• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Emitor 433

Started by Lurd, 31-07-2003, 17:49:55

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Lurd

Eto, pročitah i ja konačno. Verujem da sam poslednji, ali nije mi jasno zašto niko ni reč da prozbori. Pretpostavljam, medjutim, da ste sve to pretresli uživo. No, ja nisam, pa ajde sada malo.

Generalno, znatno je bolji od prethotdnog, sadržajniji je, a ima i više priča koje su bolje. Konačno, tu je i širok magazinski deo sa izveštajima o SF akcijama u zemlji u poslednje vreme. Za svaku pohvalu (pa i oni ćirilično pisani utisci sa ST konvencije u NS).

Priče mi se jako svidjaju, naročito prva. Ja jako volim ta iskrivljenja realnosti i oniričke poremećaje u percepciji, naročito kada ih neko umešno koristi, a MMS to sasvim lepo radi (Same, stvarno ne znam i zato pitam. Ja ne poznajem nikog, ali baš nikoga ko dokumente ili projekte "čuva", obično ih "snimaju" ili "sejvuju") .

Oko posmatrača takodje je fina pričica, ali mi samo neke stvari nisu jasne. Priča ima predugačak uvod koji kasnije ničemu ne služi, a pominje se i latenta telepatija na jednom mestu, a posle ništa. Ali izgleda da su poremećene ubice svima omiljena tema, u svim vremenima i prostorima.

Voćnjak mi je takodje gotivna, prava kratka fanovska vinjeta. Podseća me na stripove na poslednjoj strani: kratka, dinamična, jasna. Nedostatak orijentacije u drvetu pripsaću ovog puta svom nesnalaženju u opisu prostora.

Jedino što mi je smetalo je poslednja priča, za koju mi nije nimalo jasno kako je mogla u takvom obliku da se nadje pored ČETVORICE urednika. Ono je, naime, toliko nepismeno da je prosto nečitljivo. To nepoznavanje jezika, gramatike, stila i rečenice je toliko veliko da sam pomislio da je piše ghoul pod pseudonimom, ali tu mogućnost sam kasnije odbacio zato što priča ostaje u okvirima "prirodnog" horora.

Priča me po tematici i načinu pripovedanja podsetila na daleko boljeg Leptira Ota Oltvanjija, objavljenog nekad negde (ne mogu da se setim sada, izvinite).

Što se tiče magazinskog dela, mislim da može da bude mesta i za prikaze knjiga i igara, ako bi se sami prikazi skratili. Tako bi bio pokriven veći opseg delovanja SF-a, a sami čitaoci bi dobili više informacija.

No, opšto je tiraž 33 komata, možda to i nije presudno. Samo me zanima, urednici, kako posle onolike priče o uredničkom radu da prodje onakva priča koja prosto plače za čvrstom uredničko/lektorskom rukom?

Aj' Pozdrav!
My trees...They have withered and died just like me.

S.

Quote from: "Monsinjor Lurdusami"
No, opšto je tiraž 33 komata,

A zasto je tiraz 33 primerka?

Lurd

To treba da pitaš urednike, a oni su, kao što se vidi, nevidljivi i uopšte odaju utisak nezainteresovanosti za komentare koje su sami tražili...

taurus-jor

Emitor je fanzin, a ne časopis.
Generalno je samo za članove kluba Lazar Komarčić.
Naravno, još nikada nismo odbili one koje nisu članovi. :lol:

Elem, mnogo šta je oko ovog Emitora bilo problematično (prelom, post-skript format, štampa), ali mislim da Monsinjorove tvrdnje oko Nebojšine priče ne stoje. Zarezi su jedno - i taj deo Spajder je obavio. STIL je već nešto drugo. Ja nemam prava da prepravljam stil Nebojše Bašića, niti sam imao vremena da mu vraćam priču da doradu (a potrebna je, i to temeljna). Njegov mejl, inače, nemam - kao ni ostali u redakciji. Priča mi se nije dopala, ali moram priznati da se nisam mnogo trudio da odbijem predlog da se ona objavi. Emitor ima četiri urednika. Trudimo se da izlazimo jedni drugima u susret.

Oko posmatrača je soldina priča. Doduše - ima suvišan uvod i epilog. Pisac dosta popuje, ali i spašava stvar odličnim dijalozima. U novijim radovima pokazuje određeni napredak. Ukoliko se Miko bude trudio i nastavio da bude ovako vredan, o njemu će se puno čitati.

Voćnjak je simpatičan i zaista je stripovski. Pripovedanje vrlo dobro, ali sam ipak na kraju ostao malko razočaran. Pisac je zaboravio da iskoristi vrlo obećavajuće elemente koje je posejao usput. Onaj crv je po svim pokazateljima trebalo da bude VRLO poseban. Ali bio je običan. Čemu onda priča? O ovom nedostatku već sam razgovarao s Milošem, pa očekujem da će sledeći put obratiti više pažnje. Talenat u svakom slučaju neosporan.

