• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Raketla

Started by Boban, 02-02-2009, 02:00:40

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Boban

Fanzin SF-Serbie... u papirnom obliku.
Raketla
Ako zanemarimo ovaj traljavo izabran naslov, fanzinče uopše ne izgleda loše.
Dakle, opet ne ulazeći u kvalitet tekstova i njihovu smislenost, niti osporavajući išta od ovoga (samo sam prelistao) ovo izgleda dobro.
I na koncepcijskom nivou i na nivou razrade.
Fanzin treba ovako da izgleda.
Prvi broj treba ovako da izgleda.
LK nema Emitor koji bi bio prezentacioni, da se deli ljudima i slučajnim prolaznicima, da svakome, pa i onom ko nikad nije čuo za LK bude iz priloženog jasno o čemu se tu radi.
A Raketla je upravo to.
Uložen je trud u koncepciju, osmišljavanje i razradu.
Vizuelizacija je na očekivanom nivou za jedno ovakvo izdanje.
Nisam čitao. Verovatno ću pokušati ponešto da pročitam. Ali nebitno je šta tamo piše, na koji način i s kakvim ciljem. Ja volim papirna izdanja u bilo kakvom obliku, posebno kada izgledaju solidno, a ovo je nadfanzinski prosek srpske ponude u XXI veku.
U pitanju su mladi ljudi koji očigledno imaju želju da urade stvari za koje veruju da su prave. Jedan od njih je objavio roman. Čujem svakakve komentare na nivo pismenosti, ali čak je i to nebitno. Potencijal imaju, ako budu istrajni steći će i ostalo što im nedostaje. Ili neće steći. Bože moj... jednostavnije ne može biti.

Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

taurus-jor

Izgleda fino! I što reče Boban, uložen je trud u koncepciju, osmišljavanje i razradu. Radujem se novim brojevima i kontinuiranom izlaženju.
Teško je jesti govna a nemati iluzije.

http://godineumagli.blogspot.com

Apejron

Pregledao sam Raketlu u elektronskom PDF obliku. Lepo izgleda, urađeno s puno entuzijazma i ljubavi.

Momci zaslužuju podršku. Što rekoše na kraju fanzina: Da, znamo da bi vi to bolje uradili. A MI vam pružamo priliku da nam to i pokažete.
Ne boj se, ja sam sa tobom!

taurus-jor

Vidim da momci ambiciozno pristupaju izradi novog broja.
Teško je jesti govna a nemati iluzije.

http://godineumagli.blogspot.com

zakk

Ja sam se zapanjio kad sam skontao da je Maks '84. godište, a ne '9x kao ovaj beogradski deo ekipe SF-Srbija. Pogledajte samo taj bejbi-fejs :) (drugi je s leva na slici)
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

Boban

E, sad, pošto je tako mator i punoletan, mogli bismo da revidiramo stepen podrške i oduševljenja.

Raketla!

Pre svega pohvala za prvu lepu rec o raketli, koja je svoje mesto nasla bas na sagiti.

Greske iz prvog broja su ispravljene (posao je predat lektoru, i korektoru). Ispravljene su iz jednog jedinog razloga. Prvi broj raketle ide u reprint. Tacnije, vec je u reprintu, i novih 100 primeraka bice u prodaji za koji dan.
Reprintovana prva Raketla, kao i svaki naredni broj, bice potpuno gramaticki ispravni, fanzin ce biti lajmovan (ne heftan, kao sto je bio slucaj sa prvih 30 primeraka koji su podeljeni na Beokonu, 31. januara i 01. februara), i izgledace onako kako zasluzuje.

Prva Raketla koju ste do sada preuzimali sa sajta, teska 81.4 mb, je u visokoj rezoluciji. Uskoro cemo okaciti lo-res varijantu, kako bi svako mogao da skine, i uziva, ili da samo gleda sa sajta SF-Serbia. LO-RES varijanta ne bi trebala biti veca od par MB.

Zahvaljujem se jos jednom na lepim recima svih Vas koji ste gore postovali.

