• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Anime Jedinica

Started by Perin, 04-05-2009, 01:41:27

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Perin

Pa i po meni jesu, jer pomenute naslove jesam gledao (ustvari, Gundam sam pokušao da gledam), za razliku od Saber Ridera, za kojeg jesam čuo, ali ga kao klinjo nisam gledao...Ja sam više Anime Jedinicu zamislio kao blog/sajt na kojem će ljudi pisati...kako bih rekao....hm...objektivno-subjektivne stavove o nekom serijalu, ili bilo čemu što je vezano za anime/mangu. Ispod svakog opisa na blogu ima dugme "komentariši", tako da raja može fino raspravljati o tome kakav je neki tekst/opis i njihovi utisci o istom...

zakk

Verovatno je čovek pod "svet" mislio "mi". To ima nekog smisla. Prve anime koje su kod nas mogle gledati na domaćim kanalima su valjda Umi no Toriton i Granzort, na Super Channelu (tj 3K) Macross One, Saber Rider, Voltron.

Ma, ima li negde već neki gotov tekst o o ovome?
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

ridiculus

Quote from: zakk on 02-09-2009, 13:57:15
Ma, ima li negde već neki gotov tekst o o ovome?

Ako ima, voleo bih da ga pročitam.

Nego, pade mi na pamet: naučno-fantastična serija koja je bila izuzetno popularna u Japanu 70-tih je Svemirska krstarica Jamato. To je serija koja je od Leiji-ja Matsumoto-a napravila zvezdu. Čitao sam u svoje vreme Živkovićev prikaz u SF enciklopediji o tome, i on tu priča o filmu (koji je u stvari montaža scena iz TV serije) i kako je taj film rip-off Zvezdanih ratova. Nešto u tom stilu. Jbt, kako može da je rip-off Star Wars-a kada je stariji nekoliko godina? Da je rekao "Zvezdane staze" umesto SW-a, moglo bi se diskutovati...
Dok ima smrti, ima i nade.

Perin

PLANETES

Godina snimanja: 2003.
Broj epizoda: 26

Godina je 2075. Nafta je odavno potrošena, a Mesec, taj Zemljin neumorni pratilac rošavog lica, ne samo što je kolonizovan već je i prepun novootkrivenog izvora energije. Astronauti, svemirski letovi i boravak u nultoj gravitaciji deo su svakodnevice ljudskog života.

Međutim, na put još bržem razvoju svemirskih putovanja staju tvorevine kratkovidih žitelja 20. veka – raznorazni svemirski otpad poput matorih, pokvarenih satelita i njihovih komponenata, delova letelica, osoba sahranjenih u svemiru i ostalih zvrčki koje prete da se sudare sa nekim od brodova koji lete na Zemlju ili sa nje. I tu, dragi čitaoci, na scenu stupaju junaci naše serije – pripadnici odeljenja za uklanjanje otpada svemirske stanice Seven, koja je u vlasništvu Technore, kompanije-giganta.

Naravno, vama je serija u najavi već dosadna i počinjete da se pitate kakve veze svemirski đubretari imaju sa bilo čime i kakav je to anime bez nindži sa specijalnim moćima, bez opakih samuraja, bez obnaženih, prsatih teta i dosta acije i krvi. Odličan anime!, izdirem se na vas časteći vas usputnom ćuškom i, prekidajući vam tok misli, zakrvavljenih očiju buljim u vas dok se ne povinujete mojoj volji i poverujete mi.

Sada sledi par reči o animeu. Dakle, kao što je prethodno rečeno, priča prati ekipu svemirskih đubretara i prikazuje njihove dogodovštine u svemiru. Serija je u suštini tvrda SF ljubavna drama koja se bavi gomilom pitanja počev od odnosa među ljudima i među nacijama, odnosom između velikih kompanija i njihovih zaposlenih, uticajem tih kompanija na svet, položajem siromašnih zemalja u odnosu na razvijene i jake, monopoloizacijom svemirskih resursa, terorizmom, ljudskim avanturističkim duhom, kolonizacijom Sunčevog sistema... Jasno vam već postaje da pred sobom imate seriju koja se, kao i svaki dobar SF, bavi gomilom pitanja i problema koji ili već postoje ili, pak, prete da nastanu.

Pored gore navedenog dodajte zanimljive likove, realističnu futurističku atmosferu i veoma jaku, toplu i ubedljivu priču iskazanu kroz lep crtež i animaciju i predivnu muziku. Kada sve to saberete, oduzmete, pomnožite i podelite, ostaje vam remek-delo animea koje nijedan ljubitelj naučnofantastičnog žanra neće sebi dozvoliti da propusti.

Toliko od mene. Fingy, over and out. You copy?

NAPOMENA: Opis je uradio član Anime Jedinice, Fingolfin The Elf King.

Perin

CLEAVAGE (18+)

Godina snimanja: 2006.
Broj epizoda: 2.

Nakon što im se otac seli u Saporo, Todo Yuta i Todo Erika ostaju sami u kući. Oni su brat i sestra, ali nisu u krvnom srodstvu – kada je Yuta bio mali, majka mu je umrla a otac se ponovo oženio. Kako to inače biva, nova žena je dovela svoju kćer iz prvog braka, a to je, naravno, Erika. Nova majka je bila jedna nežna osoba i ostavila je prelep utisak na samo Yuta (da, neizlečeni Edipov kompleks), ali je i ona, avaj, umrla. Kako su im hormoni na ,,red alertu", Yuta i Erika nakon očevog odlaska postaju sve bliži i bliži, da bi na kraju počeli da imaju seksualne odnose. No, tu nastaje problem – njihovu tajnu vezu primećuje profesorica likovnog, koja je zainteresovana za Yuta i njegov odnos sa ,,sestrom"....

Kinky story, innit? Pa ja volim kinky priče. Naročito ako su u tu priču uključene devojke ogromnog poprsja, a verujte mi na reč, ovaj hentai vrišti od gomile ogromnih grudi. Elem, priča kao priča je posve jednostavna – ali ipak je dovoljno dobra za jednu, da kažemo, hentai priču. Radnja se odvija stnadardno, nema tu nekih mudrih zapleta, preokreta– kao i u svakom hentai naslovu, priča nije ni važna, stavljena je u drugi plan.

Likovi su relativno dobro urađeni, s obzirom da ovaj serijal, kao i većina hentaija ima malo epizoda – samo dve. Lik Yute mi se dosta svideo, jer je prikazan kao neko ko popušta svojoj sestri, ali zna i da ,,pritegne uzde", kad ova to krene da iskorištava. Koliko voli Eriku pokazuje i činjenica da je učinio to što je učinio sa profesorkom likovnog (mada je ovo diskutabilno, jer su ga grudi profesorice likovnog oduvek privlačile, ali dobro). Lik Erike, sestre mi je pomalo bio prazan – prevše nekako isforsiran, ako ćemo iskreno. Doduše, to sve pada u vodu kada vidite kako izgleda, tako da ti neki njeni ispadi, nisu u osnovi nimalo važni. (A i kako bi bili? Ta ovo je hentai). XD

Scene seksa su sasvim zanimljive i ,,normalne" sa lepom predigrom i uvodom (tipa kada glavni lik krene voditi ljubav sa profesoricom likovnog, predigra je baš ono...uh). Kao i u većini hentai naslova, i ovde postoji suparnik/suparnica koji glavnog lika navede na stranputicu, ali se naravno, to uvek ispravi, u većini slučajeva tako što se dve osobe koje se bore oko srca glavnog junaka/junakinje na kraju pomire, imaju seks zajedno i to je to. Veoma inovativno zar ne? :D

Preporuka za gledanje ovog hentai naslova ide svakako ljudima koji imaju fetiš za velikim grudima. Anime je odlično nacrtan, animacija je super, scene seksualnih odnosa su još bolje...Šta još jedan hentai fan može da poželi?

