• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Igra prestola (HBO, 2011)

Started by Perin, 26-04-2009, 23:19:30

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Nightflier

Dok čekate na prikaz poslednje epizode "Igre prestola", evo prikaza jednog od najboljih žanrovskih romana u proteklih nekoliko godina. http://nightfliersbo...yl-gregory.html

Inače, tokom naredne nedelje čitaćete ne samo HajDjukov prikaz poslednje epizode, već i moj osvrt na čitavu prvu sezonu.
Sebarsko je da budu gladni.
First 666

Petronije

Odgledao 10. epizodu. Nismo videli Riverrun, ni Tully-e, kao da ni ne postoje. Ali smo zato videli potpuno besmisleni dijalog Dzejmija i Kejtlin, a nesto se ne secam ni cucnjeva mestara Pycell-a. Ja sam epizodu doziveo kao seriju flesbekova, stekao sam utisak da nijedna scena nije trajala duze od par minuta. Ne znam zasto im je bilo tesko da snime epizodu od sat ipo, ipak je ovo sinale sezone. Finish sa zmajevima nije los, mada je Daenerys trebala imati sprzenu kosu...

lilit

Pycellovi čučnjevi su tu zbog cice kojoj se, nažalost, vidi samo guza. :lol:
That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

Nightflier

Sebarsko je da budu gladni.
First 666

Agota

This is a gift, it comes with a price. Who is the lamb and who is the knife. Midas is king and he holds me so tight. And turns me to gold in the sunlight ...

Agota

Odgledah i ja 10 epizodu .Spektakularan kraj,  go deny go  :!:, ona je obecani princ :!:, zmajevi dolaze :!:,bice druga sezona jos bolja.  :!:
Mnogo bolja epizoda od prosle koja je dosta spora samo kraj dobar.
E da moram priznati da mi je odvratna ona Tirionova ljubavnica,  em je ruzna, em ne zna da glumi ,iritantna ,uh grozomoran stvor fuj,a prijatno iznenadjenje onaj matori satro kao nemocni starac sto je primenio '' ja klaudije'' skolu i toliko godina opstao na dvoru.Car.
This is a gift, it comes with a price. Who is the lamb and who is the knife. Midas is king and he holds me so tight. And turns me to gold in the sunlight ...

ridiculus

Meni je kasting donekle problematičan. Neki izbori su odlični (Ledi Ketlin, Tirion, meni genijalna Arja, Bren) ali neki su mi totalni promašaj (Sansa, Džefri - zamišljen je kao arogantno derište, ali privlačan, a ovde je i fizički odbojan).

I mnoge scene su trivijalizovane - recimo kada Džejmi napada Neda Starka, scena u knjizi je daleko, daleko sumornija (kiša, mrak, bol od rane), a u seriji kao da služi uglavnom da bi se Džejmi i Ned sukobili licem u lice. Pa onda Renli i Loras Tirel... :shock: Latentna i otvorena homoseksualnost nisu isto.

Al' dobro... od TV produkcije i ne mogu očekivati savršenstvo. Ipak je ukupan utisak solidan. Doduše, nisam još pogledao poslednjih par epizoda. Videćemo.
Dok ima smrti, ima i nade.

SIMERIJANAC

Ljudi koji nisu čitali knjige su oduševljeni serijom dok su fanovi uglavnom prilično nezadovoljni.Ja sam čekao da se završi pa ću sad u cugu da pogledam jer bih se u suprotnom sigurno smorio.
Što se tiče pederluka i ostale ničim izazvane golotinje,to je trade mark HBOa ali oni nažalost sa tim često preteraju pa zato moramo da gledamo ogavne scene krljanja Renlija i Lorasa(ja se ni ne sećam tih likova iz knjige a kamoli da su buljaši) ili golog Džejmsa Pjurfoja u Rimu.

Petronije

Renli je jedan od bitnijih likova u sudaru kraljeva, nemoguce da ga se ne secas.

Truba

ja sam seriju pretekao čitanjem kod 7. epizode... tako da mogu reći da je OK i serija i knjiga kad se porede mada me nervirala štednja na nekim stvarima
od bitke do one proslave natjecanja vitezova

što se glumaca tiče nemam neke zamjerke... osim gej scene i nebitne kurave
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

SIMERIJANAC

Quote from: Petronije on 27-06-2011, 17:15:15
Renli je jedan od bitnijih likova u sudaru kraljeva, nemoguce da ga se ne secas.

