• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Tajna manastirske batine

Started by Alexdelarge, 21-05-2009, 18:02:43

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Cornelius

Nema potrebe. Ovo bi ti došlo kao usavršavanje u Duhovno-rekreativnom centru Oca Corneliusa Branislavusa. Biće ti kao u onoj narodnoj pesmi:

Fly me to the moon,
And let me play among the stars.
Let me see what spring is like on Jupiter and Mars.

xrotaeye
Je n'ai aucune confiance dans la justice, même si cette justice est faite par moi.

mac

Odbijam da me lopata otac latinskog imena! Pokaj se, prekrsti se, pa ćem razgovaramo. Ali i dalje nije to to bez navlačenja na tešku drogu...

Son of Man

@Rejnoldse - ne mogu da verujem da ti verujes da je ono oko Pahomija zavera drugosrbijanaca protiv SPC - zakuni se da stvarno verujes u to ?  :shock:

Inace :

:| :| :|

angel011

We're all mad here.

Antonius

Quote from: Son of Man on 23-05-2009, 13:38:11
@Rejnoldse - ne mogu da verujem da ti verujes da je ono oko Pahomija zavera drugosrbijanaca protiv SPC - zakuni se da stvarno verujes u to ?  :shock:...

Rigidni mentalni sklopovi po default-u veruju u teorije zavere.

Son of Man

Quote from: angel011 on 23-05-2009, 13:44:23
xrofl

Gde iskopa to, Sine? :D
Dade mi drugar, al, cekaj, cekaj, sa ce neko od ovih zaverenika da izvali kako je ovo pravila kvirija il' tako neka anti-srpska organizacija.  :lol:

Mora da su ovi sa Peshanika ovo napravili samo da bi blatili svetu batinu... :|

angel011

Mda, kao da ti uopšte treba neka zavera protiv SPC.

Malo, malo, pa neko od njih napravi neku glupost (upotrebila bih drugu reč, al' bi bilo nekulturno) :lol:, samo treba da je sačekaš i da to razglasiš po medijima.

Sami se bolje nameste nego što bi mogao da im podmetneš. :evil:
We're all mad here.

Джон Рейнольдс

Quote from: Son of Man on 23-05-2009, 13:38:11
@Rejnoldse - ne mogu da verujem da ti verujes da je ono oko Pahomija zavera drugosrbijanaca protiv SPC - zakuni se da stvarno verujes u to ?  :shock:

Ja to nigde nisam napisao, ali je priglupi Antonije, naravno i očekivano, odmah skočio (u konkluziju).

Da ponovim i proširim. Kad u medijima vidim histerisanje u vezi sa nekim klišeom, meni se odmah upali lampica za uzbunu. Kad vidim da je neko, pa makar i pop bio, a sa kojima nemam nikakve veze, pa ne moram ni da ih volim ni 'štujem niti išta... ali kad je neko razapet u medijima i osuđen pre suđenja, opet mi se upali lampica za uzbunu. Tim više što u toj jadnoj i nesrećnoj SPC postoje nekakve struje, frakcije, pičkematerine i mnogi se tu interesi lome. Nisam sklon da poverujem nijednoj strani u ovom slučaju.

Pahomije možda zaista jeste pedofil, ali možda i nije. Dakle, dvomisao. U isto vreme, što se mene tiče, i jeste i nije. A kako god okreneš - ne valja. Ako jeste, onda je pedofila oslobodio sud. Ako nije, nevinog čoveka su razvlačili po medijima.
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

Eriops

Ali meni se cini Angel, kao da dosta ljudi jedva ceka neki njihov gaf.
Kao da se prosto nasladjujemo time.
Malo mi je licemerno da neki ljudi, koji su podrzavali bombardovanje i ubijanje
nevinih, sad su strasno osetljivi na batinjanje narkomana? :?
Sto se tice lopate, rekao sam sta mislim, i dodacu da je taj pop osramotio
SEBE, ali ne mozemo na osnovu jednog, tri, deset slucajeva proglasavati celu
crkvu monstruoznom.
Ovo ce biti iskoristeno za novu hajku na SPC, vec na b92 blog SPC Gvantanamo,
i jednostavno se ne mogu oteti utisku da neki ljudi prosto mrze crkvu, i da nije
ovog nasli bi nesto drugo..