Perin

MIRAGE OF BLAZE

Godina snimanja: 2002.
Broj epizoda: 13 + OVA

Desilo se tako, da sam surfanjem po anime planetu, naišao na kratak opis jednog anime serijala koji me zaintrigirao – anime se zvao Mirage of Blaze. Sad, kako nisam gledao u žanr, nego u priču, onako nevino konstatujem na forumu Anime Overdose da krećem sa gledanjem ovog serijala. Kako sam svima poznat kao homofob i protivnik yuri, yaoi i tako tih ,,derpe" žanrova, jedna osoba, sa nickom Suna, mi 'ladno kaže: ,,E baš me zanima tvoje mišljenje o serijalu." I sad ja kontam, što odjednom to....Eh, eh, eh....Gledam ti ja tako anime, i negde oko pete epizode....oko pete epizode...ispostavi se da je anime shounen – ai (blaga varijanta yaoija)!!! Dakle, sledi prvi opis anime ostvarenja iz ,,derpe" žanra. Trudiću se da budem objektivan.

Pored našeg, stvarnog sveta, postoji još jedan duhovni svet, gde se duše samuraja bore za prevlast. Ougi Takaya, sasvim običan srednjoškolac, nije ništa znao o ovome sve dok ne sretne čoveka pod imenom Naoe Nobutsuna, koji mu kaže da je on ustvari reinkarnacija Uesugi Kagetore, jednog od vođa klana koji se bavi uništavanjem zlih duhova. Uz pomoć starih prijatelja, Takaya se bori protiv njih i traga za svojom prošlošću...

E sad, jelte, ne možete nakon ove priče da očekujete nekakav pederluk u animeu, zar ne? E, pa nisam ga ni ja očekivao. Vladimire dosta o tome! Zar nisi rekao da ćeš biti objektivan? Okej, okej! Priča u Mirage of Blaze nije toliko loša – ustvari, pre bih rekao – ideja nije loša. Originalnost priče je stvarno super, iako nam ona sama ne kazuje ništa novo, dosta dobro obrađuje bitke davno umrlih samuraja, i kako ta bitka utiče na ovaj svet. Čitava stvar je urađena sa nekom mračnom atmosferom, i mračnim raspoloženjem. Ono što je mana priče je što nije konzistentna. Previše preskakanja ima za anime od samo 13 epizoda. Drugi problem u animeu jeste gomila likova, mesta, i imena koje jednostavno sve pomešate. Ni sam se sad ne mogu setiti ko je sa kim u srodstvu, ko je sa kim povezan na ovaj ili onaj način, tako da je to zbunjujuće.

Likovi i njihova interakcija je ustvari ono na šta se ovaj serijal fokusira. Fokus je prvenstveno na Kagetori i Naoeu, dva lika koji imaju zajedničku prošlost koja je puna nekih mračnih stvari. Ono što kao psiholog (nadam se) moram da priznam je, bez obzira na te neke ,,derpe" scene, da su odnosi između likova, njihovi kontovi, razmišljanja i šta sve ne dosta dobro odrađeni, zaista. Jedina mana (ako se takvom može nazvati) jeste nedostatak priče o sporednim likovima, ali to je za očekivati, sa obzirom da je ovo anime od svega 13 epizoda.

Animacija, muzika i ostalo su zaista na zavidnom nivou. Anime ima mračnu priču, i jedina mana ovog serijala jeste što mu je priča zbunjujuća i što anime potpada pod shounen – ai žanr. Sad, verovatno će se svideti devojkama, a možda i ponekom muškarcu. Eto. BIO SAM OBJEKTIVAN, ŠTA HOĆETE?

ridiculus

@Perin

Poslao sam ti članak o Bugipopu (ali ne Fantomu!  :mrgreen:). Ja to ne bih ni stavljao ovde, već pod književnost.

Perin

Ma i kontao sam da vidim šta da radim sa nekim člancima - ovaj Tomoe spada u japansku Kulturu, pa ću verovatno otvoriti poseban thread za to...moramreorganizaciju pravit, proširiti sve, sajt da napravim...uh...Samo šuti.

J.Stickman

Pozdrav, novi sam na ovom forumu, no vršljajuć bespućima interneta i tražeći anime naidjoh na ovaj forum i ove preporuke. Neke sam anime već gledao a neke no Samurai Champloo sam skoro priveo kraju pa mogu reći da me je daleko više oduševila nego Cowboy Bebop. Pregledao sam juče preporuke dok sam čekao aktivaciju pa sam pokupio neke i pronašao kod lokalnog dilera, pa moram reći da jedva čekam da pogledam pa ću ovdje ostaviti svoje impresije.

p.s.

Gledao sam i ja Cleveage pa moram se složiti sa korisnikom iznad, da se sestre mogla bolje odraditi karakterno i baš djeluje nekako nedorečeno. S druge strane profesorka je... pa dobra.
Između ovdje i tamo.

Perin

Baš mi je drago što ti se sviđa...inače, možeš nas posetiti i na zvaničnom blogu http://animejedinica.blogspot.com/ . Mada i ovde skoro u isto vreme postujem što ima i tamo :)

J.Stickman

Veliko hvala. Pogledao sam blog, zaista dobar posao moram priznati i jako mnogo informacija za ljubitelje anime. Svaka čast. :)
Čim uzmognem vremena aktivirat ću se i ja u diskusijama i sa komentarima na blogu.
Između ovdje i tamo.

Perin

Opušteno...u skorije vreme planiram da radim sajt, jer je blog sad premalen koliko stvari imam na njemu nabacano....nije pregledno...ću sve da javim kada bude gotovo, naravno :)

Nightflier

Možda bi ti bilo pametnije da sačekaš da Boban sredi sajt, pa da to objavljuješ ovde. Čim to uradi, ja selim Bookspace na ZS. Tako ćeš imati veču posećenost, a i čitanost.
Sebarsko je da budu gladni.
First 666

Perin

Ću da vidim kako će sve ispasti na kraju...definitivno će i ovde ostati sve i biće u isti trenutak novine kao i na anime jedinici...Prvo da se sve sredi...A, iako ja vodim glavnu reč tamo, imam i saradnike koji imaju i svoje mišljenje o svemu :) :)

Perin

RENTAL MAGICA

Godina snimanja: 2007-2008.
Broj epizoda: 24

Ljubitelji magije, natprirodnog, ili jednostavno ,,lakih" priča i komedije, nastavite da čitate, ostali bi možda želeli da uštede vreme za nešto drugo.

