• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Program Društva „Lazar Komarčić“ za april 2009

Started by zakk, 28-03-2009, 15:53:43

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

zakk

Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

Cornelius

Voleo bih da za naše razmatranje teme SF - Ogledalo stvarnosti (ponedeljak 20. u DOBu), ne budem baš sâm za stolom, nego da imam dva gosta koja bi mogla da iznesu svoje mišljenje po pitanju šta je stvarnost iznedrila u SF-u. Ima li nekog ko bi želeo da učestvuje u okruglom stolu?
Je n'ai aucune confiance dans la justice, même si cette justice est faite par moi.

Boban

u nedostatku nekog boljeg, ja uvek mogu da uskočim na bilo kojoj poziciji i zastupam kakvo god gledište bude trebalo...
Elem, pošalji mi broj svog mobilnog, trebalo bi da se vidimo pre ponedeljka, ako je ikako moguće.
Moj broj je naravno onaj stari... 064/8441526
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Ghoul

Quote from: "Boban"Moj broj je naravno onaj stari... 064/8441526

vrlo neozbiljno... ili mazohistički?

čovek koji ima toliko neprijatelja, javno kači svoj broj telefona.
c,c,c,c... :roll:  :P
https://ljudska_splacina.com/

Boban

moj kućni broj telefona do skoro imalo je bar 20000 ljudi... što bi rekao Roršah: "Vi ste ovde zatvoreni sa mnom, ne ja s vama."

Hobit

Quote from: "Ghoul"

vrlo neozbiljno... ili mazohistički?

čovek koji ima toliko neprijatelja, javno kači svoj broj telefona.
c,c,c,c... :roll:  :P
quote="Ghoul"]

Zašto bi Boban imao "neprijatelje"?
Možda samo postoje ljudi koji se ne slažu uvek sa njegovim mišljenjem, stavovima, postupcima... ali, to ne znači i da su neprijatelji. Pogotovo "neprijatelji" koji mu žele zlo.
Eto, ako ima i takvih, koji žele da mu naude, ja mu nisam prijatelj, ali, ako zatraži,  ja ću mu pomoći da se takvih otarasi.
Što se brojeva telefona tiče - da li ti Ghoule misliš da je veliki problem doći do nečijeg broja telefona, bilo kućnog ili mobilnog? Ako imaš prijatelje na "nekim mestima", možeš u svakom trenutku da znaš gde se nalazi vlasnik mobilnog telefona kojeg tražiš, gde god bio, pa i ako je isključen, i to sa preciznošću od 5 metara u prečniku. I, naravno, ako te to interesuje.
Lepote tehnologije.
Uzgred, eto ti tema za dobru horor priču...
Sve će na kraju biti dobro, a ako nije dobro, znači da još nije kraj!

scallop

Najpre, pozdravljam Hobita. Budi pozdravljen! Cornelijus je sinoć bio kod mene i pitao hoćeš li iz rupe u ponedeljak. Naravno, da sam znao odgovor.

Bobane, poznato mi je da sam zatvoren s tobom, ali sam verovao da ponekad i nisam. Naročito kad ti ne želiš da budeš zatvoren sa mnom. Evo, i ja bih u ponedeljak da posedimo sa Cornelijusom. Ja ću da zastupam stav da je literarni odgovor uvek ličan, a da su konjuktura i pragmatizam pokretači kako žanrova tako i mejnstrima.

Voleo bih da se pojave Melkor i Nightflier (ovaj drugi ima dobar razlog da to uradi) i da zastupaju moderan pristup SF&F.

Što se tiče elitne literature, Mehi Krljiću dugujem Doroti Lessing, a Mića duguje meni objašnjenje kom je potreban slipstream, ako je već jasno da je sve fikcija, osim dokumentarnih tekstova, gde je fikcije nešto manje :evil: . Mislio sam da smo zaključili da je dobra literatura ono što je mera knjige, a ne fijoka u koju je neko tura. Uostalom, i sam kaže da sve teže čita žanrovske tekstove (čitaj: loše tekstove).

Poslednja knjiga koju sam dužan ide DušManu, kao i dogovor sa svim onima koji ne znaju da jedu, jedan poziv na supu koja je "dno" u SAD. I "SPAM".

