• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Novosti iz sveta video-igara

Started by ridiculus, 25-04-2009, 05:53:06

Previous topic - Next topic

0 Members and 4 Guests are viewing this topic.

Meho Krljic

Morningstare, ili je to što ti kažeš najpametnije na svetu ili samo naprosto mislimo isto. Uzeo sam Arcade sinoć, stavio mu hard i čekam Jasper da dođe u naše krajeve. Igrao Mini Ninjas, osvrnuću se na njega čim prije.

Meho Krljic

Evo drugog dela Eurogamerovog serijala Natural Born Killer. Da podsetimo, radi se o eksperimentu u kome čovek igra Fallout 3 sa jedinim ciljem da izvrši genocid, to jest da ubije bukvalno sve likove na koje u igri naiđe. Vrlo solidno napisano i pošteno zabavno.

cutter

mlako mi to nekako... onaj je šturiji, ali i zabavniji. šteta što je prestao.

ridiculus

Tja, pošto ću danas izgustirati novi broj Edge-a, a tek sutra po podne ću biti za kućnim PC-jem, očekujte tada hrpu zanimljivosti koje se ne mogu naći na glavnim stranama najvećih gejming sajtova.
Dok ima smrti, ima i nade.

Meho Krljic

Inače, Wolfenstein je za mesec dana prodao svega 17.000 kopija. I mislio sam da će tako nekako biti jer je igra kompetentna ali beživotna i slabunjava. To dokazuje da ovo ime ne znači skoro ništa igračima dovoljno mladim da se ne sećaju originalnog Wolfenstein 3D (koga ja inače ponosito imam na polici) i da id zaista treba da se uzme u pamet po pitanju eksploatacije svojih IP-jeva. Doduše, oni sada rade na Rageu koji mi deluje kao smeo iskorak u pravu stranu, ali... pričaćemo o Rageu kad se pojavi. Možda i ovo bude kompetentna ali neinspirativna openworld/ driving/ shooting igra... Doom 4 takođe možda bude Doom 3 sa novim endžinom...

Wolfenstien je i bio igra za koju sam ja prilično želeo da bude dobra, s obzirom da Raven imaju nekoliko odličnih FPS igara u svojem CV-ju i ovo je i bila jedina igra zbog koje sam razmišljao o kršenju svog (očigledno ne preterano čvrstog) bojkota Activisionovih igara, ali nakon semplovanja piratske verzije digao sam ruke... Siroti Raven, ove godine su napravili dve solidne igre koje na kraju nisu bile dovoljno dobre da ih kupim, a ja stvarno kupujem svašta... Kad bi ih neko angažovao da urade novog Jedi Knighta... Doduše, možda bi i to zasrali.

In other news, pojavio se leak Scribblenautsa i imam ga na svom DS-u u trenutku dok ovo kucam. Impresije čim prije.

Meho Krljic

Naleteh slučajno na trejler za igru Insanely Twisted Shadow Planet koga pravi studio Fuelcell koga, opet predvodi Michel Gagne, jedan od Pixarovih animatora.

Insanely Twisted Shadow Planet - trailer

Pogledajte trejler i recite mi da ovo nije jedan od najuzbudljivijih twin-stick šutera koje ste videli u poslednjih nekoliko godina. Uprkos očigledno unikatnom vizuelnom dizajnu i reklo bi se veoma razrađenoj i raznovrsnoj mehanici, ova igra nikako da nađe izdavača... Šokantno. Možda je problem što koriste muziku Dimmu Borgir u trejleru?

mafija_x

Da li je to izasao REsident Evil 5 za pc ili i se cini samo?
izgubili smo se u sirini ideje

Meho Krljic

Samo što nije. IGN je objavio svoj prikaz da malo podgreje atmosferu, ali igra zvanično izlazi tek petnaestog u Americi i osamnaestog u nas. Nema je još ni po pirackim sajtovima.

Morningstar

QuoteWolfenstein je za mesec dana prodao svega 17.000 kopija.

Gledajmo to sa vedrije strane - da se prodao vise nego Madden, tek tada bi imali finansijskih problema.

Shadow planet je... fascinantan. Ja bih im preporucio da smaraju EA - ako je uspeo Tim Schafer...
sve price su Anansijeve.

Meho Krljic

Haha, da. A Madden se i prodao malo slabije nego prošle godine. Doduše, nekoliko stotina hiljada primeraka više nego Wolf, tako da ipak nisu morali da refundiraju raji kupovinu.

