• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Korto Maltežanin

Started by Unicorn, 06-07-2003, 17:13:25

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Unicorn

Gledala sinoć Korta Maltezea.  :D
Bio je to najlepshi doživljaj u proteklih ko-zna-koliko-meseci.  :D
Uspela sam chak i da dobijem na poklon filmski poster.  :lol:
Na stranu Korto, romantična mornarčina, moj omiljeni strip-junak, al` film je stvarno LEP. A atmosfera ona pljunuta iz stripa, pa još bolja. Sve vreme sam imala utisak kao da sam u nekom mirnom, tajanstvenom, tamnom, toplom snu (nema veze shto u filmu uglavnom veje sneg  :lol: ).
Mislim da ću ga samo zbog atmosfere gledati još par puta.
Za mene je fascinantno to što su od stripa, koji, po mom skromnom mišljenju, NIJE naročito "filmičan", tj. nije u onoj meri u kojoj to jeste svaki Hermanov strip, uspeli da naprave film. E, sad: masovne scene su malo statične, a pokreti ljudi su nekako "japanski" (izgleda da je osim Japanaca u animaciji učestvovalo pola Evrope, sudeći po imenima na špici), ali sve ostalo je sjajno.
Ili ja previše volim Korta, pa sam subjektivna? Ha?
Lako je biti bog. Ako imate odgovarajuću opremu.

SANdMAN

ja idem da ga gledam veceras! (mada imam divx vise od nedelju dana, nisam imao srca da spoilujem dozivljaj). javljam utiske...  :D

p.s.
sho OVDE a ne na FILM ili STRIP?  :P

Unicorn

Pa:
1. zato shto ja taj strip/film ne smatram SF stripom/filmom
2. zato shto zhelim samo da razmenim utiske sa onima koji su gledali, a ne da diskutujem o teoriji & kritici stripa
Nadam se da ti nisam pokvarila uzhivanje (mada je to teshko, jerbo smo svi chitali epizodu po kojoj je pravljen film, a i SVE je u dozhivljaju).
Ergo, uzhivaj vecheras, pa cemo posle da prichamo.  :)

P.S. Nemoj da zakasnish na projekciju, prva scena je ... ahh, shta da kazhem nego - sjajna.

SANdMAN

na evo ovako...

pozitivan opshti utisak, kao adaptacija albuma "Korto Malteze u Sibiru" film je izuzetno veran, mozda cak do preterivanja. nista nije izbacivano, shtavishe dodavano je i produbljivano, dobro zaokruzena karakterizaciji Raspucina koji je po meni najmaliciozniji (i naj"sandmanovskiji") sidekick ikad. Sa Kortovoj karakterizacijom su preterali do patetike (s pocetka te malo ubije shto nisi zamisljao tako dubok, zreo mushki glas), tako da on dvaput citira pasaze iz Moreove Utopije (a u stripu NIKAD), jos prikazu kadar sa koricama knjige. Bar 15 puta bude i okarakterishu kao sanjalicu sho bi i najdekoncentrisanijem gledaocu valjda trebalo da pokaze kako je lik beznadezno romantican. S obzirom da je sam Pratt dozirao ovakve scene jednom na 300 tabli deluje kao nedopustivo narushavenje senzibiliteta lika ali opet, mozda neophodno zbog prirode medija. Sama radnja kako rekoh je previse razvucena, sa monotonom melodijom koja ce se verovatno, sa visestrukim odgledavanjem filma, pretvoriti u moju najvecu nocnu moru. Da je do mene, ja bih scene i likove smenjivao sa mnogo zezcim ritmnom, uz rizik da se film ne ukapira sasvim na prvo gledanje, za onog ko nije citao strip...

