• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

DISTRICT 9

Started by Milosh, 17-08-2009, 14:46:44

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Milosh

Da li će se SF ove godine konačno u velikom stilu vratiti u bioskope nakon godina dominacije superherojštine i buškuriša poput TRANSFORMERSA koji zloupotrebljavaju esefične premise radi parade efekata? Ove godine nas očekuje AVATAR, a pre toga, na jesen, adaptacija sjajnog postapokaliptičnog romana THE ROAD. U međuvremenu, DISTRICT 9 je krenuo u bioskopima i kritike su prilično dobre (88% na RT), a neki ga porede i sa CHILDREN OF MEN. Takođe, u pitanju je SF film koji je nameljen odraslima kako u smislu ozbiljne priče, tako i kad je u pitanju R rejting koji tu stoji s dobrim razlogom. Osvežavajuća promena. Voleo bih da ovaj film stigne i do naših bioskopa, ali ne znam kakve su šanse za to i šta distributeri planiraju...

Evo je sveže postirana Vernova kritika:

http://outlawvern.com/2009/08/17/district-9/#more-5591

Well, we're getting to the end of the summer here and it's been pretty light on good old fashioned popcorn type movies. Most of us enjoyed STAR TREK, but that was at the very beginning of the summer, it seems like a lifetime ago. TERMINATOR SALVATION was a letdown, TRANSFORMERS 2 need not be described, GI JOE was hilarious but not the type of behavior we want to encourage. Leave it to some 29 year old South African director of video game commercials to make the most memorable sci-fi action type movie in a while.

Neill Blomkamp was the plucky young orphan that Peter Jackson discovered living off scraps in the Wellington sewer system (not sure about the authenticity of this wikipedia bio) and for some reason chose to direct a movie of the video game "HALO." But the money fell through on that one so director Blomkamp and producer Jackson said "Fack it" (they both have accents) and made a lower budget sci-fi movie free of video game heritage, an extension of Blomkamp's '05 short film ALIVE IN JOBURG.

mp_district9The trailers for DISTRICT 9 have been intentionally vague and mysterious. They still didn't make me too interested in the movie but then the unanimous nerd raves started hitting and I got my hopes up. Drew McWeeny compared it to seeing ROBOCOP for the first time, for example. I don't think it's anywhere near that good, but it's undeniably an original and well put together movie with many thrills, laughs, a few truths, and impressive but completely organic special effects harry pottery ("wizardry" is overused so I made up that word). I was surprised to learn that Jackson's company Weta was busy with AVATAR so they only did the mothership. The aliens were all done by a company in Vancouver. Same place where movies that take place in Seattle are always shot.

This movie doesn't have Seattle in it though, it takes place in an alternate Johannesburg where 20 years ago a huge spaceship showed up and just floated above the city. After it sat there for a while the South Africans went up and cut that bitch open and found a bunch of starving CGI aliens that looked like bug people or shellfish with big dewy eyes. So they brought them down and fed them cat food but everybody was disgusted by their appearance so they locked them in a ghetto where they lived in filth and crime became rampant. Also super heroes are real and Nixon is still the president.

(One thing I never figured out is if apartheid also was going on during this alien business, or whether this happened in place of apartheid. Maybe it brought the races together. Black and white South Africans seem to share in their prejudice toward these aliens they call "prawns.")

The movie unfortunately (if you ask me) is told mostly in the form of a documentary, complete with expert interviews, file footage etc. A camera crew follows the dipshit recently-promoted bureaucrat in charge of relocating the aliens from District 9 to a concentration camp. A ways in the movie begins to slip out of the mockumentary and show some aliens inside their house and some other things that they don't expect you to believe were caught on tape. But even then it keeps switching to newscopter footage and security cameras every once in a while.

The fakeumentary style is done perfectly. The experts and newscasters and everyone all seem completely authentic (one possible exception being that they explain things that everybody would know if they lived in a world with aliens). And it does help to create a realistic texture to this world that you don't get in, say, STARSHIP TROOPERS. Seeing these CGI aliens perfectly integrated into shaky video footage makes them seem real.

But still, can we fuckin retire this technique now? Can this be the very last one? It's not a novelty anymore, fellas. We've seen it. Let's move on. Time for real movies again. Tell a story through situations and conversations, not through a guy looking into the camera describing it. I know it's not exactly the same approach as BLAIR WITCH or CLOVERFIELD (it's not supposed to be from one camera), and it's not painful like DIARY OF THE DEAD. But it's a gimmick, to me it gets in the way of telling the story.

You know what it might be? When you watch a movie like WAR OF THE WORLDS, you might suspend your disbelief and pretend that what you're watching is real. When you watch this though you have to pretend not only that this world is real, but that you are sitting in a theater in that world, watching a documentary about recent events. I think that's too many layers there, it ends up pulling me out of the story instead of into it. Or maybe all that pretending is a little too role playing, a little too cosplay. Whatever it is, about halfway through the movie I was really sick of it.