Meni se magazinski deo jako dopada.
Velika pohvala za Miloša, koji je odlično preveo intervju sa Tuijem i napisao recenziju Below.

Prikazi knjiga - TOLIKO smo imali materijala, i toliko smo se mučili oko tehnikalija da nije moglo sve da bude kako smo hteli. Trebalo je da ja napišem prikaz zbirke o vampirima, o kojoj sam držao predavanje u Domu omladine. Jebi ga, uradio sam esej o Ekvilibrijumu, recenzirao Brod duhova, anketirao učesnike Star Trek konvencije. Malo li je?

Ako neko hoće da uradi prikaz neke knjige - vrata su mu otvorena.
Eno, Monsinjore, pojavio se Dž. R. R. Martin na srpskom. Može kritika?

Inače, kako vam se dopada anketa?
Dunadan je bogovski odradila posao.
ABN je naprosto bio ABN.
Teško je jesti govna a nemati iluzije.

http://godineumagli.blogspot.com

taurus-jor

Inače, letnja je pauza, pa je tek trećina tiraža otišla.
Monsinjor je jedini koji se javio sa kritikama.
Vi ostali?

Spider Jerusalem

Faja na primedbama.

Ne vidim vezu izmedju "Umiruceg leptira" i "Oni koji krvare", ali dobro. Mozda treba da procitas jos gomilicu prica o serijskim ubicama napisanih iz prvog lica da bi mogao da razlikujes suptilne finese izmedju njih  :wink: , ali dobro  :)
Fora sa tom i takvim vrstama prica jeste sto ne tu urednicki ne mozes previse intervenisati. Stil je takav kakav je, i prilicno je osoben. Radnja tece u surovim fast-forwardima i flesh-bekovima a sve kroz vizuru prvog lica, u freneticnom toku svesti (tzv. fevre-dream naracija; ne mesati sa istoimenim romanom Dzordza R. R. Martina).
Cini mi se da sam za pricu najvise ja glasao i najvise ja proturao da se ubaci. Ne mislim da je ista preterano posebno, ali - svidela mi se.
Primedbe za gramatiku i pismenost po meni apsolutno ne stoje, iako sam i vise nego spreman da mi/nam bacis sve sta tu mislis da ne valja, pa da vidimo.
Misljenja sam da je Basiceva recenica u ovoj prici perfektna, cisto da se zna gde stojim.

"Vocnjak" je jedna od prica koja nije dobila previse (dovoljno?) poena na prvom 'novom' konkursu Znaka Sagite, u kategoriji minijature. Ja mislim da sam joj dao neke poene, i svidela mi se dosta. Akcija me je jako podsecala na neki nesnimljeni Kameronov film (sa Dzeri Brukhajmerom iza producentskog stola od orahovine). Na prici je uradjen drugi draft, i - i autor (bar je meni tako rekao :) ) i ja smo misljenja da je tako bila dosta poboljsana i dobila na 'fankitudi' i suspensu.

Mikova "Oko posmatraca" je jedna od onih prica za koju znate da je napisao neko nov, neko ko je tek nedavno krenuo da se bavi Recju. Imala je dosta problema, uglavnom tehnicko-gramaticko-whatnot prirode, te ni on ni ja nismo imali vremena da se koncentrisemo za neke velike strukturalne promene, vec uglavnom na fucking vremena, malo ispoliraniju naraciju, dakle - promene uglavnom kozmeticke prirode.
Elem, ta prica i dalje ima par odlicnih momenata, i - sa svim svojim manama - uopste nije lose za pocetak. A Miko obecava. Neke decje bolesti je brzo prelezao, ima volju (i neosporan talenat), brzo napreduje (jer ovaj covek actually pise redovno)...
Bice od njega nesto  :wink:

Sto se tiraza tice, stvar je uzasno jednostavna. Ako vise ljudi pocne da kupuje Emitor, i tiraz ce biti povecan. To nikako nije problem - masteri su tu, i reprint, pa makar i od jednog broja, uvek moze da se uradi.

Mi vec imamo jednu pristojnu gomilu (da ne kazem preko 300 jebenih word strana!) prica koje su dosle sa konkurAsa, sto drugim, heh, misterioznijim putevima. Bice uzas to uklopiti, pokriti, i ispratiti tempo Bobanovih konkurAsa, ali jebiga - vredno je. U svakom slucaju, sve price koje su odabrane za objavljivanje su kvalitetne - a ne neki leftovers ili sta ti ja znam. Neke od njih - su genijalne. (Iza ovoga stojim.)