EA je Brutal Legend pazario, slutim, najpre jer je u pitanju lako marketabilan proizvod: licencirana muzika, Džek Blek, hevi metal ol araund... Što se tiče tehnologije i ono malo gejmpleja što sam video BL, plašim se ne deluje toliko impresivno. Ne kažem da neće biti dobar, ipak je Tim za komandama, ali sumnjam da bi ga EA uzeo da nema imena kao što je njegovo iza naslova plus da nije tako uvezana u savremeni trend krosovera između muzike i igara... No, nadajmo se da će se neko opsetiti da je Insanely Twisted Shadow Planet igra koja bi uz pravilan marketinški push mogla da krene putem Geometry Wars ili tako nešto. XBLA i PSN plaču za ovakvom igrom a ja bih je i na PC-ju rado kupio i igrao pedom...

mafija_x

Da li postoji ikakve sanse da BL izadje i za pc?
izgubili smo se u sirini ideje

cutter

Quote from: Meho Krljic on 11-09-2009, 12:13:55
Možda je problem što koriste muziku Dimmu Borgir u trejleru?
nego šta nego je problem.

Quote from: mafija_x on 11-09-2009, 21:30:17
Da li postoji ikakve sanse da BL izadje i za pc?

http://www.eurogamer.net/articles/live-brutal-legend-interview-live-q-and-a
15:47:18 -

Gurrah asks: I'll keep it short: No PC version, why? I'm sad.

Tim Schafer: Well it's really an action game, that when you play it you'll see that it was meant to be on a console.

My question is, 'Why all the hate for consoles?' If you hate consoles, that means you hate Katamari Damacy, Okami, ICO, and you are in fact a bad person. A bad person who should send all their hate mail to Eurogamer and not to me.

Super Moderating Hero: Cheeky! Will there ever be a PC version? Is there hope?

Tim Schafer: We are really focused on the Xbox 360 and PS3 version right now.

ja bih dao manje od 50 posto šanse, jer mislim da će da flopne. a možda i neće.

ridiculus

Quote from: Meho Krljic on 11-09-2009, 11:08:55
Wolfenstien je i bio igra za koju sam ja prilično želeo da bude dobra, s obzirom da Raven imaju nekoliko odličnih FPS igara u svojem CV-ju i ovo je i bila jedina igra zbog koje sam razmišljao o kršenju svog (očigledno ne preterano čvrstog) bojkota Activisionovih igara, ali nakon semplovanja piratske verzije digao sam ruke... Siroti Raven, ove godine su napravili dve solidne igre koje na kraju nisu bile dovoljno dobre da ih kupim, a ja stvarno kupujem svašta... Kad bi ih neko angažovao da urade novog Jedi Knighta... Doduše, možda bi i to zasrali.

Raven mi je ostao u sećanju kao tvorac Hexen&Heretic serijala, kao i Black Crypta pre toga; možda sam nostalgičan (nisam igrao ove igre godinama), ali sve posle toga meni je slabije...

Što se tiče onoga što mi je bilo zanimljivo u poslednjem broju Edge-a, ovako stoje stvari:

1.Od hrpe prikazanih igara najzanimljivije mi je bilo sledeće:

AaaaaAAaaaAAAaaAAAAaAAAAA!!! - A Recless Disregard for Gravity je pun i pravilan naziv igre. I dobro su uradili što su nazvali igru tako, jer mi je iz cele bulumente prva pala u oči - ne zahvaljujući slikama iz same igre. Poređenje sa Mirror's Edge je bila jedna moja površna asocijacija zasnovana na gledanju 10 sekundi same igre; u stvari, igra Freefall 3050 A.D. je pomenuta kao najsličnija, ali to nama ovde ne znači mnogo, jer je ta igra izašla na Atarijevom Jaguaru. Ova se, pak, sprema za PC. Ohrabrujuća je informacija da je igra zapanjujuće raznovrsna za tako jednostavan koncept (u osnovi skydiving iz prvog lica)

Blue Toad Murder Files

Jedna lepa engleska diverzija, "engleska" ne samo po mestu gde se igra razvija, već i u smislu u kojem su Ubistva u Midsameru engleski. Nešto što na nivou ideje čekam već duže vreme. Profesor Lejton ima sličnu prezentaciju, istina, ali ovde će priča biti potpuno integrisana sa zagonetkama. U stvari, dobri ljudi iz Relentless-a priznaju da su bili ohrabreni uspehom tog drugog čuvenog detektiva - sada su sigurni da postoji publika za tako nešto. Likovi izgledaju poput onih iz Aardmanove radionice, a igra će biti puštena digitalno (za PSN) i biće epizodnog karaktera.

