• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Vraćanje podataka sa mrtvog hard diska

Started by Tex Murphy, 28-03-2009, 17:52:08

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Tex Murphy

Već danima se zlopatim sa izvjesnim trojancem koji mi se uvukao na komp. Taman sam mislio da sam ga se riješio, kad odjednom - jedan od dva hard diska mi je potpuno nestao (!).
Naime, prvo sam primijetio da se nakon uključivanja kompjutera automatski lansirao CHKDSK koji je počeo da provjerava disk C (to srećom nije glavni disk na kojem je instaliran Windows) i da javlja da je taj i taj sektor nečitljiv. To njegovo skeniranje sam prekinuo (trajalo je satima i izgledalo je da je skoro svaki sektor nečitljiv). To je bilo prvih nekoliko puta, a sad prilikom lansiranja CHKDSK odmah javi grešku u nekoj glavnoj tabeli i batali dalje skeniranje. U međuvremenu sam pokrenuo AVG i uklonio još nekoliko trojanaca.

E sada: Kad odem na My Computer, disk se vidi. Doduše, kompjuter ne prepoznaje njegovo ime i kaže da dotični disk nije formatiran. Neki drugi programi (System Mechanic, AVG Antivirus i sl.) uopšte ne registruju postojanje tog diska. CHKDSK prilikom pokretanja prepozna da se taj disk zove [REC], ali javlja već pomenutu grešku u glavnoj tabeli.

Sa Interneta sam skinuo nešto što se zove SeaTools i to čudo je prepoznalo oba moja diska, pa i taj koji je na samrti (naime, ispravno je prepoznao da je u pitanju nekakav Maxtor). Međutim, nije uspio da sprovede nijedan test na njemu, svi testovi su failovali.

Pitanje je sljedeće: Kako bih mogao da spasim podatke s pomenutog riknutog diska? Da li da prihvatim ponudu Windowsa da ga formatira i da onda nekako probam da spasim podatke s formatiranog diska? Postoji li neki solidan program za undelete (poželjno freeware) koji bi to mogao da obavi?

Još jedared napominjem da nije u pitanju nikakav hardverski problem, ništa nije riknulo, samo je taj neki trojanac pobatalio neke sektore na disku.
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

RCW

Nemoj ni slučajno da formatiraš. Odnesi HD kod nekog prijatelja. Instalirajte NOD32 ili kaspersky. Full scan.

Nakon toga kopiraj sve bitne podatke kod prijatelja. Tek tada možeš skenirati nekim utilitijima... Mada tada nije bitno. Format je onda bezbolan.

Pa kada reinstaliraš sistem, obavezno instaliraj NOD32 4.314.0. Odličan je i lagan za sistem.

Ono što je bitno je da su ti hard diskovi potpuno ispravni. Nećeš naići na trojanca koji će ti uništiti sektore... I HD tabelu. :)

acaciA

I?
Šta si uradio? Bilo bi lepo da napišeš, možda se neko nađe u istom problemu.

Shozo Hirono

Sahranio je HD na groblju kućnih ljubimaca pa ga iščekuje svake noći. :!:

Tex Murphy

Na situaciji se još uvijek radi.
Poskidao sam GOMILU različitih programa za recover fajlova. Neki su nešto pronašli nakon dugotrajne potrage, dok neki čak nisu htjeli ni da se startuju ("this program has performed an illegal operation..." iz ko zna kog razloga). Izvjesni Stellar Phoenix Data Recovery je pronasao (valjda) fajlove svih tipova, ali ne postoji opcija za pretragu nađenih fajlova, već moram da pregledam jedan po jedan folder, koji se svi redom zovu Folder124235897 i sl. Takođe, ima nekih problema sa oporavljanjem fajlova - ja mu kažem da rezurektuje fajlove iz nekog direktorijuma, a on se pravi lud.
Recover My Files s druge strane ima bar elementarne mogućnosti pretrage, ali može da spašava samo određene vrste fajlova (svi oni osnovni tipovi su tu - muzika, Word dokumenti, slike,..., ali ne postoji mogućnost da spasim recimo snimljenu poziciju iz neke igre).
Bićete uredno obavještavani kad se šta interesantno desi. Za sada sam najbliži odluci da pomoću Recover My Files spasim (ako uspijem) nekoliko tekstualnih fajlova i muzike koliko uspijem, a onda svi hard diskovi lete na formatiranje.
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

Usul

God created Arrakis to train the faithful.