• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Dr Đorđe Janković udaljen iz nastave na Filozofskom fakultetu

Started by Boban, 16-05-2009, 01:14:56

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Boban

zbog svojih stavova o naseljavanju Srba i Slovena na Balkan.
U pitanju je, inače, zstefov ideološki istomišljenik:

SAOPŠTENjE ZA JAVNOST

Skrećemo pažnju javnosti na to da je dr Đorđe Janković, ugledan nastavnik i višegodišnji šef Katedre za srednjovekovnu arheologiju, udaljen iz nastave na Filozofskom fakultetu u Beogradu tako što mu je prvo osporen izbor u zvanje vanrednog profesora, a zatim i u zvanje docenta.

Do toga je došlo ne zato što Janković nije ispunio uslove za izbor već zbog njegovih stavova o vremenu naseljavanja i granicama rasprostiranja Slovena i Srba na Balkanu. Nekoliko arheologa, sa kojima je odranije bio u ličnom sukobu, krajnje uopšteno mu je pripisalo iznošenje neosnovanih hipoteza, ukazujući na političke implikacije njegovih stavova. Selektivnim citiranjem delova njegovih knjiga nastojali su da diskredituju kandidata i da ga prikažu kao nacionalistu.

U takvoj atmosferi, jedan broj članova Izbornog veća Filozofskog fakuleta bio je uzdržan prilikom glasanja što je, uprkos pozitivnoj oceni Komisije za pripremu izveštaja o kandidatima, dovelo do toga da Janković ne bude izabran. Politizacijom postupka, kandidatu su narušeni uslovi za izbor u zvanje i pravo na slobodu mišljenja i naučno-istraživačkog rada, koje je garantovano Ustavom i Zakonom o visokom obrazovanju. Udaljavanjem iz nastave iz ideoloških razloga naneta je šteta Jankoviću kao pojedincu, nastavi arheologije na Filozofskom fakultetu i srpskoj arheologiji u celini.

Arheologiji, kao ni bilo kojoj drugoj nauci, ne trebaju ideološki mentori i čuvari koji će institucionalnim sredstvima nametati ,,naučne istine" i odstranjivati ,,nepodobne" kadrove, već stručnjaci koji će imati punu slobodu i odgovornost da se bave i najosetljivijim temama ljudske prošlosti.

U Beogradu, 5. maja 2009. god.

UPRAVNI ODBOR SRPSKOG ARHEOLOŠKOG DRUŠTVA

Ostatak ovde: http://www.myserbia.net/2009050528867/kultura/provokacija/dr-djordje-jankovic-udaljen-iz-nastave-na-filozofskom-fakultetu.html#comment-103
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

slavkod

Stara priča sa novim akterima.Ne dajmo se zbunjivati činjenicama.Ključne reči su :MOGUĆE POLITIČKE INPLIKACIJE!Oni rezignirani bi rekli :još jedan u nizu.Pitanje je da li glas SRPSKOG ARHEOLOŠKOG DRUŠTVA ima neku težinu kada su "moguće političke implikacije" u pitanju.

Ghoul

ovo je sranje od 'vesti' jer ne kaže kako glasi stav koji je problematičan, odnosno ZAŠTO je zaista taj profa izvisio.
na osnovu aluzije na zstefa možemo da slutimo, ali slutnja je jedno, a vest drugo...
https://ljudska_splacina.com/

Boban

Koliko se sećam od ranije, stav se ogleda u tome, da Sloveni potiču sa Balkana, pa su pred najezdom Rimljana nekada davno otišli za Ukrajinu, a odatle se vratili u VII veku.

mac

Da je to istina onda bi ti Sloveni bili jedini narod u istoriji koji su pobegli pred rimskim osvajanjem. Koliko je meni poznato Rimljani se nikad nisu masovno naseljavali na teritorije koje bi osvojili. Njihov cilj su bili resursi i širenje kulturnog uticaja. Ta teorija je klimava.

Cornelius

Slažem se u potpunosti sa macom. Rimljani su uspostavljali lokalnu vlast i onda su vršili superviziju. Da su oni ili Turci ćerali narode sa svog mesta stanovanja, nikada ne bi mogli da imaju tolike velike imperije koje su trajale toliko dugo.
Je n'ai aucune confiance dans la justice, même si cette justice est faite par moi.

scallop

Ja razumem zašto se neke nauke bave uopštavanjem, jer uopštavanje pojednostavlja viđenje stanja i situacija. Ne razumem zašto oni koji ne zavise od tih nauka (to smo mi koji se posredno upoznajemo sa tim stavovima), prihvataju zdravo za gotovo. Istorijska dešavanja nisu tačke, ona su ogromna polja koja se samo za potrebe nauke sažimaju u tačku. Pričao sam Amerikancu da su Beograd (Singidunum) započeli da grade Kelti, a on se zapitao: "Kako smo tamo došli?" Niko nikada nije sasvim došao i niko nikada nije sasvim otišao. I to je cela istina. Diverzitet stavova i mišljenja ne slabi nauku, on je proverava i samim tim ojačava. Hemijska čišćenja nauke su kontraproduktivna i svode se na senku Velikog Brata, ko god na tom mestu to bio.

