Author Topic: Anime Jedinica  (Read 135742 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Meho Krljic

 • 5
 • 3
 • Posts: 58.113
Re: Anime Jedinica
« Reply #150 on: 17-01-2010, 19:16:25 »
Konačno nešto i za nas sa jačim stomacima  :lol: :lol:

Perin

 • 3
 • *
 • Posts: 5.081
  • Klub Knjige
Re: Anime Jedinica
« Reply #151 on: 17-01-2010, 20:03:18 »
Pa d,a tzaman sam hteo reći, evo posta za Harvija, on je tražio nove hentai opise, pa reko...:D E da, daj mi pošalji PM sa logom i linkom do tvog bloga, da stavim na svoj blog baner :)

Meho Krljic

 • 5
 • 3
 • Posts: 58.113
Re: Anime Jedinica
« Reply #152 on: 17-01-2010, 20:26:19 »
Kad bi ja imo logo...

Perin

 • 3
 • *
 • Posts: 5.081
  • Klub Knjige
Re: Anime Jedinica
« Reply #153 on: 17-01-2010, 21:03:22 »
Aj rešiću, uh....

Perin

 • 3
 • *
 • Posts: 5.081
  • Klub Knjige
Re: Anime Jedinica
« Reply #154 on: 09-02-2010, 22:05:47 »
CARRIED BY THE WIND: TSUKIKAGE RANGodina snimanja: 2000.
Broj epizoda: 13


Gospa Ran, samoproglašena ‘prelepa lutalica’, je samuraj koji putuje Japanom u potrazi za dobrim sakeom i hranom kojom će napuniti svoj nezasiti stomak. Zajedno sa brbljivom I dosadnom Meow, majstorom Iron Cat Fist borilačke veštine, ona susreće mnoge likove I sukobljava se sa banditima, pokvarenim gradonačelnicima I zlim kultovima. Pratite putovanje ovoga dua, kroz trinaest dosadnih epizoda (ako ste voljni).

Pre svega, ovaj anime me ponukao svojevrsnim ‘tagom’ na određenom sajtu za anime preporuke – pisalo je – samuraji, feudalni period. Wow, pomislih! Ako bude kao Kenshin ili nešto slično, onda ću biti prezadovoljan! No, anime je definitvno ispao jedno od najdosadnijih ostvarenja koje pogledah. Prvo, nikad nisam voleo ženske protogoniste kao glavne likove priče – okej, ne bi mi to toliko smetalo, da ovaj anime ima priču. Ne, anime je epizodičan - likovi idu od grada do grada, sreću određenog čoveka ili ulaze u neke situacije i krene da se razvija sasvim predvidiva priča. Kraj kao kraj je takav da se ne može uopšte tako nazvati – tvorci ovog serijala su definitvno stali u epizodama, mada sam im bio zahvalan na tome, mislim da to nije u redu prema fanovima (ako ih ima) ovoga serijala.

Likovi su mnogo dosadni – kao najdosadnijeg bih izdvojio pomenutu Meow, koja nikako da nauči da začepi gubicu,  koja je glupa i nezanimljiva kao jedan od glavnih likova. Korištenje istih fora je ono što mi je peklo uši kod ovoga serijala. Glavna junakinja, gospa Ran, je imala veliki potencijal što se priče tiče, ali mi o njoj ništa ne saznajemo tokom 13 epizoda, samo osnovne crte karaktera – prošlost je zanemarena.

Elem, anime mi se ogadio - uz njega, umesto da mi dosadni sati brže teku, samo su se usporili I jedva sam čekao da se serijal završi. Pitate se onda zašto sam ga pogledao? Pa, trenutno sam u mazohističkom raspoloženju, tako da sam morao da se kaznim gledanjem ovoga serijala - sem tog, nemojte da se žalite – zarad opšteg dobra anime gledalaca, morao sam da se žrtvujem. Perin, over & out.

Perin

 • 3
 • *
 • Posts: 5.081
  • Klub Knjige
Re: Anime Jedinica
« Reply #155 on: 14-02-2010, 20:01:28 »
FULL METAL PANIC!Godina snimanja: 2002.
Broj epizoda: 24


Ona je obična srednjoškolka. On je tajni agent dodeljen kao njen telohranitelj - njegov cilj je da spreči krađu tajnih podataka zaključanih u njenom umu. Okej, ona ipak nije normalna srednjoškolka. Pratite avanture narednika Sagare, dok se pokušava uklopiti u normalan srednjoškolski život, koji je za njega potpuna novina! Da li će Kaname izdržati neobična nasrtanja mladog i naivnog narednika i da li će je isti spasiti od nasrtaja i kidnapovanja terorističkih organizacija, saznaćete ako pogledate ovo humoristično mecha ostvarenje.

Prva epizoda FMP-a je dosta obećavajuća; vidimo robota koji spašava jadnu ženu od grozne sudbine. Animacija i sam 'setting' oduzima dah; iako nisam ljubitelj mecha ostvarenja, prva epizoda me odmah kupila. No, nije sve onako kako se čini. Isprva sam mislio da je FMP jedno seinen ostvarenje, puno akcije, krvi i koječega; naravno, akcije ima, ali ovo ostvarenje definitivno nije seinen, nego ga pored mecha žanra, možemo svrstati u humoristični. Ne, ovo nije loša stvar – mada autor ovog rivjua preferira krvavije anime u odnosu na humoristične – ali sam se donekle razočarao nedostatkom samog humora u pojedinim epizodama, koje su bile dosadnjikave. Ipak, FMP je definitvno anime koji svaki ljubitelj mecha žanra treba da pogleda. Jedina mana, ako se takvom može nazvati, pored pojedinih dosadnih epizoda, jeste ta što je seriju radio studio GONZO, koji je upropastio više nego dovoljan broj anime naslova. Setimo se samo Black Cat anime ostvarenja – prvih desetak epizoda je bilo odlično, ali je ostatak bio katastrofa. No, dobro, skrenuh s teme. Emocionalni doživljaji i pojedini izbori koje likovi ovoga serijala moraju napraviti katkad izmame suze na oči, naročito u arku u kojem se Sagara pridružuje novom timu, pa svi....no, nećemo da spojlerišemo. Anime definitivno ima svojih vrednosti, kao i mana, koje sam već naveo.

Ono što karakteriše FMP jesu likovi i odlična zamisao koja stoji u pozadini serijala i samom modernom svetu u kojem se radnja odvija. Likovi su dosta upečatljivi, mada su neki glupi i dosadni (kao na primer glavni ženski lik koji mi je išao na živce). Trademark serijala je definitvno narednik Sagara, čija je sama pojava i način ophođenja smešan, tako da mi je on postao jedan od najomiljenijih likova u anime serijalima. Naravno, čitav njegov borbeni tim ima upadljive crte karaktera, no Vama prepuštam da saznate koje :) Animacija nije toliko loša, mada se može reći da je tokom godina zastarela; nemojte da se lažemo, ima milion anime naslova, što starijih što novijih, koji bolje izgledaju od ovoga ostvarenja. Što se uvodne špice tiče, muzika je lepa i uho je brzo hvata, tako da bih uvodnu i odjavnu špicu definitivno naveo kao plus ovom anime ostvarenju.

Šta više reći? Ja, koji mrzim mecha, sam uspeo odgledati FMP. Zašto? Odgovor na to pitanje leži u tome što ovo nije karakteristično mecha ostvarenje, stoga, oni koji ne vole mecha, ipak bi trebali pružiti priliku ovom anime-u, koji na svoj način, nosi određenu draž i lako se prati i gleda.


Perin

 • 3
 • *
 • Posts: 5.081
  • Klub Knjige
Re: Anime Jedinica
« Reply #156 on: 14-02-2010, 22:25:09 »
REIDEENGodina snimanja: 2007.
Broj epizoda: 26


Posle poduže pauze, uzrokovane što sopstvenom lenjošću, što obavezama akademskog života, a ponajviše ovim silnim praznicima i slavljeničkim duhom, donosim vam recenziju još jednog mecha ostvarenja, drugu od planiranih pet - Reideen, čedo giganta po imenu Production I.G. Malo čudna odluka za nekog ko nije ljubitelj mecha žanra ali reših da proširim vidike, a potom da posledicu tog postupka podelim sa vama, čitaocima ovog bloga (iako smo mi autori verovatno većina čitalačke populacije).

No, Reideen. Ono što me je privuklo ovom animeu pre svega je činjenica da ga je radio moj omiljeni studio, Production I.G. Bilo je stvari koje su me odbijale, kao na primer to što je u pitanju rimejk serijala Brave Reideen, ili to što je glavni predložak priče delovao kao najveći mogući kliše ali privlačnost je nadmašila odbojnost. Evo o čemu se u stvari ovde radi.

Đunki Saiga je petnaestogodišnjak, srednjoškolac, daroviti matematičar, a takođe i sin poznatog arheologa/istraživača koji je nestao nekih deset godina pre događaja opisanih u seriji. Vlasti pronalaze njegov leš, zajedno sa nekim artefaktima, unutar planine nadimkovane Japanska piramida. Otprilike u to vreme na teritoriju Japana pada džinovski robot koji ubrzo po padu počinje da seje uništenje. Đunki, naravno, nekim čudom upada u podjednako gigantskog zlatnog Reideena i savlađuje svog protivnika.

Već možete pretpostaviti kako dalje napreduje radnja – zloće šalju talas za talasom svojih robota, Reideen ih redom tamani i tako. Generalno, sve je već viđeno ko zna koliko puta. Međutim, ono što Reideena donekle izvlači iz sveopšte prosečnosti je pozadinska priča - misterija koja okružuje Reideena i Midorino Akiru, Đunkijevu novopridošlu drugaricu iz razreda, kao i nastojanja japanske vlade da njihovi roboti preuzmu odbranu zemlje; upravo ovi elementi će vam držati pažnju i terati vas da posle tek pogledane epizode odmah pustite i sledeću.

