• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

UMRO KRONENBERG!

Started by Ghoul, 12-02-2009, 22:34:53

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Ghoul

bar za mene.

1. infarkt je imao sa M. BUTTERFLY, onda je šlogirao sa A HISTORY OF VIOLETS a u komu je pao sa EASTERN PROMISES.

ova vest dole označava smrt ovog nekada velikog (čuj, velikog; najvećeg!) modernog filmmejkera.

David Cronenberg's transition to A-list studio filmmaker is complete: according to The Hollywood Reporter, the man who once stuck a vagina under Marilyn Chambers's armpit will direct Denzel Washington and Tom Cruise in MGM's THE MATARESE CIRCLE.

Adapted from the Robert Ludlum novel by WANTED screenwriters Derek Haas and Michael Brandt, THE MATARESE CIRCLE centers on an unlikely partnership between two longtime rival spies who're brought together to bring down an "international circle of killers" called "The Matarese". Denzel will play Brandon Scofield of the CIA; Cruise is "in final negotiations" to co-star as Russian operative Vasili Taleniekov.

In terms of scale, this will unquestionably be the biggest film Cronenberg has ever directed.

ostaće zauvek upamćen po svojim filmovima rađenim do 1996, zaključno sa CRASHOM.

R.I.P.
https://ljudska_splacina.com/

Alex

Baš dobro što je čovek rešio da okrene list i otpočne novo poglavlje u karijeri.

To me podseća na alternetivne rokere poput Nik Kejva, koji u inat svojoj ograničenoj "alternativnoj" publici snimi duet sa Kajli Minog da bi je šokirao/razočarao/otkačio.

Ili još bolje na Dejvida Bouvija koga fanovi podsećaju kako to što sada radi ne valja, kako to nije ono od ranije u šta su se oni kleli, a on odgovori - radim ono kako osećam potrebu sada i što me danas zanima, kome se ne sviđa, žao mi je.
Avatar je bezlichna, bezukusna kasha, potpuno prazna, prosechna i neupechatljiva...USM je zhivopisan, zabavan i originalan izdanak americhke pop kulture

H$L!@S

Quote from: "Ghoul"In terms of scale, this will unquestionably be the biggest film Cronenberg has ever directed.

:x   :x   :x   :x   :x

Ghoul

Quote from: "Alex"u inat svojoj ograničenoj "alternativnoj" publici

ograničen si ti, alex... ali zabrinulo bi me da si sada, naprasno, počeo da uviđaš sve ono što ti je do sada izmicalo, a što ti i, očigledno, i dalje izmiče.

kronenberg je u kreativnom ćorsokaku već duže od jedne decenije, radi banalne tuđe scenarije koje je isto tako banalno mogao režirati i bilo ko drugi, sa minornim reziduumom autorskog pečata; prepušta se jednodimenzionalnim, kvazirespektabilnim a zapravo ispraznim projektima kakve samo neko tako ograničen kao alex može da podržava i očekuje... ukratko, mrtav je kao autor.

i nema ta stvar baš nikakve veze sa mojom ograničenošću: ništa me ne bi radovalo više nego da kronenberg istražuje neke nove, dosad neistražene teritorije koje su u skladu sa njegovim talentom.
recimo, iako nisam baš uživao u najnovijim filmovima d. linča ili l. fon trira, pa ni hercoga (mislim na rescue dawn), to su još uvek respektabilni experimenti koji su, uglavnom, propali u umetničkom smislu.
pokušali ljudi nešto, ali nije išlo, iz ovih ili onih razloga.
bože moj, život ide dalje, videćemo šta donosi novi dan.

kronenbergova promašenost, izgubljenost i bauljanje po OVAKVIM projektima već 10ak godina unazad pokazuje da on zapravo nema više šta da kaže, i da mu je sada jedina ambicija da dokaže da može da snima generičke, banalne, 'normalne' filmove za generičke, 'normalne' dosadne alexe ovoga sveta.
ta 'ambicija' je tim jadnija što pokušava da se dokaže na terenu trilera i akcionog filma, na kome ima sasvim dovoljno majstora koje on nema šanse da dosegne.
i to isti onaj čovek koji se do nedavno hvastao time što je odbio da svojevremeno režira TOP GUN.