Machinarium

Evo još malo lepih vesti za one koji se pretežno igraju na PC-ju. Amanita Design je ime koje su neki od vas čuli. Radi se o malom češkom studiju koji se proslavio besplatnom igrom Samorost i njegovim nastavkom. Samorost je bio igra upečatljiva pre svega po vizuelnom aspektu, više nalik na neki animirani film češke škole nego na video-igru. Machinarium preuzima štafetu u tom aspektu i utčava u komercijalne vode. Igra je uperi-i-klikni avantura, znatno duža od Samorosta (bilo kog), ali kao mali minus se spominje loš signposting, tj. neki predmeti se ne prepoznaju najbolje. Mada, kažu da je saundtrek odličan.

Resonance of Fate

Tri-Ace je čuveni japanski studio koji je tradicionalno bio pod plaštom Enixa, a kasnije Square Enixa. Sada pripremaju igru za Segu, pod opravdanjem (s pravom!) da ta kompanija dopušta daleko više slobode i kreativnosti od druge gorenavedene.  :D

Ova igra ima i loših strana: stereotipni likovi ("koji kao da su uzeti iz JRPG priručnika"), slučajni susreti. Ali, uzmite u obzir sledeće pretpostavke: zamislite svet čije niže slojeve atmosfere je prekrio smrtonosni gas, i čovečanstvo je gotovo istrebljeno; jedini preživeli su okupljeni oko džinovske kule-časovnika, na kojoj su izgrađeni čitavi gradovi; sat je njihov bog i upravlja životom i smrću; što je grad bliži vrhu, njegovi građani pripadaju višem staležu... Zamislite sad gde igra smešta igrača na ovoj društvenoj lestvici (samo jedan pokušaj pogađanja). I u pravu ste.

Borba je zamišljena tako da vreme predstavlja najveći resurs, ali nije baš u realnom vremenu (iako nije ni sasvim potezna). Osim standardnih mernih veličina iz jednog japanskog RPG-a, ovde imamo i "samopouzdanje" (confidence), koje se puni tako što ubijete protivnika na cool način (a ne znam da li u praksi ovo liči na Devil May Cry, ali u teoriji svakako).

Buntovni tinejdžeri u video-igrama mi već dobrano idu na živce, a Tri-Ace nije poznat kao studio sa AAA produkcijom, ali poznat je kao studio sa nekim kultnim naslovima, tako da je sasvim moguće da će pozitivne stvari nadvladati u ovoj igri. Ja želim da budem optimista dok me surova stvarnost ne demantuje.

Shining Force Cross

Radi se o interno razvijanoj Seginoj igri koju verovatno niko od nas neće igrati. Nikad. Ako vam ova misao zvuči zastrašujuće i nehumano, to je zato što jeste. Igra izlazi za RingEdge arhitekturu, u prevodu, samo u japanskim arkadnim igraonicama. A to je jedna čudna kultura u koju ne bih sada zalazio. Iako nam je trenutno nedostupna, zanimljivo mi je pratiti dešavanja - neke stvari su se tamo desile prve (na primer, tačskrin je tamo standard, i bio je i pre Nintendo DS-a).

Iako nosi naziv Shining Force, radi se o akcionoj igri sa elementima RPG-a (iskustvo, levelovanje). Zamislite Gauntlet u modernoj japanskoj izvedbi i niste daleko od istine. Jednim delom u tradiciji Phantasy Star Online-a (4 igrača koji zajedno savlađuju prepreke), drugim nastavak tradicije koju su Sega i njen studio AM2 postavili sa igrom Quest of D, neki elementi mi liče i na Vagrant Story (dobro, čitav Quest of D mi liči na Vagrant Story, mada daleko jednostavniji). Ovde jednostavnost ne treba shvatiti negativno - komplikovani RPG-ovi bolje leže PC-jevima, ove igre su udari adrenalina u kratkim vremenskim intervalima, i zahvaljujući tačskrinu, specijalno dizajniranim komandama i upotrebom IC kartica za snimanje statistike i progresa, kao i infrastrukturom koju je Sega izgradila oko kabineta (All.net mreža), dinamičnije i dublje iskustvo nego akcione hek und sleš igre na domaćim računarima. Pogledajte kako to izgleda. (Damn, čak mi i muzika liči na Phantasy Star Online... :cry:)

Ali, ono što me je dojmilo najviše je sledeće:
Might and Magic: Clash of Heroes

Ova igra je za DS. Ovu igru izdaje Ubisoft. Ova igra koristi mehaniku čuvenu još od Bejeweled - spojiti tri ista simbola u nekom pravcu, i po mogućstvu, napraviti lančanu reakciju takvih "spojeva".

Ako vam išta od tri navedene izjave zvuči kao recept za propast umetničkog integriteta (ali i finansijski uspeh, možda), da vam olakšam: meni ovo izgleda bolje od Puzzle Questa. Zvanični trejler ovde.
Igru rade Kanađani Capybara Games, koji su radili Critter Crunch, jednu od najboljih igara za iPhone po svim mišljenjima od kredibiliteta. Pošto je ta igra bila specijalna vrsta pazlera, Capybara prenosi ovde znanje o onome što zna najbolje i uglavljuje tu mehaniku u M&M ruho na način koji je daleko više organski i prirodan nego obrada slične ideje u Puzzle Quest-u. Neću sad ulaziti u detalje i pravila - o tome više sledeći put.

