• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

B-92 i hapšenja u Preševu

Started by varvarin, 27-12-2008, 20:40:13

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

akhnaton

Quote from: "ayin"
Quote from: "Mica Milovanovic"Ayine, pogrešno čitaš reči "jugonostalgičar"...

Nije u pitanju samo nostalgija za bivšom Jugoslavijom. U pitanju je nostalgija za jednim ipak drugačijim vremenom od onoga u kome živimo...

Sistem vrednosti je danas potpuno drugačiji od onoga u kome smo odrasli. Ja sam, naravno, svestan svega onoga što je bilo iza tog režima, svestan sam i da je spoljašni svet danas otišao daleko od sveta u kome smo živeli pre tridesetak godina, i da nikada neće biti kao nekada, ali to ne znači da ne mogu da žalim za tim vremenima kada sam se lepše osećao nego što se  danas osećam...

Verovatno je ta sloboda bila prividna sloboda, verovatno smo svi zatvarali oči pred patnjom onog deteta iz Omelasa, ali to i dalje ne znači da je sada bolje...

Ne tumačim pogrešno
Ili, možda, treba "jugonostalgičar" da tumačim kao tvoju i scallopovu "žal za mladost"?
Moj deda mi je davno, šezdesetih, pričao "e, kako se lepo živelo u kraljevini....".
OK, bilo je i u to vreme buzdovana i "proletera" kojima kraljevina nije odgovarala, koji su našli sebe pojavom samoupravljanja,  radničkih saveta i partiskih sastanaka u radno vreme. Njima je, naravno, više odgovaralo vreme komunizma i partijskih sekretara. Konačno se pojavio neko ko će da razmišlja umesto njih.
Seti se, Mićo, to je bilo vreme kada je sve bilo dozvoljeno, mogao si da radiš šta si hteo, mogao si da ne radiš koliko god hoćeš, mogao si, na primer, da mazneš auto i da se provozaš njime i - nikom ništa. To se u to vreme, po zakonu nije smatralo krađom već "pozajmicom". Sve je moglo, samo - nisi smeo ni za živu glavu da komentarišeš poteze "Velikog Vođe". Inače - pojede te mrak. Postaneš "nepodoban", a onda si u problemu. Nestaneš, niko ne sme da pita gde si...
Podobnima, kao varvarinu, uvale štafetu, pa on trčka okolo i nosi najlepše želje svih naroda i narodnosti...
To je bilo vreme kada su svi morali da se raduju kada Vođa odstreli medveda ili jelena kapitalca, svi su morali da aplaudiraju kada je, npr.Dragče Marković izjeo svoje hiljadito jagnje nakon uspešnog obilaska fabrike traktora.
Vidim, i scallop se ljuti, i on me ne voli zbog toga što sam "rušio" repove njegove vlasti, "drugove" koji nam misle dobro, koji rade sve za dobrobit naroda (i narodnosti, naravno).
Predpostavljam da on nije nosio štafetu, ali, nekako, liči mi na to da je učestvovao na onim prvomajskim paradama vozeći se na kamionu pored prvog električnog šporeta proizvedenog u NAŠOJ fabrici, dok Veliki Vođa, sa bine ispred skupštine, pozdravlja njega i to "neverovatno dostignuće proizvedeno samopregornim radom naših radnika i poštene inteligencije". Scallop je, kao fakultetski obrazovan, verovetno bio ono - "poštena inteligencija".

scallop@  Ne, scallope, ne drma me više taj "top", ništa me više ne drma, ili, narodski rečeno, "jebe mi se za sve", ali, da si i ti bio na ulici tada, i Mića, i svi ostali jugonostalgičari, možda bismo sada živeli u normalnijoj državi.

Kakva god da je bila, Jugoslavija je do dolaska one mrcine iz Požarevca na vlast i početka nacionalističke histerije ipak bila bolja od ovog sada!!! Tako da se slažem sa svim jugonostalgičarima. :cry:
Politically Incorrect member of "Snage Haosa i Bezumlja"

ankh Em Maat  since 1973.

ayin

Quote from: "Mica Milovanovic"Naravno, kao i svim razočaranim revolucionarima, uvek ti je neko drugi kriv što si nezadovoljan...  :)

Ni slučajno
Ono što sam ja radio, i ostali "revolucionari istomišljenici" - urađeno je.
I ja sam zadovoljan.
Ne bih se više mešao...
Vidiš, Mićo, čim su "revolucionari" prestali da se mešaju, vratiše se Dačić, Mrkonjić...drugovi i drugarice.... (hehe, sada je scallop srećan...)
A, reći ću ti nešto u poverenju: neću se mešati čak i ako ruskog akademika Miru M. postave za predsednika Vlade.
Tražili ste - gledajte.
@Varvarine, uostalom, možda vrate i štafetu... :?

Mica Milovanovic

Moram da priznam da te ne razumem. Pa što si onda vršio revoluciju, ako se sada zadovoljavaš postignutim?
Iz svake tvoje reči provejava nezadovoljstvo. Zašto se ponovo ne boriš?
Mica

ayin

Quote from: "Mica Milovanovic"Moram da priznam da te ne razumem. Pa što si onda vršio revoluciju, ako se sada zadovoljavaš postignutim?
Iz svake tvoje reči provejava nezadovoljstvo. Zašto se ponovo ne boriš?