-------
Ja sam ovde samo informativno...
-------

P.S. Evo, jednog intervjua koji ce se naci u sledecoj raketli, kao mali sneak peak:

KLIKNITE OVDE

ArcaneArcher

Fanzin svakako predstavlja osvezenje i zasluzuje paznju citalaca, a i pozitivna stvar je da je iz Nisa, jer smatram da je gradu pored neprikosnovene Gradine trebao jos neki casopis ovakvog tipa. S' obzirom da je prvi broj radjen na brzinu kako bi svetlost dana ugledao bas na Beokonu ispao je dobro. Ubrzo nakon reprinta izaci ce drugi broj koji ce biti gotovo tri puta obimniji, sredjeniji, mnogi autori cija ce se imena za sada cuvati u tajnosti ce ucestvovati u ''sklapanju Raketle broj 2''. Citiracu glavnog urednika Maxu koji je nakon preuzimanja prvog broja iz stamparije dosao kod mene i rekao ''Prvi macici se u vodu bacaju''. Ja sam mu na to odgovorio onom cuvenom "Ako se po jutru dan poznaje''...
Drugi broj ce za razliku od prvog biti podeljen na sekcije i kategorije, sa originalnim naslovima i kao takav siguran sam da ce svima biti zanimljiv.
Primetio sam veliku posvecenost i entuzijazam kod svih koji su ucestvovali u nastajanju casopisa sto me raduje i siguran sam da smo krenuli pravim putem. Drago mi je da vidim pozitivne komentare, nadam se da ce ih biti jos, to ce nas terati da svaki naredni broj bude jos bolji.

Boban

Quote from: "ArcaneArcher"Ubrzo nakon reprinta izaci ce drugi broj koji ce biti gotovo tri puta obimniji, sredjeniji, mnogi autori cija ce se imena za sada cuvati u tajnosti ce ucestvovati u ''sklapanju Raketle broj 2''.

Bolje napravite 3 broja u mesečnom ritmu, nego jedan džinovski pa posle ko zna kada sledeći.
Ne širite akcije u skokovima i prekoredno; odmerenim koracima se obično stiže dalje.

Raketla!

Quote from: "Boban"
Bolje napravite 3 broja u mesečnom ritmu, nego jedan džinovski pa posle ko zna kada sledeći.
Ne širite akcije u skokovima i prekoredno; odmerenim koracima se obično stiže dalje.

Redakcija smatra da je Raketla kao mesecnik losa ideja. Pre svega zbog toga sto Glavni i Odgovorni urednik ima posao, i ne stize da pored posla ima normalan privatni zivot. Raketla kao mesecna obaveza bila bi kap koja preliva casu, i samim tim obustavljen projekat.
Proracunato je da ima dovoljno prostora da se minimum 3 Raketle "Sklope" u godinu dana. Ukoliko bude prostora, izdacemo i cetvrtu.

Jos jedan od razloga je definitivno taj sto ne bi bilo dovoljno tekstova za raketlu kao mesecnik. Tu bi imali nekoliko izbora, od kojih ni jedan ne bi bio dobar, sto ponovo vodi gasenju projekta. Izmedju ostalog, raketla bi imala jako mali broj strana pa niko ne bi hteo da nam je stampa.

Ukoliko ima jos pitanja, samo izvolite...

Ne zaboravite:

-------
-------

Boban

To "mesečnik" je bilo figurativno... u svakom slučaju, kako god okreneš, tri broja su bolja od jednog, a ritam neka bude i jednom u 3-4 meseca. Možete umesto jednog velikog da uradite dva... to jednostavno deluje bolje, posebno u štamparskoj i knjigovezačkoj tehnici koju koristite.

Raketla!

Quote from: "Boban"posebno u štamparskoj i knjigovezačkoj tehnici koju koristite.

Promenjena je. Reprint prve Raketle se radi u drugoj tehnici, i tako nastavljamo. Videcete na nasem sajtu, i verovatno na nekom od prijateljskih sajtova koji redovno prate i objavljuju vesti o nama (SFPOGLED).