Ma jel to beše Robertov buraz koga skenja ona crvena veštica nekom magijom?
Napraviše od čoveka pedera samo da bi serijal bio pc,e svašta.

Inače,delovi drugog serijala se snimaju u Dubrovniku.

Petronije

Jeste taj. Do sad sto sam procitao (trecina 3. knjige) samo je par puta skrenuta paznja da izmedju njih dvojice ima nesto, mozda ne bih ni primetio nista cudno da nisam video u seriji.

SIMERIJANAC

Počela audicija za drugu sezonu.Pročitajte ovo:

BRIENNE TARTH FEMALE. Age: 20s. A skilled warrior in service to Renly Baratheon. Larger and stronger than most men, we first meet Brienne when she wins a tournament, defeating the famed Loras Tyrell. Big-boned and plain faced, she has an awkward personality, but is also honest and loyal. She is derisively known as "Brienne the Beauty"... RECURRING. (Season Two: 6 episodes/Season Appearances: Multiple Season) Must be a MINIMUM of 5'10″.
Do NOT submit actresses that look like models. We are looking for a big, WARRIOR-TYPE woman that's more MANLY than womanly.
xrofl

Ugly MF

I ja odgledo desetu.....
tek sad....

Overall, glumci su shvatili posao ozbiljno i ova serija ne lici na SyFy limunade,
al stvarno, ko je cito knjigu, zna bolje, ja nisam i drago mi je....
Suvise banalnih poteza, svi su poredjani ko sahovske figure, mnogo deza vi i prenemaganja ko u spanskim serijama....poneko opsuje i to je kao avangarda...ili ubaci u scenu golu ribu...trt...

Da ima maaakar jedan lik blesav ko Dzek Vrabac ili da su ostavili Kal Droga da ih vitla kroz ceo serijal....
Ovako, iskreno ,ovo je sve napola zanimljivo, ne da mi ne pada na pamet da ovo ikad citam... odgledati seriju, da ,ok, moze, mozda bude jos kakve provale kao "kobajagi kljakavog i izlapelog starca" i slicno.

E, jel zna neko, kad su snimali one scene "prve bracne noci" jel Momoa onu stvarno natego da izgleda uverljivo ili samo gluma?

ridiculus

Quote from: Petronije on 27-06-2011, 22:49:47
Jeste taj. Do sad sto sam procitao (trecina 3. knjige) samo je par puta skrenuta paznja da izmedju njih dvojice ima nesto, mozda ne bih ni primetio nista cudno da nisam video u seriji.

Očigledno je da je Loras Tirel bio zaljubljen u Renlija - njegova reakcija posle Renlijeve smrti je ključni dokaz. Da li je bilo nešto više od toga nije toliko vidljivo, ali čuo sam da je sam Martin to potvrdio, a i to bi objasnilo neke stvari (Renlijev odnos prema ženama, recimo). Ali, ni to nije bitno. U TV seriji se otvoreno prikazuje ono što u knjigama ostaje na nivou misterije i time se trivijalizuje - kao da je serija neprikriveno rađena za ljude sa slabijom sposobnošću zaključivanja. Tu je i ono prepucavanje Varisa i Maloprstića čiji je veći (he, he, Varis...), tj. ko zna više o aktivnostima onog drugog.

Petronije

Negde je neko Lorasa nazvao Renlijevim cveticem ili Renlijevom ruzicom ili tako nesto :) Znam da je u oluji maceva ali ne znam ni ko ni kad...

cutter

Quote from: SIMERIJANAC on 13-06-2011, 21:21:42
Nego kažite mi na osnovu dosad viđenog,kako vam deluje Džejson kao brutalni varvarin,ima li šanse da prođe kao Konan?

momoa je kao kal drogo više nauljeni hordaš sa daškom vavilona u maljama i u odnosu na veći deo ekipe pristojno barata sa onim što mu je dato. čak bih rekao da je suviše napumpan i da bi bilo dobro da te grudi i mišice splasnu, postanu žilavije da bi glumio mladog konana. eno ga u trejleru, i deluje interesantno, čini mi se da ima nešto od busceminog crteža u faci i da će njegova pojava biti najmanje kriva za fijasko. možda najbolja stvar koja proistekne iz tog nedela bude saznanje da budući konani ne moraju da budu mister olimpije ili powerlifteri nego da postoji i ta, gipka, amrina strana mladog razbojnika.

