• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Novosti iz sveta video-igara

Started by ridiculus, 25-04-2009, 05:53:06

Previous topic - Next topic

0 Members and 8 Guests are viewing this topic.

Meho Krljic

Epic Games kupio Bandcamp.

Zbogom, Bandcampe, voleli smo te dok si bio živ. Zdravo piraterijo, stara prijateljice.

https://www.epicgames.com/site/en-US/news/bandcamp-joining-epic-games-to-support-fair-open-platforms-for-artists-and-fans

Tex Murphy

Најновија дешавања у Украјини покренула су незапамћену лавину русофобије широм свијета, чега нажалост није поштеђена ни играчка заједница. У наступу епског идиотизма, ЕА је избацио руске клубове из нових ФИФА и НХЛ игара, док су наши драги Пољаци из ЦД Пројект Реда блокирали продају својих игара у Русији и Бјелорусији (ово се односи и на све игре које се дистрибуирају преко ГОГ-а). Није да ће Руси много да се потресу због овога, али саопштења ових имбецила заиста је тужно читати.
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

mac

Meho Krljic

Nintendo pomerio izlazak Breath of the Wild 2 za iduću godinu. Meni to OK, a pošto se ovde još samo Calavera oko toga štreca, nadam se da ni on neće da se peeviše potrese.

https://youtu.be/f_vgseuw_o8

Calavera

nisam ni keca još odigrao, tako da smo mirni  :lol:

Meho Krljic

Izgleda da se sada prvoaprilske lažne vesti objavljuju 31. Marta, da se vlasi ne dosete:

E3 2022 - Digital and Physical - Has Officially Been Canceled

Calavera

Calavera

Meho Krljic

U poređenju sa ovim gold farming iz World of Warcrafta od pre 15 godina deluje kao nedužna dečija zabava  :lol:

Crypto Gaming 'Landlords' Upset They Can't Keep Exploiting All The Players Quitting

Meho Krljic

Nije BAŠ tehnički novost, niti je striktno vezano za video igre, ali:

Nintendo might be younger than it claims to be - or much older

Meho Krljic

Ojebote, Redži

Former Nintendo Icon Reggie Wishes He Could Sell His Animal Crossing Island On Blockchain 

There's some games I've invested 300 hours in a game. And when I'm ready to move on to something else, wouldn't it be great to monetize what I've built?

dark horse

Missim, zar to odavno ne postoji, unofficial, tj. ljudi prodaju svoje accounte, zlato u igri, predmete, zapravo progres u igri drugim igračima?

https://www.playerauctions.com/sell-animal-crossing-nh-account/

Jedina prava novost ovde, po meni, je pokušaj da se to legalizuje, kroz blockchain. Kapitalizam.
Sve je više dokaza da su Pravoslavlje izmislili Hrvati da zajebu Srbe!!

Meho Krljic

Ma naravno da postoji, ali čoveku dođe da se zaplače kad pročita ovako nešto. Meni je to ko kad bi čovek otišo u kafanu, zezao se s drugarima, jeo, pio, pričo viceve, flertovao s kelnerima a onda došao kući dobro raspoložen i počeo da razmišlja kako bi mogao sve to da naplati...

dark horse

Missim da je to clash različitih kultura. Ono, mlad si azijat, ali nemaš love, pa drnaš komp po ceo dan za nekog evropljanina koji nema vremena da farma zlato u igri, isto kao što se uveče preobučeš u ženu i svašta radiš, opet zato što nemaš love. Mlados' ludost!

Meho Krljic

Redži je daleko od mladosti, a Azijat je samo ako Haiti računamo u Aziju*, tako da nemam opravdanja za njega iako ga inače volim.

*ne računamo!

dark horse

Ma dobro, Azija je samo primer za drugačije kulture koje ne razumemo (ili barem, nedovoljno razumemo), u koje svakako ulazi i haićanska.

Inače, ne smatram Redžijevu ideju za lošu, samo verovatno komplikovanu, tj. teško ostvarivu, pošto bi se proces izrade igara nepotrebno iskomplikovao i tim novim delovima sa blockchainom za monetizovanje sadržaja iz igre, koji praktično postaje neka vrsta novog virtuelnog novca, pored pravih kriptovaluta i drugih virtuelnih sadržaja, poput animacija i kompjuterske grafike.

Pre sam da to ostane izvan samih igara, kao i do sada, na nekakvim sajtovima sa aukcijama, pa nek vlasnici tih sajtova prave blockchain ako žele, ako već nisu do sada.