Luckily that's exactly when our dumbass human protagonist Wikus is forced to team up with an alien with the legal name of Christopher Jones and you realize that Blompkamp is finally done with all the setup and explanation and now the story can really kick in. And that's when I felt like I was watching this great movie that the nerds are talking about. (Of course, this is the "standard action movie" part that the less enthusiastic reviews all complain about.)

The most ingenious aspect of the movie is this character of Wikus. He's not a traditional hero in any sense. He's a huge asshole and not in a cool way like Ash or Jack Burton or somebody. I think the closest comparison is actually Steve Carrell on the USA version of THE OFFICE – just a deluded boob showing off for the cameras. He seems to think he's a humanitarian but in the first section of the movie he's casually racist and even genocidal. In the most disturbing scene he destroys a shanty full of alien eggs while mugging for the camera and explaining how to do it like it's some neat information for the viewers at home to enjoy. He gets that person-in-authority arrogance as he goes around to these homes trying to get aliens to sign a form consenting to being evicted. He loses track of what a shitty thing he's doing and thinks they're the bad guys for not making his job easy.

Obviously the movie is partly based on apartheid, which Blomkamp saw growing up in Johannesburg. But it would be easy to show the people as loud-mouthed bigots, human supremacists. Blomkamp makes it more true and unsettling by having characters who are completely clueless about their prejudice. They got these aliens crammed together living in poverty and then when some of the aliens act a fool the humans use it as evidence that they're inferior. In fact the movie cleverly makes you look at them with racist eyes yourself. They look like monsters, they speak in clicks (with subtitles), you see them dumpster diving and rioting, sometimes acting up MARS ATTACKS! style, and you don't really have any context. When Christopher is first introduced he seems like a terrorist up to no good, but by the end he's one of very few good people in the movie.

In his review Roger Ebert says "What Neill Blomkamp somehow does is make Christopher Johnson and his son, Little CJ, sympathetic despite appearances. This is achieved by giving them, but no other aliens, human body language, and little CJ even gets big wet eyes, like E.T." I think the actual difference between the portrayal of the Johnsons and the other aliens is that they're the only ones we really see outside of the documentary style. The rest are nameless faces we see in clips somebody caught of a riot or a crime. They interview plenty of humans about the aliens but they never interview a single alien. They're not trying to be racist, in fact quite the opposite, but they still don't understand these aliens, they don't relate to them, and when we see the aliens through their documentary they're not people, they're subjects. It's only when the movie magically goes out of mockumentary mode that we see what they're really about.

And I think I just talked myself out of being against the documentary style. It makes an important point. But still, last one guys.

I remember when I first saw STARSHIP TROOPERS I was surprised by how much violence they got away with, but that's because it was mostly bugs getting blown up. In this one almost all the violence happens to humans. The alien weapons just make them pop like balloons. It's not pretty.

It becomes pretty clear at the end what a sequel would be called if they made one. But I'd like to see them back away from DISTRICT 10 and actually call it DISTRICT 9 2, just so 976-EVIL 2 wouldn't seem lonely. Also, why don't they start doing letters in sequel titles? If Rob Zombie doesn't want his movie HALLOWEEN II to be confused with Rick Rosenthal's movie HALLOWEEN II he shouldn't use the same title, he should call it HALLOWEEN B.

Anyway, according to interviews Blomkamp is open to a sequel but doesn't necessarily plan for it to be about what the end of this movie implies it would be about. I would like to see what happens with Christopher, but if not, so be it. All I ask is that you abandon the fake documentary gimmick. You were a caterpillar but now you are a butterfly. Fly away and leave that fake interview shit on the ground next to the used cocoon.
"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

http://milosh.mojblog.rs/

ginger toxiqo 2 gafotas

..DISTRICT 9 će se u distribuciji ovdašnjeg Megacoma pojaviti u BG bioskopima u prvoj sedmici oktobra...
"...get your kicks all around the world, give a tip to a geisha-girl..."

zakk

Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

Truba

nesto mi to kasno
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

Ghoul

ćuti kad ga ne čuvaju za AUTORSKI FEST!
kao antihrista... :(
https://ljudska_splacina.com/

ginger toxiqo 2 gafotas

...njihova piarica mi je juče poslala iscrpan promo-materijal koji se tiče njihovih planova za septembar i oktobar. a u kom se navodi gorepomenuto (osim toga najavljuju i kino-start Kounenovog COCO AVANT CHANEL za 10. septembar)...

ginger toxiqo 2 gafotas

...Megacom obnarodovao da je otkupio, a da za (sada svoj) Festival autorskog filma čuva naredne naslove:

*** MAMMOTH Lucasa Moodyssona
*** GIGANTE Adriana Bineiza (bio u zvaničnoj selekciji Berlina)
*** FISH TANK (Andrea Arnold)
*** ANTICHRIST
*** WHITE RIBBON
*** CRNCI (hrvatska produkcija) Gorana Devića i Zvonimira Jurića

...svi pomenuti naslovi su na programu Sarajevo Film Festivala

Ghoul

dobar je DISTRICT 9 ali ne očekujte revoluciju: to je 3+ ili maaaaximalno (eventualno) 4- po mojoj tarifi, što ću proceniti kad pogledam još jednom, na dvd ripu. trenutno je dostupan odličan bioskop.

