• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Нов идеолошко-културни концепт утемељен на аутентичној духовности

Started by Svetovid, 31-08-2009, 04:59:15

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Svetovid

Quote from: scallop on 03-09-2009, 17:15:08
Sine, vid'o ja odma' šta ga izritiralo: Mislio da je otkrio Ameriku sa nickom i sa "Oči Svetovida", kad ono - falus. K'o da 'oćeš da napišeš knjigu "Biblija", a ono ima u svakoj hotelskoj sobi. Dobro, ima Kuran u muslimanskim hotelima.

То ти је као да си написао наслов "Крст Христов: тестиси"
...а одбијаш да објасниш чему такав наслов.

Ето, набацио сам ти идеју за нове књижевне подухвате.
xrofl
Свакако убаци и пустињске жене-мачке које голе нападају караване ванземаљаца да би помогле Рашанима да победе у рату за Принцип Суверености.
xcheers

Gwydion

Izvor za Čajkanovića i njegov odnos sa crkvom je bio usmen, neko kome imam razloga  da verujem i ko dolazi iz stručnih krugova, ali bih zadržao diskreciono pravo da ga ne imenujem. U čemu je tu stvar? Ljudi se formiraju kao razmišljajuće osobe. Mogao je on da se trudi da bude nepristrasan, on je ipak produkt svoga doba i svoje sredine. On je neko ko je predavao na teološkon faultetu i ko je veoma dobro poznavao hrišćanstvo. Ne kažem da je hteo da bude tendenciozan, ali kad imate jednu oblikovanu sliku sveta onda hteli to ili ne nove ideje ćete uklapati u tu sliku. U tom smislu mislim da je Čajkanović u ovom momentu doe istorije i da bi trebalo da se ono što je kod njega prevazidjeno, a dosta takvoa kod njega postoji, jednostavno prevazidje. Šta je zvanična politika SRS? Šešelj je u najmanju ruku kontroverzna osoba, integigentan nepobitno, brzo misli i brzo se prilagodjava. On i Čanak su veoma slični u jednom usko definisanom zajedničkom sadržatelju, samo su sa druge strane dijametralno. politički, etički i estetski, suprotni. Ali mi ovde ne govorimo o Šešelju, a i ne bi mogli jer je on ponekad veoma iracionalan u svoji mstavovima i nastupima, ono što sam ja rekao da se u SRS trenutno nalazi jedan veliki broj pravoslavnih taloibana i ekstremista najgore vrste. Takvi bi veoma rado sve što je slovensko pagansko zatrli. To ne znači da su oni neki veliki pravoslavci. Oni to misle za sebe, ali oni veru ne razumeju i to im je samo neki paravan za artikulaciju svog ličnog osećaja besmisla , No to naravno ne znači da oni, kao osobe koje su sticajem okolnosti u SRS, ne bi zatirali srpski paganizam gde god bi mogli. Pomenuti forum je lakmus papir koji to najbolje demonstrira. Što se tiče rukovodstva deo nije puno bolji, dok je drugi deo čisto profitetski. Sad ovaj profiterski deo je verovatno prešao u Naprednjake, da ne pominjem sad vrsnog behaton patriotu koji je pričao da kupuje austrijske ploče, preskupe naravno, da bi se danas kada su ispucale jer nisu valjale ni za onu mušku stvar, ispostavilo da je u stvari trgovao sa Hrvatskom. Toliko o doslednosti u nacionalizmu i ljubavi prema ideloaima stranke... jer nije ni sve u ljubavi. Ima nešto i u novcu :D    

Svetovid

Quote from: Gwydion on 04-09-2009, 01:37:04
Izvor za Čajkanovića i njegov odnos sa crkvom je bio usmen, neko kome imam razloga  da verujem i ko dolazi iz stručnih krugova, ali bih zadržao diskreciono pravo da ga ne imenujem.

Значи немаш конкретних доказа за ту тврдњу.

Да је тако било, црква би то прва искористила као аргумент. Међутим црква овако напада Чајкановића:

Atanasije Jevtić
http://forum.vidovdan.org/viewtopic.php?f=4&t=274&p=2344
- Između dva rata pojavilo se to "pagansko", Čajkanović je kao nemački đak to širio, pa su počeli čak i pesnici, poput Desanke Maksimović, i ovih Petrovića, Veljka i Rastka, da šire da je u nama nešto pagansko. Sve je to više umišljeno, učitavano u srpski narod.

