• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Pisac mora biti inteligentan

Started by Boban, 12-09-2009, 00:49:36

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

scallop

Круг има 360 степени само ако је степен тристашездесети део круга. Ако Земља обрне круг око Сунца за 365 кома кврц дана, онда је дан нешто краћи од једног степена пуног круга или је тај степен натегнут. Очигледно је да су се они који су размеравали круг и годину негде зајебали, односно, нису били довољно интелигентни да напишу књигу. Или, ако су они у праву, брљао је Онај који је правио Земљу и круг.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

zakk

Bio pijan onaj što je brojao dane u godini.
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

scallop

Заправо, писац ако жели да буде успешан мора да буде медиокритет, посебно у фантастици (да не помињем СФ). Тиме се избегава да га интелигентнији прогласе за неуку будалу, а мање интелигентни за неразумљивог. Ту би Ломљавина готово био у праву, јер ко чита најпаметније које цитирају паметни да би показали да су паметнији него што јесу, онима који су мање паметни и не читају оно што они пишу. :o
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

scallop

Тешкоћа заборава чини паметне идиотима. xrofl xrofl xrofl

Mme Chauchat

I šta sad meni vredi što stavim nekog na ignore, kad svejedno ubrlja bilo koji dati topik do neshvatljivosti?

angel011

Preskači čitanje njegovih postova, pravi se da ne postoji... Ako niko ne reaguje i niko mu ne odgovara, vremenom će mu dosaditi da priča sam sa sobom, da i ne govorimo o udarcu na njegov ego (ili će mu možda dodatno ojačati iluzija veličine, ko bi ga znao). xrofl
We're all mad here.

Mme Chauchat

Trudiću se iz sve snage...

ginger toxiqo 2 gafotas

Quote from: angel011 on 31-08-2010, 14:09:33
Preskači čitanje njegovih postova, pravi se da ne postoji... Ako niko ne reaguje i niko mu ne odgovara, vremenom će mu dosaditi da priča sam sa sobom, da i ne govorimo o udarcu na njegov ego (ili će mu možda dodatno ojačati iluzija veličine, ko bi ga znao). xrofl

..mislim da je, nažalost, ovaj drugopomenuti ishod ipak daleko verovatniji...
"...get your kicks all around the world, give a tip to a geisha-girl..."

angel011

Pa šta? I dalje nije verovatno da će iko osim ozbiljno poremećenog i/ili retardiranog čoveka nastaviti da smara po forumu ako mu niko ne odgovara.
We're all mad here.

scallop

Писац топика не мора да буде интелигентан.

ginger toxiqo 2 gafotas

...I wouldn't bet on that... samobmana u tren oka to može da preobrati u priču o vlastitoj izuzetnosti, a odatle samo par koraka je do ubeđenja o usamljenom, neshvaćenom geniji na vetrometini zavisti, sitnih strasti i zlobe čopora... eto nam možda teme za glasanje???

angel011

Quote from: ginger toxiqo 2 gafotas on 31-08-2010, 14:37:37
...I wouldn't bet on that... samobmana u tren oka to može da preobrati u priču o vlastitoj izuzetnosti, a odatle samo par koraka je do ubeđenja o usamljenom, neshvaćenom geniji na vetrometini zavisti, sitnih strasti i zlobe čopora... eto nam možda teme za glasanje???

Misliš, tako ubeđen u vlastitu genijalnost i šta sve ne, nastavio bi da postuje i ako mu niko ne odgovara?
We're all mad here.

ginger toxiqo 2 gafotas

..just right, ako budeš zaludna vrati se unazad na njegova razmahavanja i videćeš da se ta matrica nazire... izložiš mu da nije argument koji pobija njegovu tvrdnju ili pod znak pitanja stavlja tačnost njegovog navoda, on prelazi preko toga kao da ništa nije ni bilo pomeenuto, skrreneš mu pažnju da su neke njegove opaske nekom uvredljive, on to relativizuje objašnjavajući da ne može biti uvreda ono što on ne prepoznaje kao uvredu...mislim da što se (kao čopor prokletih i nazadnih) više koprcamo, više i osnažujemo njegovo uvrenje u vlastitu izuzetnost ("napadaju me jer nisam kao oni, jer štrčim, znači izuetan sam", to je ta mustra); stoga, ako bi i krenuli da ga ignorišemo, on bi to doživeo kao potvrdu svije veličine...znam taj soj...

ginger toxiqo 2 gafotas

...izvinjavam se svima na off-topicovanju, I rest my case i neću više...

džin tonik

spameri ste bez premca. i nedaj boze drugih spamera pored vas.

angel011

Sa zadovoljstvom nam se pridružuješ u spamovanju. xfrog
We're all mad here.

džin tonik

jok, zapravo se pozdravljamo.

varvarin

Pa gde si ti, već sam se zabrinuo?  xrotaeye

angel011

Tu je, samo drži reč i ne piše u donjem domu.
We're all mad here.