Gula ne zovem, njega ova tema ne zanima, a i ne razume se u nju. Ali, voleo bih da znam da li je zakazao odbranu. Da držim palčeve...

Sivka, ako smatra da će tako lako da se izvadi - neće.

Voleo bih da vidim Libiju, ali Gad afi je među nama.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Goran Skrobonja

Heh, vidim da mene niko ne zove, ali glede i unatoč, videćemo se...
Tako mu je to. (K. Vonnegut)

Ghoul

Quote from: "scallop"Gula ne zovem, njega ova tema ne zanima, a i ne razume se u nju. Ali, voleo bih da znam da li je zakazao odbranu. Da držim palčeve...

skalope, možda bi trebalo da promeniš nick u Ghoul3 - onda bi ti neko možda poverovao da govoriš u moje ime i da znaš šta mene zanima a šta ne, u šta se razumem a u šta ne, itsl.

napada na mene je toliko da ne postizavam sve odbrane da zakažem, a uostalom, ovu glavnu ne zakazujem ja no više instance. koje baš zabole što se meni žuri.

scallop

Quote from: "scallop"Gula ne zovem, njega ova tema ne zanima, a i ne razume se u nju. Ali, voleo bih da znam da li je zakazao odbranu. Da držim palčeve...

skalope, možda bi trebalo da promeniš nick u Ghoul3 - onda bi ti neko možda poverovao da govoriš u moje ime i da znaš šta mene zanima a šta ne, u šta se razumem a u šta ne, itsl.

napada na mene je toliko da ne postizavam sve odbrane da zakažem, a uostalom, ovu glavnu ne zakazujem ja no više instance. koje baš zabole što se meni žuri.

Tvoje bolesti ćemo da lečimo kasnije. U ovom trenutku, zaista nemaš pošteniju podršku oko odbrane magistarskog rada od moje.  :)
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

scallop

Quote from: "Goran Skrobonja"Heh, vidim da mene niko ne zove, ali glede i unatoč, videćemo se...

Zovem one kojima sam dužan. "Beli šum" sam pročitao i pošteno dao svoje mišljenje. Jebote, zbog tebe sam popio 1,75 l. Bushmill-a! Poslao ti sliku! Jel' treba ljubav da ti izjavim? Hajde, oprostiću ti sve ako platiš to pivo u ponedeljak. Koliko sam se brinuo kad sam te video onako modrog...

Ghoul

Quote from: "scallop"U ovom trenutku, zaista nemaš pošteniju podršku oko odbrane magistarskog rada od moje.  :)

imam.
john reynolds je već rezervisao smeštaj za sebe i familiju u banji u vreme koje je bilo planirano za Veliki Događaj.

avaj, datum je pomeren zbog birokratije... :cry:

Goran Skrobonja

Quote from: "scallop"
Quote from: "Goran Skrobonja"Heh, vidim da mene niko ne zove, ali glede i unatoč, videćemo se...

Zovem one kojima sam dužan. "Beli šum" sam pročitao i pošteno dao svoje mišljenje. Jebote, zbog tebe sam popio 1,75 l. Bushmill-a! Poslao ti sliku! Jel' treba ljubav da ti izjavim? Hajde, oprostiću ti sve ako platiš to pivo u ponedeljak. Koliko sam se brinuo kad sam te video onako modrog...

Ako si popio toliko bušmilsa zbog mene, onda ti MENI treba da platiš pivo, jerbo se inače ne bi tako lepo proveo... Ali nema veze, a pive kol'ko 'o'š...

Boban

Sva je prilika da će velikom događaju u ponedeljku, prisustvovati i ABN i to kao učesnik, rame uz rame sa Monjom. dakle, za istim stolom, Monja, ABN, Radmilo i ja... koliko li je decenija prošlo od poslednje prilike kada je ova četvorka bila u istoj prostoriji?
Svako ko propusti, večno će se kajati...

