• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Tajna manastirske batine

Started by Alexdelarge, 21-05-2009, 18:02:43

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Alexdelarge

Ubijanje Boga lopatom

video
http://www.vreme.com/cms/view.php?id=865307

U Duhovno rehabilitacionom centru Crna Reka, čiji je starešina Branislav Peranović, primenjuju se brutalne metode "lečenja". Na snimku koji je načinjen u ovom centru vidi se kako ovisnika prebijaju svim raspoloživim sredstvima; pesnicama, nogama, čak i lopatom. Rad ovog centra blagoslovio je vladika Artemije, a država Srbija im je dala dozvolu za rad. Pored toga što štićenike prebijaju lopatama, postavlja se pitanje imaju li medicina, psihijatrija i zakonodavstvo bilo kakav smisao, ako lekove dozira upravnik centra protojerej Branislav Peranović, koji je studirao poljoprivredu, "medicinske sestre" su ovlašćeni batinaši, a čuvari pitbul terijeri i dobermani

Razapeše čoveka preko drvenog stola. Dvojica ga drže za ruke, treći uzima lopatu i pogledom pažljivo i oprezno meri da ne zakači ikone na zidu dok je lopata u zamahu. Neko ga savetuje da "lepo" udara, rečima "pazi mu jaja". Čuju se krici mučenika dok čovek-zver, jake konstitucije, kao sumanut deset puta udara lopatom po njegovoj zadnjici. Od siline udaraca i zamaha lopate batinaš se podiže na vrhove prstiju.

Ustaje mučenik, nakon lopatanja, i dobija udarac nogom u glavu. Potom ga postave okrenutog leđima prema zidu ispod ikone Bogorodice. Uz stalnu viku "spusti ruke dole", mučenik dobija pet jakih naizmeničnih udaraca, levom pa desnom otvorenom šakom.

Nakon toga onaj jake konstitucije hvata ga rukama za glavu, tuče kolenom nekoliko puta po njoj i, za kraj ove brutalne sesije, šutira ga u glavu. Prebijeni sve to podnosi stoički – uz povremeno mučne i teške uzdahe. Čovek-zver kao da je pobesneo, nastavlja da ga bije u glavu pesnicama i nogama dok se ovaj ne onesvesti.

Udarač potom uzima dah na nekoliko sekundi, dok njegov pomoćnik podiže prebijenog nesrećnika. Nakon što ga podignu sa poda, sledi mu još serija udaraca pesnicama u lice. Glavu tučenog pridržava asistent ovog brutalnog folklora; glava mlitavo udara o ikone koje kloparaju o zid na kom vise. "Vodi ga, i veži", poslednje su reči primenjenog boksera, upućene asistentu.

HRISTOS NOSI RASLABLJENOG: Duhovno rehabilitacioni centar Crna Reka nalazi se nadomak Novog Pazara. Zvanično je registrovan 2005. godine; internet prezentacija je na veb adresi www.sretenje.org.

Na naslovnoj strani nalazi se ikona "Hristos nosi raslabljenog". Sve izgleda idealno, pa i metode lečenja. Navodi se da se osnova terapije u centru zasniva na dijagnozi današnje civilizacije i svakog pojedinca ponaosob i da je suština problema kod svakog ista, a manifestacije su se razvile prema karakteru ličnosti, roditelja i okoline. Terapija se osmišljava prema stanju svakog pojedinca, pa je kod nekog fokus na radu sa životinjama, u bašti, na građevini ili u nekoj drugoj aktivnosti, kod nekog na razgovorima sa sveštenikom ili sa drugim članovima grupe, kod nekih je učestvovanje u bogosluženjima, a kod svih rad na sebi, introspekcija, čitanje i analiza prethodnog života.

"U samoj suštini lečenja, nije dovoljno odstraniti supstancu iz života bivšeg zavisnika. Praznine koje su nastale upotrebom heroina i drugih opijata moraju se ispuniti 'dobrim sadržajem' da bi osoba mogla da nastavi dobar put i suštinski osmisli svoj život", stoji na sajtu. Iako je sve idealno kao da je reč o turističkom centru, raslabljeni na naslovnici ne izgleda ništa bolje od prebijenih ovisnika koji su prošli ovdašnju rehabilitaciju, a tu se nalazi i fotografija uredne i čiste trpezarije, iste one u kojoj na snimku lopatom i pesnicama "čeličaju" raslabljenog.
Jedan od onih koji su prošli "rehabilitaciju" kaže da su ga pri dolasku u centar pratili roditelji. Uz prijatnu priču ponudili su roditeljima ugovor u kom stoji da ovisnik na lečenju pristaje na svaku vrstu tretmana, "što uključuje lakše i malo teže batine". Potom su potpisali papir u kojem stoji da je period lečenja šest meseci po ceni od 350 evra mesečno. Kaže da su se roditelji odlučili na takav korak ne znajući šta ga sve čeka. Po njemu, drugi presudni faktor bio je očaj roditelja i hvatanje za slamku u bezizlaznoj situaciji: "Radite šta znate samo pomagajte, mi mu ne možemo ništa", a odgovor je bio: "Ne sekirajte se, mi znamo kako ćemo ga dovesti u red."

Pogledavši snimak "lečenja" odmah je prepoznao trpezariju "lečilišta": "Nije to ništa, čim je u trpezariji. Napolju, u dvorištu, poređaju ovisnike u krug da gledaju kako tuku ´nevaljalog´. Biju motkama, lopatama, pesnicama, šipkama, kaiševima, čime stignu. Jednom prilikom, dok sam gledao šta rade, toliko mi se smučilo da sam povraćao i počela je da me hvata nesvestica. Unutra ipak malo vode računa, ali prostorija u kojoj smo ručali često zna da bude krvava od prebijanja, mada je poznato da mnogi boluju od hepatitisa. Nema ko da razgovara s tobom, biju za sve, čak i za reč koja im se ne dopada ili preki pogled. Ako ne pokušavaš da bežiš, pričaš roditeljima da ti je sve super, onda ne dobiješ batine, ali takvi su retki. Jednog su prebili zato što je rekao roditeljima da mu se ne sviđa ovdašnji hleb."

Na pitanje "Ko bije?", odgovora da su to lečeni narkomani koji se prijavljuju da ostanu nakon izlečenja od zavisnosti, a ovlastio ih je otac Branislav. Oni su mu beskrajno lojalni. "Zna i on da bije, često su mu ruke krvave. Kad udara rukama i nogama leti mu mantija na sve strane. Trenira čovek borilačke veštine", kaže naš sagovornik. Kaže i da one koji su na lečenju poređaju u krug dvorišta, ili ih vode trpezariju, i moraju da gledaju svaku batinašku sesiju. Nikome ne preporučuje lečenje u Duhovno rehabilitacionom centru. "Ipak je bolje ići kod regularnog lekara koji razgovara sa tobom normalno", kaže naš sagovornik i, koliko on zna, "lečilište je nekima pomoglo, a neke je totalno upropastilo".