Meho Krljic

Da ne pričamo o tome da se cryptobros unaokolo lože da je blokčejn idealan način da prenosiš isti predmet, na primer omiljeno oružje, iz igre u igru, što je, u najmanju ruku PRETERANO optimistično.
Ali problem je stalno u tome da je blokčejn tehnologija sa jednom jakom stranom a koju stalno pokušavaju da primene na kontekste koji efikasnije rade bez te tehnologje, zato što je za veliki deo cryptobro zilota to spekulativno ulaganje a ne način da se zaista poboljša ičije iskustvo.

mac

Pa da, samo hajpuju u prazno.

dark horse

Pa dobro, prodaja accounta u igricama preko blockchaina ima smisla, jer bi se verovatno napravila transparentnijom i verovatno sprečila zloupotrebe tipa da korisnik proda svoj account, a nastavi da ga koristi ili da pokuša da proda isti account većim broju kupaca. Poboljšanje iskustva u tom smislu. Na samo funkcionisanje accounta u igrici ne bi trebalo da utiče nikako. Ni pozitivno ni negativno.

mac

I dalje to ne može funkcioniše bez mastera. Vlasništvo se prenosi onda se u nalogu promeni email adresa vlasnika, i na novi email stigne poruka da je resetovana lozinka. A novčana transakcija se desi kad novac promeni vlasnika. Ova dva događaja nisu u sinhronicitetu. Kako blokčejn to može da reši?

Meho Krljic

Da, jedino bi rešio tako da se u startu igre dizajniraju sa idejom da se koriste nalozi koji su na blokčejnu, što bi imalo smisla, osim što ti OPET za to ne treba decentralizovan sistem zapisa i isti posao bi radio centralizovan server...

dark horse

Radi se samo o prostoj sinhronizaciji blockchaina i accounta igre, koja može biti realizovana u startu ili naknadno osmišljena.

Meho Krljic

Naknadno osmišljena AKO developer ima apetita, resursa ili finansijske koristi da to radi što, jelte, uglavnom nije slučaj.

Pritom, da se razumemo, ti uglavnom nisi vezan nalogom u igri nego nalogom na platformi. Dakle, danas moraš da prodaš Steam nalog ili Nintendo nalog a ne samo svoj profil u igri. Dakle, da bi mogao da manipulišeš "vlasništvom" nad dostignućima u igri, tj. da prodaš finalni save state, blokčejn bi trebalo da zameni centralizovani sistem koji su Valve ili Nintendo s razlogom centralizovali in the first place...

dark horse

Pa dobro. Ali save state ti je uglavnom definisan u igri, nalazi se na cloudu developera igre, ne na cloudu platforme. Npr, ja sam pre izvesnog vremena promenio playstation nalog na američki, pošto mi je tako bilo zgodnije da plaćam i jednostavno javio Ubisoftu da mi prevežu/prelinkuju u mom 11 godina starom nalogu s jednog playstation naloga na drugi. I kad su to uradili (mada su mi eksplicitno naglasili da to rade samo JEDNOM i više nikad), imao sam sve sejvove, ali ne i sve achivemente, jer su oni vezani za platformu, ali kad sam učitio sajve, većinu achivementa sam dobio automatski, one vezane za prelazak određenog dela glavne misije, samo je desetak trebalo ponoviti.

Mislim da bi sve trebalo biti osmišljeno apetitima onog ko upravlja aukcijama naloga, i da on treba da uskladi i napravi naknadni finansijski aranžman s developerima. A, realno, ne treba tu puno, par rest endpointova da reaguju na određene evente u osmišljenom workflow vezano za praćenje promena u blockchainu.

Verovatno je moguće sav taj api standardizovati i samo menjati endpointove/blackchainove od igre do igre. Uz obavezu da se implementiraju određeni endpointovi.

Meho Krljic

Whoa, Square-Enix prodaje veliki deo svojih zapadnih studija i IP-jeva:

Embracer Group enters into an agreement to acquire Eidos, Crystal Dynamics, and Square Enix Montréal amongst other assets 

Realno, novi Deus Ex nam se smeši ko kuća!!!!!1

Calavera

nije neko iznenađenje s obzirom kako im loše ide u poslednje vreme, sve katastrofa za katastrofom

Meho Krljic

Prava tragedija je Square-Enixov pres riliz u kome objašnjavaju da ovo sve prodaju da bi mogli da investiraju u "blokčkejn, AI i klaud".

