• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Igra prestola (HBO, 2011)

Started by Perin, 26-04-2009, 23:19:30

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Ugly MF

Konacno jedna dobra scena!
Porodjaj par exelans!

Misliiiim, nisam citao knjige , niti mi boze, pada na pamet,
ocu gledam...
I jedva cekam da vidim kakvo je ono crno cudo! :o

Petronije

Arm the Homeless

Kunac

Za one koji su čitali knjige...

Jedno pitanje...

Koje su najkrupnije izmene u drugoj sezoni?
"zombi je mali žuti cvet"

Petronije

Nedostatak bitnih i manje bitnih lokacija (Riverrun kao bitnija i Storm´s end kao manje bitna ali opet dosta pominjana), nema nekih bitnih likova (kompletna familija Tully, Reed klinci), samim tim i dosta događaja koji su vezani za te likove i lokacije. Onda, čitavi delovi knjige su preskočeni to jest skraćeni, kao npr. putešestvije Arye Stark. To mi pada na pamet onako na prvu loptu, sigurno bih našao još kad bih malo promislio. U principu su svi bitniji događaji ostali nepromenjeni ali pno detalja je drugačije ili nedostaju.
Arm the Homeless

Kunac

Hvala...

xjap

Pretopstavljam da su scanaristi znali šta smeju da izbace, u smislu da izbačeni delovi neće biti prominentni u trećem delu pa na dalje...

Peta epizoda druge sezone je bila solidna, mada ne toliko dobra kao četvrta. Zapravo, priča se dosta sporo odmotava... Pretpostavljam da će u drugoj polovini sezone biti dinamičnije...

spojler:::::::::U petoj epizodi biva ubijen jedan relativno krupan lik... malo prerano, čini mi se... kraj spojlera

xkoenig xqueen1

Btw, u kojoj knjizi je Džofrijeva svadba???? Nadam se na kraju druge...

Lord Kufer

Ja samo gledo seriju.
Kad se prati ovoliko likova, globalna radnja gubi konzistenciju. To preti da se pretvori u Lost.
Mnogi likovi su potrošeni bez veze (onaj Drogo na primer). Deneris - i dalje se pitam šta će ona u toj priči? Ona je kao neka ušteđevina koja se čuva za crne dane. Ili samo zato što je glumica zgodna pa da se ne baci? Njen pratilac Đora je zanimljiv kao neka vrsta iskusnog mudraca, ali to već imamo u Tirionu, koji je po meni dominantan lik u priči, sigurno se sam Martin projektuje u njega.

Moj osnovni utisak je da je najveći akcenat stavljen na potpunu dekonstrukciju hrišćanskog, lažnog morala tako što je jasno stavljeno do znanja da likovi strogo i surovo slede logiku sistema, služe sistemu i sve će učiniti ili žrtvovati da bi sistem (igra) opstao. U tome ima najviše energije i to uopšte ne popušta kako se serija odvija. Ljudi nisu "dobri" i tačka.

U petoj epizodi ove sezone lik Arje je još više pojačan transformisanim likom iz onog kaveza na točkovima, koji sada postaje kriptični mistik-mudrac-asasin i kao takav ostvaruje neobičnu vezu s njom. Ima najmanje 4 lika čije odrastanje se prati - Snow, Arja, Deneris, Bran, što je više nego dovoljno da serija održi napetost koja počiva u likovima.

Šteta što nisu hteli da troše pare na bitke i malo više ratne strategije i taktike, ali pretpostavljam da bi to zahtevalo dosta isecanja na drugim stranama.

Zanimljivo je i bavljenje preistorijskom oblasti, na krajnjem severu gde žive Divljaci. Do sada je to prilično mistifikovano, ali postoji u petoj epizodi nagoveštaj da će i tu da se dogodi nešto bitno?