Svojevremeno mi je prof. dr Mile Janković, predsednik Srpskog ekološkog društva, redovan profesor na Beogradskom Univerzitetu i član "Lazara Komarčića", poverio, nakon odlaska u penziju, da je po ubeđenju - vitalista. To vam je ono suprotno od - evolucionista. "Morao" je da predaje ono u šta nije verovao! Zato ću uvek podržavati slobodna mišljenja, jer ona nauku čine pouzdanijom. To što se dogodilo dr Đorđu Jankoviću je po definiciji pizdarija i molio bih da se tako prema tome i odnosite. Oni koji su ga udaljili premalo znaju o tim vremenima, kao što premalo znaju i o onome šta se dogodilo u poslednjih sto godina. Mi kad to komentarišemo iznosimo svoja posredno stečena uverenja i znamo još manje od njih.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

džin tonik

najbolje bi bilo da u znak protesta napravi ono sto su raditi i slaveni prilikom rimske najezde: povuce se u znak protesta na neku usamljenu planinu i ne brije se sve dok se stanje ne promijeni u korist njegovih teza.

mac

džin tonik

offtopic: kako radis te kvacice na s? primjetio sam to vec par puta pa da upitam. sjecam se da je i propali pisac dalibor perkovic aka izikonj pravilno pisao zoran skoic, moje ime i prezime, kad je malicioznim osobama nudio moje osobne podatke. inace, nick mi je zosko.

slavkod

Ovo mešanje Hrvata među Slovene je uvredljivo.Oni su poreklom iz Persije i došli su na ove prostore pre nego što su tu stigli "Slaveni i druge ostale gomile" a "Tragična povjesna zabluda "potiče još od Herodota,zar ne Zosko?

mac

Sećam se da sam te pitao jednom kako ti se piše nik, i nisi odgovorio. "Zosko" mi je delovalo kao da mu nešto fali, a i Ghoul te je zvao žoško, pa sam odlučio da budem negde između, jer mi je zoško delovalo najhrvatskije. Okej, ti si zosko.

Ontopic, ovde je pitanje da li u naučnim ustanovama treba dozvoliti zloupotrebu nauke? Ako ne treba, onda je prirodno da ne dozvolimo infiltraciju nekog "zloupotrebnika" u naučne redove. To bi trebalo detaljnije ispitati. Koje su mu teze, šta tačno piše u toj knjizi, ko je sve dizao buku protiv njega, itd. Ko je kod nas priznati stručnjak koji može da analizira njegove teze? Koliko sam shvatio upravo ti stručnjaci su i digli glas protiv njega.

scallop

Quote from: zosko on 16-05-2009, 15:43:00
offtopic: kako radis te kvacice na s? primjetio sam to vec par puta pa da upitam. sjecam se da je i propali pisac dalibor perkovic aka izikonj pravilno pisao zoran skoic, moje ime i prezime, kad je malicioznim osobama nudio moje osobne podatke. inace, nick mi je zosko.

Nađeš među languages serbien (latinica) ili serbien (ћирилица) i nema muke. Eh, Škojiću, Škojiću...
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

scallop

Imam ja neki "Atlas of Classical World" iz 1963. godine. Pa posle antičkog Grčkog doba prođe 500 godina da nema istorije. Onda, sa severa dođu Jonci, Dorci i Ahajci (ima lepo nacrtano na karti), pa započne klasično Grčko doba (pravite li razliku?). Antička Grčka je imala slogovno, linear B pismo, a klasična Grčka - alfabet. Naravno, kao što bi Cornelijus rekao, obična raja je sve vreme tamo. Zatim se dogodi da Kliment i Naum začnu staroslovensko alfabet pismo (Ćirilo i Metodije su drndali glagoljicu, koja je ostala zaostalijim Slovenima) i ono bude sveslovenski prihvaćeno za pedesetak godina. Da li je moguće da se to pismo samo vratilo tamo gde je i začeto? I za Hobite (homo florensis) danas pokušavaju da dokažu da su pre milion i po godina stigli do ostrva Flores u Indoneziji, a onda se vratili nazad, skoro do Afrike, da im porastu noge i mozak. Ponašamo se kao niko od nas nije putovao do Niša, a onda se vratio u Beograd. To i Ghoul radi. :?:

džin tonik

Quote from: scallop on 16-05-2009, 16:50:37
Nađeš među languages serbien (latinica) ili serbien (ћирилица) i nema muke. Eh, Škojiću, Škojiću...
hvala. inace nisam ni skojic, ako ce mo posteno, vec škojc, t.j. bio sve dok me "profesori" poput ovog bisera nisu 1945. preimenovali. vjerojatno u uvjerenju da sva prezimena zavrsavaju sa ić.