ŠTA RADI POLICIJA: Drugi sagovornik nam je najpre ispričao svoju priču, da bi kasnije od nje odustao, u strahu od "batinaša iz Crne Reke". On je pokušao bekstvom da se izvuče iz lečilišta. "Uhvatili su me i prebijali kao psa, motkama. Nekoliko puta sam padao u nesvest od batina. Batinajući su me vukli ceo kilometar. Bolje da sam se tog dana udavio u jezeru, nego što sam prošao kroz taj pakao." Na pitanje zašto nije slučaj prijavio policiji, odgovara da ne želi više da ima posla sa njima i pita se: "Kome da prijavim? Policiji? Policija je dole mnoge uhvatila i vratila ih ocu Branislavu. Nikad ne bih mogao ni da dokažem kroz koji sam pakao prošao, a natovario bih sebi probleme na vrat. Ima on leđa, misliš da gore ne znaju šta se radi", odgovara pitanjima bivši štićenik centra koji je, kako kaže, izlečen naknadno uz pomoć privatnog psihijatra.
Prema svedočanstvima naših sagovornika, nemoguće je u centru saznati bilo šta o brutalnostima tokom lečenja. Prilikom poseta čuvari prisustvuju svakom razgovoru između pacijenata i roditelja. Svaki pokušaj bekstva je osuđen na propast: "Bilo šta da kažete bilo kome, istog trenutka će prijaviti 'pajser brigadi' u strahu da ne bude prebijen zato što je znao, a nije rekao", kaže naš sagovornik.

Raspitujući se o Crnoj Reci čuli smo da je "otac Branislav prek i nezgodan, i da mu ne nedostaje samopouzdanja". U centru je prebijena cela romska porodica Vasić kad su pokušali sina da izvuku odatle. Oni su tvrdili da ih je tuklo njih tridesetak zajedno sa Branislavom. Branislav je tvrdio da su psovali i vređali; medijska prašina – kako se digla tako se i slegla.

Iz razgovora sa poznavaocima prilika unutar crkve kao institucije i crkvenim licima koji su na službi u i oko Novog Pazara može se zaključiti da je taj centar imao drugačiju namenu, i osnovna ideja je bila drugačija. To je blagoslovio i vladika Artemije, ali kad je video da se sve otrglo kontroli, on je digao ruke. Otac Nikolaj, starešina manastira Crna Reka, i dalje je žestok protivnik metoda koje koristi Branislav, ali njemu niko ništa ne može, a ovog niko ništa ne pita. Radi šta hoće; rukopoložio ga je Pahomije kog je napustio nakon afere pedofilije.

Sociolog religije Mirko Đorđević kaže da je veoma sumnjičav prema metodama lečenja koje nisu pod kontrolom stručnih lica i zdravstvenih ustanova. "Te teme se sporadično pominju po medijima, ali su to jako važne teme koje nikad nisu istražene do kraja. Nije problem što je vladika Artemije to blagoslovio, to je pod njegovom jurisdikcijom, ali je problem što država nema baš nikakav uvid u to šta se i kako tamo radi, bez stručnog nadzora."

KO ZNA ŠTA RADE: Stanovnici Ribarića, mestašca pokraj Novog Pazara u neposrednoj blizini lečilišta, ne gledaju blagonaklono na centar, ako je suditi po onima s kojima smo razgovarali. "Nemamo pojma šta se radi gore. Viđamo ih ovde pokraj rečice sa opasnim psima, nekad ima jurnjave po gradu, ko zna šta rade? U te krajeve smo prestali da zalazimo, opasno je", kaže jedan ovdašnji žitelj.

Do manastira Crna Reka dolazi se preko mosta na Ribarićkom jezeru. Put je delom asfaltni, delom posut tucanikom. Tu nam je monah pokazao manastir u steni koji datira iz XIII veka, a zatim uputio na starešinu manastira, Nikolaja, koji kaže da manastir nema veze sa lečilištem iako je ono na manastirskoj zemlji. "Oni su nam samo komšije i mi sa njima imamo komšijske odnose. Ne mešamo se u njihov posao niti imamo pravo to da radimo, a ne želimo ni oni da se mešaju u naš ovde", kaže, upućujući nas na kilometar udaljeno lečilište Branislava Peranovića i njegovog zamenika Dejana Jakovljevića.

Do lečilišta se dolazi kroz gustu bukovu šumu, zemljanim putem. Prvo na šta se nailazi je zidani nezavršeni objekat, a potom se ulazi neposredno u lečilište. Ulazak automobila zatekao je sve prisutne. Munjevitom brzinom nekoliko momaka je opkolilo kola, uz povike da se mora izaći van kruga lečilišta. Nakon pitanja "Ko si? Šta si? Otkud ti?", jedan od momaka je ostao tu da čuva gosta i automobil, van kruga, dok su drugi budno pratili razvoj situacije iz neposredne blizine.

Nakon toga je nastala povika na nekoga ("Kako nije poneo Motorolu!") i čekanje od nekih desetak minuta, posle čega stiže (valjda) šef obezbeđenja i kaže da se čuo s Dejanom. U njihovoj pratnji sam sproveden na nekakvu otvorenu terasu. Od viđenih objekata ovaj je bio najveći, reklo bi se da je stambena kuća u kojoj žive Peranovići. Skuvaše kafu, ali i dalje neprijatno i napeto. Od malopređašnje manastirske atmosfere ni traga ni glasa, kao da čovek nije u duhovnom centru.

NENAJAVLJENI GOST: Prvo što upada u oči su kavezi sa pitbul terijerima i dobermanima, a nema ih malo. Tu je i nekoliko terenskih vozila i zidanih objekata. Čuje se i žamor iz obližnje šume. U centralnom delu nalazi se i kuća Branislava Peranovića koji ovde živi sa porodicom. Atmosfera može da se opiše u jednoj reči – jadna. Liči na mini Gvantanamo otvorenog tipa; ukoliko bi ma ko pokušao bekstvo, ne bi imao kuda. Ubrzo stiže i Peranovićev zamenik, Dejan. Progutavši bukvicu "odakle nenajavljen", objasnio sam da sam nekoliko puta pokušavao da telefonom kontaktiram Branislava, bezuspešno, pa došao na lice mesta. Nakon uvida u novinarsku akreditaciju, zamenik je pozvao šefa objasnivši mi da je ovaj pre dve nedelje promenio broj. U telefonskom razgovoru, ponovo bukvica o nenajavljivanju. "To je neprofesionalno, šta sad hoćete, sve zanima šta se ovde radi, pa dolazili su novinari iz 'Nacionalne geografije' i razgovarali sa štićenicima. Ne možete da dolazite tek tako, to je ustanova zatvorenog tipa. Pišite šta hoćete, Dejan nema moj blagoslov da vam da intervju", rekao je Branislav. U trenutku dok sam Dejanu Jakovljeviću objasnio da ću doći ponovo, uz njegovo "Zašto biste dolazili ponovo?", ponovo je zazvonio telefon. Zamenik saopštava da će Branislav dati intervju, ukoliko mu se tekst da na korekciju i autorizaciju.