Джон Рейнольдс

Quote from: "scallop"U ovom trenutku, zaista nemaš pošteniju podršku oko odbrane magistarskog rada od moje.  :)

imam.
john reynolds je već rezervisao smeštaj za sebe i familiju u banji u vreme koje je bilo planirano za Veliki Događaj.

avaj, datum je pomeren zbog birokratije... :cry:

Vakat. Ali ću (valjda uspeti) da donesem neke opskurne topografske mape.
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

Ghoul

Quote from: "Boban"Sva je prilika da će velikom događaju u ponedeljku, prisustvovati i ABN i to kao učesnik, rame uz rame sa Monjom. dakle, za istim stolom, Monja, ABN, Radmilo i ja... koliko li je decenija prošlo od poslednje prilike kada je ova četvorka bila u istoj prostoriji?

wow.
šta li će veće staraca da izvaga?
pogledi na sf iz ranog XX veka projektovani na XXI?

DušMan

Quote from: "Boban"Sva je prilika da će velikom događaju u ponedeljku, prisustvovati i ABN i to kao učesnik, rame uz rame sa Monjom. dakle, za istim stolom, Monja, ABN, Radmilo i ja... koliko li je decenija prošlo od poslednje prilike kada je ova četvorka bila u istoj prostoriji?
Ja se već kajem.  :cry:
Ali, avaj... neće me biti u Srbiji nedelju dana. To onda barem znači da neću biti zatvoren sa Bobanom u istoj zemlji.  :)
Nekoć si bio punk, sad si Štefan Frank.

Cornelius

Ko se važe, na život polaže. Ako hoćeš da saznaš iz kog ugla ćemo da sagledavamo našu mladost, dodji u subotu u 10 časova pred crkvu Svetog Marka, na stratnu liniju maratona. Sve ću ti ispričam dok stignemo do Zemuna.
Je n'ai aucune confiance dans la justice, même si cette justice est faite par moi.

Cornelius

Gorane, ovo ti je ko na slavu - ne zove se, nego se dodje. Dodji da upotpuniš sliku on the stage. Ti si pisac i to je baš dobro, jer će razgovor da se vrti oko piščeve stvarnosti i onog što piše. Računamo na tebe, na petoj stolici (a biće i pive posle).

Goran Skrobonja

Quote from: "Cornelius"

Gorane, ovo ti je ko na slavu - ne zove se, nego se dodje. Dodji da upotpuniš sliku on the stage. Ti si pisac i to je baš dobro, jer će razgovor da se vrti oko piščeve stvarnosti i onog što piše. Računamo na tebe, na petoj stolici (a biće i pive posle).

Ma naravno, vidimo se!

Ghoul

Ko se važe, na život polaže. Ako hoćeš da saznaš iz kog ugla ćemo da sagledavamo našu mladost, dodji u subotu u 10 časova pred crkvu Svetog Marka, na stratnu liniju maratona. Sve ću ti ispričam dok stignemo do Zemuna.

ja sam na umu imao mladost vaših ideja a ne mišića.

nisam ni mislio da će se na toj večeri u DOB-u sudbina SF-a određivati obaranjem ruku ili trkanjem!

Cornelius

nisam ni mislio da će se na toj večeri u DOB-u sudbina SF-a određivati obaranjem ruku ili trkanjem!

Radmilo donosi nategaču, pa će se sudbina SFa odredjivati na tradicionalan način - natezanjem.

Ghoul

Radmilo donosi nategaču, pa će se sudbina SFa odredjivati na tradicionalan način - natezanjem.

znaš šta, kornilje, nisi ti baš bez duha kako ponekad zazvučiš!
ovo je bilo prilično duh-ovito, i skroz pametno rečeno!

Cornelius

znaš šta, kornilje, nisi ti baš bez duha kako ponekad zazvučiš!
ovo je bilo prilično duh-ovito, i skroz pametno rečeno!

Uvek me raduju pohvale kad stižu od onih koji su bolji od mene.

scallop

Mogao bi i Mića da se namesti. Da čujemo o slipstrimu. Posebno o srpskom. :wink:

Mica Milovanovic

E, nećeš ga, vala... Ja sedim u klupi i beležim...
Mica

Boban

scallop

Quote from: "Boban"da, bre, mora neko i publika da bude...

To me i brine: nas samo petina, a on četiri petine... :o

Boban

Zar nije ponedeljak praznik?
A Dom Omladine ume da ne radi takvim danima.
I zašto opet samo link na LK sajt umesto konkretnog programa kada ne može da se otvori cele noći i ne mogu da pročitam šta tamo piše?

