• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

DISTRICT 9

Started by Milosh, 17-08-2009, 14:46:44

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

VlaD

Pogledao sam R5 pre nekih 10ak dana i film mi se dopao. Ne bih zalazio dublje u raspravu oko vanzemaljske radničke kolonije i o njihovim eventualnim, pravim razlozima za dolazak ovde ili kakogod. Blomkamp je sklopio veoma interesantan i, što se mene tiče, nisam uludo potrošio vreme gledajući ga. Kako više volim SF u stilu Dark City ili Eden Log (a čekam s nestrpljenjem i Pandorum) nisam očekivao da me ovaj film nešto preterano oduševi ili da mi drži pažnju toliko dugo. Ipak, D9 je dobro iskoristio tehniku snimanja iz Cloverfield-a, prilagodio je svojoj priči i siguran sam da, kome se Cloverfield svideo, biće sasvim zadovoljan i ovim filmom.
Koliko znam, Blomkamp je počeo kao 3D animator i priprema ekranizaciju popularne vidoe igre HALO : Halo Movie Teaser Trailer (JUST WATCH IT)
Navodno, D9 je u stvari trebao da bude ova ekranizacija itd. ali to je sve u domenu neosnovanih glasina.
Dark Side - that s where the energy is, the passion. People are afraid of it because it contains stuff they are busy denying...

Meho Krljic

Pogledah film i možda se pojavim i u Lazi na diskusiji. Mislim, pošto Ghoul neće doći, da ja branim njegove sasvim argumentovane zamerke.

No, film mi se uprkos njima dopao. Prijatan je, glavni junak vrlo solidno nosi na svojim leđima teret sopstvene klišeizirane karakterizacije a vizuelno je veoma uspeo, uprkos tome što priznajem da shaky cam sad već postaje preigrani gimik. Integracija prawnova i tehnologije u uverljivo here and now okruženje je izuzetno dobra a akcione scene su sjajno  osmišljene i realizovane. Za mene sasvim dovoljno pošto nisam bogznašta očekivao, ali sam se posle Cutterove oduševljene reakcije naterao da ne gledam TS koji sam svukao nego sam ga pogledao u bioskopu kako i dolikuje. Meni su verbalne dosetke (nigerian cat food scam itd.) bile onako, simpatične ali manje signifikantne nego što su, rekao bih, Cutteru, a o izbegličkom kampu, pošto to delom zadire u moju profesiju, imam štošta da kažem, ali o tome uživo.

Ghoul

"No, film mi se uprkos njima dopao."
zaboravio si da kažeš: 'dopao mi se, za jedan ne-azijski film.'
ali to se ionako podrazumeva.

nadam se da ćeš dostojno i junački braniti moje stavove, iako ćeš biti brojčano prevladan!
https://ljudska_splacina.com/

Джон Рейнольдс

Gulovi argumenti, ako se D9 posmatra kao solo film, naravno stoje kano klisurine. Međutim, živimo u prokletstvu sikvela i prikvela, serijala i sezona, čeptera i delova. Rasparčanosti. Priča u nastavcima. Samim tim, ako je ovo što smo videli u D9 samo deo neke veće priče koja će nam biti ispričana u narednim filmovima, onda rupe postoje da bi kasnije bile zapušene. A ako toga nema, pa čak i ako krpljenje bude naknadna pamet, onda D9 zaista nema ni glavu ni rep. Što se mene tiče, film je prilično bolji nego što sam očekivao da će biti.

Kad je ta priča u Lazi, prekosutra?
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

Meho Krljic

Čekamo da Zakk potvrdi, da li je prekosutra ili one tamo nedelje. Mislim, verovatno ima program na nekom drugom topiku no me mrzi da gledam.

Što se mene tiče, film ovakav kakav jeste ne može da se izvuče nekim naknadnim eksplikacijama jer postoje stvari u njemu koje naprosto ne stoje sa političke, ekonomske i biološke strane i ovo nije samo pitanje uverljivosti mizanscena ili plauzibilnosti narativa nego simbolike koju film nastoji da plasira. No, svejedno mi se dopao.

Gule, boriću se kao lav i poginuti, ako treba kao moderni Obilić, vukući što više njih mogu u smrt.

Edit: Evo piše na ovom topiku, Ponedeljak, preksutra.