Magazinski deo mora da postoji, i da bude vesto ekvilibrisan sa pricama. Mislim da smo ovde imali dosta dobrih stvari. Koncentrisali smo se da ne ponavljamo (bar ne previse, a ako ponavljamo - dopunili bi ih nekako) vesti koje su postovane na ovom sajtu ili na www.screaming-planet.com-u. Najava: i dalje ce biti prikaza SF serija. Stavise, taj deo posla vec je uradjen, samo nismo hteli sve da zbudzimo u ovaj broj.

Mene jako zanima kako vam se svidela anketa, i kako vam izgledaju prikazi predavanja. Da li je dosadno? Da li je potrebno? ...Da li je o-tako-zabavno-i-duhovito-i-slatko-da-prosto-vristite-za-jos? Kako vam se svidja urednicka rec? Kako vam se svidja naslovnica broja? Font(ovi)?

Ajde, bre, prcajte nas malo.

Tata

Kako je moguce doci u posed Emitora br. 4.33?

Spider Jerusalem

Ponedeljak.
Kafana-restoran Manjez. Preko puta parka SKC-a. Dakle, malo pre, ka Slaviji. Ulazi se iz Glavne Ulice.
19h-??h.

Od septembra:
Dom Omladine. Sala za predavanje na drugom spratu, iznad ex-St Jamesa. Posle 21: kafana Zora; preko puta Doma Omladine, ali dijagonalno. Ne Mornar. Ne Grmech. Zora. Zo-ra.

Znaci, step one: izaci iz kuce. Step two: progutati svoje snobovsko-vracarske predrasude o kafanama u centru grada. Step three: poneti 100 dinara - neki leftover od kladjenja na italijansku ligu. Step four: dovuci se do kafane.

Na taj nacin cete lako doci do nas :)

P.S. Alternativni nacini: znati Spajdera. znati Jora. znati Melkora. znati Sama Lowry-ja. drzati fotokopirnicu u kojoj fotokopiramo brojeve. drzati poveznivachnicu u kojoj sechemo brojeve.

Spider Jerusalem

Tata

Kakve bre predrasude?

Izabrali ste za okupljanje mesta koja svako normalan izbegava jos od sredine sedamdesetih... spisku nedostaju jos Madera i Orac da bude kompletan.

To su bre mesta prosecnih luzera, a gde si - takav si.

Spider Jerusalem

mmmmmmm....Madera  :lol:

phuzzy

Hmmmm... evo da se i ja oglasim - nameravao sam cim sam procitao da napisem rec-dve, ali nekako kad god sam imao vremena nisam imao kraj sebe emitor i obrnuto, a nije zdravo napamet pisati misljenje.

Htedoh, onomad, da pitam ko i po kom kriterijumu radi izbor prica - doduse, iz potpuno suprotnog razloga od Lurdusamijevog. Ne racunajuci MMSmitha o kome nema sta pametno da kazem (osim mozda da tu i tamo shkripuca prevod, ali s obzirom na partizansku prirodu projekta to se da zanemariti), izbor hvale/pljuvanja mi je skroz naopachke.

Oni koji krvare mi je odlicna prica, rekao bih, cak, da je najbolja od tri domace - ako i poseduje greske u smislu gramatike/pravopisa nisam ih primetio, jer me je prica uhvatila za usi na pocetku i odvukla do svog kraja. Jedino mi je kraj mozda za recenicu ili dve prekratak, ali ni sam ne bih znao kako je produziti, pa nemam prava da se bunim. :-)

Vocnjak je takodje vrlo dobra prica, ali njoj imam jednu malo ozbiljniju zamerku; na delu kada se ponajvise gradi suspense, u jurnjavi po stablu, ja sam (a vidim, nisam jedini) potpuno pogubio konce gde je koji ulaz, gde je koji izlaz, gde i odakle juri crv i ko koga gde sacekuje. Mozda bi koji dodatni pasus objasnjenja i razjasnjenja pomogao?

Oko posmatraca je po meni ubedljivo najslabija - uz sve duzno postovanje autoru, vidi se da je pisao pocetnik - kako zbog gomile konstrukcija, nasilno uglavljenih elemenata (blinkenlichts? XT? ceo kvazihakeraj koji izgleda kao neverovatno naivno zamisljen rip Gibsona?), tako i zbog pocetka price koji nema veze sa krajem. Peak price je u napetosti da li ce uspeti da ga natera da pusti shtoljpi ili nece, i potom sledi... twist? Hmmmm... vidi se da je covek krenuo u dobrom smeru, ali nacin realizacije ipak manjka - plus deluje kao da je nasilno zalemio jednu na drugu dve price, jednu ne-bas-najbolju cyberpunkish storiju i drugu koja je psycho horror story with a twist i koja je obecavala. Prici verovatno dodatno odmaze sto je smestena odmah iza MMSmitha koji je slicnu temu (VR, ludilo) obradio vrlo iskusno.

