• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Zašto su kornjače spore

Started by Boban, 05-12-2008, 03:27:10

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Boban

Gledam neku emisiju na TV-u o životu životinja i između ostalog o kornjačama.
I tu shvatim zašto su spore.
Legu se na nekim peščanim obalama stotinama metara od vode; onda kreću ka moru i tamo ih čekaju ptice i jedu.
Grabljivci se kad-tad zasite i onda samo leže na plaži dok pored njih promiču kornjače koje su zaostale.
Dakle, one najbrže uglavnom budu pojedene, one najsporije prolaze i tako stotinama miliona godina; jednostavno, sporost je njihov osnovni uslov opstanka i dominantni gen.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Ghoul

a šta ako se jednom grabljivci namnože preko mere, i bude ih toliko da se ne zasite, nego ih je taman da se fino naklopaju od SVEGA što izmili na obali – i naprave totalni genocid, i izbrišu vrstu?
šta onda?
gde je onda vaš spori gen, kornjače?!
:evil:
https://ljudska_splacina.com/

mac

Morske kornjače su spore samo na suvom, ali u vodi razvijaju prihvatljivu brzinu. Kornjače su gmizavci, tj. klasa koja ne može da se odluči da li im je bolje u vodi ili na suvom. Morske kornjače više cene vodu i relativno dobro su joj prilagođene. Suvozemne kornjače su odabrale jelte suvo, i njihov oklop im pomaže da prežive u tom svetu, ali im istovremeno otežava i kretanje. Probajte vi da trčite u jednom od onih kabastih sendvič-transparenata, koji je pritom težak koliko i vi. Nije lako.

scallop

Nemoj, Ghoule, tako. Bobanova priča je inspirativna. Ja tu vidim i priču zašto su izumrli junaci. Srljali napred i izginuli za slobodu i slavu svoga roda, a onda se iz svojih rupa izvukli - narodni heroji.

Ili, ako tvoja priča fura i nestanu sve morske kornjače. Onda nestanu i grabljivci, nemaju šta da žderu. A, onda se iz šume dogegaju Mac-ove šumske kornjače, koje se nikad nisu okupale jer znaju za one Cornelijusove azijatske mudrosti o kupanju i nekupanju. Pa, pošto znaju kako sam ja prošao kad sam to pokušao da primenim - uđu u vodu. Tako nastanu nove morske kornjače, još lenjije od bivših morskih kornjača, jer su ove nove nastavile da se legu u šumi, a ne na obali. :wink:
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Ghoul

Quote from: "scallop"Nemoj, Ghoule, tako. Bobanova priča je inspirativna. Ja tu vidim i priču zašto su izumrli junaci. Srljali napred i izginuli za slobodu i slavu svoga roda, a onda se iz svojih rupa izvukli - narodni heroji.

ma dobro, skalope, jasna je meni bobanova motivacija koju si ti smesta, kao bobanoznalac, pročitao: distnikcija između pravih (zaginulih) heroja i (preživelih) uštvi koje proglase za heroje; pravih i moralnih pobednika, itsl. kojima se bavio u CRNOM CVETU.
to su njegove opsesivne teme. ne znam samo u kojoj grupaciji on sebe vidi.
:roll:

scallop

Quote from: "Ghoul"to su njegove opsesivne teme. ne znam samo u kojoj grupaciji on sebe vidi.
:roll:

U poginule.

A, kad si ti to pročitao "Crni cvet"?
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Ghoul

čuj, čito.
i piso sam, ovde negde na forumu, valjda na topiku o toj knjizi.

Boban

sad si ga ubio u pojam ki zeca...
On je živeo u umišljaju da ti nikoga ne čitaš, a sada treba da se suoči sa istinom da jedino njega nisi u stanju da svariš.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

scallop

Quote from: "Ghoul"čuj, čito.
i piso sam, ovde negde na forumu, valjda na topiku o toj knjizi.

Hej, naš'o! Kako ste se vi ludo zabavljali pre nego što sam ja došao da vam dosađujem! Tebe bih postavio da dodeljuješ sve književne nagrade u Srbiji. Srećne dobitnike bi morao da iz šešira izvlači lično Bojan Krišto. Kako sad da čitam "Crni cvet"?

Nego, gde je postovano ono što je Boban doživeo čitajući "Naživo"?

Ghoul

Quote from: "scallop"Nego, gde je postovano ono što je Boban doživeo čitajući "Naživo"?

ti si zapravo pomenuo 'bobana' i 'čitanje' u istoj rečenici??? :shock:  :?

scallop

Quote from: "Ghoul"
Quote from: "scallop"Nego, gde je postovano ono što je Boban doživeo čitajući "Naživo"?

ti si zapravo pomenuo 'bobana' i 'čitanje' u istoj rečenici??? :shock:  :?

To se događalo u vreme kad su najsporije kornjače stizale do mora, negde 2005. Veliki urednik je postao kasnije, a poznato je da je urednicima zabranjeno čitanje, osim onog šta gazda kaže.

A, tada je, posle tvog prikaza njegove knjige, postovao da je to zbog onoga šta je on rekao za tvoju knjigu "Naživo". Ja gled'o! Svako može da vidi!

