• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

STRAH I KULTURA (Grupa autora)

Started by zakk, 12-03-2009, 18:15:37

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

zakk

besramno pejstovano sa gulovog kulta:

STRAH I KULTURA

Evo jedne knjige koja zaslužuje Ghoul's Seal of Approval: u izdanju Srpskog Genealoškog Centra i Odeljenja za Etnologiju i Antropologiju Filozofskog Fakulteta u Beogradu dolazi nam ova knjižica na 190 stranica sa 3 veoma zanimljiva rada koji iz različitih uglova osvetljavaju teme i pitanja relevantne za sve koje zanimaju SF i horor.

Prvi rad je STRAH I PANIKA Ivana Kovačevića, i pruža "sociološku priču o šabačkim kanibalima". Radi se o opisu masovne panike u Šapcu krajem 2006. kada se gradom raširila priča o "sekti kanibala" koja spopada i ujeda ljude. Analizira se izveštavanje medija (sa iscrpnim citatima iz novina) i način na koji je ova "urbana legenda" pretvorena u povod za vrlo stvarnu i delatnu paniku među stanovništvom, kao i mehanizmi straha i manipulacije. Iako rad nema direktne veze sa žanrom, pitanja toga ŠTA i KAKO izaziva strah, naročito među nama, ovde, u Srbiji, vrlo su aktuelna, i zanimljivo obrađena. Ovo je svakako ne samo zabavan nego i vrlo poučan rad za poimanje Srbije danas.

Drugi rad u knjizi je naslovljen STRAH, ZLO I LUDILO, potpisuje ga Bojan Žikić, i mada text nije baš toliko dobar koliko taj naslov ukazuje (he, he, he!), radi se o interesantnom pokušaju da se nađu zajednički motivi nekim prilično različitim žanrovskim delima, i da se ona analiziraju u svetlu tretmana motiva prostorno-vremenske izmeštenosti. Konkretno, na tapetu su Vašington Irving i njegove čuvene priče "Rip Van Vinkl" i "Uspavana dolina", Stiven King i "Balada o fleksibilnom metku", "Langolijeri" i Rouz Meder, te najzad Filip K. Dik sa nekoliko romana (Čovek u visokom dvorcu, Klanovi Alfa Meseca...). Ima tu zanimljivih uvida, ali stiče se utisak da je ovo istrgnuto iz neke veće celine u kojoj su, možda, principi izbora bolje obrazloženi. Ima tu i nekih problematičnih određenja žanra, ali se donekle mogu opravdati time što je pristup ovde antropološki a ne književni (tj. estetski), pa se, recimo, žanr posmatra kao "književna potkultura"...

Najzad, treći, i možda najbolji rad, nazvan je STRAH, OTPOR I IDENTITET, a autor je Ivan Đorđević, čuven po svojoj analizi stvorova okupljenih na forumu Znak Sagite. Ovog puta pod svoju lupu stavio je tri novele Vladimira Lazovića (u svetu znanog kao Valdemar Lejzi) u kojima se ovaj pisac – najpoznatiji članovima društva "Lazar Komarčić" i pratiocima izdanja bliskih tom društvu – bavi pitanjima alternativne istorije, odnosno nekim tačkama u srpskoj istoriji koje su mogle postati prelomne, ali (na žalost?) – nisu. Veoma pronicljivim i dobro argumentovanim čitanjem ovih priča, Đorđević razotkriva moć istorijskih mitova, samo-zavaravanja, te "patriotizma" i svesti o nacionalnom biću u vremenu "buđenja naroda", sa svim pripadajućim klišeima i idejno-upitnim momentima koji prožimaju Lazovićeve priče. Iako je ovaj rad tematski pomalo udaljen od ostala dva (ne bavi se nikakvim STRAHOVIMA), veoma je vredan i koristan primer pomnog čitanja ideologije (i simptomatike) jednog dela domaćeg žanrovskog pisanja.

Za informacije o knjizi pokušajte da izguglate izdavače, ili pišite meni za dodatni info.