Milosh

Ne znam, ja ipak očekujem mini revoluciju, bar u okvirima žanra... btw mislim da će ti to gledanje filmova na lošim kopijama, čemu pribegavaš u poslednje vreme, na kraju gotovo uništiti mogućnost uživanja u filmovima, mada možda i grešim...
"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

Tex Murphy

Odličan bioskop je potpun oksimoron i mislim da tu kovanicu treba zabraniti pod prijetnjom batinanjem.
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

Ghoul

neverovatno mnogo kenjate.

kopija koju sam gledao sasvim je gledljiva i potpuno čujna.
a vi čekajte blu rej onda.

Milosh

Quote from: Ghoul on 19-08-2009, 11:08:00neverovatno mnogo kenjate.

Hvala! Trudim se!

Quote from: Ghoul on 19-08-2009, 11:08:00a vi čekajte blu rej onda.

Ne, nego bioskop. Znaš, bioskop (ne brkati sa oksimoronskom frazom "dobar bioskop", koja se koristi za opis nekih divx kopija) je ono gde se filmovi puštaju na veeelikom platnu, a da vidiš što su tu tek "gledljivi" i "čujni". Ma, za ne poverovati...

xfrog

Meho Krljic

Dobro, pazi, lako je nama iz Beograda da se kurčimo sa naših nekoliko bioskopskih sala. OStatak Srbije je mnogo lošije uslužen u tom smislu.

Ipak, dobar CAM ni za mene ne postoji.

Ghoul

pričate bre napamet.

ovo se reklamira, a zaista i izgleda, kao VCD rip.
dakle, kao sasvim solidan VHS original.

acaciA

znači, da očekujemo 4 ili 4+ po našoj tarifi.  ;)

nego, ti si izgleda jako nestrpjiv čovek, ili moraš u svemu da budeš prvi...
pa, gre'ota je gledati čak i odličnu (?!) bioskopsku kopiju.

Ghoul

jeste, nestrpljiv sam.
svaki tren tretiram kao da mi je poslednji.
ne volim da čekam ako to mogu da izbegnem, ili ako se to čekanje goluba na grani jebemligakolko ne isplati više od vrapca u šaci.
nestrpljiv sam da pogledam mnogohvaljeni film.
budući da kvalitet dostupne kopije zadovoljava moje (elementarne) zahteve, pogledao sam ga. da je bio uobičajeni mrljavi, mutni bioskop-level - sačekao bih. pošto su i slika i zvuk vrlo dobri, odgledah.
so shoot me!

ps: zahvaljujem mehu na razumevanju, taj divni čovek je jedan od retkih ovde koji ga imaju za izvoz.

pps. da, naravno da treba očekivati da ćete vi ostali biti nježniji prema filmu kada bude došao u vaše moderne bioskopske sale i velika platna, i da će ocene biti više od moje.

crippled_avenger

Gledanje bioskopa na DiVXu je negativan Radivojevićev uticaj na Ghoula.

Ja sam digao ruke od bioskopskih snimaka kada se završila VHS era, naprosto bez patine VHSa bioskopske kopije nisu više imale taj šmek, a i samo čekanje na pristojnije kopije se skratilo. Radivojević je međutim nastavio tim putem bioskopskih kopija pa ih gleda i dan-danas u novim tehnološkim okolnostima. Doduše, on manje ide u bioskop, a ja dosta repertoara vidim i u bioskopu koji je realno postao znatno ažurniji nego što je bio u slavnim danima piraterije.

Međutim, slažem se sa Mehom da verovatno bioskopi van Beograda nisu tako prilježni i da je veliko pitanje da li će i kada i na koliko DISTRICT 9 (plus ako imamo u vidu da ga radi MegaCom) uopšte doći u Niš.
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

crippled_avenger

BTW, kad smo već kod Kounena, COCO AVANT CHANEL nije Kounenov film. On je snimio drugi film o Coco Chanel tako da nemojte da overdozirate sa oduševljenjem bez razloga.
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

acaciA

veće su šanse da stigne u Niš, nego u moju avliju.
a i da stigne, ne zanima me.
veće mi je uživanje da ga pogledam u toplini doma svog (dobar dvdrip, ne bioskopsku kopiju!)
nego u 'modernoj bioskopskoj sali sa velikim platnom' (aaah, kako to naučnofantastično zvuči).

ma, šta me briga, uostalom...  8-)

Ghoul

Quote from: acaciA on 19-08-2009, 16:54:22
veće su šanse da stigne u Niš, nego u moju avliju.
a i da stigne, ne zanima me.