Mogao je on da se trudi da bude nepristrasan, on je ipak produkt svoga doba i svoje sredine. On je neko ko je predavao na teološkon faultetu i ko je veoma dobro poznavao hrišćanstvo. Ne kažem da je hteo da bude tendenciozan, ali kad imate jednu oblikovanu sliku sveta onda hteli to ili ne nove ideje ćete uklapati u tu sliku. U tom smislu mislim da je Čajkanović u ovom momentu doe istorije i da bi trebalo da se ono što je kod njega prevazidjeno, a dosta takvoa kod njega postoji, jednostavno prevazidje.

Чајкановић би први желео, као сваки објективан научник, да се његова истраживања непрестано преиспитују.
Друго, не користим само Чајкановића већ и многе друге ауторе.

Šta je zvanična politika SRS?

Формулисана је у књизи "Идеологија српског национализма."
Делове сам цитирао: http://svetovid.forumotion.com/forum-f3/topic-t6.htm#6

Gwydion

Quote from: Svetovid on 04-09-2009, 02:05:21
Izvor za Čajkanovića i njegov odnos sa crkvom je bio usmen, neko kome imam razloga  da verujem i ko dolazi iz stručnih krugova, ali bih zadržao diskreciono pravo da ga ne imenujem.

Да је тако било, црква би то прва искористила као аргумент. Међутим црква овако напада Чајкановића:

Atanasije Jevtić
- Između dva rata pojavilo se to "pagansko", Čajkanović je kao nemački đak to širio, pa su počeli čak i pesnici, poput Desanke Maksimović, i ovih Petrovića, Veljka i Rastka, da šire da je u nama nešto pagansko. Sve je to više umišljeno, učitavano u srpski narod.

Mogao je on da se trudi da bude nepristrasan, on je ipak produkt svoga doba i svoje sredine. On je neko ko je predavao na teološkon faultetu i ko je veoma dobro poznavao hrišćanstvo. Ne kažem da je hteo da bude tendenciozan, ali kad imate jednu oblikovanu sliku sveta onda hteli to ili ne nove ideje ćete uklapati u tu sliku. U tom smislu mislim da je Čajkanović u ovom momentu doe istorije i da bi trebalo da se ono što je kod njega prevazidjeno, a dosta takvoa kod njega postoji, jednostavno prevazidje.

Чајкановић би први желео, као сваки објективан научник, да се његова истраживања непрестано преиспитују.

Da se jednu stvar razumemo, crkva je ozbiljna institucija. Ona neće izaći sa ovako nečim čak i da može to da potkrepi argumentacijom. A takve tvrdnje je tepko proveriti, u osnovi se može videti kolikoo se puta ženio i da li je tražio crkveni razvod koji je odbijen. Ako jeste i ako to prethodi paganskom periodu, što bliže to bolje, onda onda bi to moglo da upućuje na eventualnu tačnost talve izjave. Ali ne i da je u potpunosti potkrepi.
Ostali etnolozi? Ako su domaći u pitanju bože me sačuvaj. Već rekoh da sam imao posla sa nekima od njih, tako sam i pokušavao da cimam profesora Jankovića pre iha haj godina. Bili su mi potrebni neki podaci za jedan dokumentarni film i odatle i ona izjava o keltima. Dobar deo te stručne javnosti ovde samo čeka penziju. Nesredjena gradja, nemaju pojma šta ih pitaš, a umesto odgovora dobiješ "jel znate vi kolika je meni mizerna plata?". Neki drugim jaka imena, su u teškim pomodnim klišeima. Oni imaju jako veliku mogućnost da se stručno afirmišu i da rade, budući da je ovo veoma bogato područje materijalom. samo da hoće da rade. Stičem utisak da u Hrvatskom etnolozi mnogo više rade svoj posao i da imaju i šta da ponude. Ovde bože me sačuvaj.
Što se tiče SRS i Šešelja, šta tu reći? On je prvo bio monarhista, pa je potom postao republikanac. Postajao je Malteški vitez, pa opet imao period monarhizma kad je krunu nudio nekom belosvetskom šibicaru, pa su se posle radikali ogradjivali od toga, pa se onda malo svadjao sa vladikama - ono za što je Vladika Irinej tužio malog Zeku o četiri jahača Apokalipse bilo je u stvari citiranje Šešelja jer je on to prvi izrekao, malo mu pretili izbacivanjem iz crkve, čemu se on protivio, pa je na kraju otišao u Hag i onda je saopšteno da:

"Prof. dr Vojislav Šešelj u Hagu ne brani sebe, već državu Srbiju, a osnov  njegove odbrane biće Pravoslavlje, Srpstvo i porodica"

Pazi, nema dvoumljenja da je on jedan vrhunski političar. Da je inteligentan i da je sposoban. Ali to znači i da je adaptivan. Danas može ovako, sutra može onako. Jedan dan je Mira crvena veštica, a sutra sa njom u koaliciju. To rade političari. Ako mu nekad crkva stala na žulj, on će potegnuo priću o srpskom paganizmu. Ako je sutra bilo  potrebno da bude dobar sa crkvom, opet pravoslavlje uber alles. I ako bi trebalo da se kladimo da li bi SRS stupila u brak sa SPC, koja ima ogromni autoritet i samim tim moć, ili sa srpskom paganskom verom, šta misliš na šta bi bilo mudro se kladiti? 

Svetovid

Знам само за једну Чајкановићеву жену: Ружу.

Слика са венчања:

Са њом је био до смрти.

Ако ти знаш за још неке: наведи имена.

Терет доказивања је на теби.

Gwydion

Quote from: Svetovid on 04-09-2009, 02:43:18
Знам само за једну Чајкановићеву жену: Ружу.

Слика са венчања:

Са њом је био до смрти.

Ако ти знаш за још неке: наведи имена.

Терет доказивања је на теби.

Na žalost nemam vremena da istrwažujem Čajkanovićev život tako da, bez obzira šta je tačno, neka onda bude da ja nisam bio u pravu.   

Milosh

Tja, vratio se naci-balavac. Treba ovom forumu jedna ignore opcija, nakotilo se budala...
"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

http://milosh.mojblog.rs/

krema

Crkva? Srpska pravoslavna crkva? Ozbiljna institucija?
Institucija u kojoj su Atanasije Jevtic, Pahomije, Grigorije Inkvizitor i slicni ne moze biti ozbiljna institucija...

zoskoz

Quote from: Svetovid on 31-08-2009, 09:30:52... али постоје две Шешељеве књиге са великом научном вредношћу (... и Римокатолички злочиначки пројекат вештачке хрватске нације)

ovo mi zvuci bolje od zivih mrtvaca predvodjenih laznim zagorom. postoji li latinicno izdanje za srbe na stranputici?

Ghoul

Quote from: zosko on 04-09-2009, 16:30:51
Quote from: Svetovid on 31-08-2009, 09:30:52... али постоје две Шешељеве књиге са великом научном вредношћу (... и Римокатолички злочиначки пројекат вештачке хрватске нације)

ovo mi zvuci bolje od zivih mrtvaca predvodjenih laznim zagorom. postoji li latinicno izdanje za srbe na stranputici?

bolje se ti vrati u krilo matice, dok nije dockan.
https://ljudska_splacina.com/

zoskoz

mislis... dok me naslov knjige/knjiga ne izvede pred krajnju iskonsku istinu o svom srbskom porijeklu? zasto bi to bilo "dockan"? postoji puno bivsih srba iskrenih hrvata.

Ghoul

oću reći, skidaj velove s očiju dok si mlad, mada stoji i to da nikad nije kasno da se ljubi (svoja prava nacija) strasno!

Джон Рейнольдс

Опет идеш линијом мањег отпора. Сам си рекао да умеш да читаш ћирилицу и да би могао мало да утврдиш знање. Ово је идеална прилика. Утврди познавање ћирилице читањем Шешеља.
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

akhnaton

Quote from: John Reynolds on 04-09-2009, 17:28:20

Опет идеш линијом мањег отпора. Сам си рекао да умеш да читаш ћирилицу и да би могао мало да утврдиш знање. Ово је идеална прилика. Утврди познавање ћирилице читањем Шешеља.

