• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Prepoznajmo nevolju na vreme...

Started by Boban, 20-08-2009, 11:45:25

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Boban

Lepo opisano iskustvo jednog Nemca iz II svetskog rata koji je pratio nastanak i razvoj fašizma; povremeno, u periodima porasta netrpeljivosti nije loše podsetiti se: ,,Kada su nacisti došli po komuniste, ćutao sam jer nisam komunista. Kad su pozatvarali socijaldemokrate, ćutao sam jer nisam socijaldemokrata. Kad su došli po sindikaliste, nisam se bunio jer nisam sindikalista. Kada su odveli Jevreje, ćutao sam jer nisam Jevrejin. Na kraju, kada su došli po mene, nije bilo nikoga ko bi me uzeo u odbranu".
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

scallop

Quote from: Boban on 20-08-2009, 11:45:25
Lepo opisano iskustvo jednog Nemca iz II svetskog rata koji je pratio nastanak i razvoj fašizma; povremeno, u periodima porasta netrpeljivosti nije loše podsetiti se: ,,Kada su nacisti došli po komuniste, ćutao sam jer nisam komunista. Kad su pozatvarali socijaldemokrate, ćutao sam jer nisam socijaldemokrata. Kad su došli po sindikaliste, nisam se bunio jer nisam sindikalista. Kada su odveli Jevreje, ćutao sam jer nisam Jevrejin. Na kraju, kada su došli po mene, nije bilo nikoga ko bi me uzeo u odbranu".

Onda je zaradio "Gvozdeni krst" na Istočnom frontu i uspeo da se preda Amerikancima...
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

raindelay

Quote from: scallop on 20-08-2009, 12:13:02

Onda je zaradio "Gvozdeni krst" na Istočnom frontu i uspeo da se preda Amerikancima...

Paaa, ne bas. Dok mu je islo dobro podrzavao ih je ali kad mu ukinuse finasije onda je okrenuo curak. :(

http://en.wikipedia.org/wiki/Martin_Niem%C3%B6ller
I WAS ANTI-OBAMA BEFORE IT WAS COOL

Boban

U pitanju je parabola o narastajućoj netrpeljivosti; nebitno šta se zaista desilo.

Franz Xaver von Baader

a gdje si točno uočio to 'kretanje netrpeljivosti'?
u kvartu, gradu, državi, regiji, globalno?
iz uvoda nije baš sasvim jasno o čemu je riječ
Od danas ću biti Kao Sunce Jasan.

scallop

Boban je danas malo nesređen. A, onda baš i nema suvisle reakcije. To je trebalo da bude priča tipa "ne dešava se u mom gradu, u mom kvartu, u mom komšiluku, u mojoj ulici, sa moje strane ulice, na mom spratu...". Kužiš, stari? Ima tu onih: "Ne laje pseto sela radi, nego sebe radi", pa onda: "Došla maca na vratanca".

Ja bih mogao da ti ispričam priču o "narastanju netrpeljivosti" u Makedoniji, ali sumnjam da te zanima. Ona je suprotna primeru koji je Boban naveo, ali ima pravo značenje.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Boban

proganjanje cigana, pedera i takve stvari... boli nas kurac za sve to, a ko zna šta nas čeka iza ćoška.
Možda na kraju postanemo ko Hrvati.

Meho Krljic

:lol: Vidim da te je dirnuo i na razmišljanje ponukao moj intervju protiv Đilasa.

intelligencer

Mene ZAISTA interesuje šta je to što te je povuklo da otvoriš ovu temu

Gwydion

Quote from: Meho Krljic on 20-08-2009, 18:03:28
:lol: Vidim da te je dirnuo i na razmišljanje ponukao moj intervju protiv Đilasa.

DS je velika stranka i oni koji je u celini idealizuju prave veliku grešku. U DS, kao velikoj partiji, postoji više struja. Neke od njih su prilično nacionalističke i ne puno daleko od onoga za šta se zalažu DSS ili radikali. Recimo interesantno bi bilo zapitati se zašto omladina DS nije više išla, budući da je DS lčanica socijalističke internacionake, na internacionalne skupove socijalističke omladine? Da li su tamo pravili neke nacionalističke ispade, kako se priča, pa su prestali da ih zovu? DS je jednostavn omešavina ovih i onih, svega i svačega, tako da se tu zajedno nadju i Pajtić i Djilas.A različiti su maksimalno...

raindelay

Quote from: Meho Krljic on 20-08-2009, 18:03:28

Ma naravno, ko nam je kriv sto kod nas fakulteti ne objavljuju ovko lepe knjige kao u NDH:

"Kako žive hrvatski Romi"

http://szi-humanistika.ffzg.hr/webpac/?rm=results&last_PAGER_offset=0&show_full=1&v=kretanje&f=UncontrolledTerms&path=ffso-libri%234721

U prevodu, UZIVAJU U NDH, dok ih u Srbiji zli Djilas kolje i zatvara. xrofl

Franz Xaver von Baader

Quote from: scallop on 20-08-2009, 15:52:49
Ja bih mogao da ti ispričam priču o "narastanju netrpeljivosti" u Makedoniji, ali sumnjam da te zanima.