U prodaji se može naći u samo jednoj Bg knjižari, po duplo većoj ceni nego što bi bila direktno od izdavača.

Uskoro na ovom istom mestu – prikazi još 2 odlične horror-related knjige istog izdavača:

OPSEDNUTOST I EGZORCIZAM U SRBIJI,

te OKULTIZAM OVDE I SADA.

Stay tuned!
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

zakk

Bilo kakvi pogledi na SF su zanimljiviji od pogleda sa stanovišta teoretičara književnosti. A retko koji pogledi na SF su zanimljiviji od antropoloških. Ovome se bogme radujem...
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

scallop

Nešto nisam ubeđen. Malo se rano raduješ. Obećanje - ludom radovanje. Odakle informacija stiže, ne bi me iznenadile neke čudne reakcije.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

varvarin

Quote from: "scallop"Nešto nisam ubeđen. Malo se rano raduješ. Obećanje - ludom radovanje. Odakle informacija stiže, ne bi me iznenadile neke čudne reakcije.

Skalope, bio  sam u kontaktu sa autorom koji je rizikovao da prikaže moje priče.
Kako god ispalo na kraju - po onom delu  koji sam video, prišao je tome kao posmatrač sa strane, ne svrstavajući se pro et contra.
I to je ono što  mi se dopada.

varvarin

Quote from: "zakk"Bilo kakvi pogledi na SF su zanimljiviji od pogleda sa stanovišta teoretičara književnosti. A retko koji pogledi na SF su zanimljiviji od antropoloških. Ovome se bogme radujem...

Zakk,  kontaktirao me Ivan Đorđević, jedan od autora, radoznao je da li bi Klubu  bilo zanimljivo da se jedno veče razgovara o ovoj knjizi.
Kako ti se čini?

zakk

Već smo se kontaktirali, a ja sam za!  :!:

ivandj

Quote from: "zakk"Već smo se kontaktirali, a ja sam za!  :!:
Drago mi je da je knjiga naisla na interesovanje. Sto se tice razgovora o njoj, polako, ukoliko Klubu bude bilo zanimljivo da se prica o ovome, vec cemo se dogovarati, ja bih samo zeleo da LK-u poklonim jedan primerak knjige.

zakk

Kupovina: ~400 din u knjižari Inicijal u Kneza Mihaila (desno od IPS -Akademije)
300din  od izdavača (Srpski genealoški centar) na 063 250 271

Ghoul

Quote from: "varvarin"
Quote from: "scallop"Nešto nisam ubeđen. Malo se rano raduješ. Obećanje - ludom radovanje. Odakle informacija stiže, ne bi me iznenadile neke čudne reakcije.

Skalope, bio  sam u kontaktu sa autorom koji je rizikovao da prikaže moje priče.
Kako god ispalo na kraju - po onom delu  koji sam video, prišao je tome kao posmatrač sa strane, ne svrstavajući se pro et contra.
I to je ono što  mi se dopada.

skalop mora po difoltu da izigrava čangrizavog starca koji gunđa iz lože (muppet show) i da sumnjiči na neviđeno.
https://ljudska_splacina.com/

zakk

Quoteskalop mora po difoltu da izigrava čangrizavog starca koji gunđa iz lože (muppet show) i da sumnjiči na neviđeno.
Zato ga i volimo. Zato nas i nervira.  :)

zakk

Ivan Đorđević, Ivan Kovačević, Bojan Žikić
Strah i kultura
http://www.anthroserbia.org/Publications/Details/3

Knjiga "Strah i kultura" osvetljava tri aspekta straha u životu modernog čoveka. Među mnogobrojnim aspektima kulturne elaboracije straha, autori su izabrali one fenomene koji odslikavaju strah u masovnoj kulturi i njegove moguće transformacije u stvarne strahove.

Izdavač: Odeljenje za etnologiju i antropologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Srpski genealoški centar
Broj strana: 190
Datum izdavanja: 2008
Izdato u: Beograd

Preuzmite publikaciju: download