Inache, dopada mi se stara skola rezije avanturistickih filmova sa mozda 3-4 fazona u kojima su snimane scene (enterijer i eksterijer). i fightovi su sasvim ok, nepretenciozni (zao mi je samo sto korto nije ljosnuo u vodu sa kanapa, bas kao u stripu)  i oldtimerski.

jedina mozda veca zamerka na lik barona ungerna: nedostaje citav onaj deo prorocanstva tibetanskog svestenika vezan za njega, kao i epilog, gde sagledavamo u potpunosti svu tragicnu dimenziju ovog lika, po meni jednog od bizarnijih u celom stripu. cemu onda ono ubistvo prve vracare, ako se nije islo na to..?

zavrsna scena sa generalom changom radjena u polumraku. ne razumem taj efekat, u cemu je poenta shto nishta prakticno nismo ni videli? mrzelo ih da crtaju? :)

sve u svemu film je apsolutno nekomercijalno delo radjeno sa ljubavlju koje bi preporucio svim fanovima korta...

SANdMAN

inache Unicorn, ja sam da se ovaj topic premesti na STRIP, jer ako se tamo do sada o stripu/filmskim adaptacijama razgovaralo bez obzira na zanrovsku odrednicu (a ja ti odgovorno tvrdim da jeste), nema razloga da se isto ne cini i naubuduce...

Unicorn

O.K. VRLO iscrpan odgovor (on zasluzhuje da bude pod STRIPOM), ali ja ti necu odgovoriti na isti nachin. Prvo, tu epizodu sam chitala VEOMA davno i slabo se chega secam osim osnovne radnje i utiska. Drugo, ono shto ti smatrash manom filma, ja dozhivljavam kao vrlinu  :lol: Nedorechenosti su u tim "mrachnim" scenama, koje se meni dopadaju. Raspucin jeste sjajno uradjen (nekako je simpatichniji u filmu nego u stripu, ako se o simpatichnosti uopshte mozhe govoriti). Shto se Kortovog glasa tiche, pa, ni ja bash nisam ochekivala takav glas, al` nije loshe. :lol:
Ja Korta ne dozhivljavam kao cmiljavog romantika, nego kao cinichnog flegmatika - ono poredjenje sa machkama na pochetku filma nije sluchajno. A pochetna scena je sama sushtina i Kortovog lika i Pratovog stripa. B.t.w., ta vrata u Veneciji i Korto Maltezhanin se pominju usput chak i u jednom nashem romanu i daju mu sasvim specifichan "ukus" ("Sudbina i komentari" Radoslava Petkovica).
U principu, najbolji u filmu jesu eksterijeri (chak su poshtovali i osnovnu Pratovu paletu, koliko se secam) i atmosfera (koja je FENOMENALNA). E, sad to shto je spor ritam i shto ce mladje generacije zaspati gledajuci film, to je vec stvar ukusa i onoga na shta smo navikli. Kao overeni konzervativac, pozdravljam jedan tako sanjalachki "uspavan" film u kojem te ni scene borbe i ubistava ne shamaraju - kao da je sve prekriveno koprenom sete. E, da, to je prava kvalifikacija - seta. Ne znam shta mushki deo publike misli o zhenskim likovima u Kortu Maltezeu, ali meni su i oni dobri (mislim da je njihova psihologija sjajno skinuta, kao shto je Prat majstor da skine tipichne fizionomije - i mushke i zhenske). No, rekla sam da necu da smaram, a opet jesam.
Ostajem pri tvrdnji da je taj film neshto najbolje shto mi se desilo prethodnih meseci, a to je dovoljno i ne trpi raspravu.  :lol:

SANdMAN

trebalo mi je cirka nekih pola sata da iscitam citav strip.   :lol:

znas, svaki dozivljaj citanja Korta je individualno lichni. uvodna scena, bez obzira koliko lirska bila ne odgovara mojoj precepciji sa jednominutnim razmacima izmedju kadrova. CELA TA SHPICA je jedna jedina tabla kod Pratta, gde se sa tolikim pauzama akcentira bukvalno svaka rec. lepo je, ne kazem da nije ali da je takav citav film mislim da bih umro...