Pri izlasku, iza ugla one kuće stajalo je desetak onih, reklo bi se, iz obezbeđenja, pošto nisu nosili nikakva obeležja, niti posebne uniforme. U tom trenutku, lanuo je doberman i povukao čuvara, kidišući – čisto da se zna ko je gazda, a ko nezvani gost.

Nismo dobili odgovore na pitanja može li neko s poljoprivrednom strukom bolesnicima da dozira lekove? Zašto tuku one koji beže želeći da napuste centar? Odakle nekome pravo da ovlasti lečene narkomane da tuku lopatama? Pošto je u nekoliko navrata javno na televiziji govorio da "ne voli da bije, ali nekad mora", da li mu hrišćanska religija i mantija dozvoljavaju da prebija ljude? Odobrava li mu zvanična crkva nasilje nad pacijentima? Na račun čega mu je odobreno da drži i vodi centar?
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

Cornelius

Umobolnog sveta ima svugde, pa i u pravoslavnoj crkvi. Nadam se da će tog Oca Branislava oterati malo na robiju za "ilegalno bavljenje medicinom".
Je n'ai aucune confiance dans la justice, même si cette justice est faite par moi.

Eriops

Ludaka ima svuda, evo pogledah tekst na BBC o maltretiranju dece u Irskoj, tu
je upletena katolicka crkva. Crkvu cine ljudi, ona nije nikakva misticna institucija,
a ljudi nisu svi dobri, a pitanje jesu li dobri i uopste u vecini.
Slucaj svakako treba istraziti, i ako je to istina, kazniti odgovorne. I ne treba iskoristiti ovo, a bojim se da ce biti tako, za jos jednu od bezbroj hajki na kompletnu
SPC.
Takodje treba istaci da je narkomanija sve veci problem u Srbiji, koliko ima
osposobljenih ljudi i institucija da se bave ovim problemom.. a sve to i kosta.

Джон Рейнольдс

Kako se zvaše onaj dom iz King-Straubovog "Talismana"? E, to je to. Šta li je na drugoj strani, pitam se?

Moram da primetim da po običaju niko ne postavlja najzanimljivije pitanje, ono na osnovu koga se mogu izvući neki zaključci i/ili koje nekuda usmerava razmišljanje. Daklem -

Ko je snimao i zašto?
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

Cornelius

Jednostavno. U pitanju je materijal sa kojim je Otac Branislav hteo da napravi video spot, reklamu za televiziju.
Je n'ai aucune confiance dans la justice, même si cette justice est faite par moi.

cutter

Dobro je ovo kad ga nabada o ikonu  :)

Ygg

Na sajtu ima i video galerija. Na prvom snimku (emisija sa TV Raška) u intervjuu, između ostalog, protojerej Branislav Peranović kaže sljedeće:

"Ponekad smo prinuđeni da primenimo, vrlo retko doduše, al da primenimo i silu, pogotovo kad je čovek u krizi. Kad nikakva priča više ne pomaže onda ima smisla malo čoveka, da oprostite, izlupati. Uglavnom imamo pozitivne rezultate takvih događaja i taj čovek je sutra zahvalan jer je svestan da ništa nije pomagalo, da je on prosto želeo da ode i da možda ne bi bio ni živ..."

Kakav psihopata! Da nisam pogledao snimak, ne bih vjerovao...
"I am the end of Chaos, and of Order, depending upon how you view me. I mark a division. Beyond me other rules apply."

Son of Man

Olosh iz SPC sekte. prvo shtite pedofile u svojim redovima a sada i batinaju, hiljade mrtvih popova mamicu im jbm bolesnu onu pravoslavnu...

mac

Pa hajde da vidimo koji mu je učinak s batinaškom metodom. Koliko je njih došlo na lečenje, koliko izlečeno, koliko je ostalo čisto do danas. A naročito da vidimo koliko je njih pokušalo prvo na normalan način da se izleči, pa kad ništa nije pomoglo onda došlo u manastir. Pa da uporedimo sa nekim standardnijim metodama. Ovi što dođu sigurno znaju za jadac, a ipak su tu. Lako je samo zgražavati se. Ako vi znate bolje prosvetlite i nas ostale.

Meho Krljic

Meni je ovo do jaja jer potvrđuje sve moje fantazije o tome da SPC uzgaja poseban red monaha-ratnika koji će konačno jednom povratiti sve(te) srpske zemlje, počev od Crne Gore pa na zapad.

Nevezano za to, ako si pristao da budeš u praktično logoraškim uslovima da bi se skinuo sa pajda, onda pristani da te i malo ispeglaju, pičko. Možda nije efikasno, ali je barem zabavno.

Eriops

Ajme, Meho, otkud sad dodje od narkomana do srpskih ratnika i zemalja ?  :idea:
Ja ne verujem u moc nasilja, niti batina. Sila moze biti opravdana samo u slucaju
da narkoman pokusava povrediti sebe ili druge, ili ako unistava imovinu i slicno,
ali i to samo u onoj meri da ga se savlada, a ne batinjanje i mucenje.
Ono malo narkomana sto sam ja sreo u zivotu, a koji su trazili pare, jedva da su
sa odecom imali cetrdeset kila, tako da sumnjam da treba neka velika sila da ih se
savlada.
No, problem je sto mi stalno generalizujemo, umesto da se osudi pojedinac/pojedinci
iz crkve koji to rade, mi odma krecemo u ofanzivu na kompletnu SPC..

Tex Murphy

Quote from: Meho Krljic on 22-05-2009, 11:11:23
Meni je ovo do jaja jer potvrđuje sve moje fantazije o tome da SPC uzgaja poseban red monaha-ratnika koji će konačno jednom povratiti sve(te) srpske zemlje, počev od Crne Gore pa na zapad.

Nevezano za to, ako si pristao da budeš u praktično logoraškim uslovima da bi se skinuo sa pajda, onda pristani da te i malo ispeglaju, pičko. Možda nije efikasno, ali je barem zabavno.

:!: :!: :!:
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

Meho Krljic

Quote from: tiha voda on 22-05-2009, 12:02:51
Ajme, Meho, otkud sad dodje od narkomana do srpskih ratnika i zemalja ?  :idea:
Ja ne verujem u moc nasilja, niti batina. Sila moze biti opravdana samo u slucaju
da narkoman pokusava povrediti sebe ili druge, ili ako unistava imovinu i slicno,
ali i to samo u onoj meri da ga se savlada, a ne batinjanje i mucenje.
Ono malo narkomana sto sam ja sreo u zivotu, a koji su trazili pare, jedva da su
sa odecom imali cetrdeset kila, tako da sumnjam da treba neka velika sila da ih se
savlada.
No, problem je sto mi stalno generalizujemo, umesto da se osudi pojedinac/pojedinci
iz crkve koji to rade, mi odma krecemo u ofanzivu na kompletnu SPC..

