• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Dejan Stojiljković: KONSTANTINOVO RASKRŠĆE (2009)

Started by Ghoul, 08-06-2009, 20:04:19

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Mark

Pih, ionako svi znamo da ljudi koji uzimaju knjige iz biblioteka vise sa njima poziraju nego sto ih citaju! :-)
Dos'o Sveti Petar i kaze meni Djordje di je ovde put za Becej, ja mu kazem mani me se, on kaze: Pricaj ne's otici u raj!
E NES NI TI U BECEJ!

http://kovacica00-24.blogspot.com/

Kunac

Dok čekamo vesti o filmskoj adaptaciji, evo jednog sočnog prizora iz predstojećeg stripa Konstantinovo raskršće.

"zombi je mali žuti cvet"

Mark

Moj pomalo zadocneli prikaz knjige za slovacki omladinski casopis Vzlet:

http://www.vzlet.rs/knihy-dejan-stojiljkovic-konstantinovo-raskrsce

Tekst objavljen u stampanom izdanju aprila 2011.
Dos'o Sveti Petar i kaze meni Djordje di je ovde put za Becej, ja mu kazem mani me se, on kaze: Pricaj ne's otici u raj!
E NES NI TI U BECEJ!

Kunac

Super za prikaze. ;) Može li kratka rekapitulacija na srpskom? I za Konstantina i za Kičmu. :)

Mark

Kod Konstantinovog raskrsca - tamo u drugom pasusu - nisam mogao da ne primetim ideolosko-istorijsko-politicke kontroverze koje su se pojavile u jednom delu domace literarne kritike, pri cemu sam naravno branio Stojiljkovica i njegov roman.

Kod Kicme noci sam - oslanjajuci se i na Skrobonjine hvalospeve - Oltvanjijev rad nazvao palp prozom na najvisem kreativnom nivou i generalno jednim jakim doprinosom domacoj zanrovskoj knjizevnosti.
E NES NI TI U BECEJ!

Kunac

Lepo! Nekronomikon si, pretpostavljam, ishvalio?

Boban

Evo šta kaže Google prevodilac:

Према легенди, клинови, што Исус Христос био прикован на крст, су нестали после његовог васкрсења. Један од њих је уметнут у круну, други је био постављен на врху копља, док је трећи био истопио предност мач. Они који се окупљају поново бити заједно све три кришке доминацију у свету ... У пролеће 1939, Хајнрих Химлер, Адолф Хитлер је дао шест сателитских градова, који би требало да буду тајне древне аријевске прошлости. Један од тих места су били у Србија, Ниш. Око пет година касније, немачки део СС официр Хајнрих Кан коначно добила значајно место. Мач, који је био у потрази за Хитлера, налази се испод темеља старе Наис ", у рукама велику колекцију римског цара Константина. Једини проблем је у томе што Кан је на путу иза жандармерија главна Немања Лукић, командант Вермахта Ото фон Фехн, такође савезничких авиона-бомбардера, који сваке ноћи и осветљавају гром или Нишом. Као и Очаравајући пејзажа пуна вампира и вукодлака крвисмадныцх ...

Дејан Стојиљковићови аутор (рођен 1976) је успео да напише правим српским бестселер, то је књига за годину дана је живео до 10 издања, преведена на енглески и очекује се да буде превод на словачки. Штавише, да је у 2009 је добио награду Милош Црњанскехо Стојиљковића, довели су до многих књижевних, идеолошких и политичких контроверзи. То се приписује своју историјски ревизионизам (реевалуациа Другог светског рата, нову визију улоге полицајца и оштар критичар комунистичког герилски покрет који је у Србија), Стојиљковићови такође тврди да је његов роман о вукодлацима и вампирима указао на неке друге ствари које су се десиле у Нишу 1944 (као пример Црвени крштење концентрације. логора), а неки чак криве ову књигу и тривијалност и популизма (вероватно зато што је књига атрактивна и добро продаје). Таква хистерије-луди "политичке коректности" домаће литерарнокритицкыцх круговима достигао свој врхунац у награду Народне библиотеке Србија за најчитанију књигу у 2010 - упркос чињеници да је Константин био прави Раскршће најчитанијих књига, из цене добио још једну књигу. Без обзира на све Стојиљковић свој први роман показало да Србија може да буде у аутор бестселера и када је у питању фантазија или хорор фикција Тема суперсатуратед историје наше локално подручје.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

pokojni Steva

Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

scallop

Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Суба

Ох, пан Гугл збори словачки.

varvarin

Nisam ovu vest primetio ovde, na ZS:

http://www.art-anima.com/

Roman "Konstantinovo raskršće" objavljen na ruskom
Wednesday, 18 May 2011.