O čulnim aspektima ne bih mnogo tupio – kao i sve što izlazi iz Production I.G.-a, i Reideen izgleda prilično atraktivno. Mene lično su malo iritirali sami roboti, nekako su mi bili prespori, glomazni i generalno tromi, a takođe i scene izvlačenja Reideenovog raznovrsnog naoružanja posle nekoliko ponavljanja znaju da dosade ali anime je, generalno, manje-više eyecandy.

Stigosmo nekako i do kraja ovog traljavog teksta. Kao što ste možda primetili, recenzija je pisana bez entuzijazma i to s razlogom, ako smem reći; da sumiram sve u nekoliko reči – Reideen nije loš anime, daleko od toga, ali je takođe daleko i od izvanrednog ostvarenja i ljubitelji mecha žanra će ga verovatno više ceniti od mene. Finalna presuda: ok za pogledati kao ubijanje vremena ali nemojte očekivati previše.

NAPOMENA: Tekst napisao član Anime Jedinice, Fingolfin The Elf King.

J.Stickman

 • 2
 • Posts: 99
 • pretty as a picture
Re: Anime Jedinica
« Reply #157 on: 17-03-2010, 16:33:54 »
CARRIED BY THE WIND.
Idealan za nerviranje. Svaka čast za tekst. Tako nekako sam ga i ja doživio. Trenutno gledam Madlax i.. sačekat ću da odgledam do kraja pa da vidim kao cjelinu. Ovako.. bah...
Između ovdje i tamo.

Perin

 • 3
 • *
 • Posts: 5.081
  • Klub Knjige
Re: Anime Jedinica
« Reply #158 on: 17-03-2010, 20:52:36 »
Madlax je meni zapao za oko, baš sam ga kontao pogledati. Kad završiš sa gledanjem, postuj negde utiske :) Inače, svima preporučujem anime MONSTER - ulazi u top 10 :)

J.Stickman

 • 2
 • Posts: 99
 • pretty as a picture
Re: Anime Jedinica
« Reply #159 on: 18-03-2010, 13:00:50 »
Naravno. Polovinom iduće sedmice bih trebao završiti kompletan serijal pa ću sjesti i napisati kakav tekst. Ok, Monster unesen u zapisnik. Pa da pogledam i to. :)
Između ovdje i tamo.

J.Stickman

 • 2
 • Posts: 99
 • pretty as a picture
Re: Anime Jedinica
« Reply #160 on: 10-04-2010, 15:23:40 »
Evo me. Konačno izgledah sa nekim većim prekidima, no mislim da mi to i nije bio neki problem. Dakle, Madlax.
Iskreno, uvijek, kada gledam nešto novo pokušavam da što manje saznam o tome da bih ga gledao bez nekog pritiska i očekivanja nečeg za šta je napisano da ga nema ili da su ga trebali staviti. Tako da sam lagano i bezbolno odgledao ovaj zlosretni Madlax i uglavnom ostao zadovoljan. Iako na prvu loptu, dakle prva epizoda i nije mi se učinilo da će ovo biti moja šolja čaja. Uglavnom, junakinja zbavi sebi partnera za izlazak u ratnoj zoni da bi na kraju završila sa čašom vina. Pa su autori izgleda na početku podcrtali nam sjetu Madlaxinu, ali i onu kasniju - kod Margaret. Naravno, otprije sam znao da je to neki sequel Noira, i dio triologije "Girls with Guns" pa sam otprilike mislio da će me dočekati slična atmosfera a sve ostalo nisam želio znati.
No, priča je zanimljiva, ponekad razvučena ali ipak drži uz finu animaciju i naravno čudan način Madlaxinog okršaja sa vojnicima gdje u večernjoj toaleti rešeta sve - bez milosti. I to u nekom zabačenom šumarku.
Da, serijal podsjeća na Noir, ali šta da se radi, nekako je vezan za to pa je i za očekivati.
Za one koji bi se začudili tom nekom trojstvu u seriji, svakako se preporučuje strpljenje i pažnja, naročito kada se Margaret pdokeli u Laetitu i Madlax te ostane onako sama, pa držim da ta konstantna skakanja iz jedne u drugu ličnost mogu zbuniti, jer se paralelno prate priče ovih osoba koje se spajaju i konačno razdvajaju.
Opet, nećete pogrešno zaključiti da se priča bazira na Margaret i njenoj potrazi za svojim identitetom.
Twist je tu. Misterija je tu, kao i super moći i dobro režirana akcija.
No, na kraju ostane osjećaj da nešto fali.
Eto, pokušao sam da napišem nešto bez spoilera, no opet i nema nekog smisla sve skupa, s obzirom da ima dosta sitnica koje medjusobno pletu radnju od tri drevne knjige, glavnog negativca i tome slično.
Uglavnom, meni se svidjelo a za preporuku... pa, probajte.
pozdrav.
Između ovdje i tamo.

J.Stickman

 • 2
 • Posts: 99
 • pretty as a picture
Re: Anime Jedinica
« Reply #161 on: 23-04-2010, 15:16:32 »
Basilisk? Jel' gledao neko to već ? Vrijedi li? Iskopao sam podatak da je nastao na osnovu mange The Kouga Ninja Scrolls iz '58. godine. Radnja me podsjeća na onaj Shinobi, s obzirom na dva zaraćena klana, deset elitnih ratnika i medjusobnu ljubav glavnih likova...
Između ovdje i tamo.

ridiculus

 • 5
 • 3
 • Posts: 6.144
  • Strahoslovni domen999
Re: Anime Jedinica
« Reply #162 on: 24-04-2010, 13:46:30 »
 :lol: Heh, pa to je to. Shinobi je rađen po istom izvoru. Osim toga, Kouga Ninja Scrolls nije manga, već roman.

Nisam gledao anime, samo čitao mangu, jednim delom.
Dok ima smrti, ima i nade.

J.Stickman

 • 2
 • Posts: 99
 • pretty as a picture
Re: Anime Jedinica
« Reply #163 on: 24-04-2010, 19:05:15 »
Hvala. Ipak bih ga trebao pogledati s obzirom na veliku pažnju koju pridajem ninjama. No, 24 epizode u ovo brzo vrijeme čini se mnogo :) Uglavnom, čim odgledam ostaviću utiske ovdje.
Između ovdje i tamo.

Perin

 • 3
 • *
 • Posts: 5.081
  • Klub Knjige
Re: Anime Jedinica
« Reply #164 on: 27-04-2010, 23:17:08 »
ASHITA NO JOE

[/URL][/img]

Sa ovim naslovom prvi put sam se susreo preko „zabave za široke narodne mase”, odnosno video igre, koju sam voleo da igram preko MAME emulatora. Kasnije sam, čitajući razne svetske forume, naleteo na informaciju da je ova igra napravljena po mangi, što je ujedno bio i znak da tako nešto ne sme da ostane nepročitano.

Manga Ashita no Joe, autora Tetsuya Chiba, nastala je krajem 60’tih godina prošlog veka. Debitovala je u nedeljnom Šonen magazinu i vodi se kao jedno od značajnijih ostvarenja japanske strip kulture. Koncept mange predstavlja borbu naroda da svojom žrtvom poprave ekonomski status i izvuku se iz siromaštva.

Ashita no Joe, odnosno Rocky Joe/Tomorow’s Joe prati priču mladića koji je pobegao iz sirotišta. Lutajući po japanskom kvartu gde živi siromašan svet i ljudi koje je društvo odbacilo nailazi na bivšeg boksera, Danpej Tenga. Njihov prvi susret je veoma buran: Danpej Teng je pijanica i klošar, na kog se Džo saplete, nakon čega sledi scena fizičkog obračuna. Ovaj obračun je veoma bitan, pošto se Danpej Teng „zaljubi” u Džoov snažni udarac, čime se to može nazvati i prvim korakom Džoove karijere boksera.

Kao ličnost Džo ne zapada u dobre momke, ili bar tako izgleda na početku serije. On je veoma bezobrazan, podmukao, prepreden – ma čovek koji bi i rođenu majku prodao, običan ulični šibicarski pacov. Prva poglavlja mange su me dovodila do neopisivog besnila, jer identifikacija sa likom Danpej Tenga je bila poprilična, a Džo ga ni malo nije štedeo.


Crtež je standardan za to vreme (šezdesete godine prošlog veka), odnosno bliži je zapadnjačkom stilu crtanja nego Mangi koju danas poznajemo. Kosa kod likova nije špicasta i razbarušena kao što smo navikli u ostvarenjima posle 90-tih, a ni lice nema prepoznatljiv izgled današnjih ostvarenja.

Na internetu nećete naći pregršt informacija za ovu mangu, ali, ako su podaci na nekim stranicama tačni, do sada je izašlo 55 poglavlja i tu nije kraj.

Preporučujem Vam ovu mangu, pošto prikazuje da je život konstantna borba i da bez rada i žrtve nema boljeg života. Srpsku verziju Mange možete da pronađete i skinete na linku http://www.anime-overdose.com/ .

NAPOMENA: Opis je uradio član Anime Jedinice, GoKu.

Perin

 • 3
 • *
 • Posts: 5.081
  • Klub Knjige
Re: Anime Jedinica
« Reply #165 on: 02-06-2010, 20:07:07 »
MONSTERGodina snimanja: 2004 - 2005.
Broj epizoda: 74


Kako odavno nije bilo unosa, prvo što moram učiniti jeste da se izvinem čitaocima ovog bloga. Svi mi imamo obaveza, rokovi nam se približavaju, a neki od nas, verovali ili ne, rade. Nadam se da nam nećete uzeti za zlo nedostatak entuzijazma i vremena za pisanje anime recenzija.