Ovo ostvarenje je prilično epizodno, pa nema ,,priču" kao takvu, više epizode koje prate sve teže misije grupe Rental Magica. Pojasnimo – priča se odvija u alternativnoj verziji našeg sveta, gde postoji magija i manje-više se otvoreno koristi, mada u zatvorenim krugovima talentovanih. Rental Magica je jedna od mnogih organizacija koje se bave iznajmljivanjem svojih magova onima kojima su potrebni i koji su sposobni da plate, ali koja je donekle specifična time što objedinjuje magove koji praktikuju različite vrste magija, kao što su shinto, keltsko veštičarenje i onmyoudou. Radnja nas vodi kroz različite poslove gde upoznajemo mnogo toga vezanog za svet magova – magijsko veće, druge grupe, pravila koja upravljaju različitim oblicima magije, magijsku zagađenost, odmetnute magove, duhove, demone...

Priču gledamo prateći glavnog lika, Itsukija, tinejdžera blage naravi sa povezom preko oka. Itsuki je nasledio mesto predsednika Rental Magice kada je njegov otac preminuo. Pored svoje plašljivosti i blage naravi on nikada ne časi časa da pomogne prijatelju u nevolji. Sam bez talenta i za najosnovniju magiju, on ima tajno oružje, oko koje krije povez, koje mu dozvoljava da vidi ,,tokove" magije. Serija nam pruža uvid u priče svakog člana grupe, a i šire. Honami, keltska veštica koja koristi magiju prirode. Adelicija, koja koristi Solomonovu magiju da sebi veže i prizove demone. Likovi su dvodimenzionalni i kao takvi nemaju pravu ,,dubinu".

Crtež je uredu. Lep i zadovoljavajuć, ali ga ništa ne izdvaja iz gomile. Animacija je većinom tečna, mada se potkrade poneki ,,trzav" momenat. Uvodna špica mi se dopala, ima dobar izbor pesme, ali sem toga zvuk u ostalim delovima nisam ni primećivao, što ga čini prolaznim, mada ne vrednim spomena.

Kako bih ocenio ovaj anime? Meni se lično svideo dok sam ga gledao i prilično sam uživao, ali ne mogu bežati od činjenica – ovaj anime je prosečan. Zabavno ostvarenje koje se može brzo odgledati i zaboraviti.

NAPOMENA: Opis je uradio član Anime Jedinice, Hedge.

ridiculus

Kasniš.

(ko sam JA da to kažem, ali ipak... :roll:)

Perin

A kasnim da....slučajno...ima i Bakurano ili kako se već zove, samo slike da postavim...

Perin

BOKURANO

Godina snimanja: 2007.
Broj epizoda: 24

Bokurano. Zanimljivo ime. Mislim da je to prva stvar koja mi je privukla pažnju kod ovog animea. Interesantna stvar, budući da me je činjenica da za njega nisam čuo bila ujedno i prva stvar koja me je odbijala od gledanja ovog animea. Druga stvar koja me je odbijala bila je činjenica da Bokurano spada u mecha anime – generalno nisam ljubitelj ovog žanra, ne zato što ne volim velike robote koji se makljaju već zato što je većina njih (ili barem onih na koje sam ja nailazio) rađena na isti kalup. Čitanje opisa serije nije me razuverilo ali, srećom po mene, anime mi se učinio dovoljno zanimljivim za gledanje. Kažem srećom jer bih u suprotnom propustio jedno veoma kvalitetno ostvarenje.

Elem, šta je pisalo u opisu – grupa srednjoškolaca u letnjoj prirodnjačkoj školi tokom istraživanja jedne pećine naleti na čudnog čiku koji se tamo nastanio. Ok, čovek u pećini. Normalna situacija ali davno prevaziđena, ili barem tako istorija i antopologija kažu. Bilo kako bilo, za razliku od pećinskih ljudi, profesor Kokopeli (ime pustinjaka) je sa sobom u pomenutu špilju poneo i svoj računar kako bi mogao da radi na razvoju svoje nove igre.

Radnja igre? Ogromni robot koji se bori sa drugim ogromnim robotima u dvobojima na život i smrt kako bi zaštitio Zemlju. Objasnivši im pravila, Kokopeli ih pita da mu budu testeri i traži od njih da se stavljanjem ruke na čudan panel prijave kao igrači. Mislim da već naslućujete kuda ovo ide. Igra ne postoji, momci i devojke su se upravo prijavili da budu piloti džinovskog robota kojeg nazivaju Zearth i koji će u dolazećim epizodama štititi Zemlju od uništenja.

Ne deluje toliko primamljivo, zar ne? Međutim, ono što ovaj anime izdvaja iz mora drugih mecha ostvarenja je to što je mračan. Sudeći po opisu, većina bi očekivala neki traljavi shounen koji je do sada viđen milion puta. Znam da ja jesam. Ono što sam dobio bio je ozbiljan, depresivan i nepredvidljiv anime sa pomalo neobičnom pričom; najbolji opis koji sam do sada pročitao glasi otprilike ovako: ,,tmurna, depresivna atmosfera sa svega par sunčevih zrakova".

Gledajući ovaj anime osećao sam se kao pešadinac Gondora na Pelenorskim poljima koji je, konstantno napadan nadmoćnijom silom izdržavao u beznadežnoj situaciji, krvav i znojav, neumorno se nadajući čudu. Počev od prve epizode, iščekivao sam Rohirime da dojašu u pomoć, a Aragorna da izleti iz gusarskih brodova umesto neprijateljskog pojačanja. Da li sam dočekao taj trenutak spasa i obnovljene nade ili su snage Saurona ovoga puta odnele pobedu? Ako želite da saznate, pogledajte seriju, nećete se prevariti.

NAPOMENA: Opis je napisao član Anime Jedinice, Fingolfin The Elf King.

Perin

ZOMBIE LOAN

Broj epizoda: 11

U poslednje vreme nisam gledao dosta anime serijala – hell, nisam gledao ništa od animea u poslednja dva meseca. Sramota, a? Well, obnovio sam Berserka, po treći put...ali o Berserku postoji tekst na Anime Jedinici. Šta da opišem? Hm...neka to bude Zombie Loan.

Mičiru ima redak talenat – može da prepozna kad će neka osoba umreti. Veoma zanimljivo, zar ne? Međutim, kada predskaže smrt svojih roditelja, ona ovu moć vraća u podsvest. Nakon jednog čudnog i bizarnog događaja, ponovo joj se javljaju 'vizije' mračnoga prstena oko vrata dvojice srednjoškolskih dečaka, i čini se da će ova moć zasvagda ostati delom njene ličnosti. No, nije to ono što je zanimljivo – dva dečaka su zombiji, koji rade za određenu 'plaćeničku' organizaciju pod nazivom Zombie Loan. Ovaj duo traži pomoć od Mičiru – potrebna im je u potrazi za drugim osobama koje imaju mračni prsten, jer su te osobe ustvari zli zombiji. Mičiru, preplašena i naivna devojka, isprva odbija njihovu molbu, međutim...

Ovaj anime spada u shoujo i shounen žanr. Mogu reći da dosta dobro kombinuje ono što ti žanrovi mogu da ponude; nijedan lik u ovom serijalu nije predodređen da 'čini velike stvari' niti da bude 'najjači čovek na svetu.' Dva glavna lika su zombiji koji pokušavaju da otplate svoj dug tako što ubijaju druge zombije, a glavni ženski lik, iako ima neke skrivene moći, je smotana i kukavica. Glavnim likovima je jednostavno trebao neko sa talentom da primeti zombije, i tako su se, hajde da kažemo, 'okupili.'