ja korta vidim kao zagonetku, on je romatnik, melanholik pod znakom pitanja kao sto je i flegmatik pod znakom pitanja. postoje argumetni i kontraargumetni za obe teze. citav "u Sibiru" desava se ustvari zbog jedne zene i Kortove zelje da je ponovo sretne. to se u stripu mnogo jasnije vidi kad kaze "no, ona je u ovom gradu... ali gde?"
Pratt se cak igra sa identitetom doticne, ubacujuci lazne udice poput gospodjice Vi-Li. Kortova ljubav koju zeli da ponovo srene je Pandora, heroina njegove prve avanture...

korto jeste kao macka, neuhvatljiv. kada su poceli sa ubachenom scenom sa spavacom sobom kneginje marine simeonove (ubaceno je i ono sa svlacenjem bunde i prica o igrama sa slugama) gotovo da mi se kosa digla na glavi, u ocekivanju da vidim golo telo Korta pored nje. Korto je svacija i nichija "kurva", misteriozan i nedokuchiv. On pripada svim zenama i nijednoj. Zapravo, sve shto se desava sa njim i Shangaj Lil u stripu je izmedju redova. Nema onog njenog zastajkivanja posle upoznavanja, nema otvorenog flerta. To nije Korto. Nema njegovog osmeha posle zavrsne scene, nakon sto upozna njenog muza. To je onaj neosanjani deo koji Pratt ostavlja chitaocu, lik izmedju redova. Korto je citav takav...

o zenama huga pratta pisani su eseji i eseji, sabrani i lepo ilustrovani u velikoj knjizi "zene korta maltezea" koja se moze nabaviti na francuskom

Unicorn

Eh, divno je to - ishchitati ponovo strip o Kortu, kad ti je pri ruci. Svojevremeno sam imala zbirku Pratovih stripova o Kortu - sve dok moj brat (koji je nekad i crtao stripove) nije otudjio i zagubio iste  :lol: .
Moram da se slozhim sa tobom u vecini stvari. Stvarno, da je ceo film kao prva scena, bilo bi ga teshko odgledati. Ali to ne umanjuje njenu lepotu.
Korto - melanholik ili flegmatik? Suvishe je zhivahan za melanholika  :) .
On je kao ledeni breg - samo 1/10 je na povrshini, a pod povrshinom - ogromno neistrazheno prostranstvo. Zapravo, Prat ga je savrsheno "dizajnirao" ostavivshi mashti chitaoca gotovo sve. Zato on i jeste omiljeni strip junak zhena - em je avanturista i cool tip, em NIKAD ne juri za zhenama do kojih mu je stalo (bar ne ochigledno), a sve vreme je tajanstven i neprovaljiv.
Ima josh jedna dimenzija tog stripa koja me odushevljava - igra koincidencija i neverovatnih sluchajnosti (u fazonu: svako ima svoju karmu, sudbina je gadna kuchka i sl.). I ono poigravanje vremenskim tokom u skoro svakoj epizodi.
Mislim da bi bez filozofskih i istorijskih "ispada", koje junaci ovog stripa ponekad imaju, radnja bila prilichno dosadna ili bar stereotipna. Ovako te ti "ispadi" ... hmm, pa, razvesele u najmanju ruku.

A shto se tiche prebacivanja ove teme na STRIP, nemam nishta protiv, al` ja to ne mogu da uradim, osim da otvorim isti topic tamo (shto mozhesh i ti  :lol: ). Nadam se da ce se prichi pridruzhiti i drugi, chim pogledaju film.

Djole

Crtani film je veoma dobra adaptacija Sibira. Ima sitnica koje su mi zasmetale, ali one su upravo to - sitnice.

Ali kao film... e tu je vec problem. Gomila likova, svako sa svojim motivima i background story u premalo vremena (koje se, zbog praznog hoda koriscenog zarad stvaranja melanholije, cini kao da je vecnost), stvara jednu pricu koja nece biti jasna nikome ko nije citao sam Sibir, o onima koji nisu culi za Korta da i ne govorimo. Jedno desetoro ljudi je izaslo sa projekcije kojoj sam ja prisustvovao.