Milosh

Quote from: "Boban"Zar nije ponedeljak praznik?
A Dom Omladine ume da ne radi takvim danima.

Na sajtu Doma omladine isto stoji detaljna najava za sutra, tako da je što se toga tiče valjda sve u redu; skraćeno radno vreme usled praznika se odnosi jedino na blagajnu Doma omladine što isto piše na sajtu: http://www.domomladine.org/

Quote from: "Boban"I zašto opet samo link na LK sajt umesto konkretnog programa kada ne može da se otvori cele noći i ne mogu da pročitam šta tamo piše?

Kako bi nas zakk motivisao da povremeno svratimo i do sajta LK, a ne da stalno visimo ovde?
"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

http://milosh.mojblog.rs/

zakk

@Boban
LK i ZS su na istom serveru, ne znam kako ti jedno radi a drugo ne. Mora da ti je uključen onaj bloker za internet-ćirilicu :)
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

Ghoul

jel neko snimio sudar titana? gde ima da se skine audio/video fajl?

Boban

Cornelius

Ghoule, ostade slika za potomstvo, a tebe na njoj nema...

Boban

Ghoul

Quote from: "Cornelius"Ghoule, ostade slika za potomstvo, a tebe na njoj nema...

mladi smo, biće valjda još prilika.
ionako, fale još neki na njoj, važniji od mene za tu vašu večerašnju priču (bakić, drf, libeat... da ne nabrajam).

Boban

Hobit

Quote from: "scallop"Najpre, pozdravljam Hobita. Budi pozdravljen! Cornelijus je sinoć bio kod mene i pitao hoćeš li iz rupe u ponedeljak. Naravno, da sam znao odgovor.

Naravno da si znao odgovor.
Uzgred, Cornelius je trčao u subotu. Pratio sam. Nije pobedio.
Ja poštujem pobednike, učesnici meni nisu interesani

Boban

Onda je jasno odakle toliko mrzovolje kod tebe prema sebi samom.
Teško je imati tako visoke kriterijume i ujedno biti toliko bezvezan u realnosti.

Hobit

Quote from: "Boban"Onda je jasno odakle toliko mrzovolje kod tebe prema sebi samom.
Teško je imati tako visoke kriterijume i ujedno biti toliko bezvezan u realnosti.

Jebiga Bobane...
Uostalom, kako ti znaš kakav sam ja "u realnosti"?

scallop

Quote from: "Hobit"
Quote from: "scallop"Najpre, pozdravljam Hobita. Budi pozdravljen! Cornelijus je sinoć bio kod mene i pitao hoćeš li iz rupe u ponedeljak. Naravno, da sam znao odgovor.

Cornelijus je pobedio sebe. Pre šest godina je počeo da trči, a u subotu je prvi put istrčao celi maraton. Tvoj stav je refleks trke Forest Gampa. Ali, napravićemo mi od tebe čoveka.

Hobit

Quote from: "scallop"
Quote from: "Hobit"

Cornelijus je pobedio sebe. Pre šest godina je počeo da trči, a u subotu je prvi put istrčao celi maraton. Tvoj stav je refleks trke Forest Gampa. Ali, napravićemo mi od tebe čoveka.

Svi smo mi, scallope, više puta u životu, u više "trka", pobedili sebe. Ali, to se ne računa, to su "lične pobede", nisu javne.
Ako javno izađeš "na crtu", nema tu "ličnih pobeda" - ili si pobedio, ili si samo učestvovao i gledao pobednika kako trese šampanjac

sivka

Quote from: "Boban"Uvek neko dođe a neko fali...

Sve sami dečaci, nigde devojčica  :?
Otišla sam. Ko hoće, zna gde će me naći.

Goran Skrobonja

Quote from: "sivka"
Quote from: "Boban"Uvek neko dođe a neko fali...

Sve sami dečaci, nigde devojčica  :?

Da, tužna istina. Zaključili smo da devojke sede kod kuće i pišu, dok mi mlatimo praznu slamu.