Джон Рейнольдс

Možda se čak i ja iscimam da dođem. Razmišljao sam o ekonomskom aspektu, te me sad zanima šta imaš da kažeš. D9 sam u neku ruku doživeo i kao Alien Nation snimljen u svetu koji je 15-20 godina stariji od kasnih osamdesetih (i ranih devedesetih), sa ogradom da nisam pogledao ceo AN.

Edit: malo sam uskladio godine
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

Milosh

Pogledao sam i ja District 9 juče u bioskopu. Mislim da Ghoulove zamerke imaju smisla isključivo ako film nekome nije ubedljiv na nivou celine. Inače sam protiv toga da se film logički (de)konstruiše na taj način, deo po deo, osim kada za to postoji povod tj. kada celina deluje manjkavo. Dakle, ako nešto radi, nebitno je da li je neki deo mašinerije polovan ili defektan (mrzim ovakve matafore, ali neka). Takođe, perspektiva iz koje je film ispričan je jako bitna i upravo to dozvoljava nedorečenosti koje u tom kontekstu nisu mana. Naime, prvi deo je dokumentaristički kolaž u kome se prepliće više različitih vizura koje su sve odreda parcijalne i limitirane i više se svode na to šta neko misli, šta je čuo ili koja mu je teorija; drugi deo je opet dat iz limitiranog ugla, a ovaj put iz perspektive glavnog junaka (odlično napisan i još bolje odglumljen, ubedljivo, životno i daleko od većine klišea) tako da mi saznamo onoliko koliko on sazna. Ono što me je oduševilo je što je postavka, pa i dobar deo zapleta čist palp koji je tretiran smrtno ozbiljno kako na idejnom nivou tako i kad je reč o egzekuciji, i da su se manje talentovani ljudi našli iza kamere sve je lako moglo da ode dođavola, a ovako sam na momente imao utisak da gledam hibrid Verhoevenovih SF filmova i Cuaronovih Children of Men. Jedina zamerka, što se mene tiče, se odnosi na to da je dokumentaristički deo malčice predug u odnosu na ostatak filma. 4+
"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

http://milosh.mojblog.rs/

Kunac

Meni je film izuzetno prijao i može da posluži kao dobar double bill sa EDIT i JA. Oba filma su fantastika, naravno, a ima i nekih motivskih poklapanja.
"zombi je mali žuti cvet"

Ghoul

"Mislim da Ghoulove zamerke imaju smisla isključivo ako film nekome nije ubedljiv na nivou celine."

pa naravno da mi nije ubedljiv na nivou celine – da celina pije vodu, ne bih 'brojao metke' niti cepidlačio dal ovo može ovako il onako.
sama premisa na kojoj počiva ceo film – sva njegova 'originalnost' - sastoji se u tome da ovog puta vanzemaljci nisu ni spilbergerovski anđelčići i mali isusi, ni gigerovski demonski monstrumi, osvajači itsl. nego su nekakvi jadni bednici, izbeglice.

WOW – kako originalno!
kako NADAHNUTO!
kakva smelost!
kakav iskorak iz tradicije!
pa još sve to smestiti u j-burg! južna afrika! segregacija! manjine-većine! diskriminacija! rasizam!
WOW!
BIG DEAL!

bullshit, says I!

ovo je jedna dosetka prikladna za filmić od max. 20 minuta - razvučena na ceo film.
kvazi-mudrolija koja je u suštini ipak – kako miloš reče, ali ne primeti u tome nikakvu kontradikciju – PALP, i koja se brzo svede na klasičnu formulu shoot'em up (inscenacijom i efektima dovoljno našminkanu da vam zamaže oči preko svih rupa u zapletu) a pošto im fali kraj – NASTAVIĆE SE.

znači, pošto nemamo početak – ajde da to zamumuljimo ovim 'dokumentarnim stilom' koji je danas IN: em ćemo da budemo moderni, em ćemo tim iscepkanim parčićima da sakrijemo to da ni sami nemamo pojma kako i zašto su ovi super-moćni i mega-intelignentni alieni odjednom POSTALI jadne izbeglice – i PRIHVATILI tu ulogu ko zadnji cigani.
istovremeno, pošto brod lebdi iznad J-BURGA a ne ALEKSINCA, imamo ready-made METAFORU – ne znamo tačno kakvu i s kojom poentom, ali bate, fill in the blanks, ima neke veze s rasizmom sigurno!

a pošto nemamo ni kraj (pošto sve ovo nema poentu) – onda ćemo da cop-outujemo ko zadnje pičke sa tim NASTAVIĆE SE krajem, a ako se rulja primi na ove naše fore – a što da se ne primi, kad su spec. efekti odlični i akcija dobro režirana?- snimićemo nastavak, pa ćemo dotad možda da saznamo o čemu nam je film.