Might and Magic bi mogao da nađe novi dom, uprkos protivljenju tvrdokornih fanova.  8-)

Počasno spominjanje:

Senjo no Valkyria 2

Nastavak igre, takođe Segine, poznate na Zapadu kao Valkyria Chronicles. Promenili su platformu - prva igra je izašla za PS3, ova se pravi za PSP. Ova serija polako preuzima kvalitete koji su odlikovali Sakuru Taisen, koja je jedan od istinskih mega-hitova u Japanu, a ne-baš-poznata van njega. Taktički RPG živopisnih boja.

Naravno, tu je i Frontier-ov Lost Winds 2, ali prikaz je dugačak i iscrpan i još ga nisam pročitao.

2. Od ostalog:

U saradnji sa Screen Digest-om, detaljna analiza konzolskog onlajn tržišta - malo suvoparno, ali zaključak da je ova generacija konzola samo "prelazna" u smislu mrežne igračke kulture i procenta korišćenja mrežnih servisa nije nešto posebno novo.

Izveštaj o prodaji Dragon Questa IX i Monster Huntera 3, koji su vratili Nintendo na tron, barem u Japanu (neki bi rekli da nije ni silazio odatle, ali zadnjih meseci im baš nisu cvetale ruže - do ovog). Zanimljiva je pojava nekoliko stotina recenzija za DQIX na Amazonu.co.jp sa ocenom 1. Tim Rogers je negde rekao (na Kotakuu, mislim) da je lično video na čuvenom japanskom čet kanalu 2ch dogovor da se to uradi planski. Ovim se pitanje kredibiliteta korisničkih recenzija uopšte dovodi u fokus. A što se tiče Monster Huntera, he, Capcom je baš bio napadan i unajmio je ljude, prigodno tematski odevene, da dele flajere kome stignu na ulicama Tokija. Poduhvat je urodio plodom; brojke su monstruozne, ali posmatrači kažu da, iako je baza korisnika MH-a prešla na Wii, da li će community zaživeti kao kod PSP verzije, druga je stvar.

Kad spomenuh Critter Crunch, redakcija Edge-a je prokrstarila App Store-om uzduž i popreko i dala nam spisak 50 najboljih igara za iPhone i iPod Touch.

Takođe, zanimljiv intervju sa Xinghan Chen-om, koji je poznatiji pod FF (ne Flow&Flower, već Final Fantasy!  :lol:) imenom Jenova Chen, još poznatiji kao ključni čovek thatgamecompany, i najpoznatiji kao tvorac kontemplativnih igara poput Flow i Flower. Mada pretpostavljam da je malo ljudi u stvari čulo za njega. Na žalost.

3. Recenzije

Ocena 8:
Batman: Arkham Asylum
Dissidia: Final Fantasy ("The unusual name might hide it, but Dissidia is the inverse of Capcom making a Street Fighter RPG." 'Nuff said!)
Spider: The Secret of Bryce Manor (ovo je za iPhone)
IL-2 Sturmovik: Birds of Prey
Soul Calibur: Broken Destiny

(Ahhh, jebale ih dve tačke u naslovima...  :x :x :x)

Ocena 7:
Fat Princess

Ocena 5:
Wolfenstein

Ocena 2 :!:
GI Joe: The Rise of Cobra

Samo sam izlistao najvažnije i najbolje igre. Ali, iskreno, nisam ništa očekivao od Disidije. A i Mehovi utisci su vrlo pozitivni.

Meho Krljic

Kuku, taj Shining Force Cross, baš greota, SEGA nas očigledno mrzi, kao što sam i pretpostavljao..

Ovo ostalo, zanimljivo, mada sam za većinu znao.

Samorost 1 i 2 se mogu igrati na ovom i ovom linku.

A reckless disregard... se već da naći u piratskoj verziji (možda i u legalnoj?). Ja sam ga skinuo pre nekih sedam dana ali ga nisam isprobao.

ridiculus

Igrao sam ja prvi Samorost, ali meni je on kao igra rudimentaran (mada vizuelno interesantan). Machinarium jeste stara vest, ali mi je tek sada ozbiljnije došao u žižu interesovanja.

Nego, baš sam pokušao da poželim Soniju uspeh sa PS3 Slimom, ali kada čijem nešto ovako:

QuoteSCEA also said that the "best is yet to come," noting that it is gearing up for "one of the best content line-ups in its history."

moj usiljeni entuzijazam splasne. Znam da PR odeljenja često zloupotrebljavaju terminologiju, ali Soni baš preteruje.