Da li bi ovo bio bolji film da su isekli pola likova (recimo Ungerna, koji se nesumnjivo svakom slucajnom gledaocu cinio kao visak)?

Film mozda, adaptacija stripa nikako.

Pa hajde, birajte...

btw, Sand, milim da si previse bukvalno shvatio NJU, Pratt nije hteo da Korta veze ni za jednu zenu, pa cak ni za Pandoru...
"THAT is why they call me The Decorator."

Unicorn

Ja ipak biram film. Iz vishe (veoma subjektivnih) razloga. Mozhda mi nedostaje sposobnost "vizuelnog mashtanja", a osetljiva sam na vizuelne inpute, pa sve mora da mi se dizajnira i posluzhi na tanjiru (eh, ovo sam tako formulisala, svaka mi chast  :( , ko je razumeo - shvatice). Drugi razlog je chinjenica da sam retko imala prilike da chitam "pravi" strip o Kortu (uglavnom su to bile crno-bele iskasapljene verzije). I treci razlog je (opet) chinjenica da chitajuci strip pokushavam uvek da sastavim film, pa mi onda crtachi stripa koji daju "filmske kadrove" bash  odgovaraju. Prat ima takve scene koje su u pokretu i crtane iz zanimljivih, filmskih uglova. Pa, kad je onda neko seo i napravio film od stripa o Kortu, meni je to bilo kao ostvarenje zhelje.
Mislim da je besmisleno prichati o tome koliko film verno prati radnju stripa. Koliko puta su filmovi, snimljeni striktno po nekom zanimljivom knjizhevnom delu, bili dosadni, nezanimljivi i sl.? I obrnuto. Neko je vec rekao na ovom forumu da su film i strip dva sasvim razlichita izraza u umetnosti - jedino shto ih spaja je vizuelno i vremenski tok radnje. Prvi je kontinuirana slika u vremenu, a drugi diskontinuirana... xe, xe, xe.
E, necu vishe da lupam - ne umem precizno i adekvatno da izrazim ono shto mislim. Danas. Mozhda neki drugi put.  :lol:

MAGIC

Quote from: "djole".

btw, Sand, milim da si previse bukvalno shvatio NJU, Pratt nije hteo da Korta veze ni za jednu zenu, pa cak ni za Pandoru...

mozda jeste mozda nije......ko ce ga znati? :)
doslovce nige nije receno koga ili sta je trazio....prema tome svako treba da ima svoju sliku o tome.....

inace neke bitne stvari nisu dospele u film....neki dijalozi....ali sve u svemu je ocena 5- jer korto je ipak korto  :)

Boban

Zasto mi neko nije rekao da je Korto Malteze CRTANI film?
Zasto me neko nije upozorio na ovu strahotu?

mislim... uzas. Niz staticnih slika koje se smenjuju mnogo sporije nego kadrovi stripa i poslednjih 15 minuta gde su i autori potpuno odustali od animacije i sve sveli na lepe slike.

Jeste prenet duh Korta, jeste to stripovski OK, ali to nije crtani film, to je zapravo strip u delimicno, povremeno i neuko pokretnim slikama.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Unicorn

Sasvim tachno. Ali:
1. ZAR SI MOGAO I DA POMISLISH DA BI IGRANI FILM MOGAO DA SE SNIMI A DA NE BUDE SHIT?
2. Problem nije u crtanom filmu, nego u ochekivanjima gladalaca. Ja nisam ni ochekivala da film bude ishta vishe nego ozhivljeni strip. Ko je drugo ochekivao ... e, pa zeznuo se, al` to je vec njegov problem.  :)

P.S. Zamislite Klunija-Korta u belim pantalonicama i mornarskom odelcu kako praktikuje bajagi kung-fu  i usput puca iz bazuke (jednom rukom), a uz rame mu Bushemi sa chetnichkom bradom (Raspucin) u prevelikom kozachkom kaftanu, a sve to posmatra em trepce Meg Rajan-Marina, sa damskim chibukom u ruci. Patetika prshti em se sliva na sve strane. FUJ!
:(

Lurd

Quote from: "Unicorn"Patetika prshti em se sliva na sve strane. FUJ!
:(

Nikada nećeš odrasti, mala veseljakinjo.
My trees...They have withered and died just like me.