SIMERIJANAC

Ma to,Havajac ima potencijala ali me i dalje izluđuje ta kovrdžava braon kosa i što se još uvek ne zna dal će imati plave oči.
Ali biće prilike da se to popravi u nastavku,nadam se da novi reditelj neće insistirati na tom idiotskom rasta stajlingu.Toliko malo je potrebno da Džejson bar vizuelno bude gotovo identični Konan iz stripa.

Nego pre neki dan videh na netu koja glumica je odbijena na audiciji za ulogu Sersei.
Kao što rekoh ranije, cast za likove je bio gotovo savršen a negde su, kao u slučaju Sersei stravično omanuli što je očigledno iz priloženog.

Triša je navodno odbijena zbog skromnih glumačkih sposobnosti.
Nisam gledao Galaktiku pa ne mogu da komentarišem, ali ni Lena sigurno nije glumica za Šekspira da bi njena gluma odnela prevagu nad Trišinim superiornim atributitima.

Valjda će kod izbora Melisandre biti pažljiviji.
Spominju se Kristina Hendriks  :!: pa čak i Monika Beluči.

Ulogu Briane dobila Gwendoline Christy

Savajat Erp

Демнејшн! Па ова би била 100 пута боља за Серсеи...бар физички.
Niste mi verovali da ću da pucam?!
ZAŠTO MI NISTE VEROVALI?!!!!

дејан

кад се сетим галактике...ипак је добро овако како јесте.
...barcode never lies
FLA

Father Jape

Quote from: дејан on 08-07-2011, 21:12:53
кад се сетим галактике...ипак је добро овако како јесте.

Upravo. Trisha bi bila apsolutno uzasan izbor.

Ja u principu nema nikakvih krupnijih problema sa Lenom, ne znam sto se ljudi zale...
Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

Kunac

Verovatno problem imaju oni koji su prvo pročitali knjigu u kojoj je opisana kao nekakva seks boginja. :)
"zombi je mali žuti cvet"

Stipan

Pa u knjizi je stvarno riba do bola.

Petronije

Sto se tice Brienne, ona treba da bude bukvalno muskarac, toliko ruzna da ju je tesko gledati. Takva glumica verovatno ni ne postoji :mrgreen: Inace sam danas zavrsio oluju maceva i potpuno sam odusevljen, ubedljivo najbolja knjiga od prve 3. Kraj me je ostavio bez teksta, pogotovo opis raspadnute Kejtlin.

Father Jape

Quote from: Kunac on 08-07-2011, 21:57:19
Verovatno problem imaju oni koji su prvo pročitali knjigu u kojoj je opisana kao nekakva seks boginja. :)

Pa i ja sam prvo procitao knjigu. This just in: Lena Headey jeste seks boginja. :lol:

ridiculus

Sa Sersei nisam imam problema, ali jesam sa Deneris. Ova mala Emilia Clarke je simpatična, ali Deneris je opisana na više mesta u romanima kao najlepša žena na svetu ("zbaciće te mlađa i lepša[fanovi Sersei neka obrate pažnju   ;)]" - proročanstvo upućeno Sersei, i sl.), a između "simpatičnog" i "najlepšeg" je ponor veći od onog koji se nalazi između objavljivanja dve Martinove uzastopne knjige.

SIMERIJANAC

Meni Emilija izgleda baš onako kako sam zamišljao Deneris.
Jedino što sam video da joj zameraju je da ima malo jaču pozadinu,ali jebiga gikovi će uvek i u vrlinama pronaći manu.

Stipan

Meni je Deneris bila baš O.K.

morbius

Meni je lično kasting za seriju bio odličan, nema ni jednog jedinog glumca koji mi je bio neubedljiv i mlak. Nisam čitao knjige i ne želim da poredim, ali serija sama po sebi funkcioniše vrlo lepo. Jedva čekam narednu sezonu.
Why me?

ridiculus

Quote from: morbius on 11-07-2011, 15:35:15
Nisam čitao knjige i ne želim da poredim, ali serija sama po sebi funkcioniše vrlo lepo.