Джон Рейнольдс

Miloše, imam problem sa tvojim stavom. Evo zašto. Uzmi bilo koji duži film, iseci ga po svom nahođenju i pusti gledaocu koji nije pogledao zaokruženo delo. Onda, kad gledalac pita: "Majku mu, ovde ima nekih rupa, kako sad ovo, nepovezano je...", odgovori mu: "Pa, to je iz vizure toga-i-toga, videli ste koliko je on video i to vam je to. Ende".

To je easy way out ukoliko autor nema zaokruženu viziju svog dela. Ne govorimo mi ovde o klifhengerima ili kraju koji je otvoren za interpretacije, govorimo o filmu koji ima klimavi temelj i na močvarnom zemljištu izgradi zamak koji ostavi bez krova. Dakle, ili promišljeno popunjavanje ili ostade da duva promaja.

PS Neko je nešto dopisao, ne mogu da čitam dok kucam.

#Τζούτσε

Milosh

Nisam nigde pominjao originalnost postavke. Ono što je originalno je upravo to što ti vidiš kao kontradikciju (palp premisa ozbiljno obrađena), a ono što uspeva da tu originalnost učini istinski vrednom pažnje su: režija, gluma, scenario, efekti (tim redom). Ono što ti vidiš kao jedan fragment bez početka i kraja može da se posmatra kao jedna sasvim zaokružena celina, pošto je priča o elienima i situaciji oko njih ispričana preko Vikusa, a njegova priča ima i glavu i rep i sve ostalo. Razmisli malo pre nego što kreneš sa tim tvojim arogantnim tiradama, pošto počinješ da sve više zvučiš kao Lucius Shepard kad izigrava kritičara.
"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

Milosh

Ovo gore je bio odgovor Ghoulu.

@John

Ja ne vidim tu nikakav problem, ako je to urađeno DOBRO. Uostalom, zašto se sve mora raditi dogmatski kad su filmovi u pitanju? Dramaturška pravila su tu da se, između ostalog, i kreativno krše i zaobilaze.

Джон Рейнольдс

Quote from: Ghoul on 04-10-2009, 00:10:53sama premisa na kojoj počiva ceo film – sva njegova 'originalnost' - sastoji se u tome da ovog puta vanzemaljci nisu ni spilbergerovski anđelčići i mali isusi, ni gigerovski demonski monstrumi, osvajači itsl. nego su nekakvi jadni bednici, izbeglice.

Nije to originalno. Alien Nation (filmovi i serija) ima sličnu priču, vanzemaljci-robovi koji se zateknu na Zemlji. Izazivaju gađenje, jedu sranja, itd. Ima i brojnih razlika, ali je osnova slična.

#Τζούτσε

Джон Рейнольдс

Quote from: Milosh on 04-10-2009, 00:44:44
@John

Ja ne vidim tu nikakav problem, ako je to urađeno DOBRO. Uostalom, zašto se sve mora raditi dogmatski kad su filmovi u pitanju? Dramaturška pravila su tu da se, između ostalog, i kreativno krše i zaobilaze.

Ne sporim ja da je to urađeno dobro, ali da duva promaja - duva.

Evo šta mi smeta, a vidim da mi se ovo na ZS ponavlja, valjda je reč o percepciji (konkretno - Zona mrtvih). D9 prosto vrišti o tome da iza svega prikazanog postoji i neka veća priča. Na kraju krajeva, Kristofer i njegov sin koji (veoma očigledno!) nisu obični šljakeri imaju priličan solo screen time i priličan je akcenat stavljen na Kristoferovu odluku da ode NEGDE i da uradi NEŠTO, a da ne znamo tačno šta u kontekstu onoga što nam je D9 prikazao o vanzemaljcima: pali su tu, nema vođa, pomrli, šta li.