Ono što je glavna mana ovog serijala jeste to što je prekratak. Materijala ima najmanje za dvadeset i šest epzioda, ali oni su (producenti), kao po običaju, sve usrali. Okej, razvoj likova je na zavidnom nivou, ali kraj (kakav kraj?) to uopšte nije povezao. Mnogo pitanja ostaje nedorečeno, i nijedan od sporednih likova ne dobija na dubini, a imaju takav potencijal i karaktere da je to možda i najveća mana ovog serijala. Pored pomenutog, animacija nije baš nešto, mada je dizajn likova odličan.

Što se tiče likova, kao što sam pomenuo, glavni likovi su zasita odlično odrađeni, i svaki od njih ima probleme sa kojima se mora nositi; svaki lik, povrh svega, zna u kojim momentima može biti smešan, a u kojima ozbiljan; ovde nema izuzetka, i stvarno sam zadovoljan likovima u ovom serijalu. Muzika...uh, ne sećam se, ako ćete sad iskreno.

Naravno, ako želite da vidite ostatak priče, onda ćete morati čitati mangu. Šta da Vam kažem? Takvo je stanje kod dosta anime serijala...Ako nemate šta da gledate, želite nešto kratko, zabavno, sa solidnim likovima i nedefinisanim krajem, onda preporuka ide za ovaj anime, koji je piscu ovoga rivjua sasvim prosečan, ali može se odgledati.

Tex Murphy

Perine, blog ti je odličan, ali mislim da treba više da se piše o hentai naslovima :-)
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

Perin

Ej, Harvi, hvala! Biće, čak planiram jedan opis uskoro, ali to je tek pokrenuto na anime jedinici, no ubuduće će biti barem jedan-dva hentaija mesečno ;) Rejoice!

Tex Murphy

Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

дејан

Perine, imas li info o ovome: 'First Squad: The Moment of Truth (Первый отряд: Момент истины / Fâsuto sukuwaddo (ファーストスクワッド))' ?

zanimljiva kombinacija: Studio: Molot Entertainment Film (Russia, Canada), Studio 4°C (Japan) | Director: Yoshiharu Ashino; Writers: Aljosha Klimov, Misha Sprits, 2009
...barcode never lies
FLA

Perin

Hm, nisam čuo za to, ali staviću da se skida pa ću pogledati i napisati opis :)

дејан

nashao rs linkove ako trebaju

http://rapidshare.com/files/293332898/First_Squad.part01.rar
http://rapidshare.com/files/293333465/First_Squad.part02.rar
http://rapidshare.com/files/293333138/First_Squad.part03.rar
http://rapidshare.com/files/293333936/First_Squad.part04.rar
http://rapidshare.com/files/293342659/First_Squad.part05.rar
http://rapidshare.com/files/293342889/First_Squad.part06.rar
http://rapidshare.com/files/293343053/First_Squad.part07.rar
http://rapidshare.com/files/293343646/First_Squad.part08.rar
http://rapidshare.com/files/293353286/First_Squad.part09.rar
http://rapidshare.com/files/293353505/First_Squad.part10.rar
http://rapidshare.com/files/293353623/First_Squad.part11.rar
http://rapidshare.com/files/293353754/First_Squad.part12.rar
http://rapidshare.com/files/293354883/First_Squad.part13.rar
bez passworda

...barcode never lies
FLA

Perin

Perin

GHOST HUNT

Godina snimanja: 2006-2007.

Mai Tanijama je srednjoškolka koja spletom okolnosti upoznaje Kazuja Šibuju, vlasnika agencije za natprirodne delatnosti. Njih dvoje, sa još par pomoćnika dobili su zadatak da istraže paranormalne aktivnosti u školskoj zgradi za koju se veruje da je ukleta. Kada reše slučaj Mai nakon određenog vremena ponovo kontaktira Šibuja, i ovoga puta joj nudi honorarni posao 'lovca na duhove.' Dok rešavaju misteriozne slučajeve, Mai polako počinje da se zaljubljuje u glavnoga lika, i priča počinje lagano da se odmotava...

Ghost Hunt spada u horror anime, ali me nije nešto preterano ni prestrašio niti oduševio. Okej, arkovi u priči nisu toliko loši, ali su dosta providni; mislim da samo u jednom arku nisam skontao ko je 'duh', ili ko je 'uklet'. Ono što je dobra stvar jeste to da ovaj anime pruža scene duhova tako da mi duhove retko kad vidimo; uglavnom su to 'creepy' zvukovi, koji su često strašniji nego sam pogled na duha. Ovi zvukovi, sniženja tepmerature, pomeranje objekata su skroz dobro uklopljeni u arkove, a priča se, u arku, dobro odvija (iako je predvidiva) i duhovi se pojavljuju tačno onda kada treba. No, ono što je manjkavost u ovome serijalu jeste to što ne postoji neka generalna priča. Anime se samo sastoji od arkova – dobije se slučaj, reši se slučaj, i gotovo. Svi glavni likovi prežive, svi su na kraju sretni i to je to.

Likovi su ono što u ovome serijalu smatram najvećom manom. Uopšte nisu dobro razrađeni – karakterizacija je na 'nultom' nivou. Ovo je uglavnom zbog toga što anime nema generalnu priču, kao što sam već spomenuo – jednostavno, arkovi u priči ne dozvoljavaju da se likovi dovoljno okarakterišu i osmisle. Takođe, likovi su puni 'arhetipa'; tačno ono što ste videli u mnogim anime serijalima, videćete i ovde. Animacija je osrednja, muzika služi svojoj svrsi, ali je lako zaboravimo (naročito ja koji ni ne obraćam pažnju toliko na muziku).

Ghost Hunt je anime koji sam odgledao nakon dva meseca apstinencije od anime serijala – generalni utisak nije loš, iako anime i nije nešto posebno. Iako ima solidne individualne arkove u priči, nedostatak generalne fabule i loša karakterizacija likova je ono što će većinu ljudi odbiti od ovoga serijala.

Perin

VALKYRIA CHRONICLE

Broj epizoda: 11

Kada sam prvi put uzeo da gledam/prevodim ovaj anime, dobio sam dosta komentara tipa ,, znaš li kako je to dobra igra na PS3". Nisam ni bio svestan da je stvar koju sam uzeo da gledam u stvari nastala po mega hitu sa PS3. Pomislio sam da se verovatno grdno prevario, jer, koliko me dosadašnje 28-mo godišnje iskustvo služi, stvari koje su pravljene po igrama su obično mega treševi... e ovde sam se prevario.

Radnja se dešava u Evropi, tridesetih godina prošloga veka. Rat besni starim kontinentom radi mineralnog bogatstva koje je glavni energent. U pitanju su ragnolit i ragolin. Zemlja bogata ovim rudnim bogatstvima jeste Galija, omanja državica koja se nalazi između dve sile: Imperije i Federacije. Zahvaljujući ogromnim rezervama ruda ragnonita i ragolina, Imperija napada Galiju odakle započinje radnja ove serije.

