• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Novosti iz sveta video-igara

Started by ridiculus, 25-04-2009, 05:53:06

Previous topic - Next topic

0 Members and 6 Guests are viewing this topic.

Meho Krljic

Onaj stari Sendmen

Izvini, ali termin "nisu za svakoga" ne znači baš ništa. Zašto nisu?

Tajmsink deo meni ništa ne znači, bukvalno, pošto samo takve igre i igram.

Ako sam igrao sve drugo, a GTA 5 i RDR 1/2 bezbroj puta pokušavao i neigrive su do krajnje dosade, to znači da je ključno što sam propustio to da odigram u vreme izlaska i najvećeg hajpa. Nijedna od tih igara ne deluje više tehnički naročito impresivno.
Sve je više dokaza da su Pravoslavlje izmislili Hrvati da zajebu Srbe!!

Meho Krljic

Па, мислим, најновија од тих игара је стара 13 година. Свакако није "технички импресивна" ако је поредимо са високобуџетном игром која излази у 2026. години.

Али свака од њих јeсте технички импресивна у контексту у којем је направљена. Као, на пример оригинални Doom koji je užasno tehnički impresivna igra iako danas imamo igre sa "boljom grafikom". И "технички импресивно" ne podrazumeva samo bolju grafiku, da se i to razumemo, nego, recimo, odnos kompleksnosti dizajna i upotrebljivosti tog istog dizajna od strane igrača.

Enivej, kada sam napisao da nisu za svakoga, mislim pre svega na to da je njihov ton i ceo identitet prilično abrazivan, dakle, po definiciji to nisu igre za decu ali potencijalno nisu ni za ljude koji, recimo, igraju RPG igre kakvima se COE33 inspirisala. GTA igre su mnogo pametnije u svom podtekstu (pa i u samom tekstu) nego što se na prvi pogled vidi, ali taj prvi pogled je teško progutati za mnogo ljudi koji vide samo nasilje, psovke, bezuman dizajn orijentisan na proizvodnju samo haosa, misije koje imaju nihilističke, ružne ciljeve itd.

Tako da, naravno da ne mislim da su bogatstvo izranjajućeg igranja i dubina sistema GTA (i Red Dead Redemption), a koje jesu praktično bez premca u industriji, dovoljni da bi se GTA igre dopale SVIMA.

Meho Krljic

Da se vratimo na bitne stvari:

Update: 136 workers have been laid off at id Software

Ako je ovo tačno, Microsoft je iz studija manjeg od dvesta ljudi otpustio preko 130 zaposlenih.

Nije bitno što ja volim id Software i njihove igre, ovo je apsolutno bunilo. Firma koja pravi igre je upravo uništila studio čiji je rad definisao čitav žanr (više nego jednom u tri i po decenije rada) i koja je samo u poslednjih deset godina objavila tri igre od kojih se svaka za sebe revolucionisala FPS igre na nov način, PLUS koja ima jedan od najboljih 3D endžina ikada napravljenih u industriji.

Kako je to pametna ili na bilo koji način logična odluka? XBOX divizija ima, tvrde, u nekim delovima četrnaest nivoa odlučivanja, dakle više nekakvih menadžera nego što je ikako normalno a oni otpuštaju ljude koji prave dobre i popularne igre da bi dosegli svoj (apsolutno nnemogući) cilj dolaska do jedne milijarde ljudi dnevno. I to na dan izlaska Doom The Dark Ages: Revelations DLC-a. Strašno.