Inače, PS3 se dobro prodao u prvoj nedelji na tržištu.

U drugim vestima

QuoteFollowing initial confusion over how to market the iPod Touch, Apple chief executive Steve Jobs has said that the company is now pushing the handheld as a dedicated games machine.

QuoteAccording to Apple, the App Store now houses over 21,178 "game and entertainment titles" for iPhone and iPod Touch. In comparison, the company says there are 3,680 games for Nintendo's DS and just 607 for Sony's PSP.

Impresivno, i rado bih posedovao jedan od ta dva Appleova uređaja, ali vole ljudi da porede babe i žabe (igre od jednog dolara i one od par desetina). Predlažem Apple-u da sledeću generaciju desktop računara nazove Machine i tako unese još malo konfuzije.

Meho Krljic

Da to o Appleu sam čitao na Jurogejmeru. Iako prezirem Apple slutim da će moj telefon kada ga (i ako) jednom budem kupovao biti ajFoun...

Ovo za Sonijev Kontent Lajn Ap... ne može se poreći da imaju impresivno zvučeću šačicu ekskluzivnih naslova za PS3 u bliskoj budućnosti: Uncharted 2, God of War 3, Heavy Rain, The Last Guardian, Ratchet & Clank... Evropsko i američko izdanje Demon's Souls... Ima se tu rašta čovek radovati.

Inače, pojavio se pirat PC verzije Red Faction Guerilla. Skidam je upravo pa ne bih znao reći kako radi na kompjuteru ali konzolne verzije su bile vbrlo solidno urađene. Iako je za moj račun Saints Row 2 bio primetno zabavniji, Guerilla svakako ima čime da se pohvali u domenu spektakularno destruktivne sandbox zabave. Preporuka.

ridiculus

Dobro, ima Soni zanimljivih naslova. Heavy Rain i The Last Guardian nisu uzeti u obzir, pošto ne znam da li i Soni zna kada će te igre izaći; a uostalom, uprkos mogućem kvalitetu, ipak su to niše igre koje će igrati mali broj ljudi. A bez toga ova lista izgleda mnogo tužnije (makar bio tu i Gran Turismo 5), ne mnogo različito od njihovog izdavaštva bilo koje godine. Uostalom, oni svake godine pričaju isto, bez obzira na line-up, i to je ono što me nervira kod njih.

LucasArts su obelodanili svoju novu igru, Lucidity. 7. oktobar, za PC i XBLA. Ovde možete videti trejler i skrinšotove.

ridiculus

Približava se Tokijski sajam igara i Capcom je pustio u javnost dva videa (teaser & trailer) za Okamiden:

Video 1 (tizer, bez zvuka)
Video 2 (trejler)

Glavni junak nije više Amaterasu, već Ćibi-Terasu!  :o

Meho Krljic

Samo da prijavim da se pojavila piracka verzija PC porta resident Evil 5. Reloaded ju je uradio i deluje da je sve OK.

cutter

Meho Krljic

Što reče i Ajs Kjub:

- It's a great day for genocide!!!

- What's that?

- That's the day all niggas die!!!

ridiculus

U priči koja se ovde stalno iznova pojavljuje, o Soniju i njegovom PR-u, napisano je novo poglavlje: izgleda da su u poslednjoj reklamnoj kampanji za PS3 uvredili nigerijsku vladu, pa su se ovi žalili, i Soni je zamenio prozivanje Nigerije prozivanjem Prvog svetskog rata. Ovo pišem na mobilnom telefonu, pa nemam moć kopiranja linkova. Proverite validnost.

Kada se setim kako su se smejali Segi pre 10-15 godina, a sada se njima dešavaju iste greške. Da sam sujeveran, rekao bih da karma postoji i za pravna lica.

(Uzgred, samo čekam kada će da im padne na pamet nešto tipa prekidanja igre zarad gledanja reklama. Zašto ne i reklame u samoj igri? Ovde ne mislim na puko pojavljivanje logoa i brendova, već na punopravni video-spot koji predstavlja publici neki proizvod ili uslugu. Bili živi pa videli.)

cutter

aha, evo... pih

http://kotaku.com/5356988/sony-cuts-nigeria-line-from-ps3-slim-ad

PS3 Commercial: '$299 Rumor' (US) [Uncensored]

Quote from: ridiculus on 14-09-2009, 17:24:44
(Uzgred, samo čekam kada će da im padne na pamet nešto tipa prekidanja igre zarad gledanja reklama. Zašto ne i reklame u samoj igri? Ovde ne mislim na puko pojavljivanje logoa i brendova, već na punopravni video-spot koji predstavlja publici neki proizvod ili uslugu. Bili živi pa videli.)

ja odavno pizdim kada pri startovanju ne može da se prekine animacija logoa firme. i tako svaki put.