Nekoliko glavnih ženskih likova-majki prikazano je kao glavni izvor ovosvetovnog zla, jer one proizvode potpuno samovoljne i neodgovorne autokrate (Sersei i Lisa Arin, njihovi sinovi, kao i onaj idiot što su ga zalili u bronzu, Viseris). Ovo je još jedan udarac lažnom moralu i samom simbolu majka-dete (koji je još stariji od hrišćanstva).

Za razliku od istorijske epohe na koju podseća dešavanje u seriji (srednji vek) ovde uopšte nema ničeg sličnog hrišćanskoj crkvi koja je u stvarnosti bila itekako bitan faktor političkog sistema - ovde Njega nema, pa opet - sve je isto. Baš isto zlo koje vlada. To znači da je hrišćanstvo u potpunosti raskrinkano kao bilo kakav oplemenjujući element. Mislim da je upravo ovo glavni deo priče.

Martin se dobro obezbedio. Pored Tiriona, on se javlja u još nekoliko likova: u evnuhu i Đori, a tu i tamo još ponegde.

Pošto sam za nedelju dana odgledao sve epizode, moji utisci nisu još do kraja sortirani, ali osim nekih sitnih slabosti, mislim da je serija potpuno adekvatna vremenu u kojem živimo i dosta je kritična prema nekim vladajućim konceptima. Čak i danas omiljeni koncept survajvalizma je dobro analiziran i dekonstruisan kao obično ludilo.

Truba

džofri se ženi u trećoj knjizi ako se ne varam
gledam seriju i paralelno čitam treću knjigu pa mi je sve izmiješano

znal se kada će nova knjiga izaći?
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

Petronije

@Lord kufer tebi Daeneris nije bitna jer serija ne moze da docara gledaocu kao knjiga citaocu ko su bili Targarjeni i koliku moc zapravo ona poseduje (zmajevi). Drogo po meni uopste nije protracen lik, on je odigrao svoju ulogu. Sto se tice vencanja, dogadja se pri kraju trece knjige.
Arm the Homeless

Kunac

I ja gledam samo seriju, ali mi je Kalisi jedna od omiljenih likova - ako ne i najomiljeniji. Jeste izmeštena od ostatka radnje, ali držim da se interakcija mora pre ili kasnije dogoditi.

mac

Kalisi znači kalova žena, a za nju je to sad čudno, jer ona nije više kalova žena nego upravo kal, samo ženski.

Father Jape

Mrzi me da tražim odgovarajući članak, ali videh na Tviteru:

"HBO has solved the riddle of its own economic existence, merging 'Hookers at the Point' with quasi-Shakespearean narrative." - NYT on GoT
Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

Petronije

Ep6 za zatvor. Maloprsti savetuje Tywina Lannistera a onda on sa setom u očima i dobroćudnim osmehom otvara dušu svom malom "peharniku". Potpuno uništen jedan od najopakijih likova u knjigama. I ostatak epizode je očajan, situacija sa Snowom, Qhorinom i Ygritte ponpuno banalizovana i besmislena, pogotovo ako se kasnije ne sretnu.
Arm the Homeless

Kunac

Meni je šesta bila bolja od druge i treće, ali ostaje fakat da je jako nezgodno praviti seriju sa ovakvom strukturom. Sve te silne paralelne priče... Uh! Ponekad pomislim da bi bil bolje da je svaka epizoda posvećena samo jednom liku...

Kunac

E, da... U drugoj sezoni se na kratko pojavljuje Hannah Murray, Cassie iz prve dve sezone Skinsa.  Nisam je prepoznao, tak sam posle video da glumi...

SKINS - S01E07 - Cassie's lovely pussy

Agota

kako nisi??
ja mislim da je ovo scena iz trece epizode

znas ovu scenu
veceras nova! :)
This is a gift, it comes with a price. Who is the lamb and who is the knife. Midas is king and he holds me so tight. And turns me to gold in the sunlight ...

Agota

Quote from: SVAROG on 24-04-2012, 10:18:30
Konacno jedna dobra scena!
Porodjaj par exelans!

nista posebno ,u stvari meni je kasting za carobnicu mnogo los .