u posljednje vrijeme imaš neke čudne ideje
ajde recimo, ako sam zaista genije iz gomile, da naslućujem što je posrijedi - bocnulo te onomad kad sam rekao "nisam čitao nijednog, što bi u neku ruku značilo - nijedan ne valja". i sada si mi kakti 'dužan' revanširati se i te finte. okej, nek bude tako.
inače, ono je bila šala, ne na tvoje pisanje, nego na jednu određenu školu razmišljanja, na onaj 'sigurni' tip ljudi koji se drže "ja sam mjera svih stvari" i onda iz ovog načela izvode sve sudove, što u daljnjem izvođenju ide do onog "ono što mi nije poznato - ne valja". iako nisam takav 'odrješit i nepogrešiv' tip, šale radi sam odigrao tu rolu, malo se zezajući bez nekih primisli, premda sam bio svjestan da pošalica pogađa u 'žicu' i udara u volju onog drugog. ali, jebemu sve - tko bi više znao što je prava mjera, i tko je kriv a tko prav. svijet nam se nadaje u najživljem kaosu pa "kao u zrcalu, nejasno" kroz njega bauljamo. a ipak, znaš onu - "kao gomila razbacanog smeća, najljepši je svijet".

tako,
sve na svijetu me zanima, uključivši Makedoniju. i baš volim jovano, jovanke kraj vardarot sediš...

a Boban je skroz nesređen
postavlja topic o netrpeljivosti, vrlo je brižan kako bi prepoznao nailazak iste, kakti sažaljeva cigane i pedere, a cijelo to vrijeme se boji da "ne postane kao Hrvat". što znači ova enigmatična rečenica "Možda na kraju postanemo ko Hrvati."?
nije li to jedna uvijena kolosalna netrpeljivost?
u daljnjoj analizi bi se moglo pokazivati kako je topic klasična racionalizacija (neka vrsta pomaknutog slučaja čovjeka-štakora), te da su 'cigani' 'pederi' alibi, obrambeni mehanizam Bobanove psihe: projiciranje 'brižnosti' na one 'udaljene', one koji te se ne dotiču jer su ti izvan bilo kakvih odnosa, kako bi nesmetano mogao nastaviti sa viškom netrpeljivosti tamo gdje te se stvari dotiču, tj. u ovom slučaju 'Hrvati' jesu ono prema čemu je Bobanova motridba (pre)često upućena
to je slična priča onoj "pomognimo gladnima u Africi" (jer su oni daleko, pa im zapravo niti mogu niti trebam pomoći), a skrećem pogled od susjeda (jer je on blizu, pa bi mu zaista i mogao pomoći, i time se 'zagnjaviti': trošiti svoje vrijeme, novac itd)

stoga, Bdij, Bobane! Tko zna što te čeka iza ugla... možda se izgubiš u Zagorju ili Zagori, a tamo već svi postali "ko Hrvati"

Meho Krljic

Quote from: raindelay on 20-08-2009, 18:48:53

Nisam najsigurniji šta uopšte hoćeš da kažeš, ali pripisaću ovaj ispad večitoj srpskoj zabludi da politička satira treba da se bavi tuđim umesto sopstvenim temama.

scallop

Quote from: PingvinPatuljak on 20-08-2009, 19:08:50
Quote from: scallop on 20-08-2009, 15:52:49
Ja bih mogao da ti ispričam priču o "narastanju netrpeljivosti" u Makedoniji, ali sumnjam da te zanima.
u posljednje vrijeme imaš neke čudne ideje
ajde recimo, ako sam zaista genije iz gomile, da naslućujem što je posrijedi - bocnulo te onomad kad sam rekao "nisam čitao nijednog, što bi u neku ruku značilo - nijedan ne valja".

Nemam čudne ideje. Nisam baš siguran na šta si mislio u ovome što sam ostavio, ali ako to ima veze sa "onim glasanjem", mene se čitavo glasanje nije ticalo. Miloševa zajebancija da otupi neke ne baš pristojne komentare. I sasvim stoji - ono što ne znam ne valja.

Naprosto volim komunikaciju sa visprenim osobama. To je izazov kome ne mogu da odolim. Oni koji govore, a ne znaju - imaju usta, nemaju uši. Malo mi je zasmetao nasrtaj na onaj nesretni strip sa tipfelerom. Nije vredeo onolikog intenziteta. Hteo sam da "spustim loptu".

Inače, potpuno je jasno da je Boban promašio temu. Upozoravanje na nevolju veze nema sa otklanjanjem umešanosti. Ti si je pokrenuo ka pravom pravcu, a ja sam samo to potvrdio. Žao mi je što je došlo do nesporazuma. Makedonija je moj primer kako raste netrpeljivost. To je rodni kraj mog oca i tamo odem bar jednom godišnje i tamo sam imao priliku da pratim kako forsirano raste netrpeljivost, što je trebalo da bude predmet topika. No, to je zaista druga i duga priča.

raindelay

Quote from: Meho Krljic on 20-08-2009, 20:23:43
Quote from: raindelay on 20-08-2009, 18:48:53

Nisam najsigurniji šta uopšte hoćeš da kažeš, ali pripisaću ovaj ispad večitoj srpskoj zabludi da politička satira treba da se bavi tuđim umesto sopstvenim temama.

Stvarno ?
Kao osoba koja se bavi pitanjem roma onda si trebao izabrati kao metu satire nekoga iz svog dvorista a ne a Djilasa( za koga me, iskreno, bas nesto z...)
Np, meta ti je onda trebala biti majka Roma, profesorica na dva fakulteta K.P.( i moja nekadasnja prof.) i zena koja se najvise bavila romima (uz Macuru). Ona daje intervjue, pise, radi panele sa ljudima iz tvog okruzenja i novina u kojima pises... A tu ima mesta za satiru vise nego kod Domanovica.

Izitpajn

Quote from: PingvinPatuljak on 20-08-2009, 12:50:42
a gdje si točno uočio to 'kretanje netrpeljivosti'?
u kvartu, gradu, državi, regiji, globalno?

Na Znaku Sagite.