da jeste, siguran sam da bi ga ograničena alexovska publika još više volela.
:roll:

Alex

Quote from: "Ghoul"
Quote from: "Alex"u inat svojoj ograničenoj "alternativnoj" publici

ograničen si ti, alex... ali zabrinulo bi me da si sada, naprasno, počeo da uviđaš sve ono što ti je do sada izmicalo, a što ti i, očigledno, i dalje izmiče.

da jeste, siguran sam da bi ga ograničena alexovska publika još više volela.
:roll:

Pričaj ti šta hoćeš, ali Spider i eXistenZ su veoma dobri filmovi. Istina, od poslednjeg ima skoro 10 god. ali nebitno je.

Reagovao sam na ovakavo senzacionalističko pokretanje topika koji izražava najuobičajeniju pojavu (pretpostavimo je delimično tačnom) kod enormno velikog broja autora u svim granama umetnosti i zabave - da im kreativnost i kvalitet dela u kasnijim fazama opada. (I da se približavaju menjstrimu oni koji su bili udaljeni od istog)
Avatar je bezlichna, bezukusna kasha, potpuno prazna, prosechna i neupechatljiva...USM je zhivopisan, zabavan i originalan izdanak americhke pop kulture

Ghoul

Quote from: "Alex"najuobičajeniju pojavu kod enormno velikog broja autora u svim granama umetnosti i zabave

nije isto kad neki two-shot maloletnik poput finčera, recimo, proda bulju zarad crvenih tepiha i respektabilnosti koju sa sobom nosi banalno umetničarenje, a sasvim drugo je kada to uradi autor koji je tokom cele svoje karijere, do pre 10ak godina, i rečima a još važnije DELIMA predstavljao suštu negaciju toga čime se danas bavi.

znači, nije isto kad se prostituiše tamo neki sa 2-3 kasvetna filma pod miškom, kao kad to učini mator konj sa tucetom izvanrednih filmova kao kronenberg.

quod licet bovi non licet Iovi.
:cry:

mac

Puca njemu prsluk šta mi ovde mislimo. Ako čovek hoće da pravi film sa Denzelom i Tomom, mi možemo samo da pričamo o tome. Bar se lepo prodao, i radi ono što voli, čime ne mogu baš svi da se podiče. A i šta fali, dao je sebi nekoliko šansi, video da mu više ne ide to "širenje granica", pa se čovek prilagodio novim okolnostima. Vrlo razumno. Zar nije bolje da napravi poslovično dobar mejnstrim projekat, nego da još deset godina potroši na nešto što mu više ne ide?

Ghoul

Quote from: "mac"A i šta fali, dao je sebi nekoliko šansi, video da mu više ne ide to "širenje granica", pa se čovek prilagodio novim okolnostima.

it's better to burn than to fade away!

akhnaton

Quote from: "Ghoul"
Quote from: "mac"A i šta fali, dao je sebi nekoliko šansi, video da mu više ne ide to "širenje granica", pa se čovek prilagodio novim okolnostima.

it's better to burn than to fade away!

Allways have!!!
Politically Incorrect member of "Snage Haosa i Bezumlja"

ankh Em Maat  since 1973.

ginger toxiqo 2 gafotas

Kronenbergu uručen orden Legije časti

Kanadski reditelj Dejvid Kronenberg odlikovan je francuskim ordenom Legije časti. Francuski ambasador u Kanadi Fransoa Delatr, uručio je Kronenbergu orden u ime francuskog predsednika Nikole Sarkozija.

"Osećam da je i Francuska moja zemlja, drugi roditelj koji je bio popustljiv kada je tako bilo najbolje i nepokolebljivo kritičan kada je to trebalo da bude, sve u korist Dejvida, njenog razmaženog deteta. Hvala vam na vašoj popustljivosti. Živela Francuska, živela Kanada i živeo film", rekao je Kronenberg na svečanoj ceremoniji u Torontu.
Orden viteza reda Legije časti, najviše francusko priznanje, dodeljuje se za izuzetan doprinos Francuskoj. Dejvid Kronenberg poznat je po filmovima "Muva", "Nasilnička prošlost", "Zakletva", "Videodrom", "Pauk" i "Goli ručak". Za film "Sudar" iz 1996. godine nagrađen je na festivalu u Kanu.