vidim sve te "profesore" krasi ista inteligencija i opce znanje. da mi je znati sta bi jeli da nema "profesorivanja".

džin tonik

Quote from: slavkod on 16-05-2009, 15:56:52
Ovo mešanje Hrvata među Slovene je uvredljivo.Oni su poreklom iz Persije i došli su na ove prostore pre nego što su tu stigli "Slaveni i druge ostale gomile" a "Tragična povjesna zabluda "potiče još od Herodota,zar ne Zosko?
a ne, tu se ne slazem. svi na ovim prostorima su vise-manje slaveni. nitko drugi nije toliko lud.

džin tonik

Quote from: Boban on 16-05-2009, 01:55:29
Koliko se sećam od ranije, stav se ogleda u tome, da Sloveni potiču sa Balkana, pa su pred najezdom Rimljana nekada davno otišli za Ukrajinu, a odatle se vratili u VII veku.
volio bih da navede izvor za tu tvrdnju jer sam od rimskih pisaca procitao sve sto se odnosi na balkanske provincije, a nigdje nikad nisam nasao ni trunku naznake koja bi upucivala na taj scenarij.

raindelay

Za Balkan su ti uvek znacajniji Vizantijski istoricari a to ide otprilike ovako:
Prokopije iz Cezareje - Agatije - Menandar Protektor(postoje samo fragmenti ali tu mozda ima i najvise istine o doseljavanju Slovena) - Teofilakt Simenikata(glavni izvor o naseljavanju Slovena)...
Postoji i razvijena hronografija(pisanje hronika), od Jovana Malale pa...
I WAS ANTI-OBAMA BEFORE IT WAS COOL

Ghoul

ok, moram da priznam da vrlo dobro znam zoskov nick, kao i kršteno ime (heh, znam mu čak i adresu! - njegovi neprijatelji mogu početi da me obasipaju ponuadama!), ali ga ponekad zovem žoško - od milja;
uostalom, u mom kraju 'žeško' znači 'toplo'... ;)

džin tonik

Quote from: raindelay on 16-05-2009, 18:10:00
Za Balkan su ti uvek znacajniji Vizantijski istoricari a to ide otprilike ovako:
Prokopije iz Cezareje - Agatije - Menandar Protektor(postoje samo fragmenti ali tu mozda ima i najvise istine o doseljavanju Slovena) - Teofilakt Simenikata(glavni izvor o naseljavanju Slovena)...
Postoji i razvijena hronografija(pisanje hronika), od Jovana Malale pa...
moze biti da su znacajniji, no ne za period o kojem se tu radi. recimo, taj prokopije je zivio nekih pola tisucljeca kasnije. to mi je toliko objektivno kao da se sanu sada raspise o osmanskom pohodu na bec, te se za 2000 godina netko poziva na njih kao pouzdan izvor.

raindelay

O cemu ti pricas ? Pa Prokopije je ziveo u vreme naseljavanja na Balkan i uglavnom je sva obavestenja o Slovenima dobijao od zarobljenika obzirom da je bio u ratnim stabovima Velizara i Solomona a radi se o VI v.n.e. kada je i pocelo naseljavanje.

džin tonik

Quote from: Boban on 16-05-2009, 01:55:29
mozda ovu recenicu razlicito interpretiramo?

džin tonik

Quote from: Ghoul on 16-05-2009, 18:31:22
ok, moram da priznam da vrlo dobro znam zoskov nick, kao i kršteno ime (heh, znam mu čak i adresu! - njegovi neprijatelji mogu početi da me obasipaju ponuadama!), ali ga ponekad zovem žoško - od milja;
uostalom, u mom kraju 'žeško' znači 'toplo'... ;)
e da ne bi! adresa se kod perkovica dobije djabe!

raindelay

Ma ne, nego ni on sam nije u stanju to da dokaze( sto ne mora da znaci da nije u pravu) ali ovde u njegovom slucaju je mnogo vazniji drugi deo recenice o "politickim implikacijama stavova". Ej, 2009. , ovakvo ili onakvo vreme naseljavanje Slovena nekima smeta. :(

slavkod

:?:Zosko,pa ti kao da ne pratiš novija dostignuća nauke u Hravata.Pa ove rečenice su citati iz tekstova profesora i Rima i Beča koji su autori novohrvatskog govora i rečnika.Pa zašto tako Zosko?

džin tonik

cekaj, da razjasnimo. komentiramo tvrdnju da slaveni potjecu sa balkana, te su pred navalom rimljana uzmakli pa se vratili? i implicira se da u danasnjoj hrvatskoj vecinom zive hrvati???
ako se slazem da hrvatsku vecinom naseljavaju slaveni, to ne znaci da tvrdim kako su etnicki hrvati slaveni.

mac

E sad me zabole glava... Većina građana Hrvatske nisu etnički Hrvati? Pa šta su onda, Srbi?