Cornelius

Саопштење за јавност Светог Архијерејског Синода СПЦ
23. мај 2009 - 14:59

Свети Архијерејски Синод је са запрепашћењем и жаљењем примио вест о бруталном насиљу које се, у окриљу манастира Црна Река у Епархији рашко-призренској, примењује према оболелима од болести зависности. Приказани снимци и јавно признање рашко-призренског клирика несумњиви су доказ насиља, потпуно страног јеванђелском духу и мисији Цркве и апсолутно неприхватљивог.

Стога, Свети Архијерејски Синод позива Преосвећеног Епископа г. Артемија да одмах и без одлагања распусти нелегални стационар за лечење болести зависности, а да против својих клирика који су протагонисти насиља покрене црквено-судски поступак.

Свети Архијерејски Синод позива надлежне државне органе да, у вези са овим немилим догађајем, предузму мере из своје надлежности.

Жртвама насиља, као и свима који су на било који начин погођени овим срамним догађајем, Свети Архијерејски Синод, у име целе Српске Православне Цркве, изражава најискреније жаљење, поготову зато што се насиље догодило у близини моштију светог Петра Коришког, великог испосника који је целим својим бићем и животом сведочио љубав и ненасиље.

Из Канцеларије Светог Архијерејског Синода

Доставља:
Епископ бачки др Иринеј
Je n'ai aucune confiance dans la justice, même si cette justice est faite par moi.

mac

Ako raspuste stacionar onda će opet narkomani da se leče sa 4% uspešnosti umesto sa 30%. Ako država zna šta je za nju dobro pronaći će način da legalizuje ovaj metod.

Prokleti sinod, radije će žrtvovati narkomane nego da ukalja ugled.

Alex

Što ih ne ubije, ojačaće ih.
Avatar je bezlichna, bezukusna kasha, potpuno prazna, prosechna i neupechatljiva...USM je zhivopisan, zabavan i originalan izdanak americhke pop kulture

Antonius

Quote from: John Reynolds on 23-05-2009, 16:14:50...Ja to nigde nisam napisao, ali je priglupi Antonije, naravno i očekivano, odmah skočio (u konkluziju)...

Hvala.

Alexdelarge

moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

Cornelius

Quote from: Alexdelarge on 24-05-2009, 23:33:01
born to be wild

Inače, ima petoro dece koja ne idu u školu, nego ih on u Crnoj Reci, kod kuće, podučava (karate, aikido i ostale misionarske veštine).

Son of Man

Son of Man

Easy madafakin Rider  8-)  :| :evil:

Shozo Hirono

Antonius

Cornelius

Nacin na koji otac Branislav govori o "lecenju" narkomana jeste dobro razradjen populisticki pristup, svojstven politicarima, guruima i drugim manipulantima. Na jednostavan nacin, on iznosi nepobitne cinjenice, da bi na kraju, vestom piruetom, doneo pogresne zakljucke koje za slusaoce izgledaju kao logicna posledica i istina. Problem je sto otac Branislav, citavim svojim stavom, odaje samoubedjenost svojstvenu "nepogresivim" kabadahijama. Ni truni samopreispitivanja, postavljanja pitanja, sumnje u sopstveni stav... Nista.

Potom, simptomatican je njegov zivotni stil, neprimeren za jednog svestenika u zemlji gde je prosecna plata 300 evra. Njegove izjave date medijima, ukazuju u kojoj meri on ne uspeva da vidi gresku u sopstvenom stavu i slici koju o sopstvenom pozivu daje svetu. Medjutim, on mirno izjavljuje da je sebi kupio "harlej dejvidsona" (5.000 do 15.000 evra), da je kupio "coper" 15-godisnjem sinu (koji se hvalio kako tuče narkomane), a maloletnoj cerki (knjigovodji porodicnog biznisa) da je kupio konja.