Zato, Mićo, što imam dosta godina
Zbog toga što mislim da treba klincima, onima koji imaju 20 godina, 23, 25... onima koji završavaju škole, fakultete, onima koji tek treba da počnu da žive i rade u ovoj zemlji... njima treba omogućiti da naprave državu kakvu žele. I oni treba da preuzmu tu odgovornost.
Dosta su se "matorci" mešali.
Ako im ovo ne odgovara - neka menjaju
Ako misle da bi im više odgovaralo ono što je bilo ranije - neka vrate to.
Neka urade kako god misle da treba, a da će biti bolje, njima.
I ako im u tom "radu" bude bila potrebna pomoć, ako je zatraže - ja ću pomoći.
I ništa više od toga

Mica Milovanovic

E vidiš, tu grešiš, kao što si grešio i ranije kad si mislio da stvaraš novu državu. Ljudi od 20-25 godina ne mogu da stvaraju države. Revolucionari ne stvaraju države.
Države se stvaraju vekovima i samo oni narodi koje umeju da nađu načina da odbrane svoje tradicionalne vrednosti uspevaju da opstanu. Odgovornost je na nama starijima da deci i mladima pružimo najbolje moguće uslove. A to se ne postiže razočaranjem, stavom da mi se "jebe za sve", već radom...
Mica

ayin

Ne možemo da se složimo oko toga
Mi, "stariji" smo decenijama "pravili" državu ili "države", stvarali smo uslove...tralalala... i vidi šta smo stvorili! Šta smo im ostavili? I ti misliš da bi trebalo još malo da "stvaramo"? Dok ih sve ne oteramo u Sidnej i Toronto...?
Imali smo, možda, dobru nameru, ali, ništa nismo uradili. Mi "matori" smo napravili sranje.
Vreme je da prestanemo
A to što kažeš da se države "stvaraju vekovima"...možda.
To što misliš da revolucionari ne stvaraju države...hm, a da pitamo Kastra... ovde su državu koja je dugo opstala, napravili  Broz, Kardelj, Krcun... Šta su oni bili?
Opet, države i propadaju
A mi smo za jednu deceniju uspeli da napravimo pet država, od kojih ni jedna k.... nije valjala. Pa ni ova poslednja
Mićo, treba znati stati, ponekad

Mica Milovanovic

Ne valjaju, jer rušimo stvorene sisteme. Za razliku od mudrijih naroda.
Oni znaju da državu ne čine predsednici i ministri, već adekvatan činovnički aparat, oni najgori mastiljari, od kojih nam se svima ježi kosa na glavi, kada im padnemo šaka. Državu čine učitelji, lekari, đubretari, svi oni koji nam doprinose da nam život bude lakši.
Dok svako od nas ne učini sve što može u oblasti kojom se bavi neće nam biti sreće, ma kakav idealan sistem stvorili. Zato mislim da nije preterano važno kakav je sistem, već kako svako od nas doprinosi da nas svima bude bolje. Zato smo mi bitni. Tu revolucije i revolucionari ne pomažu...
Mica

ayin

Quote from: "Mica Milovanovic"Zato mislim da nije preterano važno kakav je sistem, već kako svako od nas doprinosi da nas svima bude bolje ...

Ovaj deo je "kvaka", Mićo.
Uređenje, ili "sistem" je itekako važan. Sistem je nešto što ti neke stvari dozvoljava ili ne dozvoljava. Sistem te usmerava u kom pravcu smeš da "doprinosiš".
A, činovnici i šalterski službenici ne prave sistem, oni mu služe.
Učitelji uče decu onako kako im je sistem propisao, iz udžbenika koje im je sistem naštampao, lekari leče onako kako je sistem propisao, u vreme Broza, privatna praksa je bila jeres, takav je bio sistem, i ako ne baš isti u svim bratskim republikama. Sedamdesetih je po Hrvatskoj bilo privatnih lekara koliko hoćeš, u Srbiji je bilo zabranjeno. Sada je ovdašnji sistem dozvolio da možeš da radiš i u državnoj bolnici, da primaš platu iz budžeta, a pored toga da radiš i privatno, sasvim legalno. To je rešenje koje ne postoji nigde u svetu, ali, SISTEM  ga je osmislio.
Ima primera koliko voliš, sistem je itekako bitan faktor

slavkod

PA SREĆNA VAM SVIMA NOVA GODINA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Neka se ispuni bar po neka želja.

akhnaton

Quote from: "slavkod"PA SREĆNA VAM SVIMA NOVA GODINA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Neka se ispuni bar po neka želja.

Valjda srećna Vasilica, danas je Sv. Vasilije Veliki. Nova godina je u septembru(za orthodoxne). :)

slavkod

Ali i obrezivanje Gospodnje.Po starom kalendaru je to nova godina,a čestitaću ti i 1.septembra na Simeona Stolpnika kada je crkvena nova godina.

Cornelius

Slavkod, hvala. Neka i tebi i svim ostalim forumasima, kako rece jedna moja prijateljica, najbolje u 2008. godini bude tek samo najgore sto ce se desiti u 2009.
Je n'ai aucune confiance dans la justice, même si cette justice est faite par moi.

Eriops

Nazalost, desavanja na Kosovu ne slute na dobro.
Stvaraju se nekakve " bezbedonosne snage ", koje ce voditi neki Sultan, jedan od komandanata OVK. Naravno obucavaju ih i opremaju Amerikanci, a ko bi drugi. Srbima se salju javno neke umirujuce poruke, ali cini se da malo ko moze poverovati da te snage nisu uperene protiv srpskog stanovnistva.
Ja mislim da se oni polako spremaju da silom rese Sever Kosova, to ce potrajati godinama, ali verujem da planiraju.

Kastor

Quote from: "tiha voda"
Ja mislim da se oni polako spremaju da silom rese Sever Kosova, to ce potrajati godinama, ali verujem da planiraju.

Naravno da se spremaju da silom reše sever Kosova i mu tu ništa nećemo moći da uradimo, kao što smo mi silom rešili jug Srbije i oni tu ništa nisu mogli da urade. Nema potrebe za "mislim" i "verujem", to je jednostavno tako. Mi smo mi dobili dozvolu, dobiće je i oni. Tu su da dele i naplaćuju dozvole i biće tu dok smo mi živi, verovatno.
Tako mu je to.
"if you're out there murdering people, on some level, you must want to be Christian."