Sophie Turner(Sansa Stark ) je sjajna,ponavlja jednu istu recenicu kao mantru , samo cekam da eksplodira ,jednostavno morace u nekom momentu .
This is a gift, it comes with a price. Who is the lamb and who is the knife. Midas is king and he holds me so tight. And turns me to gold in the sunlight ...

Agota

zasto High Duke ne pise prikaze novih epizoda ?? :cry:

Father Jape

Verovatno kombinacija odsustva vremena i zgađenosti serijom.  :lol:

Kunac

Navikao sam na Hanu kao plavušu, a i prošlo je 4 godine otkako je snimala Skinse... Promenila se. Dosta se promenila. Glede serije... Pogledao sam i sedmu epizodu... Slabo šta se događa... Nestanak zmajeva je trenutno jedino što mi je zanimljivo... Ostalo... Bah! I to ne mislim na Johana Sebastijana.

Agota

Preterujete,mada,primetila sam da je Deni nekako  glumacki pala , pogotovo u u cetvrtoj epizodi ,bas mi je zasmetalo.
Dok je na  primer Arya Stark je sve bolja.Postaje mi ljubimica. :)

Agota

Oh, ja jos nisam ni 6 stigla da pogledam .

Quote from: Kunac on 09-05-2012, 10:26:18
Ponekad pomislim da bi bil bolje da je svaka epizoda posvećena samo jednom liku...

Slazem se.  :)

Agota

Dacko

Meni je omiljen glumac koji igra Sema, ume da u dve grimase pokaže sve što je bitno, pa sam ga izguglala i ispostavilo se, naravno, da je Englez i da je završio neku njihovu školu glume, kao i da je vrlo pametan i duhovit tip. 
Najtupaviji deo dosad u seriji - jurnjava Džona i Igrit: on podugačko trči sa sve isukanim mačem po snegu i ledu, taman posla da se saplete, i još onako žutokljun iskusnoj divljanki postavi zasedu i presretne je u trku... Stvarno su preterali.
Dopao mi se deo sa nestankom zmajeva, u stvari sviđa mi se kad god odstupe od Martina jer mi je inače dosadno da gledam, bez obzira na to što sam se navikla na kasting a glumom sam i više nego zadovoljna (ako zanemarim curu koja igra Deni, ali ona je preslatka pa mi je prosto lepo dok je gledam, i ne mora da glumi :).

Father Jape

Ali... praktično svi glumci su Englezi, a računam da je većina završila neku školu glume. Već za pamet i duhovitost ne mogu da garantujem.  :lol:

Milosh

Samo nek nastave da menjaju, serija je tako sve bolja, a nekritički fanovi knjiga nek nastave da dreče, zabavni su mi.  :)
"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

http://milosh.mojblog.rs/

Dacko

Quote from: Father Jape on 14-05-2012, 16:16:19
Ali... praktično svi glumci su Englezi, a računam da je većina završila neku školu glume. Već za pamet i duhovitost ne mogu da garantujem.  :lol:
Pa da, ali ostale glumce manje-više znam, a za ovog mi je bilo štosno jer sam na osnovu ono malo pojavljivanja pogodila da je vrlo bistar, kao i gde se školovao, i to ne po akcentu, pošto ja i ne razlikujem pravi i lažni engleski akcenat, kao onaj što zameraju Piteru. A to što je većina glumaca iz Engleske valjda i jeste razlog što mi se gluma toliko sviđa čak i kad su dijalozi tupavi. :)

Agota

Quote from: Dacko on 14-05-2012, 16:45:18
A to što je većina glumaca iz Engleske valjda i jeste razlog što mi se gluma toliko sviđa čak i kad su dijalozi tupavi. :)
Eto ti ga sad :?: pa meni je sjajno napisana serija i dijalozi su daleko od tupavih. Gluma je tu i tamo kod pojedinaca losija, a to je propust u  kastinu te me neki likovi iritiraju. Eto ,ta Melisandre je propast bar da je bolja riba da upotpuni karakter ,sva tako spicasta,iritantnog glasa ,ma uzas.
Generalno ,svi likovi  su sjajno napisani.I ja uzivam.