Loni

Quote from: Пантелија Чедомор on 31-08-2010, 14:56:48
spameri ste bez premca. i nedaj boze drugih spamera pored vas.

Upravo tako.

Jakog li spama ako kažeš 365. stepen jer zamisliš zemlju, sunce i dane, kojih stvarno ima 365 i jakog li spama kad u temi o inteligenciji pisca daš primer ekstrapopularnih dela, koja su pisali manje inteligentni ljudi i neshvaćenih genijalnih ostvarenja...

No zato je sasvim ,,u redu'' kad se koalicija hejtera nakači u niz pa udri.

Nego Angel, kako to da si kao moja osvedočena dušmanka i ignorantkinja ipak prekjuče napisala post u mojoj temi ,,Operacija - rekomponovanje bajki''.
Dala si vrlo konstruktivan odgovor. Kako tu ne bejah spamer?
Ili možda nije bilo slatko da kreneš u napad tamo gde bi bila prva, nego tamo gde već stoji drugi hejter.

No, ne moraš odgovarati. Bio bi to novi spam teme.

RedSonja

Skalope izuzetan si. Blistaj.

angel011

[offtopic]

@Lomljavina: zašto bih napadala nešto što ne smatram spamom?

Ni ovde ne napadam, nego predlažem ljudima da na postove koji im smetaju ne odgovore ništa i tako ne pruže dodatni materijal za beskorisne rasprave i nove naslage spama.

[/offtopic]
We're all mad here.

Boban

Lomljavino, ja nisam nigde proturio tezu da pisac mora biti inteligentan da bio ostvario megahit.
Dalje, ultrapopularna dela su retko plod jednog čoveka, već se tu radi o manjem ili većem brejmstormingu. Kao što je svojevremeno Krajton priznao da ima čitav tim koji za njega osmišljava i razrađuje detalje, verovatno ih ima i Den Braun.
Ali sve to zaista nema veze sa tvrđenjem da glup čovek ne može da napiše dobru knjigu jer će mu se junaci ponašati gluplje od njega samog, a ideje i realizacije biti na nivou kako Perica zamišlja, a to jednostavno iritira.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Loni

Ništa od tog ne sporim.

Moj odgovor odnosio se više na temu, koja bi glasila - Priznat pisac, koji živi od svog rada mora biti inteligitentan -
Naglasio sam značaj komercijalne crte zato što se ugled ne jede.

Boban

je l' ti uvek ovako pišeš za svoju dušu o stvarima koje nemaju veze sa osnovnom temom?
Nije ni čudo što je nežna duša poput SoM-a izgubio živce.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Loni

Uvek! :-)

Vozač sam što svakom pravcu da poseban zaokret
i kulinar koji jelu da osoben začin.

angel011

I smeta ti kad drugi povraćaju na taj začin. :evil:
We're all mad here.

Loni

Onda im namenim još jači.

Pa kako inače funkcioniše evolucija?
Dvaput povraćaš, treći put evoluira ti sistem za varanje.

Bakterija sam, što će te prinuditi da očeličiš organizam.
SoM me je već preležao.
Ti si draga sledeća na redu. :-)

angel011

Bio je ovde forumaški debil koji je sebe nazivao Virus. Nije preživeo forum. :evil:
We're all mad here.

Loni

Bila jednom na nekom drugom forumu žena, koja je stalno pljuvala jednog te istog.
Danas je u njega srećno zaljubljena. :-)

angel011

We're all mad here.

Loni

Ć ć ć ć ć

Kakvo si ti to žensko kad ne padaš na romantiku?!
Predajem seeeeeeeee!  :(

džin tonik

turimo vraga u pakao! rekao bi bokaćo. inteligentan ili ne.