Boban

tako je... 70% današnjih Hrvata ima pradedove i prababe Srbe.

Ghoul

"70% današnjih Hrvata ima pradedove i prababe Srbe."

=pa što onda te dede i babe svoju decu nisu malo bolje vaspitavali, kako su mogli toliko da ih zapuste da im dozvole da izrastu u... OVO?!!!

scallop

Pozdravila vas "Štefica Cvek" i Bata Živojinović sa svojom legendarnom rečenicom: "Ima da te karam..." :?

slavkod

xjap
E pa Zosko ovo ti je vađenje bilo stvarno duboko.
Slažem se da je taj problem stvarno veliki za Arijevski ddeo Hravata.Ako su pre 17.veka mešanja kao posledice migracija bila manje više sporadična i pojedinačna,onda je Velika seoba to stvarno preokrenula.Takođe se slažem da se Hrvati ništa o tom naseljavanju nisu pitali,pošto nisu imali državu.Austrija je na svoju teritoriju naselila izbegle Srbe,pa su mnogi dospeli i u krajeve gde su živeli Hrvati.Oni koji su primili katoličku veru su vremenom promenili svoje osećanje nacionalne pripadnosti u postali Hrvati,ali ih je ostao ipak značajan deo koji su zadržali veru,pa samim tim i naciju.
Ovaj remećući faktor je moguće rešizi jedino primenom zakonske regulative Trećeg Rajha,a i ona seu praksi baš nije pokazal.
U današnje vreme stvaranja hrvatske države bi takva zakonska regulativa bila teško sprovodiva pa se moraju pronaći neke druge metode i nađene su -zovu se Bljesak i Oluja.

džin tonik

Quote from: Ghoul on 17-05-2009, 04:09:27
"70% današnjih Hrvata ima pradedove i prababe Srbe."

=pa što onda te dede i babe svoju decu nisu malo bolje vaspitavali, kako su mogli toliko da ih zapuste da im dozvole da izrastu u... OVO?!!!
ti kao da nisi cuo za silovateljske logore koje hrvati prakticiraju vec nekoliko stoljeca i kojima je jedina namjena pohrvacivanje srba i cuvanje loze. tehniku su toliko usavrsili da i istospolna silovanja donose rezultate.
te jadne zene i ljudi nemaju utjecaja na odgoj djece posto ih se kolje hrdjavim cavlima, komada i baca u savu nakon sto ispune svrhu koja im je namijenjena.

džin tonik

Quote from: mac on 17-05-2009, 03:32:08
E sad me zabole glava... Većina građana Hrvatske nisu etnički Hrvati? Pa šta su onda, Srbi?
mjesavina svega i svacega, s tim da prevazu zapadnjaci a ne turci kao istocno od hrvatske.

Eriops

Ti si stvarno odlepio  :shock:.
Srbi su znaci Turci, Hrvati su Slaveni, ali ne i Hrvati ??!
Sta su Turci ? Iracani ?
Ala ga zamesi.

Ghoul

ovaj topik je otiša toliko u pravcu desnice da je nastupila automatska cenzura!
zakk! vraćaj nam isečene delove! nemoj da si prema našim  postovima kao neki ustaša prema srpskoj nejači!

Nightflier

mtDNA and Slavic Ethnogenesis

Russian Journal of Genetics 37 (12): 1437-1443, December 2001

Differentiation and Genetic Position of Slavs among Eurasian Ethnic Groups as Inferred from Variation in Mitochondrial DNA

B. A. Malyarchuk

The distribution of identical and similar (phylogenetically related) types of hypervariable segment 1 (HVS1) of the mitochondrial DNA (mtDNA) was studied in human populations belonging to three Slavonic groups and nine ethnogeographic groups of Eurasia (total sample size 2772 people). The results testified to a common origin of West, South, and East Slavs and revealed a central place of West Slavs among all Slavonic ethnic groups. Mixing was shown to play a substantial role in the formation of specific features of all three Slavonic gene pools. The mitochondrial gene pools of the Slavonic ethnic groups proved to preserve features suggesting a common ancestor for these and South European populations (especially those of the Balkan Peninsula).