Dacko

Nisam ni napisala da su dijalozi tupavi, nego da ih glumci vade čak i kad jesu. :) A Melisandra sasvim lepo izgleda kad je golišava, nemojmo biti prestroge, za onakvog Stanisa je dosta i toliko.  :mrgreen:

Agota

Uzasna je  :-P da je Natali Dormer dobila tu ulogu ,to bi bila druga prica , mada je moja ljubav  i kao  Margaery Tyrell  na nivou .  :!:

Kunac

Melisandru glumi holandska boginja Carice van Houten, glumica koju je proslavio Paul Verhoeven u Crnoj knjizi:!: Kasnije je napravila manje-više pristojnu holivudsku karijeru. Na papiru: izvanredan izbor. Baš sam se radovao kada sam saznao da će CvH dobiti krupniju ulogu u drugoj sezoni. Problem sa Melisandrom nije toliko u glumici koja je igra, već u njenoj zastupljenosti. Jednostavno, za sada je nema dovoljno. Carice nije glumica koja će igrati na prvu loptu, suptilnija je po prirodi, pa se nadam da će joj tvorci serije omogućiti da pokaže šta ume. Meni je onaj deo sa porođajem bio dojajan, kao i kada je "bebica" posetila šator veselog Renlija... Takođe, zahvaljujući Melisandri u seriji ima sve više natprirodnih momenata... Meni je to veliki plus.

Agota

Aj da ne budem bas toliki baksuz nije  izgled problem, ne mora da bude sad ne znam kakva lepotica al da bar ima nesto ,ova nema nista EMPTY !!!

jbt 4:25 moram  kuci...........

...ubaci se Kunac

Petronije

Svaka cast kome ovo valja, ja bacam jos jedan hejt, jos veci od prethodnog. Nista ne valja, osim zanimljivog odnosa Tajvin - Arja, ali samo i samo ako se ispostavi da on zna ko je ona.
Arm the Homeless

mac

Pa sigurno bi držao malu kao taoca da zna ko je. Mislim, može on nama da se čini sentimentalan koliko hoće, ali Tajvin nije glup.

Milosh

"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

Mme Chauchat

Quote from: mac on 16-05-2012, 01:02:18
Pa sigurno bi držao malu kao taoca da zna ko je. Mislim, može on nama da se čini sentimentalan koliko hoće, ali Tajvin nije glup.

o_O
Dobro, razumela sam iz vaše priče da su napravili rokadu Bolton-Lanister, ali... ali... ovo bi bila... izmena... nešto veća.

Petronije

Tajvin je kao i Dzejmi prilicno izmenjen lik u odnosu na knjige. Tajvin iz knjige se nikad ne smeje, jako retko prica a svakako se ne bi poveravao nekoj devojcici niskog roda koja mu toci vino. Vec joj je dao do znanja da sumnja u njeno poreklo, tako da je vrlo moguce da on zna ko je ona. Bar bi pravi Tajvin znao :)
Arm the Homeless

Usul

God created Arrakis to train the faithful.

Milosh

Hm, izgleda da je saundtrek druge sezone nagovestio kojom scenom će se verovatno završiti sezona, elem, da ne spojlujem ovde, koga zanima neka pogleda kako se zove track 21...

Ugly MF

дејан

режирао је нил маршал, ако ништа друго надам се да ће бити забавна
...barcode never lies
FLA

StormRajder

a scenario pisao Martin, najbolja do sada..

Kunac

M.M

Autor "Igre prestola" pravi istoimenu igru za "Fejsbuk"

Pisac Džordž R. R. Martin, koji stoji iza popularne sage "Igra prestola", udružio je snage sa timom programera kako bi napravili igru za "Fejsbuk" na osnovu njegovih romana i hit seriji koja se emituje na kanalu HBO.