što bre, akacija, mogli bismo zajedno da ga gledamo.

samo da nađemo još 3-4 zgubidana u celem nišu koji još idu u bioskop, pošto neće da vrte film ispod 5 posetioca...
a za DISTRIKT 9 bi u niškom DOMU VOJSKE (jedinom 'bioskopu') sigurno bila jagma neviđena!

acaciA

hehe, da me zoveš u Bg da ga gledam u modernoj bioskopskoj sali sa velikim platnom -
razmislila bih, a ovako...  xfrog
isto to imam i ovde gde sam (magični broj 5, Dom Kulture - jedini 'bioskop'...).

da, znam šta ćeš reći - "nije društvo isto!"
ali džaba - ni na to ne padam.  ;)

Alexdelarge

Quote from: Ghoul on 19-08-2009, 16:57:33

što bre, akacija, mogli bismo zajedno da ga gledamo.

samo da nađemo još 3-4 zgubidana u celem nišu koji još idu u bioskop, pošto neće da vrte film ispod 5 posetioca...
a za DISTRIKT 9 bi u niškom DOMU VOJSKE (jedinom 'bioskopu') sigurno bila jagma neviđena!

a ti budi kavalir pa kupi te tri karte da dostignes kriticnu masu . neces valjda da vodis dexu i shoza?
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

zakk

http://thearmchaircritic.blogspot.com/2009/08/district-9.html

In all the movies about aliens landing on earth, few have treated life from other planets as banally as in District 9. This film, produced by Peter Jackson, reduces visitors from the stars to illegal, er, aliens.

District 9 is almost two separate movies: a pseudo-documentary and an action flick. The first half of the movie, shot in documentary style, tells of the aliens' arrival and current state. Twenty years ago a massive spaceship appeared, hovering over Johannesburg. The aliens -- tall, insectiod beings given the nickmame "prawns" -- were removed from the ship and taken down to District 9, little more than a slumtown with Nigerian gangsters, poor living conditions, and military forces keeping them inside. The alien mothership just hovers above the town immobile (speculation is that a command module fell off when the ship arrived), and the lethal alien weaponry only works when held by an alien.

Nerdy bureaucrat Wikus Van De Merwe (Sharlto Copley) is in charge of getting the aliens' signatures (or any marking on a paper) to relocate the whole population of District 9 to a new location further away from humans. He happily guides a film crew through the alien world, explaining how the "prawns" love cat food and gleefully torching a building with alien eggs.

District 9 changes direction when, during his tourn, Wikus gets sprayed by a cannister of alien material. This begins transforming Wikus into one of the aliens, especially an inhuman left hand. In almost no time Wikus is experiencing the same prejudice he exhibited, plus both the government and gangsters want to take apart Wikus. There's another storyline about an alien father and son who can get back to the mothership, but only with Wikus' help...

Director Neill Blomkamp does a good job creating a modern slum filled with futuristic beings, and he seamlessly bridges the work between his human actors and the cgi aliens. District 9 does suffer in the shift from social commentary in how the aliens are treated to a straight-up action flick involving running, shooting, robotic body armor and beam weapons that make targets explode in a bloody mess. District 9 has an intriguing premise, but its diverted focus weakens its message and potential.

Overall grade: B
Reviewed by James Lynch
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

ginger toxiqo 2 gafotas

...evo RS linka za ALIVE IN JOBURG (2005), koji, može se reći, predstavlja Blomkampov prequel za DISTRICT 9... , 6 1/2 minuta, docu-style, nema lozinke...

Quotehttp://rapidshare.com/files/269979125/Alive_in_Joburg_05.mov.qt

cutter

auf... sve je teže naći film koji uspeva da impresionira na nekoliko nivoa, pogotovo kada nosi etiketu sf. blomkampova aluzija na rasizam, soveto, prisutna u distriktu 9 je izuzetno lako opažljiva. no ona je samo jedan od slojeva koji naležu jedan na drugi kako film odmiče. a tiču se pre svega afrike – počevši od osamdesetih (first contacta) pa sve do današnjih dana kada uvođenjem militanata, specijalaca i korporativnih interesa atmosfera sadašnjice biva savršeno potrefljena. bitno je istaći sadašnjicu, budući da u distriktu 9 ničega nema što bi sugerisalo na sf. sem vanzemaljaca, naravno. prawni su jedna od najuspešnijih kreacija alien life formova u bilo kom sf-u. pri tom mislim da su oni, pojavno, i njihova tehnologija potpuno uverljivi u koegzistenciji sa ljudskim bićima; sve vreme verujete da su baš tu, pored, čak i kad iz nezgrapnog hoda prelaze u pozamašne skokove. samo po sebi ovo je izuzetno postignuće, a efektno se rešava i pitanje razumevanja vanzemaljskog govora... jednostavno se kapiraju i tu nema zbora ni pogovora, a mi imamo titl.