...

(2) West Slavs occupy the central position among all
Slavonic ethnic groups. The West Slavonic gene pool
has the maximum number of rare common and similar
mtDNA types as compared with the gene pools of Russians
and Bulgarians, while these two Slavonic ethnic
groups are only to an extent genetically similar to each
other.

(3) Interethnic interactions (mixing and assimilation)
have played a substantial role in the formation of
the genetic portrait of various Slavonic groups. West
Slavs show a high genetic similarity to German ethnic
groups (Germans, Austrians); Bulgarians are similar to
the ethnic groups of the Balkan Peninsula; and Russians
are similar to the Finno-Ugric ethnic groups of
Northern and Eastern Europe.
The results obtained allow the following conclusions.

(4) The gene pools of all Slavonic ethnic groups
show an appreciable similarity to the gene pools of
South European ethnic groups and especially to the ethnic
groups of the Balkan Peninsula. In addition, a substantial
fraction of rare and unique mtDNA types found
in the populations of Italy and Mediterranean islands
have analogs in the gene pools of West and East Slavs.
This testifies to a hypothesis that ancestors of modern
Slavs originally diverged from South European populations
to form an individual branch.

...

From the anthropological viewpoint, the high
genetic similarity between Russians and West Slavs can
be explained on the basis of a hypothesis that the major
anthropological type was brought to the Russian Plain
from the west and the southwest by East Slavonic ethnic
groups [21]. In addition, the above genetic data provide
evidence in favor of the concept that the genetic
features of modern Russians are determined by mixing
of Slavs and the Finno-Ugric populations of Eastern
Europe. Detection of common mtDNA types in the
gene pools of Russians and Iranians suggests an ancient
connection between Slavs and Scythian populations of
the steppe zone of Eastern Europe (which is supported
by the anthropological, linguistic, and archeological
data [1-3, 20].

...

Conclusion (4) that the Slavonic mitochondrial gene
pool is similar to that of the Balkan populations is supported
by linguistic data, as proto-Slavonic dialects are
considered connected with the southeastern group of
Indo-European dialects ([1], pp. 81-82).

...

Note also that the data on mtDNA variation in the
European populations are in general agreement with
data on polymorphism of the Y chromosome [22]. As
has been shown by now, a high similarity of the gene
pools of West and East Slavs is evident from the distribution
of paternal lines in the European populations.
First of all, this concerns the distribution of line 92R7TSRY1532A
in the Slavonic gene pools. The difference
in gene pool between individual Slavonic groups have
been attributed by their mixing with neighbors. For
instance, a high (11.6% on average) frequency of line
TatC in East Slavs can be explained by their intense
contacts with Finno-Ugric European populations,
which display the maximum (36% on average) frequency
of this marker. It is clear that a complex
approach utilizing data of molecular genetics and
humanities is necessary for further analysis of the origin
and differentiation of Slavonic ethnic groups.
Sebarsko je da budu gladni.
First 666

Nightflier

Obratiti pažnju na stavku 4. Izgleda da je čovek bio u pravu.
First 666

Nightflier

A komentar na tu studiju:

The problem is that these studies are often in conflict. In addition, much of the historical, linguistic and archeological evidence is often interpreted politically. Compounded with the reality that much of the Balkans, Pannonia and the Russian Steppes have seen seemingly endless waves of migrating people of very diverse languages and cultures, the picture becomes quite complex. What is clear, is that from about the 6th century on the Slavs went from obscurity to being the most populous ethno/linguistic group in Europe. Something interesting must have happened.

It seems to me that this paper is positing a close genetic relationship between and recent common origins of West, East and South Slavs. This contradicts Cavalli-Sforza who shows a close genetic relationship between Poles, Russians and, surprisingly, Hungarians, but no close relation between these groups and South Slavs. Also, there was a study measuring the frequency of a particular cystic fibrosis mutation common in West and East Slavs. See here, http://www.mh-hannover.de/kliniken/kinderheilkunde/kfg/cf/dork2000.pdf. The mutation was not present in South Slav groups at all except for Slovenians, and to a lesser extent in Macedonians – though it does appear again in Greece and Turkey. There is also a higher frequency in Germans and Austrians, indicating that the Slavs that migrated into those areas where eventually Germanized.

This study also picks up a marker in Czechs, but not in Slovaks, that is common to Celtic people. That would mean that when the Slavs migrated to Bohemia, a Celtic place name, there were some remaining Celts, though they may not have been culturally Celtic any longer. This finds corroboration in Cavalli-Sforza, who finds a closer relation between Czechs and Irish/Scottish than between any other Slavs. This Celtic admixture also draws Czechs further away from Poles and Russians.