Truman

Zanimljiva tema. Pada mi par stvari na um. Prvo, bilo bi dobro testirati iq značajnih pisaca kao neko istraživanje ali mislim da oni ne bi pristali na to. Drugo, pada mi na pamet da je Andrić stalno obaran iz matematike što me nagoni na misao da ne moraš imati visoku logičku inteligenciju da bi imao bogatu imaginaciju i talenat ( stil ). Samim tim nije neophodan ni visok iq za osmišljavanje likova i događaja. Ali ovo je samo moja teza...nisam ni sam siguran.
"Do what thou wilt shall be the whole of the Law." A.C.

Josephine

xrotaeye

Ali ovde se govori o inteligenciji, a ne o davno prevaziđenom IQ-u.  :)

Josephine

Ali da, pisac mora biti inteligentan.

Lord Kufer

Ne postoji inteligencija nezavisna od iskustva. Ne mogu likovi tek tako da se "osmišljavaju".  8-)

RedSonja

imam jedan tekst o tome šta sam ja mislila kad sam bila malo mlađa šta je to pisac i šta mora biti,
zalepiću ga, nije me sramota , ionako nije čitljivo pa se lako odustaje

Kada mi je prijatelj rekao:,,Nemoj da pišeš izmišljene stvari, piši o stvarima koje ti se dešavaju.'' bilo je lako klimnuti.
Ali kako da pišem o stvarima koje su mi se danas desile, primera radi, ako mi je dan iscureo kroz zamagljeni levak zaboravljenih snovidjenja, i sve osobe svoj dan završavaju s početkom mog dana jer su svesne da se jedino računa dan koji je sa drugim nekim sudoživljen.

Verovatno sam vremenom unizila lične kriterijume do nivoa ništavila, u  nedostatku bogate riznice za kojom tragam, ili koju čekam da za mnom krene u potragu, i sada doslovno umrem na trenutak od sreće kada naletim na ništavilo. Ali i to je alternativnije od uništavanja bajkovite lestvice u korist lestvice osrednjosti. Iako, logično je, nije, ali ja to tako volim da mislim.

Započeću analizu piščeve sive kore, piščevog životnog stila, neće biti detaljna, jer sam ja jedan od onih ljudi koji se razumeju u svašta, a zapravo ništa, ako možete to da shvatite na pravi način( ovo nema veze sa polisemijom, metaforom, niti bi valjalo shvatiti na više načina, već samo na jedan, onaj najevidentniji)

Najpre, pisac ima najnepregledniji opseg interesovanja medju svim profesijama sveta.
On je najverovatnije doktor nekog od svetskih jezika, bavi se prevodjenjem i to lako čini, jer je već pisac, pisci su sultani a prevodioci veziri, osim prevodioca žednih preko vode koji su heruvimi i serafimi i jude. Ili lingvista, recimo, pisac može biti i lingvista, kao jedna spisateljica koju slučajno poznajem, a koja je takodje i lingvista i govori osam jezika ili tako neki sumanuti broj jezika od kojih su dva ili tri aglutinativni.
Ali pored te zavidne proklamovane filološke profesije, on je vrlo zainteresovan za hemiju. Recimo. Zato što će se njegovo novo bravurozno štivo upravo obrtati oko ose života hemičara s početka prošlog stoleća, možda alhemičara barkone opskurnosti ili naprosto jer su hemijske reverzibilne reakcije pogodne za njegove filozofske uporedbe. Ili jer će na taj način doći do čarobnog napitka kojim će razbuditi svih devet onesvešćenih kreativnih muza u sebi i napisati remek-delo (ako možemo reći da je remek-delo,,knjiga'' štampana i prodana u zavidnom tiražu) što je verovatno učinio popularni Koeljo.

Potom, pisac je neko ko vodi bogat socijalni, mondenski život, jer mu uspaljeni dijalozi likova i likuša neće pasti na pamet ni uz pomoć devetsto uzurpanih muza-radilica.
Izvinjavam se, zvoni sedmični budilnik.
Dakle, u skladu sa prethodno rečenim, ja nikako ne mogu biti pisac, ali mogu da plagiram (Beketa).