"Roman "Konstantinovo raskršće", bestseler mladog niškog pisca Dejana Stojiljkovića od sada se može naći i na ruskom jeziku - objavljeno je na sajtu izdavačke kuće Laguna. Knjigu je izdala izavačka kuća "Azbuka" iz Sankt Petersburga u svojoj ediciji "Knjiga, puna tajni" a u tiražu od 7.000 primeraka i u tvrdom povezu. Knjigu je preveo Vasilij Sokolov.

Izdavač iz Rusije, direktno se obratio beogradskoj Laguni i autoru, jer je prepoznao komercijalni potencijal romana koji i dalje intrigira čitalačku publiku..."

varvarin

E pa, mislim da ovo još nismo imali:   :lol: :lol:

http://www.art-anima.com/

Uskoro snimanje filma "Konstantinovo raskršće"

"Nakon dve godine od objavljivanja romana "Konstantinovo raskršće" Dejana Stojiljkovića, uskoro bi trebalo da počne snimanje filmske adaptacije – javljaju Južne vesti.
Kako je sam autor knjige Dejan Stoiljković rekao, dogovori su u toku i trebalo bi krajem jula da predstavnici Grada Niša potpišu sporazum sa producentskim kućama, pa tada i da budu poznati svi detalji snimanja..."

Boban

Apropo Guletovog komentara sa Art-anime

Quote from: Ghoul on 02-09-2011, 21:53:38
Quote from: angel011 on 02-09-2011, 19:54:13
Poštovani gospodine Nedeljković, da li vi to kažete da je Igor Marojević u "Blicu" pisao o tome kako je sad pročitao roman "Konstantinovo raskršće"? :lol:

on je, praktično (nevidljivi, nepotpisani) koautor tog romana.

ja sam čuo govorkanja da Marojević čuva verziju romana koju je predao pisac i da se iz toga jasno vidi ko je stvarni autor tog dela, te da sve to sada dosta komplikuje imovinsko-pravne odnose, posebno oko narednih ostvarenja istog tandema...
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Mme Chauchat

Dajte ljudi, ne talambasajte. Moram reći sledeće: Konstantinovo raskršće nisam čitala (i pitanje je da li ću), o Igoru Marojeviću imam izuzetno nisko mišljenje, ali aman, ono što može da se nađe na Internetu o toj finalnoj verziji prosto ukazuje na to da je na tekstu obavljen temeljan urednički posao, kao što i treba da bude. To što se kod nas zaboravilo i na korekturu a kamoli uredničko doterivanje teksta problem je srpske književnosti generalno. Znači, nikakvim zlobnim opaskama o autorstvu, "popravljanju" itd. nema mesta; takve stvari i jesu posao urednika i mnoge bi knjige objavljene u poslednjih dvadeset godina bile bolje da su na njima vršeni ozbiljni zahvati i revizije a ne samo kozmetika.

Naravno, tu je i činjenica da  se (po meni) crno piše romanu koji Igor Marojević popravlja, ali to sad nema veze s pričom.

biljan@

Jučer sam u centru Rijeke, u knjižari V.B.Z.naletjela ( doslovno ) na neka Lagunina izdanja, na policama na zidu Bjelica ( čula, nisam čitala) i neka meni nepoznata imena, na podu hrpice knjiga u kojima, ovako forumski uvjetovana, ne zapažam ništa osim Konstantinovog raskršća.
Tvrdo ukoričeno, dobro izgleda.
Elem, na drugi pogled vidim i Skrobonjinog Čoveka koji je ubio Teslu, a i Konstantinovo raskršće  u mekim koricama.

Uzela sam oba naslova bez puno razmišljanja. Kako da sudim o nečemu što nisam čitala?
Cijena više nego pristupačna, cca 8 eura.

Za KR piše da je ovo jedanaesto izdanje, tiraž se ne navodi.

Pročitala KR isto popodne.
Roman se lako i brzo čita.
Nisam nešto posebno ni očarana ni razočarana ( već odavno sam pročitala sve vaše komentare ), uglavnom se slažem s Mićom.

Ovako sa strane, imam dojam da je Dexa išao linijom manjeg otpora i činio kompromise zarad prijemčivosti većem broju ljudi. Njegov jezik je uprošćen i tek na nekim mjestima se vidi da on može i bolje i drugačije.
Neću o revizionizmu, uostalom, ne znam činjenice iz tog doba, ali dalo bi se pričati o stereotipima. Dexa bez iznimke prezire pripadnike klase koja zarađuje radom vlastiti ruku. Sve je dobro ako znaju gdje im je mjesto, u suprotnom sve zagade svojim smradom i primitivizmom. Smetala mi je ta isključivost.
Što se tiče onog žanrovskog u romanu,  nedostaje mi neko razjašnjenje, veliko finale.
Tja, volim kad se misterije raspletu. Što bi s mačem?