Unfortunately, neither the Russian study nor the cystic fibrosis study included Hungarians. It would be interesting if Hungarians are basically Magyarorized Slavs, whereas many of the people to their south, were Slavicized. The Bulgars are a known Turkic tribe and there is some evidence that Croats and possibly Serbs are both originally Iranian, probably Sarmatian tribes. Assuming it was the West and East Slavs that originally spoke a recognizably Slavic language, then sometime in the 5th or 6th century, the Southern Slavs would have been Slavicize, but without much gene flow.

One possible way to account for this is when the Slavs and Avars began invading the Byzantine Empire in the 6th century, the Slavic invaders where migrating through the Balkans to attack the Byzantines and were able to impose their language on the Croats and Serbs. This may have been possible because there was already cultural and religious links between W/E Slavs and Southern Slavs. If the Southern Slavs weren't Slavic, then they were very likely remnants of the Scytho-Sarmatians who had a dominating presence along the North shore of the Black Sea, stretching into Hungary and the Balkans. This dominance lasted for nearly a millennium and undoubtedly influenced the Proto-Slavs to the North. Much of Slavic religious terminology and mythology is Iranian in origin and probably occurred at this time. These proto-Slavs may have spoken a Baltic dialect and it was the contact with the Scytho-Sarmatians when the Slavic language began to take shape.

The gene flow between the Scytho-Sarmatians and the Slavs was probably mostly from the S-S to the Slavs. This may help resolve the conflict between the Russian study and the cystic fibrosis study. The cystic fibrosis study isn't picking up the cf mutation in South Slavs because the gene flow was in the opposite direction. The Russian study is picking up genetic similarity between South and North Slavs because there was gene flow prior to the Slavic migration from proto South Slavs to the proto North Slavs. This would also mean that the though the South Slavs spoke an Iranian language and the North Slavs spoke proto-Slavic, they shared a pagan pantheon and much religious terminology. In fact, they may have both called themselves Slavs. According to a plausible theory by Phillip Lozinski, 1964, (see http://members.tripod.com/~Groznijat/fadlan/lozinski.html), the word Slav, which means "glory," but in the sense of glorify or worship. In this case, "Slav" may have referred to the religious belief of the people. So Slavs were ethnically diverse, but religiously coherent. So the South Slavs were not really Slavicized because they were already Slavs. But the did acquire a new, though somewhat related, language.

Perhaps now it's possible to sketch a more coherent picture of Slavic ethnogenesis that takes into account some of these genetic studies. The bulk of Northern Slavs are probably descendants of a Baltic people that separated from Balts and where isolated by the Pripet Marshes and the dense forests of Northeast Poland, Belarus and Lithuania. I haven't seen much indicating the relationship between Slavs and Balts, other than Balts having a Finnish marker that Slavs don't have. The cf marker is present in the Baltic countries, but that could be due to more recent Slavic migration than that marker being present in a hypothetical proto-Balto/Slavic population. The proto-B/S people themselves may be descendants from an early proto-Balto/Slavic/Germanic population Though Germanic is usually associated with the Western branch of the IE language, there is sufficient evidence (see http://www.geocities.com/cas111jd/norse/german_origin.htm, for example) that Germanic was originally a satem language and later became more "centumcized." This is picked up genetically from both Cavalli-Sforza and the Russian study. Both show a reasonably close genetic relationship between Gernans, including Western Germanic people where there wouldn't be much recent gene flow, and Northern Slavs.

It is also likely that there was plenty of gene flow throughout Europe in the last ten thousand years, which has helped keep the European gene pool relatively homogenous. One possibly is the relationship between the Veneti (see http://www.angelfire.com/country/veneti/ToulaevAncestors.html) and Slavs. Though the Veneti were probably not Slavs, they may have contributed certain markers that the Russian study finds that Slavs share with Balkan populations and Central Mediterranean populations. Slavs themselves may not have originated in Southern Europe, but there still could be shared markers due to later migrations.

The proto Slavs emerged on the Northern Slopes of the Carpathian mountains sometime in the first millennium B.C. in what is now southern Poland, Slovakia and Northwestern Ukraine. They fell under the influence of the Scythians and then the Sarmatians. Their earlier migrations would have been to the Northeast and have escaped notice of classical ethnographers. When the great migrations started in the 5th century, the Slavs mainly migrated West into Bohemia, Germany and Austria, with only Bohemia remaining Slavic. Their Southern migration likely went only into modern Hungary and Slovenia. This migration also could have been east from Slovenia, if Slavs inhabited Slovenia prior to the migration. Some Slavs did migrate into the Balkans to attack Bynzantium. These Slavs, possibly the Eastern Slavic tribe the Antes, imposed their language on their co-religionists Serbs and Croats. When the Bulgars invaded the Balkans, they adopted the language of and mixed with the recently Slavicized South Slavs. Later, when the Magyars invaded Hungary, they were able to impose their language on Slavs living there. Though I've seen population estimates that there were 400K Magyars invading Hungary and 400K people, mostly Slavs, living in Hungary, the genetic studies indicate that the Magyars were either able impose their language on a great many more Slavs, or that the invading Magyars already contained a strong Slavic element.
First 666

scallop

Pristojan citat, Nihgtflier-u. Pitam se samo da li je neko odredio markere za Skite i Sarmate, pa poredio sa danađnjim populacijama? Znam da nije. Tako da sve to ostaje u mraku.