dokumentarni ton, izuzetno prisutan u prvom delu filma nudi značajnu dozu humora (često crnog), ali se ne može svesti na verhovenštinu, više je u duhu sjajnog janovog drop dead gorgeous. montaža video zapisa nastalih unutar te alternativne istorije (dakle dokumentarnog footagea, sigurnosnih kamera) s lakoćom se integriše uz klasičan prikaz onoga što samo gledalac vidi, kao kada u isto vreme pratimo zapis koji je načinila ekipa na terenu, i ono što oni ne vide, a to je šta se dešava unutar neke straćare.
nepoznati šarlto kopli veoma uspešno izvodi transformaciju skorojevića s početka filma u čoveka s jasnom hijerarhijom prioriteta koja kasnije nastavlja da se modifikuje. kao bolja verzija luka vilsona. ostale role su kompetentne i ne remete tempo filma. tu praktično imam jedinu zamerku: događaj (trudim se da ne spojlujem) kada nešto treba da se dobavi ispada kao prelaka misija, uprkos tehnološkoj premoći; to pretrčavanje pomalo poremeti ritam, ne značajno budući da se komika na momente odmereno pojača. no, ovo je uistinu minorna zamerka.

završnica filma dovodi do dileme: ima li the international još uvek najbolju akcionu scenu godine (i ne samo godine)? možda dva majstora ne treba porediti, ali treba istaći blomkampov osećaj za fiziku koji se vidi kada počnu epske završne akcione sekvence. na kraju, ostavlja se prostor... štaviše, nameće se nastavak kao potreban i kao nešto što valja željno iščekivati.

district 9 je jedan od najboljih naučno-fantastičnih filmova svih vremena. 5

P.S.

ja nisam mogao da čekam do oktobra te je ovo gledanje donekle naštetilo spektaklu koji bih doživeo da nevinim očima pogledam ceo film u bioskopu. pored tog, primaran razlog je bio fetišistički – ova ruska kopija verno dočarava vhs doba te je takav nenamerni prikaz dobrodošao. no, ne mislim da će bitno uticati na ponovljeni (i enhanceovani) doživljaj te sam zadovoljan što sam ovaj kult, klasik, nazreo već sada.

zakk

Ajd elaboraj ti to sad lepo u dve šlajfne za Emitor :)

cutter

nisam kadar da javno ponesem breme takve obaveze...

zakk

Mda :)

Ozbiljno, ovo je već praktično dve šlajfne... Malo upeglaj i šalji.

ginger toxiqo 2 gafotas

...po svoj prilici, DISTRICT 9 startuje u nas već 1. oktobra!

ginger toxiqo 2 gafotas

... now it's official - Megacomovci mi jutros i zvanično potvrdili gore izneto - DISTRICT 9  u srpskim bioskopima od prvog dana oktobra.

cutter

District 9 R5 LiNE XviD DEViSE

Ghoul

pogledo sam sad i ovaj dvd rip DISTRIKTA – i ostajem pri svojoj oceni:
3+ je maximum koji mogu dati za film koji nema ni početak ni kraj, i čija sredina, stoga, predstavlja samo skup zanimljivih, ali ne-elaboriranih fora i fazona.

cutter

efektno izmontirana news arhiva s početka nije dovoljan... početak? ni reportažno praćenje prisilne selidbe u sadašnjosti dobar početak zapleta? niti duhovno-fizička transformacija predstavlja završnicu, ma kako bila ocenjena? a tu je i odlomljena čehovljeva puška koja lepo povezuje start i finiš.

mislim da film u isto vreme ima i glavu, i rep, i gomilu detalja koji vabe na ponovno gledanje, funkcioniše kao celina (komedija, drama, akcija) i ostavlja velike mogućnosti nastavku.

Ghoul

čini ti se, pao si na blef.
nema tu početka.
ako imaš u priči nekakve izbeglice, jadnike, izgubljenike, imigrante - vrlo je važno KAKO I ZAŠTO su tu.
o tome ne znamo ništa.
šta će ovi ovde?
šta im je s brodom?
gde su im vođe?
zašto su tako pasivno prihvatili da ih ovi ture u one čatrlje - nije baš su neki sitni spilbergovski nježni anđelčići (kao u SURETIMA 3. SORTE), a vala imaju sa sobom neko vrlo ozbiljno oružje.
cela ta priča o njima, baš tu, u j. africi, i na baš taj način nasukanim, i baš na taj način primljenim i smeštenim - ništa mi to ne pije vodu.
možda u kratkom filmu, kao dosetka i 'metafora' - ali u dugometražnom filmu da bi ta metafora funkcionisala prvo mora da ima smisal na osnovnom narativnom planu, dakle - sama premisa zapleta nema smisla.
ceo film počiva na klimavim nogama 2 elipse - 1. je na početku, kad ladno preskoče deo između ulaska ljudi u alien brod, i 20 godina kasnije, kad su tvorci onako moćnog broda svedeni na crnjine crnce u karton-naselju; kako, zašto...? film nam ne kaže.
2. elipsa je naravno otvoreni kraj - više prekid no zaista kraj u nekom filmskom smislu.
da, glavni junak nam je shvatio kakva je svinja bio i za kakve svinje je radio; postao je ono protiv čega se borio (but in a good way).
ali satirični naboj i sve ostale pod-textualne fore imale bi mnogo više smisla da je scenario napisan manje LENJO i kvarno, i da je actually logično obrazložio situaciju u kojoj su alieni na početku filma...

dakle, za film koji ovoliko mnogo BLEFIRA po svojim najozbilnijim pitanjima (koja samo 'dotiče' umesto da se njima bavi), 3+ je zaista maximum.