Da se razumemo, kao pasionirani trešer poslednji sam koji traži čvrstu dramaturšku strukturu u filmu, ali jbg, ako mi autori već nešto turaju pod nos (i to ne baš prikriveno, sa značajnim skrintajmom u kome nema Vikusa kroz čiju mi prizmu posmatramo događaje), pa na kraju dobijem šipak... Onda ili očekujem objašnjenje u okviru nekog autorskog big picture ili su mi prodali lepo upakovanu promaju. Volim i ja ovo drugo, uživam u lepo upakovanoj promaji, ali onda hajde da nazovemo stvari pravim imenom. Ako to jeste. Videćemo.

#Τζούτσε

Milosh

Razumem. Meni to nije smetalo zato što je u okviru veće priče koja je data u obrisima i namerno nedovršena, ispričana jedna manja, sasvim zanimljiva i zaokružena priča, i ja sam time zadovoljan. Mada, nemam ništa protiv eventualnog nastavka pod uslovom da ne bude snimljen samo da bi se dopisalo između redova.

Milosh

Ali da sačuvamo nešto i za ponedeljak...

Ghoul

Quote from: Milosh on 04-10-2009, 00:38:48Ono što ti vidiš kao jedan fragment bez početka i kraja može da se posmatra kao jedna sasvim zaokružena celina, pošto je priča o elienima i situaciji oko njih ispričana preko Vikusa, a njegova priča ima i glavu i rep i sve ostalo.

priča o vikusu postoji, ima smisla i zaokružena je samo preko činjenice da su ti alieni – izbeglice, potlačeni bednici koji žive u getu, pomireni sa sudbinom – dok se kod jednog od njih ne nađe nada za spas, tj pokretanje giga-broda koji misteriozno lebdi nad gradom.

prema tome, pošto je u potpunosti zavisna od situacije u kojoj su ti alieni, i konotacija te situacije, uključujući i ulogu koju ima njegov alien-'prijatelj', i NJEGOVA PRIČA je klimava i konotativno dubiozna kao i njihova.

Milosh

Hm, ne vidim kako je iz toga Vikusova priča klimava (Vikus je očajnik i uhvatiće se za slamku) osim ako ti je smetao otvoren kraj gde o njegovoj sudbini možemo samo da nagađamo. Ja mislim da je takav kraj jedan od pluseva, čak i da je sve ostalo u vezi eliena objašnjeno.

Джон Рейнольдс

Pa zar ne postoji pred kraj scena gde se vidi da se Vikus potpuno pretvorio u Gambora? Njegova je sudbina jasna, jedino što je prikazan u D9, a ne u novom logoru.

#Τζούτσε

Milosh

Transformacija je, čini se, neizbežna, ali šta će sa Vikusom biti nakon toga ostavlja mesta za dalja razmišljanja, što je možda najbolje i ostaviti sa tri tačke...

Jedan potpuno subjektivni utisak kakav nisam očekivao. Naime, bilo mi je neopisivo drago kad je Vikus krenuo da tamani ljude kao da su insekti, i ne pamtim kad sam ovako navijao za brutalno tamanjenje ljudi a da nije bila u pitanju nekakva treš-horor parodija. I nije tu reč o onoj banalnoj inverziji gde su ljudi = gamad, a elieni = humani (zapravo sam se pre gledanja plašio da će se čitav film na to svesti), pošto ne verujem da bih imao istu reakciju da su samo elieni krenuli da tamane ljude. Vikus me je donekle podsetio na Marfija iz Robokapa; uostalom, nije li MNU nešto kao malo realističniji OCP?

Ghoul

šta je bre ovo, kakav je ovo 'program' na koji dolaze samo-
-2 predavača
-predavačeva žena
-3-4 stalna člana precedništva
-i to je to?
-gde su nevladajući članovi?
-gde je PUBLIKA?

nadam se da je ova fotka nastala mnogo pre početka, ili nakon završetka dešavanja, inače ne vidim zašto ovo 'predavanje' niste odradili u kafani?

Milosh

Predavanje? Predavači? O čemu ti pričaš!?