Monster je anime ostvarenje koje sam pogledao na preporuku ljudi čija mišljenja cenim i koji se nadasve razumeju u moj istančani ukus. Seinen. Moj žanr. Doduše, ne znam baš da li bi Monster svrstao u ovo ostvarenje, ali svojevrstan tag bi bio 'mistery'. Čitajući kratak rivju na internetu, zainteresovao sam se i nisam zažalio.

Radnja ovog anime ostvarenja se vrti oko doktora Tenme, genijalnog neurološkog hirurga. Kolege mu se dive, ima prelepu verenicu, ukratko, predstoji mu lepa budućnost. Međutim, kada jednoga dana dvoje ljudi kojima je potrebna hitna operacija dođu u bolnicu, doktor Tenma mora da napravi izbor – da spasi život gradonačelniku Dizeldorfa ili da ignorira oholog starca i spasi život detetu. Savest mu nalaže da je detetov život važniji, a odluka koju donosi nosi niz konsekvenci koje doktor Tenma nije mogao da zamisli. Vođen krivicom, Tenma putuje kroz Njemačku u potrazi za mladićem koji mu je promenio život, pogled na svet i zbog kojeg je izgubio sve što je imao, ne samo u materijalnom smislu, nego i u duhovnom.

Monster je anime koji ima priču. Ne, to nije anime sa fantastičnim elementima, ne to nije anime gde ljudi izvlače ogromne mačeve i spašavaju princezu – ukratko, Monster je misteriozna drama, koja će nas dirnuti u srce i naterati da se zapitamo šta bi mi učinili, kakav bi izbor napravili u teškim trenucima, ali, nadasve, anime nam otvara vrata ka još jednom pitanju – da li možemo živeti sa izborom koji napravimo?

Uprkos ogromnom broju epizoda, Monster drži priču zanimljivom i tok je veoma dobro osmislen. Ovo je inteligentan i zanimljiv anime, i nije za decu. Viskok kvalitet ovog anime ostvarenja se ne odnosi samo na priču, nego i na druge aspekte ovog šoua. Za sedamdeset i četiri epizode, Monster je creme de la monte srednje dugih anime ostvarenja. Monster je pun suspenzija; ipak ovaj anime ne čini dobrom suspenzija nego razlike u žanru kojem pripada. Dok se većina animea, a usudio bih se reći i filmskih ostvarenja, usresredi na korumpiranost kao glavnu tačku određenog problema i vrte priču oko toga, Monster se fokusira na osnovne razloge zbog koji se ovo dešava. Da li je zlo osobina koju dobijamo rođenjem ili je ova osobina pod uticajem vanjskih faktora, kao što je odgoj? U osnovi, ovo ostvarenje nam postavlja mnogo pitanja i tera nas da razmišljamo o tome da li zaista postoji apsolutno zlo, i da li bilo koji čovek, bio on dobar ili loš, zaslužuje da umre.

Likovi su veoma dobri, i možemo da vidimo sijaset ružnih i dobrih osobina u svakom od njih. Najveći razvoj lika se vidi kroz glavnog protogonistu, koji kao magnet privlači i menja osobine drugih ljudi koji su mu nekada bili bliski, a sve to zarad osvete. Dekadacija likova, osobina ličnosti koje su ih krasile se proteže kroz ovaj anime. Zvuk i animacija, s druge strane, nisu baš neki – doduše, moram priznati da su glasovni glumci dobro odradili svoj posao.

Šta više reći? Novi favorit koji je ušao u top 5, anime koji me je držao par dana pod utiscima – verujte, nećete zažaliti ako pogledate ovo anime ostvarenje. Stoga, batalite to šta trenutno gledate – skidajte Monster i uživajte.


Perin

 • 3
 • *
 • Posts: 5.081
  • Klub Knjige
Re: Anime Jedinica
« Reply #166 on: 01-10-2010, 16:10:49 »
HIKARU NO GOGodina snimanja: 2001-2003
Broj epizoda: 76


Ko bi rekao da će anime čija se glavna fabula vti oko igre slične šahu biti zanimljiv? Pre opisa radnje serijala, moram da Vam predočim i osnovne postavke nacionalne japanske igre Go, koja je središte dešavanja ovoga anime naslova (ponavljam se). Dakle:

Go je misaona igra za dve osobe, sa vrlo jednostavnim pravilima i neverovatnim mogućnostima strategije i kombinatorike. U igri je bitna samo veština igrača i, kao u šahu, ne postoji mogućnost rizikovanja ili iznenađenja - nema ni kockica ni karata. Pravila su jednostavnija od pravila u šahu i pružaju mnogo dublji pristup samoj igri.

Go je najstarija igra na svetu. Stari kineski izvori procenjuju da je go nastao oko 2500 godina p.n.e. i stoga se predpostavlja da je igra stara oko 4000-4500 godina. U literaturi go prvi pominje Konfučije, koji je preporučivao igru uglednim ljudima radi vežbanja inteligencije. Narodi dalekog istoka dugo su, pored slikarstva i muzike, smatrali go umetnošću. Go je nacionalna igra u Japanu, ali zbog velikog rasta njegove popularnosti u svetu, odskora se tretira kao misaoni sport. Go je igra sa najviše registrovanih igrača na svetu. Go je najpopularniji u Kini, Japanu i Koreji. (U Kini se zove Wei-chi, u Japanu Igo, a u Koreji Baduk.) U našoj zemlji go je počeo da se igra šezdesetih godina, a prvi klubovi su osnovani 1972. godine u Kragujevcu i Nišu.


Pravila igre su jako jednostavna i ne predstavljaju problem nijednom početniku, ali je zato go izuzetno komplikovana igra za majstore. Najbolji svetski igrači poklone ceo svoj život proučavanju go-a i, kako kažu, još uvek postoje stvari koje ne razumeju. U go-u postoji izuzetno dobar prednosni sistem koji dozvoljava da igrači različitih nivoa znanja igraju međusobno, a da pritom i jednom i drugom igraču igra bude interesantna. Go može da se igra na tablama razlićitih dimenzija i početnicima se preporučuju manje table na kojima su partije jednostavnije i kraće traju.

A sad da kažemo nešto i o samom anime naslovu.

Istražujući staru Go tablu koju je pronašao u šupi svoga dede, Hikarua opseda duh pradavnog Go majstora i igrača pod imenom Sai Suđivara, koji je čekao hiljadu godina da odigra potez koji se u Gou naziva Božja ruka – dakle, savršen potez. Sai ubeđuje Hikarua da počne igrati Go, ali da mu on navodi poteze. Međutim, nakon nekog vremena, sam Hikaru zavoli Go i počne igrati ovu igru samo za sebe. Pored toga, Go se za hiljadu godina promenio – evoluirao je i igrači su sada dosta jači, s obzirom da su imali generacije i generacije majstora Go igre od kojih su mogli da uče. Može li ovaj duo oformiti dobar odnos i može li dospeti do vrha Japanske Go zajednice i može li Sai, napokon da odigra Božju ruku, saznaćete ako pogledate ovaj shounen naslov.

Pre svega, ovaj šturi opis anime od sedamdeset i kusur epizoda nie zadovoljavajući; možda Vam se čini kako je anime sa ovakvom radnjom glup ili nedajbože loš, ali to nije tako. Anime krase dobri likovi, zanimljive partije i sam glavni lik, koji odrasta tokom serijala. Anime se može podeliti u dva dela – prvi, koji sadrži stadnardni plot u shounen naslovima (mladić ispred sebe ima cilj, ide nekim trnovitim putem da ga dostigne) i drugi, koji će se dakako svideti pravim ljubiteljima anime naslova. Taj drugi aspekt je sledeći: za razliku od drugih shounena, Hikaru no Go ne stvara samo bazu na tome da glavni lik jača u veštini baratanja kamenčićima na Go tabli – pažnja se obraća na njegovo sazrevanje kao čoveka, kao osobe, mladića koji ima svoje mane i vrline i spoznaje ih tokom ovog serijala.

Animacije nije neka za današnje standarde, ali se vidi napredak od tri četiri godine koliko se anime prikazivao. Likovi postaju bolje animirani i nacrtani u odnosu na prve epizode. Muzika je okej, što je odlična pohvala, jer svi znate da ja uopšte ne obraćam pažnju na muziku u anime naslovima.

Likovi Hikaru no Goa su jedinstveni ali ostaju realni, teraju nas da se identifikujemo sa njima. Svaki Go igrač (i ovde baš mislim svaki) je odlično odrađen, ima svoje osobine i mane, na svoj način napreduje u ovoj igri, ili nazaduje, naravno. Život jednog profesionalnog Go igrača nije svakidašnji, i to nam likovi u ovom serijalu odlično prikazuju.

E sad. Loš apekt anime naslova. Anime nije dovršen. Manga jeste, ali anime nije. Najžalija činjenica je ta da anime i manga nisu toliko daleko u svom kraju, to jest, trebalo je snimiti još samo par epizoda da se i anime završi. Za one koje Hikaru no Go oduševi, ostaje manga da Vam zaokruži priču. Perin, over & out.