Alex

Čoveče, bolje da ne otvaram više ovaj topik, jer kad god bacim pogled naiđem na neki ayinov post u kome je sve, ali baš sve, od reči do reči pogrešno.

Ne tumačim pogrešno
Ili, možda, treba "jugonostalgičar" da tumačim kao tvoju i scallopovu "žal za mladost"?
Moj deda mi je davno, šezdesetih, pričao "e, kako se lepo živelo u kraljevini....".
OK, bilo je i u to vreme buzdovana i "proletera" kojima kraljevina nije odgovarala, koji su našli sebe pojavom samoupravljanja,  radničkih saveta i partiskih sastanaka u radno vreme. Njima je, naravno, više odgovaralo vreme komunizma i partijskih sekretara. Konačno se pojavio neko ko će da razmišlja umesto njih.

Ayine ja radim u fabrici Prva petoletka - Namenska, koja ima oko 700 radnika, a cela Prva petoletka više hiljada i posle 2 tehnološka viška.
Pošto su se poslednjih 18-ak godina slabije primali radnici, tj vrlo malo, prosek starosti je visok - sve su to mahom ljudi koji su odrastali i zapošljavali se u socijalizmu.

Tačno je, oni su danas izgubljeni u vremenu i još uvek ne mogu da se pomire sa time da je stari sistem nestao. Oni ga nekritički dižu u visine i veličaju, ali to ne znači da svi 100% nisu u pravu.

Za razliku od tvog dede (jednog) njih desetine i stotine zahvaljuju socijalizmu što im je omogućio da se školuju, zaposle i normalno žive, da postanu srednja klasa, za razliku od njihovih roditelja od kojih su mnogi bili siromašni nadničari koji rade dan i noć, a nemaju ništa u toj "kraljevini u kojoj se dobro živelo".

Što se same fabrike tiče i perioda planske privrede 70-ih i 80-ih svi pričaju samo o tome kako se mnogo radilo i kako je imalo mnogo posla, rad po 12 sati, rad u 3 smene, bez pauza i odmora sa strogom disciplinom.

Ayine, radnički saveti koje pominješ su održavani posle radnog vremena, ne u toku kako ti kažeš, a neki radnici su ih voleli (tako mi kažu) baš jer su mogli da iznose svoje mišljenje, a ne zato što su drugi razmišljali umesto njih

Quote from: "ayin"Seti se, Mićo, to je bilo vreme kada je sve bilo dozvoljeno, mogao si da radiš šta si hteo, mogao si da ne radiš koliko god hoćeš, mogao si, na primer, da mazneš auto i da se provozaš njime i - nikom ništa. To se u to vreme, po zakonu nije smatralo krađom već "pozajmicom". Sve je moglo, samo - nisi smeo ni za živu glavu da komentarišeš poteze "Velikog Vođe". Inače - pojede te mrak. Postaneš "nepodoban", a onda si u problemu. Nestaneš, niko ne sme da pita gde si...
Podobnima, kao varvarinu, uvale štafetu, pa on trčka okolo i nosi najlepše želje svih naroda i narodnosti...
To je bilo vreme kada su svi morali da se raduju kada Vođa odstreli medveda ili jelena kapitalca, svi su morali da aplaudiraju kada je, npr.Dragče Marković izjeo svoje hiljadito jagnje nakon uspešnog obilaska fabrike traktora.

Da si mogao da radiš šta si hteo, to je smejurija i besmislica. Krivični zakon je bio mnogo strožiji nego danas, npr. otac jednog mog poznanika je zaglavio 5 godina zatvora zbog pronevere beznačajno male sume u firmi; danas ne bi dobio ni 6 meseci.

O lovačkim podvizima Tita narod nije bio ni obaveštavan, niti im je klicao (opet nebuloza!), a tv dnevnik se bavio ozbiljnim (suvoparnim) stvarima a ne privatnim životom političara u vlasti.
Avatar je bezlichna, bezukusna kasha, potpuno prazna, prosechna i neupechatljiva...USM je zhivopisan, zabavan i originalan izdanak americhke pop kulture

Eriops

Alex, te price o SFRJ su cista bajka. Taj drustveni standard nije bio realan, i te plate nisu bile zaradjene. Cenu te bajke su platile kasnije generacije koje su dosle, izmedju ostalih, i moja.
Ja ne sporim da je bilo ljudi koji su posteno radili kao ti.. ali znam mnogo njih koji su krali i otimali iz drustvenih firmi i bogatili se, a nepravdi je bilo itekako puno.

Sto se tice nacionalne politike, SFRJ je bila katastrofa za srpski narod. Na Kosovo je zabranjen povratak izbeglih posle 45-e.
Uklanjanjem s polozaja Rankovica i Cece Stefanovica, sirom su otvorena vrata albanskom separatizmu. Ustavom iz 74, i Vojvodina je postala drzava u drzavi, otvoreno je novo zariste separatizma za srbe, koje i danas tinja.

Ne, nemam za cim da budem nostalgican, kad je u pitanju SFRJ.

akhnaton

A imaš razloga da budeš nostalgičan za recimo Duš(man)ovim carstvom? Šta je realnost? Ajnštajn lepo reče da je sve relativno. Sve zavisi od ugla posmatrača.  :evil:

Eriops

Nisam nostalgican ni za Dusanovim carstvom, ni za SFRJ.
Najbezbolnije je sadasnje nevolje resavati pricama o bajnoj i idilicnoj proslosti.

ayin

Quote from: "Alex"Čoveče, bolje da ne otvaram više ovaj topik, jer kad god bacim pogled naiđem na neki ayinov post u kome je sve, ali baš sve, od reči do reči pogrešno.