Kada su Imperijalne snage napale mali pogranični grad Brul (Galija), Velkin Gunter, sin starog generala Belgena Guntera, primoran je da se bori rame uz rame sa pripadnicima gradske straže, među kojima je Alisija Melčiot. Zajedno sa Velkinom je i njegova sestra Isara. Njih troje uspevaju da pobegnu iz Velkinove kuće prema Brulu, u do tada naviđenom modelu tenka kog su konstruisali njegov otac i Isarin biološki otac. Posle bitke kod Brula ovaj mala ekipa prijavljuje se u miliciju, odnosno narodnu armiju, i odatle prave avanture počinju. Velkin postaje komandant sedmog odreda u kojem mu se, kao podređeni, pridružuju njegova sestra Isara i Alisija.

Anime ocenjujem odličnom ocenom prvenstveno zbog priče, koja je zaista dobra i nemam šta da joj zamerim. Bliska mi je tematika drugog svetskog rata, a ambijent Valkyria Chronicles u velikoj meri podseća upravo na to.Ono što pored sjajne priče takođe izdvaja ovaj anime jeste crtež, koji je rađen posebnim tehnikama senčenja, tako da stvari izgledaju starije... da kažem imaju nekakvog duha. Muzička tema, osim uvodne i odjavne špice i nije nešto bogata, čak bih rekao da je poprilično siromašna, ali to i dalje ne umanje kvalitet ovog ostvarenja.

Kao što sam već rekao, svi su hvalili igru na sav glas, ali ni anime ne kaska za njom. Dakle, pripalite makine i pravac na download Valkyria Chronicles.

NAPOMENA: Opis je uradio član Anime Jedinice, GoKu.

Perin

COWBOY BEBOP

Godina snimanja: 1998-1990.

Na mene je, izgleda, spalo ovo teško breme opisivanja anime ostvarenja koje je pokupilo silne pohvale diljem, to jest, širom sveta – Cowboy Bebop. Pa, u startu ću Vam ovo reći – od mene, pomenuti anime neće dobiti tolike pohvale. Ne, ne, ne i opet ne. Anime jeste dobar, ali da bi ušao u mojih top 10 (da ne pominjem top 5) mora da ima standardnu i dobro definisanu priču, epizode koje se ne preskaču i koje nisu smor, a ovaj anime, dragi moji čitaoci to uopšte nema.

Anime se vrti oko lovaca na ucene, Spike Spiegela i Jet Blacka, i njihovim doživljajima tokom potrage za raznim kriminalcima, koje je teško uloviti, jer kako i sami znate, Galaksija je jedna beskonačna tvorevina, gde se pomenuti mogu lako sakriti. I Spike i Black teže da pobegnu od svoje prošlosti, no, ona ih proganja i uvek im je za petama, bilo da je to putem nekih sećanja koja se znaju javiti u najnepogodnijim trenucima, bilo da je to u vidu nekih opasnosti i starih/novih neprijatelja. No, nije sve tako crno – tokom svojih putešestvija, susreću i Faye Valentine, pomalo beskrupuloznu devojku koja im pomaže (mada ne njihovom voljom) u potrazi i lovu na razne kriminalce. Nakon nekog vremena pridružuje im se i Ed, tinejdžer-haker, kao i pas po imenu Ein. Da li će naše likove sudbina i mračna prošlost sustići, ili će ih obići kao ponekad što tornado obiđe regione koje bi trebao srušiti, saznaćete ako pogledate ovaj anime do kraja.

Uh. Kako da opišem ovaj serijal? Kako, kako, kako? Prva stvar koju trebate da zapamtite, jeste to da se Anime Jedinica sastoji od ljudi koji pišu subjketivno/objektivne opise anime serijala. Okej. Dakle, krećemo. Ono što najviše nerviralo kod pomenutog serijala jeste priča. Koliko su mi samo ljudi nahvalili Cowboy Bebopa! A must see anime, tako su ga opisivali! Ponukan njihovim dobrim utiscima, skinuo sam anime i krenuo gledati. Priča jeste dobra, anime jeste dobar, animacija jestre dobra, ali nije izvanredna i ne zaslužuje tolike pohvale! Prva mana ovog serijala jeste nekonzistentna priča; svakih pet minuta imamo uvid i flešbek u prošlost jednog od likova, a pomenuti flešbekovi, koliko god znaju da oplemenjuju priču, toliko znaju i da je koče i smaraju gledaoca. U redu, ruku na srce, priča jeste okej, i dosta je dobra, ali u ovom animeu sam iz dosade preskakao par epizoda. Outlaw Star, anime koji je i dosta stariji i bolji, i koji liči na ovo ostvarenje, po meni je za klasu iznad Cowboy Bebopa. I onda mi ljudi na raznim forumima daju 9/10 za priču u Bebopu! Ha!

Ono što krasi Bebopa jesu likovi. Najpozitivnija stvar u ovom serijalu i zbog čega mi je i bio malo iznad proseka jesu upravo oni – Faye, Spike, Ed...malo po malo imamo flešbekove, koji, kao što pomenuh, iako koče generalnu fabulu dosta oplemenjuju i karakterišu same crte ličnosti pomenutih likova. Anime je uglavnom orentisan na neke konflikte unutar likova i eventualno između jednog ili dva lika. Nema tu neke generalne fabule koja nije linearna i nepredvidiva.

Animacija jeste dobra, ali se to na početku serijala ne primećuje; tek nakon par epizoda, kada priča dobije na volumenu, i kad se likovi definišu kao takvi kakvi jesu, ona postaje bolja i oštrija. Muzika je izvanredna, gde se ponekad i likovi definišu kroz muziku. Muzika definitivno zavređuje visoku ocenu.

Na kraju, preostaje jedna stvar – izvinjavam se svim ljubiteljima ovog serijala na ovakvom opisu, ali na mene je anime ostavio takav utisak. Dobar je, ali nije najbolji, ali, kako ljudi znaju reći o ukusima ne treba raspravljati. U svakom slučaju, preporuka definitivno ide za ovaj serijal – ipak, u mnogo čemu ovaj rivju je subjektivan, stoga, slobodno dajte šansu Cowboy Bebopu, možda Vas oduševi, umesto razočara kao što je mene.

Perin

Prvi opis mange na Anime Jedinici, zahvalite Ridiculusu na tome ;)

BIZARNE AVANTURE JOJO-A (JOJO NO KIMYOU NA BOUKEN)

Ko je od vas igrao neku od Atlusovih video-igara iz serijala Persona? Ili, eventualno, neku iz bratskih: Shin Megami Tensei (Prava reinkarnacija boginje), Devil Summoner, Digital Devil Story, Maken X? Ko jeste, prva asocijacija će mu biti vezanost za razne mitologije i okultne tradicije širom sveta i bizaran dizajn likova. Reč ,,bizaran" im ne čini pravdu – oni su trijumf potpuno poremećene imaginacije. Ništa slično nećete videti nigde drugde. Osim, naravno, u mangi iz naslova ovog teksta.

Dugo sam mislio da su tvorevine Kazume Kanekoa (kreativne sile iza ovih video-igara) njegove sopstvene, dok nisam iste te ideje video u JoJo-evim avanturama, npr. nacistički vojnici iz Makena X kojima se mitraljeske cevi protežu iz stomaka imaju svoje prethodnike tamo.

Ah, izvinjavam se. Neučtivo od mene. Nisam predstavio našeg gosta. Ovde ću kratko predstaviti nešto što zaslužuje pažnju svakog fana mangi. Kažem ,,kratko", jer materijala ima da se o ovom fenomenu napiše serija knjiga. Ako je neko nešto od toga i čitao/gledao, nadam se da ću ubaciti bar par informacija za koje nije znao.