Šeešelj kao bukvar. Auuu. Pa bolje da si mu dao da pročita Anijev papirus u originalu. Pre bi nešto naučio, a ima i veću književno istorijsku vrednost od tih proseravanja. xjap
Politically Incorrect member of "Snage Haosa i Bezumlja"

ankh Em Maat  since 1973.

zoskoz

ne radi se samo o biti - ne biti. u pitanju je istina. ja pomalo natucam cirilicu, ali sta je sa ostalih 12 miliona 348 tisuca i 300 "hrvata" koji misle da su hrvati? uskracena im je ta istina.

Джон Рейнольдс

Quote from: zosko on 04-09-2009, 18:19:58
ne radi se samo o biti - ne biti. u pitanju je istina. ja pomalo natucam cirilicu, ali sta je sa ostalih 12 miliona 348 tisuca i 300 "hrvata" koji misle da su hrvati? uskracena im je ta istina.

Polako bre! Jedan po jedan.

Čudo su ovi Hrvati. Zosko tek kuca na vrata matice iz koje je otpao nesrećnim istorijskim okolnostima, a već brine za duše ostalih miliona. Polako bre. Jedan po jedan.
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

scallop

Mene brine što mi na svakoj strani foruma piše "This page is in Croatian. Translate it using Google Toolbar?" Možda Zosko ubraja i nas. Google već to radi. :lol:
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Svetovid

Постоји.
И то чак и у електронском (пдф) формату.
Латиница: http://www.vseselj.com/files/books/Rimokatolicki%20zlocinacki%20projekat%20vestacke%20hrvatske%20nacije%20LATINICA.pdf

Ghoul

zoskoz

nisam cuo za to. procitao sam "dozivljaje" od dr. Ante Pavelica

"...Iz samih "Doživljaja" doznat ćemo začetke i početke podvala, klevetničkih izmišljotina, kojima je bila svrha namah u početku podmetnuti Anti Paveliću zle nakane i još gora djela, da bi prikrili pred svietom najprije svoje zločine, a onda Pavelićeve prave namjere, naime borbu za slobodu hrvatskog naroda. ..."
http://www.superknjizara.hr/index.php?content=&page=knjiga&id_knjiga=27395

Savajat Erp

Quote from: Gwydion on 04-09-2009, 02:26:35
Quote from: Svetovid on 04-09-2009, 02:05:21

Atanasije Jevtić

Mogao je on da se trudi da bude nepristrasan, on je ipak produkt svoga doba i svoje sredine. On je neko ko je predavao na teološkon faultetu i ko je veoma dobro poznavao hrišćanstvo. Ne kažem da je hteo da bude tendenciozan, ali kad imate jednu oblikovanu sliku sveta onda hteli to ili ne nove ideje ćete uklapati

pa opet imao period monarhizma kad je krunu nudio nekom belosvetskom šibicaru

Драго ми је да је ово неко напокон поменуо...Шешељ је `ладно нудио круну неком Романовом-Долгуковом(или тако некако) да се на крају испоставило да је тип тотални фејк...толико о нашем драгом "Војиславу" Шешељу...е, да је то највеће срање које је урадио, где би нам крај био?
Niste mi verovali da ću da pucam?!
ZAŠTO MI NISTE VEROVALI?!!!!

Svetovid

zoskoz

Quote from: scallop on 04-09-2009, 22:45:07Mene brine što mi na svakoj strani foruma piše "This page is in Croatian. Translate it using Google Toolbar?" Možda Zosko ubraja i nas. Google već to radi. :lol:
broj hrvata ce se rigidno smanjiti kad vam ukinu vize; dok sada svaki drugi srbin ima hrvatsku putovnicu, kad ukinu vize, svi ti ce se rastrkati glavom bez obzira po svijetu i postati kanadjani, svedjani, usati, australijanci, svicarci, austrijanci, japanci...

Svetovid

Ghoul

Quote from: zosko on 08-09-2009, 22:16:30
mislis? uvijek mi se cinilo da su srbi vecinom praktican narod.

ne, ne, pomešao si nešto: slovenci i hrvati su praktični; srbi su lud narod.

Svetovid

У међувремену смо се професионализовали.  xcheers
Сада имамо свој сајт.

http://badnjak.com/

ДОБРОДОШЛИ!