Ghoul

ma daj, pa ja sam onu njegovu POSLEDNJU IGRU LEPTIRA ostavio na pola, nepročitano, još mnogo pre nego što je NAŽIVO izašo itd. nema to veze jedno s drugim.

scallop

Quote from: "Ghoul"ma daj, pa ja sam onu njegovu POSLEDNJU IGRU LEPTIRA ostavio na pola, nepročitano, još mnogo pre nego što je NAŽIVO izašo itd. nema to veze jedno s drugim.

A, jesi li ti napisao nešto pre njegove POSLEDNJE IGRE LEPTIRA, pa da on ostavi posle prve strane?

Vidim ja da je Boban imao pravo s prvim postom: Ne srljaj u more dok se predatori ne zasite.

Franz Xaver von Baader

Quote from: "Boban"Gledam neku emisiju na TV-u o životu životinja i između ostalog o kornjačama.
I tu shvatim zašto su spore.
Legu se na nekim peščanim obalama stotinama metara od vode; onda kreću ka moru i tamo ih čekaju ptice i jedu.
Grabljivci se kad-tad zasite i onda samo leže na plaži dok pored njih promiču kornjače koje su zaostale.
Dakle, one najbrže uglavnom budu pojedene, one najsporije prolaze i tako stotinama miliona godina; jednostavno, sporost je njihov osnovni uslov opstanka i dominantni gen.

da, ali postoji i ono hajdegerovsko čitanje vremenitosti
npr, sve i da se dva predmeta kreću istom brzinom, koliko je do sada opaženo, prije će do odredišta stići onaj koji je prije krenuo
neka ti ova opaska ne slomi srce... ali, kada stvari ovako stoje, moguće je da su sve kornjače jednako brze ili spore, a na put kreću u različitim vremenima

što nas dovodi do pravog tumačenja tvoje potrebe za 'pričom o kornjačama'. nije stvar u tome da postoje heroji i fejkeri, već u kutu gledanja da svatko može isplivati kao heroj. ova okolnost pruža veliku psihološku potporu, nadu iz koje boban crpi i gradi scenarije koji ga i pod stare dane održavaju živahnim i vrckastim. nikad nije kasno za heroje... i libidno nabijene priče o kornjačama
Od danas ću biti Kao Sunce Jasan.

scallop

Quote from: "PingvinPatuljak"da, ali postoji i ono hajdegerovsko čitanje vremenitosti
npr, sve i da se dva predmeta kreću istom brzinom, koliko je do sada opaženo, prije će do odredišta stići onaj koji je prije krenuo
neka ti ova opaska ne slomi srce... ali, kada stvari ovako stoje, moguće je da su sve kornjače jednako brze ili spore, a na put kreću u različitim vremenima

što nas dovodi do pravog tumačenja tvoje potrebe za 'pričom o kornjačama'. nije stvar u tome da postoje heroji i fejkeri, već u kutu gledanja da svatko može isplivati kao heroj. ova okolnost pruža veliku psihološku potporu, nadu iz koje boban crpi i gradi scenarije koji ga i pod stare dane održavaju živahnim i vrckastim. nikad nije kasno za heroje... i libidno nabijene priče o kornjačama

Znao sam ja da će nekog potezanje umnih filosofskih stavova i zaključaka odvesti na stranputicu. Jedino nisam mogao da pogodim ko će to biti.
Pragmatičniji zaključak bi bio da je evolutivna prednost sadržana u mamama kornjačama: koja najdalje ode da položi jaja, njene kornjačice će poslednje krenuti na put ka moru jednakom brzinom kao i ostale koje će biti požderane. Zaključak je da ako imaš mamu koja je dospela daleko u životu imaš veće šanse od onih čije mame nisu.

Cornelius

Quote from: "scallop"Zaključak je da ako imaš mamu koja je dospela daleko u životu imaš veće šanse od onih čije mame nisu

Je l to misliš na Miru Marković i njegog slatkog sinčića?
Je n'ai aucune confiance dans la justice, même si cette justice est faite par moi.

scallop

Quote from: "Cornelius"
Quote from: "scallop"Zaključak je da ako imaš mamu koja je dospela daleko u životu imaš veće šanse od onih čije mame nisu

Je l to misliš na Miru Marković i njegog slatkog sinčića?

Jok. Mislim na Moniku Luinski.

Cornelius

Jes vala. Monika je daleko dogurala, ali je problem što je propušila posle, pa joj je to poremetilo zdravlje.
Je n'ai aucune confiance dans la justice, même si cette justice est faite par moi.

scallop

Ne znam zašto smo zapustili spore kornjače, ali najnovije otkriće je:
YELLOW IS NEW GREEN

Recycling urine can help save energy, water and oceans, and cheaply fertilize fields.

Ako pročitate u današnjem NYT videćete gde nam leži spas. Jedini problem je što čemo morati da sednemo kad pišamo (zbog efikasnosti pribiranja mokraće), tako da su neke države to već odbile, jer je to "pederski način". Ja znam neke koji tako pišaju, a nisu pederi, tako da je ova tvrdnja najobičnija floskula i svet može da bude spasen. :o

Gaff

Sum, ergo cogito, ergo dubito.