Prikazi su pristojni i skroz kapiram pretezno filmsku orijentisanost - realno je covek u stanju da pogleda mnogo vise filmova nego da procita knjiga, te i utisaka ima vise, a i filmska industrija je mnogo, MNOGO dinamicnija nego knjizevna,  te o njoj i ima mnogo vise da se pise, plus ljudi cesto ne citaju bas najnovije i najsvezije (znam koliko mi je trebalo da procitam nesto sto je dovoljno zanimljivo da napravim prikaz - evo, skoro dva meseca od otvaranja sajta imao sam prvi prikaz knjige).

Anketa je OK, mislim da je interaktivnost u svakom slucaju vrlo pozitivna u bilo kom medijumu, pa bio to i krajnje intertni shtampani medijum. Jedino ne vidim sta je u pitanjima bilo tako temeljno pronicljivo i mashtovito kako uvodnik najavljuje? ;-) Eh, da, i mestimicno mi Duna izgleda kao da na silu zeli da bude duhovita u odgovorima? Nema potrebe...

Ah, da... i naslovnica. Mnogo bolje odshtampana, jedino sto vam se beli tekst mestimicno gubi na belim delovima pozadinske slike. Blagi drop shadow ili outline na slova resava problem (da sad ne ulazim u tiradu kako ti efekti tome i sluze, a ne izdrkavanju gde treba i gde ne treba, uz obilne kolicine lens flerova i bevel&embossova, a koje nema apsolutno nikakve veze sa Emitorom vec sa izvesnim PSD projektima sa kojima sam se ovih dana jebao  :P   :x ). Sto se slika unutra tice, nesto vam bolje ide, ali ipak, po meni, valja izbegavati slichice koje su na ekranu 100x100, a koje onda razvlachite preko cele strane (tipa sadrzaja) tako da se vide "pikseli ko rode", a na fotografijama prilikom obrade valja pojacati kontraste, cak i do neprirodnog intenziteta, da bi pri fotokopiranju ispalo raspoznatljivije - otprilike fora kao sa preteranom shminkom u crno-belim filmovima.

Ehm, da. Dakle, to je to, moja $.02.

Spider Jerusalem

Mene zanima jedna stvar oko koje lupam glavu vec neko vreme.

Naime, stono urednici stono saradnici Emitora citaju knjige, i citaju ih dosta. E sad, gomila tih knjiga prosto nije nova. Neke od njih su do jaja stare, neke stare po par godina.

Zanima me koliko ljudi misle da bi bilo interesantno praviti prikaze odlicnih knjiga koje, heh, ipak nisu nove? Ili su bar iz, sta ja znam, 2000. godine? (Pre par dana sam zavrsio genijalan roman iz ove godine, i hteo bih - na primer - da ga predstavim i preporucim ljudima sa net-working-karticama a i bez.)

Jore, Melkore, culi ste coveka za fotokopiranje. Mozda to resi gomilu problema.
Mene licno je najvise jebalo to sto se stvarno trudimo da nadjemo ilustracije koje su a) bar iole interesantne; b) sto bolje ilustruju pricu uz koju stoje (satima - cuj, danima! - dumamo oko toga), i onda onaj porodicni portret uz "Save As..." ispadne brljavo te se ne vidi catch. A catch je da face svih ljudi na portretu izgledaju normalno, sem onog visokog celavca u pozadini ciji smo fejs morfovali na 15 razlicitih nacina u Photoshopu (ideja: Sam & ja; mocna realizacija: Melkor & Jor): na komp ekranu to izgleda krajnje eerie, i mislim da je do jaja resenje za ilustrovanje Smithove price. Ali, avaj.

phuzzy

E, da, kad smo vec kod ilustracija, htedoh pitati, odakle je onaj meda? Jel' to neki strip/crtani ili cisto onako neka nevezana ilustracija?

Mica Milovanovic

Izabrali ste za okupljanje mesta koja svako normalan izbegava jos od sredine sedamdesetih... spisku nedostaju jos Madera i Orac da bude kompletan.

Ne, nego ćemo da se okupljamo tamo gde ne možeš da nađeš mesto kad dođeš... Potegneš iz Obrenovca, a onda cupkaš ispred kafane u trendu i čekaš da se neki klipan smisli da oslobodi sto, što mu, naravno, ne pada na pamet, jer mu je lepo. Ima li još neki pametan savet od winnera?
Mica

Plavi Skaut

Quote from: "phuzzy"Sto se slika unutra tice, nesto vam bolje ide, ali ipak, po meni, valja izbegavati slichice koje su na ekranu 100x100, a koje onda razvlachite preko cele strane (tipa sadrzaja) tako da se vide "pikseli ko rode", a na fotografijama prilikom obrade valja pojacati kontraste, cak i do neprirodnog intenziteta, da bi pri fotokopiranju ispalo raspoznatljivije - otprilike fora kao sa preteranom shminkom u crno-belim filmovima.