Ne tumačim pogrešno

Ayine ja radim u fabrici Prva petoletka - Namenska, koja ima oko 700 radnika, a cela Prva petoletka više hiljada i posle 2 tehnološka viška.
Pošto su se poslednjih 18-ak godina slabije primali radnici, tj vrlo malo, prosek starosti je visok - sve su to mahom ljudi koji su odrastali i zapošljavali se u socijalizmu.

Tačno je, oni su danas izgubljeni u vremenu i još uvek ne mogu da se pomire sa time da je stari sistem nestao. Oni ga nekritički dižu u visine i veličaju, ali to ne znači da svi 100% nisu u pravu.

Za razliku od tvog dede (jednog) njih desetine i stotine zahvaljuju socijalizmu što im je omogućio da se školuju, zaposle i normalno žive, da postanu srednja klasa, za razliku od njihovih roditelja od kojih su mnogi bili siromašni nadničari koji rade dan i noć, a nemaju ništa u toj "kraljevini u kojoj se dobro živelo".

Što se same fabrike tiče i perioda planske privrede 70-ih i 80-ih svi pričaju samo o tome kako se mnogo radilo i kako je imalo mnogo posla, rad po 12 sati, rad u 3 smene, bez pauza i odmora sa strogom disciplinom.

Ayine, radnički saveti koje pominješ su održavani posle radnog vremena, ne u toku kako ti kažeš, a neki radnici su ih voleli (tako mi kažu) baš jer su mogli da iznose svoje mišljenje, a ne zato što su drugi razmišljali umesto njih

Quote from: "ayin"Seti se, Mićo, to je bilo vreme kada je sve bilo dozvoljeno, mogao si da radiš šta si hteo, mogao si da ne radiš koliko god hoćeš, mogao si, na primer, da mazneš auto i da se provozaš njime i - nikom ništa. To se u to vreme, po zakonu nije smatralo krađom već "pozajmicom". Sve je moglo, samo - nisi smeo ni za živu glavu da komentarišeš poteze "Velikog Vođe". Inače - pojede te mrak. Postaneš "nepodoban", a onda si u problemu. Nestaneš, niko ne sme da pita gde si...

Da si mogao da radiš šta si hteo, to je smejurija i besmislica. Krivični zakon je bio mnogo strožiji nego danas, npr. otac jednog mog poznanika je zaglavio 5 godina zatvora zbog pronevere beznačajno male sume u firmi; danas ne bi dobio ni 6 meseci.

O lovačkim podvizima Tita narod nije bio ni obaveštavan, niti im je klicao (opet nebuloza!), a tv dnevnik se bavio ozbiljnim (suvoparnim) stvarima a ne privatnim životom političara u vlasti.

Alex, nemoj me zajebavati

akhnaton

Quote from: "tiha voda"Nisam nostalgican ni za Dusanovim carstvom, ni za SFRJ.
Najbezbolnije je sadasnje nevolje resavati pricama o bajnoj i idilicnoj proslosti.

Ma kakva bajna prošlost. Ja SFRJ pamtim i po nestašicama, po zabrani uvoza kompjutera... Nostalgičan sam za prostorom. Pa jebem li ga zar je normalno da se recimo moja sestričina oduševljava Kraš čokoladama.... Milka i Nestle su joj normalne. :(

Eriops

Za prostorom sam jos manje nostalgican, nego za drustvenim sistemom.. jedino dobro u svemu ovom jest sto smo se odvojili jedni od drugih, da je bilo pameti moglo je bez rata.
Tesko mi je biti nostalgican za prostorima gde demoliraju kola kad vide tablicu BG, napadnu autobus, putnike u vozu i slicno.
Znam nisu svi takvi, verujem i nadam se da nije ni vecina, ali i to je dovoljno da ne pozelim ici tamo.
Ima mnogo lepih mesta na ovom svetu, gde mogu ici i trositi pare bez straha oce mi neko razbiti glavu, zato sto dolazim iz Srbije.
Evo ti Split, napadnuti Zvezdini kosarkasi, tri policajca bila, pazi huligani upali na aerodrom !! da nije zalosno, bilo bi smesno  :x

akhnaton

Quote from: "tiha voda"Za prostorom sam jos manje nostalgican, nego za drustvenim sistemom.. jedino dobro u svemu ovom jest sto smo se odvojili jedni od drugih, da je bilo pameti moglo je bez rata.
Tesko mi je biti nostalgican za prostorima gde demoliraju kola kad vide tablicu BG, napadnu autobus, putnike u vozu i slicno.
Znam nisu svi takvi, verujem i nadam se da nije ni vecina, ali i to je dovoljno da ne pozelim ici tamo.
Ima mnogo lepih mesta na ovom svetu, gde mogu ici i trositi pare bez straha oce mi neko razbiti glavu, zato sto dolazim iz Srbije.
Evo ti Split, napadnuti Zvezdini kosarkasi, tri policajca bila, pazi huligani upali na aerodrom !! da nije zalosno, bilo bi smesno  :x

Ludaka ima na svim prostorima!!! Patološka mržnja koja je proizašla iz želje Hrvata da se odvoje od svojih korena je za svaku osudu i prezir, ali....

Alex

Quote from: "tiha voda"Alex, te price o SFRJ su cista bajka. Taj drustveni standard nije bio realan, i te plate nisu bile zaradjene. Cenu te bajke su platile kasnije generacije koje su dosle, izmedju ostalih, i moja.
Ja ne sporim da je bilo ljudi koji su posteno radili kao ti.. ali znam mnogo njih koji su krali i otimali iz drustvenih firmi i bogatili se, a nepravdi je bilo itekako puno.

Da ne bude nesporazuma, ja sam se zaposlio 98-e. Kad se 90% radnika moje firme zapošljavalo i zasnivalo porodice 70-ih i 80-ih ja sam bio školarac.

Priče prenosim iz druge ruke, od kolega. Oni tvrde da je Prva Petoletka imala veći obrt novca od cele vojvođanske poljoprivredne proizvodnje, da je svaki dinar bio zarađen, da se ulagalo u mnoge druge stvari, da se zarađen novac prelivao za raznorazne potrebe.