Meho Krljic

A, gledao sam ovu reklamu, al mi nije upalo u oči ništa uvredljivo.. Čak su je na Gamespy hvalili kao primer kako je Sony prestao sa pogrešnim reklamama i konačno napravio nešto pristojno...

Što se reklama u igrma tiče, dakle ne samo product placementa, nego punokrvnih klipova, igre poput GTA ili Wet ih već imaju - fiktivne. Ali nije nemoguće zamisliti kada će se pojaviti i prave. Opet, sumnjam da će biti neprekidljivi klipovi (jer to bi se teško tolerisalo, tako nešto se ne dešava na DVD-ju tokom gledanja filma), ali biće ih.

Meho Krljic

Na Ghoulovo neizbežno zgražavanje, ispada da je Ktulu žešća sisica. U onom drugom videu od pre nekoliko nedelja videli smo kako je pokleknuo pred judeohrišćanskoislamskim Bogom, doduše naoružanim sačmarom (imate ga na ovoj temi, mislim na strani tri; ili na mom blogu u prikazu Scribblenauts), a sada vidimo i kako Ktulu nema rešenje ni za zlu mašinu koja se odaziva na ime... Village People?

Scriblenauts Cthulu Vs The village people

ridiculus

QuoteA survey from market research firm the NPD Group has found that 44 per cent of US-based current generation console users are female.

Tako kaže istraživanje. A komentari na raznim sajtovima su ispunjeni nevericom.

Meho Krljic

I ja sam malo začuđen. PC users, to bih progutao na ime WoW-a, Zume i sličnog. Ali na konzolama??? Doduše, uzevši u obzir koliko je Wiijeva i kopija WiiFita prodato, možda ima smisla...

Meho Krljic

Alaha mi, uz ovog Bobija Kotika čoveku nikad nije dosadno. Jeste, istina je da je ove izjave dao pričajući sa nekakvim njemačkim bankarma koji verovatno dave veverice u noši napunjenoj gorkim čajem pre doručka, da se zabave, i da ih je vezivao za svetsku finansijsku krizu, ali ipak...

cutter

^zar tako o čoveku koji je nadomak revolucije ustiju u igrama...

Meho Krljic

Bogami, sad baš razmišljam na šta li će animacija usana da izgleda u Modern Warfare 2. Da vidimo kuda te ekstra pare odlaze.

Meho Krljic

Koga zanima da čita kako se mogu spojiti dve meni drage razbibrige - igre i pornografija - može da klikne ovde i pročita moj prikaz free browser igre Taboo Snaps na sajtu Tap-Repeatedly!

Meho Krljic

Toliko smo do sada videli futidža za Brutal Legend da se već obiljno pitam da li ću moći da progutam Džeka Bleka i da li će mi to ometati uživanje u igri... No, evo kako igra počinje. Mora se priznati da je i pored pomalo patetične teme, ovo jedan sjajan intro.

http://xbox360.ign.com/dor/objects/14210507/brutal-legend/videos/brutallegend_trl_kabbageboy_91709.html

Zaboravih da je demo izašao. Moram večeras da ga skinem. A još malo pa će i Roktobar.

ridiculus

Jes' vala, Super Mario (prokleti mongoloid!  xuzi) i Zelda (prokleta gejša!) baš imaju problem sa "japanizmom". I Metal Gear Solid. I Resident Evil i Silent Hill. Pa čak i Sonijev Gran Turismo.

Što više budu pravili igre "namenjene" određenom segmentu, manje ću da ih cenim. Igre koje pretenduju na zvanje umetnosti ne bi smele da imaju kompromis te vrste. Znači, u isto vreme biti hardcore i casual, težak i lak, zapadnjački i istočnjački, po mogućstvu.

Mada može da izađe i nešto dobro iz ovoga: neko se zainteresuje za igru, i onda, preko lanca koji povezuje izdavača ili razvojni tim, dođe do nečeg do čega inače ne bi. Ali to će biti retki slučajevi, držim.

Meho Krljic

Pa, ako si iščitao šta kaže, ima tu o čemu da se razmišlja.

S druge strane, činjenica je da su igre poput MGS, Resident Evil prilično jako pokušavale da budu "zapadnjačke". :)

Ja svakako ne mislim da bi trebalo ikakve radikalne promene da uvode, ali pošto je svima cilj mass market onda...