Perin

 • 3
 • *
 • Posts: 5.081
  • Klub Knjige
Re: Anime Jedinica
« Reply #167 on: 05-10-2010, 15:53:30 »
DARKER THAN BLACK: KURO NO KEIYAKUSHAGodina snimanja: 2007
Broj epizoda: 25


Tokio je okružen ogromnim zidom koji ga štiti od vanjskog sveta i opasnosti poznatije kao Paklena Kapija. Stvari nisu ništa bolje unutar zidina ovoga grada zbog Kontraktora, psihopatičnih ubica koji poseduju nadnaravne moći. Ove ubice moraju platiti ceh za korištenje svojih moći, ponekad u formi beznačajnih, običnih zadataka, a ponekad veoma bolnih (kao što je lomljenje prstiju). I dok njihove gadne moći gomilaju leševe, Kirihara Misaki i njen tim iz Javnog obezbeđenja stranačkih poslova bori se da reši slučajeve i dovede same Kontraktore u red. No, njihov zadatak nije lak; maskirana osoba sa kodom BK201 počinje da ubija Kontraktore i zadaje im mnogo problema. Ko je BK201? Kako se Kontraktori mogu zaustaviti? Šta znači pojavljivanje Paklene Kapije za sam Tokio i njegovo stanovništvo? Ne znate? Zanima vas? Pogledajte anime.

Ovo je zaista dobar anime. U ovom serijalu naglasak se stavlja na veze između likova, na instinkte glavnih junaka i njihovog svakodnevnog posla. Svi junaci ovoga serijala su odrasli, i pokušavaju da prežive u okrutnom svetu, boreći se sa pritiskom njihovih saradnika i njihovih neprijatelja. Interesantna stvar kod Kontraktora je što mogu da donesu objektivnu odluku, ne uzimaju u obzir osećanja, što ovu seriju čini dosta inteligentnom. Sama organizacija animea ima mnogo nivoa, a likovi su dosta suptilni u nekim potezima.

Što se tiče samih moći Kontraktora, može se reći da su dosta kreativno osmišljene. U ovoj seriji, ljudi sa najjačim moćima su zapravo najslabiji, jer ne ostavljaju prostora za manevar i strategiju. Sama priča zna kako da iskoristi likove, gde svaki glavni lik dobija jedan ark koji objašnjava istoriju toga lika i njegove vrline i mane.

Ono što bi se uzelo kao loša strana ovog serijala (ne loša, nego više prosečna, standardna, gde sami tvorci serijala skoro uvek padaju) jeste činjenica da arkovi variraju u kvalitetu – jedan ark je odličan, dok je sledeći samo dobar. Recimo, arkovi u sredini serijala (negde oko 12-16 epizode) su zaista sjajni i šteta je što ostali arkovi nisu na tom nivou. Ne, ni drugi arkovi nisu loši, ali ovi su bili nešto posebno i trebalo je barem kraj napraviti na tom nivou.

Likovi u serijalu su šaroliki. Tu je srebrnokosa lolita, starac koji je ujedno i teški alkoholičar, mačka koja priča, te i sam glavni lik, BK201. Već sam rekao, sve i jedan glavni junak od ovih pomenutih ima svoj sopstveni ark, koji daje dubinu i pruža nam uvid u razmišljanja samih likova. Jedina mrlja na sijasetu dobrih likova jeste Amber. Za lika koji se pominje u jednoj trećini samog anime serijala, dosta je plitko odrađena. U animeu čiji se naglasak od početka stavio na mračnu budućnost, njen lik i karakter jednostavno nisu dobro uklopljeni. Animacija likova je odlična, muzika je isto prijemčljiva i dobro odgovara samom settingu serijala.

Sam kraj animea nije loš, ali tvorci serijala su nagurali previše informacija u poslednju epizodu, što je rezultiralo sasvim prosečnim završetkom. Ipak, uprkos ovome Darker than Black je anime koji od sveg srca preporučujem svakome, naročito odrasloj publici. Ima dosta akcije, ali ne maloumne akcije šounen tipa. Priča sasvim dobro razvija svaki idnividualni ark i drži pažnju, a svaki od arkova ima zadovoljavajući klimaks što čini ovu seriju jednom od boljih u 2007. godini.

Perin

 • 3
 • *
 • Posts: 5.081
  • Klub Knjige
Re: Anime Jedinica
« Reply #168 on: 06-10-2010, 18:05:59 »
DARKER THAN BLACK: RYUUSEI NO GEMINIGodina snimanja: 2009
Broj epizoda: 12


Priča ovoga animea počinje iste noći u kojoj se završava prvi serijal: zamislite, zvezde počinju da padaju sa neba. Dvoje blizanaca, Shion i Suou, zajedno sa svojim ocem gledaju u nebo, kada te iste zvezde pretvore Shiona u Kontraktora. Dve godine posle, oni pokušavaju da žive normalnim životom. Ali, kada nepoznati čovek provali u njihovu kuću i ovaj duo pobegne, Shionu se gubi svaki trag, i Suou spašava maskirani čovek, znan kao BK201, ili Hei. Zajedno, Suou i Hei pokušavaju da otkriju šta zloglasni sindikat želi od Shiona, zašto ih ljudi progone i nadasve, šta se to dogodilo te sudbonosne noći dve godine ranije...

Nikada nisam bio fan prikvela, ili, u ovom slučaju, sikvela. No, priča ovoga serijala je dosta dobra, može da se održi na 'svoje dve noge.' Prvo, mnogo me zaintrigiralo šta je sa Heijem; ovde se njegov karakter srozao, zanimalo me šta se to desilo da on postane takav. Fabula ovoga serijala je isto tako sjajna, likovi ponovo lepo definisani, a nakon par prvih epizoda, anime dobija onaj depresivni, mračni 'touch,' kakav je imao i u prvom serijalu.

Iako je ovaj anime pun dobrih preokreta, likova i akcije, središnji deo serijala je pomalo usporen, kao da su tvorci, onako umorni od prvoga sprinta, malo zastali. Naravno, poslednje četiri epizode ponovo uzimaju maha i ubacuju u overdrajv, ali, iako je to sve lepo, bilo bi još lepše kada bi se priča vodila ujednačenim tempom, više bi se stvari kazalo i više bi stvari gledaoci mogli da shvate, što u odnosu na samu priču ovog serijala, što u odnosu na priču prošlog serijala. Upravo u ovoj središnjoj sekciji postalo mi je jasno da se neće dobiti odgovori na sva pitanja koja su ostala u našim (gledalačkim) glavama iz prvog dela, što mi je bilo razočarenje. Znao sam odmah da će se raditi i treća sezona, što mi je sa druge strane bilo drago (jer je anime zaista dobar, i ne zaslužuje da ostavi gledaoca nedorečenim, nezadovoljenim).

Likovi su, kao i u prvom serijalu, dobro odrađeni, i na lep način su uklopljeni stari likovi sa novim. Ono što je razočarenje (ponavljam se), jeste to što ne dobijamo dalji uvid u 'background' što starih, što novih likova, tako da, ako je ocena za likove u prošlom serijalu bila devetka, ovoga pta dobijaju sedam plus. Što se muzike tiče, uvodna špica je lepa, ali je muzika u samom serijalu prosečna.

Ljudi, bez obzira na sve, ovo je stvarno dobro sranje (sranje je rečeno u pozitivnom, ne u negativnom kontekstu). Ovo je, zajedno sa prvim serijalom, šou o kojem smo roditeljima govorili – ne majko, nije to crtić, ovo je kao obična, sci – fi akciona serija, samo nacrtana. Drugačija je, komplikovana, politički nastrojena na neki način, i toliko je nepredvidiva, da se ponekad zapitate, zašto gledate šounen ostvarenja kao što je Naruto ili Bleach. Za oba serijala, od Perina ogromna preporuka.

Perin

 • 3
 • *
 • Posts: 5.081
  • Klub Knjige
Re: Anime Jedinica
« Reply #169 on: 06-10-2010, 18:07:52 »
SPIRALGodina snimanja: 2002-2003
Broj epizoda: 25


Spiral počinje misterioznom smrtću japanske srednjoškolke. Policija za ubistvo optužuje Ajumua, ali, nekakvim čudnim putevima, ispostavi se da njegova sestra radi u policiji i uspeva da dokaže nevinost svoga brata. Ajumu poseduje odlične moći zapažanja, tako da pomaže u rešavanju ovoga slučaja. Dok on skuplja činjenice i prati tragove koji dovode do rešenja, uz njega se lepi i dosadna srednjoškolska reportetrka Kijono Juizaki. Zajedno, njih dvoje rešavaju misterije koje vode do dece sa posebnim moćima, koji se nazivaju 'deca oštrice.' Sad, koja je veza Ajuminog brata sa ovom decom i kakvu on tajnu krije? Može li Ajumu spasiti svoga brata i ovu decu? Eh...hoćete da Vam kažem? Ne, pogledajte anime ako Vas zanima.

Ljudi moji, ovo je glup anime. Ako bih ga poredio sa nekim ostvarenjima koje sam gledao, onda bi to bio anime pod nazivom Kurozuka. Kao što znate (a ako ne znate, ja ću Vas podsetiti), ja volim zaokruženu priču, lepu fabulu, koja se završava i objedinjuje i sakuplja sve činjenice i konce, raspetljava klupko zadato svojom radnjom. Ovaj anime, baš kao i Kurozuka (jer se jedina sličnost tu nalazi) toga nema. Kroz čitav anime se protežu nekakva pitanja, misterije, koje se na kraju ne razrešavaju. Pitanje Ajuminog brata (koji se pominje u 90% serijala) nije rešeno, ne znamo ništa o njemu niti o deci oštrice, niti o njegovoj ulozi u njihovom stvaranju.


Ono što je dobra strana ovog serijala su likovi. Svi su dobro odrađeni, imaju kompleksne crte ličnosti kao i razloge zbog kojih čine to što čine. Ovo ne važi samo za glavne likove, nego i za sporedne, koji su isto tako dobro karakterno osmišljeni. Glavni ženski lik (aka srednjoškolski reporter) je pravi smor, jedan od najgluplje odrađenih likova u anime serijalima (jednostavno, njen karakter mi se nije svideo). Animacija je sasvim solidna, a muzika je očajna.

