• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Novosti iz sveta video-igara

Started by ridiculus, 25-04-2009, 05:53:06

Previous topic - Next topic

0 Members and 6 Guests are viewing this topic.

Irena Adler

Kad smo kod toga, da li možda znaš da li je već nekad, negde, urađena neka smislena (da ne kažem relevantna) studija o vezi između igara i agresivnosti?

Meho Krljic

Jeste. Mnogo njih. I gotovo je sigurno da sam ih linkovao na nekoj od stranica ovog topika. Evo recimo ovo:

http://www.eurogamer.net/articles/2011-06-21-gaming-to-thank-for-falling-us-crime-rate

Mada je najpoznatiji Byron Review. Imaš ga ovde:

http://www.education.gov.uk/ukccis/about/a0076277/the-byron-reviews

Meho Krljic

No, ono što ponovo želim da podvučem: ne treba sporiti da nasilne video igre imaju negativan uticaj na decu. Ja sam, ovako laički ubeđen da imaju. Ali takve video igre nisu namenjene deci i roditelji treba da paze šta njihova deca igraju i da blagovremeno reaguju.

Meho Krljic

Džon Karmak uvek priča pametno i ovo je jedna neprijatna ali važna istina:

Carmack: Next-gen games will still target 30 fps 
Avaj u pravu je:

Industry veteran claims it is 'pretty much guaranteed' developers will target the standard Games developed for the next-generation of consoles will still target a performance of 30 frames per second, claims id Software co-founder John Carmack.
Taking to Twitter, the industry veteran said he could "pretty much guarantee" developers would target the standard, rather than aiming for anything as high as 60 fps.
  ID Software games such as Rage and the Call of Duty series both hit up to 60 fps, but many titles in the current generation fall short such as the likes of Battlefield 3, which runs at 30 fps on consoles.
"Unfortunately, I can pretty much guarantee that a lot of next gen games will still target 30 fps," said Carmack.
Targeting a typical frame rate of 30 frames per second could also mean many displays of future console games will also come in at a resolution of 720p.

DICE rendering architect Johan Andersson last year defended the developer's decision to run Battlefield 3 at 30 fps and 720p on the PS3 and Xbox 360, as the developer would not be able to create the game's "huge levels" if it aimed for 60 fps.
"We think huge levels, lots of players, great effects, destruction, vehicles and varied gameplay is more important than 1080p," he said.
"We always do 30 frames per second on consoles, otherwise it wouldn't be possible to fit in vehicles, effects, scale and all players."

Irena Adler

Fora je upravo u tome što većina ljudi sa kojima razgovaram (a recimo da su dobar deo tih ljudi dvadesetogodišnjaci) nekako intuitivno pretpostavljaju da nasilne video igre utiču na povećanje agresivnosti, tj. svi su laički ubeđeni. A ja sam štreber pa bih da dobijem i neka ne-laička mišljenja..

Meho Krljic

Pa, evo, imaš ove dve studije pa baci pogled.

Meni je isto intuitivno sasvim logično da, ako igraš igru koja je dizajnirana da izaziva tvoj bori-se-ili-beži nagon, da izaziva adrenalin, da ćeš posle toga biti agresivniji. To opet mnoge studije potvrđuju. Ali to naravno isto može da se kaže za filmove, muziku, sportove itd. No, ako pričamo o dugotrajnijim psihološkim efektima, promeni karaktera itd. rekao bih da važi pravilo da zdrava odrasla osoba neće imati prepoznatljive dugotrajne efekte od igranja takve igre i to druge studije potvrđuju. Niko nigde i nikada (uključujući firmu Rockstar) nije rekao da je dobro i zdravo da osmogodišnjak igra GTA.

Meho Krljic

Father Jape

Quote from: Meho Krljic on 21-12-2012, 11:17:25
No, ono što ponovo želim da podvučem: ne treba sporiti da nasilne video igre imaju negativan uticaj na decu. Ja sam, ovako laički ubeđen da imaju. Ali takve video igre nisu namenjene deci i roditelji treba da paze šta njihova deca igraju i da blagovremeno reaguju.