E, bre, tiha vodo, jesi ti pogledo ovaj snimak? Baja koji prima je pokrupan a baja koji daje je pokrupniji i ima stav UFC aspiranta pa moja fantazija o monasima-ratnicima ima čime da se sladi.

Drugo, ne vidim gde sam osuđivo SPC ili bilo koga sa te strane?? Ja bih tu instituciju spalio do temelja, da ne bude zabune, ali u ovom konkretnom slučaju nisam im još uvek ništa prebacio. Ako si čovek sa problemom adikcije i pristao si da dođeš na nekonvencionalnu metdu lečenja u instituciji koja nema oficijelnu licencu da leči i ako su ti rekli da ćeš tu možda da dobiješ i preko pičke i ti si sve to primio k znanju, onda budi jednom u životu mudo i primi ga preko pičke. Ako ne možeš da izdržiš par šamara i udaraca kolenom u rebra, koji si se kurac navlačio na ujdo? Šta, likovi kojima si pušio i davao rčma za ške su te tretirali nežnije? Pa zato i jesi tu gde jesi.

Eriops

Meho, ocajni ljudi na sve pristaju. Cak i obrazovani ljudi idu raznim nadrilekarima,
vidovnjacima, prorocima i prorocicama, ali to ne znaci da ovi imaju pravo da im
rade sta oce.
Nemoj spaljivanja, dosta vise paljevine i rusenja svih vrsta..
Lopata po dupetu, mogu zamisliti kako to boli  :shock:.
Ja bi ga iskljucio iz crkve za vek vekova.

Son of Man

Problem je samo u tome sto ta ustanova ne moz da se napusti, ako dobijes batine ko na ovom snimku onda je normalno da ces hteti da pobegnes, a oni ne daju...ako te navataju zna se...znaci OK - dobrovoljno si doso, al valjda mozes i dobrovoljno da odes ako te sveti batinas nabada kolenom u glavu i glavom o ikonu. A posto su tom manastiuru desavalo nasilje on vise nikako ne moz da bude "manastir", stoga ga treba spaliti, a popa na vile nabosti zajedno sa batinashima...jebo ih Amfilohije sa sve Artemijem, Pahomijem i ostalim pedofilima, uzgajivachima i dilerima droge, i koje vec sve mafijashke aktivnosti vrsi taj olosh uz zastitu pomoc drzave...  

Meho Krljic

:lol: :lol: :lol:

Pazi, ja ne znam detalje. Ako si sa njima potpisao sporazum u kome kažeš 'da, pristajem da me i silom zadržite ovde nakon što ja pokušam da pobegnem', onda, u čemu je problem?

Son of Man

Mi ne znamo sta pise u tim ugovorima, i dal bi iko da je bilo ovog snimka ranije pristao da ode tamo, ej bre kolenom u glavu, ko na ulici, ko u onim podrumima kad kriminalci prebijaju gepekovane ljude, jos ovo o ikonu, pa ta ikona moze komotno u djubre sada...

angel011

Ne znam o celom ugovoru, ali u jednom delu ima da pacijenti potpisivanjem pristaju na svaki tretman, pa i na lakše ili teže batine.
We're all mad here.

Meho Krljic

To o ikonu i jeste najslađi detalj.

Ma mislim, da se dogovorimo, ovaj tekst ipak treba uzeti sa zrnom soli, to sa  batinanjima i premlaćivanjima itd. De fakto na snimku vidimo jedno ozbiljno peglanje, ali treba malo istražiti jesu li potpisani ugovori u kojima se to eksplicitno naglašava i jesu li ljudi potpism, imenom & prezimenom pristali na to. Ako jesu, neka ih mlate kao volove u kupusu - ugovor je ugovor. Ako nisu, neka ih tuže kad izađu i neka im uzmu pare i zatvore manastir. Takođe, država bi uistinu valjalo da reaguje ako su stvari protivzakonite.

angel011

Quote from: Alexdelarge on 21-05-2009, 18:02:43

Jedan od onih koji su prošli "rehabilitaciju" kaže da su ga pri dolasku u centar pratili roditelji. Uz prijatnu priču ponudili su roditeljima ugovor u kom stoji da ovisnik na lečenju pristaje na svaku vrstu tretmana, "što uključuje lakše i malo teže batine". Potom su potpisali papir
We're all mad here.

Son of Man

Definitivno sam trebo da upishem bogosloviju, ionako nicemu ne sluzim, a ovako bi bar mogu da silujem, maltretiram, mlatim i sta sve ne, milina jedna...'odam u mantiji po gradu i shetam ikonu za pojasom, kad me neko popreko pogleda mlatnem ga onom ikonom i da vim ko mi sta sme ?  8-)  

Eriops

Ugovor nije opravdanje.
Mislim da i pored slobode ugovaranja, postoje i neka ogranicenja te slobode,
ne mozes sklopiti ugovor koji je suprotan javnom moralu, bezbednosti itd.
Ugovor u kome potpisujes da pristajes na batine, mislim da nije zakonit.

Son of Man

Quote from: angel011 on 22-05-2009, 13:00:20

Jedan od onih koji su prošli "rehabilitaciju" kaže da su ga pri dolasku u centar pratili roditelji. Uz prijatnu priču ponudili su roditeljima ugovor u kom stoji da ovisnik na lečenju pristaje na svaku vrstu tretmana, "što uključuje lakše i malo teže batine". Potom su potpisali papir
A to znaci ako nekoga primoraju da potpise da u toj ustanovi moze da bude i silovan da je i to legalno ? Evo ja ocu da me neko ubije - gde ja da potpisem da budem ubiven a da za to niko ne odgovara ?

Alexdelarge

ukoliko su narkomani potpisivali ugovore, onda se postavlja niz pitanja: kao sto su uracunljivost, sposobnost da shvate i upravljaju sopstvenim postupcima itd.

Son of Man

zato sam i napisao PRIMORAJU DA POSTPISE, jer dovedu ih roditelji ko zna kako drogirane ili u krizi, i sta taj zna sta je potpiso ? Da u tom ugovoru pise "I JEBACEMO TE (ako treba)" on bi i to potpiso...

mac

Sine i Vodo, vi mašite poentu. Ne tuku narkomane tek tako, nego da bi doprli do njih. Narkoman je tup na razgovore, tuđu patnju, svoje stanje, ništa to ne dopire u njegovu svest. Ono što mu neprekidno pulsira u svesti je glad za fiksom. Tu glad treba nekako zamajati, utomiti, pa ćeš ili nekom drugom hemijom, ili na suvo sam da se izboriš, ili batinama. Batine dopiru do svesti. Ti što ih tuku, kladim se da su to izlečeni narkomani, ostali da pomognu drugima. Oni znaju stvari koje mi ne znamo, znaju kako svo to batinjanje narkomanu izgleda. A kladim se da narkomanu to batinjanje izgleda manje upečatljivo nego nama ovde.

Nije poenta u ugovoru, nego u izlečenju.