Kad bi im ayin rekao "nemojte me zajebavati" pojeli bi ga za doručak i ismejali.

Tačno je da je proizvodnja bila dirigovana i planska, radilo se za druge socijalostičke zemlje, najviše Rusiju, zemlje trećeg sveta, najviše Irak, ali i za Amerikance, najviše Boing.

Pa mi sada zarađujemo za plate 200-350 evra po čoveku, zar nije logično da se onda kad je imalo, po pričama svedoka, daleko više posla, zarađivalo više.

Danas su mašine stare, proizvodi prevaziđeni sa znatno nižim cenama nego nekad, nekad je tehnologija bila moderna, produktivnost visoka a proizvodi savremeni, konkurentni i dobro plaćeni.

Logika govori da nemam razloga da ne verujem (svim) starijim kolegama.

I da je priča o tome kako se ništa nije radilo (naprotiv radilo se mnogo), kako je sve finansirano iz kredita, a koju mnogi ponavljaju bez razmišljanja, kao napamet naučenu pesmicu samo delimično tačna, a to znači netačna u celini i ne odnosi se na sve i svakog.
Avatar je bezlichna, bezukusna kasha, potpuno prazna, prosechna i neupechatljiva...USM je zhivopisan, zabavan i originalan izdanak americhke pop kulture

Eriops

A evo sad procitah komentar nekog NATO zvanicnika, koji za te kosovske snage kaze da ce cistiti mine i gasiti pozare !!
LJudi ustinite me da se probudim, jeli ovo sve san.. ruzan san.
z..ebavanje u zdrav mozak

slavkod

Nije san nego surova zbilja.San je da smo izvojevali veliku pobedu u UN sa uvodjenjem EULEXA,a stvarnost je to da se sada nesmetano može da nastavi sa sprovodjenjemAhtisarijevog plana,što nikada i nije dovodjeno u pitanje što se EU tiče.A i čišćenje mina i sllične sigurnosno vatrogasne aktivnost postoje i u njegovom planu.Znači da sve ide po planu.Nema neke preke potrebe da se sever Kosova i Metohuje osvaja silom.To će moći i sa lokalnim požarima i sporadičnim bombama i mitraljiranjima po ulicama.Srpska politika će se za to vreme morati da bavi uspostavljanjem dosobrosusedskih odnosa sa vlašću koja je posledica faktičnog stanja.

slavkod

Tiha Vodo ipak ne treba zaboraviti da su drugovi Ranković,Ćeća ,kao i Krcun bili upravo udarna Titova pesnica za uterivanje komunističkikog režima u Srbiju.To što su oni nemilosrdno gonili Baliste nije posledica njihove nacionalne svesti nego odanosti komunističkoj ideji .Kad su mogli da rade Srbima sve ono ,što bi se uštimavali kada su u pitanju Šiptari.

ayin

Quote from: "Alex"
Quote from: "tiha voda"Alex, te price o SFRJ su cista bajka. Taj drustveni standard nije bio realan, i te plate nisu bile zaradjene. Cenu te bajke su platile kasnije generacije koje su dosle, izmedju ostalih, i moja.

Da ne bude nesporazuma, ja sam se zaposlio 98-e. Kad se 90% radnika moje firme zapošljavalo i zasnivalo porodice 70-ih i 80-ih ja sam bio školarac.

Priče prenosim iz druge ruke, od kolega. Oni tvrde da je Prva Petoletka imala veći obrt novca od cele vojvođanske poljoprivredne proizvodnje, da je svaki dinar bio zarađen, da se ulagalo u mnoge druge stvari, da se zarađen novac prelivao za raznorazne potrebe.

Kad bi im ayin rekao "nemojte me zajebavati" pojeli bi ga za doručak i ismejali.

Tačno je da je proizvodnja bila dirigovana i planska, radilo se za druge socijalostičke zemlje, najviše Rusiju, zemlje trećeg sveta, najviše Irak, ali i za Amerikance, najviše Boing.

Pa mi sada zarađujemo za plate 200-350 evra po čoveku, zar nije logično da se onda kad je imalo, po pričama svedoka, daleko više posla, zarađivalo više.

Danas su mašine stare, proizvodi prevaziđeni sa znatno nižim cenama nego nekad, nekad je tehnologija bila moderna, produktivnost visoka a proizvodi savremeni, konkurentni i dobro plaćeni.

Logika govori da nemam razloga da ne verujem (svim) starijim kolegama.

I da je priča o tome kako se ništa nije radilo (naprotiv radilo se mnogo), kako je sve finansirano iz kredita, a koju mnogi ponavljaju bez razmišljanja, kao napamet naučenu pesmicu samo delimično tačna, a to znači netačna u celini i ne odnosi se na sve i svakog.

Koliko je meni poznato, Prva petoletka (namenska) je fabrika koja je radila program za vojsku. Dakle, ima da se proizvodi ono sto Tito kaze, a placalo se iz budzeta, jer, jebiga, vojska je neprofitna organizacija, ona samo trosi.
Tako, Aleks, oni koji su tamo radili u to doba - ziveli su bolje od onih koji su morali da pune budzet, da bi radnici Petoljetke i vojska ziveli dobro.
Ali, nema veze, vazno je da je tvojim matorim kolegama bilo dobro - svi ostali, sto se njih tice, mogu da crknu.
E, sad, to sto su u medjuvremenu popusili i vojska i Petoljetka - ko vam je kriv! Vojska nije odradila posao za koji je "napravljena", Petoljetka radi na "zastarelim" masinama jer ste sve delili kroz plate, pa niste ulagali u opremu. Naravno, tako je odluceno na onim radnickim savetima, "posle radnog vremena". I sada treba neko drugi da vam kupuje moderne masine? Novu opremu ste "pojeli", pa sada radite na staroj.