cutter

prva elipsa je jasno, ili makar dovoljno jasno, objašnjena - skenjao im se brod, unutra su pronađeni polumrtvi i na prvi impuls smešteni u naselje - prihvatilište. dakle, nije da su od starta došli kao superiorna civilizacija, sem tehnički. u filmu oni deluju kao dosta nevina bića (detalji na odeći, pomama za mačjom hranom) i prilično miroljubiva civilizacija. kojoj većina oružja nije na raspolaganju, eto imamo onih par pušaka, mech i to je to. te primedbe stoje ako si spreman da ideš u sitna crevca, ali mislim da moja tvrdnja da film ima mnogo detalja koji nagrađuju ponovno gledanje nije u kontradikciji sa tim da mnoge nejasnoće nisu razjašnjene zato što nisu bile u prvom planu, kao što film nije o aparthejdu iako se pomalo i time bavi - 9 je u stvari obrnuta šestica. u tom smislu se priča prilagodila tonu lake komedije koji počinje da se kvari prvim brutalnim scenama, zatim se transformiše kroz sve izraženiju dramu u životima protagonista i na kraju prerasta u akcioni spektakl.

što se druge elipse tiče, za mene nema zbora da je film zaokružen (koliko vešto, nema veze) i na planu razvoja odnosa između likova, njiove psihologije, i na planu promene, događanja koje bukvalno visi nad glavom ceo film.

ne bih da ispadne da se previše uzdam u nastavak, pošto mislim da je ovo vanredno dobro izvedena celina, i da su zamerke koje si izneo definitivno na backseatu u odnosu na sjajnu interakciju prawn-humans, brojne nagoveštaje na planu biologije, društva (nigerian cat food scam), korporativnih interesa, mas medija i uopšte građenja atmosfere u filmu koji je pre svega sci-fi koji to nije  - i to sa kakvim efektima i dizajnom vanzemaljaca! kao što sam rekao, meni je fascinantno koliko film na momente ne deluje nezamislivo, koliko je koegzistencija vešto izvedena, čak ponajmanje na planu metafore, da zaboravimo da gledamo sci-fi, čak i kasnije sa odličnom fizikom pri akcionim scenama. naravno, sve to pod uslovom da komedijašenje, disonantnost i to što su neke kompleksne teme (namerno) ovlaš dotaknute ne primimo okrutna srca.

možda ti se ovaj rivju više dopadne.  :)

http://nypress.com/article-20206-from-mothership-to-bullship.html

cutter

samo bih dodao, apropo backseata odnosno drugog plana – mislim da sam nešto slično pisao u kontekstu terminatora 3 i tog serijala uopšte. dotični narativ bi mogli masakrirati ulaskom u detalje putovanja kroz vreme, skajnetovog dizajna, i ultimativne beznadežnosti položaja preživelih u wastelandu budućnosti, koji su pravi pravcati otpisani. i najvredniji deo terminatora 3 se odnosi prema tome prezrivo, nažalost istovremeno oslikavši džona konora (srećom, ne furlonga) kao debila – skajnet je najmanje fizički neprijatelj, njegova ogromna prednost je što svom digitalnom prisustvu može izgraditi dovoljan broj fizičkih servera, o virtuelnoj replikaciji da ne govorimo. te je borba u budućnosti protiv tako predestinisane mreže osuđena na male pobede koje koliko-toliko produžuju vrstu. da ne pominjemo bezbroj efektnijih metoda kojima je mogao da dođe glave konorovoj i sinu joj. zato je kameron to iskoristio pre svega kao gradivne elemente atmosfere, nuklearne imažerije, zlobe koja se rađa u naizgled bezbednoj sadašnjosti, uplašio nas je (ili izblefirao) pretnjom iz budućnosti bez da je previše ulazio u detalje, moć predstavljenog je bila dovoljna. u prvi plan je izbacio tehno fetišizam za koji je majstor, borbu čoveka protiv mašine, ljudsko-mašinske odnose itd.

mislim da se distriktu 9 na sličan način mogu oprostiti neke nedorečenosti koje ipak deluju daleko izdržljivije sproću detaljisanja, i koje ostavljaju daleko veći operativni prostor nastavku, koji ne bi trebalo da bude samo spektakl.