Alexdelarge

poenta je da crkva ne treba da se bavi batinanjem i da treba da osudi i izbaci ovu budalu/e; ukoliko to ne urade ili svojim pasivnim stavom i necinjenjem aminuju ovu torturu, onda Sin, ja i ostali imamo pravo da kritikujemo kompletnu SPC.

raindelay

Quote from: Son of Man on 22-05-2009, 13:05:25
Quote from: angel011 on 22-05-2009, 13:00:20

A to znaci ako nekoga primoraju da potpise da u toj ustanovi moze da bude i silovan da je i to legalno ? Evo ja ocu da me neko ubije - gde ja da potpisem da budem ubiven a da za to niko ne odgovara ?
Hint: Nemacka, internet oglasi, kanibalizam...
I WAS ANTI-OBAMA BEFORE IT WAS COOL

mac

Crkva treba da se bavi izlečenjem duše.

Cornelius

Quote from: mac on 22-05-2009, 13:41:58
Crkva treba da se bavi izlečenjem duše.

Zato otac Branislav i pokušava onoj budali da omekša telesni oklop, ne bi li pouka potom lakše stigla do duše. Prvo ga orilja ašovom, a onda ga doradi kolenom, laktovima i rukama.

mac

Taj rad. Ti to kažeš ironično, ali upravo je takva siuacija. I da ponovim, samom narkomanu to batinjanje deluje manje upečatljivo nego nama.

Eriops

U Nemackoj jeste bio slucaj, da je neki ludak preko neta pristao da bude pojeden,
ali to ne znaci da takvo sta trebamo i ovde dopustiti.
Ne verujem u veliku moc batine. Da je tako, narkomanija bi se vrlo lako izlecila,
barem batinasa ne manjka ni kod nas, ni u svetu. Lemas ga par godina, i on se
ostavi fiksa ? Daj, budite malo ozbiljni. Narkomanija je mnogo slozena pojava,
svestan sam da oni ne reaguju kao obicni ljudi, ali mislim da proces izlecenja
obuhvata dugogodisnje uzimanje lekova, nadzor, pomoc i podrsku porodice i
strucnih lica, izolaciju od bivsih drugara narkosa, a ne lopatu po straznjici.

A s ugovorom kojim se dozvoljava upotreba fizickog nasilja, mislim da treba da se
pozabavi tuzilastvo. Neciji pristanak, voljni ili nevoljni, ne moze biti opravdanje.

Meho Krljic

Pazi ono nasilje koje smo videli na snimku i nije neko nasilje. Ovaj tekst priča o premlaćivanjima u kojima učestvuje po 30 ljudi itd. ali to tek treba da se utvrdi je li istina ili ne (na sudu). Ovo na snimku je bre smešno, jebote, nemoj da se zajebavamo. Šta, zapalio ga par puta kolenom u vugla i sad treba da verujemo da je svaki pošteni vernik u Srbiji MMA šampion? Ajte molim vas. Veće batine dobijam od svoje žene kad napravim neko sranje.

Cornelius

Quote from: Meho Krljic on 22-05-2009, 15:06:00
Ajte molim vas. Veće batine dobijam od svoje žene kad napravim neko sranje.

Dobro je dok te bije. Biće njesra kada Fata predje na tradicionalne turske metode - nabijanje na kolac.

Antonius

U 21. veku... Sveštena lica leče od ovisnosti... Lepo rekoh, to samo kod nas postoji.

zakk

Kad nemaš para da ideš da se lečiš privatno, kad država nema mehanizme za to (ili užasno funkcionišu), naravno da ideš gde možeš/gde te rodbina strpa. Siguran sam da ovakvih ustanova ima i van Balkana.
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

Eriops

Evo vest da su inspektori usli u taj centar, a skupili se roditelji da daju podrsku
svesteniku! Sad mi tek nista nije jasno.

Perin

Quote from: tiha voda on 22-05-2009, 14:52:49
Da je tako, narkomanija bi se vrlo lako izlecila,
barem batinasa ne manjka ni kod nas, ni u svetu. Lemas ga par godina, i on se
ostavi fiksa ? Daj, budite malo ozbiljni. Narkomanija je mnogo slozena pojava,
svestan sam da oni ne reaguju kao obicni ljudi, ali mislim da proces izlecenja
obuhvata dugogodisnje uzimanje lekova, nadzor, pomoc i podrsku porodice i
strucnih lica, izolaciju od bivsih drugara narkosa, a ne lopatu po straznjici.

Baš sam pre neki dan bio u centru za narkomaniju...ima tu potresnih priča dakako....međutim, sve i jedan narkić koji se "izlečio" od fiksa ima veliku mogućnost recidiva. Najveći problem je u tome što oni kada se očiste i vrate kući, ulaze ponovo u isto društvo, koje radi iste stvari aka drogira se...Nije to tako lako. A što se tiče detektiva i roditelja - pa mora da je bio malo uspešan u lečenju narkomanije, kada ga i roditelji ovisnika štite. :D

angel011

Quote from: tiha voda on 22-05-2009, 16:05:14
Evo vest da su inspektori usli u taj centar, a skupili se roditelji da daju podrsku

Vidim negde da taj centar sa batinama ima 30% izlečenih, dok ih državni centar ima 4%. Ne znam koliko je taj podatak tačan, ali ako u njemu ima bar neke istine, i ako uzmeš u obzir šta sve ti jadni narkomani koje sad mlate rade svojim porodicama i svojoj kompletnoj okolini, reakcija roditelja nije nerazumljiva.
We're all mad here.

EKSTREMISTA

Svakome iole obaveštenom i inteligentnom čoveku u Srbiji, lako je da otkrije pravu pozadinu i razloge konstruisanja ove afere kao i da  prepozna naručioce i motive napada na protojereja Peranovića a preko nega i direktno na SPC(koja je i pored velikih mana njenog vrha i dalje jedina institucija u Srbiji koja uživa većinsko poverenje naroda),pogotovu što se u ovom slučaju sa političkim idealno spajaju i finansijski interesi stranih i domaćih vladara Srbije.

Koji je zločin starešinstva Duhovno-rehabilitacionog centra u Crnoj Reci ?
Pa ima ih više:
-zato što je jedan od centara sa najvećim procentom izlečenih narkomana,naročito višestrukih povratnika iz zvaničnih zdravstvenih ustanova u zemlji i inostranstvu
-zato što radi u pod okriljem SPC i sa blagoslovom Raško prizrenske eparhije
-zato što oduzima sve veći broj večitih pacijenata Zavodu za bolesti zavisnosti i samim tim izvore prihoda
-što uspešno leči ljude iako ne primenjuje konvencionalne metode na koje tapiju ima zvanična medicina.
-što pacijente osim što ih leči i duhovno preobraćuje-u ljude koji se okreću porodici,Bogu,pozitivnim vrednostima u životu,izmenjenog pogleda na svet.