Ja mislim da ću kad vreme dođe zastupati laissez-faire pristup, bar kad je o igrama reč. Odnosno puštaću potomstvo da igra apsolutno svaku igru koju bude htelo. Mada ako konsultujem svoje iskustvo i sećanje na detinjstvo, jedna vrsta igara jeste vidno izmenila, naravno kao što ti kažeš na vrlo kratke staze, moje ponašanje. I to nisu bile igre sa najgrafičkijim nasiljem poput Soldier of Fortunea recimo, već borilačke igre poput Tekkena ili Wrestlemanie. Ali ne bih taj efekat nazavo agresivnošću per se, već... imao sam nakon igranja njih potrebu... to get physical, for want of a better word.  :lol: Uz malo drugačiji splet okolnosti ponukale bi me da upišem neku borilačku veštinu gde ima puno bacanja, poput džudoa ili aikidoa.
Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

Meho Krljic

Pa, da, to, ne mislim nužno agresivnost u nekom negativnom smislu, da napadaš ljude na ulici, ali da se osećaš fizičkije, dinamičnije. No, neko će u takvom stanju odreagovati na nešto što bi inače prećutao pa će se možda i potući. To svakako nije isto što i ulazak u školu sa nekoliko komada vatrenog oružja i ubijanje dva tuceta ljudi.

Meho Krljic

Kao da negativne reakcije na Kikstarter nisu bile dovoljne poslednjih dana, iz mrtvih vraćeni studio Black Isle (da, da, autori Fallouta) su krenuli u sopstveni crowdfunding podvig, ali ne preko Kikstartera nego direktno putem sopstvenog sajta. Sa ovim već nije teško imati prilične probleme (videti komentare Jurogejmer mesiva). Ajde što neki od bitnijih Fallout autora nisu u ekipi (rade za Obsidian, jelte) nego i što davanje novca ne garantuje baš ništa - ne dobija se igra, niti bilo kakav opipljiv produkt...

http://www.eurogamer.net/articles/2012-12-20-black-isle-returns-with-odd-crowdfunding-pitch-for-post-apocalyptic-strategy-rpg

milan

Quote from: Father Jape on 21-12-2012, 11:42:05
Quote from: Meho Krljic on 21-12-2012, 11:17:25

I to nisu bile igre sa najgrafičkijim nasiljem poput Soldier of Fortunea recimo, već borilačke igre poput Tekkena ili Wrestlemanie. Ali ne bih taj efekat nazavo agresivnošću per se, već... imao sam nakon igranja njih potrebu... to get physical, for want of a better word.  :lol: Uz malo drugačiji splet okolnosti ponukale bi me da upišem neku borilačku veštinu gde ima puno bacanja, poput džudoa ili aikidoa.
To je kao pocetkom osamdesetih kad izadjem iz bioskopa u kojem sam gledao neki kung fu film pa krenem da radim mae geri po ulici... Znam sta pricas.  :|

Petronije

Video pre par dana, jedan od monstera je skoro pa ukraden iz dead space.

Meho Krljic

Da, sedma slika je pljunuti Nekromorf.

milan

Za sada obecava - nadam se da Keza nije u pravu sto se tice strepnji i da nas ipak ceka pravo DS iskustvo... Ja sam trenutno u Borderlands Dvojki, ali sam shvatio da me je igranje DS toliko promenilo (u igrackom smislu) da se meni igra samo nesto sto je kao Dark Souls... odnosno, da samo iscekujem DS 2 a sve izmedju je popunjavanje vremena....
Mada, Borderlands 2 sam tek poceo (posle odustajanja od Assassins 3jke) i osecam kako me polako uvlaci u svoj demented svet...

Meho Krljic

Oh, Milane, možda da kupiš Playstation 3 i odigraš Demon's Souls?

milan

Pomisljao sam i na tako radikalan potez...

Perin

Star Wars™: The Old Republic™ Rise of the Hutt Cartel

The first Digital Expansion for The Old Republic™ introduces an aggressive new enemy threatening the future of the galaxy: the Hutt Cartel

Experience 5 new levels, including story-driven missions, as the level cap increases to 55!
Face-off against a frightening new enemy when you battle the nefarious Hutt Cartel.
The fate of the new planet Makeb is at stake... and in your hands.
Stay tuned for more information coming soon - Over the next few months we will reveal more exciting new features!