Bizarne avanture JoJo-a (japanski: JoJo no Kimyou na Bouken) su bizarna manga. Prvo manga, a onda i sve ostalo, čitav medijski miks, kako to zovu u Japanu. Autor je Hirohiko Araki, čovek večno mladog izgleda nalik na neke od svojih likova. JoJo-ove avanture su započete 1987. u Šonen Jumpu i trajale su sve do 2004. Sakupljene su u 80 tomova, čineći priču jednom od najdužih u istoriji mangi. Što Arakiju nije bilo dovoljno, pa je pokrenuo Steel Ball Run, neku vrstu prologa u časopisu Ultra Jump.

Prvo reč-dve o prevodu naslova. Sama priča je podeljena u nekoliko delova koji se odvijaju na različitim lokacijama u različitim epohama sa (uglavnom) različitim likovima. Stoga ,,avanture" (u množini). Ono što povezuje sve protagoniste je nadimak JoJo, koji se može čitati Džodžo ili Đođo, zavisno od slučaja. Svako od njih ima po jedno ,,jo" i u imenu i u prezimenu: Jonathan Joestar, Joseph Joestar, Jotaro Kujo, Giorno Giovanna, Jolyn Kujo. Svi oni su vezani više ili manje za porodicu Joestar i njen vekovni sukob sa vampirom Dio Brandom.

Struktura sage je sledeća:

1.deo: Phantom Blood, Britanija 1880-tih, knjige 1-5;
2. deo: Borbeni trend, Njujork 1930-tih, knjige 5-12;
3. deo: Stardust Crusaders, Egipat i Azija 1980-tih, knjige 12-28;
4. deo: Dijamanti su nesalomivi, Japan 1990-tih, knjige 29-47;
5. deo: Zlatni vetar (Vento aureo), Italija početkom 21. veka, 47-63;
6. deo: Kameni okean, Florida 2011, knjige 1-17 (ili 64-80);
7. deo: Steel Ball Run, Divlji zapad, 19. vek, do sada 18 tomova, izlazi još uvek.
(naslovi koje sam ostavio na engleskom su takvi i u originalu)

To daje ukupno gotovo 100 tomova. Logično je da se sama serija dosta promenila tokom vremena, kako crtački tako i žanrovski. Prvi deo je horor avantura, drugi je više borilačka manga, s trećim delom se pretvara u ono po čemu je danas najpoznatija: jedna od najvećih superherojskih saga ikada. Vizuelno, likovi u prvom delu dosta podsećaju na radove Tetsuoa Hare (Hokuto no Ken, tj. Fist of the North Star), mačo likovi prenaglašene muskalature. Araki se sve više udaljavao od ovog stila ka specifičnom, glamuroznom, metroseksualnom imidžu svojih likova.

Jedna od njegovih jačih strana je izuzetan osećaj za detalj u dizajniranju predmeta i odeće. Bilo šta da vidite, čak i u ranim radovima, npr. astečku kamenu masku ili nož Džeka Trboseka, sve odiše originalnošću. Zvučni efekti su takođe posebna priča; neko ih je jednom opisao više kao saundtrek za mangu nego klasične ,,efekte".

Treći deo sage uvodi pojam ,,stenda" (eng. stand): polu-fizičke personifikacije moći koja ,,stoji uz vas" i bori se u vaše ime. Ova ideja je bila jedna od najuticajnijih u istoriji šonen mangi, i većina ovakvih mangi/animea koje su danas poznate kod nas duguje svoj imaginaciju Arakiju. Postoje stotine i stotine japanskih sajtova posvećenih JoJo-u. Kouhei Kadono i Otsu Ichi su veliki fanovi (o Kadonou sam već pisao, videti članak o Boogiepopu). Kazuma Kaneko ne bi bio ono što jeste bez Arakija. Cene ga i kao ilustratora i radio je naslovne ilustracije za knjige, časopise i CD-ove. Ima i kompaniju koja se zove Lucky Land Communications. Po JoJo-u je snimljena jedna OVA serija sredinom 90-tih, jedan animirani film u skorije vreme, a Otsu Ichi je napisao roman. Količina robe sa temama iz JoJo-a je zastrašujuća: akcione figurice, karte, odeća, maske, rekviziti...
Zašto JoJo nije popularniji na Zapadu? Sigurno postoji osnova da bude, uprkos bizarnosti, ogromnoj količini nasilja i čudnoj, izmešanoj seksualnosti. Jedan od mogućih odgovora je dužina serije. Drugi je Arakijeva ljubav prema zapadnjačkoj rok muzici, koja se manifestuje u brojnim imenima i referencama, tako da postoji problem u vezi prava oko intelektualne svojine. Neki stendovi iz kasnijih delova nose imena popularnih muzičkih grupa, kao što su Aero Smith ili Talking Head. Treći odgovor bi bio nedostatak TV animacije, koja je bila ključna u prihvatanju drugih serijala iz Šonen Jumpa.

Primetićete da nisam rekao mnogo toga konkretnog o radnji. Ako se neko zainteresovao posle ovog teksta, moći će da nađe skenlacije odabranih delova na raznim manga-sajtovima. Postoji i zvaničan Vizov prevod na engleski, koji počinje od 3. dela i u kome su neke scene izmenjene radi korektnosti prema životinjama kao i neka imena radi izbegavanja kopirajt problema.
P.S. U jednom obimnom intervjuu za japanski sajt Manga Tengoku (Manten), na pitanje koju mangu bi izabrao da ponese na pusto ostrvo, Araki je, posle nešto oklevanja, odgovorio da je to 4. tom Vavilona 2 (Babiru 2sei) od Mitsuterua Yokoyame.

NAPOMENA: Tekst je napisao član Anime Jedinice, Ridiculus.

ridiculus

Samo jedan detalj mi ne štima: ona prva slika je omot za CD koji je Araki ukrasio ilustracijom; mislim da bi bilo bolje da si je stavio pred kraj (možda i na sam kraj) kada sam spomenuo njegov rad na tom polju.

Inače, ja sam skratio tekst. Prvobitna skica je imala deo koji opisuje seting i atmosferu, pa onda malo više o stendovima, ali jedna stvar vuče drugu, i kada sam video koliko vremena bi mi to oduzelo, ograničio sam se na ono što vidiš. Služim narodu, ali nisam baš toliko nepraktičan.  :mrgreen:

Još jedna sličnost sa Personama: prvobitni stendovi su bili bazirani na tarotu.