To je tačno - serija sama po sebi funkcioniše. Za sada. Ali oni koji su čitali knjigu prokleti su sa željom da je porede to dvoje.

Kunac

Quote from: ridiculus on 09-07-2011, 01:34:41"zbaciće te mlađa i lepša
Mlađa, lepša i plavlja...
"zombi je mali žuti cvet"

ridiculus

Sa pozitivne strane, deca su ispala odlično - ovde mislim na Brena i Arju (ne na Sansu), kojima će se ionako događati najluđe stvari u nastavcima.
Džora Mormont je ispao odlično.

I meni najbolja rečenica iz prvog romana - neka vrsta proročanstva koja naglašava uskogrudost svih političkih dešavanja i tada i u kasnijim romanima - prenešena je u istom obliku. Izrekla ju je divljanka Oša u razgovoru s Brenom, nešto u stilu (nemam knjigu pred sobom, pa me mrzi da tražim):
QuoteOn [Rob Stark] vodi vojsku na pogrešnu stranu. Trebalo bi da jaše na sever, ne na jug.

Spojler:
Sa ovim može da se poredi samo ono što je Stanis rekao Džonu Snežnom u trećoj knjizi, o tome zašto je došao na sever.

Što se tiče Monike Beluči kao Melisandre, to bi bilo loše (boli me što ovo kažem  :cry:), jer bi onda Melisandra bila najlepša.

Father Jape

Quote from: ridiculus on 12-07-2011, 14:05:58
Sa pozitivne strane, deca su ispala odlično - ovde mislim na Brena i Arju
Džora Mormont je ispao odlično.

Jest, najbolja tri kasta Arija, Tajvin i Džoro od Mormontića.

cutter

najgora tri kasta tirion, džon snou i litlfinger.

Father Jape

Mislim da je za najgori kast konkurencija mnogo jaca. :lol:

Recimo Joffrey je promašeniji od te trojice zajedno. A ni Renly nije daleko.

cutter

ja se nisam posebno trudio da upoređujem seriju sa knjigom, no kada imamo u vidu postupak prenosa martina na ekran mislim da je ponegde nužno zakerati zbog fizičke predstave kada znamo da se neki pasusi bukvalno citiraju; iz čega sledi da bi za seriju bilo korisno razviti unutrašnja trvenja iz knjige kada već ima prefiks drama. u tom smislu, međutim, od hvaljenog tiriona smo dobili isključivo njegovu harizmu, ni delić kompleksa dobrim delom prouzročenim fizičkim izgledom (očekivano skliznuće u povlađivanje kepecima koji se nadaju da će naći pravu ženu kao dinklage) dok su nedaće prouzročene isključivo političkom situacijom. za litlfingera razumem želju da se ranije izbaci u prvi plan ali njegove scene su standardan primer adaptacije u kojoj reditelj/scenarista ne zna da pokaže već mora da kaže pa tako on iznosi svoju istoriju nadglasavajući se sa zvucima bordela, ili ima razmenu sa varisom u kojoj svako vodi monolog o sebi, zbilja loše. džon snou naprosto ima jednu od onih tugaljivih kučećih faca što ih lezbejke koje kastinguju zamene za mušku lepotu i treba je pogladiti topuzom.

to što nedovi flešbekovi nisu ubačeni u seriju dosta govori o veštini onih koji stoje iza kamere (doduše mogu se naknadno ubaciti) ali ovakav zakržljali format, svega 10 epizoda sa toliko paralelnih radnji ni bolji ne bi dobro izveli... uvek se iznenadim kada pročitam da neko ko nije čitao knjige može sve lepo da pohvata i da mu radnja ne teče naprasno, po pančlajnovima, evo npr morbius je rekao da mu odgovara. ja AGOT doživeo pre svega kao fan service ili nešto bogatiji cosplay, umereno zabavan treš koji je pokazao da HBO ne ume više ni vulgarne momente da snimi kako valja. scene poput one sa renlijem i lorasom su klasični iz neba pa u rebra momenti dostojni full frontala u srpskoj kinematografiji, obično izvedenih na prepad, bez reda, plana i podvučeni WTFom.

cucl cucl.