Ghoul

Quote from: Milosh on 06-10-2009, 10:10:52Predavanje? Predavači? O čemu ti pričaš!?

ne znam ni ja.
za mikrofonom - nema nikoga (ili je to nevidljivi?), u publici - šačica...
mnijem, greota da trošite resurse doma omladine za OVU zajebanciju - bolju zajebanciju bi imali direktno u kafani.

ginger toxiqo 2 gafotas

...DISTRICT 9 sam pogledao u bioskopu tokom minulog vikenda i, po mom sudu, reč je o sasvim usplelom delu koje pleni i vizuelno i sadržajno, a i nudi dovoljno (filmski smislenih i efektnih) razloga za dodatna iščitavanja i impliacija... žurim da se spremim za nastavu, tako da, sve u svemu, jedan od najuspelijih portfolio naslova ever i fina mešavina Greeengrassa i Bakerovog ALIEN NATIONa... uz to, odličan ugođaj kada se gleda na velikom (i čistom) platnu, kako jedino i dolikuje kada se pruža šansa filmu nekoga koje je već prepoznat po potencijalu za inovatorstvo..
"...get your kicks all around the world, give a tip to a geisha-girl..."

Джон Рейнольдс

Ako je ona fotka gore nastala tokom rasprave o D9... Imao sam čvrstu nameru da dođem, ali eto... Oko 19.15 sinoć probudio sam se osećajući se bolestan ko pas. Sad mi je malo lakše iako mi glas više liči na lavež. Da sam ipak došao i to malo učesnika rasprave sada bi se vuklo, režalo i raspadalo. Shvatili bi Vikusove muke kao ja juče.

#Τζούτσε

Meho Krljic

Jeste fotka od sinoć. Nekoliko trenutaka pre nego što smo se skinuli goli i upustili se u orgiju, dakle, dobro je da nisi bio.

Ghoul

sirota sunčica.

ne vidim druga ženska stvorenja u prostoriji...

Джон Рейнольдс

Quote from: Ghoul on 06-10-2009, 16:37:45
sirota sunčica.

ne vidim druga ženska stvorenja u prostoriji...

Pusti mašti na volju i svašta je moguće. Vidi taj mikrofon. Vidi te stolice.

#Τζούτσε

Ghoul

ne smem da puštam mašti na volju.

sa ovim učesnicima - pretežno se kombinacije vrte oko gej opcija, a nemojmo još i ovaj topik da pretvorimo u gay! ako već oni svoje orgije jesu...

Meho Krljic

Bila je jedino žensko, al bilo je još par dugokosih muškaraca, a u mraku je i to prihvatljivo.

Nego, On Topik: District 9 je prilično čist SF film, dakle ima nestereotipno prikazane vanzemaljce, jasne metafore itd., a u klubu se nije pojavilo ni jedno od jačih imena ovdašnje scene. WTF?

Ghoul

doznali su da ćeš zastupati moje stavove pa su te bojkotovali.

eto, da vidiš malo kako je meni.

istina, na moja predavanja dolazi mnogo više nekog drugog, nezadrtog sveta.
naročito ženskog.

Alexdelarge

mali OT: ko je ovaj gospodin, prvi na slici, u kariranoj kosulji? vidim ga cesto na fotografijama, sa vasih okupljanja. je l' i on forumas?
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

Meho Krljic

Ghoul

Quote from: Alexdelarge on 06-10-2009, 17:37:54mali OT: ko je ovaj gospodin, prvi na slici, u kariranoj kosulji? vidim ga cesto na fotografijama, sa vasih okupljanja. je l' i on forumas?

smrki, ne znaš ga jer ne učestvuješ u kvizovima.
btw, pametna odluka, jer ih on pravi - sa melkorom. to je onaj s repom i oblinama za mračne sobe...

zakk

Quote from: Ghoul on 06-10-2009, 04:12:31
šta je bre ovo, kakav je ovo 'program' na koji dolaze samo-
-2 predavača
-predavačeva žena
-3-4 stalna člana precedništva
-i to je to?
-gde su nevladajući članovi?
-gde je PUBLIKA?

nadam se da je ova fotka nastala mnogo pre početka, ili nakon završetka dešavanja, inače ne vidim zašto ovo 'predavanje' niste odradili u kafani?