Eriops

Slazem se Slavkod s tobom, da su oni bili prvo komunisti, pa onda srbi. I naneli su dosta zla nasem narodu, posebno preko
Udbe. Nimalo ih ne idealizujem, niti sporim njihove lose strane.
Ali da jesu poveli borbu protiv separatista na Kosovu, jesu. Sad iz ovog ili onog razloga, o tome mozemo diskutovati.
Posle toga su skinuti s polozaja, u jednom montiranom postupku, bez ikakve sanse da iznesu svoju odbranu, i uopste stav sta su radili, i zasto. Od tada, cini mi se, posejano je seme nase propasti na Kosovu, a zacementirano je ustavom iz 74-e.

Ne mogu se oteti utisku da tu nije rec o klasicnom obracunu oko vlasti, tipa prepao se Tito Rankovica, i njegove popularnosti, pa mu namestio aferu prisluskivanja, nego da je tu rec o necem dubljem, na nacionalnom nivou. Dosta sam citao o tome, jer me jako zanima taj period. Nakon njihovih smena,
" procesljan " je komunisticki kadar u Srbiji, od bilo koga ko bi pomenuo ista nacionalno. Iz tog perioda imamo i cuvenu recenicu Minica, cini mi se, u vezi dogadjaja na Kosovu : Stidim se sto sam Srbin ! Ta recenica ce valljda uci u anale poltronstva i gadosti na koje su spremni politicari, samo da ostanu na vlasti. Takvi su nama i dosli glave.

morbius

Tako, Aleks, oni koji su tamo radili u to doba - ziveli su bolje od onih koji su morali da pune budzet, da bi radnici Petoljetke i vojska ziveli dobro.

Ne budi tako siguran. Jugoslavija je u jednom trenutku bila peti najveći proizvođač oružja u svetu, odmah nakon SAD, SSSR, Kine i Izraela. Izvozili smo to oružje braći nesvrstanima da se međusobno ubijaju i masno zarađivali od toga. Sve što je namenska proizvodnja stekla u vreme Tita bilo je zaista i pošteno zarađeno krvlju crnaca, Arapa i drugih.
Why me?

varvarin

slavkod

Srpski,ili velikosrpski,nacionalizam,kako se to onda govorilo,pisalo i učilo decu u školama je čitavo vreme vladavine tog režima bio i ostao najveći bauk.Narvno da su njihovi kadrovi iz Srbije uvek bili podozrivo gledani da se vidi da li će ispoljiti i najmanji tračak nekog nacionalnog osećanja i "sasecani u korenu".S druge strane Srbi komunisti ,kao Janičari su se dokazivali svojim drugovima i sebi što su se trudili da budu što veći gadovi prema svom narodu.Kako su "vojnike revolucije" silom prilika da čovek ,pa čak i komunista ,biološki stari,počeli da zamenjuju"činovnici revolucije" oštrica je donekle otupela,pa je i strah postajao sve veći.Nije džabe najveći sin naših naroda i narodnosti i 1968.kada je govorio o studentskim demonstracijama,isticao da su se medju njih infitrirali anarho četnički elementi.Njegov general će kasnije upotrbiti izraz srbočetnički elementi pa će im ispisati tjeralice.
Ovako postavljen ideološki model se preneo i na njihovu decu,pa su onda sasvim jasne pojave da je mnogim Srbima danas nekako neprijatno što žive u državi koja se zove Srbija do te mere da imaju teškoća da joj izgovore ime.Preferiraju termin"ovi prostori.
Naravno da je sve prolazno ,pa su se mnogi okoristili naknadnom pameću ili im je proradila savest,ima takvih slučajeva i kod njihovih najoštrijih dobermana.Ima svedoka koji tvrde da je prilikom susreta JNA oficira Mladića,sa pokojnim Giškom koji je vodio Srsku gardu u Gospić,ovaj rekao da više mrzi to što Giška i garda ima na kapama(kokardu)nego ustaše.Mudri ljudi oduvek tvrde da se sve menja sem kamenja.

Alex

Koliko je meni poznato, Prva petoletka (namenska) je fabrika koja je radila program za vojsku. Dakle, ima da se proizvodi ono sto Tito kaze, a placalo se iz budzeta, jer, jebiga, vojska je neprofitna organizacija, ona samo trosi.
Ali, nema veze, vazno je da je tvojim matorim kolegama bilo dobro - svi ostali, sto se njih tice, mogu da crknu.
E, sad, to sto su u medjuvremenu popusili i vojska i Petoljetka - ko vam je kriv! Vojska nije odradila posao za koji je "napravljena", Petoljetka radi na "zastarelim" masinama jer ste sve delili kroz plate, pa niste ulagali u opremu. Naravno, tako je odluceno na onim radnickim savetima, "posle radnog vremena". I sada treba neko drugi da vam kupuje moderne masine? Novu opremu ste "pojeli", pa sada radite na staroj.

Baš si genije. Dok je imalo para ulagalo se u sredstva za proizvodnju. 90-ih, kad su došle sankcije i radio minimalni broj ljudi, kad su plate bile po nekoliko maraka, (jer nije bilo izvoza!) a posle po nekoliko desetina maraka, od tako malog novca nije moglo da se ulaže ni u održavanje starih mašina, a kamoli kupovinu novih. Tad je i propala celokupna (dotadašnja) industrija Srbije.