Quote from: Boban on 20-08-2009, 16:59:33
Možda na kraju postanemo ko Hrvati.
Quote from: Boban on 19-08-2009, 15:58:15
Hrvatska je u XX veku nastala kao ravnopravna država Srba i Hrvata, pa ste trećinu pobili u II svetskom ratu,
(...)
I sad biste hteli da nam pružite ruku pomirenja, kao svojevremeno Amerikanci Indijancima pošto su ih pobili 98%.
Nema potrebe.
Od 1993. Hrvatska je konačno oslobođena Srba i hajde se kitite samo svojim perjem.
... i tako dalje...

Джон Рейнольдс

U gornjim citatima ima više činjenica nego netrpeljivosti.
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

džin tonik

dajte neki prirucnik za izija, nesto u stilu "kako se postaje autohtoni srbin".
ajd, prodajte mu neki ritual, sta ja znam, da se mora popeti na neku planinu kako bi procistio krv, da prepliva 8 rijeka kako bi se oprao ili tako nesto.
ili shvatite da njegovi preci nisu ratovali SA srbima i nemojte "generalizirati".

mislim, kad pisete hrvati, probajte to malo diversificirati. jer hrvati su ratovali sa srbima, a u drugu ruku su hrvati ratovali sa srbima. treba to razlikovati a ne trpati hrvate u isti kos sa hrvatima i hrvatima.

Джон Рейнольдс

Quote from: zosko on 20-08-2009, 23:41:52
dajte neki prirucnik za izija, nesto u stilu "kako se postaje autohtoni srbin".

Neka se propije.
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

Eriops

Pa tekst o Djilasu je duhovit, ali preteran. Ispade novi Hajnrih Himler. :idea:
Secam se jednog drugog politicara, na cije je netrpeljive izjave o Romima javnost cutala. Istvan Pastor, lider SVM. Gledao sam ga davno u Poligrafu, gde je jasno govorio o Romima, tad je bilo aktuelna prica o vracanju nasih gradjana romske nacionalnosti iz Njemacke. Tada je rekao da SVM nece dozvoliti naseljavanje Roma u Sentu i druga mesta! Pocinio je vise povreda i ustava i zakona, cini mi se da Ustav garantuje slobodu kretanja i nastanjivanja, ali po Pastoru, ako nisi Madjar, a pogotovo ako si Rom, nema veze sto si nas drzavljanin, ne mozes se naseliti u Senti.
Na ove izjave, posto je SVM partner demokratske vlasti, " antifasisticka " javnost je cutala, razni odbori i civilni sektor takodje.
Ali Djilas je hvala bogu, bar Srbin- pa je vec pristojnija meta za NVO kad kaze koju
o romima. To je vec meta po kojoj se sme udarati.

Gwydion

Quote from: tiha voda on 21-08-2009, 00:41:50
Secam se jednog drugog politicara, na cije je netrpeljive izjave o Romima javnost cutala. Istvan Pastor, lider SVM. Gledao sam ga davno u Poligrafu, gde je jasno govorio o Romima, tad je bilo aktuelna prica o vracanju nasih gradjana romske nacionalnosti iz Njemacke. Tada je rekao da SVM nece dozvoliti naseljavanje Roma u Sentu i druga mesta! Pocinio je vise povreda i ustava i zakona, cini mi se da Ustav garantuje slobodu kretanja i nastanjivanja, ali po Pastoru, ako nisi Madjar, a pogotovo ako si Rom, nema veze sto si nas drzavljanin, ne mozes se naseliti u Senti.
Na ove izjave, posto je SVM partner demokratske vlasti, " antifasisticka " javnost je cutala, razni odbori i civilni sektor takodje.
Ali Djilas je hvala bogu, bar Srbin- pa je vec pristojnija meta za NVO kad kaze koju
o romima. To je vec meta po kojoj se sme udarati.

Nja, nja... čanak je toliko puta potkačio Pastra i SVM za razne, da je to mnogo više puta nego što si se ti busao u grudi da si Srbin. Dakle ne stoji ti primedba...

Eriops

Evo ga antifasista, koji se ponosi sto poznaje Davidovica..
Vi ste zapravo, NVO, Stroj, i cela ta bulumenta, dva lica jedne te iste medalje.
Nasilja, netrpeljivosti i netolerancije.
Vi ne mozete jedni bez drugih, jedni drugima ste potrebni, i stalno izmisljate neke nebuloze i trujete ljude pricama o " dve Srbije ".

Gwydion

Quote from: tiha voda on 21-08-2009, 01:08:57
Evo ga antifasista, koji se ponosi sto poznaje Davidovica..
Vi ste zapravo, NVO, Stroj, i cela ta bulumenta, dva lica jedne te iste medalje.
Nasilja, netrpeljivosti i netolerancije.
Vi ne mozete jedni bez drugih, jedni drugima ste potrebni, i stalno izmisljate neke nebuloze i trujete ljude pricama o " dve Srbije ".

Nemam ja šta da se ponosim, ili da se ne ponosim. jednostavno stvari su takve kakve jesu. Možeš sa nekim da se slažeš, a možeš i da se ne slažeš, ali to ne znači da moraš da budeš kreten. To je razlika izmedju te dve Srbije. Mi smo em normalni, em smo imali petlju i da demonstriramo i da se bijemo sa murijom i da rizikujemo hapšenja i sve ostalo. Vi umete samo da mrzite, nemate petlju ni za jedne normalne demonstracije i frku sa murijom, sem kad razbijate Beograd da bi se nakrali. Mi to nismo radili. Mi nismo nikoga proganjali, ti i tvoji maštate o tome. Ali samo pod zaštitom neke vlasti ilicentra moći. Bez toga ste kukavice.

Джон Рейнольдс

I jopet... jen dva tri...

Mi... vi... mi... vi... mi... vi...

Mi smo normalni!

Mi... vi... mi... vi... mi... vi...

Mi smo normalni!