Perin

Na blogu, jel? Ajde ovako ćemo - staviću ti određene privilegije, na tvoj akaunt za blog, pa ti sam postuj tekstove i slike gde želiš ;) Jel može tako? :)

zakk

Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

ridiculus

Quote from: Perin on 20-11-2009, 03:00:55
Na blogu, jel? Ajde ovako ćemo - staviću ti određene privilegije, na tvoj akaunt za blog, pa ti sam postuj tekstove i slike gde želiš ;) Jel može tako? :)

Mislio sam da ne možeš da me iznenadiš, ali prevario sam se.  xjap

Perin

Jel to pohvalno ili ne :D  xcheers

ridiculus

Volim da laskam sebi da jeste.  ;)

Nedostaje jedno malo "r" u naslovu članka...  :roll:

P.S. Nego, srećan rođendan.  xcheers

Perin

O, hvala :) 26 se napunilo, osećam se zrelije :D Još mi danas i slava ;) Sam ti stavio moderatorske opcije, nadam se da si prihvatio pozivnicu preko maila ;) Sledeći tekst sam postavljaš, dajem ti odrešene ruke :)

zakk

Quote from: ridiculusnacistički vojnici iz Makena X kojima se mitraljeske cevi protežu iz stomaka imaju svoje prethodnike tamo.

http://www.onemanga.com/Jojo%27s_Bizarre_Adventure/85/10/

Nije loš JoJo, drži me, mada me i žestoko nervira povremeno...

ridiculus

Delovi se mogu čitati i preko reda, mada ja više volim da idem hronološki, kako je pravljeno. Uzmi u obzir i da je prevod često amaterski (=glup, u našem slučaju).

Preovladava mišljenje da je 4. deo najmaštovitiji.

zakk

Meni na ganglije zasad najviše ide nadrinaučno objašnjavanje kako je JoJo ili koveć uspeo na nadjebe protivnika. Makar imam satisfakciju što znam da će da crkne na kraju priče :/

I ispravka za lokaciju drugog dela:

samo počinje u Njujorku, jako brzo se prebaci u Italiju i uglavnom tamo i ostane, samo je boss fight u Švajcarskoj.

ridiculus

Quote from: zakk on 22-11-2009, 22:25:39
Makar imam satisfakciju što znam da će da crkne na kraju priče :/

:lol:

Skoro da si u pravu. Skoro.

QuoteI ispravka za lokaciju drugog dela:

samo počinje u Njujorku, jako brzo se prebaci u Italiju i uglavnom tamo i ostane, samo je boss fight u Švajcarskoj.

Avaj, to je tačno. Čak je i Meksiko u igri, koliko se sećam. Araki voli Italiju, i Italija zauzvrat voli njega - JoJo je kultni strip tamo.

Ali priznaj da su negativci maštoviti - Yoshikage Kira (iz 4. dela) je moj favorit!  xgrim

Perin

RUROUNI KENSHIN: TSUIOKUHEN

Godina snimanja: 1999.
Broj epizoda: 4.

Šonen... bah, ne volim šonen i svu predvidljivost koju on predstavlja. Rurouni Kenšin nije izuzetak. Njegova OVA, u drugu ruku, je sasvim druga priča. Duh priče, likovi... sasvim drugi žanr, kao da nisu povezani sa originalnom serijom.

Smeštena 11 godina pre početka originalne televizijske serije, nalazi se u vreme Meiđi revolucije. Prikazuje mladog Kenšina kako biva spašen od strane njegovog budućeg mentora Seiđurua. Skače preko treninga do njegove odluke da prekine ga ne bi li iskoristio svoje veštine da pomogne svetu. Pridružuje se pobunjenicima i radi jedino šta zna – koristi mač u službi Išin Šišija, u ulozi atentatora.

Kenšin je momak koji svoje pravedno i meko srce očvršćuje kako bi učinio ono šta veruje da je ispravno, vodeći se da cilj opravdava sredstva. Ostali likovi nisu podeljeni na uobičajene "dobre" i "loše" momke. Obe strane, i šogunatovi i pobunjenički pripadnici imaju izmešane likove koji su dopadljivi i one koji se mogu prezirati.

Crtež je unapređen u poređenju sa televizijskom serijom, a animacija je glatka. Glasove daju originalni seiđui, a propratna muzika je odgovarajuća. Sve u svemu, daje prijatno iskustvo, ali ništa što se da istaći.

Ovo je kratka OVA za koju i zagriženi ljubitelji originalne serije tvrde da je bolja. Objašnjava neke stvari propuštene u seriji, ali nije neophodno gledati je da biste uživali u ovom kratkom naslovu. Nezaobilazno ljubiteljima samuraja, a preporučljivo i drugima.

NAPOMENA: Tekst je napisao član Anime Jedinice, Hedge.

ridiculus

Giant Robo: Dan kada je Zemlja stala

OVA, 1992-1998, 7 epizoda

Razmišljajući o temi pogodnoj za ovaj praznički, božićno-novogodišnji opis, mnoge stvari su mi padale na pamet. Animei koje niko nije gledao, iz razloga što su ili previše stari i opskurni ili novi i bez adekvatnog prevoda. Međutim, moje iznaneđenje je bilo zastrašujuće kada sam shvatio da ne znam nikoga sa prostora bivše Jugoslavije ko je gledao možda najspektakularniji anime svih vremena.

Mitsuteru Yokoyama je bio jedan od najznačajnijih i najvoljenijih manga-autora 60-tih i 70-tih godina prošlog veka, čovek koji je započeo mnoge žanrove. Recimo, Mahoutsukai Sarii (Veštica Sali) je bila prva šođo manga, a kasnije i anime, o devojčici koja ima magične sposobnosti i pretvara se u vešticu. Yokoyama je uglavnom radio naučno-fantastične priče za decu, obrade klasika kineske književnosti kao što su Suikoden i Sangokushi i jedan je od najprominentnijih autora superherojskih mangi. Ostaje činjenica da van Dalekog istoka nikad nije dobio pažnju koju zaslužuje.

Giant Robo je naziv jedne njegove mange, ali Giant Robo iz našeg naslova ima malo drugačiju zaleđinu. Yasuhiro Imagawa, režiser serije, veliki je Yokoyamin fan (uostalom, kao i Hirohiko Araki, o čemu sam pisao prošli put). On je napravio Giant Roboa kao omaž liku i delima Yokoyame, ubacujući karaktere iz mnogih njegovih dela, kao što su Tetsujin 28-go i Babel II sei, tako da anime predstavlja kondenzaciju čitavog Yokoyaminog opusa.

Anime, koji nosi podnaslov Chikyuu ga seishi suru hi (Dan kada je Zemlja stala), rađen je kao samo-za-video (OVA) serija u 7 epizoda i pravljen je tokom 8 godina, od 1991-98, sa prilično velikim budžetom. Niti jedan jen nije bio bačen uzalud. Animacija je odlična, pogotovo za ono vreme, likovi su svi odlično dizajnirani i imaju istovremeno i retro i vanvremenski šarm, isto kao i mašine i objekti. Muzička podloga je jedna od najgrandioznijih i najambicioznijih koju ćete čuti, ne samo u animeima, nego u filmovima uopšte - u pitanju su Masamichi Amano i Varšavski simfonijski orkestar, i ovde stvarno prevazilaze sebe. Priča je komplikovana, i ovako ispričana, u 7 epizoda, izgleda donekle zbrzana, ali to nije zbog slabe veštine režisera, već zbog njegove želje da ubaci sve što se ubaciti može. Tako da su mnogi likovi uvedeni (i odvedeni) na brzinu, i gledaoci bi voleli da znaju više o njima. Drama je prepletena sa akcijom, i nema odmora od početka do kraja.