Unicorn

:lol: Hvala, M.L.! Iz tvojih usta u bozhje ushi.

kurdi

?

korto cita iz utopije na prvoj strani sibira.
ne kapiram komentar sande...

btw, dolazim u bgd u septembru, nadam se da ce korto jos igrati...

poslednjih meseci panika, pisem tezu etc. odbrana 12. avgusta.

Dado

U zemlji u kojoj je zivio i stvarao vise od 11 godina ostace sigurno
ne prikazan njegov film CORTO MALTESE,
pa bih molio sve koji znaju gdje i kako da nabavim divix da mi se jave.

kolekcionar

Mogu samo zamisliti kakva je tek onda bila atmosfera u Turskoj
kadase je prikazivao film o ZAGORU.. :roll:  :roll:
Jedna stara legenda kaze:
Promijenices stotinu sajtova dok ne pronadjes pravi...

Djole

Quote from: "Dado"U zemlji u kojoj je zivio i stvarao vise od 11 godina ostace sigurno

Kako neprikazan?!

Koliko znam, vec se davao pocetkom godine u Svici...

A DivX nije problem, pusti mi mail.

Dado

Quote from: "djole"
Quote from: "Dado"U zemlji u kojoj je zivio i stvarao vise od 11 godina ostace sigurno

Kako neprikazan?!

Koliko znam, vec se davao pocetkom godine u Svici...

A DivX nije problem, pusti mi mail.

Mozda se davao u francuskom dijelu a ni to nisam siguran jer sam gledao po internetu.
Ovdje kod mene nije bio na zalost i bezuspjesno pokusavam doci do nekog DVD ili kasete.
Javit cu ti se na mail za Divix...

Djole

Heh, ja sam prilicno siguran da se davao u Lozani (a gde drugde...?) :lol:

Javni se.

Zvezdan

Poslednja dva albuma Corta su bezvezna.
Samo se seca nekih nebuloza, sanja i leluja kroz apstraktne predele.
Nema one magije srednjeg perioda, mada je i tamo povremeno gnjavio.

Kada je pocinjao rad na Cortu, Prat uopste i nije bio zamislio da Corto bude glavni lik. Nametnuo se i ostao.
Mozda bi bilo bolje da je radio ideje koje nisu deo serijala, ne bi imao legendarnog junaka, ali bi mozda imao kvalitetnije stripove.

Zanima me da li bi ja smeo sada da uzmem da crtam Corta u nekim novim epizodama?
Mora li se za to traziti dozvola od naslednika autorskih prava?

MAGIC

Quote from: "Zvezdan"Poslednja dva albuma Corta su bezvezna.
Samo se seca nekih nebuloza, sanja i leluja kroz apstraktne predele.
Nema one magije srednjeg perioda, mada je i tamo povremeno gnjavio.

Kada je pocinjao rad na Cortu, Prat uopste i nije bio zamislio da Corto bude glavni lik. Nametnuo se i ostao.
Mozda bi bilo bolje da je radio ideje koje nisu deo serijala, ne bi imao legendarnog junaka, ali bi mozda imao kvalitetnije stripove.

Zanima me da li bi ja smeo sada da uzmem da crtam Corta u nekim novim epizodama?
Mora li se za to traziti dozvola od naslednika autorskih prava?

poslednja dva albuma su FANTASTICNA!
a da bi svatio o kakvim "nebulozama" prica moras da imas odredjeno predznanje.....nesto slicno kao kada citas neku dobru knjigu koja se poziva na more informacija...recimo kao Hakslija...

kvalitetnije stripove?....ha ova ti je dobra....

ne bi mogao da crtas korta i da ga zvanicno objavljujes kao nastavak serijala ili kao strip....a prava nikad nemozes da dobijes