(ad infinitum)

#Τζούτσε

Eriops

Ja Beograd nisam razbijao, niti sam ista krao, a za razliku od tebe volim Beograd, ne smatram ga centrom zla i ugnjetavanja, imam tamo puno prijatelja i idem cesto.
Imali ste petlju da demonstrirate.. o boze.. imali ste frku s murijom , zamisli, kakva
hrabrost  :shock:. Kao da si dete ili navijac fudbalskog kluba, pa ono ponosan ako si imao frku s murijom. Uzgred, ako si vec antifasista ko sto tvrdis, ( u sta ne verujem ni dva posto ) mogao bi reci svom prijatelju, kad ga vidis, da ukloni one natpise u ulici Pap Pavla o zutoj rasi, i propadanju bele rase. Jesu sitno pisani, ali eto mene nerviraju. Neke sam zgulio, mozda je ostao jos koji. Tebi kao antifasisti trebalo bi da smetaju.

Ako je Canak kritikovao one izjave, ok, ne tvrdim da nije mozda ja nisam cuo- gde je bila reakcija nevladinog sektora ? Koliko vas je javno osudilo Pastorove izjave ?
Aj budi iskren pa reci jel iko iz NVO rec prozborio o tome.

Gwydion

Quote from: tiha voda on 21-08-2009, 01:27:48
Ja Beograd nisam razbijao, niti sam ista krao, a za razliku od tebe volim Beograd, ne smatram ga centrom zla i ugnjetavanja, imam tamo puno prijatelja i idem cesto.

A ja imao stan u Starine Novaka  i mogu da kažem da sam bio Beogradjanin iz kruga dvojke. Dakle  i ja ne samo da znadem već i volem Beograd, ali ne volem neke stvari i obrasce koji dolaze odatle.   

Quote from: tiha voda
Imali ste petlju da demonstrirate.. o boze.. imali ste frku s murijom , zamisli, kakva
hrabrost  :shock:. Kao da si dete ili navijac fudbalskog kluba, pa ono ponosan ako si imao frku s murijom.

Možeš ti da minimizuješ značenje onoga što sam ja rekao, kao i da menjaš smisao, ali to neće pomoći da to što kažem ne bude istina. Nekada je bilo opasno biti u opoziciji. Nekada je to značilo rizikovati slobodu, čak i život. Posle 5. oktobra nije bilo revanšizma i nije bilo terora. Kukaju zbog Sablje? Više je ljudi bilo privedeno i ispitivano kada je u Novom Sadu pre skoro 35 godina jedan Gavra ubio policajce tokom pljačke. Sa druge strane oni koji nemaju hrabrosti su se i tokom devedesetih zalagali za represiju i brutalnost nad narodom, a to priželjkuju i danas. Jedni su imali petlju i potom su imali i petlju da ostanu ljudi i da se ne iživljavaju. Drugi nemaju petlju, ali imaju potrebu da budu neljudi. Malo degutantno, zar ne?

Uzgred, ako si vec antifasista ko sto tvrdis, ( u sta ne verujem ni dva posto ) mogao bi reci svom prijatelju, kad ga vidis, da ukloni one natpise u ulici Pap Pavla o zutoj rasi, i propadanju bele rase. Jesu sitno pisani, ali eto mene nerviraju. Neke sam zgulio, mozda je ostao jos koji. Tebi kao antifasisti trebalo bi da smetaju.

Nisam mu ja ni otac, a ni mater, pa da mu govorim šta da radi. Punoletan je formirana ličnost, ima svoj politički stav. To je njegovo pravo, kao što je i moje da imam svoj i tvoje da i ti imaš svoj. Ne moramo da se slažemo, ali to ne znači da ću ja i pomisliti da tebe ili njega treba diskriminisati samo zbog stava.

Ako je Canak kritikovao one izjave, ok, ne tvrdim da nije mozda ja nisam cuo- gde je bila reakcija nevladinog sektora ? Koliko vas je javno osudilo Pastorove izjave ?
Aj budi iskren pa reci jel iko iz NVO rec prozborio o tome.

Čanak i Liga su do sada kritikovale svaki oblik fašizma. Recimo i 64 županije i okupljanje bivših pripadnika Homveda. To znači da ni srpski, ni hrvatski ni madjarski fašizam nisu dobrodošli. Ni neki vojvodjanski kada bi postojao, a ne postoji. Menajnje etničke strukture u nekim područjima, a to je radjeno u Vojvodini gde je naseljen najveći broj izbeglica, je takodje neprihvatljiv čin. Tolika sela po Kuršumlji opustela, tolika područja nenaseljena, a namerno su hteli da u Vojvodini promene demografsku sliku? E pa nije to lepo...

Alexdelarge

ja bih demografsku sliku cele  bivse yu promenio tako sto bih istrebio sve njene stanovnike, ogradio bodljikavom zicom tu teritoriju i zabranio da bilo ko, bilo kada pravi ovde drzavu. mi, vi, oni, srbi, hrvati, svrstavanje pod razne zastave, pa kako vam bre vise ne dosadi? preceraste ga, vala. xuzi
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

Meho Krljic

Quote from: tiha voda on 21-08-2009, 00:41:50

Ma, ne treba ove moje tekstove shvatati nešto preozbiljno. Prvenstveno treba da budu zabavni, da se čovek nasmeje, a što se tiče politike, lako ćemo za to. Naravno da Đilas nije nešto najgore što se pojavilo na zemaljskoj kugli još od potonuća Atlantide, nego je mene zaprepastilo kako je glupo sam sebi iskopao rupu pre par nedelja na pres konferenciji objašnjavajući kako će učesnici Parade Ponosa da budu zaštićeni tokom parade, ali šta posle, ko će da ih štiti od onih koji ubacuju baklje u autobuse itd. Mislim, pa jebote, zar je moguće da jedan gradonačelnik izgovara ovakve stvari javno??? Takoreći daje carte blanche svakome sa idejom da nekoga ugazi izvan parade da to slobodno i uradi. Ne možeš tako da govoriš kad si gradonačelnik, ima da garantuješ svojim građanima slobodu i bezbednost i da upozoriš would-be prestupnike da će se suočiti sa konsekvencama no matter what.