Što se ostalog tiče, neupućen si.

sigismundus

Quote from: "Son of Man"Perverzno je kad ti je vladika u crkvi pedofil, a ista ta crkva ga shtiti, i iznad je zakona, a ti si kao moralan i gnusas se pedofilije al opet ides u tu crkvu, i lozis se na tog patrijarha koji je to dozvolio. E to je bolesno i perverzno.

potpisujem
i sto puta, ako treba
onaj, koji sniva tudje snove

Eriops

Peverzno je i kad neko iz tvog naroda zivi par stotina km od tebe, ogradjen zicom, kad ga kamenuju na putu do njive, skole, kad mu ruse groblja, kad.. a ti zmiris i zatvaras oci, ne primecujes, ako ne mozes to da promenis, ali barem da OSUDIS..ali boze moj, ako neko progovori o tome, on je za vas nacionalista, ratni huskac, antievropljanin, itd..
E, to je perverzno.

Dry-Na-Nord

Quote from: "tiha voda"a ti zmiris i zatvaras oci, ne primecujes, ako ne mozes to da promenis, ali barem da OSUDIS..ali boze moj, ako neko progovori o tome, on je za vas nacionalista, ratni huskac, antievropljanin, itd..
E, to je perverzno.

Teško je naći nekog ko to ne osuđuje (kao i trefiking, pedofiliju, korupciju...), ali je problem što često zaboravljamo na to jer se, jebiga, bavimo i svojim životima. Ono kao - radimo pola dana da bi imali za leba i sa njega, da kupimo stripove i knjige, da platimo net, da blogujemo i forumiramo, da platimo struju i državi porez itd. Pa onda trebamo da spavamo, da se kupamo, sportove da treniramo, da čitamo-gledamo-slušamo-pričamo...

Jbg, osećaj empatije jeste human, ali je ograničen i prostorno i vremenski. Priznajem da sam kriv. Ja se Kosova najčešće setim samo kad naletim na njega na Internetu...

ayin

Quote from: "Alex"neupućen si.

Naravno
Ti si upucen, zaposlio si se 98. i sve znas sta je bilo devedesetih i pre devedesetih. U vreme kada si bio skolarac

slavkod

Malo je čudno što ljudi još uvek prihvataju da žive u predstavama koje im se serviraju umesto u stvarnom životu.Kad je jedna država u situaciji da joj je deo teritorije okupiran od strane tudje vojske koja postavlja na toj teritoriji novi državni aparat,uključujući i vojne snage ,od stanovništva koje joj je lojalno(u našem slučaju Šiptara)onda se u ostatku te države ne može da insistira na potpunoj normalnosti i serviranju lažne slike.Svako ko živi na okupiranoj teritoriji ima pravo ,kao ljudsko biće,na pokret otpora.Forma u kojoj se otpor sprovodi je pitanje situacije i odluka onih koji ga vode.Držanje i jednog i drugog dela stanovništva u iluzijama generalno dovodi do otupelosti i beznadju.Upotreba bensedina koja je u stalnom porastu i na okupiranoj i neokupiranoj teritoriji jasno o tome svedoči.

Tex Murphy

Quote from: "Dry-Na-Nord"
Quote from: "tiha voda"a ti zmiris i zatvaras oci, ne primecujes, ako ne mozes to da promenis, ali barem da OSUDIS..ali boze moj, ako neko progovori o tome, on je za vas nacionalista, ratni huskac, antievropljanin, itd..
E, to je perverzno.

Teško je naći nekog ko to ne osuđuje (kao i trefiking, pedofiliju, korupciju...), ali je problem što često zaboravljamo na to jer se, jebiga, bavimo i svojim životima. Ono kao - radimo pola dana da bi imali za leba i sa njega, da kupimo stripove i knjige, da platimo net, da blogujemo i forumiramo, da platimo struju i državi porez itd. Pa onda trebamo da spavamo, da se kupamo, sportove da treniramo, da čitamo-gledamo-slušamo-pričamo...

Jbg, osećaj empatije jeste human, ali je ograničen i prostorno i vremenski. Priznajem da sam kriv. Ja se Kosova najčešće setim samo kad naletim na njega na Internetu...

WISE words, my friend!
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

Alex

Naravno
Ti si upucen, zaposlio si se 98. i sve znas sta je bilo devedesetih i pre devedesetih. U vreme kada si bio skolarac

Zaboravih da pomenem da sam bio ekstremno inteligentno dete.

ayin

Quote from: "Alex"

Naravno

Zaboravih da pomenem da sam bio ekstremno inteligentno dete.

Ajde?
Pa šta postade od tebe!?

Alex

Smišljao si to 3 dana??  :(

Meho Krljic

S nekim ljudima ne možeš ni da se pošteno posvađaš...

Eriops

Evo opet traze NATO na jugu Srbije..
A ja imam predlog.. da se Srbija lepo uclani u NATO, i onda nasa vojska dodje na jug Srbije..
Tad bi dobili NATO trupe, pa ne bi mogli vise da se bune  :D .
Citao sam najavu emisije Pescanika.. a majko milo sta se tu nadrobilo.. sad vise nisu samo Kostunica i ostali sile mraka, sad je i Tadic u antievropskoj semi, i njegov citiram " mali samuraj Jeremic ". A sto se tice Baraka Obame, samo sto ne metanisu od transa, i cude se kako zvanicna srpska vlast, i uopste drustvo ne padaju isti.. sad procitao Pescanik, i vise jok..

akhnaton

Quote from: "tiha voda"Evo opet traze NATO na jugu Srbije..
A ja imam predlog.. da se Srbija lepo uclani u NATO, i onda nasa vojska dodje na jug Srbije..
Tad bi dobili NATO trupe, pa ne bi mogli vise da se bune  :D .
Citao sam najavu emisije Pescanika.. a majko milo sta se tu nadrobilo.. sad vise nisu samo Kostunica i ostali sile mraka, sad je i Tadic u antievropskoj semi, i njegov citiram " mali samuraj Jeremic ". A sto se tice Baraka Obame, samo sto ne metanisu od transa, i cude se kako zvanicna srpska vlast, i uopste drustvo ne padaju isti.. sad procitao Pescanik, i vise jok..