Šta da kažem? Želim svojih devet sati nazad. Kraj animea je ostavio praznu rupu u mojim grudima, koju sam morao popuniti ponovnim gledanjem Berserka. Najgora stvar je ta što je prva epizoda prava 'navlakuša,' baš onakva kakva treba prva epizoda da bude. No, kako je serijal odmicao i radnja se razvijala, misterije nisu dobijale na odgovorima. Neka saznanja koje nam je, kao prosjaku dao scenarista ovoga serijala, su toliko debilna i standardna da nemam reči. Recimo, ta deca oštrice. Jadna, mala deca, kojima nedostaje jedno rebro. Mislim! Čitav 'plot' priče je prilično glup. Deca oštrice Ajumua smatraju nekakvim Mesijom, ali ga stalno testiraju na glup i smrtonosan način. Da, to će sigurno naterati nekoga da ti pomogne. Uglavnom, za ovaj anime, od Perina ide loša ocena, s nadom da je manga možda malo bolja.

Perin

 • 3
 • *
 • Posts: 5.081
  • Klub Knjige
Re: Anime Jedinica
« Reply #170 on: 12-10-2010, 18:29:17 »
VAMPIRE KNIGHTGodina snimanja: 2008
Broj epizoda: 13


Kros akademija je škola koja se u jednoj stvari razlikuje od ostalih: u posebnom, eksperimentalnom programu, koji uključuje dnevne časove, koje pohađaju normalni ljudi, i noćne časove, koje pohađaju vampiri. Juki Kros i njen prijatelj Zero Kiriju su školski redari, čiji je zadatak da se postaraju o sigurnosti, kako jednih, tako i drugih učenika. Oni noću patroliraju školskim zemljištem, nadgledaju smenu časova i učenika, ne bi li sprečili vampire da se hrane ljudima. Dok sam Zero mrzi vampire i odbojna mu je i sama misao o deljenju prostora sa njima, Juki im se divi, zbog njihove sofisticiranosti i lepote; naročito je interesuje njihov karizmatični vođa, Kaname, ako ništa, onda zbog činjenice da joj je jednom spasao život. Međutim, Juki uskoro saznaje da nisu svi vampiri tako dobri kao Kaname, i dok se užasni događaji otkrivaju, Juki mora da se zapita da li u svetu u kojem su vampiri lovci a ljudi lovina, ima mesta za mir i koegzistenciju ove dve rase...

Ne volim šođo naslove (za one koji ne znaju šta je 'šođo' neka obrate pažnju na tekst 'Anime i manga žanrovi'). Prvo, ovde imate prelepe, glavne likove (muške!), emo vampire koji na sofisticiran, nežan-emo način zaranjaju svoje zube u prelepo, mlado, meso; gotsku-emo atmosferu, likove koji na karakterističan emo način rešavaju svoje probleme (mada ne seku vene, jebiga). No, da Vam kažem, bez obzira na ovu činjenicu, ovaj anime nije tako loš. Ono što je dobro jeste originalan/jednostavan plot, koji drži pažnju od početka do kraja. Ne, ovo nije anime koji sam odgledao sa preteranim uživanjem, ali nije ni anime zbog kojeg sam zažalio za utrošenim vremenom. U svakom slučaju Vampire Knight je anime koji rastresa i skuplja klupko dešavanja na posve zadovoljavajući način: daje nam naznake originalne misterije same fabule, ali je ne odaje sve do kraja, što je i dobra stvar. Ovde mislim na dinamičku vezu između kikes vampira, Kanamea, i hrabre, ali krhke Juki Kros. Zašto Kaname toliko želi da zaštiti devojku je jednostavno pitanje koja Vam je stalno na umu, koje zaokuplja Vašu maštu gledanjem ovoga serijala. Naravno, tu je i podfabula, tragična sudbina Zeroa, koja nam pruža još jednu ekstra-emo-emocionalnu dozu, kao i pogled na svet vampira, lovaca na vampire i običnih ljudi.

Ono što jeste velika mana ovog anime naslova (pored mnogih emo scena, koje izazivaju na povraćanje) jeste nedostatak kompleksnosti u samoj fabuli; znam da je ovo anime od svojih trinaest epizoda, ali su producenti mogli barem malo bolje da odrade ovaj serijal. Naravno, drugi deo Vampire Knight-a jeste zaokružio priču kako treba, ali...

Što se animacije tiče, ona je solidna, ali ne više od toga. Likovi, dok se ne kreću su sasvim solidno nacrtani, ali scene borbe su sasvim prosečne, tako da se i ovo može uzeti kao mana ovog serijala. Što se likova tiče, Vampire Knight je, pored glavna tri lika, pun jednodimenzionalnih likova. Čak i glavni likovi ostaju pomalo statični kroz ovih trinaest epizoda, gde jedino lik Zera pokazuje neke promene u ličnosti.

Konačni utisak i preporuka ide najviše za fanove „Sumraka.“ No, nemojte da Vas ovo što sam rekao zavara: ja ne volim „Sumrak,“ pa mi je opet ovaj anime bio okej. Oni koji traže dobru fentezi dramu, solidnu priču, mogu slobodno da pogledaju ovaj šođo naslov. Perin, over & out.Perin

 • 3
 • *
 • Posts: 5.081
  • Klub Knjige
Re: Anime Jedinica
« Reply #171 on: 12-10-2010, 18:31:22 »
VAMPIRE KNIGHT: GUILTYGodina snimanja: 2008
Broj epizoda: 13


Nakon što se oporavio od povreda koje je zadobio na kraju prvog serijala, Zero se vraća u Kros akademiju i ponovo preuzima ulogu redara. Nedugo nakon toga, članovi vampirskog veća ga stavljaju na listu za odstrel, zbog ubistva čistokrvne vampirice Šizuke. Srećom, na scenu stupa svemoćni vampir Kaname, koji spašava Zeroa i nalaže savetu vampira da se kloni škole i njenih učenika. Međutim, Kaname nastavlja da krije istinu o Šizukinoj smrti, i drugi počinju da sumnjaju u samog Kanamea. U međuvremenu, Juki doživljava flešbekove koji je navode na istraživanje njene krvave prošlosti: šta će to pronaći, saznaćete ako pogledate ovaj naslov.

S obzirom da je zasnovan na klišeima šođo žanra i lepoj animaciji muških likova, Vampire Knight: Guilty je solidan nastavak prvobitnog šođo-emo-gotskog serijala, koji zaokružuje priču i odgovara na pitanja koja su ostala na kraju istog. Elem, za većinu će Vampire Knight: Guilty, baš kao i njegov prethodnik, biti pun klišea, romanse i emo scena koje uključuju vampire. Dodajte tomu i malo homoerotizma, malo mitologije, i dobijate upravo ovo što pomenuh u prošloj rečenici: kliše. Međutim, unatoč ljubavnom trouglu, u dubini ovog naslova postoji dosta dobro izbalansirana, solidna priča, koja drži pažnju gledaocu ovog serijala. Od značaja je što ovaj serijal skuplja klupko i odgovara na pitanja iz prošlog serijala: nakon što dugo vremena provodi u senkama, veće vampira konačno izlazi na scenu (ako ne na dnevnu svetlost!) , tu je, naravno, i kikes direktor škole, a saznajemo i nešto o Jukiinoj prošlosti, kao i stvarnim namerama samog Kanamea.

Velika mana serijala jesu isforsirane scene borbe. Uprkos činjenici da su ove scene potrebne serijalu, ostaje razočarenje što te scene nisu odrađene kako treba. Statične sekvence su obično gotove pre no što su počele, i sve nekako izgleda isforsirano, zbrzano i jednostavno za finale samog serijala. Takođe, ljudi koji čitaju ovu mangu moraju da se pripreme na izmenjenu sudbinu Zeroa: verovatno ćete želeti da zadavite scenariste ovog serijala, ali šta je tu je. Oni koji nisu čitali mangu će biti sasvim zadovoljni.

Animacija je ista kao i u prvom delu: likovi su lepo nacrtani, ali su scene borbe očajne. Nedostatak frejmova, nelogični uglovi kamere, neinovativna koreografija, velika su mana ovog serijala. Što se likova tiče, sama Juki je totalno debilno odrađena, nije nimalo uznapredovala kroz prošli serijal, ao u ovome možemo reći da je i postala grozota. Doduše, Kaname i Zero su zaista dobro odrađeni, tako da ne mogu reći da nema nekog napretka u razvoju likova i njihove psihologije.

Kao i prvi deo, ovaj anime preporučujem ljudima koji vole romantične teme sa dozom horora. U celini, Vampire Knight: Guilty možda nije tako dobar kao prethodnik, ali je sasvim lagan za praćenje, tako da oni koji žele da gledaju nastavak dogodovština slavnog trija, slobodno mogu da pogledaju ovaj naslov.


Perin

 • 3
 • *
 • Posts: 5.081
  • Klub Knjige
Re: Anime Jedinica
« Reply #172 on: 14-10-2010, 20:44:16 »
GENSHIKEN 1 i 2 + OVAGodina snimanja: 2004 i 2007
Broj epizoda: 12+12+3


Genshiken je anime koji nam pruže lep uvid u otaku kulturu. Radnja serijala se vrti oko srednjoškolskog kluba, oko organizacije čiji su članovi opsednuti animeom, mangom i video igrama (pronalazite se?). Njihove dnevne aktivnosti uključuju održavanje kosplej fotosešna, crtanje doujinshija (mange za odrasle sa likovima iz poznatih anime serijala) i kupovanje istih na ComicFestu, igranja eroigara, kao i tolerisanje prisustva Saki, devojke jednog od članova koja se ježi na otakuizam svoga momka. Kako članovi odrastaju, tako se nove obaveze nameću njihovom omiljenom hobiju – kakva je sudbina jednog otaku lika, saznajte gledajući ovaj serijal.