Ta izjava je čak i od reči do reči prekopirana u ovom tekstu samo sam zbog komedijaškog efekta zamenio homoseksualce Romima, pozivajući se na drugi njegov PR brodolom od pre par meseci kad je porušio one udžerice na Novom Beogradu. Možda Đilas misli najbolje, ali govori i radi nespretno, a pošto je gradonačelnik grada u kome stanujem, donekle mi je i dužnost da na to ukažem. Ima Ištvanom Pastorom ko da se bavi, nadam se.

scallop

Alexdelarge: Potpuno se slažem. Preterali smo.

Liči mi na onaj dečji primer "narastajuće nevolje":

Šta se desilo?
Govno se obesilo.
A ti zin'o, pa ga skin'o.
A ti seo, pa ga jeo.
S tvojim ustima, kroz tvoja creva, ti i tvoja keva.

Lako se može primetiti mehanizam "narastajuće nevolje". Najpre se postavi pitanje (topik).

Eriops

Sta znam, Djilas ima neke gafove koji ga mogu kostati , i tu se slazem sa Mehom.
Ali, opet svidja mi se sto je iskren. On je javno izrazio negativan stav prema homoseksualcima, za razliku od vecine politicara koji im se sad ulaguju. A privatno, verujem da misle kao i on, vecina. Ali zbog Evrope, glasova, izbora, pricaju drugu pricu. I mislim da je on napravio razliku izmedju svog privatnog misljenja, i onoga na sta ga obavezuje duznost kao gradonacelnika, a to je da obezbedi tim ljudima ravnopravan tretman, i da ne bude frke na paradi. Mada je to opet, vise u nadleznosti MUP.

Ma tekst je skroz dobar, jako duhovit i intiligentan, bas mi se dopada. No mali problem je sto se kod nas lako od muve napravi slon. Da ga objavis u Pescaniku, eto
Djilasa na listi fasista  :)

Franz Xaver von Baader

okej, scallope
recimo da smo nas dva jedini ontopic: dok je većina zajahala na val netrpeljivosti učinivši da poraste, mi smo baš fino "prepoznali nevolju na vrijeme", otklonili sve nesporazume (ma kako sićušni bili) i sad možemo mirne duše 'baciti vratinu na roštilj, cugati pivo (i pucati u zrak iz pištolja)'

QuoteNajpre se postavi pitanje

odlika vlasti je, ne da posjeduje sve odgovore, nego posjeduje sva pitanja

i opet ovdje dolazi do izražaja stara 'napetost' između 'onih gore' i 'onih dolje'
Boban postavlja pitanje iz pozicije najviših struktura administracije. to što je skroz nekonzistentan, a pitanje potpuno zbrkano, ne tiče ga se previše. 'spustio' se toliko da dade neko maglovito objašnjenje sa 'ciganima' i 'pederima', i vratio u balogugodni drijemež administratorske stolice sa koje nadgleda razvoj situacije na terenu. a na terenu se ima što promatrati: stigli su razni sa raznim 'odgovorima' što u prijevodu znači da se iskri, navire prastari rat svakoga protiv svih (umjesto da je prvotno uperen protiv 'onih gore').

dakle, ako stvari stoje 'gore-dolje', i ovi 'gore' imaju sva pitanja, onda ovi 'dolje' trebaju uzeti takve odgovore koji potkopavaju poziciju 'njih gore'. drugim riječima, uopće ne treba odgovarati ad rem (ad rem niti ne postoji, to su 'ovi gore' već uračunali i zato izlaze sa nejasnim pitanjima kako bi dodatno zamutili situaciju i održali postojeće stanje stvari 'gore-dolje'), nego treba gerilskom tehnikom lupati čekićem ad hominem: treba dovesti u pitanje osobu, ugled, čast, pamet itsl. postavljača pitanja.

recimo, u ovom konkretnom slučaju, može se prihvatiti igra te provalu tobožnje zabrinutosti (za cigane pedere) iskoristiti kako bi se narušila konzistentnost Bobanove pojave, imidža kojim se gradio kao 'tvrdi cinik'. tako se može ironično priupitati "Ne leti li zaista Minervina sova u predvečerje?". ovo je vrlo jaka diverzija, jer udara vrlo suptilno: naoko potvrđujući Bobanovu pronicljivost i ispravnost primjedbe oko narastajuće netrpeljivosti, istovremeno aludira da Boban tek sada (u predvečerje iliti pod stare dane) dolazi k pameti, a ujedno ukazuje na razdor između prijašnjeg Bobana (tvrdog cinika) i Bobana postavljača pitanja (zabrinutog za cigane pedere).

džin tonik

meni se cini da je zabrinutost poradi "progona cigana i pedera" samo paravan da bi se sakrila iskrena zabrinutost za crnce. t.j. samo uvod u problematiku crnaca.

Son of Man

Red bi bio da se pokrene topik o gej paradi...jer to je najzanimljivije desavanje u Beogradu jos od hapsenja Dabe i radikalskog mitinga...jedva cekam  :D

Meho Krljic

Quote from: tiha voda on 21-08-2009, 13:29:41
Ali, opet svidja mi se sto je iskren. On je javno izrazio negativan stav prema homoseksualcima, za razliku od vecine politicara koji im se sad ulaguju. A privatno, verujem da misle kao i on, vecina. Ali zbog Evrope, glasova, izbora, pricaju drugu pricu. I mislim da je on napravio razliku izmedju svog privatnog misljenja, i onoga na sta ga obavezuje duznost kao gradonacelnika, a to je da obezbedi tim ljudima ravnopravan tretman, i da ne bude frke na paradi. Mada je to opet, vise u nadleznosti MUP.