Dejvid Kronenberg je početkom sedamdesetih godina živeo u Francuskoj. Francuski orden reda umetnosti i književnosti dobio je 1990. godine. Počasni je građanin tri francuska grada. Prošlog leta postavio je svoju prvu operu "Muva", koja je premijerno izvedena u Parizu.
Šezdesetšestogodišnji Kronenberg trenutno radi na špijunskom trileru, u kojem bi trebalo da igraju Denzel Vašington i Tom Kruz. Film je adaptacija knjige "Matareški krug" Roberta Ladlama, iz 1979. godine.
"...get your kicks all around the world, give a tip to a geisha-girl..."

Kunac

Quote from: "ginger toxiqo 2 gafotas"Kronenbergu uručen orden Legije časti
posthumno?
"zombi je mali žuti cvet"

Ghoul

neka mu je slava!

acaciA

David Cronenberg to Direct 'Timecrimes' Remake?

While chatting with Spanish website Blogdecine, original Timecrimes director Nacho Vigalondo revealed that David Cronenberg is in the running to remake the film for United Artists. He also reveals that he would love to see Kurt Russell or Bruce Willis topline in the film, which follow a man who accidentally gets into a time machine and travels back in time nearly an hour. Finding himself will be the first of a series of disasters of unforeseeable consequences. Timothy J. Sexton is currently writing the remake while Magnolia Pictures is looking to release the original later this year.
:shock:

Son of Man

Nije valjda da oce ono spansko a nase da sjebe ? :shock:

Tex Murphy

Divno. Ne samo da je počeo da pravi osrednje filmove, sad još oće da upropaštava tuđe (odlične).
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

Ghoul

a neki se još sprdaju s mojom dijagnozom da je kronenberg umro!

šta velite na ovo:

In a chat with MTV, David Cronenberg announced that he, actor Viggo Mortensen, producer Paul Webster, and screenwriter Steven Knight are currently plotting EASTERN PROMISES 2. "We are moving forward with it," Cronenberg told MTV News in an exclusive chat. "We all are excited about the idea of doing a sequel."

"We are going to have a meeting very soon between me, Steve Knight and Paul Webster to discuss what the script would be," Cronenberg said. "I have some very strong ideas about what I would like to see, but I would like to hear what they have to say as well. And then after that, if all goes well, Steve goes away and writes a great script. If we all like it, we make it."

crippled_avenger

David Cronenberg is set to direct an adaptation of Don DeLillo's novel "Cosmopolis" for Alfama Films and Toronto Antenna Limited says The Hollywood Reporter.

DeLillo's story follows a 28 year-old billionaire who crosses Manhattan for a haircut. Casting has yet to begin.

Shooting kicks off next year in New York and Toronto.

Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

Ghoul

bilo bi zabavno da aragorn igra tog 28-godišnjaka.
dakle, ako je verovati svim gornjim najavama, u iduće 2 godine mrtvi kronenberg ima da režira najmanje 5 savršeno nezanimljiva projekta!
no, dobro, ako stvarno bude radio ovog deliju, to još zvuči najmanje nezanimljivo. comparatively speaking. :(

Alex

Bar ti ostaje onaj genije Mika Takeši i njegova remek dela. xfoht

Milosh

@Alex

Može jedno pitanje koje nema neposredne veze sa ovom temom? Koga smatraš za najboljeg živog reditelja? Može i više njih, ako ne možeš jednog da izdvojiš, samo da je/su među živima, i nema veze ako je u pitanju neko ko je rediteljski posustao u poslednjih par godina, računa se čitava karijera. Radoznao sam...
"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

http://milosh.mojblog.rs/

Alex

Najbolji? Da li to postoji? Neki koji, po meni, odlično režiraju i napravili su neke odlične filmove - u prvom redu:

James Cameron, Clint Eastwood, John McTiernan, Ridley Scott, John Boorman ...