Prvo, da objasnim. Ljudi koji ne gledaju anime, ne čitaju mange i ne igraju eroigre, neće biti oduševljeni ovim crtićem. Kao svojstven uvid u jednu subkulturu, koja je praktično trejdmark samoga Japana, serijal potpuno funkcioniše, i sva sreća, objašnjava nam život jednog otakua (fana mangi, animea) kako i priliči, sa svim njegovim manama i vrlinama. Prosečan anime fan će se sigurno pronaći negde u ovom serijalu. Znam da ja jesam :D Dakle, ovo je, za mene, vrlo dobar anime naslov.

Nijedan serijal do sada nije na videlo izbacio moj otakuizam koliko ovaj serijal. Naši životi bi se činili bledi, neispunjeni, da na svetu nema animea, mangi i koječega; ovako, polako ali sigurno, napredujemo i nosimo sa sobom nešto što nas razlikuje od drugih u odraslom dobu, i ponosni smo na to što smo drugačiji. To je ono što ovaj anime pruža jednom ljubitelju: tu istinu, spoznaju da nikada nećemo prestati gledati anime i čitati mange, da ovde važi ona famozna rečenica, koju izgovaraš samo pred oltarom: „Dok nas smrt ne rastavi.“

Laici bi rekli da ovaj serijal pruža samo uvid u život jednog srednjoškolskog anime/manga ljubitelja: nema tu nekakve dubinske priče, akcije, preokreta. Znate šta? To ovom serijalu nije potrebno. Ovaj serijal ne govori o tome. Ne, ne i ne! Ovo je šou za nas, serija u kojoj vidimo refleksije nas samih, nekih naših bubica, gde smo u toku epizode u stanju pljesnuti se po kolenu i izjaviti: „Potpuno razumem kroz šta ovaj lik prolazi!“ Da, to je blago Genshikuena.

Da ne bude kako samo hvalim serijal, moram reći da on ipak ima mana, i to sa tehničke strane: animacija je dosta loša. Crtež uopšte ne deluje primamljivo, naročito u vreme kad se radio serijal (mada postoji razmak između prvog i drugog dela od par godina). Likovi su, s druge strane, dosta dobro odrađeni, iako nam se čini da će zbog svoga otakuizma da liče jedan drugom, dosta se razlikuju i to je definitivno dobra stvar. Naravno, šou je začinjen antiotaku osobom, Saki, što je pun pogodak, jer čini serijal zanimljivijim, daje nam uvid u razmišljanja lika koji nije opčinjen ovom kulturom.

Genshiken nije bilo lako opisati. Lično, šou mi se dosta svideo, ali ne bih tačno znao u koji žanr da ga svrstam. Delom komedija, delom drama, ilustracija odrastanja mladih s dozom nekakve nostalgije koja steže gledaoca oko srca. Jednostavno, vrednost ovog serijala ne mogu spoznati oni koji su tek počeli da gledaju anime – potreban je dugačak staž da bi se doprlo do samog bisera koji Genshikuen ustvari predstavlja. Perin, over & out.


Perin

 • 3
 • *
 • Posts: 5.081
  • Klub Knjige
Re: Anime Jedinica
« Reply #173 on: 15-10-2010, 21:21:30 »
Na Anime Jedinici uskoro prvi čepter Berserk mange! Prevod moja malenkost. Ne znam samo da li da stavljam čeptere, ili da odradim čitav volumen pa da onda postavim.

Perin

 • 3
 • *
 • Posts: 5.081
  • Klub Knjige
Re: Anime Jedinica
« Reply #174 on: 23-10-2010, 22:20:14 »
ONE OUTSGodina snimanja: 2009
Broj epizoda: 25


Kođima je legenda japanskog bejzbola. Igrajući za Vukodlake, osvojio je mnoge nagrade; no, jednu titulu, najvažniju od svih, nije osvojio: šampionsku. Pokušavajući da pronađe ono što nedostaje njegovom timu, Kođima otvara trening kamp u Okinavi. Tamo, usled raznih okolnosti, Kođima saznaje za igru pod nazivom One Outs, koja koristi određena bejzbolska pravila, i u kojoj dominira bacač Toua Tokuči. Igrajući meč protiv istog, Kođima gubi. Međutim, u revanšu, Kođima uspeva da pobedi Touu i po dogovoru, isti mora da se pridruži slabostojećim Vukodlacima. No, Toua od vlasnika kluba zahteva naizgled neboluznu platu: za svaki aut koji postigne, dobiće pet miliona jena, a za svaki koji izgubi, on će klubu platiti pedeset miliona jena. Poznat kao Kockar, Toua je možda uništio svoju kladioničarsku karijeru...Ili nije? Da li će Vukodlaci osvojiti prvenstvo, da li će Toua izgubiti novac, saznajte gledajući ovaj anime.


One Outs spada u ligu sportskih animea, kao što je Hajime no Ippo, Slum Dunk, Major i ostali. Protogonisti u ovakvim serijalima su mahom propalice i luzeri, koji nenadano dolaze do titule šampiona. No, One Outs se u jednom delu razlikuje od većine pomenutih serijala: glavni junak animea nije nikakva dobrica, on ne prikazuje sport kao nešto junačko, nešto čemu treba da stremimo, nego ogoljava njegovu zlu prirodu: menadžere koje zanima samo novac, nameštanje utakmica, varanje. U ovom serijalu nema galantnih brzih lopti koje spašavaju dan, niti mačoizma, epskih scena, sudara između dva titana, bacača i udarača. Ovaj anime se uglavnom vrti oko lukavih psiholoških smicalica i podlosti. Što nije loše.

Ono što jeste loše, je plitkoća i jednodimenzionalnost ovog serijala. Sva akcija se dešava na igralištu, nema propratne drame niti razvoja likova van igre. Nema pozadinske priče, nema sporedne fabule, nema komičnih scena van terena, ne, ne i ne. Kao rezultat toga, fabula se sastoji iz gomile cinizma, koji, iako u početku biva zanimljiv, nekako ostaje isti sve do kraja serijala, što je potpuno bezze.

Što se animacije tiče, njena snaga leži u dizajnu glavnog lika. Takođe, One Outs je pun lepo odrađenih animacijskih detalja, lepo je predstavljena atmosfera na stadionu i same „borbe“ između bacača i udarača. Što se likova tiče, uživao sam u glavnom liku, ali ostali su jednostavno bledi, ne primećujemo ih kako serijal ide svome kraju. Jedino lik Kađime ponekad blesne kao supernova, ali i to samo, kao što rekoh, ponekad.

U svakom slučaju, One Outs je anime koji vredi pogledati. Đavolske karakteristike glavnog lika i smicalice kojima se služi da bi dobio svaku utakmicu su nešto što drži pažnju kroz ovih dvadeset i pet epizoda. Svakako preporuka, ako nemate šta da gledate. No, nemojte da mislite da je ovo vrh animea. Ne, ima puno boljih. Perin, over & out.

Perin

 • 3
 • *
 • Posts: 5.081
  • Klub Knjige
Re: Anime Jedinica
« Reply #175 on: 23-10-2010, 22:22:15 »
OBAVEŠTENJE: BERSERK (MANGA) - SVESKA 1 NA ANIME JEDINICI!

Na Anime Jedinici ćete odsad moći da download-ujete jednu od najboljih mangi, pod nazivom Berserk. S obzirom da će se raditi novi anime po ovoj mangi, redakcija Anime Jedinice je odlučila (to jest, Perin je odlučio) da obradujemo posetioce prevodom prvog volumena (sveske). Sveska sadrži tri prva poglavlja, i preko 200 stranica. Prvu svesku možete skinuti na sajtu Anime Jedinice ( http://animejedinica.blogspot.com/ ) u novom odeljku pod nazivom "Download Kutak." Uživajte!

P.S.

Da biste čitali ovu mangu, morate skinuti program CDisplay, koji je ustvari čitač skeniranh stripova. Takođe, mange, ili ti japanski stripovi, se čitaju sa desna u levo.

Perin

 • 3
 • *
 • Posts: 5.081
  • Klub Knjige
Re: Anime Jedinica
« Reply #176 on: 26-10-2010, 22:27:25 »
VINLAND SAGAGodina izlaska: 2005 - ?
Broj sveski: 8+


Vilnland Saga kombinuje severnoevropsku mitologiju, Vikinge i Englesku, u jednu priču epskih razmera i punu dobro razrađenih likova. Kažem, kombinuje Vikinge, Englesku i mitologiju. Ne, ovo nije istorijski tačna manga, ovo je manga sa istorijskom potkom. Nemojte da očekujete da su sve informacije koje ova manga pruža tačne. Znate i sami da su Vikinzi bili inspiracija mnogih dela – od Nibelunškog Prstena, poznate Vagnerove opere, do samog Tolkina i Gospodara Prstenova. Njih je iskoristio i Makoto Jukimora, mangaka Vinland Sage. Služeći se istorijskim činjenicama Vinalnd Saga prati dogodovštine fiktivnog vikinškog ratnika Torfina, koji pomaže da se danski kralj Kanute uzdigne na presto u jedanaestom veku. Naravno, to nije sama osnova priče; nju nalazimo u stalnoj potrazi za osvetom, u želji za ubistvom mrskoga Askelada, koji je glavnom junaku ubio oca, i kojeg isti želi da pobedi u borbi jedan na jedan.