Pa, tu baš mislim da je problem: Đilas je svoje izjave dao u funkciji gradonačelnika, na javnom obraćanju građanima, a ne kao neko privatno lice u kafanskom ćaskanju. Ne možeš ti kao predstavnik vlasti da kažeš svojim građanima od čijeg poreza i ti i policija primate platu da misliš kako svoje građansko pravo na javno okupljanje ne treba da upražnjavaju jer si ti patrijarhalno vaspitan i kako brineš za njihovu bezbednost jer, eto, te neke entropijske pojave koje ubacuju baklje u autobuse vrebaju u svakoj uličici a vlast, eto, nema čime protiv njih da se bori.

Franz Xaver von Baader

Quote from: Meho Krljic on 21-08-2009, 14:34:04
Pa, tu baš mislim da je problem: Đilas je svoje izjave dao u funkciji gradonačelnika, na javnom obraćanju građanima, a ne kao neko privatno lice u kafanskom ćaskanju. Ne možeš ti kao predstavnik vlasti...

pa je, to se može problematizirati
nikoga nije briga što ti (kao predstavnik vlasti) subjektivno misliš, osjećaš i čemu naginješ. društveno tkivo, kao neka neosobna zastrašna sila, želi jedino čuti ono što se 'očekuje': uniformno mišljenje, formalne floskule, 'objektivni jezik birokracije', zapravo redukciju tvog subjektiviteta u puku funkciju državnog aparata
to je neka vrsta 'osvete šmokljana': kada već kao predstavnik vlasti uživaš razne slave i privilegije, e pa onda ćemo ti tu i tamo uskratiti zadovoljstvo da budeš ljudsko biće (i obraćaš nam se sa svojim vlastitim privatnim razmišljanjima)

zar ne, meho?

Meho Krljic

Naravno da ne, kakva je ovo zamena teza??? Biti na vlasti značu u biti, biti službenik zajednice. Sa velikom odgovornošću prema čitavoj zajednici. Ako te zajednica, dakle ovlašćuje da garantuješ javni red i mir i obezbeđuješ njenim članovima pravo na javno okupljanje onda kada daješ izjavu u funkciji predstavnika vlasti ne možeš da "skrećeš sa teme" na ovaj način.

Mislim, u idealnom slučaju, naravno.

Lekar koga plaćaš da te izleči možda privatno mrzi Hrvate ali od njega ne očekuješ da njegova nesimpatija prema istima utiče na kvalitet usluge koju ti pruža. Pa isto ne očekuješ ni od gradonačelnika, ne?

Franz Xaver von Baader

ja sam zapravo potvrdio da ti pravilno problematiziraš i radiš distinkciju privatno i javno, te da je to uobičajeno u sferi visoke (i niske) politike

ali,
ne možeš poreći da je u najmanju ruku čudno što 'ljudi'  (koji ljudi? simbolička mreža odnosa - društveno tkivo? tko je to zapravo?) 'zamjeraju' kada im se eto primjerice gradonačelnik obrati sa vlastitim mišljenjem (koje se ne očekuje) umjesto sa ispraznom floskulom o pravima homoseksualaca npr, mišljenjem koje je lažno (jer se to očekuje)

meni je to baš čudno. ali ja se čudim svemu u svijetu.

Meho Krljic

Uvažavam čuđenje i zapitanost jer oni vode do kakvog-takvog istorijskog progresa, jelte, ali ovde naprosto ne vidim konflikt u mom mišljenju.

Ja ne "zameram" javnom službeniku što pokazuje svoje, jelte, privatno/ ljudsko itd. lice a priori. Da je to učinio u neformalnoj situaciji (makar i u nekoj TV emisiji koja ga prikazuje u porodičnom okruženju, kao "čoveka" a ne kao "gradonačelnika", kako klacka decu na kolenu i mazi psa-ljubimca) rekao bih da se sa tim ne slažem, ali - njegova stvar. Ali on je to učinio u sklopu vršenja svoje funkcije, de fakto ugrožavajući jednu grupu građana koja se propisa drži, a dajući prednost, makar i nenamerno drugoj koja propise krši.

Son of Man

U pravu je Meho, Djilas to nije smeo da uradi, sta ces jbga, seljachina, ma ceo taj njegov bahati fazon me jako nervira, iz fazona "nervozan sam, ne smarajte me glupostima, ja radim ozbiljan poso" - e tako se ponasa, a kad se covek samo seti da je on bio glavni u studentskom protestu a vidi ga sad dokle je doguro, i kakva je stoka postao, li je verovatno i tad bio stoka, jer ne bi bezveze bio studentski lider da nije olosh koji gazi druge...

Uglavnom, tako se ne ponasa gradonacelnik, a po meni tako i ne izgleda gradonacelnik, vecito smoren i nadrkan...biznismen nabijem ga bas...   