Alex

nisu daleko ni:

Joel Coen, Woody Allen, Brian de Palma, Steven Spielberg, Peter Jackson, David Fincher, Terry Gilliam, Quentin Tarantino, Bryan Singer, Martin Scorcese, Tim Burton, Steven Soderbergh, Peter Wier, James Ivory, Ang Lee...

Alex

Miloš Forman, Michaell Mann, Blake Edwards (je živ)

Alex

Uvek se nešto zaboravi -F.F. Coppola
dobre faze su imali: Philip Kaufman, William Friedkin, John Carpenter, Michael Cimino, Lawrence Casdan

Volim rad i sl.- Renny Harlin, Richard Donner, B. Bertolucci, Catherine Bigelow, Niel Jordan, David Cronenberg, Walter Hill...

Franz Xaver von Baader

Cronenberg je toliko daleko od 'najvećeg modernog filmmejkera' koliko ghoul od dobrog ukusa (ionako je samo površno upoznat sa filmom, pa mu se Cron čini vrh)

Cronenberg ima dobre i zanimljive filmove, ali nijedan izuzetan - ovdje ghoul patronizira Finchera, a dobri David može samo sanjati o filmu poput Sedam - samo to ga nadvisuje za sva vremena (Cron zapravo nema ni filmove u rangu Kluba boraca ili Igre)

Croneberg se ne ističe ni među Chabrolom, Hanekeom, Rohmerom, Mikhalkovim npr...

Cronenberg čak nema nijedan film koji bi se mogao nositi sa Danom ludila (Falling Down)

Videodrome (valjda najbolji Cronenberg) je super, ali Network je remek-djelo

besmrtni filmovi:
Godard - A bout de souffle
Wajda - Czlowiek z marmuru
Tarr - Satantango
Szabo - Mephisto
Scorsese - Taxi Driver
Bertolucci - Il Conformista
Coppola - Apocalypse Now
Lynch - Blue Velvet
Herzog - Aguirre, Der Zorn Gottes
Zemeckis - Forrest Gump
Scola - Brutti, sporchi e cattivi
Eastwood - High Plains Drifter
Malick - Thin Red Line
Zvyagintsev - Vozvrashcheniye
i t d...

dakle, ovo su samo živući (premda ne vidim zašto se inzistira na tome) koji su nadvisili Cronenberga
među 'starima' se ne bi ni vidio...

Od danas ću biti Kao Sunce Jasan.

Franz Xaver von Baader

i naravno, nikakav problem što je odlučio snimati sa cruiseom
sve je to u redu

a ako i snimi najveće smeće, nećemo si otrgnuti glavu zbog toga. u tom smislu je topic fatalistički te je alex dobro reagirao

Tex Murphy

Pa đe nađe onu precijenjenu limunadu of Forresta Humpa, SVIJU TI?
Genetski četnik

Ghoul

pingvine, tvoj rezon je sasvim u skladu sa tvojim parcijalističkim mišljenjem; po mojim holističkim kriterijumima, kronenberg je (bio) najveći moderni filmmejker zbog celine svog opusa, zbog svega što je uradio kroz svoje filmove, uspešne i manje uspele, a što je u krajnjem zbiru značajno više od većine tih koje si pobrojao.
ukupan opus, dakle, a ne parčići.
ćoravi finčer teško da će još ikada da nabode neko zrno poput SEDMICE. reko mi BENDŽAMIN BATON.

Franz Xaver von Baader

razumio sam te i prvi put
ali stvar je u tome da se gleda ono najviše što je netko postigao: Kant je postao besmrtan poglavljem transcendentalna estetika - nakon toga je mogao pisati najveće nebuloze i budalaštine, i dalje bi bio Kant. Nekakav presjek je manje bitan. Ako tip dođe na Olimpijadu i istrči 9.5s na 100m, nakon toga može doživotno trčati 15s - on se zacementirao u povijesti te discipline.

kažem, Cronenberg je dobar, ali -po meni- nema NIJEDAN izuzetan, strašan, ono naj-naj-naj film