a džofri mi je bio sasvim dobar u odnosu... možda nije najzgodniji ali u ono malo vremena na ekranu uspeo je da razjari gledalište čemu u prilog govori traženost gifa u kome je ošamaren. kako da bude fizički lep kada ima onakvu majku? džora je sa druge strane suviše zgodan, dao bih mu da čuva moja zmajeva jaja if you know what i mean.

cutter

ridiculus

Dok se slažem sa dosta toga što si izneo ovde, pogotovo sa banalnošću nekih scena sa Maloprstićem, i dok takođe žalim za Nedovim flešbekovima, moram reći da je i meni upravo najveća slabost na nivou scenarija i nekih odluka pri kastingu likova, ne u samoj glumi (koja mi je bila OK - barem nisam pri prvom gledanju primetio nikakve slabosti u tom kontekstu). Tako da mi je i Džofrijeva gluma bila na mestu, ali kod njega vidim drugi problem, koji se odražava i na druge likove - konketno, na Sansu. Sansa je, po romanu, jedna vrlo romantična duša, koja živi u svom svetu idealnih vitezova i idealne ljubavi. Iako od toga ne vidim u seriji puno, ako išta (da i ne spominjem nit radnje koja se tiče Pseta i njegove "ptičice"), ono što takva duša sigurno poseduje - uzimajući u obzir i njeno aristokratsko poreklo i vaspitanje - to je smisao za estetiku. Neka mi neko objasni kako takva devojka može da se zaljubi u onakvu njušku (bez nameravane uvrede prema glumcu  xnerd) kao što je Džofrijeva. Ali iskreno zaljubi. To mi je potpuno van svakog ukusa i van njenog karaktera, pa makar taj Džofri i bio princ.

Što se tiče Deneris, Emilie Clarke je slatka, ali mi njena pojava nije dovoljno... aristokratska. Ja bih pre dotičnu glumicu zamislio kao (SPOJLER) buduću ženu Roba Starka. Opet kažem, ne vidim problem u samoj glumi.

Neki zanimljivi sporedni likovi su bačeni na marginu (Hodor, Ilin Pejn - scena kada ga Sansa sreće prvi put je meni jedna od najintenzivnijih scena u prvom romanu, a ovde šipak), neki su potpuno izbačeni (Brinden Tuli). Sve to i nije toliko bitno, međutim, to što su jezovuci pretvoreni praktično u obične pse ne mogu da oprostim. U romanima je strah običnih ljudi pri susretu sa njima bio gotovo opipljiv, a da ne govorim o tome što su imali daleko veći značaj za radnju - gotovo kao i njihovi gospodari. A ovde još jedan šipak.

cutter

direwolfovi su praktično i najavili iznenađujuće nizak kvalitet produkcije, mada uz malo inventivnosti, primene donjeg rakursa i od haskija je mogla da ispadne mrcina koja u zubima nosi konje i junake. to za sansu je recimo ono što sam primetio u kritikama ljudi koji nisu čitali knjige - naprosto joj nije dato prostora da se objasni njena lakovernost ili opravda ljubav prema princu tako da kada dođe do prekretnice ona je tu reda radi, pogodni idiot. toliko toga je sabijeno da je razvoj likova stavljen u pozadinu u odnosu na događaje koji se moraju pokriti i možda je zato ovo ultimativna reklama za knjige, mnogi će da ih dohvate samo da bi videli o čemu se tu dođavola radi. eto, sansa i pseto - na osnovu viđenog za očekivati je da bude ništa ništa i onda da mu otpeva pesmicu pred kraj druge sezone jer bože moj, to je bitna stavka u knjizi. dosta aljkavo robovanje materijalu koje ne vidi šumu od drveća i što je još veći greh, silazi u treš istovremeno glumeći visoku dramu. hbo serije su i ranije imale prilično napadno i nemušto ubacivanje golotinje u materijal, ovde je to doseglo svoj nadir sa scenama koje se mogu bukvalno opisati kao a sad će ova da vam pokaže pičku. kada naiđu takvi momenti odmah se setim kako na starzu to nesputano rade u spartakovom prikvelu (gods of the arena), gde zabavne, izopačene dijaloge s lakoćom uparuju sa scenama (duple) penetracije mestimično postižući dramsku težinu baš zato što se ne pretvaraju da su nešto što nisu. fun, fun, fun.

edit: obeležio spojler

Father Jape

Word za Joffreyja. Gluma uopste nije problem ni kod njega, ni kod vecine ostalih. Poenta je da bude prelep decak, savrsen princ iz bajke, diznijevski protagonista, koga publika treba instinktivno da idealizju, ako li samo na trenutak zaborave na njegove reci  i dela.