Franz Xaver von Baader

pazi,
ja ne kažem da si ti u krivu a ja u pravu - ovo ja jednostavno ne znam. može biti da je implikacija onoga "zar ne, meho?" svojevrsno patroniziranje te upućivanje na nekakvu tvoju pogrešku, ali zapravo nisam to namjeravao. eventualno sam (možda previše instrumentalno?) 'okoristio' se obraćanjem tebi kako bih podigao jedan novi vid problema, koji nije izričito 'samo tvoj' već jedan opći obrazac ponašanja (a taj si obrazac ti upražnjavao odgovarajući tihome "u čemu je problem", tj. upućivanjem na javno i privatno).

u tom smislu (ne tvrdeći da sam nepobitno u pravu a ti u krivu), izražavam čuđenje nad činjenicom da se "u sklopu vršenja funkcije" trebaju davati prazne floskule. zašto je tome tako? to je sad već pitanje za duboke analize, možda se na kraju dođe do ontoloških pitanja i to nadilazi interes gotovo svih sudionika ove rasprave i foruma...

za početak je samo dosta čuditi se: tako se ja čudim kako 'funkcija' de fakto porađa, postavlja osobu, kao da je ona bit osobe, a ne nešto samo slučajno pridano, nešto što ta osoba samo slučajno obavlja a isto tako je mogla nešto drugo (pekar lekar apotekar). dakle, čini se kao da se osoba treba odreći biti čovjek (čovjek kao horizont mogućnosti) i stopiti sa svojom funkcijom. baš čudno...

Boban

hm... da li su u pitanju građani, ako ilegalno bore u državi i nezakonito rade (razvlačenje đubreta), kradu i prostituišu se?

Meho Krljic

Bobane: pročitaj tekst koji sam linkovao, Romi su u njemu metafora za homoseksualce. Koja treba da apsurdizuje kontekst i učini ga smešnijim.

Pingvine: Mislim da je ovde određeni problem u tome što ti imaš jednu asumpciju koju ja ne vidim u ovome što sam pisao. Naime, ja ne mislim da lični diskurs ("ja sam patrijarhalno vaspitan") treba da bude zamenjen bezlično-birokratskim ("svakom dobronamernom građaninu je jasno da su svi građani pred zakonom isti i tako mora i da ostane"). Ja sam naprotiv i u samom svom tekstu gore linkovanom sugerisao da očekujem od predstavnika vlasti da misli i govori pro-aktivno u smislu vršenja svoje funkcije i da pruži dodatne garancije o bezbednosti sugerišući preventivne aktivnosti itd.

A da onda možemo da ga posle pohvalimo za efikasno ispunjavanje obećanog ili kritikujemo za manje efikasno ispunjavanje toga.

Izitpajn

Quote from: John Reynolds on 20-08-2009, 23:22:12
U gornjim citatima ima više činjenica nego netrpeljivosti.
Promaklo ti je ono podvučeno.

Valjda se zato i kaže "Pametnome dosta".

Eriops

Sama cinjenica da ce se ta parada odrzati, da je vlast javno rekla da ce ucesnici biti zasticeni i incidenti spreceni, pokazuje da ce se jednakost postovati. E, sad mislim da je previse traziti od svakog pojedinog funkcionera, da jos da i svoj javni izliv ljubavi prema doticnima  :). Djilas je pojedinac kao i svako drugi, i ima pravo da mu se doticni ne dopadaju. Ono sto nema pravo, je da u sklopu svoje funkcije krsi njihova prava. Kad to bude uradio, onda zasluzuje kritike.
Licno mislim da je sva ta prica oko njihovih prava naduvana, mislim gej-lezbo populacije. To je ono daj hleba i igara, da se narod necim zabavlja. Ima mnogo daleko ugrozenijih kategorija stanovnistva-radnici koji su ostali bez posla u pljackaskim privatizacijama, izbegli, prognani, invalidi, itd. Oni nemaju vremena za medijske spektakle, i parade- jer se bore za golu egzistenciju. U ovu kategoriju spadaju i Romi. To sto kradu, prostituisu se, grade nehigijenska naselja, nije uvek stvar njihove volje, vec bede i siromastva, nedostatka izbora koji im drzava nudi.

Franz Xaver von Baader

meho,
nisam čitao linkovani tekst. referiram se na ovaj diskurs tebe i tihog:

Quote from: tiha voda on 21-08-2009, 13:29:41

Ali, opet svidja mi se sto je iskren. On je javno izrazio negativan stav prema homoseksualcima, za razliku od vecine politicara koji im se sad ulaguju. A privatno, verujem da misle kao i on, vecina.

na što mu ti odgovaraš:

Quote from: Meho Krljic on 21-08-2009, 14:34:04
Pa, tu baš mislim da je problem: Đilas je svoje izjave dao u funkciji gradonačelnika, na javnom obraćanju građanima, a ne kao neko privatno lice

dakle,
ovaj kaže "hej, sviđa mi se što je izjavio što zaista misli", a ti ga upućuješ da baš tu leži problem "on ne može samo tako bezazleno davati izjave već treba uvijek biti svjestan da obavlja javnu funkciju"

iz ovoga ja ne mogu drugo nego zaključiti da ti ovdje pretpostavljaš 'bezlično-birokratski' jezik 'ljudsko-osobnom'
a stvar je u tome da je to, taj način (inzistiranje na neosobnom birokratskom jeziku) takoreći pravilo. društvo KAO da očekuje upravo takvu vrstu obraćanja.

time nisam primjedbu namjeravao spustiti na osobnu razinu (jer zaista, može biti splet okolnosti što je diskurs tebe i tihog tako ispao, a da si ti zapravo protivnik birokratskog izražavanja), već podići na razinu općeg (jer mi se čini da "društvo KAO da očekuje upravo ...")