Ghoul

"nije da su od starta došli kao superiorna civilizacija, sem tehnički."
=SAMO tolko! SAMO tehnički superiorniji, nikako drugačije! pa već i SAMO to bi bilo dovoljno da ne dopuste da ih tretiraju kao zadnje srbe izbegle s kosova il tako nešto.
+ osim te mega-superiorne tehnike, film nam ne daje ni najmanju naznaku alien civilizacije, tj kom i kakvom društvu pripadaju ovi prawnovi. zašto ej to bitno? zato što mi nesnosno diskrepantno (neubedljivo) deluje lakoća i brzina s kojom ovi supermeni koji su uspeli da prevale ceo svemir u onom nabudženom čudu prihvate da žive ko poslednji cigani. ne ide bre to tako. džaba je CGI skoro savršeno ubedljiv, kad meni ti stvorovi nisu ubedljivi na dubljem nivou – KO su oni? what makes them tick? do juče plovili dubinama svemira, a danas – prodaju dupe za konzervu mačje hrane? FUCK! BULLSHIT!
znači, čak i ako ne zalazimo u rasne metafore, način na koji su ti alieni prikazani je naivan, neubedljiv, i ko što reče onaj gore na linku, klinački. znači, to su neke svemirske dobrice, fini neki alieni, miroljubivi – lupiš im šamar, oni okrenu i drugi obraz. dobro, neka mikro-manjina se nešto kao i pobuni kad im prekipi, ali većina – ćuti i trpi da ih prcaju tupavi zemljani koji su mnogo slabiji i manji od njih. NIJE NEGO!

isto tako mi je neubedljiva i sva ta 'interakcija' prawns-humans: pre svega, kako se to oni međusobno razumeju? jedni klikću i škrguću, drugi pričaju ingliš, i svima sve jasno? e, PRC!
pa onda makro-plan: čak i ako pretpostavimo da je južnoafrikancima segregacija u krvi (!) – dolazak ovih aliena je MEĐUNARODNI problem, i savršeno mi neubedljivo deluje opcija da
a) taj brod lebdi tako na nebu, a nikakvi zemljani ne prčkaju po njemu u nameri da otkriju njegove tajne (FUCK, čoveče, ko zna kakva saznanja, kakvi gimici i gedžeti se kriju unutra – al nikoga nije briga da po tome čačka!),
b) došli ti GOSTI IZ JEBENE GALAXIJE, a ti ih natrpaš u cigansku malu, i zaboraviš na njih tamo skroz,
c) zar niko iz beloga sveta nije pokušao da među prawnovima locira vođu, kapetana, mudraca, šamana, bilo kakvog mudonju, da uspostavi bilo kakav KONTAKT – ako ne iz neke radoznalosti ili humanosti, a ono iz predostrožnosti i straha: jebote, pa sooner or later bi mogo da se na nebu pojavi (bar) još jedan brod sa njihovom starijom braćom koja se brinu što ih nema kući!

ako je tebi taj jeftini shaky-cam 'doumentarizam' toliko zavrteo mozak, reci mi sad: da li tebi zaista a), b) i c) deluju ubedljivo, logično, smisleno?
s jedne strane neki kao kvazi-realizam, a s druge najobičnije klinačko bulažnjenje i gomila rupetina i elipsi koje zaobilaze glavna pitanja i prikazuju jednu, u suštini FEJK situaciju – fejk zato što nije u skladu ni sa ljudskom ni sa alien psihologijom (mada o potonjoj vrlo malo saznamo, ali ono što vidimo svakako nema nikakvog smisla).

zaista ne mislim da su moje zamerke na nivou brojanja metaka u filmu i sličnih cepidlačenja – one su suštinske zamerke zbog kojih mi je SVET ovog filma – FEJK, a to mi je poprilično omelo uživanje u onome u čemu se ima i može uživati...

cutter

Quotepa već i SAMO to bi bilo dovoljno da ne dopuste da ih tretiraju kao zadnje srbe izbegle s kosova il tako nešto.
tu ipak tražiš da se zađe dublje u psihologiju prawnova što je napušteno, delom zarad komedije, delom radi doticanja nekih univerzalnijih satiričnih paralela. ali je u par scena pokazana naivnost u odnosu na ljude. uz to, tehnika im je mahom sjebana, a oružja, pa i mech, iako veoma zabavna, ne predstavljaju toliku premoć nad ne baš najopremljenijim ljudskim jedinicama.

Quotetaj brod lebdi tako na nebu, a nikakvi zemljani ne prčkaju po njemu u nameri da otkriju njegove tajne (FUCK, čoveče, ko zna kakva saznanja, kakvi gimici i gedžeti se kriju unutra – al nikoga nije briga da po tome čačka!)
ljudi su, iz nekog razloga (biološka aktivacija, recimo) nesposobni da koriste vanzemaljsku tehnologiju. a pokušavaju, videti wikusa u laboratoriji. iz toga se može ekstrapolirati da ljudi, na primer, neke delove broda ne mogu da otvore (ne mogu da proseku materijal, na primer, ili ima nekakav štit), dakle mislim da je sve to moguće kompetentno objasniti ali da naprosto nije bilo u planu da se svuda uđe u detalje. možda ni vremena, s obzirom na širinu dotaknutih tema, išlo se na kreiranje atmosfere iza osnovne linije priče, uz super detalje - kao kad čehovljeva puška uzleće pa se vidi kako diže zemlju oko sebe, gravity gun na mechu itd.

Quotec) zar niko iz beloga sveta nije pokušao da među prawnovima locira vođu, kapetana, mudraca, šamana, bilo kakvog mudonju, da uspostavi bilo kakav KONTAKT – ako ne iz neke radoznalosti ili humanosti, a ono iz predostrožnosti i straha: jebote, pa sooner or later bi mogo da se na nebu pojavi (bar) još jedan brod sa njihovom starijom braćom koja se brinu što ih nema kući!
možda su se izgubili? brod šlogiran, nema signala? nešto je očigledno pošlo naopako, ne bi ih inače našli polumrtve unutra. to je (meni dovoljno) bitno.