Пројекат www.badnjak.com има за главне циљеве: промовисање аутентичне српске културе и оживљавање словенског слободарског духа у народу. Бадњак, млади храст, који се ритуално сече пре изласка Сунца, а затим дарује, представља директну везу Срба са својом старом, претхришћанском религијом. И други српски празници, попут Видовдана, или попут крсне славе и многих других, пореклом су из старе (неки би рекли: паганске) националне религије. Растко Немањић, Свети Сава, у народним легендама је остао упамћен као господар вукова, наследивши особине старих Богова. Све то нам говори да су нама Србима страни верски догматизам и верски фундаментализам. Зато ће наш сајт бити усмерен против било којих врста фундаментализма, догматизма или тоталитаризма, било да је у питању амерички агресивни глобализам или про-љотићевски агресивни клерикализам, јер и једни и други желе да из Србинове душе избаце виле и змајеве, тј. да нас демитологизују, обесхрабре и поробе. Можете се укључити у дискусије о бројним темама или сами покренути тему путем форума:

http://forum.badnjak.com/

С поштовањем

Аутор сајта

[контакт адреса: srpskibadnjak@gmail.com ]

Svetovid

Додат блог: http://www.badnjak.com/blog/

Видовдан 2001.,
страница из "Велике Србије", величина 3000 х 2000 пиксела, први пут на интернету:
http://www.badnjak.com/dokumenti/osramocen_vidovdan.jpg

Редизајниран форум http://forum.badnjak.com/

Svetovid

Имала је Србија много змајевитих људи. Стефан Лазаревић је био дете Змаја од Јастрепца, Вук Гргуревић је познат као Змај Огњени Вук, Васа Чарапић је Змај од Авале, а Стојан Чупић Змај од Ноћаја. Змајевити су још били и Марко Краљевић, Милош Обилић, Бановић Страхиња, Љутица Богдан. Сви су они били и синови српских змајева. Невероватно је да и поред тога нико од нас не зна како изгледа српски змај. Он не личи на гуштера и не бљује ватру.
http://www.badnjak.com/

slavko

Kad se čoveku desi da izgubi pamćenje on postaje čovek bez identiteta i tretira se kao ozbiljan bolesnik.Za vreme bolesti je ranjiv i podložan manipulacijma.Kada se ista stvar desi na širem,narodnom planu posledice su iste,ali su za manipulatore duštveno korisne.Takav narod je podložan manipulaciji bilo da se radi o ideološkoj ugradnji  novog identiteta  ili o nekim širim,globalnim društvenim procesima.
Legende i mitovi jednog naroda kroz sve svoje mene tokom vremena su značajan činilac kolektivnog sećanja i identiteta.Kada se u ovo vreme uspostavlja novi totalitarni politički sistem i pogled na svet svako očunvanje ili insistiranje na vrednostima kolektivnog sećanja neminovno padaju u kategoriju subverzivnih aktivnosti.
Samo nastavite!

Nightflier

Quote from: Svetovid on 06-12-2009, 01:07:30
Имала је Србија много змајевитих људи. Стефан Лазаревић је био дете Змаја од Јастрепца, Вук Гргуревић је познат као Змај Огњени Вук, Васа Чарапић је Змај од Авале, а Стојан Чупић Змај од Ноћаја. Змајевити су још били и Марко Краљевић, Милош Обилић, Бановић Страхиња, Љутица Богдан. Сви су они били и синови српских змајева. Невероватно је да и поред тога нико од нас не зна како изгледа српски змај. Он не личи на гуштера и не бљује ватру.
http://www.badnjak.com/

Čekaj malo, ode daleko. Ako je despot Stefan bio nečiji sin, a ne Lazarov, onda je to valjda Porčin. ("Carica Milica i Porča od Avale"). Marko se nigde ne pominje kao zmajevit čovek, a ni Banović Strahinja. Za Ljuticu Bogdana ne mogu da se setim. Dapače, zmajevitih (zduhaća, vjedogonja, vilovnjaka) ima koliko hoćeš u predanju - i to najčešće nisu poznati ljudi. Štaviše, karakteristika zmajevitih osoba je vezivanje za jedan kraj koji brane, jedno selo. Inače (bez namere da budem oštar), sveti Sava piše se malim slovom.
Sebarsko je da budu gladni.
First 666

Alexdelarge

moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

angel011

We're all mad here.