Quoteda misli i govori pro-aktivno u smislu vršenja svoje funkcije

stvar je u tome da nije sasvim jasno kako treba izgledati to "pro-aktivno mišljenje i govorenje u smislu vršenja funkcije"
kužiš, kako je 'on' uopće došao na funkciju? jel zbog svojih ljudskih kvaliteta ili nečeg drugog, primjerice nekakve mistične podobnosti da izražava 'objektivnu volju naroda'? ako je ovo drugo u pitanju, onda je stvar riješena - 'on' je upravo podesna osoba za funkciju (međutim, stvari nisu tako jednostavne i teško nalazimo one koji su 'opredmećene volje naroda')
'oni' uglavnom dolaze zbog određenih svojih sposobnosti, vrijednosti, kvalitete itd.
pod pretpostavkom da je riječ o čovjeku istaknutih vrijednosti, nameće se pitanje "zašto bi se uopće zahtijevalo da on govori nekakve neosobne formalne izjave, umjesto da kaže vlastito mišljenje?" ako je taj zaista vrijedan, onda se 'suzdržavajući' samo poriče, negira, svi smo na gubitku ako on izlazi sa mišljenjem koje nije njegovo, koje podilazi, štoviše koje mu proturječi itd.

ako 'on' nema vrijednosti, onda se postavlja pitanje: čemu uopće funkcija? radi pukog održavanja glomaznog birokratskog aparata? sivila kolotečine? tada je svejedno tko je taj koji "misli i govori pro-aktivno u smislu vršenja svoje funkcije". a nije ni sasvim jasno što je 'pro-aktivno'. jel to nekakvo uvriježeno mišljenje, izašlo iz fantomskog trusta mozgova? tko stoji iza 'pro-aktivnog'?

u svakom slučaju,
stvari su zajebane...

Eriops

Joj, Pingvine, zapetljo si skroz  :(, ajde da probamo uprostiti materiju.
Ne idealizujem Djilasa, on je samo jedan u nizu cinovnika. Ali, recimo postujem sto iznosi svoje misljenje. Mnogo vise, nego recimo Tomo koji govori o Evropi, a lice mu se grci od muke.
Nije pozivao ni na kakav progon, pogrom, itd homoseksualaca, nesto sto bi bilo neprihvatljivo i opasno,  samo je cini mi se rekao da on licno ne simpatise takvu orijentaciju, i da nije za tu paradu. To je njegovo privatno misljenje. Kao javni funkcioner, duzan je da ucini sve da se njihova prava postuju. Kratko receno- odvojiti privatno i profesionalno.

Milosh

Quote from: tiha voda on 21-08-2009, 17:58:40Kratko receno- odvojiti privatno i profesionalno.

Ali kako ti nije jasno da je on upravo spojio privatno i profesionalno? I u tome sav problem, i da, to jeste problem, pošto to u krajnjem efektu (iz ugla javnosti) nije stav Đilasa kao pojedinca već Đilasa kao gradonačelnika, i nebitno je da li će on te dve stvari da pokuša da razdvoji kada je suština u percepciji tog stava od strane javnosti koja nije dužna da pravi takve distinkcije, i to najčešće i ne čini. Iskrenost je jedna od osobina koju najviše cenim, ali ona je u svojoj idealnoj formi u politici naprosto nemoguća. Ukratko, ma koliko da smatram neprihvatljivim tu Đilasovu izjavu utoliko mi još više smeta način na koji ti tu izjavu opravdavaš, iako verujem da ne misliš ništa loše, ali kako kažu u onoj poslovici o putu do pakla...
"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

http://milosh.mojblog.rs/

džin tonik

mislim da je diskusija otisla predaleko. to vanjski neprijatelj stalno podmece peder-parada jer ljudima nisu ugodne, zato se i guraju da mogu napraviti ucjena. "vi nama telekom, mi vama 10 peder-parada manje. vi nama zeljezara, mi vama 3 peder-parada i 27 novinsko naklapanje o peder-parada manje..."
a u zemljama koje rade ucjena ne obraca se pozornost na parada.

Franz Xaver von Baader

Quote from: tiha voda on 21-08-2009, 17:58:40
Joj, Pingvine, zapetljo si skroz

to ti je moj križ
u svemu tražiti problematično, otvarati nove vidove problema, rubno tumačiti, apstrahirati, poticati filozofski Eros itd...

gle, stvar je u tome da mene uopće ne zanima konkretni Đilas ni njegova izričita izjava (niti znam tko je to niti što je izjavio niti u tom pravcu leži moje zanimanje), već 'Đilasi' uopće, svi Đilasi svijeta i njihove slične izjave

znači upravo ovo "Nije pozivao ni na kakav progon, pogrom, itd homoseksualaca, nesto sto bi bilo neprihvatljivo i opasno,  samo je cini mi se rekao da on licno ne simpatise takvu orijentaciju, i da nije za tu paradu" samo podignuto na razinu općeg.
dakle, on je javna osoba, obavlja funkciju i učinio je (kako kažeš) sve potrebno i u skladu sa pozitivnim zakonom (poradio na sigurnosti javnog okupljanja, podržao građanska prava ova i ona itd). nije potrebno inzistirati baš na ovom slučaju, jer se takvi i slični slučajevi događaju svakodnevno diljem civiliziranog svijeta.

međutim, učinjeno je još nešto
javna osoba je učinila nepotreban višak: iznijela je svoje privatno mišljenje. e sad, bez obzira što je sve provedeno u skladu sa zakonom i zadovoljena sigurnost i ovo ono, 'javnost', 'društvo', 'rulja', 'ljudi', 'svjetina', (tko?) zamjera taj dodatak. taj višak se pretvorio u balast. dovodi se u pitanje opravdanost ili pravo javne osobe da izgovori osobno mišljenje, jer je ona tu ne kao osoba već kao nekakva opredmećena javna funkcija: kroz nju govori Država, ona je država pomišljena kao osoba

što ja znam, nisam za takve instrumentalizacije, za takvo transformiranje ljudi u nadosobne sile... a opet,  razumijem mehu i čitavo to razmišljanje koje stoje iza odvajanja 'privatnog' i 'javnog' i kako opet u ovome 'privatnome' leži opasnost od kulta ličnosti i autoritarnog vođe, posklizavanja u nove sustave kontrole i fašizma itsl...

zato kažem
stvari su zajebane