Naravno da jedan centar poput ovog nije toliko moćan i jak da ugrozi jednu od temeljnih grana na kojima parazitira domaća vrhuška,ali može da da loš primer i da stvori lošu klimu za posao,a već je postao suviše popularan i poznat-pacijenti iz tog centra se sve uspešnije skidaju i sve ređe vraćaju starim dilerima,počeće da pada potražnja za robom koju je DOSov režim učinio pristupačnom svakom srpskom klincu i dostupnom u svakom školskom dvorištu,smanjiće se kriminal-ubistva i pljačke motivisane drogom,zaljuljaće se neke pozicije.
Osim toga ta deca će sve češće želeti da po izlasku naprave nešto od svog života,da se obrazuju,da nešto promene,a što je najgore ispašće da im je SPC pomogla u tome.
Prošle jeseni smo poslom bili u Raškoj pa smo obišli manastire.Mladić koji nas je vodio u obilazak bivši je pacijent Crne Reke.Inteligentan,obrazovan i prijatan čovek.Ni u Rusiji nisu uspeli da mu pomognu ali u Crnoj Reci jesu.Za njega je to bio dug i težak period ali se završio uspehom.Zato se tamo i vratio kao volonter.

Što se tiče batina-Ovo što se vidi na snimku i jeste deo terapije u cilju oslobadjanja uma straha od fizičkog bola koji telo trpi zbog droge ili njenog nedostatka.
Na taj način se organizam lakše navikava i brani od kriznih situacija a hormoni koji se oslobadjaju smiruju mozak i opuštaju organizam.
Uostalom,vidite valjda da su u pitanju kontrolisani udarci,zato volonteri i imaju rukavice,pa bilo koji udarac u glavu punom snagom onesvestio bi ili teško povredio pacijenta.
Sličan princip je i kod kažnjavanja zbog učinjenih prekršaja i povrede discipline.I tada se to radi umereno i mehanički bez iživljavanja i povredjivanja.

Iako se o tome malo ili nedovoljno govori u našim kontrolisanim medijima pa izgleda da stanje sa narkomanijom nije toliko alarmantno,siguran sam da svako sa ovog foruma ima neku priču koja manje ili više ali ipak drastično,govori u prilog tome.
U mom kraju klinci umiru kao muve,bukvalno u mojoj zgradi kriziraju i presreću ljude sa špricevima.
Moja drugarica iz osnovne je umrla a moj drug iz kraja je zbog tog sranja ubijen(a bio je dobro i inteligentno dete kome na žalost niko nije mogao na vreme da pomogne).
Naravno da se zna ko su dileri i gde ordiniraju ali ih naravno niko ne dira ili se izvlače sa prekršajnim kaznama.

Zbog svega toga mi je žalosno kad vidim sa kojom mržnjom se napadaju oni koji protiv tog zla pokušavaju da se bore i u toj borbi čak ostvaruju i uspeh i sa koliko gluposti se veruje lažima ustaškog B92,Vremena  i ostalih režimskih medija.
Ako strani i domaći politički ološ,mafija i NVO  to rade iz svojih interesa i ako oni žele sve najgore Srbiji i njenoj deci,a drugosrbijanci iz istih razloga bale nad ovim filmom naprasno preobraženi u čovekoljupce zabrinute za povredu ljudskih prava pacijenata,ne moramo i mi da im se pridružimo u tome samo zbog toga što nam se gade pojedinci u SPC ili njeno rukovodstvo.
Зло се трпи због страха од још горег зла,стога пук гунђа,али најчешће немушто.И трпи батине.

Лутајући Бокељ

EKSTREMISTA

Neki od komentara bivših pacijenata Crne reke i njihovih najbližih u kojima se spominju i njihovi utisci o ,,uspešnim",metodama lečenja Saše Vujoševića iz Zavoda za bolesti zavisnosti :

-citam ove komentare pa se pitam znaju li pojedini sta znaci imati u kuci narkomana,kako je majci koja gleda kako joj dete polako umare vene a ona nemoze da mu pomogne,narkomani prvo sto im se unisti od droge su emocije za hjih je najvazniji interes ne prezaju ni od cega samo da dodju do droge,spremni su da ubiju prebiju ukradu otmu od svakog pa i od onih koji bi trebalo da im budu najmiliji.moj sin je bio narkoman.sa tim porokom sam se borila na sve moguce nacine da spasim jedino dete.prosli smo sve klinike.drzavne i privatne ustanove.traje kratko prestane da uzima.ide psihologu svi se oko hjega vrtimo pruzamo mu ljubavi on dobar obecava nikad vise laze i sebe i nas dok mu se ns stvori prva prilika da se vidi sdrustvom pa sve po starom.kad smo sve mogucnosti iscrpili kad je doslo da momas od 180cm ima sami 40 kg i kad nista ne pomaze odvela sam ga u crnu reku.i pompglo je.bio je tamo godinu ipo izasao i cist je od droge dve godine.tacno je da tamo pojedinci dobiju batine.dobiju ih oni koji to debelo zasluze.pa ljudi tesko je izaci na kraj sa jednim narkomanom a kamo li sa 200.znate li kakvih iskrivljenih mokgova kakvih sve zlocinaca tamo ima pa kad nebi bilo discipline sta bi se sve desilo.problem je sto vecina gleda povrsno niko treba uvek sagledati dubinu problema a ne samo osudjivati.od sto ljudi troje dobiju batine.kad je moj sin pobego odande vracen je ja sam licno molila da ga izudaraju.nije dobio batine kazu pokajao se i bio je iskren.ne biju oni redom nego samo kod velikih prekrsaja.hvala ocu branislivu sto je imao snage da osnuje ovaj centar spasao je moje dete i jos mnogo dece.neka sve pohvale za centar crna reka.a dusmanima zelim da prodju kroz pakao kroz koji sam ja prosla pa da vidim dal bi onda pisali ove gluposti...

-Sasvim slucajno poznajem vise ljudi koji su bili teski narkomani a nakon boravka u ovom centru se ne samo izlecili, nego i postali dobri, pobozni, porodicni ljudi.
A sa kojim brojem izlecenih narkomana se mogu pohvaliti vasi strucni sagovornici?

-Drug mog decka se bas lecio u ovom manastiru i decko je ozdravio. Ne koristi nista vec 3 godine, bavi se sportom i zavrsava masinski fakultet.
Mozda se desio jedan ekstreman slucaj medjutim glupo je da se na osnovu jednog slucaja sudi o kompletnom programu. Takodje se slazem da strucni savetnici naseg dragog Pressa su malo koga izlecili zbog cega se ljudi i odlucuju na Reku. Neka se malo zapitaju zasto se ljudi obracaju manastirima a ne njima pa neka onda pricaju pricice koje pricaju. Decko kojeg sam spomenula a koji se lecio u Reci je prosao kroz Vujoseviceve programe posle kojih je i dalje bio na igli.
Vujosevicu, svoje neuspehe ne leci pljuvanjem konkurencije. Tvoj najveci problem je sto ste ti i kolege uskraceni za pare. Dovidjenja.