Kuku pa što si čito peščanik i kada? Jel ga opraviše od napada nacionalno osvešćenih хакери. Što se ne osavremeniš, pa da čitaš: volj ti Seiko, Rolex, Fosil, Omega....
Što se tiče Obame, svi su u sevdahu jer misle da se moć vratila tamo odakle je potekla, vratila Africi. Samo.....  Ne verujte iluzijama. Nikada!!!! Ovo jeste SF-Horror-Fantasy forum, al preteraše ga bre. :evil:

Eriops

Ma iz ciste radoznalosti- ajd da vidim sta je to, kad ga jedni toliko kude, a drugi hvale.
Zakljucio sam da je apsolutna propast trositi svoje vreme na takve sadrzaje  :x . Ne bi te bljuvotine vise cito da mi plate.
Isti govor ko i Seselj, samo uperen na drugu stranu : vi koji se s ovim ne slazete, vi ste antievropljani, kostunicevci, milosevicevci, kleronacionalisti, antidemokrate, anti anti..
I ta je dobila nagrade autorka ???
To procitati, da povratis dorucak od poltronstva, licemerja..

akhnaton

Quote from: "tiha voda"Ma iz ciste radoznalosti- ajd da vidim sta je to, kad ga jedni toliko kude, a drugi hvale.
Zakljucio sam da je apsolutna propast trositi svoje vreme na takve sadrzaje  :x . Ne bi te bljuvotine vise cito da mi plate.
Isti govor ko i Seselj, samo uperen na drugu stranu : vi koji se s ovim ne slazete, vi ste antievropljani, kostunicevci, milosevicevci, kleronacionalisti, antidemokrate, anti anti..
I ta je dobila nagrade autorka ???
To procitati, da povratis dorucak od poltronstva, licemerja..

Vidi, generalno kod nas velika većina ljudi "misli" u ekstremima, ili si protiv, ili si za. Da pojasnim ili si ultra liberalni poltron ili do besvesti veličaš nacionalnu "mitologiju". Nema drugačijeg mišljenja. Sve sami SITH-ovi. :evil:

Eriops

Aknahtone tacno si pogodio o cemu se radi- citas mi misli.
Kod nas se uvek preteruje u ekstremima.
Devedesetih smo imali ekstremni nacionalizam, preterivanje do zla boga, velicanje svoje nacije kao nebeske- najbolji ljudi, najveci ratnici, najhumaniji, itd, a svi drugi su zli, pokvareni, nehumani, sebicni, itd.
Sad opet imamo preterivanje u drugom smislu, od Pescanika, NVO i ostalih- sve sto makar i vuce na nacionalno, srpsko, automatski se popljuje, to je nazadno, dekadentno, zlocinacko, mi smo jedini i iskljucivi krivci za sve, itd. To opet iritira ljude, i samo vodi ponovnom budjenju i jacanju onog prvog. Nema realnog sagledavanja cinjenica. Da nismo najbolji ali ni najgori na svetu. Da jesmo nesto krivi, i da smo radili ruzne stvari, ali da nismo jedini. Da ima toga u nasoj istoriji, obicajima, mentalitetu sto ne valja i sto je ruzno, ali da ima i dosta toga sto je lepo i dobro. Nema racionalnog sagledavanja stvari, samo ili ili..

akhnaton

Quote from: "tiha voda"Aknahtone tacno si pogodio o cemu se radi- citas mi misli.
Kod nas se uvek preteruje u ekstremima.
Devedesetih smo imali ekstremni nacionalizam, preterivanje do zla boga, velicanje svoje nacije kao nebeske- najbolji ljudi, najveci ratnici, najhumaniji, itd, a svi drugi su zli, pokvareni, nehumani, sebicni, itd.
Sad opet imamo preterivanje u drugom smislu, od Pescanika, NVO i ostalih- sve sto makar i vuce na nacionalno, srpsko, automatski se popljuje, to je nazadno, dekadentno, zlocinacko, mi smo jedini i iskljucivi krivci za sve, itd. To opet iritira ljude, i samo vodi ponovnom budjenju i jacanju onog prvog. Nema realnog sagledavanja cinjenica. Da nismo najbolji ali ni najgori na svetu. Da jesmo nesto krivi, i da smo radili ruzne stvari, ali da nismo jedini. Da ima toga u nasoj istoriji, obicajima, mentalitetu sto ne valja i sto je ruzno, ali da ima i dosta toga sto je lepo i dobro. Nema racionalnog sagledavanja stvari, samo ili ili..
Teško je objasniti da nije nacionalno krivo za nesreće koje su nam se dešavale. Problem je u tome što je nacionalno i srpsko iskorišćeno kao paravan za zločine i to posebno nad sopstvenim narodom. Drugi nisu krivi?? Pa za svađu je potrebno najmanje dvoje!!!!

Meho Krljic

Istina. Doduše, materijalna razlika između 'onog' i 'ovog' je što je Peščanik koliko god zatucan i jednostran i zlonameran ili već kakav bio, ipak samo jedna omalena medijska pojava koja ne uživa ni bogznakakvu pažnju šire javnosti ni bogznakakvu zaštitu institucija. Za razliku od, jelte, one druge strane, 'onda' ili 'sada'.

akhnaton

Quote from: "Meho Krljic"Istina. Doduše, materijalna razlika između 'onog' i 'ovog' je što je Peščanik koliko god zatucan i jednostran i zlonameran ili već kakav bio, ipak samo jedna omalena medijska pojava koja ne uživa ni bogznakakvu pažnju šire javnosti ni bogznakakvu zaštitu institucija. Za razliku od, jelte, one druge strane, 'onda' ili 'sada'.

Da Meho, tu si potpuno u pravu. Institucije posredno ili neposredno, kako i  kad štite tu samoproklamovanu "nacionalnu" opciju. Treba pre svega misliti svojom glavom. A ne glavama medija, Koštunice, SPC, Obraz-ina.... name it.