Nightflier

Quote from: Alexdelarge on 06-12-2009, 15:55:07
Pa da, sveti sava. :twisted:
[/qu
Quote from: angel011 on 06-12-2009, 15:57:36
Marko se pominje kao zmajevit čovek u "Kosingasu". :lol:

Ne mogu sad da vratim film, ali čini mi se da se ipak negde pominje sa "bičem dlake vučje", što je jedna od karakteristika zduhaća, ali sve i da je tako, to je ipak samo jedan izvor, što u svakom slučaju govori o tome da u širem srpskom korpusu Marko nije prihvaćen kao zduhać. Doduše, možda se na njega otrlo nešto od pobratima mu, Relje od Pazara. Ko će ga znati.
First 666

slavko

Tu treba dodati i istraživanja o viteškom redu zmajskih vitezova.Negde se Miloš Obilić pominje i kao osnivač tog reda,ali je sigurno da je bio član kao i mnogi drugi srpski vitezovi među kojima i Lazar ali i Vuk  pored Toplice i Kosančića.Despot Stefan je po tome zmajski vitez i član tog reda.Inače je taj viteški red internacionalan i njegov član je bio i Ugraski kralj i odatle njegovo prijateljstvo sa Despotom Stefanom.U redu zmajskih vitezova je i Škot Vilijem Valas,čiji je otac takođe bio član njihovog reda.Sam red ovih vitezova je iščileo iz sećanja po nekim zbog svoje duge borbe sa Tevtonskim vitezovima.
Interesantno je videti kacigu,sa zmajem,na portretu Valasa koja je identična kacigi koju je nosio Miloš.

Nightflier

Quote from: slavko on 06-12-2009, 20:10:28
Tu treba dodati i istraživanja o viteškom redu zmajskih vitezova.Negde se Miloš Obilić pominje i kao osnivač tog reda,ali je sigurno da je bio član kao i mnogi drugi srpski vitezovi među kojima i Lazar ali i Vuk  pored Toplice i Kosančića.Despot Stefan je po tome zmajski vitez i član tog reda.Inače je taj viteški red internacionalan i njegov član je bio i Ugraski kralj i odatle njegovo prijateljstvo sa Despotom Stefanom.U redu zmajskih vitezova je i Škot Vilijem Valas,čiji je otac takođe bio član njihovog reda.Sam red ovih vitezova je iščileo iz sećanja po nekim zbog svoje duge borbe sa Tevtonskim vitezovima.
Interesantno je videti kacigu,sa zmajem,na portretu Valasa koja je identična kacigi koju je nosio Miloš.

Čekaj, bre... gde ti ode, čoveče? Prvo, to je Red pokorenog zmaja, gde zmaj nema ama baš nikakvo pozitivno značenje, već simboliše Turke, pa je stoga i žigosan ognjenim krstom. Drugo, nigde se Miloš Obilić ne pominje kao osnivač ni rečenog reda, niti ičeg drugog. Treće, ugarski kralj Žigmund Luksemburški nije bio član, već osnivač, skupa sa svojom ženom Varvarom Celjskom, koja je bila član reda u prvom stepenu i po tome je red bio jednistven u tadašnjoj Evropi. Četvrto, Red zmaja je nastavljač jednog ranijeg ugarskog viteškog reda, Reda svetog Đorđa, pa je tog svetitelja preuzeo, pošto je sveti Đorđije zmajoubica. Itd.
First 666

Nightflier

Njegov otac primljen je u red u drugom stepenu, pa je otud pokupio i nadimak u narodu (Drakulj, što znači "zmaj"). "Drakula" znači zmajev sin, dakle "Drakuljev sin". Inače, Vlad Drakulj je nadimak dobio jer je, baš kao Stefan Lazarević, uvrstio zmaja kao element grba.
First 666

slavko

Ne mogu da se setim ko je autor teksta koga sam spominjao.Ako hoćeš mogu da prekopam dokumenta pa da nađem.
U svakom slučaju tekst se prvenstveno bavio tezom da zmajsku decu nisu začeli zmajevi ,nego su im očevi bili članovi tog reda.Tu se pominje mnogo širi spisak članova nego što se navodi u knjizi o REDU ZMAJA.