-Izvini a koga su ti centri izlecili? Imas neki primer. Ja ti iz licnog iskustva pricam da sam pre Suve Reke prosao sve moguce centre za lecenje bolesti zavinosti za koje sam cuo u Srbiji. Kao bivsi narkoman i neko ko je prosao kroz ovaj program recicu samo da su ovo izmisljotine i namestaljka. Ne kazem ja da se ovo nije desilo ali NIJE TACNO da ovo rade rutinski i da sam ja licno doziveo nesto slicno NISAM.
I pre si pokusavali da napakuju ovaj centar jer sam cuo price da se Vujosevic i druzina zale zbog "slabih prihoda.'

-podrska ovoj ustanovi i naravno DOSTA GOVORA MRZNJE PROTIV SPC iz centara koji se bave visegodisnjim napadima.Na zvanicnom sajtu jedne od nacionalnih televizija se poziva na linc svestenika i cele SPC, cemu to....

-Ова хистерична павијанска дрека која долази са добро познатих медија јасно говори о чему се ради.
Не бих се зачудио да као следећи корак покушају да забране рад овог центра, који има изванредне резултате у лечењу наркомана.

-Ne razumem zasto se napada manastir i ljudi koji u njemu rade.
Niko se u njega ne dovodi mimo sopstvene volje, pa prema tome ne postoji nikakav opravdan razlog da se optuzi njegovo prevosvestenstvo protojerej Peranovic.
Naravno svako ima pred sobom vise opcija. U ovom slucaju zavisnici od droge mogu da idu po psihijatrima i raznim institutima da ih tamo teoreticari posmataju i da ih LEPO ZAMOLE DA NE UZIMAJU DROGU. Ali da to daje rezultate i njihovi roditelji bi ih odvratili od toga. Oni nisu a neko misli da ce to uspeti ljudi koji rade za platu i koji na to gledaju kao posao.

-Pa ovaj centar postoji godinama. I godinama dobro radi svoj posao. I ljudi su tamo dobrovoljno. Ko nije imao narkomane u svojoj okolini, taj ne zna šta je droga. U potpunosti podržavam rad centra.
Neka bolnica u Drajzerovoj (za lečenje bolesti zavisnosti) i ovaj centar objave svoju statistiku - procenat izlečenih narkomana i procenat povratnika, pa da vidimo čije metode funkcionišu.

-moj komsija je bio narkoman, i njegovi placali ovom rehabilitacionom centru po 300 eura mesecno kako bi ga izlecili. I gle cuda . covek posle godinu dana provedenih u ovom centru sasvim se preobratio, nigde mu ne mozes cuti psovku iz usta. molenje pre vecere je obavezno. i njegovi su isto pricali da se za svaku psovku, ili ono sto nije dozvoljneo, dobija batine, kako bi narkoman naucio, da ako ubuduce bude bio pogresio ima opet dobija takve batine. Ovo nista nije strasno, jer svi lepo kazu: batina je proizisla iz raja. Ovaj debil sto hoce pokrenuti tuzbu, je ili tezak narkoman, koji bi zeleo da sve te narkomane vrate u bolnicu, gde im ja garantujem da se ni jedan nece izleciti, i samo im preti smrt. A ovde vec imaju sansu za drugi zivot. Apelujem na vladu da ne hapsi nikoga i ne ukida ovaj duhovni centar, jer bez njega svi narkomani su osudjeni na smrt!
Ovo je osveta neuspesnih, onih koji nemaju ni 1% izlecenih, a trose velike drzavne pare. Verujem, da narkosima nije lako kad ne mogu da zaobidju motku, pa neka proba "da se sredi".

-kod nas po zakonu niko ne moze da leci narkomana ako na to on ne pristane i ne potpise . zamislite samo svesnog narkomana kome sazre svest o drustvenom zlu narkomanije i pogubnost po njegovo zdravlje .taj zakon o lecenju narkomana je donet od dosa , da bi srpska privredna delatnost kartela imala vecu distribuciju u srbiji . tadasnja vlast se dosta druzila sa glavnim distributerima i proizvodjacima narkotika .ceda sa surcincima , djindjic sa surcincima , canak sa kumom opacicem i da ne nabrajam . ovoj vlasti takodje nije mrzak ovaj zakon cim ga ne menjaju . lekari u drajzerovoj vise rade privatno i koriste radno mesto za pronalazenje privatnih pacijenata , kojim stavljaju implatate ili ih kljukaju tabletama i mole boga da narkomani prave sto vise recidiva . na ovaj nacin nisu izlecili ni jednog pacijenta . nacin koji koristi spc je jedini delotvoran pa narkodilerski lobi hoce da razmontiraju ovo leciliste , da bi imali sto vece trziste . ovakvih ili slicnih lecilista ima i u hrvatskoj .tamo katolicki svestenici uz primenu istih metoda i molitvi odvikavaju mlade narkomane . ima ih dosta i iz srbije i uzimaju katolicku veru

-U manastiru Crna reka mi je trenutno prijatelj ,apelujem da ne dodje
do zatvaranja jer se 7 godina njegova porodica bori sa tim zlom i nista nije postignuto. Sada je 4 meseca "cist" sto je neverovatan uspeh. Dragi moji psihijatri nijedna vasa metoda nam nije pomogla, u Drajzerovoj godinu dana "lecenja" , na VMA svakodnevna porodicna psiho terapija godinu dana i nista, blokator u stomaku i nista, zatvor u trajanju od 6 meseci i nista. Pre 7 dana izlazio je na vikend i osetili smo njegov potpuni fizicki i duhovni preobrazaj. Ovakva hajka na SPC i ovaj manastir stize od ljudi koji se nisu suocili sa maltretiranjem (psihickim i fizickim) koje narkomani priredjuju svojoj porodici , prijateljima i okolini. Ovo je jedini metod koji se pokazao uspesnim jos jednom Vas sve molim da ne dodje do zatvaranja ovog centra. Neka dragi Gospod Bog i Majka Bozija pomognu toj deci i vrate ih na pravi put.

-onaj ko nije imao narkomana u kuci ne zna sta to znači! po drajzerovoj ustanovi koju sam prošla sa bratom, uz njihov pristanak ih leče, a ako nece pa sta pusti ih da se ubijaju ,to je medicinski ispravno i humano.a koji narkoman dobrovoljno pristaje kada mu je heron razorio mozak. gde su sve te institucije, kada se droga prodaje, kada se porodice unistavaju. ovo sve pisem iz licnog iskustva. brat je bivsi sticenik centrai bogu hvala vec 3 god.je bez narkotika. neko iz ove hajke ima debelu korist. velika podrska centru crna reka

-u kojim bolnicama, u drajzerovoj na njihov pristanak, a koji narkoman pristaje kada mu je droga razorila mozak.lako je pricati, osuđivati i misliti da se to desava nekom drugom! pitala bi vas da samo malo osetite narkomana u kuci. lazi,prevare, maltretitanje psihičko i fizičko!
ljudska prava jel da o time pricate , ma naravno rasturite centar i stvar je resena,, oni ce se drogirati, umirati,uništavati sebei oko sebe ali najbitnije da su pojedinci izvukli korist!
velika podrska centru crna reka!