Bilo baš malo ljudi. Ako znaš o čemu se radi, reci, pomaži, ja nemam pojma.
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

crippled_avenger

Pogledao sam DISTRICT 9 Neilla Blomkampa i moram priznati da je reč o jednom sjajnom zaokruživanju ove letnje sezone. DISTRICT 9 je ne samo izuzetan film, doduše ne bih ga nazvao iznenađenjem jer je još od ALIVE IN JOBURG i priče da treba da režira HALO, bilo jasno da je Blomkamp tip od kog se puno očekuje, nego je i ono što jako volim da vidim a to je neholivudski film koji je potpukao Holivud na njegovom terenu.

DISTRICT 9 počinje sa dokumentarnom fakturom a potom se pretvara u docu-dramu na nivou pristupa pričanja priči, i to je jedna od retkih formalnih mana filma, što nije ostao dosledan u tom postupku. Međutim, ni u jednom trenutku se taj formalni raskorak, to iskakanje, zaista ne može smatrati suštinskim problemom zato što je priča dovoljno interesantna da svako formalno cepidlačenje čini potpuno neukusnim. Uostalom touch na kraju kada se ispiše na ekranu sudbina likova kao da je sve ovo stvarno docudrama je ingeniozno jer je tačno pogođena atmosfera filmova po istinitim pričama. Holivud je napipao da bi ova vrsta poludokumentarnog pristupa bio put za monster filmove, još od SIGNS su upravo te dokumentarne vinjete bile najbolji delovi holivudskih monster filmova, međutim CLOVERFIELD je kao vrhunac te tendencije bio veliki promašaj.

Blomkampov film u sebi spaja dokumentarnu fakturu ali nema problem sa tim da publici pruži i nešto pravog holivudskog storytellinga. U tom smislu, DISTRICT 9 me je dosta podsetio na Camerona, i to ne samo zbog toga što je u osnovi svega ljubavna priča, nego i zato što partnerstvo između čoveka i vanzemaljca podseća na ALIEN NATION Grahama Bakera u koji je Cameron bio ozbiljno umešan. U tom smislu, mislim da DISTRICT 9 jako efektno i bez previše cheesinessa plasira sve one obavezne humanističke figure koje formalno izdižu SF priče iznad pukog exploitationa, pulpa i senzacije.

Ipak, svakako da razumevanje između čoveka i vanzemaljca nije osnovna politička dimenzija ovog filma i da je njegova ključna politička ravan komentar Aparthejda. Mnogi detaji poput predloga da se vanzemaljci pobiju selektivnim virusom datiraju iz vremena Aparthejda, i sjajno je da je Blomkamp snimio u suštini film o Južnoafrikancima, sa južnoafričkom ideološkom agendom koji je pokorio američki box office, a da u filmu nema apsolutno ni traga bilo čemu holivudskom ili američkom. Mislim da je to fenomenalan uspeh i velika nada da je i dalje moguće snimiti relevantan repertoarski film van Holivuda. To je bilo jasno i ranije, sa naslovima kao što je Bongov HOST, ali sa DISTRICT 9 se ispostavilo da je sa takvim filmom moguće i dominirati na B.O.

Što se samog filma tiče, egzekucija je besprekorna, scenografija i akcija su sjajni, reč je o spoju koji me je povremeno podsećao na Camerona (naročito kad se Wikus lati egzoskeleta - ko ne odlepi na tu scenu-zalutao je u bioskop) a u nekim frenetičnim delovima i na BAD BOYS 2 o čijem je statusu klaska već i snimljen jedan divan film HOT FUZZ.

Činjenica je da Nigerijci imaju puno pravo da tuže jer se prema njima film odnosi nešto grublje (odnosno nema političke korektnosti u smislu da je takvo ponašanje devijacija unutar jedne etničke grupe) ali u principu, oni u filmu imaju prilično bad ass dimenziju, naročito u scenama vradžbina i holdupa sličnog onom velikom set-pieceu u BAD BOYS 2.

DISTRICT 9 je po dva osnova jako sličan filmu EDIT I JA. Prvo u oba filma ima glavnog junaka koji iznutra počinje da se transformiše u drugo biće i drugo u oba slučaju imamo vrlo pozitivan trend par exellence žanrovskog produkta oslonjenog na američke miteme koji ne jebe Ameriku 2%, a DISTRICT 9 ima tu prednost što je pokorio američki B.O. Ali, to ne čini uspeh EDIT I JA manjim, pošto su oba filma nastala u formi koja je vrlo ekskluzivna za lokalnu kinematografiju i koja prosto zapomaže za stranim (američkim) mešanjem.