Nightflier

Da, naravno. Ali Janković se njima nije ni bavio, tako da to nema nekog uticaja na njegovu tezu. Čini mi se da bi napokon valjalo da sednu društvenjaci i prirodnjaci, pa da zajedničkim snagama razmrse ovo naše klupko naroda - ili bar da pokušaju.
First 666

scallop

Nije važno čime se Janković bavio. Zanimljivo je da se sada petljaju sa mitohondrijama u DNK, što je pomalo rasistički pristup, jer sve preklapaju sa "važećim" istorijskim verzijama ko je kada i odakle došao i otišao. Sve je to za mene nagađanje dok nemam podatke o veličini uzorka. U Evropi je bilo toliko mešanja da bi po mom uverenju uzorci praktično morali da budu beskonačni. Evo, naprimer, Škoić je bio i Škojc, a ne bi me začudilo da je bio i Šojić. Moja malenkost je bila i Angelakis i Angelakov i Anđelković.

Takozvana "krvna papazjanija" je formalno nedokučiva. Kako onda odabrati uzorak, ali i metodu, ako znamo da je nauka tek zagrebala DNK? Kad se rade medicinska i biološka istraživanja sa belim pacovima, najpre moraju da odgaje bele pacove koji su po svim svojim osobinama identični. To znači da soj pacova moraju da zatvore u roskrvnu vezu generacijama, pa da mogu da smatraju da je grupa u jednom eksperimentalnom ciklusu (obično je to celo tuce za jedan eksperiment) - slična. To je kao ona priča o krvnim grupama i šta kojoj krvnoj grupi od hrane odgovara. Spekulativna nagađanja kao kod Denikena koji je od 50% verovatnoće i 50% verovatnoće pokušao da napravi - 100% tačnosti.

Britanci se napeli da identifikuju kralja Artura, pa kad se pokazalo da je najverovatnije bio Sarmat, digli ruke. Tako je i sa ovom pričom. Od nje mogu da profitiraju jedino SF pisci. Kad bi bili dovoljno pametni, a današnji više nisu. Odnosno, možda jesu, ali ih mrzi.

Nightflier

U prvom postu je navedena veličina uzorka. A ovo je samo jedno istraživanje - koje su sproveli Rusi. Znam ih za još nekoliko, ali njihovi rezultati najčešće nikome ne odgovaraju, pa su slabo poznata van naučnih krugova.
First 666

Boban

Ali često se ispostavi da su ruske pretpostavke tačnije od ostalih.
Recimo, Rus je rastumačio pismo Maja još sedamdesetih i objavio taj rad u nekoj Zapadnoj publikaciji, ali su ga Zapadnjaci poklopili da trabunja i da to sigurno nije tako. 20 godina kasnije, došli su kod njega na poklonjenje s molbom da s njima podeli kompletnu viziju majanskog pisma i nakon toga je postalo boza razumeti majanske napise. Zapad je u svojoj aroganciji izgubio dve decenije.

scallop

Quote from: nightflier on 17-05-2009, 21:07:49
U prvom postu je navedena veličina uzorka. A ovo je samo jedno istraživanje - koje su sproveli Rusi. Znam ih za još nekoliko, ali njihovi rezultati najčešće nikome ne odgovaraju, pa su slabo poznata van naučnih krugova.

Sve sam pokušao da ukažem da je ta veličina uzorka nedovoljna za problem kojim se bavi. Ako me ti naučiš srpskom jeziku, ja bih tebe mogao da naučim uzorkovanju. xremyb