Jebote, ala je njih neko stručno obradio...

Meho Krljic

Umro je David Ward, suosnivač britanske izdavačke kuće Ocean Software. Ako, kao i ja, danas slušate različite američke podkaste koji se bave video-igraa, Ocean se tamo pominje uglavnom u negativnim tonovima, a na ime njihovog nešto kasnijeg (kasne osamdesete, rane devedesete) rada na američkom tržištu gde su izdavali igre koje su uglavnom bile ili licencirani pripertiji vezani za popularne filmove, ili srazmerno slabe konverzije arkadnih igara za konzole i kućne računare. Međutim, ako ste malo stariji, kao ja, i imate u igračkoj istoriji osmobitne računare iz prve polovine osamdesetih, Ocean je bez ikakve sumnje bio jedna od najomiljenijih firmi u toj deceniji, sa niskom voljenih naslova kao što su Batman (izometrijski platformski Betmen, da bude jasno), Wizball, Target: Renegade, Daley Thompson's Decathlon, Match Day, naravno Head Over Heels. Takođe, njihove verzije arkadnih igara za kućne računare su bile, svakako ne na nivou originala (a kako bi i bile?) ali su za mnoge od nas bili prvi kontakti sa ovim igrama i, što se mene tiče, oblikovale su mi ukus u vrlo presudnom smislu. Mislim, pogledajte OVAJ spisak: Arcanoid, Renegade, Operation Wolf, Gryzor (tj. Contra), Combat School, Green Beret (tj. Rush'n Attack), Mag Max, Rainbow Islands, Rastan, Salamander, Slap Fight, The New Zealand Story, Donkey Kong, Midnight Resistance... Mnoge od ovih igara su za mene definicija zabave u mojim tinejdž godinama tako da, RIP za Davida Warda.

Meho Krljic

Calavera

Ubisoft Wants To Make More Focused Games, Rather Than Have 'One Game Do Everything'

naslov obećava! onda pogledate članak, a tamo uzdižu ass creed serijal kao primer onoga što žele  :lol:

dark horse

Pa, naslov jeste malo misleading.

Ustvari, i u ovom tekstu ponavljaju opet ono što najavljuju već neko vreme, da je novi Assassin's Creed Mirage biti povratak korenima i stealth načinu igre, tj. ugađanje starim fanovima igre koji su bili nezadovoljni sa poslednih par open world naslova u kojima si mogao da radiš sve. Već hoće samo da se šunjaju na ograničenim lokalitetima, tj misijama po uzoru na Hitman 3.

Naravno, malo diplomatski uvijaju, da ne bi indirektno uvredili i nas koji obožavamo naslove proput Assassin's Creed Odyssey ili Valhalla.

mac

Dota 2 odavno ima istu foru. Ako hoćeš da igraš ranked mečeve, koji se boduju, onda moraš da im daš broj telefona.

Meho Krljic

Recimo da ovo znači da su glavni ljudi odgovorni za sublimnost igre Disco Elysium isterani iz sopstvene firme i da su za to krivi investitori:

https://medium.com/@martinluiga/the-dissolution-of-the-za-um-cultural-association-779788390a03

Calavera

meni i dalje nije najjasnije šta se tu izdešavalo, ali mislio sam da su ti ljudi svakako osnovali kompaniju samo da bi napravili disco i nisu imali planove za kasnije igre, tako da mi ovo i nije neko iznenađenje...

Meho Krljic

Hm, da, moguće je i to. Vidim da se ovde pominje taj neki lik koji je investirao a koji nema koga nije zajebao u Estoniji itd. Ali kapiram da će ovi sad osnovati novi studio pa sve iz početka. Ionako sad valjda žive negde drugde a ne u Estoniji...

Meho Krljic

Ajde pa nek je sa srećom.  :|

Meho Krljic

O, pa sladak je trejler za animirani film Super Mario Bros.

https://youtu.be/yPpazvJrHm0

Calavera

Quote from: Meho Krljic on 03-10-2022, 14:28:34
Hm, da, moguće je i to. Vidim da se ovde pominje taj neki lik koji je investirao a koji nema koga nije zajebao u Estoniji itd. Ali kapiram da će ovi sad osnovati novi studio pa sve iz početka. Ionako sad valjda žive negde drugde a ne u Estoniji...

u nastavku priče, robert kurvitz tužio za/um. linkovao bih nešto, ali to je bukvalno sve što se zna za sad...

Meho Krljic