Naravno, ne treba zanemariti autoritet Peter Jacksona u ovoj celoj priči i što se njega tiče, sa ovim naslovom se vratio onome zbog čega smo ga svi voleli. S tim što je naravno, Blomkamp odveo stvari korak dalje, možda bi ovako izgledali Jacksonovi filmovi da se nije posvetio Tolikenu, ali Blomkamp udnosi u sve to dosta svog uticaja, ali akcionims scenama oseća se jacksonovski hard-R.

Ako je ovako snimio DISTRICT 9 za 30 miliona, onda je jasno da bi HALO izuo sa većim parama. U svakom slučaju, biće zanimljivo šta će Blomkamp sledeće snimiti.

* * * 1/2 / * * * *
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

Milosh

krema

Sinoc ga pogledah i mogu reci da je solidan film. I pored nekih nedorecenosti, konfuznog pocetka i prvih 15-tak minuta filma, ovo je film koji definitivno vrijedi pogledati. Mada je mene dokumentarni fazon vec poceo dobro nervirati...

crippled_avenger

ivica

E, izašla moja prva recenzija filma u štampanom obliku (Mladi Reporter), a film jeste District 9.

I like to move it-move it!

Ako nekog zanima, neka baci oko na :: http://danasnateveu.blog.rs/blog/danasnateveu/zanimljivo-i-aktuelno/2009/09/23/distrikt-9-district-9

Ghoul

Meho Krljic

Meni je oči ubolo što prikaz počinje rečima "po meni" a nastavnica u osmom razredu je insistirala da "po meni" pada kiša a da se u ovakvim slučajevima kaže "po mom mišljenju"*

*Kakav sam grammar nazi, sačuvaj Alahu.

marduk

Quote from: Meho Krljic on 23-10-2009, 17:09:30
Meni je oči ubolo što prikaz počinje rečima "po meni" a nastavnica u osmom razredu je insistirala da "po meni" pada kiša a da se u ovakvim slučajevima kaže "po mom mišljenju"*

Nije to ništa, ovamo su pričali "po meni mogu da laze mravi :!:, a kaže se po mom mišljenju"

Le Samourai

A moj nastavnik je insistirao na tome da je suvishno napisati "po meni," jer se to podrazumeva - sigurno ne pishesh u ime svoje komshinice Poleksije.

Ghoul

šta ste spopali dete, lepo je reklo da mu je to 1. text.

kao takav, nije loš.

Meho Krljic

Moramo da držimo nivo Sagite, kad si ti već, zabavljen svojim doktoratom, popustio.

Uzgred, mislim da je Ivica preoštar u svojoj startnoj oceni kako

QuoteOsim toga, nisam našao ništa više što bi ovo ostvarenje činilo drugačijim od bilo kog promišljenijeg letnjeg hita.

pošto District 9 ima mnogo razrađeniji character arc glavnog junaka nego bilo koji letnji hit u mom sećanju. Nedavno sam odgledao i Transformers 2 i GI Joe i tretman glavnog junaka u D9, u odnosu na ove filmove deluje kao ozbiljni dramski napor.

U tom smislu, nalazim da su zamerke koje Ivica nalazi filmu (redundandnost ideološkog angažmana) malo promašile poentu jer ovom filmu pre svega u prilog ide taj tretman glavnog lika i njegova transformacija, bez obzira na generičku situaciju u kojoj se nalazi.

Čisto da se vidi da sam i dalje u nacističko-pravopisnom raspoloženju, dodaću da mi oči bode i to što piše "neuspela paralela prema svim životnim pitanjima čovečanstva" iako je smisao paralele da ide upored sa nečim, ne da ide prema nečemu.

Ghoul

po meni, ovo i nije tako velika greška da bi se junior njome štrecao na samom začetku karijere!

Meho Krljic

Šaljivdžijo!!!

Evo, editovao sam prošli post da zapodenem nešto nalik diskusiji.

ivica

E hvala što ste pročitali, nadam se da ću uspeti da objavim još koju.

crippled_avenger

D9 je uradio iznenađujuće dobar posao 9 567 za sad u srpskim bioskopima...