PS: u ovom izdanju na 33 strani piše - Živela revolucija - KPJ    :D

Have no fear of perfection - you'll never reach it.        Salvador Dali

Mark

Quote from: biljan@ on 04-09-2011, 17:16:01
Jučer sam u centru Rijeke, u knjižari V.B.Z.naletjela ( doslovno ) na neka Lagunina izdanja, na policama na zidu Bjelica ( čula, nisam čitala) i neka meni nepoznata imena, na podu hrpice knjiga u kojima, ovako forumski uvjetovana, ne zapažam ništa osim Konstantinovog raskršća.

"Na podu hrpice knjiga ... " - sjajan tretman nekih Laguninih izdanja, nema sta! :-(
E NES NI TI U BECEJ!

biljan@

Quote"Na podu hrpice knjiga ... " - sjajan tretman nekih Laguninih izdanja, nema sta! :-(
ej, nije to ništa lošiji tretman od ostalih, ta knjižara je uvijek puna i uza svaki zid s policama, na podu još ima knjiga poslaganih jedna na drugu, naprosto zapinješ o njih. Ja osobno volim kad su knjižare tako natrpane, to ti je kao da uđeš u pećinu s blagom pa kopaš i kopaš... Tražila sam najnovijeg Martina, ćopila zadnji primjerak, iz izloga. 
Mene je ugodno iznenadilo da vidim naslove iz Srbije.
E, sad, da nije bilo Konstantinovog raskršća i Tesle, možda ne bih ništa uočila. 

Have no fear of perfection - you'll never reach it.        Salvador Dali

Albedo 0

evo i mene, samo malo sam zakasnio s čitanjem 8-)

došao do pola, i za sad potpisujem ovo što je biljan@ napisala, a mislim i da je nastao prevelik hajp za nešto što je čisti palp

Zanimljiv palp, ali do bola četničko-politički korektan.

Usul

God created Arrakis to train the faithful.

Albedo 0

ako ništa drugo, kraj je malo korigovao četnikušenje tokom romana, ali mislim da je sve to vrlo plastično riješeno.ž

Njemci koji bljuju i najgrdnije psuju hrišćanstvo doživljavaju prosvjetljenje. Prevelik skok.

Četnici koji su do nekog trenutka superiorni u odnosu na komuniste i sami s srozaju, doduše ne toliko koliko komunisti, koji su retard do retarda.

A samog objašnjenja na kraju nema. Pisac tvrdi da je temeljno izulavao zadati period, ja tu temeljitost ne vidim.

Kritičari tvrde da je ovo fantastika, ne znam otkad je fantastika ubaciti vampira i vukodlaka u priču i maltene završiti na tome.

Mnogo priče o Nišu kao odrazu Balkana, susretu kultura, zapada i istoka, komunista i četnika itd... ja se pitam ko do sada nije potegao isti taj motiv, da o sopstvenom gradu govori kao o pupčanoj vrpci Evrope, malo dosadno, a skreće pažnju sa činjenice da Konstantinovo raskršće kao predmet u romanu nije odmakao dalje od Mekgafina, toliko da Poslednji Srbin ne djeluje kao promašen naslov knjige.

Srce mi se cijepa dok pišem da je Poslednji Srbin sadržajniji roman sa razvijenijim likovima.

Inače, odmah sam započeo čitanje Nedelje pacova, i za sada roman rastura i vrlo je zabavan.

sodomizer

Quote from: Kunac on 09-03-2011, 17:27:19
Šarena je TOP 10 lista ali i među tima naslovima bar je polovina više zaslužila nagradu od Arsenijevića. A tu su još i onim između 20, i 25. mesta...

Uhm, ne? Predator je jedna od najjačih i najboljih knjiga napisanih na srpskom jeziku. Ovo ostalo je šund, kič, pištalo i raskršće.

Nightflier

Sa izuetkom onog dela o Draži, saglasan sam sa njegovim stavovima. Dobar intervju.
Sebarsko je da budu gladni.
First 666

Ghoul

https://ljudska_splacina.com/

mac

Ovom gardisti su mnogo mršave noge.

In another note, objašnjavam kolegi Konstantinovo raskršće, "vukodlaci protiv nacista u Nišu za vreme 2. svetskog rata". Nisam čitao knjigu, nadam se da sam pogodio bar okvirno. Kolegina prva asocijacija je priča iz Martija Misterije, nacisti protiv malog galskog naselja punog vukodlaka. Eto dodatnog goriva za napade na Deksu.