Martin je izjavio da je do ideje da se od "Igre prestola" napravi igra za "Fejsbuk" proizašla iz potrebe da se ljudima ponudi nešto zanimljivije od uzgajanja kupusa i prasića, kao što je slučaj sa igrom "Farmvil" koja već postoji na ovoj društvenoj mreži.

- Postoji nešto mnogo zanimljivije što ljudi na društvenoj mreži mogu da rade od uzgajanja repe i hranjenja pilića. Na primer, da se bore za vlast, prave intrige, kuju zavere, planiraju venčanja i ubistva - kazao je Martin.

Prema detaljima koji su zasad poznati javnosti, oni koji vole baštovanstvo moći će njime da se bave samo ako u ovoj igri ubiju rivala i pokore njegovu zemlju. Usput mogu da na silu ožene njegovu ćerku.

Igrači će moći da postanu neki od plemića Vesterosa, te da biraju s kojom će plemićkom kućom ući u savez kako bi se borili za prevlast.

Još se ne zna tačan datum kada će igra biti puštena na "Fejsbuku".

http://www.blic.rs/Slobodno-vreme/Vesti/325997/Autor-Igre-prestola-pravi-istoimenu-igru-za-Fejsbuk
Nijedan poraz nije konačan.

mac

Njemu je trebalo pet godina za knjigu kad mu ništa nije smetalo. Kad će on da završi serijal ovako rasplinut?

Kunac

Snaga devete epizode je u tome što nije sva na parčiće. Imamo jedan događaj kao centralni i sve se vrti oko njega. U produkcionom smislu, ovo je urađeno veoma dobro. Bitka je spektakularna, likovi dobro postvaljeni. Takođe, da se primetit da je režirao neko ko se zna posao.

Mme Chauchat

Quote from: mac on 31-05-2012, 11:22:21
Njemu je trebalo pet godina za knjigu kad mu ništa nije smetalo. Kad će on da završi serijal ovako rasplinut?
Ako i iduća knjiga treba da bude ko ova, ni ne mora. :cry:
Mene je od početka najviše bunila idiotski postavljena klima i sve mislim da je to glavni problem koji teško da će moći uverljivo da prevaziđe. Do sada je sve nagoveštavano kako možemo da očekujemo zimu koja će da traje tri godine i više, a ovamo pola žitnica opljačkano i popaljeno. Tri godine. Nema šanse da preživi ni pola populacije. Zapravo, nema šanse ni za goveda da prežive tri godine po štalama, ni za žita da toliko čame pod snegom. Nisu to Islanđani pa da su se vekovima adaptirali da budu kao mahovina.

lilit

ma to su potomci inuita!

nego, ljudi, da li da gledam drugu sezonu? nisam bas dobra s vremenom pa cisto da znam da li da ga trazim. fala.
That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

Petronije

Zavisi. Da li si čitala knjige? Da li ti se sviđa prva sezona? Oni koji nisu čitali knjige oduševljeni su drugom sezonom.
Arm the Homeless

Kunac

Quote from: Petronije on 31-05-2012, 22:14:55Oni koji nisu čitali knjige oduševljeni su drugom sezonom.
Netačno. Nisam čitao, a druga sezona mi se većim delom ne dopada.
Quote from: lilit_depp on 31-05-2012, 21:53:46nego, ljudi, da li da gledam drugu sezonu? nisam bas dobra s vremenom pa cisto da znam da li da ga trazim. fala.
Pogledaj samo devetu epizodu druge sezone. Ostalo možeš i na recap...

Truba

čitao sam prve dvije knjige
i svidja mi se serija
i mrzim ta više uspoređivanja knjige i serije... to su dva medija
dobro je adaptirano kad skontaš kako su uništili zemljomorje  :x
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...