- Već dugo sam ljubitelj motora, a to interesovanje delim i sa svojim šesnaestogodišnjim sinom. Zbog njega sam najviše i odlučio da kupim motor. Međutim, on je zainteresovan za čopere. Njemu sam nabavio motor koji je želeo, a sebi "harli dejvidson", koji sam odmalena želeo da imam - priča otac Branislav i dodaje da posećuje moto-skupove i da je išao i na neka duža putovanja. (...) Na pitanje odakle svešteniku novac za tako nešto, jer je reč o skupljem motoru, on kaže da ga je uzeo na otplatu i na poverenje, ali i da njegova cena zavisi od starosti i nekih drugih karakteristika. Priča da je zbog ćerke koja obožava konje i sebi nabavio jednog ata, da bih i s njom podelio interesovanja.

Alexdelarge

ОКУПЉАЊЕ КАО ПОДРШКА
Сутра, 25.05. предвиђено је окупљање родитеља, штићеника, пријатеља, сродника и свих других који ће пружити подршку о. Браниславу Перановићу.

15.30 испред зграде Б92 предвиђено је окупљање. О. Бранислав је позван да гостује на телевизији Б92 у емисији Стање нацијеу 16.30.

http://www.sretenje.org/

Alexdelarge

sa sajta...pa ovi ljudi su imbecili

Програм рехабилитације наркомана
Пријем групе или појединца:
Пријем подразумева превоз (ако пацијент нема сопствени превоз, или ако долази у зимском периоду) од Рибарића до Центра комбијем или теренским возилом, упознавање са управом и другим пацијентима, послужење, упознавање са амбијентом, условима и слично.

Интервју:
Обавља се разговор са пратиоцем или терапеутом, ако пацијент долази са клинике, затим се проучава његова болничка документација, упознајемо се са његовим здравственим, породичним, социјалним, правним и духовним статусом, оцењивање степена зависности од опијата, степена оштећења личности, оцењивање духовног стања, процена интелектуалних способности и сл.

Одабир и смештај:
Све који дођу у Центар ми примамо на један разговор, и на основу тог разговора, разговора са породицом и пратиоцем, и општег утиска одлучујемо се за прихватање или одбијање пацијента. Напомињемо да су одбијања врло ретка, и догађају се само ако проценимо да би наше ангажовање и боравак пацијента били потпуно узалудни, као и у случајевима када проценимо да би боравак пацијента био штетан или опасан за друге пацијенте. Такође, потребан је пристанак пацијента на услове које му нудимо. Када се договор постигне, попуњавамо боравишни картон који пацијент потписује, чиме потврђује прихватање наших услова боравка. Потом вршимо детаљно превентивно претресање свих ствари које је пацијент донео са собом. Затим пацијента смештамо на пријемно оделење.

Процес терапије:
Процес терапије је сложен и тешко га је укратко објаснити. Подразумева комплексан рад са личношћу пацијента: прецизно установљавање стања његове личности, карактерних особина, система вредности, духовног идентитета, односа према Богу, другима и према себи. Подразумева сагледавање бесмисла и штетности ранијег начина живота. Обухвата катихизацију, крштење (ако није крштен), исповест, пост, причешће, редовна богослужења, редовна послушања... Укратко - перманентан рад на себи са свих аспеката: физичког, духовног и душевног. Рад са различитим људима карактерише индивидуални приступ, али и заједничке активности, својеврсну нову социјализацију, која је пре свега литургијског карактера. Врло је значајно читање Св. Писма, и дела св. отаца, и практични сусрет са светом Црквом и православном вером. Очекује се, и често догађа да се роди нови човек, да од вука постаје јагње. Дакле - терапија је, пре свега, духовно орјентисана, и када се успешно обави, човек прогледа духовним очима, све му постаје чудесно, ново, узбудљиво... Згражава се свога ранијег начина живота. Почне да цени и воли живот, и свој и туђи. Почне да поштује своју породицу, да цени жртву коју су за њега чинили други... Измене му се драстично моралне вредности, смањује се егоизам, надменост, дрскост, постаје трезвенији и разумнији... У Центру се не користи алкохол, употреба лекова се контролише, током боравка скоро сви оставе лекове, неки пушење, кафу... Већина промени навике у исхрани, радне навике, побољшају кондицију, скину сувишне килограме, итд.