Torfinova i Askeladova priča ustvari predstavljaju promenu jednog doba. Kada je počela vladavina Vikinga, Torfinovi preci nisu bili ništa drugo do masa malih kraljevstava, koji se nisu želeli mešati jedni sa drugim, koji su živeli svoj život kako su hteli. No, u devetom veku, Herald Fairhar je od tih malih kraljevstava stvorio jednu naciju, Norvešku. Oni koji su mu se suprotstavili pobegli su na Island, odakle potiče i glavni junak ove mange. Vikinški smisao slobode i nezavisnosti je tema koja se proteže kroz ovaj serijal. Ponekad možemo da je primetimo kroz razne vidove ropstva, verovali ili ne.     

Iako je ovo priča epskih razmera, Makoto, tvorac ove mange, ne zaboravlja da sama priča nije ono što čini dobru mangu – ne, to su likovi. Njegovi Vikinzi nisu brutalna kopilad, niti hrabri momci, junaci koji spašavaju dan. Ne, ovo su ljudi koje je život očvrstio, naučio nekim stvarima. Oni su toliko stvarni da ih možete čuti kako dišu sa ekrana (ili papira) dok ih čitate. Vikinzi ne idu u pljačke radi samog plena nego zbog toga što ih je nužda naterala – u zemlji gde su leta kratka, nemaju izbora. Dok je većina Vikinga opisana kao pomalo bezobzirna, i na neki način, glupa nacija, Askelad je odrađen kao lik koji razmišlja svojom glavom, koji se služi lukavstvom da bi ispunio svoje ciljeve. Nije da se on ne služi nasiljem; on to čini lukavo kao lija. Tu je i Torfin, naravno. Smrtni neprijatelj, koji plovi zajedno sa svojim nemesisom. Ali, Askelad mu veruje: zna da njegov ponos i čast neće dozvoliti da ga ovaj ubije na spavanju, nego samo u borbi jedan na jedan. Kako jedan momčić zna šta je čast? Naravno, to saznajemo iz Torfinove prošlosti. Ključna figura je otac. Ključna reč je osveta. Ključna pitanja su: Šta ste spremni da učinite za osvetu? Da li vas osveta zaslepi, ispuni, i kada dođete do svog cilja, da li ste prazni? Kako se nositi sa prazninom? Da li postoji nešto posle osvete? Torfin je kompleksan lik, iako ga vode jednostavne pobude.

No, dosta hvalospeva. Treba reći nešto i o manama ove mange. Kada je neka priča epskih razmera, u njoj moraju postojati delovi koji su previše dosadni. Tako je i ovde. Kada, nakon jednog velikog preokreta, nađemo Torfina kao roba na farmi, postaje nam dosadno. Tih par poglavlja koji se sada izbacuju i izlaze ruše kvalitet i samu svrhu ove mange. Priča koja je brutalna, krvava, smeštena u srednji vek ne sme da zaboravi na svoje okruženje i svoj početak. Doduše, ruku na srce, manga radi na likovima i produbljuje ih kroz ovakve delove priče, ali nam se nekad čini da su ti delovi bespotrebni. Ako naviknemo da je neka manga krvava i puna akcije, očekujemo to od početka do kraja. No, možda je to do nas. U svakom slučaju, oni koji vole srednji vek, Vikinge, ne smeju propustiti ovo ostvarenje. Takođe, oni koji u nebesa dižu Berserk mangu, trebali bi pročitati i ovo. Postoji dosta sličnosti. Perin, over & out.
J.Stickman

 • 2
 • Posts: 99
 • pretty as a picture
Re: Anime Jedinica
« Reply #177 on: 15-11-2010, 18:36:26 »
OBAVEŠTENJE: BERSERK (MANGA) - SVESKA 1 NA ANIME JEDINICI!

Na Anime Jedinici ćete odsad moći da download-ujete jednu od najboljih mangi, pod nazivom Berserk. S obzirom da će se raditi novi anime po ovoj mangi, redakcija Anime Jedinice je odlučila (to jest, Perin je odlučio) da obradujemo posetioce prevodom prvog volumena (sveske). Sveska sadrži tri prva poglavlja, i preko 200 stranica. Prvu svesku možete skinuti na sajtu Anime Jedinice ( http://animejedinica.blogspot.com/ ) u novom odeljku pod nazivom "Download Kutak." Uživajte!

P.S.

Da biste čitali ovu mangu, morate skinuti program CDisplay, koji je ustvari čitač skeniranh stripova. Takođe, mange, ili ti japanski stripovi, se čitaju sa desna u levo.

Ovo je sjajno. Zahvaljujem i javim se sa prvim impresijama nakon prvog čitanja. Sramotno ili ne, ovu mangu nisam čitao.  :D
Između ovdje i tamo.

Perin

 • 3
 • *
 • Posts: 5.081
  • Klub Knjige
Re: Anime Jedinica
« Reply #178 on: 15-11-2010, 22:07:52 »
SRAMOTNO! :D

J.Stickman

 • 2
 • Posts: 99
 • pretty as a picture
Re: Anime Jedinica
« Reply #179 on: 16-11-2010, 07:05:10 »
SRAMOTNO! :D

Radim na tome. Na vraćanju časti  :!:
Između ovdje i tamo.

J.Stickman

 • 2
 • Posts: 99
 • pretty as a picture
Re: Anime Jedinica
« Reply #180 on: 16-11-2010, 21:29:45 »
Skinuo i pročitao.
Pa, moram priznati da strip koji počinje scenom seksa sa demonom definitivno zaslužuje moju pažnju. Gats je osoben, pomalo sirov junak ( ili antijunak?), u prvoj epizodi još uvijek nerazrađen - barem u mojim očima ali sa velikim potencijalom i ne samo zbog mača koji onako dugačak stigne se skriti iza plašta. A to što gats vitla njime bez po muke je još jedna divna stvar koju će svaki čovjek nesviknut na japansku percepciju - lako odbaciti kao nešto nevjerovatno ( ok Spiderman je vjerovatan jer... jer može podići daleko teže stvari ) dok ja - ne.
Zaista mi se dopao.
Novi je to svijet za mene. Berserk je opravdao i naslov. Krv, crijeva, demoni, seks i nekakvo čudno poznanstvo koje za sada ne mogu da definišem.
I sad, dopada mi se taj vilenjak. razbija tmurnu narav ovoga junaka Gatsa.
I crtež te kadriranje. Mislim, wow, kao crtač amater kažem da je to još jedno divno štivo za mene. Presijecanje na pola & klanje 'n' ubijanje...
Idem zbaviti još ovoga.
Iako mi je Oštrica besmrtnika favorit, Berserk se lagano penje ka vrhu. Hvala za free download...

 :D
Između ovdje i tamo.

Perin

 • 3
 • *
 • Posts: 5.081
  • Klub Knjige
Re: Anime Jedinica
« Reply #181 on: 16-11-2010, 21:36:18 »
Ništa. Radim na drugom volumenu. Inače, ima ih oko 35. :) Ne znam da li si gledao anime, koji objašnjava samo golden age ark... Poznantstvo Gatsovo sa Grifitom i sudbinu što je sam junak doživeo... Veruj mi, manga je na samom vrhu...Radi se i drugi anime, koji JEDVA čekam, po ovoj mangi :)

J.Stickman

 • 2
 • Posts: 99
 • pretty as a picture
Re: Anime Jedinica
« Reply #182 on: 16-11-2010, 21:45:28 »
Lijepo, lijepo. Rado bih pomogao ali trenutno radim 20 sati dnevno a još pokušavam izbrusiti stil crtanja da valja i da se može konkurisati za ozbiljne stripove. Pazi, vidio sam da ima ta anima al' ne znam baš koliko epizoda toga i isplatili se nabaviti? Mislim, tu je u komšiluku, lako je zapržiti na disk ali treba naći vremena i gledati :)
Nego , postoji li neka anima sa vukodlacima?
Između ovdje i tamo.

Perin

 • 3
 • *
 • Posts: 5.081
  • Klub Knjige
Re: Anime Jedinica
« Reply #183 on: 16-11-2010, 22:32:05 »
Hm...not that I know of. Ima ih podosta sa vampirima doduše.

J.Stickman

 • 2
 • Posts: 99
 • pretty as a picture
Re: Anime Jedinica
« Reply #184 on: 16-11-2010, 22:43:29 »
Naišao sam samo na hentai neki sa vukodlacima ali ni on nije bio čemu. Potraga se nastavlja.
Između ovdje i tamo.

Perin

 • 3
 • *
 • Posts: 5.081
  • Klub Knjige
Re: Anime Jedinica
« Reply #185 on: 16-11-2010, 23:18:49 »
Hentai naslovi su dobri. Sa vukodlacima, i bez vukodlaka.  :|

J.Stickman

 • 2
 • Posts: 99
 • pretty as a picture
Re: Anime Jedinica
« Reply #186 on: 17-11-2010, 00:21:04 »
Nešto za preporučiti? Ili sam izbirljivog ukusa ili je problem što su mi se samo Cleavage, Urotsukidoji i La Blue Girl dopali od hentaija. Za sada.  :evil:
Između ovdje i tamo.

Perin

 • 3
 • *
 • Posts: 5.081
  • Klub Knjige
Re: Anime Jedinica
« Reply #187 on: 17-11-2010, 00:46:48 »
Cleavage je i meni jedan od boljih :D Elem, ljudi što su radili taj anime, mislim da su radili i...kako se ono zvaše...Discipline: Record of a Crusade, to isto nije loš naslov. The Hills Have Size isto nije loš. Kao i The Duchess of Busty Mounds. Možda bi bilo dobro overiti i Gibo: STepmothers Sin. Mislim, ima toga dosta  xjap         

ridiculus

 • 5
 • 3
 • Posts: 6.144
  • Strahoslovni domen999
Re: Anime Jedinica
« Reply #188 on: 18-11-2010, 12:05:44 »
Nego , postoji li neka anima sa vukodlacima?