što ne znači da tebi ne može biti idol i da ga obožavaš. jedino što si ovdje nastupio KAO da je to samorazumljivo, dok zapravo - nije. neki ne dijele tvoje mišljenje. štoviše mnogi. posebno oni koji su gledali širi izbor filmova.
dakle, nije stvar parcijalnog gledišta (primijeti da sam NAMJERNO uzimao po jedan film od različitih redatelja, iako mnogi od pobrojanih imaju više izvrsnih, više filmova koji bi upali na listu prije Cronenberga; opusi većine ovih su impresivni, inače - ali, kažem, to je manje bitno)

recimo, ni najmanje ne volim Godardovo eksperimentiranje i nekakvo 'autentično filmaško ljevičarenje', filmovi poput La chinoise su drekec, čak me ovdje ne zanima ni njegov utjecaj na film u cjelini (što je fr. novi val nesumnjivo ogromno imao), no film poput A bout de souffle ga je učinio besmrtnim. za vjeke vjekova. uvijek na listi, uvijek među prvacima. da je nakon toga snimio samo serijal La chinoise 1-20, opet bi bio najveći.

Altman može snimiti deset nastavaka Popaja, ali sa Short Cuts je zauvijek nadvisio Cronenberga - Short Cuts je remek-djelo i to ni 30 zbrojenih Muha, Videodroma, Shiversa i Broodova ne može dostići...

drugim riječima, zaključak se sam nameće: Fincher je veći od Cronenberga!

Ghoul

David Cronenberg is again buzzing with "The Fly."

The auteur is in talks to develop a reboot of the 1986 classic with Fox, the studio that released that film, writing and potentially directing the new pic.

The move marks an about-face for the Canadian director, who in the past has said he did not want to be involved on a remake of the film. Cronenberg did work on an opera version of "The Fly" that was staged first in Paris and then in Los Angeles.

The 1986 title, itself a remake of Kurt Neumann's 1958 sci-fi classic, starred Jeff Goldblum and became a huge hit for Fox, earning $40 million and turning into a phenomenon. It centered on Seth Brundle (Goldblum), an eccentric scientist who, after an experiment with teleportation goes awry, is transformed into a fly. Geena Davis starred as Goldblum's love interest and partner, Veronica.

A sequel three years later with which Cronenberg was not involved -- it was directed by Chris Walas, who did effects work on the 1986 version -- did not fare as well, and was panned by critics and largely ignored by filmgoers.

1
The project would represent a chance for Cronenberg to return to a film that helped establish his career, but to do so in the effects age, using techniques that weren't possible nearly a quarter-century ago.

A return to "The Fly" would also mark the latest in a mini-trend of directors remaking their own work. Michael Haneke last year remade his thriller "Funny Games" while Werner Herzog reimagined his doc "Little Dieter Needs to Fly" with the 2006 feature "Rescue Dawn."

Cronenberg recently moved agencies, going from ICM to WME. He's attached to direct "The Matarese Circle," an adaptation of the Robert Ludlum best-seller, at Universal.

Tex Murphy

QuoteThe project would represent a chance for Cronenberg to return to a film that helped establish his career, but to do so in the effects age, using techniques that weren't possible nearly a quarter-century ago.

Da, to je to. Muva je bila solidan film, ali eto, da postane punokrvno remek-djelo ipak su joj falili ULTRA MEGA GIGA SUPER DUPER CGI specijalni efekti. Sad imaju šansu to da isprave.  :x
Genetski četnik

Ghoul

i da nađu neke bolje glumce.

a, vala, mogli bi malo da srede i onaj bezvezni scenario!

Tex Murphy

Da, uvijek me je nervirala recimo ona glupost što se Goldblum stvarno pretvori u bubu!!1 Mislim, where the hell is happy end in THAT????