Завршна фаза у Центру:
Самопосматрање, интензивније промишљање о свему виђеном и наученом. Удубљивање у молитву, стражарење над собом, коначно усвајање јеванђелских вредности. Чешће причешћивање, чешћи одласци до манастира Црна Река, и друге манастире, зависно од локације оделења, обавезно поклоничко путовање у неке српске светиње. Чешћи разговори са управником Центра, интензивнији контакти са целом нашом породицом, чешћи контакти пацијента са његовом породицом, припрема за повратак кући, прикупљање духовне литературе и сл.

Фаза продуженог контакта са Центром:
Врло често се дешава да бивши пацијенти по окончању терапије постану честити православни људи, заволе овај Центар, и да редовно долазе нама у госте, на духовно усавршавање, на исповести, заједничке службе и причешћивање, на славе и сл. То је њихова морална обавеза и наша препорука. Такође се препоручује и редовно јављање телефоном, отприлике на сваких 7 дана, а по потреби и чешће. Ако је потребно особа може доћи на продужетак терапије. Размењујемо и писма поштом, мејлове. Уобичајено је да се најмање једном а по могућности и неколико пута у години сретну са управником, или другим сарадницима, било у центру или у њиховом месту боравка.

Патронажна Служба:
Православно-мисионарски и Духовно-рехабилитациони центар "ЦРНА РЕКА" од Сретења 2009. године проширује своју активност на ресоцијализацији штићеника оснивањем Патронажне Службе. Циљеви Службе су подизање квалитета ресоцијализације штићеника, на првом месту кроз спречавање рецидива превентивом, затим подстицањем штићеника на наставак активног рада на себи, подршком при налажењу посла и едукацијом родитеља. У случају рецидива, рано откривање је најважније за поновно успостављање апстиненције, и старатељ штићеника одмах бива обавештен о томе како би могао правовремено реаговати.

Остале активности:

Планина:
пешачке туре, упознавање и скупљање биља и печурки, орјентација у природи...
Језеро:
пецање, пливање, вожња чамцем...
Околни манастири и цркве:
Сопођани, Ђурђеви Ступови, Петрова Црква, Дубоки Поток, Чокешина, Троноша, Радовашница...
Рад у башти:
са стоком, псима, итд, зависно од склоности.

taurus-jor

Kad sam bio mali deca
igr'o sam se s mali meca
Sad sam velik k'o moj tata
pa se igram sa lopata! xyxy
Teško je jesti govna a nemati iluzije.

http://godineumagli.blogspot.com

angel011

Ovaj program rehabilitacije zvuči kao neka sekta.
We're all mad here.

Cornelius

Quote from: angel011 on 25-05-2009, 15:57:15
Ovaj program rehabilitacije zvuči kao neka sekta.

Varas se , Angel. Ovaj program zvuci onako kako bi trebao da zvuci program koga su zamislili i organizovali pravoslavni hriscani. Problem je sto se od tog programa sprovode samo delovi, a ostalo sto se sprovodi, ono sto nije napisano u programu, jeste kao u nekoj sekti.

Milosh

Quote from: angel011 on 25-05-2009, 15:57:15Ovaj program rehabilitacije zvuči kao neka sekta.

Quote from: Cornelius on 25-05-2009, 16:15:25Ovaj program zvuci onako kako bi trebao da zvuci program koga su zamislili i organizovali pravoslavni hriscani.

