski vijenac" a potonji "Luču Mikrokozmu".

Nightflier

To je zbog istrage poturica. Da je bilo po Njegosevom, ne bi ti drugi ni postojali. "Pravi crnogorci" nije nego. Brdjani za njih koriste jako teske izraze.
First 666

Boban

Quote from: "scallop"Već vidim gomile koje srljaju po knjižarama i traže "Zaboravljena brda".

Mislim da tvoja procena nije dobra i da to niti iko traži, niti iko želi, niti iko ostaje zadovoljen; jednostavno, nastup je bio pogrešan, efekat praktično nikakav. Ja sam recimo odustao od kupovine, predlažem Mići da jednom donese u klub to čudo da ga malo ošacujemo i to je to.
Ćorak na kvadrat.

scallop

Quote from: "Boban"Mislim da tvoja procena nije dobra i da to niti iko traži, niti iko želi, niti iko ostaje zadovoljen; jednostavno, nastup je bio pogrešan, efekat praktično nikakav. Ja sam recimo odustao od kupovine, predlažem Mići da jednom donese u klub to čudo da ga malo ošacujemo i to je to.
Ćorak na kvadrat.

Da ti dam nekoliko knjiga iz advertajzinga i marketinga? Ne možeš da imaš stavove kao samouk.

Nightflier

Ja vec zaboravio na na "Zaboravljenu goru". Sad sam se zainatio, pa jurim "Grbovnik".
First 666

Ghoul

Quote from: "nightflier"Ja vec zaboravio na na "Zaboravljenu goru". Sad sam se zainatio, pa jurim "Grbovnik".

baš si nešto mazohistički raspoložen ovih dana?

Nightflier

Procitao sam "Legiju Ida", pa hocu da lepo vidim koliko se "Grbovnik" razlikuje od nje - a i skupljam brownie points, pa kad nakupim dovoljno eto meni rucka.   :!:
First 666

Boban

Quote from: "scallop"Da ti dam nekoliko knjiga iz advertajzinga i marketinga? Ne možeš da imaš stavove kao samouk.

Ono što nemaš u tim knjigama koje izučavaš jeste sledeće: šta autor zaista želi: brzu lovu, trenutni uspeh ili večno poštovanje posvećenika.

Ja hoću da moju knjigu ljudi kupe zato što im se svidela prethodna ili što im je neko došapnuo da je dobra, ne zato što će ići reklama u Velikom Bratu pa da ovce potrče da vide šta se to novo nudi.
Knjige koje ti izučavaš objašnjavaju kako se postupa sa ovcama, a ja biram da imam 2000 čitalaca i nijednog više, ali da ih ne tretiram kao debile koji na zvuk zvona trče na pojilo, već s poštovanjem.
Advertajzing je moć da se vlada masama i porivima mediokriteta. Dopusti da me to ne zanima. Monolit nije imao nikada nikakvu reklamu pa je promenio svest desetina hiljada ljudi u nekadašnjoj Jugoslaviji.

scallop

Quote from: "Boban"Ono što nemaš u tim knjigama koje izučavaš jeste sledeće: šta autor zaista želi: brzu lovu, trenutni uspeh ili večno poštovanje posvećenika.

Brzu lovu i trenutni uspeh. Advertajzing se ne bavi večnom slavom. O tom kriterijumu se ne izjašnjava. To ti je kao indulgentiam absolutionem. Ko kupio nije se ofajdio. Ni živi "večno slavni" o tome ne znaju ništa.

Quote from: "Boban"Advertajzing je moć da se vlada masama i porivima mediokriteta. Dopusti da me to ne zanima. Monolit nije imao nikada nikakvu reklamu pa je promenio svest desetina hiljada ljudi u nekadašnjoj Jugoslaviji.

Da išta znaš o advertajzingu imao bi drugo mišljenje. Ovako, dopusti da ti objasnim. Jesi li se obogatio od "Monolit"-a? Nisi. Da li je "Monolit" obavio posao? Jeste. Šta se dogodilo? Uleteo si u tada neisplativi prostor (Z.Ž. to nikada ne bi rizikovao) i ispostavilo se da je to niša koju su priželjkivali svi oni koji su u "Polaris"-ovim izdanjima videli golu eksploataciju nasigurno. Čitaoci su dobili veličanstveni uvid u svetski SF, a ti si se hranio u McDonalds-u. Ja bih ti digao spomenik za "Monolit" i "Tamni vilajet" i "Alef" i "Znak Sagite", ali to ne znači da ne treba da ti kažem da tupiš - kad tupiš.

Obećanje za "Necronomicon" daješ kad znaš da ćeš da ga ispuniš. Za osam SF knjiga domaćih autora - isto. Za Čurćićev "Inferno", takođe. Tvoja ciljna grupa ti veruje samo dok ispunjavaš obećanja. Trućanje o problemima ne uvećava poverenje - ono ga redukuje.

Moja "svetla strana" traži "Necronomicon" u sredu! Putevi, očistite se! Kamioni, zabrundajte! Hoću da skinem s vrata Ghoula, pa da nastavimo sa drugim knjigama. :!:  :!:  :!:

Boban

Gledaj, materijalno bogaćenje je precenjena kategorija.
Da li tebe sada, po stare dane, peče savest što se nisi bolje snašao u prilikama koje si imao i što nisi stekao lanac zgrada i ko zna čega kao neke tvoje kolege i saborci?
Znaš onaj vic o ribolovcu i savetniku koji mu nudi da peca više i bolje i otvori firmu za preprodaju ribe i na kraju stekne čitavu flotu koja će da radi za njega?
- A ti onda lepo sedneš i radiš šta hoćeš.
- Pa ja već radim šta hoću.

scallop

Dobar pokušaj, ali brojevi su nesalomljivi:

Topik---------------------broj odgovora/čitanja----period

Naživo-------------------------  597/56114----21.10.03/01.09.08
Nova knjiga Z.Ž (više knjiga)-- 302/33785 ---   11.01.05/08.10.08
Tihi gradovi---------------------184/21296 ---     11.05.07/29.10.08
Jesen skupljača ----------------175/19308----       07.10.07/30.09.08
Zaboravljena brda--------------138/2200-----     16.1108/24.11.08
Živosahranjeni -----------------125/18241---- 12.06.06/18.09.08

Toliko o statistikama. Vukašin i Natalija su nas izrendali za samo 6 dana.

Boban

Opet zavisi od tačke gledišta.
Ako pogledamo unazad 15 minuta i izvučemo prosek šta je bilo najatraktivnije dobijamo drugačiji rezultat nego da gledamo jedan dan ili deset dana unazad ili pet godina.
Prskalice se daleko vide i deluju zabavno ali upotrebljavaju se samo jednom i brzo zaboravljaju.

Will-O'-The-Wisp

Quote from: "taurus-jor"Ma, ovo su neki wanna-be Crnogorci.  :lol: Jedini pravi su Blade Runner, Will O' The Wisp, Tripp i, naravno, Njegos!  :|

Boze me sacuvaj, kakva sam ja neznalica... Tek skorije cuh za ovu knjigu. Neko mi je nesto ranije pominjao, ali ja tu nista nisam skontao...

Vidim ja da nikad od mene dobar Crnogorac. :x

Tripp i Runner to jesu, svakako.  :!:
"A life, Jimmy, you know what that is? It's the shit that happens while you're waiting for moments that never come."
– Lester Freamon (The Wire)

zakk

Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.