Quoteda li tebi zaista a), b) i c) deluju ubedljivo, logično, smisleno?
mislim da se svaka tačka može objasniti - odnosno, da je blomkamp to mogao objasniti, da je hteo; mislim da je dosta toga svesno u drugom planu u zavisnosti od toga da li je u fokusu drama, komedija ili akcija. režija je ubedljiva, vidim logiku u takvim odlukama i rešenja su smislena. mislim da je ponuđeno sasvim dovoljno detalja za špekulaciju, na šta gledam kao na dodatni kvalitet.

svet distrikta 9 je alternativan (circa 1982), uz to propušten kroz blomkampov kaleidoskop, te fejk nije reč koju bih upotrebio. a prawnovima bih kupio celu whiskas liniju, pa i platio kurvu.

cutter

Quotec) zar niko iz beloga sveta nije pokušao da među prawnovima locira vođu, kapetana, mudraca, šamana, bilo kakvog mudonju, da uspostavi bilo kakav KONTAKT – ako ne iz neke radoznalosti ili humanosti, a ono iz predostrožnosti i straha
samo da dodam, pošto sam pod kontakt podveo signal iz broda (bljeh), da se u privatnoj laboratoriji sem tehnologijom, po svoj prilici u sitna crevca bave i prawnovima.

Ghoul

ok, dobro, slažemo se da se ne slažemo: odnosno – slažemo se barem da je DOBAR, ali ne i to KOLIKO DOBAR.

u svakom slučaju, fala cutteru što me je naterao da napravim svoj half-assed pokušaj rivjua filma:
http://ljudska_splacina.com/2009/09/district-9-2009.html

zakk

Tribina o DISTRICT 9 u Komarčiću, petog ili 12 oktobra, sad još ne znam tačno kad. Al biće.

mac

Video sam reklamu za District 9 na panou u autobusu. Javnost se obaveštava da su u okolini viđeni nekakvi neljudi, i savetuje im se da se zatvore u kuće :-)

Ghoul

ja stalno viđam neljude u autobusu.

zakk

Pišem tekstić za D9, za program LK i shvatim na šta me film sve vreme podseća.

QuoteJohanesburg se zatekao zatrpan milionskom populacijom nepoželjnih stanovnika, izbeglih vanzemaljaca. Šta učiniti nego – prisilno ih premestiti na manje neugodnu lokaciju. Stanovnicima Beograda će zvučati poznato.

http://www.mcf.rs/film.php?fi_id=215

Ghoul

ali, da ponovim: ti vazemaljci NISU izbegli.
film nam uošte ne kaže kako i zašto su oni ovde, niti kako i zašto su došli u to jadno stanje u kome ih nalazimo.
dakle - odakle su i zašto 'izbegli'?

mac

To ne znamo, jer su i sami vanzemaljci tu kolektivnu traumu potisnuli u svoje vanzemaljsko kolektivno nesvesno.

cutter

Quote from: Ghoul on 11-09-2009, 13:01:36
ali, da ponovim: ti vazemaljci NISU izbegli.
film nam uošte ne kaže kako i zašto su oni ovde, niti kako i zašto su došli u to jadno stanje u kome ih nalazimo.
dakle - odakle su i zašto 'izbegli'?

odavde  :)

http://margjakob.net/temp/cd1-district.9.r5.line.xvid-kamera.srt

205
00:14:17,758 --> 00:14:20,641
What we have stranded
on Earth in this colony,

206
00:14:20,745 --> 00:14:23,873
is basically the workers that are
unable to think for themselves.

207
00:14:23,970 --> 00:14:26,658
They will take commands,
they have no initiative.

208
00:14:26,755 --> 00:14:29,057
They've lost all the
apt of leadership

209
00:14:29,154 --> 00:14:32,034
through whatever cause.
We presume illness.

ali, nasuprot tom ponašanju nalik dobrim radnicima/divljacima imamo kristofera, pilota, kolonizatora, vođu... robovlasnika?   :?

Ghoul

čekaj, gomila neke radničke buranije dovezla onoliku brodčinu do zemlje ko zna odakle... a onda se pretvorila u prawn homere simpsone, tj. dronove koji se otimlju za kozerve mačje hrane?

a vođe im pomrle, ne znamo zašto?

rečima homera j. simpsona: HOW CONVENIENT!

cutter

pa, ja upravo ističem to o postojanju vođe, asocijacijama na kolonizaciju i mit o dobrom divljaku a ti o buraniji.  :cry: komandni modul se nije sam odvojio dok je većina prawnova (zabavna je teorija o robovima, mada ja na to gledam samo kao na asocijaciju) bila zamandaljena u brodu.

koliko kapiram blomkamp je anticipirao tvoju nezajažljivost kada je govorio o nastavku pre premijere.