A evo nešto nevezano: detaljne statistike koje se tiču World of Warcraft. Zastrašujuće su.

ridiculus

Quote from: Meho Krljic on 18-09-2009, 13:27:02
S druge strane, činjenica je da su igre poput MGS, Resident Evil prilično jako pokušavale da budu "zapadnjačke". :)

To je tačno, ali to su više u pitanju nagoni Kođime i Mikamija nego svesno marketinško planiranje. Problem je što Kobajaši otkriva toplu vodu - Nintendo je još pre više od 20 godina postavio strategiju neprepoznavanja porekla igara koje objavljuju u Americi. Uostalom, Level-5 konstantno dokazuje da Sony nije u pravu, i da Japanci kupuju kada im se ponudi prava stvar.

ridiculus

Edge daje nagradu jednom od srećnika srećniku koji odgovori tačno na pitanje:

QuoteWhat did Batman luckily have both of when he went toe to toe with Superman?

Lista nagrada je ovde. Naravno, sve su vezane za Betmena i Arkham Asylum. Tu je i objašnjenje kako poslati odgovor preko twittera. Traje danas do 4 po podne po GMT-u.

Good luck.  :)

ridiculus

Zanimljivo je ponekad pogledati kratke filmove inspirisane video-igrama. Seakitten Colective su napravili novi film, Cloverbrawl. Kao osnovu su uzeli, pogodićete, Cloverfield, i ispunili je bezbrojnim referencama iz raznih igara. "By gamers, for gamers!" (Traje oko 20 minuta.)

http://www.youtube.com/watch?v=c65kmeTwvvM&feature=player_embedded#t=513

Cloverbrawl part 2 of 2

Meho Krljic

Quote from: ridiculus on 22-09-2009, 12:42:06
Edge daje nagradu jednom od srećnika koji odgovore tačno na pitanje:

QuoteWhat did Batman luckily have both of when he went toe to toe with Superman?

Lista nagrada je ovde. Naravno, sve su vezane za Betmena i Arkham Asylum. Tu je i objašnjenje kako poslati odgovor preko twittera. Traje danas do 4 po podne po GMT-u.

Good luck.  :)

Hmpf... moram sad da daunloudujem poslednju epizodu Dark Knight Returns da se podsetim...

cutter

^^haha, carski su ovi seakittenovci.

^ne znam šta bi mogao da bude odgovor - robinka i zelena strela? kriptonit i ono sonično?

ridiculus

Quote from: cutter on 22-09-2009, 14:02:57
^^haha, carski su ovi seakittenovci.

Aha. Jesi li pročitao tekst koji ide na onim TV vestima?  :lol:

Quote^ne znam šta bi mogao da bude odgovor - robinka i zelena strela? kriptonit i ono sonično?

Ne znam ni ja, ali pretpostavio sam da Meho zna. Video sam njih dvojicu zajedno u jednom stripu (ovde ne računam događaje ključne za DC univerzum, gde se svi okupljaju, ni Ligu pravde), ali to je bilo pre mnogo, mnogo godina.

Meho Krljic

Ja sam sad pažljivo iščitao tu njihovu borbu u DKR (koliko se opažljivo može u kancelarijskim uslovima) i ne vidim da ičega ima što dolazi u paru ma koje vrste. Mislim, imao je šest projektila, jedan tenk, jednu Robinku, jednu strelu sa kriptonitom, jedan onaj sonični, er, udar, jedno odelo na struju, jednu bočicu sa kiselinom.. Sve to može a ne mora da se spoji u nekakve parove koji mogu a ne moraju imati logike...

Naravno, možda ovi iz Edža uopšte ne misle na Dark Knight Returns... Tukli su se njih dvojica i na drugim mestima.

cutter

Quote from: ridiculus on 22-09-2009, 14:30:31
Aha. Jesi li pročitao tekst koji ide na onim TV vestima?  :lol:

jes, mada mi je najbolji deo kada kameron padne. još da su uradili da ga napadnu likovi iz albiona ga uparili sa ovom cicom...   :)

ridiculus

Tja, izvukli su dobitnika. Palo mi je na pamet da bi moglo biti nešto apstraktno, kao "sreća"; pravi odgovori su "fortune" i "years"!

:x   :x   :x   :x   :x   :x   :x   :x   :x   :x ...

Meho Krljic

Eto qrca. Gledao sam u taj panel i propustio da vidim šta piše... Kad čitam u kancelariji...

ridiculus

Novi Jakuza izgleda kao spoj najboljih tradicija Shenmue-a, Virtua Fightera i dejting simulacija.  :D

http://www.youtube.com/watch?v=RB1XSr6dmnU&feature=player_embedded#t=39

cutter

^a one tri i tip (jakuza?) samo smerno sede.

ueda je ovih dana davo intervjue na sve strane, a ja bih preneo ovaj sa kotakua pošto možda više govori o onom divnom stvorenju neusaglašenog imena:

http://kotaku.com/5368695/cat+owning-fumito-ueda-talks-last-guardian-and-how-the-ps3-helps-him
QuoteThe creator of Ico, Shadow of the Colossus, and forthcoming Last Guardian got a cat when he started making his new game. He talked to Kotaku about feline inspiration, a recent nightmare and how to make his games more emotional.