-izvinite molim vas na mozda grubim recima ali da li bi Vam bilo lepse da vidite svoje dete sa spricem u veni.Inace ja sam sticajem okolnosti tamo bio na lecenju i bez veceg prekrsaja kucnog reda to se ne desava P.S.Tamo sam bio godinu dana,a u tom periodu nisam dobio ni cvrgu. Uz duzno postovanje Luka

-Ja sam dobijao batine, ali ostao sam dve i po godine posle toga. Dobio sam ih skroz zasluženo, nikome to ne uzimam za zlo. Verujem da su mi te batine i pomogle, tako da ja to opravdavam. Koliko sam ja upoznat to opravdavaju i svi ostali u ovom centru

-da sam ranije znala da je bolje biti nego maziti ipaziti valjda bi tako postupila,ustedela bi godine pakla kroz koji sam prosla.nije problem u deci i roditeljima. problem je u drustvu,droga je postala kako mi se cini biznis sa kojim se bavi drzava.jer se dileri hapse i odmah pustaju na slobodu jer njihove gazde okrenu telefon.hjima je vazno da zarade pare a sto necija deca umiru nije vazno to nisu njihov.u centru ne dobijaju svi batine kako se ovde navodi.samo oni kojima nista drugo ne pomaze.pa od 100 momaka koliko ih je gore uvek se nadje neko ko pravi problime.ponovo sva podrska centru.da imamo vise takvih centara.pozdrav ocu branislavu imomcima iz crne reke vratili su srecu u moju kucu

Зло се трпи због страха од још горег зла,стога пук гунђа,али најчешће немушто.И трпи батине.

Лутајући Бокељ

Cornelius

Quote from: EKSTREMISTA on 22-05-2009, 19:26:07
Što se tiče batina-Ovo što se vidi na snimku i jeste deo terapije u cilju oslobadjanja uma straha od fizičkog bola koji telo trpi zbog droge ili njenog nedostatka.
Na taj način se organizam lakše navikava i brani od kriznih situacija a hormoni koji se oslobadjaju smiruju mozak i opuštaju organizam.

Ekstremisto, ajd se mi dogovorimo da ti dodješ jednom da te ja razbijem ašovom, pa da ti se um oslobodi od straha i da navikneš da se braniš od kriznih situacija. Mislim, generalno u životu. Garantujem ti uspeh.

mac

Na snimku se ne vidi "razbijanje ašovom" nego "lupanje lopatom po zadnjici".

Eriops

Tanane su razlike u pitanju, zaista  :).
Ekstremisto, mislim da previse jednostrano gledas stvari. Naravno da ce na Pescaniku
i blogu b92, ovo iskoristiti kao napad na samu svrhu postojanja crkve. Oni su i u
govorima Patrijarha , koji kaze da oprostimo i onima koji zlo cine, nalazili elemente
velikosrpske propagande. Mislim da vecina ljudi koja ovde dolazi, ipak ima nesto
mozga, i da ta bulaznjenja ne prolaze. Ja Crkvu postujem, kao instituciju koja je
odrzala moj narod u teskim vremenima. To ne znaci da treba da zmirim na lose ljude
kojih ima u njoj, niti da je zbog toga mrzim.

Ali Crkva mora da se potrudi da resava lose stvari koje dolaze od nje. Tako ce steci
postovanje ljudi poput Son of Mana, koji joj generalno ne veruju. Nece ga steci
zabijanjem glave u pesak.

Ovde se radi o tome, jesu li te metode opravdane. Ja mislim da nisu.
Svaki dan slusamo deca tuku decu, tuku roditelje, roditelji zlostavljaju decu, tuku
policajci, tuku navijaci.. ja mislim da smo totalno presli crtu s nasiljem, i da ga je
ne previse, vec da je postalo skoro normalno... dosta vise toga, jos najbolje da i
svestenici tuku. Svestan sam pakla koji prozivljavaju roditelji narkomana- strah, batine, pljacke, strah od ljudi kojima njihova deca duguju pare..
Ali hoce li batine resiti problem ? Koliko ja znam, mnogo dece koja su vaspitavana
redovnim batinama, upravo su postajali delikventi, a sad u obratnom procesu,
vec psihofizicki poluunistene osobe, batine ce vratiti na pravi put ?
Ja ne verujem.

Джон Рейнольдс

I opet:

Ko je snimao i zašto?

Mislim da bi odgovor na ovo pitanje pružio odgovor na pitanja koja postavlja Ekstremista. Jer čisto sumnjam da je snimano za internu upotrebu.

A što se tiče činjenice da je SPC trenutno institucija kojoj se, po istraživanjima (otuda ograda), najviše veruje u Srbiji... Sećam se, kad je na prvom mestu bila vojska, odjednom su se dogodila ubistva gardista (sa propratnim teorijama da vojska čuva Mladića) i niz afera i skandala uglavnom vezanih za ogromne krađe. Otkad je na prvo mesto izbila SPC, prvo je tu bila afera Pahomije, pedofilija, što je - da se razumemo - katolički kliše, pre svega zbog celibata. I pored oslobađajuće presude, o njemu se i dalje bez problema piše kao o pedofilu. I sad ovo. Meni samo nije jasno da udarne pesnice "promene koda" u Srbiji ne razumeju da oni NIKAD i NIKAD neće biti na vrhu popularnosti, kao ni kriptonacistička ideologija koju zastupaju. Ali, da se razumemo, da li je SPC opravdano na prvom mestu "popularnosti" ili zato što je narod otišao u 3PM?
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

David

Quote from: tiha voda on 22-05-2009, 16:05:14

Vjerovatno su im i roditelji ovisnici - ali od razvaljivanja svoje djece (iz djecijeg doba svakako, a mozda i danas).

Quotecovek posle godinu dana provedenih u ovom centru sasvim se preobratio, nigde mu ne mozes cuti psovku iz usta. molenje pre vecere je obavezno. i njegovi su isto pricali da se za svaku psovku, ili ono sto nije dozvoljneo, dobija batine, kako bi narkoman naucio, da ako ubuduce bude bio pogresio ima opet dobija takve batine.

Bold: jednom dzanki, uvijek dzanki (samo su forme razlicite).
U mene u Bosni u dajdzinice u malog u bubregu kamen.

Antonius

Quote from: EKSTREMISTA on 22-05-2009, 19:26:07

Ima li kraja...

cutter

Quote from: AntoniusIma li kraja...
Ima, svaka po dva!

Cornelius

Quote from: mac on 22-05-2009, 21:07:27
Na snimku se ne vidi "razbijanje ašovom" nego "lupanje lopatom po zadnjici".

Mac, pa da probamo. Ja ću da kupim lopatu, a ti već imaš "zadnjicu". Proučićemo scenu i ja ću malo da te namestim (lopatom, pesnicama, kolenom i laktovima) i ti ćeš da izadješ bolji nego što si danas. Pazi, ja ovo predalažem za tvoje dobro. Kad si slobodan?

mac

Sačekaj prvo da postanem narkoman.