Ehm, da. Dakle, to je to, moja $.02.

Auuuuuu, ovo je bas onako pocetnicka greska.. svi na kurs kod phuzzy-ija :roll:
The Four Winds

taurus-jor

Quote from: "Tata"Kakve bre predrasude?

To su bre mesta prosecnih luzera, a gde si - takav si.

:x  :x  :x  :x  :x

Quote from: "phuzzy"E, da, kad smo vec kod ilustracija, htedoh pitati, odakle je onaj meda? Jel' to neki strip/crtani ili cisto onako neka nevezana ilustracija?

Nevezana ilustracija. Bojanov predlog. Otkin'o sam kad sam vid'o!

S.

Quote from: "taurus-jor"Emitor je fanzin, a ne časopis.
Generalno je samo za članove kluba Lazar Komarčić.
Naravno, još nikada nismo odbili one koje nisu članovi. :lol:

Zar toliko malo clanova ima? Ako je problem u uplatama clanarine, imate li neki ziro racun ili su narukvice metod placanja?

Tata

Mico, popravi dioptriju ili nauci da citas.

Niko nije spominjao trenutno najpopularnije kafane i kafice. Podrazumeva se da samo budale odlaze na takva mesta.

Spider Jerusalem

Nije stvar sto ima malo clanova. Ima mnogo clanova. Ali ne pravimo clanske karte i takve bakrache, pa je pravilo da je svako clan kad se pojavi. Fala bogu, te nas nema previse ;)

Cale, tell you what. Recni mi nekakvu Japan kompilaciju po sopstvenom izboru, te cu ti navratiti come sledeca nedelja sa svezim Emitorom.
Sem, naravno, ako ne zelis da imas jednu od 'budala' u kuci  :P

Mica Milovanovic

A, to si mislio...
Nemoj da se ljutiš, ja malo sporije kapiram...
Mica

Boban

A sta fali novorenoviranoj "Maderi"?
Uopste ne mogu da preklopim da se tamo skupljaju luzeri.

I kakve veze ima ko se skuplja za susednim stolovima. Bitno je da uvek ima mesta, da je pice jeftino i da te kelneri ne teraju da stalno nesto narucujes, vec mozes sa jednim picem da provedes pet sati ako ti tako odgovara. Ne zna sta bi dodatno trebalo da ponudi neka kafana pa da bude bolja od "Manjeza".
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Lurd

Quote from: "Boban"Ne zna sta bi dodatno trebalo da ponudi neka kafana pa da bude bolja od "Manjeza".

To da jebena limunada ne košta jebenih 90 dinara, eto šta!

Boban

Pa sto ne pijes pivo za 45... ni ja ti ne bi jeftinije cedio limun.

Lurd

da. Diskriminacija, naravno. Ali dobra strana je to što niko neće da ti sere što nosiš svoje piće. Sledeći put ću da ponesem flašu od dva litra sa lemonadom...

Spider Jerusalem

E, bajo.

Da li sam ti pokazao pljosku moga dede u kojoj stekujem Pelinkovac?

Next time, ponesi cuturicu.

P.S. "And don't forget to bring a towel."

Tata

Od Madere je, da ostanemo na Tasu, bolja Sansa...

Uvek bila i uvek ce biti.

Lurd

nja. Sve se kanim danima da napišem duži konstruktivni odgovor na sve, al mi nešto ne ide...

Uglavnom, Spidi, primedbe stoje, ali ono je previše. Mrzi me da prekucavam, ako mi pošalješ priču, rado ću pejstovati užase. Ili uživo.
Da, definitivno, DEFINITIVNO treba pisati prikaze i starijih knjiga i eseje o njima. Produkcija je malo hiper, tako da lako promakne nešto što nije iščekivano ili ultrapoznato.

Možda bi moglo i da se napravi nešto kao spisak, tipa Emitor podseća, samo sa spiskom knjiga i autora iz istorije žanrova. Mislim na stvari koje nisu ludilo poznate ili koje su jako, jako dobre. Mislim, sve ovo pišem zato št sam tek ove godine pročitao Fevre dream i pitam se kako sam mogao da živim bez njega.

Jore, rekoh, samo kaži šta treba, ali Ovog Martina nisam čitao ni u originalu (knjiga još toji i čeka da dobavim nastavke), a kamoli u prevodu. I mislim, kako možeš da pitaš bilo koga da piše o maču i magiji pored Melkora živog?

Poz!

Boban

Ja planiram za Znak sagite sledeci tekst: "30 (ili 50) KNJIGA KOJE SE MORAJU PROCITATI" a sve to bi bilo namenjeno potencijalnim mladim citaocima koji nameravaju da udju u svet fantastike i najednom se nadju obasuti sa raznih strana preporukama koje cesto nisu objektivne (aktuelni izdavaci hvale svoje radove ili zagrizeni fanovi glorifikuju poslednje procitano delo a inace su procitali pet knjiga u zivotu)...