Ghoul

tako ti je to s kornelijem i njegovim dosadnim temama.
kad ja govorim, žene dolaze da hvataju beleške.
8)

mac

Ghoul

Quote from: "mac"Koliko im je plaćeno za to?  :evil:

imaće šta da pričaju svojim unucima.

Cornelius

Quote from: "Ghoul"tako ti je to s kornelijem i njegovim dosadnim temama.
kad ja govorim, žene dolaze da hvataju beleške.
8)

Eh, izem ti kad one vataju beleške...

Cornelius

Quote from: "Hobit"Uzgred, Cornelius je trčao u subotu. Pratio sam. Nije pobedio.

Hobite, pile čičino! Dodji mi na stratnu liniju da si oratimo o pobednicima. Dotle, sisaj prst pred televizorom.  xyxy

Boban

Tekst nevidljivog o ovom događaju, s njegovo sajta http://www.sfpogled.net/Vesti.html:

Tribina Društva ljubitelja fantastike "Lazar Komarčić" pod nazivom "Naučna fantastika kao ogledalo stvarnosti" je predstavljao svojevrsni nastavak teme koja je bila aktuelna na forumu Znaka sagite, a sada ju je aktuelizovao Aleksandar Manić - Monja (182. na nedavno završenom Beogradskom maratonu sa vremenom 04:10:58). On je odlučio da pozove domaće autore da bi se videlo kako se su oni, u svojim delima, ogledali u stvarnosti. Uz Manića su bili dr Aleksandar B. Nedeljković, Radmilo Anđelković, Boban Knežević i Goran Skrobonja, a u publici, koja je ovog puta bila na "visini zadatka" (preko dvadeset okupljenih bez obzira na praznik) bilo je još pisaca.
   Manić je naglasio da za njega SF ne predstavlja "proročansku literaturu" i početak tribine je iskoristio da podseti na dela Radmila Anđelkovića - "Grbovnik" i "Sva vučja deca" kao primere u kojima autor progovara o stvarima oko sebe, bez obzira kada se radnja u delima odvija.

Anđelković, koji se nedavno vratio iz SAD, je u svojoj analizi ukazao na to da u domaćem SF-u imamo distopiju kojom autori pokazuju "u šta srljamo", dok je Goran Skrobonja ispričao kako je, na početku svog rada, činjenica da je studirao prava i ideja o problemu prenatrpanosti domaćih zatvora dovela do toga da je tako nastao njegov "Točak".

Naravno, trbine u LK ne bi bile to što jesu kada razgovor ne bi počinjao da skreta u najrazličitijim pravcima, pa je tako bilo i ovog puta - zahvaljujući najrazličitijim upadicama okupljeni su se bavili i dominantnim prisustvom žena pisaca u svetskom SF-u, dok, recimo,je ABN odveo priču u vode razmatranja šta je to "srpska fantastika".

Doduše, čule su se i neke interesantne najave - vezane za nove romane Skrobonje (alternativna istorija na ovdašnjim prostorima), Kneževića ("Crni cvet" je pisao šest i po a ovaj 13 godina), kao i mogućnost da se intervju sa Rankom Munitićem (sat i po, vodio ga ABN 1996. godine) pojavi kao transkript u Emitoru, ali i kao audio snimak na internetu.

Tekst propušta da pomene ABN-ovo zastranjivanje u očekivanom smeru i jedno priznanje, javno i nedvosmisleno; dakle, taj čovek koji predaje na fakultetu nešto što liči na SF i koji je doktorirao valjda u toj oblasti i koji već godinama daje sebi za pravo da komentariše domaće autore i domaća dela, dakle, taj stvor je priznao pred popriličnom broju svedoka da odavno (u ovom milenijumu, a i duže) NIŠTA nije pročitao iz oblasti domaćeg SF-a, da nikada nije čuo za gomilu ljudi tipa Nikola Malović, da jeste neupućen i potpuno van tokova, ali da mu to ne smeta da i dalje priča kako se ovde slabo radi i kako je i to što se radi vrlo slabo ispod svakog kriterijuma, te da neprekidno, na svakom mestu iznosi svoju procenu vrednosti SF-a koji se trenutno stvara u Srbiji. Urođena i preterana pristojnost kojom sam natopljen, sprečila me je da to veče okončam na jedini razložan način.