Konačno, idealno je ako je pisac i slikar, vajar(u spare-time u), poznaje lepe umetnosti, voli suprematizam ( pravnica ili starija adolescentkinja: Dušo, šta ti vidiš u ovom skandalu belog kvadrata na beloj pozadini? pisac: Kako ne shvataš, ja naprosto osećam Maljevičevu emociju > erekcija ), sklon putovanjima i porocima,
ako podjednako ume da voli da puši hašiš u nekom malo elitnom kafeu red zone kao i dai šmrče kvalitetan koks sa prijateljicama od poverenja u dzez klubovima na Menhetnu ( i da mu se nikada od toga ne smuči u stomaku! ).
Pisac je i dekadentan i urban, on živi i Kairo i Tokijo, on je na večitom račvištu religija, civilizacija i svih majstorskih veština,malogradjanin i snob.

Sve je to pisac. Ukratko rečeno. Možete kazati i ogorčeno rečeno, subjektivno - nećete pogrešiti. Istinito? Barem u nekoj od nezamislivih dimenzija?
Sve je to pisac.
A saksofonista je saksofonista, žablji obrazi i dobra pluća.

Franz Xaver von Baader

pa zar nije definicija inteligencije snalaženje u novim situacijama, znači upravo tamo gdje ti nedostaje iskustvo?

kuferovim obratom došli smo do bolje postavke: pisac mora biti neinteligentan, tj. imati što više iskustva.
Od danas ću biti Kao Sunce Jasan.

RedSonja

da bi imao obilje iskustva moraš biti svestran i istrajan, biti svestran i istrajan znači posedovati inteligenciju u većoj meri od mediokriteta,
dakle inteligencija je preduslov iskustvu, a pisac sledi iz iskustva.
dakle dobar pisac je inteligentan i iživljen.

Franz Xaver von Baader

Quote from: RedSonja on 01-08-2012, 10:44:09
da bi imao obilje iskustva moraš biti svestran i istrajan, biti svestran i istrajan znači posedovati inteligenciju u većoj meri od mediokriteta

ne, to znači imati jaču volju. kao i u svemu, bitna je volja, a inteligencija je sporedna. naime, dovoljna je prosječna.

RedSonja

okej, reći ćemo ovako: da bi imao obilje iskustva iz kog si izveo takođe obilje zaključaka, a koji bi nužno morali da budu zaključci koji služe DOBRU po opštoj definiciji, moraš biti inteligentan.

Stipan

Quote from: RedSonja on 01-08-2012, 10:44:09
dakle dobar pisac je inteligentan i iživljen.

Svašta. Loverkraft nikada nije napuštao rodni grad, S.King živi na svome imanju kao mirni porodični čovek, Karl Maj nikada nije napuštao Nemačku...

Pa kad bi svi ti ljudi uopšte pisali da su se bavili iživljavanjem?

zakk

iživljavali su se kroz pisanje.
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

Albedo 0

Quote from: PingvinPatuljak on 01-08-2012, 10:51:19
bitna je volja, a inteligencija je sporedna

kao što ti je bitna i akcija a biće je sporedno

e moj Pingvine  8)

RedSonja

ne poznajem niti jednog od navedenih, ali uzimam u obzir mogućnost da oni i ja tj. oni i ti ne definišu isto ''iživljenost''
iživeti se ne znači putovati u hong kong, svačeg ima i u šljiviku božje bašte zvanom nemačka
možda je loverkraft isuviše čitao filozofiju + romantizam i dobro se iživeo u ličnom i personalnom fantastičnom svetu.

Franz Xaver von Baader

Quote from: RedSonja on 01-08-2012, 10:54:23
moraš biti inteligentan.

pa je, sve to stoji, samo je problem što ne znači ništa
to su ti prazni formalizmi sonja, bez ikakvog sadržaja, tj. sadržaj može biti što mu drago
"pisac mora biti inteligentan"  "čovjek treba biti dobar" "pošten" "lijep", to je govor onih koji nemaju što reći (ako nisu Kant)

M.M

Quote from: RedSonja on 01-08-2012, 11:00:53
iživeti se ne znači putovati u hong kong, svačeg ima i u šljiviku božje bašte zvanom nemačka

Tako je! Htedoh i ja da priupitam Sitpana, al me Sonja preduhitri, otkad se iskustvo meri pređenim kilometrima?
Nijedan poraz nije konačan.

Franz Xaver von Baader

Quote from: Бата Животиња on 01-08-2012, 10:57:28

kao što ti je bitna i akcija a biće je sporedno

e moj Pingvine  8)

mali bato, pa ti još nisi došao do toga da bitak bića koje se zove čovjek jest - djelovanje. moraš se vratiti elementarnim stvarima ili što bi H. rekao: u stare eleuzinske misterije Cerere i Bakha