Naravno, bice to spisak sastavljen od stvari koje su prevedene na srpski.

Sramotno je da neko ko nije procitao nijednu od ovih knjiga Grad Simaka, Vise nego ljudski Sterdzena, Levu ruku tame Legvinove, Gospodar svetlosti Zelaznija, Umiranje iznutra Silverberga, Vavilon 17 Dilenija, Marsijanske hronike Bredberija, Lemovog Nepobedivog... uzima sebi za pravo da popuje o tome sta je dobro u SF knjizevnosti.

taurus-jor

Odem malo iz BG-a, a ovaj topic se duplira.  :lol:

Ovo Bobanovo sa knjigama je fantasticna ideja. Mislim da bi ipak trebalo  (u posebnom dodatku) dati spisak velikih knjiga koje ovde nisu objavljene (Silverberg npr. ima Bodlje...). Josh u uvodu Monolita 2 je pisalo da je publika u ex-SFRJ preskocila mnogo toga iz knjizevnosti SF-a. Hajde sad da na jednom mestu vidimo kljucne kandidate. To mu dodje i kao vodic izdavackim kuchama (sadasnjim, buduchim) za objavljivanje.

Elem, ako vech govorimo o prevedenim knjigama - koliko ja znam i smem da tvrdim, Marsijanske hronike nisu prevedene na srpski. A to sam oduvek zeleo da procitam.

Kad bolje razmislim, mozda su knjigu objavili Hrvati. Moze li ko ovo da potvrdi? I da mi knjigu pozajmi?

U svakom slucaju, za Bredberija, zahvaljujuchi Ilustrovanom coveku (koja li je samo budala prevela to kao TETOVIRANI covek) nisam ostao uskrachen.

Koliko se secham, Zelaznijev Gospodar svetlosti trebalo je da izadje kao zasebna knjiga, pa je zavrshio u Monolitu 2. Ima li planova da se to remek delo predstavi malo shirem krugu ljudi? Znam da je Alnari objavio prvi ciklus Ambera...

Grad je poznat po tome shto ima poglavlje "vishka". Gde se to pojavilo? U Alefu ili Futuri?

Od Dilejnija imam samo Novu. :cry:

taurus-jor

Quote from: "Monsinjor Lurdusami"Jore, rekoh, samo kaži šta treba, ali Ovog Martina nisam čitao ni u originalu (knjiga još toji i čeka da dobavim nastavke), a kamoli u prevodu. I mislim, kako možeš da pitaš bilo koga da piše o maču i magiji pored Melkora živog?

Poz!

Ne trebaju mi nastavci. Samo ovo shto je napisano. Konkretna knjiga, objavljena na srpskom. A nastavci su retko kad vishe od fusnote. Cak i da to ovde nije istina - who cares.

Ghoul

poglavlje vishka iz GRADA izaslo je u nekom od prva 4 ZNAKA SAGITE, ne secam se tacno.
https://ljudska_splacina.com/

Lurd

Quote from: "Boban"Ja planiram za Znak sagite sledeci tekst: "30 (ili 50) KNJIGA KOJE SE MORAJU PROCITATI" a sve to bi bilo namenjeno potencijalnim mladim citaocima koji nameravaju da udju u svet fantastike i najednom se nadju obasuti sa raznih strana preporukama koje cesto nisu objektivne (aktuelni izdavaci hvale svoje radove ili zagrizeni fanovi glorifikuju poslednje procitano delo a inace su procitali pet knjiga u zivotu)...

Naravno, bice to spisak sastavljen od stvari koje su prevedene na srpski.

Ne znam kako mi je ovo promaklo. Sjajna ideja! A zašto da se ne sastavi lista od 100 knjiga, što je lep okrugao broj, a da se spisak proširi i na ostalo iz podnaslova - F i Horror.

Mislim da bi bilo jako dobro da ta lista ne bude preuzeta, nego da je sastavi čovek koji je sve to čitao i ima evidenciju šta je prevedeno a šta nije.

Neko od starijih članova Laze?

taurus-jor

Dopada mi se ideja da svi podžanrovi dobiju svoje liste. Ali priznajem da me najviše zanima SF lista. Horor bi zbog varljivih granica prema drugim žanrovima (npr. trileru) bio malo zajeban posao (ako bismo išli samo na natprirodnu stravu, škartirali bi, recimo, Blohov Psiho - a to bi bilo kao da Stonsima oduzmete Satisfaction sa Greatest Hits kolekcije). Fentezi, opet, naprosto vrvi od trilogija i sličnih sranja. Pre no što dogovorimo kriterijume, najbolje je da se bacimo na nesporne stvari.