Nightflier

Mlogo si bre postao osetljiv u poslednje vreme. Rekao si da nemaš podatke o veličini uzorka, pa sam ja iz toga zaključio da si prevideo. Budući da se na prvo čitanje i meni to desilo i morao sam da se vraćam i da tražim koliko je uzorak, pretpostavio sam da se isto zbilo i kod tebe. Je li sad sve u redu? Jeste da se polako pretvaram u sagitaškog veterana, ali i dalje mi smisao života nije da prepadam ljude po internetu i propagiram početak proizvodnje zelenog sojlenta, ko ovi iz Naisusa - exceptis excipiendis, naravno.
First 666

scallop

Ma, jok. Nema veze. Vidi, u prvom citatu postoji podatak o uzorku i on je - nedovoljan. Kriterijumi za pouzdanost rezultata su rigorozni i veličina uzorka uvek zavisi od stepena slobode koji kontrolišu pojavu koja se istražuje. To je muka svakog istraživača, jer obično nema dovoljno sredstava za "pravi" uzorak. Onda se to obavi parcijalno, publikuje i čeka reakcija naučne javnosti, koja bi mogla da izvrši pritisak na finansijere. Finansijeri, obično, daju još malo para. S druge strane, komentar (oni su sa druge strane) govori o nekim drugim istraživanjima za koje nemamo podatke. Na njih sam mislio, jer ako se i mi uključujemo, moramo da raspolažemo sa svim dostupnim informacijama. Zato se dešava da komentarišemo napamet i često nasedamo. Ja sam zato i počeo da pišem SF, on ne traži toliko dokaza, već samo da bi pod nekim uslovima nešto moglo da bude moguće.

Logično je da neko dođe i ode, pa se ponovo vrati i ponovo ode. Svake godine idem na nekoliko meseci u Ameriku i vraćam se u Srbiju. Zamisli da uletim kao ispitanik u neki uzorak. Da li bih bio tretiran kao Amerikanac ili kao Srbin? Literarno, Srbi su skoro kao Kinezi. Tiha prolećna poplava u kojoj nikada ne znamo da li ćemo se negde naplaviti ili ne. Pisao sam o tom balkanskom kruženju i u "Rašanima" i u "Grbovniku", a ima toga i u dužoj priči (kraća novela?) "Oči Svetovida: Falus". Kako onda da ne budem na strani Jankovića. Možda su njegove opcije neprecizne i preterane, možda ja to smem, jer se ne bavim tom naukom, a on ne sme. Po meni, ta priča je na istom konopcu kao i priča o Sarmatu Arturu, ali u Britaniji neće odustati, a u Beogradu su čoveka ispujdali. Zato ne treba da to prihvatimo.

slavkod

:x
Sasvim tačno!Zato sam ja i reagovao na ono o polizičkim implikacijama.I Šlimana su godinama pljuvali da što se oslanja na Homera u svojim istraživanjima a on je našao Troju tamo gde ga je Homer ovdeo i sada je to važeća istorijska činjenica,a drugačija istraživanja su jerezička.Ali njega nisu najurivali iz nauke sa obrazloženjem da njegove hipoteze mogo da imaju političke implikacije.Ajd da su ovi pokušali da to sve zaviju u oblandu trenutno važećeg naučnog stava pa da kažemo da su glupi.Međutim,otvoreno uplitanje političkih kriterijuma je poslednje što bi trebalo da se toleriše kod naučnih rasprava.Potpuni je nebitno da li je on u pravu ili ne.

Boban

Pitanja naseljavanja se mogu svesti na tačku gledišta. U konačnom, svi potičemo sa jednog ognjišta, nekada, negde, od plemena kod koga se javio gen nadmajmunske inteligencije, plus, plemena koje je imalo sreće da živi u mirnom periodu, bez grabljivaca i neprijatelja, pa je uspelo da preživi i da se namnoži.

Dobro je poređenje sa širenjem svemira. Kada se galaksije postave po principu crvenog pomaka, ispada da se sve udaljuju od nas; one bliže manje, one dalje više i kada je to postalo sasvim izvesno da je tako, pojavila se misao da je Sunčev sistem možda zaista u centru kosmosa. Onda su se javili umni ljudi da ukažu na propust u hipotezi: zamislite balon koji je denekle naduvan i po kome su tačke, nebitno koliko. Kada krenete da dalje naduvavate balon, sve se od svega udaljuje i ako se bilo koja tačka izabere kao referentna, iz nje gledano ispada da se sve udaljuje po principu "što dalje to više" i dobija se iluzija o centralnoj tački.

Sve se u svemu sadrži, svi ljudi, sva plemena, svi jezici... Indija meni deluje kao prilično dobro mesto za razvoj prvobitne civilizacije jer je to zapravo ogroman izolovan prostor do koga se teško stiže; more je na dve strane, s jedne su pustinje, onda Himalaji, pa džungle prema Kini, za plemena pre milion godina to su bile neprelazne prepreke, ali takođe i za potencijalne neprijatelje tih plemena.

Balkan je drumska kafana i tu nema ko se nije gostio.

scallop

Quote from: Boban on 18-05-2009, 13:21:39
Balkan je drumska kafana i tu nema ko se nije gostio.
Ova ti je stvarno dobra. Nadam se da je još nisi upotrebio.

Boban