Watch the trailer for Fumito Ueda's next game for a while and you'll be left with questions. His team's new game is an enigma, a PlayStation 3-exclusive successor to Ueda's pair of PS2 games, Ico and Shadow of the Colossus. Those games were quiet, softly-lit adventures in crumbled castles and open fields. This one appears to follow suit, posibly — Ueda won't confirm more than what our eyes can see — following the adventures of boy and his large, furry creature companion.

The creature has proved to be captivating to those getting excited about the game.

"The idea behind the creature, for me, it is based on a cat," Ueda said through a translator during a sit-down chat with Kotaku in a meeting room at this year's Tokyo Game Show. "Whether it looks like it or not is up to the viewers of the game. But to me it looks like a cat, mixing in other elements from household pets like birds and dogs, mixing in some of the cute aspects of those types of animals." Gamers could be forgiven from seeing a lot of bird in it. The creature is called Torico in Japanese. "Tori" is the Japanese word for bird.

Torico, or Trico as it is being called in English, is, nevertheless, a cat to him. What Ueda thinks it is is important, of course. But the fact that its creator seems unbothered that other people might see it differently is an Ueda signature. His games are not made to declare, but to suggest . Maybe the boy hunting colossal giants is a hero. Maybe he is a villain. The lines of definition are soft, the sunlight on the scene grayed.

During our interview in Tokyo, Ueda himself defined just general aspects of The Last Guardian, offering the shapes of his ideas but not the details within them.

The new game will be single-player, he said. Its title will mean a lot of things, none of which he is ready to reveal. Despite the fact that its star creature is called Trico (an allusion to "third Ico"), the new game is not necessarily closely linked to its predecessors. "Narratively there is no initial connection there," Ueda said, "But there might end up being some connection there."

The game has been anticipated by games since the 2005 release of Shadow of the Colossus. Long awaited, this project's debut nevertheless proved awkward. On the eve of its official trailer unveiling by Sony at this year's E3 trade show, a similar trailer featuring more primitive art, leaked online.

That trailer leak was a hurtful moment for Ueda, who still doesn't know how it happened. "We were really working hard to make the movie on time for E3," he said. "I had slept in the office the day before. I woke up, and, in the morning, we saw this information on the Internet. It really felt like a nightmare , because we were just waking up."

Earlier than expected, the leaked trailer had forced Ueda to process the anxiety he had about the game's debut. "Because Shadow of the Colossus was more of a combat-focused game and Last Guardian, from the trailer, looked more like Ico — and had a more of a subdued tone to it — I thought maybe there would be some negative feedback to that," he said. "But there wasn't really much of that... I was happy because there were generally good comments about it."

The trailer's echoes of Ico implied that the new game would share with the old game themes of companionship and exploration, moving at a slower pace. "It wouldn't be wrong to interpret it like that, but with Ico we had some technical limitations to what we could do with the PS2. There's a lot more we can do with the PS3 so there can be more dynamic developments in the game."

Many game designers talk about the opportunity for this generation's gaming hardware to make their games look better. Ueda believes that his team's first foray on the PS3 can the improvement in visuals his team can attain on the machine will improve a key aspect to his games. "I think with the added capabilities of the PS3 can increase the feeling of something[in the game] really existing," he said. "I think you can create more emotion with the story as well as with the characters."

While the PS3 may help his game feel more alive, there's something else, of about the same size as Sony's console, that might also help The Last Guardian feel more alive: His cat.

"I started to own a cat around the same time as starting Torico and it's been kind of a sample reference creature for me," Ueda said. His cat's named Royce, and while she likes to be petted when she wants food, she's otherwise content to leave Ueda alone.

Ueda apologized for not being able to say more about the game. Who knows what his cat even knows about it? He promised more information for the future, but at TGS, it was just his presence and vision that may convince gamers that The Last Guardian is on the right path.

ridiculus

Uuu, ovo vredi pogledati.

Sad sam u fazi rada na nečemu, ali za dan-dva...

ridiculus

U jutarnjim vestima RTS-a bio je kratki snimak sa upravo završenog Sajma igara u Tokiju. Upotrebljavali su termin "igrica", pa su čak javili da je "Soni zadovoljan prodajom svoje nove igrice Playstation 3"!?!? Ne morate da mi verujete, jedva da verujem i sam.

cutter

samo čekam da provale da je RTS značajan gejmerski akronim i izvedu kakav fini štos na konto toga.