A Sansa, kao sto ridiculus rece, treba da padne na to, buduci da predstavlja otelovljenje tog viktorijanskog kic-romanticnog pogleda da srednji vek. :lol: Gledajuci seriju, ostaje potpuno nejasno na sta je pala. Gotovo da ispada da se lozi na njegovu moc sadasnju i onu koju ga ocekuje kao prestolonaslednika, a to je potpun promasaj.

EDIT: Upade kater.

Btw, molio bih prisutne da uljudno kao ridiculus obeleze potencijalne spojlere, ima ovde ljudi koji nisu jos procitali (sve) knjige. -_-

Savajat Erp

А и Санса би ваљда требала да буде неко лепо девојче, а ова...права нека енглеска бледа хладна тупава фаца....
Niste mi verovali da ću da pucam?!
ZAŠTO MI NISTE VEROVALI?!!!!

SIMERIJANAC

Quote from: cutter on 12-07-2011, 15:05:34
džon snou naprosto ima jednu od onih tugaljivih kučećih faca što ih lezbejke koje kastinguju zamene za mušku lepotu i treba je pogladiti topuzom.

xrofl

angel011

Quote from: SIMERIJANAC on 09-07-2011, 02:05:59
Meni Emilija izgleda baš onako kako sam zamišljao Deneris.
Jedino što sam video da joj zameraju je da ima malo jaču pozadinu,ali jebiga gikovi će uvek i u vrlinama pronaći manu.

Naravno da joj zameraju kada je u knjizi reč o trinaestogodišnjoj devojčici koja jedva da ima ikakve obline, mršava, grudi tek što su počele da joj rastu. Da li ti Emilija iole liči na trinaestogodišnju devojčicu?

Naravno, jasno je zašto je HBO Deneris napravio starijom, u suprotnom bi u prvoj epizodi imali silovanje deteta, ali razumem gikove koji se žale na to da im Deneris ne liči na onu iz knjige.
We're all mad here.

Father Jape

Pa buduci da su maltene svi likovi u seriji vidno stariji od onih u knjizi, Daenerys tu nimalo ne odskace.

ridiculus

Da, ako se u TV seriji eksplicitno ne pominje da Deneris ima 13 godina onda to nije problem. Moj problem sa njom je drugačije prirode i nikada nije imao veze s tim koliko ima, ili bi trebalo da ima, godina. Objektivno gledano, najbitnije je kako ona funkcioniše u samoj seriji, nevezano za romane. Međutim, ja ne mogu da gledam objektivno, još otkako je Peter Jackson dao ulogu Arwen... znamo kome.

Ukupno gledano, to je minorna zamerka i ni blizu slučaja Džofrija ili Sanse.

Father Jape

Hm, proslo je previse otkako sam gledao prvi film, a mnogo vise otkako sam citao LotR, tako da deder elaboriraj oko Liv Tajler i Arwen. :lol:

ridiculus

Ela...bo..riram?  :cry:

Verovatno nisam dirao knjigu još duže od tebe, iako sam filmove (ponovo) gledao pre koju godinu. Ne pričam o glumačkim sposobnostima - očigledno je da je za Deneris potrebna dobra glumica, dok uloga Arwen nije toliko zahtevna. Ali, dovoljno je videti njenu pojavu i shvatiti da bi mnogi muškarci reskirali svoje živote i svoje duše da dođu do nje - samo što je u Tolkinovom svetu to malo teže zbog njenog vilovnjačkog okruženja (a i Tolkinovom opiranju opisivanju seksualnih dela i nedela  :lol:). Sličan utisak sam imao kod Deneris, pogotovo u kasnijim knjigama, gde je, nasuprot Tolkinu, to sasvim moguće da se desi, i mnogi će, pretpostavljam, to pokušati. Ali kod Clarkove mi sama pojava nema harizmu na tom nivou. Više od nje je ima ona Tirionova ljubavnica.

дејан

ја бих ипак рекао да је ово питање склоности...мени она тирионова ТВ љубавница (за разлику описане) има харизму кошуље, 10 дана ношене у индији за време монсуна.
...barcode never lies
FLA