U časovima dokolice, potaknut čitanjem Bobanovih Monolita, dobijao sam sumanute vizije. Kao - tri monolita isključivo sa SF romanima. NAJBOLJIM SF romanima. Pri tom ne mislim na one najznačajnije (u tu grupu spadaju, recimo, i silne Zadužbine i Hajnlajnove knjige), nego na književno najkvalitetnije. Pa, Bobane, iako te ne savetujem da kreneš u još jednu komercijalno- samoubilačku akciju, predlažem da nam na papiru sastaviš pet Monolita od po deset knjiga koje predstavljaju najbolje što je žanr dao - književnosti.

Moja prva postava (Monolit koji bih sastavio JA) bio bi:

1. GOSPODAR SVETLOSTI - Rodžer Zelazni
- Zato što je ovo najživotnija, najprevrtljivija, najluđa knjiga koju sam u životu pročitao.
2. UMIRANJE IZNUTRA - Robert Silverberg
- Zato što je ovo roman o životu kakav još nisam sreo. Kroz telepatiju o problemima egzistencije i starenja. Genijalno.
3. LEVA RUKA TAME - Ursula Legvin
- Jer Ursula piše kao neko kome bih JA dodelio Nobelovu nagradu za književnost. Ova knjiga je za mene dala konačnu reč o svrsi i prirodi pravog kontakta. Promena percepcije posebna je priča. I tu je ono putovanje po snegu i ledu...
4. UBIK - Filip Dik.
- Jer je ovo rastakanje stvarnosti i prevara najbolje klase.
5. JA SAM LEGENDA - Ričard Metison
- Jer se radi o savršenoj studiji izolacije. Sem toga naučno objašnjenje vampirizma je dato toliko uverljivo da ne možeš da veruješ da tako nešto ne postoji. King je i posle 30 knjiga malo dete za ovaj užas.
6. HIPERION - Den Simons
- Zato što je Simons, sa "svojim" Kenterberijskim pričama održao lekciju iz pisanja, poznavanja književnosti, a vala se i genijalno osvrnuo na (današnji) odnos između stvaralaštva i izdavaštva.  
7. PUŽ GOLAĆ NA URVINI - Arkadij i Boris Strugacki
- Zbog apsurda, kiselog humora i mudosti. "Ti bi i rođenu majku pretvorio u betonsku površinu. Da bi stvari bile jasnije". Pisano u Sovjetskom Savezu šezdesetih. Vrlo LUKAVO pisano, da bi se izbegla pitanja tipa "a da nije ovo slučajno upereno protiv vladavine optimizma u svetlu socijalističku budućnost".
8. SOLARIS - Stanislav Lem
- Jer je ljudsko "misionarstvo", baš kao i u Hiperionu, nabodeno ovde do balčaka. Genijalna knjiga o zabludama u ljudskom shvatanju kontakta.
9. NEPOBEDIVI - Stanislav Lem
- Jer je Pirova pobeda ovde dobila konačno značenje. Slični motivi kao u Solarisu, ali bez psihološke note. Zašto dva Lema? Zato što je pljuvanjem po naučnoj fantastici rekao velike istine, a sam je napisao neke od najboljih SF knjiga. Usput, i Ridli Skot nije ljubitelj SF-a...
10. REKLAMOKRATIJA - Frederik Pol i Sesil Kornblut
- Jer volim satire sa oštrim zubima - naročito ako su o zloupotrebi reklama i medija. A ono "bolje da hiljadu nevinih strada nego jedan krivac da umakne" uvek će mi izazivati jezu.

Vrte se tu negde i Čovek u visokom dvorcu, Grad, Vreme Promena, Paklena pomorandža, Čovek praznih šaka, Knjiga Lobanja, Sastanak sa Ramom, 1984, Tecite suze moje reče policajac, Sanjaju li androidi električne ovce...

S.

Quote from: "Spider Jerusalem"Nije stvar sto ima malo clanova. Ima mnogo clanova. Ali ne pravimo clanske karte i takve bakrache, pa je pravilo da je svako clan kad se pojavi.

Lepo, ako ce broj 434 uskoro, sacuvaj jedan primerak za mene, molim.

Da, ideja o "n" MUST knjiga je sjajna. Ali, o tome drugom prilikom.

David

A sto vi koji uredjujete 'Emitor' i 'Sagitu', u znak diskutantske net-kolegijalnosti sa nama koji nemamo mogucnosti da listajmo brojeve tih casopisa, ne skenirate 3-4 po licnom misljenju najbolja ili dovoljno reprezentativna priloga ili clanka svakog novog broja, pa da i mi vidimo o cemu se tu zapravo radi i kako se pise?
U mene u Bosni u dajdzinice u malog u bubregu kamen.