Zar ima ikakve razlike?
"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

http://milosh.mojblog.rs/

Son of Man

Cornelius

Ima Miloshe, i te kakve... Pravoslavni hriscani, inace slobodni ljudi, teze ka bogotraziteljskom putu, imajuci kao vrhunski ideal obozenje, Hristov put. Sekte su napravljene radi psiho-fizicke vladavine manjine nad vecinom. Upotreba Hristovog imena je samo sredstvo, ali ne i cilj.

angel011

Pominje se krštavanje ako pacijent nije kršten... Da li to znači da ovde odbijaju da leče one koji nisu pravoslavni hrišćani? One koji ne žele da budu kršteni? Razumem ja da celu stvar sprovodi neko ko bi trebalo da je pravoslavni hrišćanin, ali, da li je, po crkvenoj doktrini, u redu odbiti pomoć i lečenje nekome ko nije pravoslavac? I ko ne želi da postane pravoslavac da bi se skinuo sa droge?
We're all mad here.

Antonius

Zar stvarno misliš da će iko ko nije religiozan zatražiti pomoć od SPC? Zašto bi?

Jedino roditelji zavisnika koji su izuzetno ...... mogu poslati dete na lečenje na jedno takvo mesto. Takođe, ako se neko sam prijavi (ne znam procedure...), onda i zaslužuje to što će dobiti.

Cornelius

Primaju i nekresteni, ali proces odvikavanja od droge, teorijski, ide kroz priblizavanje Bogu. Krstenje je jedan od pozitivnih cinova u zivotu tih ovisnika. Pretpostavljam da, ako neko bas ne zeli da se krsti, a zeli da se izleci, niko ga nece terati ni iz centra, niti da se krsti. Manastir Hilandar molitvom i cudotvornom lozom pomaze bracnim parovima bez dece da dobiju dete, vec vekovima. Pomogli su i pravoslavcima i muslimanima. Jedan deo suma i poseda dobili su na dar od turskih velmoza kojima se rodilo dete posle manastirskih molitvi i grozdja sa cudotvorne loze.

Cornelius

Quote from: Antonius on 25-05-2009, 17:37:06
Zar stvarno misliš da će iko ko nije religiozan zatražiti pomoć od SPC? Zašto bi?

Antonije, kada je dete u opasnosti, roditelji ce potraziti lek i spas od svakoga ko to moze da pruzi, nezavisno od verske, ideoloske, etnicke i rasne odrednice.

Antonius

Stanje nacije

Voditelj: "Zašto su se roditelji okupili?"

Branislav: "Nemam ja veze sa time."

Voditelj: "Na vašem sajtu se nalazi poziv roditeljima za okupljanje."

Branislav (konfuzno...): "Nisam ja to rekao... Nisam ja to dozvolio..."

Inače, lečenje staje 300€ mesečno. Suma se uplaćuje na račun oca Branislava lično! I ne izdaje se nikakav račun!

Antonius

Inače, u emisiju je stigao u luksuznom džipu u pratnji 8 telohranitelja

Cornelius

Naravno, ne svaki roditelj... Ja sam mislio samo na normalne roditelje.

Milosh

Quote from: Cornelius on 25-05-2009, 17:41:12Antonije, kada je dete u opasnosti, roditelji ce potraziti lek i spas od svakoga ko to moze da pruzi, nezavisno od verske, ideoloske, etnicke i rasne odrednice.

To je tačno. U takvim situacijama će i ljudi od kojih to nikada ne biste očekivali biti spremni da odu, pa i otići, čak i kod nekakvih nadrilekara i vračara; znam i sam za neke slučajeve...
"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

http://milosh.mojblog.rs/

Antonius

To su isti oni ljudi koji zovu Milana Tarota...

mac

Sad samo ostaje pitanje da li Milan Tarot ima 30% uspešnost u svom poslu. Uzgred, voleo bih da vidim gde to piše 30%, čisto da ne pričam na pamet. Angel, odakle ti to?