Loups-Garous. Ali ne znam koliko je taj vukodlak realan, nisam još pogledao film.

Hakaba Kitarou - samo u epizodi ili dve, ali ne bi valjda propustio borbu Drakule i drevnog kineskog demona koji isisava životnu energiju?

Mislim da se pojavljuje u filmu Vampire Hunter D: Bloodlust, ali kratko.

Mislim da se pojavljuje u Darkstalkers-ima.

Ovo je sve što mogu da izvadim iz glave, a komična pojavljivanja nisam računao.

Vampiri se pojavljuju u animeima daleko češće. Daleko, daleko, daleko češće. Naravno, imaš mnoštvo sličnih ljudi-zveri, kao u Wolf's Rain-u.

By the way, baš sam skoro razmišljao o pojavljivanju zombija u mangama i animeima.
Dok ima smrti, ima i nade.

J.Stickman

 • 2
 • Posts: 99
 • pretty as a picture
Re: Anime Jedinica
« Reply #189 on: 19-11-2010, 10:52:19 »
Nego , postoji li neka anima sa vukodlacima?

Loups-Garous. Ali ne znam koliko je taj vukodlak realan, nisam još pogledao film.

Hakaba Kitarou - samo u epizodi ili dve, ali ne bi valjda propustio borbu Drakule i drevnog kineskog demona koji isisava životnu energiju?

Mislim da se pojavljuje u filmu Vampire Hunter D: Bloodlust, ali kratko.

Mislim da se pojavljuje u Darkstalkers-ima.

Ovo je sve što mogu da izvadim iz glave, a komična pojavljivanja nisam računao.

Vampiri se pojavljuju u animeima daleko češće. Daleko, daleko, daleko češće. Naravno, imaš mnoštvo sličnih ljudi-zveri, kao u Wolf's Rain-u.

By the way, baš sam skoro razmišljao o pojavljivanju zombija u mangama i animeima.

Hvala. To su informacije za mene u ovom trenutku zlata vrijedne. Ionako skupljam sve što stignem o vukodlacima pa sam krenuo čeprkati po Animi. Pokušat ću sve ovo zbaviti pa sklopiti kakav tekst, okačiti na internet il' nešto slično...
A zombija, čini mi se da ima i viška...

@Perin - ma ne znam sad, nisam baš zagrižen fan hentaija da bih sve to ovjerio, ionako nemam vremena ni ove što su na hard disku anime da pogledam ali... opet ... zvuči primamljivo  :evil:
Između ovdje i tamo.

Perin

 • 3
 • *
 • Posts: 5.081
  • Klub Knjige
Re: Anime Jedinica
« Reply #190 on: 19-11-2010, 15:22:41 »
Sklepaš tekst, pošalješ meni, okačim na Anime Jedinicu :D

Što se hentaija tiče, nisam ni ja nekakav fan, ali ono, to su uglavnom po 2 epke, pa se da katkad odgledati. Sem toga, ja nekad igram i H-igre ili eroge novele :D Vidiš, mogao bi jedan tekst o tome... :D

J.Stickman

 • 2
 • Posts: 99
 • pretty as a picture
Re: Anime Jedinica
« Reply #191 on: 19-11-2010, 18:54:28 »
Sklepaš tekst, pošalješ meni, okačim na Anime Jedinicu :D

Što se hentaija tiče, nisam ni ja nekakav fan, ali ono, to su uglavnom po 2 epke, pa se da katkad odgledati. Sem toga, ja nekad igram i H-igre ili eroge novele :D Vidiš, mogao bi jedan tekst o tome... :D

Ok, imam jedan u planu za vikend o ninjama & samurajima u animi. Mislio sam napraviti neki blog ali kad već nudiš rado ću poslati pa ako bude valjalo - objavi a ako ne - pošalji nazad pa ću doraditi.
Hm, igre? :evil:
Od toga sam igrao Downhill Nights 2, jel to spada u hentai? Ili BIKO 3? To su mi skoro snimili sa hrpom anima na hard disku. Inače prilično dosadna igra u kojoj se uhode žene i na kraju ih možeš ili silovati ili se seksati s njima. Ništa posebno.  :D
Između ovdje i tamo.

Perin

 • 3
 • *
 • Posts: 5.081
  • Klub Knjige
Re: Anime Jedinica
« Reply #192 on: 19-11-2010, 19:32:25 »
My man! Pa svrha eroge igara je seks!  xjap  :|

Što se teksta tiče, samo pošalji. Mail je: perin83@gmail.com

J.Stickman

 • 2
 • Posts: 99
 • pretty as a picture
Re: Anime Jedinica
« Reply #193 on: 20-11-2010, 16:33:06 »
My man! Pa svrha eroge igara je seks!  xjap  :|

Što se teksta tiče, samo pošalji. Mail je: perin83@gmail.com

Kul. Ima nas sličnih izgleda.  xcheers
Što se tiče teksta, potrajaće malo, pošto sam dobio dosta novih knjiga o Japanu uopšte pa ću sve to iskombinovati sa ovim serijalima do sada, neke moram nanovo i pogledati pa ću rado poslati tekst. Jel trebaju i neke fotke ili samo tekst?
A što se tiče igara, sjetih se i one Jiburiru, ali to mi je prijateljica snimila ona je ionako poprilično luda za takvim stvarima.

Između ovdje i tamo.

Perin

 • 3
 • *
 • Posts: 5.081
  • Klub Knjige
Re: Anime Jedinica
« Reply #194 on: 20-11-2010, 17:46:32 »
Ako ima fotki, poželjno je :)

Perin

 • 3
 • *
 • Posts: 5.081
  • Klub Knjige
Re: Anime Jedinica
« Reply #195 on: 08-12-2010, 19:35:54 »
DETECTIVE CONANGodina snimanja: 1996-?
Broj epizoda: 598+


Šiniči Kudo je poznati detektiv tinejdžer, kojeg često porede sa Šerlokom Holmsom. No, uskoro se njegov život menja iz korena: tokom rešavanja jednog slučaja, upada u zamku i, pod dejstvom eksperimentalne droge, njegovo telo postaje telo sedmogodišnjaka. Ne bi li sakrio svoj pravi identitet, Šiniči menja ime u Edogava Konan (prepoznaćemo da je ovo ’Edogava’ ustvari omaž imenu Edogava Ranpo, poznatom japanskom piscu detektivskih romana). Može li taj sedmogodišnjak, pomoći svojoj porodici i nastaviti rešavati slučajeve kao dosad?

Elem, Detective Conan nije loš anime. Ali – a uvek postoji ono ali! – mnogo je dugačak. Da, anime spada u maratonski serijal, od 600 i kusur epizoda. I još se prikazuje. Stoga, vi koji ne možete gledati serijal duži od dvadesetak epizoda, slobodno preskočite ovaj rivju.

Anime spada u detektivski žanr; Edogava Konan se susreće sa nekom misterijom, pomaže u rešavanju slučaja, end of story. Pozitivna strana ovog animea su likovi; zaista su sjajni, dobro okarakterisani. Moj favorit je Kagorou :) Pored dobrih likova, ono što održava pažnju jesu misterije i slučajevi koje glavni lik rešava. No, ovde primećujemo jedan downside: generalna fabula sporo teče. Ali, ako želite anime koji će Vam probuditi želju za misterija, detektivskim fazonima i ako volite Šerloka Holmsa, onda je ovo anime za Vas.

Animacija nije nešto, dok je muzika, s druge strane, vrhunska. Likovi su dobro predočeni, ali zaista loše nacrtani; doduše, mene crtež ne zanima toliko koliko priča, ali red je da se pomene i upozori na mane samog serijala.

Ovaj serijal ne poseduje visoke kvalitete detektivskog žanra, niti emocionalne dubine nekog ozbiljnog anime ostvarenja, ali njegova tinejdžerska komponenta ima nešto što epizodični anime serijali poseduju: svaka epizoda stoji na pravom mestu u slagalici generalne fabule. Vi što vole maratonske anime, koje su mahom epizodične, verujte, ovo je anime za Vas.

VajraR

 • 1
 • Posts: 4
Re: Anime Jedinica
« Reply #196 on: 24-04-2012, 20:17:08 »
Gall Force; svih 6 epizoda, mada je prva "eternal Story" ubedljivo najbolja. To je stari anime, iz 1986 koliko se secam. Vredi ga pogledati.
"With freedom, books, flowers, and the moon, who could not be happy?" — Oscar Wilde

NGboo

 • 2
 • Posts: 389
Re: Anime Jedinica
« Reply #197 on: 15-06-2012, 11:23:23 »
Hoće li ponovo da zaživi Anime Jedinica ili je blog zauvek ugašen? :)

Perin

 • 3
 • *
 • Posts: 5.081
  • Klub Knjige
Re: Anime Jedinica
« Reply #198 on: 15-06-2012, 14:28:45 »
Sve recenzije su prebačene na ANIME OVERDOSE. Kako nisam imao vremena da pišem recenzije za blog, a saradnici nisu hteli uopšte da pišu, odlučio sam da inkorporiram AJ u AO. Tamo, ko god želi, može da nastavi da piše recenzije. 


http://www.anime-overdose.com/frontend.php?action=recenzije

NGboo

 • 2
 • Posts: 389
Re: Anime Jedinica
« Reply #199 on: 15-06-2012, 21:19:41 »
Ok, hvala na informaciji. :)