-------
-------

NatanielPierDeSante

Postovanje svima prisutnima...
Procitao sam prvi broj RAKETLE, i zaista, svaka pohvala za ovaj projekat..
Fanzin je zaista osvezenje i ne samo to, vec i dokaz kako jedna osoba iz ljubavi i zelje moze da zagrize zubima do kraja i pokrene nesto sto istiskuje snagu za njih trojicu.
Cuo sam komentare i kritike drugih, svakako se slazem da ima izvesnih nedostataka ali sve je to sasvim ocekivano za prvi korak, jednom smo i svi mi morali da napravimo taj prvi korak... zar ne?
Ono sto mene zanima je, price koje ce izaci u drugome broju ovog fanzina, cuo sam da ce se pojaviti i jedna prica pod naslovom "Gdoa".. zanimljivo :)))
U svakom slucaju, ocekujem od narednog broja Raketle jos veci izazov i veci odjek svakako..

Modesty

:roll:  :roll:  :roll:

QuoteDakle, opet ne ulazeći u kvalitet tekstova i njihovu smislenost,

Cudno, a ja sam mislila da bas kvalitet textova (njihova smislenost) JESTE ono sto cini jedan magazin i jos nesto.

QuoteNisam čitao. Verovatno ću pokušati ponešto da pročitam.

Zar nije fora PROCITATI fanzin, pa ga onda komentarisati.

Mene je Raketla odusevila. Super textovi, pogotovo "Najbolja SF knjiga na poklon" ili text o D&D ili OVERLORD ( xjump ) da ne govorim o kratkim pricama.  :D  Ma sve u svemu, sve mi se dopada. :) Naravno ima greskica, ali opsti dojam je 10+ :!:

Raketla!

Jos jednom, Hvala na komentarima. Dobrim, losim, sve ih prihvatamo, kako bi buduce Raketle bile sto bolje.

@ NatanielPierDeSante:

Druga Raketla imace u sebi vise prica. Prvi broj je imao samo dve price: Ritual, i Nesto od zivota. Koliko ce prica biti objavljeno u drugom broju, nije poznato ni meni, ali bice ih. Jedna od njih JESTE prica GDOA.
Iako ne znam kako ste dosli do tog saznanja, molim Vas da ne iznosite detalje o drugom broju fanzina Raketla, kako ove, tako i na drugim forumima. Trudimo se da sadrzaj, kao i detalje ne objavljujemo pre izlaska samog Fanzina.

Fanzin Raketla jeste digao veliku prasinu, i nadamo se da se ta prasina nikada ne slegne.

@ Modesty:
(vezano za tekst "Najbolja SF knjiga na poklon")

Dobili smo mnoge mailove u kojima nas ljudi pitaju koji ce zanr biti odabran za drugi broj Fanzina.
Evo, da odgovorim svima kroz ovaj post, Najbolja SF knjiga na poklon je tekst koji je radjen kao solo tekst. Niko nije planirao da od toga napravi posebnu sekciju. Ipak, mi i dalje razmisljamo o tome, i pokusavamo da smislimo nacin da napravimo sekciju Najbolja knjiga na poklon koja bi iz broja u broj obradjivala neki drugi zanr, ili neku drugu oblast. Do resenja jos nismo dosli. Ukoliko ga i bude, bicete obavesteni.

(vezano za tekst o D&D)

D&D je u startu ubacen u sekciju o drustvenim igrama. Naravno, nece D&D biti predstavljan kao jedina RPG drustvena igra, ali ce u prvih nekoliko brojeva biti tekstovi koji u potpunosti opisuju D&D, nacin igre, i slicne teme, koje ce pomoci i ljudima koji ne poznaju D&D svet opisati igru.
Dakle, mozete ocekivati novi D&D tekst u drugom broju raketle.

-------
-------

Raketla!

Raketla #2 je izasla iz pogona SF-Serbia.

PDF se mogao dobiti na disku tokom treceg dana SFTERRACON-a
Mozete ga i skinuti sa sledecih linkova:

http://rapidshare.com/files/301490634/Raketla_2.part1.rar
http://rapidshare.com/files/301568140/Raketla_2.part2.rar

Ukoliko je neko iskoristio malo slobodnog vremena da procita, neka slobodno iznese misljenje.

Toliko za sada.
Za ostale novosti o Raketli, posetite nas portal: www.SF-Serbia.com

-------
-------