Al zanimljivo je što Kronenberga, koji ništa nije pisao već deceniju, angažuju za scenario i POSSIBLY režiju. Nekako bi bilo logičnije da on režira, a da piše neki briljantni scenarista u rangu Akive Goldsmana ili Ehrena Kruegera.
Genetski četnik

Shozo Hirono

Quote from: Ghoul on 24-09-2009, 23:08:43

Možda za Goldbluma, ali Geena Davis je nezamenjiva. :!:

Ghoul

Quote from: Shozo Hirono on 25-09-2009, 08:52:23

to je bila IRONIJA.
nemam apsolutno nikakvu bitniju zamerku bilo kom aspektu tog filma.
štaviše, smatram ga jednim od retkih horora koji su se primakli savršenstvu onoliko koliko je to uopšte ljudski moguće.

Shozo Hirono

Quote from: Ghoul on 25-09-2009, 10:05:11
Quote from: Shozo Hirono on 25-09-2009, 08:52:23

to je bila IRONIJA.
nemam apsolutno nikakvu bitniju zamerku bilo kom aspektu tog filma.
štaviše, smatram ga jednim od retkih horora koji su se primakli savršenstvu onoliko koliko je to uopšte ljudski moguće.

ajde. :roll:

kao da ne znamo gde je plasiran na tvojoj listi. xdrinka

Alexdelarge

moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

Ghoul

Quote from: Ghoul on 12-02-2009, 22:34:53
smrt ovog nekada velikog (čuj, velikog; najvećeg!) modernog filmmejkera.
ostaće zauvek upamćen po svojim filmovima rađenim do 1996, zaključno sa CRASHOM.
R.I.P.

:-o :shock: :-? :-x :cry: qpuke qpuke qpuke bljakpink sterb038

2-

lilit

pa ko jos ocekuje da film s kirom najtli moze biti dobar film? mozda samo meho, al niko drugi. :lol:
That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

Meho Krljic

Albedo 0

Čim mu je Ghoul dao dvojku mora da je remek djelo.

Josephine

Frojda je čekala sudbina mentora, izgleda. Ili stereotip.

Josephine

Znači, Fasbender odradio posao... Gledaću.

Alexdelarge

U Novogodišnjem kulturnom dodatku čitajte

EKSKLUZIVNI INTERVJU

Dejvid Kronenberg:

Frojd, Jung i Sabina u ljubavnom trouglu

O Frojdu se pisalo da je veoma zgodan, muževan, harizmatičan, vispren, šarmantnan i moćan čovek. Nisam stvarao uobičajenu sliku Frojda kao matorca, suvoparnog čiče psihoanalize, jer ko god ga je čitao, mogao je da primeti da je on bio veoma duhovit. Govorio je o seksualnosti u vreme u kome se ljudsko telo poricalo. Nosila se slojevita odeća i nije se govorilo o penisima i vaginama, a kamoli o seksualnosti dece – kaže kultni reditelj

Razgovarala Marina Rihter

Ghoul

Quote from: Alexdelarge on 31-12-2011, 17:25:10
U Novogodišnjem kulturnom dodatku čitajte
EKSKLUZIVNI INTERVJU
Dejvid Kronenberg

skeniraj pa okači.

ili bar navedi neki hajlajt, if eni.

Alexdelarge

nemam skener. evo, uslikao sam, valjda je čitljivo.

Kunac

U, bre, odvratna je ova Opasna metoda. Fuj! :) Kiraj Najtli se mnogo obrukala, baš je smešna. Naravno, najviše se obrukao Dejvid, to se podrazumeva. On i Šotra sada mogu ruku pod ruku pa u promenadu.
"zombi je mali žuti cvet"

lilit

Quote from: Ghoul on 10-11-2011, 13:48:30
:-o :shock: :-? :-x :cry: qpuke qpuke qpuke bljakpink sterb038

sve ovo pa još na kub.
tek danas ga pogledah, izgleda da je bila telepatija između kunca i mene. :lol:
That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

Tex Murphy

Quote from: Kunac on 21-02-2012, 23:36:27
U, bre, odvratna je ova Opasna metoda. Fuj! :) Kiraj Najtli se mnogo obrukala, baš je smešna. Naravno, najviše se obrukao Dejvid, to se podrazumeva. On i Šotra sada mogu ruku pod ruku pa u promenadu.

Чекај брате, како неко ко је такав антиталенат као што је Кира може да се ОБРУКА??!
Genetski četnik