дејан

ја кукам већ годинама!  :cry: :cry: :cry:  имам времена, имам и игре, а немам више са ким да играм  :cry: :cry: :cry: 

...barcode never lies
FLA

Meho Krljic

Da, za nas u petoj deceniji to je definitivno ozbiljna prepreka.

Petronije

Jbt ja sam na ovom forumu klinja sa 3 banke :D

Melkor

"Realism is a literary technique no longer adequate for the purpose of representing reality."

Josephine

Quote from: Petronije on 26-12-2012, 17:17:58
Jbt ja sam na ovom forumu klinja sa 3 banke :D

i ja se tako osećam

Father Jape

Melkor

Sad ste vi tuzni jer su oni onemocali? Cute  :twisted:
"Realism is a literary technique no longer adequate for the purpose of representing reality."

Meho Krljic

Ja sam juče sreo FatheraJapeta na ulici i kada sam spomenuo neku svoju platu od pre deset-jedanaest godina koja se izražavala u markama osetio sam se toliko matoro da sam se jedva dovukao kući.

Petronije

Quote from: Melkor on 26-12-2012, 17:41:20
Sad ste vi tuzni jer su oni onemocali? Cute  :twisted:

Ma nisam tužan, još sam i smajlija stavio. :))

Father Jape

Nejtan Grejson je napisao razborit članak o nasilju u igrama ponukan skorašnjim događajima:

http://www.rockpapershotgun.com/2012/12/28/why-arent-we-discussing-videogame-violence

A to je onda izazvalo lavinu od blizu 600 komentara, od kojih su neki približne dužine i promišljenosti.

Meho Krljic

Da, čitao sam to juče, pre nego što je objavljen i jedan komentar ali sam bio lenj da se učlanjujem na RPS. Sad bar pitanje iz naslova ne stoji  :lol:

Morningstar

Ljudi su bili nasilni mnogo pre nego sto je bilo kakav oblik moderne zabave uopste izmisljen. Razlozi za nasilje - licno ili kolektivno - obicno nisu takvi da bi se covek zabavio. Psihopati se moze dati legitimitet da postupa surovo prema zarobljenicima u ratnim uslovima, ali opet bi neko morao sve to da pokrene sa ozbiljnijom agendom i ciljem, iz materijalnog interesa... Civilizacija nije samo maska koja prekriva nasu animalisticku prirodu, to je luksuz na koji smo se navikli. Video igre su sofisticirani produkt takve civilizacije. Da li bi zaista neko zeleo da bude u ulozi glavnog protagoniste Far Kraja 3, koji je kidnapovan, na koga su pucali u pokusaju bekstva, koji mora da prezivljava u dzungli, bori se sa tigrovima i krokodilima, ostavlja devojku da bi osvetio brata i postao plemenski vodja. Dete mozda ima zelju ali nema nacina, a odrastao covek imao bi suvise da izgubi. Igre zapravo prave jos vecu barijeru izmedju stvarnosti i iluzije, umesto da je premoscavaju, sto zagovara "nasilna teorija". Samo po sebi jeste zabrinjavajuce sto igraci pronalaze toliko zabave u nasilju i moze se reci da je glorifikacija nasilja zamenila imaginaciju. Ali u osnovi to glupo i isprazno nasilje ne izaziva dovoljno jaku emotivnu reakciju a samim tim ni agresiju. Mozda ce posle sto godina neka studija dokazati da su su video igre bile samo ventil koji je uveo covecanstvo u period vekovnog mira i prosperiteta. Duge sesije ispred ekrana/monitora ljude cini debelim, lenjim i pacifikovanim.
sve price su Anansijeve.

Meho Krljic

Uprkos skepticima, Ouya je (skoro) gotova. Devkitovi su poslati developerima. Naravno, nije baš jasno šta će devkit za konzolu koja je (skoro) standardna Android platforma, ali dobro, ovo je deo kikstarter kampanje...

Father Jape

Kieron, nekrunisani kralj bajinstva, piše malu retrospektivu osvrćući se na 2012.

http://www.rockpapershotgun.com/2012/12/31/the-player-who-is-gillen-of-games-2012/

Meho Krljic

"If you say your game of the year is The Walking Dead, what you're really saying is that you're shit at Hotline Miami."