Svet bliske budućnosti. Ljudi su otkrili novi izvor energije, Šizumin pogon (Shizuma Drive). Dve moćne organizacije se bore oko sudbine Zemlje: Eksperti pravde i Velika vatra. Protagonista je dečak Daisaku Kusama koji može da upravlja najmoćnijim robotom na svetu, ostatkom jedne umrle i prevaziđene tehnologije i nalazi se na strani Eksperata. Ali, Dobro i Zlo su nerealne apstrakcije i stvarnost nije tako prosta, što će mladi Daisaku postepeno otkriti. Ako vam se ovo čini kao poznat, dosta puta viđen obrt u animeima, to je u redu, ali ne može se zameriti neoriginalnost jednom od originala. U svakom slučaju, Giant Robo podiže akciju, patos i nivo adrenalina na kvadrat u odnosu na većinu takvih animea.

Da ne bude zabune, ovo nije bila moja "preporuka". Ovo je jedno od najvećih anime dostignuća ikada i jedini razlog da ga neko ne gleda može biti odbojnost prema samom žanru (akcija, roboti, superheroji). Ovo je borba Titana i bogova sa Olimpa ispričana za moderno vreme, napravljena tako da svako može da uživa, od najmlađih do najzahtevnijih, ako je željan grandiozne, epske akcije. Bolje od ovog nećete naći.

Tekst je...  :cry: napisao ridiculus, okružen sa četiri šinigamija xgrim, čija tiha pretnja mu je nagoveštavala zlokobnu sudbinu ako to ne učini  xhang. Iako je jedan neobično ličio na maskiranog robota!

дејан

e, sad, davaj linkove! rs, mu, hf kojegod!
...barcode never lies
FLA

ridiculus

Hoću, ali moram malo da procunjam netom. Imam GR-a na 2 DVD-a već više godina, ne znam više odakle sam ga skinuo.

дејан

e, ok snashao sam se, moja torrent polovina je nashla film
...barcode never lies
FLA

ridiculus

Ha, evo i ja nađoh na torentima.

ridiculus

Samo , da ne bude zabune, postoji još jedan Giant Robo: TV serija od 13 epizoda.

Meho Krljic

Jebali vas torenti.

http://rapidshare.com/files/169679041/G_P_Giant_Robo_tehPARADOX.COM.part01.rar
http://rapidshare.com/files/169673813/G_P_Giant_Robo_tehPARADOX.COM.part02.rar
http://rapidshare.com/files/169678994/G_P_Giant_Robo_tehPARADOX.COM.part03.rar
http://rapidshare.com/files/169673848/G_P_Giant_Robo_tehPARADOX.COM.part04.rar
http://rapidshare.com/files/169678980/G_P_Giant_Robo_tehPARADOX.COM.part05.rar
http://rapidshare.com/files/169673998/G_P_Giant_Robo_tehPARADOX.COM.part06.rar
http://rapidshare.com/files/169679117/G_P_Giant_Robo_tehPARADOX.COM.part07.rar
http://rapidshare.com/files/169673749/G_P_Giant_Robo_tehPARADOX.COM.part08.rar
http://rapidshare.com/files/169678031/G_P_Giant_Robo_tehPARADOX.COM.part09.rar
http://rapidshare.com/files/169673822/G_P_Giant_Robo_tehPARADOX.COM.part10.rar
http://rapidshare.com/files/169679001/G_P_Giant_Robo_tehPARADOX.COM.part11.rar
http://rapidshare.com/files/169673961/G_P_Giant_Robo_tehPARADOX.COM.part12.rar
http://rapidshare.com/files/169678067/G_P_Giant_Robo_tehPARADOX.COM.part13.rar
http://rapidshare.com/files/169673951/G_P_Giant_Robo_tehPARADOX.COM.part14.rar
http://rapidshare.com/files/169677605/G_P_Giant_Robo_tehPARADOX.COM.part15.rar
http://rapidshare.com/files/169676911/G_P_Giant_Robo_tehPARADOX.COM.part16.rar
http://rapidshare.com/files/169682245/G_P_Giant_Robo_tehPARADOX.COM.part17.rar
http://rapidshare.com/files/169676865/G_P_Giant_Robo_tehPARADOX.COM.part18.rar
http://rapidshare.com/files/169681964/G_P_Giant_Robo_tehPARADOX.COM.part19.rar
http://rapidshare.com/files/169676985/G_P_Giant_Robo_tehPARADOX.COM.part20.rar
http://rapidshare.com/files/169681878/G_P_Giant_Robo_tehPARADOX.COM.part21.rar
http://rapidshare.com/files/169676964/G_P_Giant_Robo_tehPARADOX.COM.part22.rar
http://rapidshare.com/files/169681862/G_P_Giant_Robo_tehPARADOX.COM.part23.rar
http://rapidshare.com/files/169676867/G_P_Giant_Robo_tehPARADOX.COM.part24.rar
http://rapidshare.com/files/169681737/G_P_Giant_Robo_tehPARADOX.COM.part25.rar
http://rapidshare.com/files/169676878/G_P_Giant_Robo_tehPARADOX.COM.part26.rar
http://rapidshare.com/files/169679787/G_P_Giant_Robo_tehPARADOX.COM.part27.rar

Password: http://tehparadox.com

Perin

CHAINS OF LUST

Broj epizoda: 2

Moglo bi se reći da je ovo još jedan u nizu hentai opisa, ali to uopšte nije normalan hentai. Gledajući razne bolesne serije koje se vrte po našim televizijama, uvek sam se pitao kakvi bolesni umovi mogu da smisle neke stvari. Neki kažu da je u pitanju umetničko izražavanje scenariste, odnosno maštovitost ljudskog mozga. Komentar koji mogu da dam na ovakve konstatacije je: bolest je bolest, samo zavisi u kom pakovanju dolazi.

Ona je u nesvesti i dolazi polako sebi. Otvarajući oči uviđa da se nalazi u kombiju zajedno sa dvojicom momaka od kojih jedan drži kameru i snima je. Šta joj se dogodilo, zašto je ona tu, ko su oni... saznaće na dosta neprijatan način. Ovaj kratki tekstualni uvod polako nas uvodi u jedno od bolesnijih ostvarenja japanske animirane umetnosti.

Priča prati dva prijatelja koja drže eroteku i hoće da svojim mušterijama ponude pravi doživljaj porno filmova koji se zasnivaju na silovanju. Njihova metoda je zanimljiva i svodi se na to da pronađu devojku koja dobro izgleda, a koju zatim otmu i siluju pod budnim okom kamere. Možda bi ovo moglo nekako i da prođe da se sve završava na silovanju, ali posle toga se uvode elementi zatočeništva, kao i opštenja u relaciji majka, ćerka, tetka... lepo sam vam rekao: bolest.

Prikazivanje karaktera likova dosta je siromašno, mada u nekim delovima nemate takav utisak. Neke stvari čovek prosto ne zna kako da tumači i kako bi nacrtani lik trebalo da reaguje u datom trenutku.

Crtež u ovom ostvarenju je uglavnom prosečan, a negde čak i ispod proseka, a favorizuju se velike grudi. Muzička podloga se javlja samo u funkciji pojačavanja horor atmosfere, pa teško da predstavlja bitan momenat.

Video sam razna ostvarenja iz ove branše, ali za ovo nisam imao želudac zbog raznih cena silovanja, mučenja, zatočavanja i incesta. Iako se sastoji samo od dve epizode i one su previše, a preporuka autora ovoga teksta je da ovo ostvarenje zaobiđete u širokom luku, osim, ako niste jednim delom psiho.

NAPOMENA: Tekst napisao član Anime Jedinice, GoKu.