Cornelius

U razlicitim prilikama, o. Branislav je govorio da iz njegovog centra svi izadju izleceni, da iz njegovog centra 65% izadje izliceno, da iz njegovog centra polovina izadje izlecena, da iz njegovog centra 30% izadje izleceno, itd. Znaci, sve brojke je nekom prilikom izrekao o. Bane. Meni se cini da to on hoce da kaze da uspe fizicki da skine sa dopa ljude na neko vreme, ali da to prikazuje kao potpuno izlecenje narkomana. E, to je manipulacija i zloupotreba.

angel011

Quote from: mac on 25-05-2009, 18:51:10
Sad samo ostaje pitanje da li Milan Tarot ima 30% uspešnost u svom poslu. Uzgred, voleo bih da vidim gde to piše 30%, čisto da ne pričam na pamet. Angel, odakle ti to?

Našla negde usput i, kao što sam rekla, nije pouzdano.
We're all mad here.

Son of Man

Quote from: Cornelius on 25-05-2009, 18:58:21
U razlicitim prilikama, o. Branislav je govorio da iz njegovog centra svi izadju izleceni, da iz njegovog centra 65% izadje izliceno, da iz njegovog centra polovina izadje izlecena, da iz njegovog centra 30% izadje izleceno, itd. Znaci, sve brojke je nekom prilikom izrekao o. Bane. Meni se cini da to on hoce da kaze da uspe fizicki da skine sa dopa ljude na neko vreme, ali da to prikazuje kao potpuno izlecenje narkomana. E, to je manipulacija i zloupotreba.
Upravo to, pre ce biti da je tih 30% ZALECHENIH, jer treba da prodje 5 godina bez recidiva da bi se neko smatrao za izlechenu osobu, mada sa dopom nikad nije sigurno, tako da ce pre biti da je realniji onaj procenat sto su izrekli u Drajzerovoj, da se ne lazemo bezveze...

Cornelius

Juce javno na TVu kazao o. Branislav da on nije znao za batinja lopato, da on to nikada nije dozvolio, a danas izasao snimak gde se vidi kako on zverski razbija jednog narkosa nekakvom mocugom. O. Branislav ima tesku ruku, ali nema jaja i voli da laze:

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2009&mm=05&dd=26&nav_category=12&nav_id=362481

Son of Man

Vaistinu sam zabezeknut, pop koji laze, a ja sam bio ubedjen da popovi ne smeju da lazu  :shock:

džin tonik

covjek je genijalac. mozemo mu samo zaviditi.

mac

Juče rekao jedno, a danas izašlo drugo? Ovde neko radi žešću kampanju, i u toj kampanji poenta nije u jadnim narkomanima. Javnost je spinovana da zanemari rezultate i gleda samo u metode. Sramno je zaista što će zbog svega i narkomani da ispaštaju. Kad je Makijaveli rekao da cilj opravdava sredstvo upravo je na ovakve situacije mislio. Dok ste gledali Džeka Bauera to vam nije smetalo :-(

mafija_x

Dzek Bauer nije svestenik.  xfrog
izgubili smo se u sirini ideje

mac

Da, ali radi za predsednika... Uostalom, kao što rekoh ranije, u crkvi duša ima prednost nad telom, tako da bi pozivanje na mantiju imalo smisla da duša ispašta. A ovde se duša upravo i zalečuje. Duša = duh = psiha, kako god. E sad, ako ima onih narkomana koji su izašli u gorem duševnom stanju nego u kom su ušli, onda to treba ispitati i unaprediti metod, ali nemojte da bacimo i bebu zajedno s vodom.

Son of Man

@mac - cekaj, a i ti da si npr. novinar ti kao ne bi iskoristio tu prajsles priliku da ga uvatis u lazi i da ga odronis ? Naravno da su imali ovaj snimak i ranije, al su cekali da majmum slaze (jer se zna da je lazov) i naravno slagao je i onda su mu uvalili karinu, tako se to radi jbga u novinarstvu, ne vidim nista sporno...

Ghoul

"Dok ste gledali Džeka Bauera to vam nije smetalo"
- meni, jedinome, jeste!
vidi topik o toj seriji!
https://ljudska_splacina.com/

mac

Sine, brate, nije novinar čekao, nije kod novinara čučao snimak nekoliko godina...