Ghoul

pre će biti 'dobri nacisti i dobri četnici protiv ružnih, prljavih i zlih komunjara, uz ponekog vampira okolo'.

Truman

Meni nije jasno, je l to ghoul frend na fejsu sa dexom a ovamo mu se podsmeva? Ako je tako to nije lepo.
I je l ima neko da mu je draže KR od Dugih noći i crnih zastava? Većina smatra da mu je drugi roman bolje napisan.
Ja da valjam ne bih bio ovde.

Ghoul

Quote from: Truman on 03-08-2012, 19:36:53
Meni nije jasno, je l to ghoul frend na fejsu sa dexom a ovamo mu se podsmeva? Ako je tako to nije lepo.

truman je zbunjeniji od tri ludaka u buretu... ali ga to ne sprečava da lupeta.

plus, gde sam se ja podsmevao dexi?

Truman

Pa ako sam zbunjeniji od tri ludaka u buretu onda je valjda logično da lupetam, a ne da izvodim teoriju relativiteta. :x
Elem, mora da se šališ sa pitanjem... :evil:

Kunac

Quote from: Truman on 03-08-2012, 19:36:53Većina smatra da mu je drugi roman bolje napisan.
Priklanjam se većini.

Truman

Meni Duge noći deluju kao strip, likovi su veoma uprošćeni...naivno mi je mnogo to. KR mi deluje malo ozbiljnije, a i više mi se sviđa tema. Ne ložim se na sredjovekovnu Srbiju, Nemanjiće i tako to... xrofl

Kunac

Dobro je kada ne postoji koncenzus oko toga koji je roman nekog pisca najbolji.

Anomander Rejk

Večeras u Utisku nedelje Stojiljković, Vidojković i Ante Tomić.
Tajno pišem zbirke po kućama...

Agota

E ,hvala na dojavi ,nisam gledala utisak, bas,bas  dugo .
This is a gift, it comes with a price. Who is the lamb and who is the knife. Midas is king and he holds me so tight. And turns me to gold in the sunlight ...

Truman

Mogli su da dovedu nekog boljeg od Vidojkovića. Ništa lično, al ne razumem po kom osnovu je taj lik toliko medijski prisutan. Mislim da čak nije ni toliko čitan kao dexa.

Barbarin

Jel si pročitao nešto od Vidojkovića? Pročitaj pa će ti možda biti jasnije.
Jeremy Clarkson:
"After an overnight flight back to London, I find myself wondering once again if babies should travel with the baggage"

Nightflier

Bećkovićka ih je verovatno pozvala zbog toga što je em sajam, em su suprotstavljenih političkih gledišta. U svakom slučaju, još jedan brownie za Dexu. Nije mala stvar.
First 666

Nightflier

First 666

Kunac

Nightflier

Zajebala ih je u startu sa pitanjima iz gramatike. Jeben igrač. A štrebali su matematiku...
First 666

Nightflier

First 666

Nightflier

Između ove dvojice nema nade da ne navijam za Hrvata.
First 666

Truman

Reklame. :) Biće zanimljivo videti kako će odgovoriti na to što Olivera insistira na tome što jedan izdaje za malu, a drugi za veliku, komercijalnu kuću. Da l će tu da dođe do konflikta ko vredi više...

Nightflier

Dexa je maločas imao pametnu opasku o piscima i finansiranju izdavaštva, mora se priznati.
First 666

Agota

Quote from: Nightflier on 28-10-2012, 22:41:58
Između ove dvojice nema nade da ne navijam za Hrvata.
Jadan covek gde ga stavise sa ovom papazjanijom.
Vidojkovic je takav klise od coveka,a za Deksu sta reci , sve je jasno.

This is a gift, it comes with a price. Who is the lamb and who is the knife. Midas is king and he holds me so tight. And turns me to gold in the sunlight ...

Nightflier

Dobro, istini za volju - sjebala ga je trema. Ali valjda se navikao na kamere otkad je pisac bestselera - a i jebali ga provincijalski kompleksi. Zajebao je sve nas seljake sa juga. :D
First 666

Agota

Da,da, trema je cudo  8)
Realno,na samom pocetku emisije  Vidojkovic je  popizdeo ,bas  mu se videlo ,  Ante se snasao ,Deksa provukao  .
Ipak ,meni je iskreno  drago  da covek moze da zivi od pisanja ,ma sta ja mislila o njegovim knjigama.

Ono za Ursulu mi je cudno da nisu bar culi,nista preko toga...