QFT  :lol: :lol: :lol:

Petronije

The walking death mnogi dižu u nebesa. Igrao sam prvu epizodu nekih 20 minuta i bio sam u "vat d fak is dis ?!?" fazonu. Pet minuta sinematik, pa dva klika, pa sinematik, pa stisni strelicu u pravom trenutku, sinematik... Ili sam ja mnogo mator, ili su moderne popularne igre teško sranje, trećeg nema. Taj Majami moram da probam, samo da se skinem sa Dark Souls.

milan

Quote from: Petronije on 31-12-2012, 21:30:35
Taj Majami moram da probam, samo da se skinem sa Dark Souls.
Ja sam se danas, posle dva meseca, opet vratio svom wizardu u Dark Souls. On mi je tek 22. level, sirotan, pa moram da ga pazim. Inace, igram i Borderlands 2 i super mi se ove dve igre uklapaju za paralelno igranje...

Father Jape

Quote from: Meho Krljic on 31-12-2012, 21:12:15
"If you say your game of the year is The Walking Dead, what you're really saying is that you're shit at Hotline Miami."

QFT  :lol: :lol: :lol:

Zaboravih da izvetrim svoj pravični gnjev - recenzija Majamija u prošlomesečnom Svetu kompjutera je samo još jedan dokaz u kakvu se krpu njihov odeljak o igrama pretvorio, pod velikodušnom pretpostavkom da je zaista ikad bio bolji.

P.S. Petronije, The Walkind Dead, ne Death. ded, ne deθ.

Petronije

Quote from: Father Jape on 31-12-2012, 22:41:17
P.S. Petronije, The Walkind Dead, ne Death. ded, ne deθ.
Moja greška, hvala na ispravci.

Dead-nešto mrtvo
Death-nečija smrt ili ?

Meho Krljic

The Walking Dead je, kako sam i ja pisao onomad, više choose your adventure nego point and click adventure igra. Ali uspeva da u to malo aktivnosti koje dozvoljava igraču spakuje mnogo odgovornosti i zato je dobra.

Father Jape

Jao, sad tek vidim da sam ostao veran Skitovom/Mekinovom zakonu:

http://en.wikipedia.org/wiki/Muphry%27s_law

Ispravio sam nekoga i pri tom napravio bar jednu grešku u kucanju.  :lol:

Na temu: prešao sam sinoć Rock of Ages! Očekivao sam dužu i težu igru. Ali sad idem nazad da vidim koji još modovi i izazovi postoje!

Meho Krljic

Treba učiti na primeru propasti Zynge:

Game Over: Zynga Shuts Down PetVille And 10 Other Titles To Cut Costs

Executing the cost-reduction plan CEO Mark Pincus announced in November, Zynga has shut down, pulled from the app stores, or stopped accepting new players to 11 games, with some turning off today. The gaming giant will reallocate resources to more successful titles as well as creating new ones. Along with layoffs, the shutdowns are part of the hard road to recovery for Zynga.
The San Francisco-based company had overextended itself. During its heyday on Facebook it built dozens of games, then aggressively launched mobile games as smartphones gained popularity. It didn't seem like a problem when the company was preparing for a big IPO.
But Zynga's share price got decimated over the past year. Investors feared it had become bloated, free virality on Facebook had been curtailed, competitors were proliferating, and the shift of Facebook users to mobile from Zynga's stronghold on the desktop canvas would break the company. Zynga's share price is down 3.52 percent to $2.33 from its $10 IPO price a year ago.
To get the company back on track, Zynga announced a deep set of cost-cutting measures, including laying off over 100 employees, closing offices, ceasing to renew deals with contractors, shutting down 13 titles, and significantly reducing investment in The Sims-style game The Ville.
Zynga Shut Down Notice
Now the hammer has dropped on eleven of these games. Keeping them alive spread engineers, designers, and product teams too thin and cost money Zynga can't afford anymore. Those that weren't shut down or pulled from the app store already no longer accept new sign ups and will stop altogether next month. Here's the full list:
PetVille – Shut down December 30th
Mafia Wars 2 - Shut down December 30th
FishVille – Shut down December 5th
Vampire Wars – Shut down December 5th
Treasure Isle – Shut down December 5th
Indiana Jones Adventure World – Closed to new players, shuts down January 14th
Mafia Wars Shakedown – Pulled from app stores
Forestville – Pulled from app stores
Montopia – Shut down December 21st
Mojitomo – Pulled from app stores
Word Scramble Challenge – Pulled from app stores
These shutdowns might not seem like a big deal to everyone, but they were near cataclysmic for some players who pumped countless hours and dollars into these games. If you'd spent years tending your virtual aquarium only to have it disappear, you can imagine how disappointed or angry you'd be. Comments from gamers on the shutdown notices included things like "my daughter is heartbroken" and "Please don't remove petville. I been playing for 4 yrs. and I'M going to miss my pet Jaime....why do you want cause depression for me and others. Why do you want to kill my pet?"
To numb the pain and try to get gamers hooked on titles that will keep running, Zynga offered people who played FishVille, Adventure World, and some other titles a free bonus package of virtual goods in one of its flagship games CastleVille, ChefVille, FarmVille 2, Mafia Wars, or YoVille.
Though it may seem like a mass culling, Zynga will still have over 30 titles available across Facebook, Zynga.com, iOS, Android, Myspace, and other social sites.
The fact is that if Zynga wants to save these games, keep the rest of its workforce employed, and get its share price growing, it had to cut deadweight. While dead pooling 11 games was surely tough, it's better than Pincus freezing up as the ship sinks. The teams from these games could help Zynga produce and publish more titles like Horn, a mobile adventure Zynga co-released with Phosphor that Appolicious named the best mobile game of 2012.
Sometimes you have to put old dogs to sleep.

For more on Zynga's decline and attempt at recovery, read:
Why Zynga Failed
Zynga Just Shut Down Boston Office, Laid Off 100+ Employees From The Ville And Bingo Teams In Austin

Meho Krljic

Sony pokušava da izvrši eutanaziju Playstation 4 pre nego što je konzola i rođena? Dobili su patent na tehnologiju koja vezuje disk za konzolu na kojoj je prvi put upotrebljen, dakle, da preveniraju korišćenje polovnih igara. Ako ovo zaista bude implementirano u PS4 ili već nekoj njihovoj narednoj konzoli, oni su idioti.

milan

Meni deluje kao da su svi veliki proizvodjaci konzola toliko prestravljeni da nemaju pojma sta sledece da urade. Da mi je neko rekao pre pet godina da ce mobilni telefoni unistiti AAA gejming industriju i konzole, odgovorio bih mu da je potpuno lud.... 

Meho Krljic

Da, čudo je kako se stvari menjaju i kako se iznova dokazuje da lakoća korišćenja uvek pobeđuje nad kvalitetom iskustva.

Meho Krljic

Hm, suze su u najavi. THQ će svoje IP-ove (igre) prodavati jedan po jedan  na dražbi 22. Januara, ali se pominje da bi sve mogao da ih kupi Electronic Arts. Dakle, oh, free to play Dawn of War, Saints Row raspračan na 1000 komada individualno prodavanog DLC-a, multiplayer-fokusiran Metro... sve to ekskluzivno spakovano uz Origin.

Father Jape

Cruel industry, how dost thou mock us.  :cry:

Meho Krljic

nVidia je ukrala šou na SCE sajmu najavom svog Project Shield. Za tl;dr čitaoce, radi se o prenosnoj android platformi za igranje koja izgleda kao malčice veći kontroler za Xbox 360 sa ugrađenim preklopnim petoinčnim ekranom. Ne samo da ovo rešava problem nedostatka mehaničkih kontrola od koga patre mnogi ambiciozniji Android naslovi, nego je ovaj proizvod zapravo možda zanimljiviji zbog toga što, pod uslovom da imate određenu klasu nVidia kartice u računaru (ne mnogo skupe) - može da strimuje igre direktno sa PC-ja, sa nVidijinom tvrdnom da su igre koje su sada na Steamu u principu sve kompatibilne. Hel jea.

milan

Opet neki mali ekrani.... sto to ne volim....

Petronije

Aj ne zezaj, pa imaš kući velike ekrane, ovo je za nošenje. Šta će ti više od 5"?

Father Jape