Nightflier

Bojim se da moram da izrazim ozbiljne sumnje u validnost tog teksta, budući da se kosi ne samo s istorijom, već i s našom mitologijom. Dapače, kod nas ne postoji ni naznaka toga da se "zmajovitost" prenosi s kolena na koleno, to jest da ima veze s poreklom.
First 666

Alexdelarge

pa naravno da se ne prenosi s kolena na koleno. i pocetnik-hirurg koji bi izvrsio artroskopiju srpskog kolena video bi da osim krvnih sudova, meniskusa, hrskavice, ligamenata etc tamo nema nicega, a pogotovo ne zmajovitost. :idea:
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

slavko

Upravo sam zato i pomenuo taj tekst,što se čini kao iskonstruisano naučno objašnjenje.
Ali,to i nije toliko bitno.Mene fascinira sa kolikom se lakoćom u različitim legendama prelazi sa fantastičnih elemenata na vrlo realne ,životne.Tu je baš zgodan primer Obilić.Žena začne sa zmajem,onda dolazi red sasvim realne situacije-tažak porođaj i majka umire.Na bebu se sažali vila i ona ga odrani u tom kritičnom periodu.
Ali ono što je još fascinantnije je koliko je to sve ljudima odakle potiču te priče potpuno normalno.Kada smo radili u Homolju priču o ZLATNOJ I SREBRNOJ KRALJICI ste mogli o svim aspektima rekonstrukcije te vrlo stare legende da razgovarate sa ljudima.Prvo oni svi zanju legendu i odnose se prema njoj kao prema sasvim živoj stvari u njihovom kraju.Kada smo snimali rekonstrukciju padanja Rusalje u kolu ,što je ustvari kletva ženama iz sela Duboke,sakupilo se čitavo selo i vrlo aktivno su učestvovali u postavci scene.U pauzi snimanja,dok smo premeštali far je jedna žena rekla Draganu i meni da je to dobro,bila je neka sila tu ,ali je sve dobro ,pošto je sada otišla.

Tex Murphy

QuoteInteresantno je videti kacigu,sa zmajem,na portretu Valasa koja je identična kacigi koju je nosio Miloš.

Svašta, toliko puta sam se sreo s Miloshem u BG i nijednom nije nosio nikakvu kacigu.
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

Nightflier

Quote from: slavko on 07-12-2009, 13:10:56
Upravo sam zato i pomenuo taj tekst,što se čini kao iskonstruisano naučno objašnjenje.
Ali,to i nije toliko bitno.Mene fascinira sa kolikom se lakoćom u različitim legendama prelazi sa fantastičnih elemenata na vrlo realne ,životne.Tu je baš zgodan primer Obilić.Žena začne sa zmajem,onda dolazi red sasvim realne situacije-tažak porođaj i majka umire.Na bebu se sažali vila i ona ga odrani u tom kritičnom periodu.
Ali ono što je još fascinantnije je koliko je to sve ljudima odakle potiču te priče potpuno normalno.Kada smo radili u Homolju priču o ZLATNOJ I SREBRNOJ KRALJICI ste mogli o svim aspektima rekonstrukcije te vrlo stare legende da razgovarate sa ljudima.Prvo oni svi zanju legendu i odnose se prema njoj kao prema sasvim živoj stvari u njihovom kraju.Kada smo snimali rekonstrukciju padanja Rusalje u kolu ,što je ustvari kletva ženama iz sela Duboke,sakupilo se čitavo selo i vrlo aktivno su učestvovali u postavci scene.U pauzi snimanja,dok smo premeštali far je jedna žena rekla Draganu i meni da je to dobro,bila je neka sila tu ,ali je sve dobro ,pošto je sada otišla.

A odakle ti to da je Obilićeva majka začela s zmajem? Nije mi poznata ta legenda. Molim te za izvor, ako ti nije teško.
First 666

slavko

Tu sam priču čuo od ljudi u selu Debeli Lug,ali mislim da je DRF ima i iz nekog drugog izvora.

scallop

Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Nightflier

Ne fali ništa. Čak je zanimljivo pratiti kako se novi mitovi stvaraju u narodu. Ali ovo je novi folklorizam. Bitno je razlikovati ih.
First 666