Boban

Evo nekoliko stranica iz Emitora, ali samo za one koji su van zemlje Srbije.
Nemoj da sam video da je neko "domaci" pristupio ovome:

Jedan clancic:

A nekoliko stranica je ovde:

www.paramecijum.com/Emitor

David

Quote from: "Boban"Evo nekoliko stranica iz Emitora, ali samo za one koji su van zemlje Srbije.

Svaka dala, Bobesque, fair & kolegijalan gest...

Nemoj da sam video da je neko "domaci" pristupio ovome:

Nema frke, i ja nadgledam pa cu da ti javim ako nekog primjetim...

Hajmo sad i vase privatne, home-made porno snimke ili fotografije...
U mene u Bosni u dajdzinice u malog u bubregu kamen.

Tata

Kako ste se pro(j)eli na konvenciji?

Slovne greske su zabranjene u svim naglasenim delovima teksta. OK?

Inace, vrlo elegantno odradjena anketa, kojom je taj skot ABN predstavljen na odgovarajuci nacin, kroz sopstvene izjave. Nedostaje mi samo jedna recenica objasnjenja urednika zasto je jedino on stampan cirilicom. To bi bio slag na torti.

Da, imam i jedno pitanje za Dun. Ko ti je sastavio ovako duhovite odgovore lepojko?

Lurd

Evo, ja da ti, ni kriv ni dužan odgovorim. Taurus-jor mi je rekao da je ABN ZAHTEVAO da njegovi odgovori budu štampani ćirilicom. Koliko vidim, to je nešto na čemu on insistira.

taurus-jor

Mogu da potvrdim. Shta se tacno dogodilo objasnio sam na Bobanovom topicu MALICIOZNOST ABNa PO KO ZNA KOJI PUT.

Dakle Tato i vi drugi virnite na
http://www.znaksagite.com/diskusije/viewtopic.php?p=12326#12326

Tata

Ma nismo se razumeli. Procitao sam ja ovde na diskusiji Jocino objasnjenje, nego mislim da ga je trebalo ubaciti i ispod teksta u samom Emitoru, da bi i svi drugi odmah videli o cemu se tu zapravo radi...

U svakom slucaju, korisna anketa.

taurus-jor

Tata je sasvim u pravu.
Jedino shto tu ima mala zvrcka - 99 odsto citalaca EMITORA zna ko je ABN i zna ko za njegove fore. Odvajkada su iste. :lol:

Nyarlathotep

E, Emitor je nikad bolji. Nisam imao vremena da vam bacim komentare ranije... avaj, nemam ni sad. Zato se necu rasplinjati.
Ali sve vreme citanja (ako izuzmemo price) pisao sam od smeha "paladin-insajder"  :?  :lol: ... Spideru, ovo mi lici na nekoga.

Zato sam veceras morao da vas NAHVALIM U HIPERIONU!
Ono, kao, spremajte se da robujete za prava....
...salim se.  :evil:  
Cutim, citam Emitor i vozim se 35-icom. I ne treba mi discman!!!!!!
Ocekujte nesto od mene za sledeci broj - imam gotovu recenziju NALO HOPKINSON (Ed) - MOJO, CONJURE STORIES..
Deal?

Jore, Seme, Spideru i zauzeti, radni covece sto se nikada i nigde vise ne pojavljues tj. Melkore (Neprijatelju Crni i izrode valarski)- samo nastavite ovako. Ovo je pozadina onoga sto se krije na povrsini, ovo je ono iza scene, ovo je nesto najbolje za fanove i neophodno da veze ljubitelje i da odrzi veoma vaznu tradiciju. POLARIS i ZNAK SAGITE su za sire mase (daj boze!) a EMITOR je ono sto treba da opstaje zbog nas freakova koji se lozimo na to iz muda.

Samo gruvajte!

"I will tell the audient void..."
Da nema vetra, pauci bi nebo premrezili.

phuzzy

E, a ajd sad zajebano pitanje: a kad ce sledeci broj? ;-)

Pavle

He...he...hehe...

Pa, s'obzirom da smo Spajder i ja u govnima, pardon, ispitima do guse, Joca sprema knjigu a Melkor ima vise nego full-time job, resili smo da onako inadžijski spremimo nesto do pola septembra, iako za sada najvise muke mucimo sa jebenim prelomom.
Price su uglavnom spremne, kao i dobar deo magazinskog dela, a prilozi su naravno, dobodosli i pozeljni.
Sam Lowry: Yes... No... I don't know. I don't know what I want.

Truba

ah...toliko palih boraca ovaj forumaša

Više nego ljudski...skoro nečitljivo nažalost mučio sam se 12 dana
možda je do prevoda i stila te naracije
ne sumnjam da je dobro meni je nažalost bilo mučenje
a i socijalistički spojler na korici kao da te tjera da ne kupiš knjigu... to su bila vremena
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...